Ministry of Rural Development
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan to inaugurate the Saras Aajeevika Mela at Noida Haat, Uttar Pradesh tomorrow
Saras Aajeevika Mela aims to help artisans and craftsmen to promote their livelihoods and inclusive growth
24 FEB 2025 6:01PM by PIB Delhi
Union Minister for Rural Development Shri Shivraj Singh Chouhan will inaugurate the Saras Aajeevika Mela at Noida Haat, Sector 33 A, Noida, Uttar Pradesh tomorrow. Saras Aajeevika Mela 2025 is being organized from 21st February to 10th March 2025, primarily to showcase the craft and arts of rural India. For the 5th time, the famous Saras Aajeevika Mela 2025 is being organized by the Ministry of Rural Development with the support of the National Institute of Rural Development and Panchayati Raj (NIRDPR) with the theme of tradition, art, and culture and “Developing Export Potential of Lakhpati SHG Didis”. On this special occasion, Ministers of State for Rural Development Dr. Chandra Sekhar Pemmasani and Shri Kamlesh Paswan will also be present.
Visitors are enjoying various products made by Self Help Groups (SHGs) from 30 States. Handloom, Handicrafts & Natural Food Products made by SHGs are showcased on 200 Stalls for exhibition and sale. Besides, 25 Live Food Stalls from 20 States are also showcasing their ethnic cuisines and delicious food items at Noida Haat. Around 450 SHG Members across the country are participating in this Saras Aajeevika Mela.
The Saras Aajeevika Mela 2025 is featuring excellent displays of various state handlooms, sarees, and dress materials. These include: Andhra Pradesh’s Kalamkari, Assam’s Mekhla Chador, Bihar’s Cotton and Silk, Chhattisgarh’s Kosa Saree, Gujarat’s Bharat Gunthan and Patchwork, Jharkhand’s Tasar Silk and Cotton, Chanderi and Bagh Print from Madhya Pradesh, Eri Products from Meghalaya, Tasar and Bandha from Odisha, Kanchipuram from Tamil Nadu, Pochampally from Telangana, Pashmina from Uttarakhand, Kantha, Batik Print, Tant, and Baluchari from West Bengal. Handicrafts, jewellery, and home decor products from various states are also showcased in Mela. Additionally, natural food products such as ginger, tea, lentils, coffee, papad, apple jam, and pickles are available at food stalls.
Arrangements for Senior Citizen, Kids Zone and Mother’s Care are made in SARAS Mela. Visitors are also enjoying a variety of cultural programs every day during the SARAS Mela. A dedicated Export Promotion Pavilion is placed in the SARAS Mela Premises at Noida Haat for Development of Export Potential of SHG Didis.
This initiative, started by the Ministry of Rural Development, aims to help artisans and craftsmen to promote their livelihoods and inclusive growth. This will promote the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi ‘Vocal for Local’ campaign and ‘Viksit Bharat by 2047’.

ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆସନ୍ତାକାଲି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ନୋଏଡା ହାଟରେ ସରସ ଆଜୀବିକା ମେଳାର ଉଦଘାଟନ କରିବେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
ସାରସ ଆଜୀବିକା ମେଳାର ଲକ୍ଷ୍ୟ କାରିଗର ଏବଂ ଶିଳ୍ପୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଜୀବିକା ଏବଂ ସମନ୍ବିତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା
24 FEB 2025 6:01PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ଆସନ୍ତାକାଲି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ନୋଏଡାର ସେକ୍ଟର ୩୩ ଏ, ନୋଏଡା ହାଟରେ ସରସ ଆଜୀବିକା ମେଳାର ଉଦଘାଟନ କରିବେ। ସରସ ଆଜୀବିକା ମେଳା ୨୧ ଫେବୃଆରୀରୁ ୧୦ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି, ଯାହା ମୁଖ୍ୟତଃ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତର ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଏବଂ କଳାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ। ୫ମ ଥର ପାଇଁ, ପ୍ରସିଦ୍ଧ ସରସ ଆଜୀବିକା ମେଳା ୨୦୨୫ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଜାତୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ସଂସ୍ଥାନ (ଏନଆଇଆରଡିପିଆର) ସହାୟତାରେ ପରମ୍ପରା, କଳା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ "ଲଖପତି ଏସଏଚଜି ଦିଦିଙ୍କ ରପ୍ତାନି ସମ୍ଭାବନା ବିକାଶ" ବିଷୟବସ୍ତୁ ସହିତ ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି। ଏହି ବିଶେଷ ଅବସରରେ, ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଚନ୍ଦ୍ର ଶେଖର ପେମାସାନି ଏବଂ ଶ୍ରୀ କମଲେଶ ପାସୱାନ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବେ।
ପରିଦର୍ଶକମାନେ ୩୦ଟି ରାଜ୍ୟର ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ (ଏସଏଚଜି) ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ବିଭିନ୍ନ ଉତ୍ପାଦ ଉପଭୋଗ କରୁଛନ୍ତି। ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ହସ୍ତତନ୍ତ, ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଏବଂ ବିକ୍ରୟ ପାଇଁ ୨୦୦ଟି ଷ୍ଟଲରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ୨୦ଟି ରାଜ୍ୟର ୨୫ଟି ଲାଇଭ୍ ଫୁଡ୍ ଷ୍ଟଲ୍ ମଧ୍ୟ ନୋଏଡା ହାଟରେ ସେମାନଙ୍କର ଜାତିଗତ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି। ଦେଶ ସାରା ପ୍ରାୟ ୪୫୦ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସଦସ୍ୟ ଏହି ସରସ ଆଜୀବିକା ମେଳାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି।
ସରସ ଆଜୀବିକା ମେଳା 2025 ରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ହସ୍ତତନ୍ତ, ଶାଢ଼ି ଏବଂ ପୋଷାକ ସାମଗ୍ରୀର ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଉଛି। ଏଥିରେ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର କଲମକାରୀ, ଆସାମର ମେଖଲା ଚାଡୋର, ବିହାରର କପା ଏବଂ ସିଲ୍କ, ଛତିଶଗଡ଼ର କୋସା ଶାଢ଼ି, ଗୁଜରାଟର ଭାରତ ଗୁନ୍ଥନ ଏବଂ ପ୍ୟାଚୱାର୍କ, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ତସର ସିଲ୍କ ଏବଂ କପା, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଚନ୍ଦେରୀ ଏବଂ ବାଗ୍ ପ୍ରିଣ୍ଟ, ମେଘାଳୟର ଏରି ଉତ୍ପାଦ, ଓଡ଼ିଶାର ତସର ଏବଂ ବନ୍ଧା, ତାମିଲନାଡୁର କାଞ୍ଚିପୁରମ, ତେଲେଙ୍ଗାନାର ପୋଚମପାଲି, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ପଶ୍ମିନା, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର କଣ୍ଠା, ବାଟିକ୍ ପ୍ରିଣ୍ଟ, ତାନ୍ତ ଏବଂ ବାଲୁଚାରି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହିଛି। ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ହସ୍ତଶିଳ୍ପ, ଅଳଙ୍କାର ଏବଂ ଗୃହ ସାଜସଜ୍ଜା ଉତ୍ପାଦ ମଧ୍ୟ ମେଳାରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଛି। ଏହା ସହିତ, ଖାଦ୍ୟ ଷ୍ଟଲରେ ଅଦା, ଚା, ମସୁର, କଫି, ପାପଡ, ଆପଲ୍ ଜାମ୍ ଏବଂ ଆଚାର ଭଳି ପ୍ରାକୃତିକ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ଉପଲବ୍ଧ।
ସରସ ମେଳାରେ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକ, କିଡ୍ସ ଜୋନ୍ ଏବଂ ମଦର୍ସ କେୟାର ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ସରସ ମେଳା ସମୟରେ ପରିଦର୍ଶକମାନେ ପ୍ରତିଦିନ ବିଭିନ୍ନ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉପଭୋଗ ମଧ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ନୋଏଡା ହାଟରେ ସରସ ମେଳା ପରିସରରେ ଏସଏଚଜି ଦିଦିଙ୍କ ରପ୍ତାନି ସମ୍ଭାବନାର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ରପ୍ତାନି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଭିଲିୟନ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି।
ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ଲକ୍ଷ୍ୟ କାରିଗର ଏବଂ କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଜୀବିକା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା। ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ 'ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ' ଅଭିଯାନ ଏବଂ '୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତ' ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।