কেবিনেট
বৌদ্ধিক সম্পদৰ অধিকাৰ সন্দৰ্ভত ভাৰত আৰু কানাডাৰ মাজত বুজাবুজিৰ চুক্তিত কেবিনেটৰ অনুমোদন
28 MAR 2018 7:52PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ভাৰত আৰু কানাডাৰ মাজত স্বাক্ষৰিত বুজাবুজিৰ চুক্তিত অনুমোদন জনাইছে৷ বৌদ্ধিক সম্পদ(আইপি)ৰ ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা স্থাপনৰ লক্ষ্যৰে ২০১৮ৰ ২৩ ফেব্ৰুৱাৰীত বুজাবুজিৰ চুক্তিখন স্বাক্ষৰিত হৈছিল৷
চুক্তিখনে দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰৰ নতুন উদ্ভাৱন, সৃষ্টিশীলতা আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশক প্ৰসাৰিত কৰাৰ আশা কৰা হৈছে৷
বুজাবুজিৰ চুক্তিখনৰ অধীনত অগ্ৰাধিকাৰপ্ৰাপ্ত বিষয়সমূহ হ’ল—
১.দুয়োখন দেশৰ নাগৰিক, ব্যৱসায়িক তথা শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠানৰ মাজত বৌদ্ধিক সম্পদ সম্পৰ্কীয় সজাগতা সৃষ্টি কৰিবলৈ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ পদ্ধতি, অভিজ্ঞতা আৰু জ্ঞানৰ আদান প্ৰদান৷
২. বৌদ্ধিক সম্পদৰ ক্ষেত্ৰত নিয়োজিত মানৱ সম্পদৰ সৈতে পৰস্পৰ সম্পৰ্ক স্থাপনৰ বাবে বিশেষজ্ঞৰ আদান প্ৰদান৷
৩. কাৰ্যসূচী, প্ৰশিক্ষণ আৰু অনুষ্ঠানত অংশ গ্ৰহণৰ মাধ্যমেৰে উদ্যোগ, বিশ্ববিদ্যালয়, গৱেষণা আৰু উন্নয়ন সংস্থা আৰু ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগৰ সৈতে বৌদ্ধিক সম্পদক লৈ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ পদ্ধতি, অভিজ্ঞতা আৰু জ্ঞানৰ আদান প্ৰদান আৰু প্ৰসাৰ৷
• ৪. বৌদ্ধিক সম্পত্তিৰ আধুনিকীকৰণ প্ৰকল্প, নবীন আৰু বৰ্তমানৰ দস্তাবেজ আৰু তথ্য পদ্ধতিৰ স্বসঞ্চালন তথা ৰূপায়নৰ বিকাশ আৰু বৌদ্ধিক সম্পত্তিৰ পৰিচালনাৰ বাবে প্ৰক্ৰিয়াত সহযোগিতা৷
৫.পৰম্পৰাগত জ্ঞানক কিদৰে সুৰক্ষিত কৰিব পাৰি, আৰু পৰম্পৰাগত জ্ঞান সম্পৰ্কীয় তথ্য আধাৰ আৰু বৰ্তমানৰ বৌদ্ধিক জ্ঞান প্ৰণালীৰ প্ৰতি সজাগতাকে ধৰি সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ পদ্ধতিৰ আদান-প্ৰদানত সহযোগিতা৷
• ৬.স্থানীয় আই.পি আৰু ব্যৱসায়িক সমূদায়ৰ বাবে বৌদ্ধিক জ্ঞান সম্পৰ্কীয় প্ৰশিক্ষণত সহযোগিতা৷
৭.বুজাবুজিৰ চুক্তিখনৰ আওতাত থাকি দুয়োখন দেশে পাৰস্পৰিকভাৱে গ্ৰহণ কৰা অন্যান্য সহযোগিতামূলক কাৰ্যসূচী৷

Cabinet
Cabinet approvesMoU between India and Canada on IPRs
28 MAR 2018 7:52PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has given its ex-post approval for the Memorandum of Understanding (MoU) between India India and Canada. The MoU was signed on 23rd February, 2018 to establish bilateral cooperation activities in the field of Intellectual Property (IP). The MoU is intended to promote innovation, creativity and economic growth in both countries.
The MoU establishes a broad and flexible framework through which both countries can exchange best practices and work together on training programs and technical exchanges to raise awareness on IPRs and better protect intellectual property rights (IPRs).
The priority initiatives under the MoU include:
1. Exchange of best practices, experiences and knowledge on how to raise IP awareness among the public, businesses and educational institutions of both countries;
2. Exchange of experts for interacting with the human resources engaged in specialized IP fields;
3. Exchange and dissemination of best practices, experiences and knowledge on IP with industry, Universities, research and development organizations and Small and Medium-Sized Enterprises (SMEs) through participation in programs, training, and events, organised singly or jointly by the participants;
4. Cooperation in the development of automation arid implementation of modernization projects, new and existing documentation and information systems in IP and procedures for management of IP;
5. Cooperation to understand how traditional knowledge is protected; and the exchange of best practices, including traditional knowledge related data bases and awareness raising of existing IP systems;
6. Collaboration in IP related training for local IP and business communities, and
7. any other cooperation activities they may mutually decide uponwithin the scope of this MoU.