Ministry of Science & Technology
Odisha Seeks Centre’s Backing for Science City in Bhubaneswar
Dr. Jitendra Singh assures due consideration; calls for leveraging Odisha’s scientific potential
03 JUL 2025 5:38PM by PIB Delhi
In a bid to boost scientific learning and innovation in eastern India, Odisha’s Minister for Food Supplies & Consumer Welfare and Science & Technology, Sri Krushna Chandra Patra, met Union Minister of State for Science & Technology Dr. Jitendra Singh in New Delhi today, seeking central assistance for the establishment of a state-of-the-art Science City in Bhubaneswar.
The Odisha Government has offered 100 acres of land for the proposed Science City, aimed at fostering scientific curiosity, innovation, and education, especially among youth. “We believe central support will be instrumental in realizing this vision,” said Patra in a formal letter handed over during the meeting.
The proposed Science City is envisioned as an interactive hub featuring modern exhibits, immersive learning spaces, and research facilities. According to the Odisha Minister, the initiative aligns with the Government of India’s broader goal to promote scientific temper and position India as a global innovation leader.
Responding to the proposal, Dr. Jitendra Singh welcomed the initiative and assured that officials from the Centre would discuss modalities to move forward. He also suggested strengthening Odisha’s existing scientific infrastructure, including CSIR laboratories and space research centres, to complement the proposed new initiatives.
Apart from the Science City, Patra submitted several other proposals, including the setting up of an Astronomy Observatory, a Bay of Bengal Coastal Observatory under the Ministry of Earth Sciences, an Intellectual Property and Patent Facilitation Centre, and projects under the Department of Biotechnology. The Minister also sought support for proposals under the National Council for Science Museums and Ministry of Culture.
Dr. Jitendra Singh encouraged the Odisha delegation to explore partnerships under the Central Government’s Bio-E3 policy by setting up a Bio E-Cell in the state. He also emphasized Odisha’s natural advantages—particularly in the coastal and mineral sectors—and suggested they could be effectively harnessed under national missions like the Deep Ocean Mission for broader public benefit.
The meeting marks a broader effort to align state-level scientific initiatives with national policy priorities, underscoring the role of cooperative federalism in driving India’s science and technology landscape forward.

ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ସାଇନ୍ସ ସିଟି ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରର ସହଯୋଗ ଲୋଡ଼ିଲା ଓଡ଼ିଶା
ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ବିଚାର କରିବା ଲାଗି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଲେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂ
ଓଡ଼ିଶାରେ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ଲାଗି ଦେଲେ ଆହ୍ୱାନ
03 JUL 2025 5:38PM by PIB Bhubaneswar
ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସାଇନ୍ସ ସିଟି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସହଯୋଗ ଲୋଡ଼ିଛନ୍ତି ଓଡ଼ିଶା ସରକାର। ପୂର୍ବ ଭାରତରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଅଧ୍ୟୟନ ଓ ଉଦ୍ଭାବନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସାଇନ୍ସ ସିଟି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଲାଗି ଓଡ଼ିଶା ସରକାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି । ଏ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ରାଜ୍ୟ ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଣ ଓ ଖାଉଟି କଲ୍ୟାଣ, ବିଜ୍ଞାନ ଓ କାରିଗରୀ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କୃଷ୍ଣଚନ୍ଦ୍ର ପାତ୍ର ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ କେନ୍ଦ୍ର ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂଙ୍କୁ ସାକ୍ଷାତ କରିଛନ୍ତି ।
ଓଡ଼ିଶା ସରକାର ପ୍ରସ୍ତାବିତ ସାଇନ୍ସ ସିଟି ପାଇଁ ୧୦୦ ଏକର ଜମି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ବୈଜ୍ଞାନିକ ଅନୁସନ୍ଧିତ୍ସା, ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ବିଶେଷକରି ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଗ୍ରହ ବୃଦ୍ଧି କରିବା। କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସହାୟତା ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସାକାର କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ରାଜ୍ୟ ସରକାର ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଏବଂ ଏ ବିଷୟରେ ଶ୍ରୀ ପାତ୍ର ବୈଠକ ସମୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ସିଂଙ୍କୁ ଦେଇଥିବା ପତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ଅବଗତ କରାଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରସ୍ତାବିତ ସାଇନ୍ସ ସିଟିକୁ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ, ନିମଜ୍ଜିତ ଶିକ୍ଷଣ ସ୍ଥାନ ଏବଂ ଗବେଷଣା ସୁବିଧା ସହିତ ଏକ ମତବିନିମୟ ଆଧାରିତ କ୍ରିୟାଶୀଳ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି। ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପାତ୍ରଙ୍କ କହିବା ଅନୁଯାୟୀ, ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଭାବନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଉଦ୍ଭାବନକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବେ ଅଗ୍ରଣୀ କରିବା ଲାଗି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବ୍ୟାପକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ।
ପ୍ରସ୍ତାବ ଉପରେ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ରଖି ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂ ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଅଧିକାରୀମାନେ ଏ ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଲାଗି ପଦ୍ଧତି ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବେ ବୋଲି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ। ପ୍ରସ୍ତାବିତ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ପରିପୂରକ କରିବା ପାଇଁ ସେ ସିଏଆଇଆର ପ୍ରୟୋଗଶାଳା ଏବଂ ମହାକାଶ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର ସମେତ ଓଡ଼ିଶାର ବର୍ତ୍ତମାନର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ।
ସାଇନ୍ସ ସିଟି ବ୍ୟତୀତ, ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପାତ୍ର ଆହୁରି ଅନେକ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦାଖଲ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଏକ ଜ୍ୟୋତିର୍ବିଜ୍ଞାନ ଅବଜରଭେଟୋରୀ, ଭୂ-ବିଜ୍ଞାନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଏକ ବଙ୍ଗୋପସାଗର ଉପକୂଳ ଅବଜରଭେଟୋରୀ, ଏକ ବୌଦ୍ଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି ଓ ପେଟେଣ୍ଟ ସୁବିଧା କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବିଭାଗ ଅଧୀନରେ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଜାତୀୟ ବିଜ୍ଞାନ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପରିଷଦ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ପ୍ରସ୍ତାବଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପାତ୍ର ସହଯୋଗ ଲୋଡ଼ିଥିଲେ।
ରାଜ୍ୟରେ ଏକ ବାୟୋ ଇ-ସେଲ୍ ସ୍ଥାପନ କରି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ବାୟୋ-ଇ ଥ୍ରୀ ନୀତି ଅଧୀନରେ ସହଭାଗୀତା ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳକୁ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। ଓଡ଼ିଶାର ପ୍ରାକୃତିକ ସୁବିଧା, ବିଶେଷକରି ଉପକୂଳ ଏବଂ ଖଣିଜ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ବ୍ୟାପକ ଲାଭ ପାଇଁ ଡିପ୍ ଓସେନ୍ ମିଶନ୍ ଭଳି ଜାତୀୟ ମିଶନ୍ ଅଧୀନରେ ଏଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ ବୋଲି ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ।
ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ଜାତୀୟ ନୀତି ସହିତ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରୟାସକୁ ଏହି ବୈଠକ ଚିହ୍ନିତ କରୁଛି । ଏହା ଭାରତର ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପରିଦୃଶ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ନେବାରେ ସହଯୋଗୀ ସଂଘୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରୁଛି।