প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ইষ্টাৰ্ণ পেৰিফেৰেল এক্সপ্ৰেছৱে’ আৰু দিল্লী-মীৰাট এক্সপ্ৰেছৱে’ৰ পৰ্যায়-১ উদ্বোধন প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
27 MAY 2018 4:24PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে দেওবাৰে দিল্লী এনচিআৰ অঞ্চলত দুটাকৈ নৱনিৰ্মিত ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ দেশৱাসীৰ বাবে মুকলি কৰে৷ ইয়াৰে প্ৰথমটো হ’ল নিজামুদ্দিন দলঙৰ পৰা দিল্লী ইউপি ব’ৰ্ডাৰলৈ বিস্তৃত ১৪ লেনযুক্ত দিল্লী-মীৰাট এক্সপ্ৰেছৱে’ৰ প্ৰথম পৰ্যায়৷ দ্বিতীয়টো প্ৰকল্প হ’ল ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ-১ৰ কুন্দলীৰ পৰা ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ-২ৰ পালৱাললৈ বিস্তৃত ১৩৫ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘৰ ইষ্টাৰ্ণ পেৰিফেৰেল এক্সপ্ৰেছৱে’(ইপিই)৷
দিল্লী মীৰাট এক্সপ্ৰেছৱে’ সম্পূৰ্ণ হৈ উঠিলে ৰাষ্ট্ৰীয় ৰাজধানীৰ পৰা মীৰাট আৰু পশ্চিম উত্তৰ প্ৰদেশ তথা উত্তৰাখণ্ডৰ বহুতো স্থানলৈ ভ্ৰমণ সময় উল্লেখনীয়ভাৱে হ্ৰাস হ’ব৷
দিল্লী মীৰাট এক্সপ্ৰেছৱে’ উদ্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এখন মুকলি জীপত কিছু দূৰ পৰিভ্ৰমণ কৰি ঘাইপথতো পৰ্যবেক্ষণ কৰে৷ এই সময়ছোৱাত পথৰ দুয়োকাষে থকা অজস্ৰ লোকে তেওঁক সম্ভাষণ জনায়৷
ইষ্টাৰ্ণ পেৰিফেৰেল এক্সপ্ৰেছৱে’(ইপিই)ৰ মুকলিয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় ৰাজধানীক যান-যঁট আৰু প্ৰদূষণৰ পৰা কিছু সকাহ দিব৷
এই উপলক্ষে বাঘপটত আয়োজিত এক ৰাজহুৱা সভাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশ্বাস ব্যক্ত কৰে যে দিল্লী মীৰাট এক্সপ্ৰেছৱে’ শীঘ্ৰেই সম্পূৰ্ণ হৈ উঠিব৷ তেওঁ কয় যে ইষ্টাৰ্ণ পেৰিফেৰেল এক্সপ্ৰেছৱে’ই যান-যঁটৰ পৰা দিল্লীক সকাহ দিব৷ মানুহৰ জীৱন ধাৰণৰ মান উন্নত কৰাত আধুনিক আন্তঃগাথনিয়ে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা গ্ৰহণ কৰে৷ স্থলপথ, ৰে’লপথ, জলপথ আদি ক্ষেত্ৰকে ধৰি আন্তঃগাথনি নিৰ্মাণৰ বাবে লোৱা বিভিন্ন পদক্ষেপৰ বিষয়েও তেওঁ উল্লেখ কৰে৷
মহিলা সৱলীকৰণৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ব্যাখ্যা আগবঢ়াই কিদৰে স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ অধীনত শৌচালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, উজ্জলা যোজনাৰ অধীনত আগবঢ়োৱা ৰন্ধন গেছৰ সংযোগে কিদৰে মহিলাসকলৰ জীৱন সৰল কৰি তুলিছে৷ তেওঁ কয় যে মুদ্ৰা যোজনা অধীনত প্ৰদান কৰা ১৩ কোটি ঋণৰ ৭৫ শতাংশতকৈ অধিক মহিলা উদ্যোগীলৈ আগবঢ়োৱা হৈছে৷
অনুসূচিত জাতি আৰু অন্যান্য পিছপৰা জাতিৰ বাবে লোৱা পদক্ষেপ সন্দৰ্ভতো প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে৷
তেওঁ কয় যে চলিত বৰ্ষৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটত গ্ৰাম্য আৰু কৃষি আন্তঃগাথনি উন্নত কৰিবলৈ ১৪ লাখ কোটি টকাৰ এক বিকল্প ৰখা হৈছে৷

Prime Minister's Office
Prime Minister inaugurates Eastern Peripheral Expressway and Phase-I of Delhi-Meerut Expressway
27 MAY 2018 4:24PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, on Sunday, dedicated to the nation, two newly built expressways in the Delhi NCR Region. The first of these is the 14 lane, access controlled, Phase-I of the Delhi-Meerut Expressway, stretching from Nizamuddin Bridge to Delhi UP Border. The second project to be dedicated to the nation is the 135 km long Eastern Peripheral Expressway (EPE), stretching from Kundli on NH 1 to Palwal on NH 2.
The Delhi Meerut Expressway, once completed, will significantly reduce travel times from the National Capital to Meerut, and to several other parts of Western Uttar Pradesh and Uttarakhand.
After the inauguration of the Delhi Meerut Expressway, the Prime Minister was greeted by people along the newly constructed road, as he travelled in an open jeep for a few kilometres, inspecting the highway.
The Eastern Peripheral Expressway (EPE), will contribute towards the twin objectives of decongesting and de-polluting the national capital by diverting traffic not destined for Delhi.
Addressing a public meeting in Baghpat on the occasion, the Prime Minister expressed confidence that the entire stretch of the Delhi Meerut Expressway would be completed soon. He said the Eastern Peripheral Expressway would help decongest traffic in Delhi. He said modern infrastructure has an important role to play in raising the standard of living of the people. He outlined the steps being taken in building infrastructure, including roads, railways, waterways etc. He gave examples of the increase in pace of infrastructure development.
In the field of women empowerment, the Prime Minister explained how toilets built under Swachh Bharat Mission, and LPG connections under Ujjwala Yojana are making the lives of women easier. He said that out of 13 crore loans given under Mudra Yojana, more than 75 percent have been given to women entrepreneurs.
The Prime Minister also mentioned the steps taken for Scheduled Castes and Other Backward Castes.
The Prime Minister said that in this year's Union Budget, a provision of 14 lakh crore rupees has been made to strengthen rural and agricultural infrastructure.