Ministry of Cooperation
Computerization and Strengthening of Primary Cooperative Societies
03 DEC 2024 3:40PM by PIB Delhi
Government of India, in order to strengthen of Primary Agricultural Cooperative Societies (PACS), is implementing the Project for Computerization of functional PACS with a total financial outlay of ₹2,516 Crore, which entails bringing all the functional PACS onto an ERP (Enterprise Resource Planning) based common national software, linking them with National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) through State Cooperative Banks (StCBs) and District Central Cooperative Banks (DCCBs). The ERP (Enterprise Resource Planning) based common national software brings about efficiency in PACS performance through Common Accounting System (CAS) and Management Information System (MIS). So far, proposals for computerization of 67,930 PACS from 30 States/ UTs have been sanctioned, for which a total of Rs 865.81 crore have been released to States/ UTs concerned including Rs. 699.89 crore as GoI share to the States/UTs concerned and Rs 165.925 crore to NABARD being implementing agency as per the guidelines issued by Department of Expenditure, Ministry of Finance from time to time.
The details including the funds allocated and utilized during the last three years are attached as Annexure-I.
The details on number of primary cooperative societies that have been computerised so far and that are yet to be computerised, State-wise are attached as Annexure-II.
The Government of India has initiated a Centrally Sponsored Project to computerize functional Primary Agricultural Credit Societies (PACS) over a five-year period from 2022-23 to 2026-27. Thus, the sunset date of the project is 31.03.2027
The number of PACS officials/employees who have received training on ERP is 26,882. As per the project guidelines, there is no provision for financial support for hiring outsourced employees by PACS.
The Ministry of Cooperation, since its inception on 6th July 2021, has taken many initiatives to strengthen and deepen the cooperative movement at the grassroots level including capacity building, infrastructure development and digital literacy training for various stakeholders of the cooperative sector, such as “Model Bye-Laws for PACS making them multipurpose, multidimensional and transparent entities”, “Establishing New Multipurpose PACS/ Dairy/ Fishery Cooperatives in uncovered Panchayats”, “Pilot project for World’s Largest Decentralized Grain Storage Plan in Cooperative sector”, “Computerization of the offices of Registrar of Cooperative Societies of States/ UTs”, “Computerization of Agriculture and Rural Development Banks (ARDBs)”, “Computerization of functional Primary Agricultural Credit Societies (PACS)”, “National Cooperative Database”, “Amendment of the Multi-State Cooperative Societies (MSCS) Act, 2002”, “Reliefs to Cooperative Societies in the Income Tax Act”, “Initiatives for revival of Cooperative Sugar Mills”, “Establishment of three new national-level multi-state cooperative societies for seed, organic products and exports”, etc. The details on all these major initiatives are attached as Annexure-III.
The Ministry of Cooperation (MoC) has adopted a multi-layered approach to evaluate the impact of computerisation at the grassroots level for ensuring effective implementation of these projects. Regular monthly review meetings are conducted with States/UTs to assess the progress of various initiatives including computerization of PACS. Key stakeholders such as NABARD, NDDB, NFDB, and others have been roped in to review the progress of various initiatives through their National, State and District level officials and machinery. National Level Monitoring and Implementation Committee (NLMIC), State and District Level Implementation and Monitoring Committees (SLIMC and DLIMC) have been formed to review especially the PACS Computerization Project. Further, State Cooperative Development Committee (SCDC) has been constituted at the State level under the chairmanship of the Chief Secretary and District Cooperative Development Committee (DCDC) has been constituted at the district level under the chairmanship of the District Collectors to ensure effective implementation and monitoring of all the initiatives, including computerization of PACS of Ministry of Cooperation.
Further, NITI Aayog is evaluating the Centrally Sponsored Schemes (CSS) in the Agriculture & Allied Sector for which letter of Award has been issued to NABCONS (NABARD Consultancy Services Private Limited) on GeM portal on 21.10.2024. The impact assessment includes "Computerization of PACS" and "Strengthening of Cooperatives through IT interventions" projects of this Ministry.
Primary Agriculture Credit Societies (PACS) constitute the lowest tier of the Short-Term Cooperative Credit Structure (STCCS) in the country, primarily providing short-term and medium-term credit facility and other input services, like seed, fertilizer, pesticide distribution, etc. to member farmers. Presently, around 13 crore farmers are linked with PACS. Being the grassroots level cooperative institutions, PACS play a crucial role in sustaining the rural economy of the country by purveying institutional credit to small and marginal farmers. Computerization of PACS project improved governance and transparency in PACS, leading to speedy disbursal of loans, lowering of transaction cost, reduction in imbalances in payments, seamless accounting with DCCBs and StCBs. It enhances trustworthiness in the working of PACS among farmers, thus contributing towards realizing the vision of “Sahakar se Samridhi”.
Annexure-I
FY 2022-23
FY 2023-24
FY 2024-25
S. No
States/UTs
Amount allocated for FY 2022-23
Amount released in FY 2022-23
Amount utilized in FY 2022-23
Amount allocated for FY 2023-24
Amount released in
Amount utilized in FY 2023-24
Amount allocated for FY 2024-25
Amount released in FY 2024-25
Amount utilized in FY 2024-25
FY 2023-24
1.
Maharashtra
87.95
87.95
0
134.58
33.65
71.88
27.81
0
2.58
2.
Rajasthan
23.78
23.78
0
78.06
43.3
44.05
52.42
0
10.15
3.
Gujarat
0
0
0
106.7
58.3
7.39
44.37
22.19
46.96
4.
Uttar Pradesh
11.28
11.28
0
43.87
42.3
24.1
50.88
0
10.92
5.
Karnataka
40.25
40.25
0
61.58
15.39
36.67
21.17
0
1.21
6.
Madhya Pradesh
33.23
33.23
0
50.85
25.42
43.47
0
0
5.78
7.
Tamil Nadu
33.2
33.2
0
49.84
12.48
25.78
24.95
0
3.45
8.
Bihar
32.95
32.95
0
50.41
0
4.48
29.32
0
28.47
9.
West Bengal
30.54
30.54
0
46.73
0
6.45
40.49
0
6.35
10.
Punjab
25.52
25.52
0
39.05
0
10.2
13.32
0
7.06
11.
Andhra Pradesh
14.93
14.93
0
22.84
3.74
0
18.12
0
13.04
12.
Chhattisgarh
14.86
14.86
0
22.75
0
4.51
20.41
10.21
10.45
13.
Himachal Pradesh
9.56
9.56
0
14.64
7.32
13.13
6.18
0
3.05
14.
Jharkhand
10.99
10.99
0
16.83
0
5.45
15.1
7.55
5.55
15.
Haryana
4.85
4.85
0
8.33
2.44
0
3
0
6.9
16.
Uttarakhand
0
0
0
0
3.69
0
7.03
0
0.12
17.
Assam
6.41
6.41
0
9.81
2.45
6.41
6.6
3.3
2.27
18.
J&K
5.25
5.25
0
8.03
1.52
5.25
3.71
1.85
1.52
19.
Tripura
2.95
2.95
0
4.5
1.13
3.55
3.03
1.52
2.04
20.
Manipur
2.55
2.55
0
3.9
0
0
3.86
0
0.11
21.
Nagaland
0.36
0.36
0
0.56
2.46
0.64
3.2
0
1.64
22.
Meghalaya
1.23
1.23
0
1.13
0
1.03
1.97
0
0.23
23.
Sikkim
1.18
1.18
0
1.8
0.9
1.59
0.79
0
0.31
24.
Goa
0.32
0.32
0
0.5
0.13
0.3
0.44
0
0.12
25.
ANI
0
0
0
1.33
0.69
0
0.84
0
0.62
26.
Puducherry
0.44
0.44
0
0.67
0.17
0.41
0.29
0
0
27.
Mizoram
0.27
0.27
0
0.43
0
0.21
0.44
0.44
0.06
28.
Arunachal Pradesh
0.15
0.15
0
0.24
0.12
0.21
0.09
0
0.05
29.
Ladakh
0
0
0
0.31
0.12
0.12
0.04
0
0
30.
DNH&DD
0
0
0
0
0
0
0.12
0.12
0
31.
NABARD
100
100
0
187.97
40.91
96.16
100
25
33.48
Total
495
495
0
968.24
298.62
413.42
500
72.18
204.5
Annexure-II
Status of Computerization of PACS (as on 21.11.2024)
S. No
States
PACS selected for Computerization
PACS tendered for Hardware
Digitization of records (DCT)Completed
PACS Computerized as on 21.11.24
PACS yet to be onboarded on ERP
1.
Maharashtra
12,000
12,000
11,631
9,161
2,839
1.
Rajasthan
6,781
5,492
3,834
3,025
3,756
1.
Gujarat
5,754
5,754
5,423
3,838
1,916
1.
Uttar Pradesh
5,686
3,062
2,949
2,505
3,181
1.
Karnataka
5,491
5,491
4,046
487
5,004
1.
Madhya Pradesh
4,536
4,534
4,531
4,524
12
1.
Tamil Nadu
4,532
4,532
4,530
4,494
38
1.
Bihar
4,495
4,477
4,345
4,043
452
1.
West Bengal
4,167
4,167
521
148
4,019
1.
Punjab
3,482
3,482
1,973
1,580
1,902
1.
Andhra Pradesh
2,037
2,037
30
30
2,007
1.
Chhattisgarh
2,028
2,028
2,028
2,019
9
1.
Himachal Pradesh
1,789
870
865
829
960
1.
Jharkhand
1,500
1,500
1,435
1,403
97
1.
Haryana
710
710
703
687
23
1.
Uttarakhand
670
670
185
185
485
1.
Assam
583
583
579
567
16
1.
J&K
537
537
533
532
5
1.
Tripura
268
268
254
247
21
1.
Manipur
232
232
50
23
209
1.
Nagaland
231
231
33
33
198
1.
Meghalaya
112
112
108
108
4
1.
Sikkim
107
107
106
104
3
1.
Goa
58
58
37
32
26
1.
ANI
46
46
46
44
2
1.
Puducherry
45
45
42
31
14
1.
Mizoram
25
25
25
25
0
1.
Arunachal Pradesh
14
14
14
14
0
1.
Ladakh
10
10
10
9
1
1.
DNH&DD
4
-
-
0
4
Total
67,930
63,074
50,866
40,727
27,203
ANNEXURE -III
Progress on major initiatives taken by Ministry of Cooperation
Ministry of Cooperation, since its inception on 6th July, 2021, has undertaken several initiatives to realize the vision of “Sahakar-se-Samriddhi” and to strengthen & deepen the cooperative movement from Primary to Apex level Cooperatives in the country. List of initiatives taken and progress made so far are as follows:
1. Making Primary Cooperatives economically vibrant and transparent
1. Model Bye-Laws for PACS making them multipurpose, multidimensional and transparent entities: Government, in consultation with all the stakeholders, including States/ UTs, National Level Federations, State Cooperative Banks (StCBs), District Central Cooperative Banks (DCCBs), etc., has prepared and circulated Model Byelaws for PACS to all the States/ UTs, which enable PACS to undertake more than 25 business activities, improve governance, transparency and accountability in their operations. Provisions have also been made to make the membership of PACS more inclusive and broad-based, giving adequate representation to women and Scheduled Castes/Schedules Tribes. So far, 32 States/ UTs have adopted Model Byelaws or their existing byelaws are in line with Model Byelaws.
2. Strengthening of PACS through Computerization: In order to strengthen PACS, project for Computerization of functional PACS with a total financial outlay of ₹2,516 Crore has been approved by the Government of India, which entails bringing all functional PACS in the Country onto a common ERP based national software, linking them with NABARD through StCBs and DCCBs. A total of 67,930 PACS from 30 States/ UTs have been sanctioned under the project. A total of 40,727 PACS have been onboarded on ERP Software and hardware has been procured by 29 States/UTs.
1. Establishing New Multipurpose PACS/ Dairy/ Fishery Cooperatives in uncovered Panchayats: The Government of India has approved the plan to establish new multipurpose PACS/dairy/fisheries cooperatives, aiming to cover all panchayats and villages in the country over the next five years. This initiative is supported by NABARD, NDDB, NFDB and State/UT Governments. For effective implementation of the initiative, ‘Margadarshika’ has been launched on 19.9.2024, indicating the targets and timelines for stakeholders. As per National Cooperative Database, a total of 8,823 new PACS, Dairy and Fishery Cooperative Societies have been registered across the country since the approval of the plan on 15.2.2023.
2. World’s Largest Decentralized Grain Storage Plan in Cooperative sector: Government has approved a plan to create warehouses, custom hiring centers, primary processing units and other agri infrastructure for grain storage at PACS level, through convergence of various GOI schemes, including AIF, AMI, SMAM, PMFME, etc. This will reduce wastage of food grains and transportation costs, enable farmers to realize better prices for their produce and meet various agricultural needs at the PACS level itself. Under the pilot project, construction of godowns in 11 PACS of 11 States has been completed.
3. PACS as Common Service Centers (CSCs) for better access to e-services: An MoU has been signed between Ministry of Cooperation, MeitY, NABARD and CSC e-Governance Services India Limited for providing more than 300 e-services such as banking, insurance, Aadhar enrolment/ updation, health services, PAN card and IRCTC/ Bus/ Air ticket, etc. through PACS. So far, 40,214 PACS have started providing CSC services to rural citizens.
4. Formation of new Farmer Producer Organizations (FPOs) by PACS: Government has allowed 1,100 additional FPOs to be formed by PACS with the support of NCDC, in those blocks where FPOs have not yet been formed or the blocks are not covered by any other implementing agency. Apart from this, 1,207 FPOs have been formed in the cooperative sector by NCDC. This will be helpful in providing farmers with necessary market linkages and get fair and remunerative prices for their produce.
5. PACS given priority for Retail Petrol/ Diesel outlets: Government has allowed PACS to be included in the Combined Category 2 (CC2) for allotment of retail petrol/ diesel outlets. As per information received from Oil Marketing Companies (OMCs), 286 PACS from 25 States/UTs have applied online for retail petrol/ diesel outlets.
6. PACS given permission to convert bulk consumer petrol pumps into retail outlets: The existing bulk consumer licensee PACS have been given a one-time option by Oil Marketing Companies to convert into retail outlets. As per information shared by OMCs, 109 wholesale consumer pump licensee PACS from 4 States have given consent for conversion into Retail Outlets, out of which 45 PACS have received Letter of Intent (LOI) from the OMCs.
7. PACS eligible for LPG Distributorship for diversifying its activities: Government has now allowed PACS to apply for LPG Distributorships. This will give PACS an option to increase their economic activities and diversify their income stream.
8. PACS as PM Bharatiya Jan Aushadhi Kendra for improving access to generic medicines at rural level: PACS have been allowed to operate Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Kendras (PMBJKs), which will provide additional income source to them and ease the access to quality generic medicines for rural citizens. So far, 4,470 PACS/ cooperative societies have applied online for PMBJKs, out of which 2,705 PACS have been given initial approval by Pharmaceutical & Medical Devices Bureau of India (PMBI) and 755 PACS have received drug license from State Drug Controllers which are ready to function as PM Bhartiya Jan Aushadhi Kendras.
9. PACS as Pradhan Mantri Kisan Samriddhi Kendras (PMKSK): PACS have been enabled to operate PMKSK for ensuring easy accessibility of fertilizer & related services to farmers in the country. As per the information shared by Department of Fertilizers (GOI) and States/ UTs, a total of 36,180 PACS are functioning as PMKSK.
10. PACS to carry out O&M of rural piped water supply schemes (PWS): PACS have been made eligible to carry out the Operations & Maintenance (O&M) of PWS in rural areas. As per information received from States/ UTs, 1,227 PACS have been identified/ selected by 13 States/ UTs to provide O&M services at Panchayat/ Village level.
11. Convergence of PM-KUSUM at PACS level: Farmers associated with PACS can adopt solar agricultural water pumps and install photovoltaic modules in their farms.
12. Micro-ATMs to Bank Mitra Cooperative Societies for providing doorstep financial services: Dairy and Fisheries cooperative societies can be made Bank Mitras of DCCBs and StCBs. To ensure their ease of doing business, transparency and financial inclusion, Micro-ATMs are also being given to these Bank Mitra Co-operative Societies with support from NABARD to provide 'Door-step Financial Services'. To facilitate effective implementation of the initiative, an SOP has been launched on 19th September 2024. So far, 7,446 Micro-ATMs have been distributed to Bank Mitra cooperative societies in Gujarat.
1. Rupay Kisan Credit Card to Members of Milk Cooperatives: In order to expand the reach of DCCBs/ StCBs and to provide necessary liquidity to the members of Dairy Cooperative societies, Rupay Kisan Credit Cards (KCCs) are being distributed to the members of cooperatives for providing credit at comparatively lower interest rates and to enable them to carry out other financial transactions. To facilitate effective implementation of the initiative, an SOP has been launched on 19th September 2024. So far, 7,25,795 Rupay KCC have been distributed in the State of Gujarat.
2. Formation of Fish Farmer Producer Organization (FFPO): In order to provide market linkage and processing facilities to fishermen, NCDC has registered 70 FFPOs in the initial phase. In addition, Department of Fisheries, Government of India has allocated the work of converting 1000 existing fisheries cooperative societies into FFPOs to NCDC, with an approved outlay of Rs. 225.50 crore.
3. White Revolution 2.0: Ministry of Cooperation, Government of India, has launched a new initiative of ‘White Revolution 2.0’ with the aim of enhancing employment, promoting women's empowerment and improving milk production through cooperative societies. The key objectives of this initiative are 50% increase in procurement of milk by dairy cooperatives, providing market access to dairy farmers in areas that have not yet been covered by the organized dairy sector and promoting the share of dairy cooperative societies in the organized dairy sector. Ministry of Cooperation, in collaboration with the National Dairy Development Board (NDDB), has prepared and launched an SOP on 19th September, 2024 to guide the effective implementation of this initiative.
4. Atmanirbharta Abhiyan: Ministry of Cooperation has launched the initiative to incentivize production of pulses (tur, masur and urad) to reduce dependency on imports, and production of maize to be used for production of ethanol for meeting the goal of Ethanol Blending Programme (EBP). National Cooperative Consumer Federation (NCCF) and National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India (NAFED) are the central nodal agencies under this initiative, and have developed Esamyukti (NCCF) and Esamridhi (NAFED) portals respectively, for registration of farmers through cooperatives. For pre-registered farmers of tur, urad and masur pulses, the Government has guaranteed to procure 100% of the produce at Minimum Support Price (MSP). However, if market prices exceed the MSP, farmers are free to sell their produce in the open market for higher profits. Similarly, both the agencies guarantee 100% procurement of maize from pre-registered farmers throughout all three seasons - Kharif, Zaid, and Rabi, thus ensuring a steady supply of maize to ethanol distilleries and at the same time also encouraging farmers to cultivate maize. As of today, 15,38,704 farmers have already registered on the Esamyukti.in portal of NCCF and 17,64,130 on the E-samridhi portal of NAFED.
5. Strengthening the Urban and Rural Cooperative Banks
6. Urban Cooperative Banks (UCBs) have been allowed to open new branches to expand their business: UCBs can now open new branches up to 10% (maximum 5 branches) of the existing number of branches in the previous financial year without prior approval of RBI.
7. UCBs have been allowed by RBI to offer doorstep services to their customers: Door step banking facility can now be provided by UCBs. Account holders of these banks can now avail various banking facilities at home such as cash withdrawal, cash deposit, KYC, demand draft and life certificate for pensioners, etc.
8. Cooperative banks have been allowed to make one-time settlement of outstanding loans, like Commercial Banks: Co-operative banks, through board-approved policies, can now provide the process for settlement with borrowers, along with technical write-off.
9. Time limit increased to achieve Priority Sector Lending (PSL) targets given to UCBs: RBI has extended the timeline for UCBs to achieve Priority Sector Lending (PSL) targets by two years i.e., up to March 31, 2026.
10. A Nodal Officer designated in RBI for regular interaction with UCBs: In order to meet the long pending demand of the cooperative sector for closer coordination and focused interaction, RBI has notified a nodal officer.
11. Individual housing loan limit more than doubled by RBI for Rural and Urban Cooperative Banks:
1. Housing loan limit of Urban Cooperative Banks has now been doubled from Rs. 30 lakh to Rs.60 lakhs.
2. Housing loan limit of Rural Cooperative Banks has been increased to two and a half times to Rs.75 lakhs.
12. Rural Cooperative Banks will now be able to lend to commercial real estate/ residential housing sector, thereby diversifying their business: This will not only help Rural Cooperative Banks to diversify their business, but will benefit Housing cooperative societies also.
13. License fee reduced for Cooperative Banks: License fee for onboarding Cooperative Banks to ‘Aadhaar Enabled Payment System’ (AePS) has been reduced by linking it to the number of transactions. Cooperative financial institutions will also be able to get the facility free of cost for the first three months of the pre-production phase. With this, farmers will now be able to get the facility of banking at their home with through biometrics.
14. Non-scheduled UCBs, StCBs and DCCBs notified as Member Lending Institutions (MLIs) in CGTMSE Scheme to increase the share of cooperatives in lending: Cooperative banks will now be able to take advantage of risk coverage up to 85 percent on the loans given. Also, cooperative sector enterprises will also be able to get collateral free loans from cooperative banks now.
15. Notification of Scheduling norms for including Urban Cooperative Banks: UCBs that meet the 'Financially Sound and Well Managed' (FSWM) criteria and have maintained the minimum deposits required for classification as Tier 3 for the last two years are now eligible to be included in Schedule II of the Reserve Bank of India Act, 1934 and get 'Scheduled' status.
16. Monetary ceiling doubled by RBI for Gold Loan: RBI has doubled monetary ceiling from Rs. 2 lakh to Rs.4 lakh, for those UCBs that meet the PSL targets.
1. Umbrella Organization for Urban Cooperative Banks: RBI has accorded approval to the National Federation of Urban Co-operative Banks and Credit Societies Ltd. (NAFCUB) for the formation of an Umbrella Organization (UO) for the UCB sector, which will provide necessary IT infrastructure and operational support to around 1,500 UCBs.
1. Relief to Cooperative Societies in the Income Tax Act
1. Surcharge reduced from 12% to 7% for co-operative societies having income between Rs. 1 to 10 Cr.: This will reduce the burden of Income Tax on Cooperative Societies and more capital will be available with them to work for the benefit of their members.
2. MAT reduced for cooperatives from 18.5% to 15%: With this provision, now there is parity between Cooperative Societies and Companies in this regard.
3. Relief in cash transactions under section 269ST of the Income Tax Act: In order to remove difficulties in cash transactions by cooperatives under Section 269ST of IT Act, Government has issued a clarification that cash transaction of less than Rs. 2 lakhs done by a cooperative society with its distributor in a day will be considered separately, and will not be charged with income tax penalty.
4. Tax cut for new manufacturing Cooperative societies: Government has decided that a flat lower tax rate of 15% will be charged, compared to an earlier rate of up to 30% plus surcharge, for new cooperatives commencing manufacturing activities by March 31, 2024. This will encourage the formation of new cooperative societies in the manufacturing sector.
5. Increase in limit of Cash Deposits and Cash Loans by PACS and PCARDBs: Government has enhanced the limit for Cash Deposits and Cash Loans by PACS and Primary Cooperative Agriculture and Rural Development Banks (PCARDBs) from Rs.20,000 to Rs.2 lakh per member. This provision will facilitate their activities, increase their business and benefit members of their societies.
6. Increase in the limit of Tax Deducted at Source (TDS) in Cash Withdrawal: Government has increased the cash withdrawal limit of cooperative societies without deduction of tax at source from Rs.1 crore to Rs.3 crore per year. This provision will save Tax Deducted at Source (TDS) for cooperative societies, which will enhance their liquidity.
7. Revival of Cooperative Sugar Mills
8. Relief from Income Tax to Sugar Cooperative Mills: Government has issued a clarification that cooperative sugar mills would not be subjected to additional income tax for paying higher sugarcane prices to farmers up to Fair and Remunerative or State Advised Price, from April, 2016 onwards.
9. Resolution of decades old pending issues related to Income Tax of Sugar Cooperative Mills: Government has made a provision in its Union Budget 2023-24, wherein Sugar cooperatives have been allowed to claim as expenditure their payments to sugarcane farmers for the period prior to assessment year 2016–17, giving them a relief of more than Rs.46,000 crore.
10. Rs.10,000 crore loan scheme launched for strengthening of Sugar Cooperative Mills: Government has launched a scheme through NCDC for setting up ethanol plants or cogeneration plants or for working capital or for all three purposes. So far, the Ministry has released Rs. 750 crore to NCDC (Rs. 500 crore in FY 2022-23 and Rs. 250 crore in FY 2024-25) under the scheme and as on 7.11.2024, NCDC has so far sanctioned Rs.7790.00 crore to 56 CSMs.
11. Preference to Cooperative Sugar Mills in purchase of ethanol: Cooperative Sugar Mills have now been put at par with private companies for ethanol procurement by Government of India under the Ethanol Blending Programme (EBP).
1. Reduction in GST on molasses from 28% to 5%: Government has decided to reduce the GST on molasses from 28% to 5% which will enable cooperative sugar mills to earn more profits for their members by selling molasses to distilleries with higher margins.
1. Three new National Level Multi-State Societies
1. New National Multi-State Cooperative Seed Society for certified seeds: Government has established a new apex multi-state cooperative seed society under the MSCS Act, 2002, namely Bharatiya Beej Sahakari Samiti Limited (BBSSL) as an umbrella organization for quality seed cultivation, production and distribution under a single brand. BBSSL so far has planted breeder seeds of Wheat, Mustard, and Pulses (Gram, Pea) on 366 Hectare land during Rabi season. Similarly, during Kharif season breeder seeds of Paddy, Moong, Soyabean, Groundnut, Jowar and Guar have been planted on 148.26 Hectare land. So far, 14,816 PACS/ Cooperative Societies have become members of BBSSL.
2. New National Multi-State Cooperative Organic Society for organic farming: Government has established a new apex multi-state cooperative organic society under the MSCS Act, 2002, namely National Cooperative Organics Limited (NCOL) as an umbrella organization to produce, distribute and market certified and authentic organic products. So far, 3,772 PACS/ cooperative societies have become members of NCOL. NCOL has launched 13 products i.e., Whole Wheat Flour, Moong Dhuli, Moong Whole, Moog Chilka Dal, Moog Split, Arhar/Toor Dal, Urad Whole, Urad Dal, Masoor Whole, Masoor Malka,Brown Chana, Rajma Chitra, Chana Dal under ‘Bharat Organics Brand’.
3. New National Multi-State Cooperative Export Society for promoting exports: Government has established a new apex multi-state cooperative export society under the MSCS Act, 2002, namely National Cooperative Export Limited (NCEL) as an umbrella organization to give thrust to exports from cooperative sector. So far, 5,438 PACS/ cooperative societies have become members of NCEL. Till date, NCEL has achieved a total export quantity of commodities (rice, sugar, onion, wheat, maize and Jeera) of 11,62,728 Metric tonnes with an exported value of Rs. 4,581.7 crore.
1. Capacity Building in Cooperatives
1. Promotion of training and awareness through National Council for Cooperative Training (NCCT): By increasing its reach, NCCT has conducted 1,937 training programs and provided training to 1,09,021 participants till October 2024.
1. Use of Information Technology for ‘Ease of Doing Business’
1. Computerization of the Central Registrar’s Office: Central Registrar’s office has been computerized to create a digital ecosystem for Multi-State Cooperative Societies, which will assist in processing applications and service requests in a time bound manner.
2. Scheme for computerization of office of RCSs in States/Union Territories: To increase ‘Ease of doing business’ for Cooperative Societies and create a digital ecosystem for transparent paperless regulation in all the States/ Union Territories, a Centrally Sponsored Project for computerization of RCS Offices has been approved by the Government. Grants are provided for purchase of hardware, development of software, etc. to the States/ UTs. So far, proposals received from 35 States/ UTs have been sanctioned by GOI.
3. Computerization of Agriculture and Rural Development Banks (ARDBs): To strengthen the long-term cooperative credit structure, the project of computerization of 1,851 units of Agriculture and Rural Development Banks (ARDBs) spread across 13 States/ Union Territories has been approved by the Government. NABARD is the implementing agency for the project. So far, proposals from 10 States/UTs have been received and sanctioned. Further, GOI share amounting to Rs 4.26 crore has been released to 8 States/UTs in FY 2023-24 and FY 2024-25 for procurement of hardware, digitization and setting up of support system.
4. Other Initiatives
5. New National Cooperative Database for authentic and updated data repository: A database of cooperatives in the country has been prepared with the support of State Governments to facilitate stakeholders in policy making and implementation of programmes/ schemes related to cooperatives across the country. So far, data of more than 8 lakh cooperatives has been captured in the database.
6. Multi-State Co-operative Societies (Amendment) Act, 2023: Amendment has been brought in the MSCS Act, 2002 to strengthen governance, enhance transparency, increase accountability, reform electoral process and incorporate provisions of 97th Constitutional Amendment in the Multi State Cooperative Societies.
7. Cooperative Ombudsman: Following the amendment in the Multi–State Cooperative Societies (MSCS) Act, 2002, Cooperative Ombudsman has been appointed under Section 85A of the said Act vide gazette notification dated 05.03.2024. The Ombudsman office is fully functional and deals with complaints or appeals, from members of the MSCS regarding their deposits, equitable benefits of the Multi–State Co-operative Society’s functioning or any other issue affecting the individual rights of the concerned member.
8. Cooperative Election Authority (CEA): Following the amendment in the Multi–State Cooperative Societies (MSCS) Act, 2002, the Cooperative Election Authority has been set up to strengthen governance and accountability, with a mandate to conduct free and fair election in all MSCSs. Elections in more than 60 MSCS have been conducted successfully.
1. Inclusion of Cooperatives as ‘buyers’ on GeM portal: Government has permitted cooperatives to register as ‘buyer’ on GeM, enabling them to procure goods and services from over 67 lakhs vendors to facilitate economical purchases and greater transparency. So far, 574 cooperative societies have been onboarded on GeM as buyers. To date, 2,406 transactions have been done with transaction amount of Rs. 273.62 crores.
2. Expansion of National Cooperative Development Corporation (NCDC) to increase its range and depth: NCDC has launched new schemes in various sectors such as ‘SwayamshaktiSahkar’ for SHGs; ‘Deerghavadhi Krishak Sahkar’ for long term agricultural credit and ‘Dairy Sahkar’ for dairy. During the current FY 2024-25, so far, total financial assistance of Rs. 52,533 crores has been disbursed by NCDC.
1. Financial assistance by NCDC for Deep Sea Trawlers: NCDC is providing financial assistance for projects related to deep sea trawlers in coordination with the Department of Fisheries, Government of India. NCDC has already sanctioned financial assistance of Rs. 25.95 crore for purchase of total 44 deep sea trawlers for the Fisheries Cooperative Societies of Maharashtra and Gujarat State.
2. Refund to Investors of Sahara Group of Societies: A portal has been launched for making payments to the genuine depositors of the cooperative societies of Sahara Group in a transparent manner. Disbursements have already started after proper identification and submission of proof of their deposits and claims. So far, Rs.1248.71 crores have been disbursed to 8.23 lakhs applicants.
This was stated by the Minister of Cooperation, Shri Amit Shah in a written reply to a question in the Lok Sabha.

কোওপরেসন মন্ত্রালয়
প্রাইমারী কোওপরেতিব সোসাইতীশিং কম্প্যুতরাইজ তৌবা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহনবা
03 DEC 2024 3:40PM by PIB Imphal
ভারত সরকারনা প্রাইমরী এগ্রিকলচরেল কোওপরেতিব সোসাইতীশিং (PACS) মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক, অপুনবা শেনফম লুপা করোর 2,516গা লোয়ননা ফঙ্কস্নেল PACSশিং অসি ERP (এন্তরপ্রাইজ রিসোর্স প্লান্নিং) দা য়ুম্ফম ওইবা কম্মন নেস্নেল সোফৱেয়রদা পুরকপা, মখোয়শিং অসি স্তেত কোওপরেতিব বেঙ্কশিং (StCBশিং) অমসুং দিস্ত্রিক্ত সেন্ত্রেল কোওপরেতিব বেঙ্কশিং (DCCBশিং) গী খুত্থাংদা নেস্নেল বেঙ্ক ফোর এগ্রিকলচর এন্দ রুরেল দিবেলপমেন্ত (নাবার্দ)গা শম্নহন্দুনা ফঙ্কস্নেল PACSশিং কম্প্যুতরাইজ তৌনবা প্রোজেক্ত অমা ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। ERP(এন্তরপ্রাইজ রিসোর্স প্লান্নিং) দা য়ুম্ফম ওইবা কম্মন নেস্নেল সোফৱেয়রনা কম্মন একাউন্তিং সিস্তেম (CAS) অমসুং মেনেজমেন্ত ইনফোর্মেসন সিস্তেম (MIS) হৌজিক ফাওবদা, রাজ্য/UT 30দগী PACS 67,930গী কম্প্যুতরাইজেসনগী প্রপোজেলশিং অয়াবা পীখ্রে। মসিগীদমক মরী লৈনবা রাজ্য/UTমতম মতমগী ওইনা শেলথুম মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ এক্সপেন্দিচরনা পীবা গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না রাজ্যশিং/UTশিংদা ভারত সরকারগী শরুক ওইনা লুপা করোর 699.89 অমসুং ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সী ওইরিবা নাবার্দতা লুপা করোর 165.925 পীগনি।
হৌখিবা চহি অহুমগী মনুংদা পীখিবা অমসুং শিজিন্নখিবা শেনফম য়াওনা অকুপ্পা মরোলশিংসি এনেক্সর-Iদা পীরি।
হৌজিক ফাওবদা কম্প্যুতরাইজ তৌরবা অমসুং কম্প্যুতরাইজ তৌদ্রিবা প্রাইমরী কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী মশীংগী অকুপ্পা মরোলশিং, রাজ্যগী মতুং ইন্না, এনেক্সর-IIদা পীরি।
ভারত সরকারনা 2022-23দগী 2026-27 ফাওবগী চহি মঙাগী মতমগী মনুংদা ফঙ্কস্নেল প্রাইমরী এগ্রিকলচরেল ক্রেদিৎ সোসাইতীশিং (PACS) কম্প্যুতরাইজ তৌনবা সেন্ত্রেল্লি স্পোন্সর তৌরবা প্রোজেক্ত অমা হৌদোকখ্রে। অসুম্না, প্রোজেক্ত অসিগী অরোইবা তাং অসি 31.03.2027নি।
ERPদা ত্রেনিং ফংলবা PACS ওফিসিএলশিং/এম্প্লোয়ীশিংগী মশিং অসি 26,882নি। প্রোজেক্তকী গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না, PACSনা আউতসোর্স তৌরবা এমপ্লোয়ীশিং লৌবগীদমক্তা শেলগী তেংবাং পীনবগী প্রোভিজন অমত্তা লৈতে।
কোওপরেসন মন্ত্রালয়না জুলাই 6, 2021দা লিংখৎলকপদগী হৌদুনা কোওপরেতিব সেক্তরগী তোঙান তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংগীদমক কেপাসিতী বিল্দিং, ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত অমসুং দিজিতেল লিতরেসী ত্রেনিং য়াওনা গ্রাসরুৎ লেবেলদা কোওপরেতিব মুভমেন্ত মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং হেন্না চেৎশিলহন্নবা খোঙথাং কয়া লৌখৎখ্রে। মখোয়শিং অদুদি, "PACSগীদমক মোদেল বাই-লোশিং শেমদুনা মখোয়বু মল্তি-পরপস, মল্তি-দিমেস্নেল অমসুং ত্রান্সপরেন্ত এন্তিতীশিং ওইহন্নবা", "নৌবা মল্তি-পরপস PACSশিং/ দাইরী/ ফিশরী কোওপরেতিবশিং লৈতবা পঞ্চায়ৎশিংদা লিংখৎপা", "কোওপরেতিব সেক্তরদা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা দিসেন্ত্রেলাইজ তৌরবা গ্রেন স্তোরেজ প্লানগীদমক পাইলোৎ প্রোজেক্ত”, রাজ্যশিং/UTশিংগী কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী রেজিস্তাররগী ওফিসশিং কম্প্যুতরাইজ তৌবা, এগ্রিকলচর অমসুং রুরেল দিবেলপমেন্ত বেঙ্কশিং (ARDBশিং) কম্প্যুতরাইজ তৌবা, ফঙ্কস্নেল প্রাইমরী এগ্রিকলচর ক্রেদিৎ সোসাইতীশিং (PACS) কম্প্যুতরাইজ তৌবা, নেস্নেল কোওপরেতিব দেতাবেজ, মল্তি-স্তেৎ কোওপরেতিব সোসাইতীশিং (MSCS) এক্ত, 2002দা শেমদোকপা, ইনকম তেক্স এক্ততা কোওপরেতিব সোসাইতীশিংদা রিলিফ পীবা, কোওপরেতিব সুগর মিলশিং অমুক হন্না হৌদোক্নবা খোঙথাংশিং, সিদ, ওর্গানিক প্রদক্তশিং অমসুং এক্সপোর্তকীদমক্তা অনৌবা নেস্নেল লেবেলগী মল্তি-স্তেৎ কোওপরেতিব সোসাইতী অহুম লিংবা, অসিনবশিং। মরুওইবা ইনিসিএতিবশিং অসিগী অকুপ্পা মরোলশিং এনেক্সর-IIIদা পীরি।
কোওপরেসন মন্ত্রালয় (MoC) না প্রোজেক্তশিং অসি ইফেক্তিব ওইনা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগীদমক গ্রাসরুৎ লেবেলদা কম্প্যুতরাইজেসনগী ইম্পেক্ত ইভালুএৎ তৌনবগীদমক মল্তিলেয়র এপ্রোচ অমা শিজিন্নখ্রে। PACSগী কম্প্যুতরাইজেসন য়াওনা তোঙান তোঙানবা খোঙথাংশিংগী খোংজেল য়েংশিন্নবা রাজ্যশিং/UTশিংগা লোয়ননা চাং নাইনা থাগী ওইবা রিভিয়ু মীফমশিং পাংথোক্লি। নাবার্দ, NDDB, NFDB অমসুং অতোপ্পা মরুওইবা স্তেকহোল্দরশিংবু মখোয়গী নেস্নেল, স্তেৎ অমসুং দিস্ত্রিক্ত থাক্কী ওফিসিএলশিং অমসুং মেচিনরীশিংগী খুত্থাংদা তোঙান তোঙানবা ইনিসিয়েতিবশিংগী প্রোগ্রেস য়েংশিন্নবা য়াওহনখ্রে। নেস্নেল লেবেল মোনিতরিং এন্দ ইমপ্লিমেন্তেসন কম্মিতি (NLMIC), স্তেৎ অমসুং দিস্ত্রিক্ত লেবেল ইমপ্লিমেন্তেসন এন্দ মোনিতরিং কম্মিতি (SLIMC অমসুং DLIMC) অসি PACS কম্প্যুতরাইজেসন প্রোজেক্ত য়েংশিন্নবা অখন্ননা শেমখ্রে। মখা তানা, কোওপরেসন মন্ত্রালয়গী PACSকী কম্প্যুতরাইজেসন য়াওনা খোঙথাং পুম্নমক মপুং ফানা পায়খৎপা অমসুং য়েংশিনবা ঙম্নবা চীফ সেক্রেতরীগী লুচিং মখাদা রাজ্যগী থাক্তা স্তেত কোওপরেতিব দিবেলপমেন্ত কম্মিতী (SCDC) শেমখ্রে অমসুং দিস্ত্রিক্ত কল্লেক্তরশিংগী লুচিং মখাদা দিস্ত্রিক্ত থাক্তা দিস্ত্রিক্ত কোওপরেতিব দিবেলপমেন্ত কম্মিতী (DCDC) শেমখ্রে।
মসিগী মথক্তা, নীতি আয়োগনা এগ্রিকলচর অমসুং মরী লৈনবা সেক্তরদা সেন্ত্রেল্লি স্পোন্সর তৌরবা স্কিমশিং (CSS) য়েংশিল্লি। মসিগীদমক এৱার্দকী লেতর GeM পোর্তেলদা 21.10.2024দা NABCONS (নাবার্দ কন্সলতেন্সী সর্ভিসেস প্রাইবেৎ লিমিতেদ) দা ইসু তৌখ্রে। ইম্পেক্ত এসেসমেন্ত অসিদা মন্ত্রালয় অসিগী "কম্প্যুতরাইজেসন ওফ PACS" অমসুং "ITগী মতেংনা কোওপরেতিবশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা"গী প্রোজেক্তশিং য়াওরি।
প্রাইমরী এগ্রিকলচর ক্রেদিৎ সোসাইতীশিং (PACS) অসি লৈবাক অসিদা লৈরিবা অতেনবা মতমগী কোওপরেতিব ক্রেদিৎ স্ত্রকচর (STCCS) গী খ্বাইদগী নেম্বা থাক্নি। মখোয়না মরুওইনা মেম্বর লৌমীশিংদা অতেনবা মতমগী অমসুং ময়াই ওইবা মতমগী ক্রেদিৎ ফেসিলিতী অমসুং অতোপ্পা ইনপুত সর্ভিসশিং হায়বদি সিদ, ফর্তিলাইজর, পেস্তিসাইদ দিস্ত্রিব্যুসন অসিনচিংবা পীরি। হৌজিক্কী ওইনা, চাউরাক্না লৌমী করোর 13দি PACS PACSনা গ্রাসরুৎ লেবেল কোওপরেতিব ইন্সতিত্যুসনশিং ওইবনা অপীকপা অমসুং মর্জিনেল ফার্মরশিংদা ইন্সতিত্যুস্নেল ক্রেদিৎ পীরদুনা লৈবাক অসিগী রুরেল ইকোনোমীদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। PACS প্রোজেক্ত কম্প্যুতরাইজেসন্না PACSদা গবর্নান্স অমসুং ত্রান্সপরেন্সী ফগৎহনখি, মসিনা লোনশিং অথুবা মতমদা পীবা ঙমখি, ত্রাঞ্জেক্সন কোস্ত হন্থহনখি, পেমেন্তশিংদা দিসবেলেন্স হন্থহনখি, DCCBশিং অমসুং StCBশিংগা লোয়ননা একাউন্তিং লেপ্পা লৈতনা পাংথোকখি। মসিনা লৌমীশিংগী মরক্তা PACSগী থবক তৌবদা থাজবা হেনগৎহল্লি। মসিনা "সাহাকার সে সমৃদ্ধি"গী মীৎয়েং অসি মংফাওনহনবদা মতেং পাংলি।
এনেক্সর-I
FY 2022-23
FY 2023-24
FY 2024-25
সিরিএল মশিং
রাজ্যশিং/UTs
FY 2022-23গীদমক এল্লোকেৎ তৌখিবা শেনফম
FY 2022-23 গীদমক রিলিজ তৌখিবা শেনফম
FY 2022-23 গীদমক শীজিন্নখিবা শেনফম
FY 2023-24 গীদমক এল্লোকেৎ তৌখিবা শেনফম
FY 2023-24 গীদমক শীজিন্নখিবা শেনফম
FY 2024-25 গীদমক এল্লোকেৎ তৌখিবা শেনফম
FY 2024-25 গীদমক রিলিজ তৌখিবা শেনফম
FY 2024-25 গীদমক শীজিন্নখিবা শেনফম
FY 2023-24 গীদমক রিলিজ তৌখিবা শেনফম
1.
মহারাস্ত্র
87.95
87.95
0
134.58
33.65
71.88
27.81
0
2.58
2.
রাজস্থান
23.78
23.78
0
78.06
43.3
44.05
52.42
0
10.15
3.
গুজরাত
0
0
0
106.7
58.3
7.39
44.37
22.19
46.96
4.
উত্তর প্রদেশ
11.28
11.28
0
43.87
42.3
24.1
50.88
0
10.92
5.
কর্নাতকা
40.25
40.25
0
61.58
15.39
36.67
21.17
0
1.21
6.
মধ্য প্রদেশ
33.23
33.23
0
50.85
25.42
43.47
0
0
5.78
7.
তামিল নাদু
33.2
33.2
0
49.84
12.48
25.78
24.95
0
3.45
8.
বিহার
32.95
32.95
0
50.41
0
4.48
29.32
0
28.47
9.
ৱেস্ত বেঙ্গল
30.54
30.54
0
46.73
0
6.45
40.49
0
6.35
10.
পঞ্জাব
25.52
25.52
0
39.05
0
10.2
13.32
0
7.06
11.
অন্ধ্র প্রদেশ
14.93
14.93
0
22.84
3.74
0
18.12
0
13.04
12.
ছত্তিসগর
14.86
14.86
0
22.75
0
4.51
20.41
10.21
10.45
13.
হিমাচল প্রদেশ
9.56
9.56
0
14.64
7.32
13.13
6.18
0
3.05
14.
ঝারখন্দ
10.99
10.99
0
16.83
0
5.45
15.1
7.55
5.55
15.
হরিয়ানা
4.85
4.85
0
8.33
2.44
0
3
0
6.9
16.
উত্তরাখন্দ
0
0
0
0
3.69
0
7.03
0
0.12
17.
অসাম
6.41
6.41
0
9.81
2.45
6.41
6.6
3.3
2.27
18.
J&K
5.25
5.25
0
8.03
1.52
5.25
3.71
1.85
1.52
19.
ত্রিপুরা
2.95
2.95
0
4.5
1.13
3.55
3.03
1.52
2.04
20.
মনিপুর
2.55
2.55
0
3.9
0
0
3.86
0
0.11
21.
নাগালেন্দ
0.36
0.36
0
0.56
2.46
0.64
3.2
0
1.64
22.
মেঘালয়
1.23
1.23
0
1.13
0
1.03
1.97
0
0.23
23.
সিক্কিম
1.18
1.18
0
1.8
0.9
1.59
0.79
0
0.31
24.
গোৱা
0.32
0.32
0
0.5
0.13
0.3
0.44
0
0.12
25.
ANI
0
0
0
1.33
0.69
0
0.84
0
0.62
26.
পুদুচেরী
0.44
0.44
0
0.67
0.17
0.41
0.29
0
0
27.
মিজোরাম
0.27
0.27
0
0.43
0
0.21
0.44
0.44
0.06
28.
অরুনাচল প্রদেশ
0.15
0.15
0
0.24
0.12
0.21
0.09
0
0.05
29.
লদাখ
0
0
0
0.31
0.12
0.12
0.04
0
0
30.
DNH&DD
0
0
0
0
0
0
0.12
0.12
0
31.
নাবার্দ
100
100
0
187.97
40.91
96.16
100
25
33.48
অপুনবা
495
495
0
968.24
298.62
413.42
500
72.18
204.5
এনেক্সর-II
PACS কম্প্যুতরাইজেসন তৌবগী স্তেতস (21.11.2024 ফাওবা)
সিরিএল মশিং
রাজ্যশিং
কম্প্যুতরাইজেসন তৌনবা খনগৎলবা PACS
হার্দৱেয়রগীদমক তেন্দর তৌরবা PACS
রিজিতেলাইজেসন ওফ রেকোর্দ (DCT) লোইখ্রবা
21.11.24 ফাওবদা কম্প্যুতরাইজ তৌবা PACS
ERPদা ওনবোর্দ তৌদ্রিবা PACS
1.
মহারাস্ত্র
12,000
12,000
11,631
9,161
2,839
1.
রাজস্থান
6,781
5,492
3,834
3,025
3,756
1.
গুজরাত
5,754
5,754
5,423
3,838
1,916
1.
উত্তর প্রদেশ
5,686
3,062
2,949
2,505
3,181
1.
কর্নাতকা
5,491
5,491
4,046
487
5,004
1.
মধ্য প্রদেশ
4,536
4,534
4,531
4,524
12
1.
তামিল নাদু
4,532
4,532
4,530
4,494
38
1.
বিহার
4,495
4,477
4,345
4,043
452
1.
ৱেস্ত বেঙ্গল
4,167
4,167
521
148
4,019
1.
পঞ্জাব
3,482
3,482
1,973
1,580
1,902
1.
অন্ধ্র প্রদেশ
2,037
2,037
30
30
2,007
1.
ছত্তিসগর
2,028
2,028
2,028
2,019
9
1.
হিমাচল প্রদেশ
1,789
870
865
829
960
1.
ঝারখন্দ
1,500
1,500
1,435
1,403
97
1.
হরিয়ানা
710
710
703
687
23
1.
উত্তরাখন্দ
670
670
185
185
485
1.
অসাম
583
583
579
567
16
1.
J&K
537
537
533
532
5
1.
ত্রিপুরা
268
268
254
247
21
1.
মনিপুর
232
232
50
23
209
1.
নাগালেন্দ
231
231
33
33
198
1.
মেঘালয়
112
112
108
108
4
1.
সিক্কিম
107
107
106
104
3
1.
গোৱা
58
58
37
32
26
1.
ANI
46
46
46
44
2
1.
পুদুচেরী
45
45
42
31
14
1.
মিজোরাম
25
25
25
25
0
1.
অরুনাচল প্রদেশ
14
14
14
14
0
1.
লদাখ
10
10
10
9
1
1.
DNH&DD
4
-
-
0
4
অপুনবা
67,930
63,074
50,866
40,727
27,203
এনেক্সর -III
কোওপরেসন মন্ত্রালয়না পায়খৎপা মরু ওইবা থৌশিলশিংদা খুমাং চাউশিনবা
কোওপরেসন মন্ত্রালয়না জুলাই 6, 2021দা লিংখৎলকপদগী হৌদুনা 'সাহকার-সে-সমৃদ্ধি'গী মঙলান অসি মংফাওনহন্নবা অমসুং লৈবাক অসিদা প্রাইমরীদগী এPACS লেবেল কোওপরেতিব ফাওবগী কোওপরেতিব মুভমেন্ত অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং হেন্না চেৎশিলহন্নবা খোঙথাং কয়া পায়খৎলে। হৌজিক ফাওবদা পায়খৎলিবা খোঙথাংশিং অমসুং পায়খৎলিবা খোঙথাংশিংগী লিস্ত অদু মখাদা পীরি:
1. প্রাইমারী কোওপরেতিবশিং ইকনোমিক ওইনা ভাইব্রেন্ত অমসুং ত্রান্সপরেন্ত ওইহল্লি
1. পেকেজশিংগীদমক মোদেল বাই-লোশিং মখোয়বু মল্তি-পর্পস, মল্তি-দাইমেন্সনেল অমসুং ত্রান্সপরেন্ত এন্তিতীশিং ওইহনবা: রাজ্যশিং/UTশিং, নেস্নেল লেবেল ফেদরেসনশিং, স্তেত কোওপরেতিব বেঙ্কশিং (StCBশিং), দিস্ত্রিক্ত সেন্ত্রেল কোওপরেতিব বেঙ্কশিং (DCCBশিং) অসিনচিংবা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্কা তান্নদুনা সরকারনা পেকেজশিংগীদমক মোদেল বাই-লোশিং শেমখ্রে অমসুং রাজ্যশিং/UTশিং পুম্নমক্তা পেকেজশিং শেমখ্রে। মসিনা পেকেজশিংদা বিজিনেসকী থবক থৌরম 25 হেন্না পায়খৎনবা, গবর্নান্স, ত্রান্সপরেন্সী অমসুং মখোয়গী ওপরেসনশিংদা পাউতাক পীবা ঙমহনগনি। PACSকী মেম্বরশিপ অসি হেন্না ইনক্লুসিব অমসুং পাক-শন্না য়ুম্ফম ওইহন্নবা, নুপীশিং অমসুং স্কিদ তৌরবা কাস্ত/ স্কিদ তৌরবা ত্রাইবশিংদা মতিক চাবা রিপ্রজেন্তেসন পীনবগী প্রোভিজনসু শেমখ্রে। হৌজিক ফাওবদা, রাজ্য/UT 32না মোদেল বাই-লোগশিং চৎনহনখ্রে নত্ত্রগা মখোয়গী লৈরিবা বাই-লোগশিং অসি মোদেল বাই-লোগশিং অসিগা মান্নৈ।
2. কম্প্যুতরাইজেসনগী খুত্থাংদা PACS মপাঙ্গল কনখৎহনবা: PACS মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক্তা, লৈবাক অসিদা লৈরিবা ফঙ্কস্নেল PACS পুম্নমকপু কম্মন ERPদা য়ুম্ফম ওইবা নেস্নেল সোফৱেয়র অমদা পুরক্নবা, মখোয়বু StCB অমসুং DCCBগী খুত্থাংদা নাবার্দকা শম্নহন্নবগীদমক ভারত সরকারনা লুপা করোর 2,516গী শেন-থুমগী শেনফমগা লোয়ননা ফঙ্কস্নেল PACSশিং কম্প্যুতরাইজেসনগী প্রোজেক্ত অমা অয়াবা পীখ্রে। প্রোজেক্ত অসিগী মখাদা রাজ্য/UT 30দগী পুন্না PACS ERP সোফৱেয়রদা পুন্না PACS 40,727 য়াওরে অমসুং স্তেত/UT29না হার্দৱায়র ফংখ্রে।
1. কবর তৌদ্রিবা পঞ্চায়ৎশিংদা মল্তিপর্পস PACS/ দাইরী/ ফিসরিজ কোওপরেতিবশিং শেমগৎপা: ভারত সরকারনা মথংগী চহি মঙাদা লৈবাক অসিগী পঞ্চায়ৎশিং অমসুং খুঙ্গং পুম্নমক কোনশিন্নবা পান্দম থমদুনা অনৌবা মল্তিপরপস PACS/ দাইরী/ ফিসরিজ কোওপরেতিবশিং শেমগৎপগী থৌরাং অদু অয়াবা পীখ্রে। মসিগী খোঙথাং অসি নাবার্দ, NDDB, NFDBঅমসুং রাজ্য/UTইনিসিয়েতিব অসি ইফেক্তিব ওইবা মওংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগীদমক, স্তেকহোল্দরশিংগীদমক তার্গেৎশিং অমসুং তাইমলাইনশিং পল্লদুনা, “মার্গদর্শিকা” অসি 19.09.2024দা হৌদোকখ্রে। নেস্নেল কোওপরেতিব দেতাবেজগী মতুং ইন্না, লৈবাক শীনবা থুংনা অনৌবা PACS, দাইরী অমসুং ফিসরি কোওপরেতিব সোসাইতী 8,823 রেজিস্তর তৌখ্রে।
2. কোওপরেতিব সেক্তরদা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা দিসেন্ত্রেলাইজ তৌরবা গ্রেন স্তোরেজ প্লান: AIF, AMI, SMAM, PMFME য়াওনা তোঙান তোঙানবা ভারত সরকারগী স্কিমশিং পুনশিন্নদুনা PACSকী থাক্তা গ্রেন স্তোরেজগীদমক গুদামশিং, কস্তম হিরিং সেন্তরশিং, প্রাইমরী প্রোসেসিং য়ুনিৎশিং অমসুং অতোপ্পা লৌউ-শিংউগী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং শেমগৎনবা সরকারনা থৌরাং অমা অয়াবা পীখ্রে। মসিনা মহৈ-মরোং মাং-তাকহনবা অমসুং ত্রান্সপোর্তেসনগী মমল হন্থহল্লগনি, লৌমীশিংনা মখোয়গী পোত্থোকশিংগীদমক হেন্না ফবা মমল ফংহল্লগনি অমসুং PACSকী থাক্তা লৌউ-শিংউগী তোঙান-তোঙানবা মথৌ তাবশিং মপুং ফাহল্লগনি। পাইলোৎ প্রোজেক্ত অসিগী মখাদা, রাজ্য 11গী পেকেস 11দা গুদামশিং শাবগী থবক লোইশিনখ্রে।
3. ই-সর্ভিস হেন্না এক্সেস তৌহন্নবা PACS অসি কম্মন সর্ভিস সেন্তরশিং (CSCs) ওইনা লৈহনবা: কোওপরেসন মন্ত্রালয়, MeitY, নাবার্দ অমসুং CSC ই-গবর্নান্স সর্ভিসেস ইন্দিয়া লিমিতেদকী মরক্তা PACSগী খুত্থাংদা বেঙ্কিং, ইন্সুরেন্স, আধার এনরোলমেন্ত/ অপদেৎ, হেল্থ সর্ভিসেস, পেন কার্দ অমসুং IRCTC / বস/ এয়র তিকেৎ অসিনচিংবা ই-সর্ভিস 300 হেন্না পীনবগীদমক MoU অমা খুৎয়েক পীনখি। হৌজিক ফাওবদা, PACS 40,214না খুঙ্গংগী মীওইশিংদা CSC সর্ভিসশিং ফংহনবা হৌখ্রে।
4. PACSনা অনৌবা ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসনশিং শেম্বা: FPO শেমদ্রিবা ব্লোকশিং অদুদা নৎত্রগা ব্লোকশিং অদু অতোপ্পা ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সী অমনা কবর তৌদ্রিবা অদুদা, NCDCগী মতেংগা লোয়ননা PACSনা অহেনবা FPO 1100 শেমগৎপদা সরকারনা অয়াবা পীখ্রে। মসিগী মথক্তা, NCDC না কোওপরেতিব সেক্তরদা FPO 1,207 শেমখ্রে। মসিনা লৌমীশিংদা তঙাইফদবা কৈথেলগী মরীশিং ফংহনবদা মতেং পাংগনি অমসুং মখোয়গী মহৈ-মরোংশিংগীদমক অচুম্বা মমল ফংহনগনি।
5. PACSনা রিতেল পেত্রোল/ দিজেল আউৎলেৎশিংদা প্রাইওরিতী পীরি: সরকারনা PACSপু রিতেল পেত্রোল/ দিজেল আউৎলেৎশিং এলোৎ তৌনবগীদমক্তা কম্বাইন্দ কেতেগোরি 2 (CC2) দা য়াওহন্নবা অয়াবা পীখ্রে। ওইল মার্কেতিং কম্পনীশিং (OMCশিং) দগী ফংবা ঈ-পাউগী মতুং ইন্না রাজ্য/UT 25দগী PACS 286না ওনলাইন ওইনা রিতেল পেত্রোল/দিজল আউতলেৎশিংগীদমক এপ্লাই তৌখ্রে।
6. PACSতা অচৌবা কঞ্জুমর পেত্রোল পম্পশিং রিতেল আউৎলেৎশিংদা ওন্থোক্নবা অয়াবা পীখ্রে: হৌজিক লৈরিবা অচৌবা কঞ্জুমরগী লাইসেন্স পায়রিবা PACSতা অইল মার্কেতিং কম্পনীশিংনা অচৌবা আউৎলেৎশিংদা ওন্থোক্নবগী অমুক্তা থোকপা ওপশন অমা পীখ্রে। OMCশিংনা পীরকপা ঈ-পাউগী মতুং ইন্না, রাজ্য 4দগী হোলসেল কঞ্জ্যুমর পম্প লাইসেন্স পায়রিবা PACS 109না রিতেল আউৎলেৎশিংদা ওন্থোক্নবা অয়াবা পীখ্রে। মসিগী মনুংদা PACS 45না OMCশিংদগী লেতর ওফ ইন্তেন্ত (LOI) ফংখ্রে।
7. PACSনা মখোয়গী থবক থৌরমশিং মখল কয়া থোকহন্নবগীদমক LPG দিস্ত্রিব্যুতরশিপকীদমক ইলিজিবল ওইরে: সরকারনা হৌজিক্তি PACS মসিনা PACSদা মখোয়গী শেন্মিৎলোনগী থবকশিং হেনগৎহন্নবা অমসুং মখোয়গী ইনকমগী মখলশিং তোঙান-তোঙানবা স্ত্রীমদা শন্দোকহন্নবা অপাম্বা অমা পীগনি।
8. পি.এম.ভারতীয় জন ঔশধী কেন্দ্র অমা ওইনা PACSনা খুঙ্গংগী থাক্তা জেনেরিক হিদাক-লাংথকশিং ফংহনবদা মতেং পাংগনি: PACSনা প্রধান মন্ত্রী ভারতীয জনুশধি কেন্দ্রশিং (PMBJK) মথৌ তৌহনবগী অয়াবা পীখ্রে। মসিনা মখোয়দা অহেনবা শেন্থোক ফংহল্লগনি অমসুং খুঙ্গংগী মীওইশিংদা ক্বালিতী লৈবা জেনেরিক হিদাকশিং ফংহনবদা মতেং ওইরগনি। হৌজিক ফাওবদা, PMBJKশিংগীদমক PACS/কোওপরেতিব সোসাইতী 4,470না ওনলাইন এপ্লাই তৌখ্রে। মসিগী মনুংদা PMBJKশিংগীদমক PACS/কোওপরেতিব সোসাইতী 4,470না ওনলাইন এপ্লাই তৌখ্রে।
9. PACSনা প্রধান মন্ত্রী কিসান সমৃদ্ধি কেন্দ্রশিং (PMKSK) ওইনা মথৌ তৌবা: লৈবাক অসিগী লৌমীশিংদা ফর্তিলাইজর অমসুং মসিগা মরী লৈনবা সর্ভিসশিং শোইদনা ফংহন্নবা PMKSK দিপার্তমেন্ত ওফ ফর্তিলাইজরস (GOI) অমসুং রাজ্যশিং/UTশিংনা পীরকপা ঈ-পাউগী মতুং ইন্না, অপুনবা পেকেজ 36,180না PMKSK ওইনা মথৌ তৌরি।
10. PACSনা খুঙ্গংগী পাইপ ৱাতর সপ্লাই স্কিমগী O&M পাংথোক্কনি: PACSনা খুঙ্গংগী মফমশিংদা PWS কী ওপরেসন অমসুং মেন্তেনসেন্স (O&M) পাংথোক্নবা ইলিজিবল ওইরে। রাজ্যশিং/UTশিংদগী ফংবা ঈ-পাউগী মতুং ইন্না, পঞ্চায়ত/ভিলেজ লেবেলদা O&M সর্ভিসশিং ফংহন্নবা রাজ্যশিং/UT 13না PACS মশক খঙদোকখ্রে/খনগৎখি।
11. PACSকী থাক্তা PM-KUSUMগী পুনশিন্নবা: PACSকা মরী লৈনবা লৌমীশিংনা সোলর এগ্রিকলচরেল ৱাতর পম্পশিং শিজিন্নবা অমসুং মখোয়গী ফার্মশিংদা ফোতোভোল্তাইক মোদ্যুলশিং ইনস্তোল তৌবা য়াই।
12. থোংজিলদা ফাইনান্সিএল সর্ভিসশিং ফংহন্নবগীদমক মাইক্রো-ATMশিংদগী বেঙ্ক মিত্রা কোওপরেতিব সোসাইতীশিং ওইনা মথৌ তৌবা: দাইরী অমসুং ফিসরিজ কোওপরেতিব সোসাইতীশিং অসি DCCB অমসুং StCBগী বেঙ্ক মিত্রশিং ওইবা য়াই। ইজ ওফ দুইং ব্যুজিনেস, ত্রান্সপরেন্সী অমসুং ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন ফংহন্নবা, 'দোর-স্তেপ ফাইনান্সিএল সর্ভিসেস' ফংহন্নবা বেঙ্ক মিত্র কোওপরেতিব সোসাইতীশিংদা মাইক্রো-এতিএমসু নাবার্দকী মতেংগা লোয়ননা পীরি। ইনিসিএতিব অসি ইফেক্তিব ওইনা ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা মতেং পাংনবা, SOP অসি সেপ্তেম্বর 19, 2024দা লোঞ্চ তৌখি। হৌজিক ফাওবদা গুজরাতকী বেঙ্ক মিত্র কোওপরেতিব সোসাইতীশিংদা মাইক্রো-ATM 7,446 য়েন্থোকখ্রে।
1. মিল্ক কোওপরেতিবশিংগী মেম্বরশিংদা রুপে কিসান ক্রেদিত কার্দ পীবা: DCCB/ StCBশিং অসি য়ৌহনবা হেনগৎহন্নবা অমসুং দাইরী কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী মেম্বরশিংদা তঙাইফদবা লিক্বিদিতী ফংহন্নবা, কোওপরেতিবশিংগী মেম্বরশিংদা চাংদম্নবদা হন্থবা শেন্দোইগী চাংদা ক্রেদিৎ পীনবা অমসুং অতোপ্পা শেল-থুমগী ত্রাঞ্জেক্সনশিং পাংথোকপা ঙম্নবা রুপাই কিসান ক্রেদিৎ কার্দশিং (KCC) য়েন্থোক্লি। ইনিসিএতিব অসি ইফেক্তিব ওইনা ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা মতেং পাংনবা, SOP সেপ্তেম্বর 19, 2024দা লোঞ্চ তৌখ্রে। হৌজিক ফাওবদা গুজরাত রাজ্যদা রুপে KCC 7,25,795 য়েন্থোকখ্রে।
2. ফিশ ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসন (FFPO) শেম্বা: ঙামীশিংদা কৈথেলগা মরী লৈনবা অমসুং প্রোসেসিং ফেসিলিতীশিং ফংহন্নবগীদমক, NCDCনা অহানবা তাঙ্কক্তা FFPO 70 রেজিস্তর তৌখ্রে। মসিগী মথক্তা, ভারত সরকারগী ফিসরিজ দিপার্তমেন্তনা হৌজিক লৈরিবা ফিসরিজ কোওপরেতিব সোসাইতী 1000বু FFPOদা ওন্থোকপগী থবক NCDCদা শিনখ্রে, লোয়ননা লুপা করোর 225.50গী শেনফম এল্লোকেৎ তৌখ্রে।
3. হ্বাইৎ রিভোল্যুসন 2.0: ভারত সরকারগী কোওপরেসন মন্ত্রালয়না কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী খুত্থাংদা থবক পীবা হেনগৎহনবা, নুপীশিংগী শক্তি লৈহনবা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা হেনগৎহন্নবগী পান্দমদা 'ৱাইৎ রিভোলুসন 2.0'কী অনৌবা খোঙথাং অমা হৌদোকখ্রে। ইনিসিয়েতিব অসিগী মরুওইবা পান্দমদি দুগ্ধ কোওপরেতিবশিংনা দুগ্ধ পুথোকপা 50% হেনগৎহনবা, ওর্গানাইজ তৌরবা মিল্ক সেক্তরনা হৌজিক ফাওবদা কোনশিন্দ্রিবা মফমশিংদা মিল্ক ফার্মরশিংদা কৈথেল ফংবা ফংহনবা অমসুং ওর্গানাইজ তৌরবা মিল্ক সেক্তরদা মিল্ক কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী শরুক য়োকখৎপা অসিনি। কোওপরেসন মন্ত্রালয়না নেস্নেল দাইরী দিবেলপমেন্ত বোর্দ (NDDB) গা খুৎশম্নদুনা, ইনিসিয়েতিব অসি ইফেক্তিব ওইনা ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা লমজিং-লমতাক্নবা SOP সেপ্তেম্বর 19, 2024দা শেমখি অমসুং লোঞ্চ তৌখি।
4. আত্মনির্ভরতা অভিয়ান: কোওপরেসন মন্ত্রালয়না ইথানোল ব্লেন্দিং প্রোগ্রাম (EBP) গী পান্দম ফংনবা ইথানোল পুথোক্নবগীদমক শিজিন্নগদবা ইথানোল পুথোক্নবগীদমক্তা পোলস (তুর, মাসুর অমসুং ওরাদ) পুথোক্নবা অমসুং ইম্পোর্তকী মখা পোনবা হন্থহন্নবা ইথানোল পুথোক্নবা ইন্সেন্তিব পীনবা খোঙথাং অমা হৌদোকখ্রে। নেস্নেল কোওপরেতিব কঞ্জুমর ফেদরেসন অমসুং নেস্নেল এগ্রিকলচরেল কোওপরেতিব মার্কেতিং ফেদরেসন ওফ ইন্দিয়া অসি থৌরাং অসিগী মখাদা লৈরিবা সেন্ত্রেল নোদেল এজেন্সীশিংনি। মখোয়না কোওপরেতিবশিংগী খুত্থাংদা লৌমীশিং রেজিস্তর তৌনবগীদমক মথংশিৎনা ইসম্যুক্তি (NCCF) অমসুং ইসম্রিধি (NAFED) পোর্তেলশিং শেমগৎলে। মমাংদা রেজিস্তর তৌরবা তুর, ঊরাদ অমসুং মাসুরগী পোলসকী লৌমীশিংগীদমক্তা, সরকারনা পোত্থোক্কী 100%দি মিনিমম সপোর্ত প্রাইস (MSP) দা ফংহন্নবা গেরেন্তী পীরি। অদুম ওইনমক, করিগুম্বা কৈথেলগী মমলনা MSPদগী হেল্লবদি, লৌমীশিংনা মখোয়গী মহৈ-মরোংশিংবু হেন্না ৱাংবা শেন্দোং ফংনবগীদমক্তা ওপন মার্কেত্তা য়োনবা য়াগনি। মতৌ অসুম্না, এজেন্সী অনিমক্না মমাংদা রেজিস্তর তৌরবা লৌমীশিংদগী চহি অহুম খুদিংগী - খারিফ, জাইদ অমসুং রবিদা 100%গী ওইবা মহৈ-মরোং পুথোকপগী গেরেন্তী পীরি। মসিনা ইথানোল দিস্তিল্লরীশিংদা মহৈ-মরোং লেপ্পা লৈতনা সপ্লাই লৈহনগনি অমসুং মসিগা লোয়ননা লৌমীশিংবু মহৈ-মরোং থাবদা পুক্নিং থৌগৎকনি। ঙসি ফাওবদা NCCFগী Esamyukti.in পোর্তেলদা লৌমী 15,38,704 অমসুং নাফেদকী ই-সমৃদ্ধি পোর্তেলদা লৌমী 17,64,130 রেজিস্তর তৌখ্রে।
5. অর্বান অমসুং রুরেল কোওপরেতিব বেঙ্কশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লি
6. অর্বান কোওপরেতিব বেঙ্কশিং (UCBশিং)দা মখোয়গী বিজিনেস পাকথোক চাউথোকহন্নবা অনৌবা ব্রাঞ্চশিং হাংদোকপা য়াহনখ্রে: RBIগী অয়াবা য়াওদনা UCBশিংনা মমাংগী শেনবা চহীদা লৈরিবা ব্রাঞ্চশিংগী 10% (মক্সিমমম ব্রাঞ্চ 5) ফাওবা অনৌবা ব্রাঞ্চ হাংদোকপা য়ারগনি।
7. RBIনা UCBশিংদা মখোয়গী কস্তমরশিংদা দোর স্তেপ সর্ভিসশিং পীনবগী অয়াবা পীখ্রে: দোর স্তেপ বেঙ্কিং ফেসিলিতী অসি হৌজিক্তি UCBশিংনা পীরগনি। হায়রিবা বেঙ্কশিং অসিগী একাউন্ত হোল্দরশিংনা হৌজিক্তি ময়ুমদা বেঙ্কিং ফেসিলিতী কয়া হায়বদি শেল থাদোকপা, শেল থাদোকপা, KYC, দিমান্দ দ্রাফ অমসুং পেন্সনরশিংগীদমক লাইফ সর্তিফিকেৎ অসিনচিংবা ফংলগনি।
8. কোওপরেতিব বেঙ্কশিং অসি কম্মর্সিএল বেঙ্কশিংগুম্না তোল্লিবা লোনশিং মতম অমখক্তদা সেতলমেন্ত তৌবা য়াহনখ্রে: কোওপরেতিব বেঙ্কশিংনা, বোর্দনা অয়াবা পীরবা পোলিসীশিংগী খুত্থাংদা, হৌজিক্তি তেক্নিকেল রাইৎ-ওফকা লোয়ননা লোন লৌরিবশিংগা লোয়ননা সেতলমেন্ত তৌনবগী থৌওং পীবা ঙম্লে।
9. UCBশিংদা পীখিবা প্রাইওরিতী সেক্তর লেন্দিং (PSL) গী পান্দমশিং ফংনবা মতমগী তাঙ্কক হেনগৎলকখ্রে: RBIনা UCBশিংদা প্রাইওরিতী সেক্তর লেন্দিং (PSL) গী পান্দমশিং ফংনবা মতমগী তাঙ্কক চহি অনি, হায়বদি মার্চ 31, 2026 ফাওবা শাংদোকখ্রে।
10. UCBশিংগা চাং নাইনা ৱারী শানবগীদমক RBIদা নোদেল ওফিসর অমা খল্লকখ্রে: কোওপরেতিব সেক্তরগী অচেৎপা কোওর্দিনেসন অমসুং ফোকস ইন্তরেক্সনবগীদমক মতম শাংনা লৈরক্লবা দিমান্দ অদু ফংনবা, RBIনা নোদেল ওফিসর অমা খল্লকখ্রে।
11. RBIনা রুরেল অমসুং অর্বান কোওপরেতিব বেঙ্কশিংগী ইন্দিভিজুএল হাউজিং লোন লিমিৎ শরুক অনি হেনগৎখ্রে:
1. অর্বান কোওপরেতিব বেঙ্কশিংগী হাউজিং লোন লিমিৎ অসি হৌজিক লুপা লাখ 30দগী লুপা লাখ 60দা হেনগৎখ্রে।
2. রুরেল কোওপরেতিব বেঙ্কশিংগী হাউজিং লোনগী লিমিৎ অসি লুপা লাখ 75দা শরুক অনি মখায় হেনগৎখ্রে।
12. রুরেল কোওপরেতিব বেঙ্কশিংনা হৌজিক্তি কম্মর্সিএল রিএল ইস্তেৎ/ রেসিদেন্সিএল হাউজিং সেক্তরদা লোন পীনবা ঙম্লগনি। মসিনা মখোয়গী ব্যুজিনেস মখল-মখা হেনগৎহনগনি। মসিনা রুরেল কোওপরেতিব বেঙ্কশিংদা মখোয়গী ব্যুজিনেস মখল-মখা হেনগৎহনবদা মতেং পাংবতা নত্তনা হাউজিং কোওপরেতিব সোসাইতীশিংদসু কান্নবা ফংহল্লগনি।
13. কোওপরেতিব বেঙ্কশিংগী লাইসেন্স ফী হন্থহনখ্রে: কোওপরেতিব বেঙ্কশিংবু 'আধার ইনেবল পেমেন্ত সিস্তেম' (AePS) দা য়াওহন্নবা লাইসেন্স ফী অসি ত্রাঞ্জেক্সন মশীংগা লিঙ্ক তৌদুনা হন্থহনখ্রে। কোওপরেতিব ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিংনা প্রি-প্রদক্সন ফেজগী অহানবা থা অহুমগী ওইনা ফেসিলিতী অসি শেল চংদনা ফংবা ঙমগনি। মসিগী মতেংনা, লৌমীশিংনা হৌজিক বাইওমেত্রিক্কী খুত্থাংদা মখোয়গী ময়ুমদা বেঙ্কিংগী খুদোংচাবা ফংগনি।
14. CGTMSE স্কিমদা নন-সেদ্যুল UCB, StCB অমসুং DCCBশিংবু মেম্বর লেন্দিং ইন্সতিত্যুসনশিং (MLI) ওইনা নোতিফাই তৌদুনা লোন পীবদা কোওপরেতিবশিংগী শরুক হেনগৎহন্নবা স্কিম: কোওপরেতিব বেঙ্কশিংনা হৌজিক পীরিবা লোনশিংদা চাদা 85 ফাওবগী রিস্ক কভরেজগী খুদোংচাবা লৌবা ঙম্লগনি। কোওপরেতিব সেক্তরগী ইন্তর্প্রাইজশিংনা কোওপরেতিব বেঙ্কশিংদগী কোলেতরেল ফ্রীগী লোনশিংসু ফংগনি।
15. অর্বান কোওপরেতিব বেঙ্কশিং য়াওহন্নবা সেদ্যুলিং নোর্মশিংগী নোতিফিকেসন: 'ফাইনান্সিএল্লি সাউন্দ এন্দ ৱেল মেনেজমেন্ত' (FSWM) গী ক্রাইতেরিয়া মপুং ফাহনবা অমসুং হৌখিবা চহি অনি অসিদা তিয়র 3গী ওইনা ক্লাসিফাই তৌনবগীদমক দরকার ওইবা মিনিমম দিপোজিৎশিং থম্বা UCBশিং অসি রিজর্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়া এক্ত, 1934গী সেদ্যুল IIদা য়াওহন্নবা ইলিজিবিল ওইরে অমসুং 'সেদ্যুল'গী থাক ফংলি।
16. গোল্দ লোনগীদমক RBIনা মোনিতরী সিলিং শরুক অনি হেনগৎখ্রে: PSLগী পান্দমশিং ফংলবা UCBশিংগী ওইনা RBIনা মোনিতরী সিলিং লুপা লাখ 2দগী লুপা লাখ 4দা হেনগৎখ্রে।
1. অর্বান কোওপরেতিব বেঙ্কশিংগী অম্ব্রেলেল ওর্গনাইজেসন: RBIনা নেস্নেল ফেদরেসন ওফ অর্বান কোওপরেতিব বেঙ্কস এন্দ ক্রেদিৎ সোসাইতীস লিমিতেদতা অয়াবা পীখ্রে। UCB সেক্তরগীদমক অম্ব্রেল্লা ওর্গনাইজেসন (UO) অমা শেমগৎনবা NAFCUBদা অয়াবা পীখি। মসিনা UCB 1500 রোমদা মথৌ তাবা IT ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং ওপরেস্নেল সপোর্ত ফংহনগনি।
1. ইনকম তেক্স এক্ততা কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী অৱাবা কোকহনবা
1. লুপা করোর 1দগী 10 ফাওবগী মনুংদা ইনকম লৈবা কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগীদমক্তা সারচার্জ 12%দগী 7%দা হন্থখ্রে: মসিনা কোওপরেতিব সোসাইতীশিংদা ইনকম তেক্সকী বোর্দ হন্থহল্লগনি অমসুং মখোয়গী মেম্বরশিংগী কান্ননবগীদমক্তা থবক তৌনবগীদমক্তা মখোয়দা কেপিতেল হেন্না ফংহল্লগনি।
2. কোওপরেতিবশিংগীদমক MAT অসি 18.5%দগী 15%দা হন্থখ্রে: হায়রিবা প্রোভিজন অসিগা লোয়ননা, হৌজিক কোওপরেতিব সোসাইতীশিং অমসুং কম্পনীশিংগী মরক্তা হায়রিবা হীরম অসিদা পেরিতী লৈরে।
3. ইনকম তেক্স এক্তকী সেক্সন 269STগী মখাদা শেলগী ত্রাঞ্জেক্সনশিংদা রিলিফ: IT এক্তকী সেক্সন 269STগী মখাদা কোওপরেতিবশিংনা শেলগী ত্রাঞ্জেক্সনশিংদা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবগীদমক, কোওপরেতিব সোসাইতী অমনা মহাক্কী দিস্ত্রিব্যুতরগা নোংমদা লুপা লাখ 2দগী হন্থবা শেলগী ত্রাঞ্জেক্সনশিং তোঙান্না খন্নগনি অমসুং ইনকম তেক্স পেনাল্তী লৌরোই হায়না সরকারনা ক্লেলিফিকেসন অমা থোকখ্রে।
4. অনৌবা মেন্যুফেকচরিং কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগীদমক তেক্স ককপা: 2024গী মার্চ 31 ফাওবদা মেন্যুফেকচরিংগী থবকশিং হৌরকপা অনৌবা কোওপরেতিবশিংগীদমক্তা হান্নগী রেৎ চাদা 30গী মথক্তা সারচার্জগা চাংদম্নবদা চাদা 15গী ফ্লেৎ লেভর তেক্স রেৎ লৌগনি হায়না সরকারনা ৱারেপ লৌখ্রে। মসিনা মেন্যুফেকচরিং সেক্তরদা অনৌবা কোওপরেতিব সোসাইতীশিং শেমগৎপদা পুক্নিং থৌগৎলগনি।
5. PACS অমসুং PCARDBশিংনা শেল থম্বা অমসুং শেলগী লোনগী লিমিৎ হেনগৎলকপা: সরকারনা PACS অমসুং প্রাইমরী কোওপরেতিব এগ্রিকলচর অমসুং রুরেল দিবেলপমেন্ত বেঙ্কশিংনা শেল থম্বা অমসুং শেলগী লোনগী লিমিৎ অসি মেম্বর অমদা লুপা 20,000দগী লুপা লাখ 2দা হেনগৎখ্রে। মসিগী প্রোভিজন অসিনা মখোয়গী থবকশিং লাইথোকহল্লগনি, মখোয়গী ললোন-ইতিক হেনগৎহল্লগনি অমসুং মখোয়গী খুন্নাইগী মীওইশিংদা কান্নবা পীগনি।
6. শেল লৌথোকপদা তেক্স দিক্তেদ এত সোর্স (TDS)কী লিমিৎ হেনগৎলকপা: সরকারনা কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী শেল লৌথোকপগী লিমিৎ অসি সোর্সতা তেক্স দিদক্ত তৌদনা চহি অমদা লুপা করোর 1দগী লুপা করোর 3দা হেনগৎহনখ্রে। প্রোভিজন অসিনা কোওপরেতিব সোসাইতীশিংদা তেক্স দিদক্তেদ এত সোর্স (TDS) সেভ তৌগনি। মসিনা মখোয়গী লিক্বিদিতী হেনগৎহনগনি।
7. কোওপরেতিব সুগর মিলশিং হিংগৎহনবা
8. কোওপরেতিব সুগর মিলশিংদা ইনকম তেক্সতগী রিলিফ পীবা: কোওপরেতিব চিনিগী মিলশিংনা লৌমীশিংদা চিনিগী মমল ৱাংহনবগীদমক ফেয়র এন্দ রিমুনেরেতিব নৎত্রগা স্তেত এদভাইজ প্রাইস ফাওবা পীবগীদমক অহেনবা ইনকম তেক্স লৌরোই হায়না সরকারনা ক্লেরিফিকেসন অমা থোকখ্রে।
9. সুগর কোওপরেতিব মিলশিংগী ইনকম তেক্সকা মরী লৈনবা চহী কয়াগী মমাঙদগী লৈরক্লবা ইসুশিংগী ৱারোইশিন: সরকারনা 2023-24গী য়ুনিয়ন বজেৎতা প্রোভিজন অমা শেমখ্রে। মসিদা চিনিগী কোওপরেতিবশিংনা চিনিগী লৌমীশিংদা পীখিবা মখোয়গী শেনফমশিং অসি এসেসমেন্ত ইয়ার 2016-17গী মমাংগী মতমগী ওইনা ক্লেম তৌবা য়াহনখ্রে। মসিনা মখোয়দা লুপা করোর 46,000 হেন্না কোকহনখ্রে।
10. সুগর কোওপরেতিব মিলশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লুপা করোর 10,000গী লোন স্কিম হৌদোকখ্রে: সরকারনা NCDC গী খুত্থাংদা ইথানোল প্লান্তশিং নৎত্রগা কোজেনারেসন প্লান্তশিং লিংখৎনবা নৎত্রগা ৱার্কিং কেপিতেল নৎত্রগা পান্দম অহুম অসিগীদমক স্কিম অমা হৌদোকখ্রে। হৌজিক ফাওবদা, মন্ত্রালয়না স্কিম অসিগী মখাদা NCDC দা লুপা করোর 750 (FY 2022-23দা লুপা করোর 500 অমসুং FY 2024-25দা লুপা করোর 250) রিলিজ তৌখ্রে অমসুং 7.11.2024 ফাওবদা NCDCনা হৌজিক ফাওবদা CSM 56দা লুপা করোর 7790.00 সেঙ্কসন তৌখ্রে।
11. ইথানোল য়োনবদা কোওপরেতিব সুগর মিলশিংদা অহেনবা খুদোংচাবা পীবা: কোওপরেতিব সুগর মিলশিংবু ইথানোল ব্লেন্দিং প্রোগ্রাম (EBP) গী মখাদা ভারত সরকারনা ইথানোল য়োনবদা প্রাইবেৎ কম্পনীশিংগা মান্ননা থম্লে।
1. মেলাসতা GST 28%দগী 5%দা হন্থহনখ্রে: সরকারনা মেলাসতা GST 28%দগী 5%দা হন্থহন্নবা ৱারেপ লৌখ্রে। মসিনা কোওপরেতিব সুগর মিলশিংদা মখোয়গী মেম্বরশিংগীদমক হেন্না লন-থুম ফংহন্নবা মতেং পাংগনি।
1. অনৌবা নেস্নেল লেবেল মল্তি-স্তেৎ সোসাইতী অহুম
1. সর্তিফাইদ সীদকীদমক্তা অনৌবা নেস্নেল মল্তি-স্তেৎ কোওপরেতিব সীদ সোসাইতী: সরকারনা MSCS এক্ত, 2002গী মখাদা অনৌবা মল্তি-স্তেৎ কোওপরেতিব সীদ সোসাইতী অমা লিংখৎলে। মদুদি ভারতী বেজ সাহকারি সমিতি লিমিতেদ (BBSSL) অসিনি। মসিনা ক্বালিতী সিদ চাবা, পুথোকপা অমসুং ব্রেন্দ অমগী মখাদা য়েন্থোক্নবা ওর্গানাইজেসন অমা ওইগনি। রবি সিজনগী মনুংদা BBSSLনা হৌজিক ফাওবদা হৱাই, মোস্তার্দ, অমসুং পোলস (গ্রাম, চানা) গী ব্রীদর সীদশিং হেক্টর 366গী লমদা থাখ্রে। মতৌ অসুম্না, খারিফ সিজনগী মনুংদা, হৱাই, মুং, সোয়াবিন, নুংহৱাই, জোয়ার অমসুং গ্বারগী ব্রীদর সীদ 148.26 হেক্তরগী লমদা থাখ্রে। হৌজিক ফাওবদা, PACS/কোওপরেতিব সোসাইতী 14,816না BBSSLগী মেম্বর ওইখ্রে।
2. ওর্গানিক ফার্মিংগীদমক্তা অনৌবা নেস্নেল মল্তি-স্তেৎ কোওপরেতিব ওর্গানিক সোসাইতী: সরকারনা MSCS এক্ত, 2002গী মখাদা অনৌবা মল্তি-স্তেৎ কোওপরেতিব ওর্গানিক সোসাইতী অমা লিংখৎখ্রে। মসিগী মমিংদি নেস্নেল কোওপরেতিব ওর্গানিক্স লিমিতেদ (NCOL) অসিনি। মসিনা সর্তিফাইদ অমসুং ওথেন্তিক ওর্গানিক প্রদক্তশিং পুথোক্নবা, য়েন্থোক্নবা অমসুং কৈথেলদা য়োনবগী ওর্গানাইজেসন অমা ওইগনি। হৌজিক ফাওবদা, PACS/কোওপরেতিব সোসাইতী 3772 এন.সি.ও.এল.গী মেম্বর ওইখ্রে। NCOLনা পোত্থোক 13 পুথোকখ্রে, হায়বদি, হোল ৱীৎ ফ্লোর, মুং ধুলি, মুং হোল, মুগ চিলকা দাল, মুগ স্প্লিত, আরহার/তুর দাল, উরাদ হোল, উরাদ দাল, মাসুর হোল, মাসুর মালকা, ব্রাউন চানা, রাজমা চিত্রা, চানা দাল অসি "ভারত ওর্গানিক্স ব্রান্দ"গী মখাদা পুথোকখ্রে।
3. এক্সপোর্তশিং প্রমোৎ তৌনবা অনৌবা নেস্নেল মল্তি-স্তেৎ কোওপরেতিব এক্সপোর্ত সোসাইতী: সরকারনা MSCS এক্ত, 2002গী মখাদা অনৌবা মল্তি-স্তেৎ কোওপরেতিব এক্সপোর্ত সোসাইতী অমা লিংখৎখ্রে। মসিগী মমিংদি নেস্নেল কোওপরেতিব এক্সপোর্ত লিমিতেদ (NCEL) ওইগনি। হৌজিক ফাওবদা, PACS/কোওপরেতিব সোসাইতী 5,438না NCELগী মেম্বর ওইখ্রে। ঙসি ফাওবদা, NCELনা পোৎলমশিং (চাউ, চিনি, তিল, গেহু, চুজাক অমসুং জিরা) মপুং ফানা মেত্রিক তন 11,62,728গী মশিং পুথোকখ্রে। লুপা করোর 4,581.7গী এক্সপোর্ত ভেল্যু ফংখি।
1. Capacity Building in Cooperativesকোওপরেতিবশ
1. নেস্নেল কাউন্সিল ফোর কোওপরেতিব ত্রেনিং (NCCT) গী খুত্থাংদা ত্রেনিং অমসুং এৱেরনেস প্রমোৎ তৌবা: মসিগী এরিচ হেনগৎহন্দুনা, NCCTনা ত্রেনিং প্রোগ্রাম 1,937 পাঙথোকখ্রে অমসুং ওক্তোবর 2024 ফাওবদা শরুক য়ারিবা মীওই 1,09,021দা ত্রেনিং পীখ্রে।
1. ‘ইজ ওফ দুইং বিজিনেস’কীদমক ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী শীজিন্নবা
1. সেন্ত্রেল রেজিস্তারগী ওফিস কম্প্যুতরাইজ তৌবা: সেন্ত্রেল রেজিস্তারগী ওফিস অসি মতম চানা এপ্লিকেসনশিং অমসুং সর্ভিসকী রিক্বেস্তশিং প্রোসেস তৌবদা মতেং পাংগদবা মল্তি-স্তেৎ কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগীদমক দিজিতেল ইকোসিস্তেম অমা শেম্নবা কম্প্যুতরাইজ তৌখ্রে।
2. রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা লৈরিবা RCSশিংগী ওফিসশিং কম্প্যুতরাইজ তৌনবা স্কিম: কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী 'ইজ ওফ দুইং বিজিনেস' হেনগৎহন্নবা অমসুং রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরী পুম্নমক্তা ত্রান্সপরেন্ত পেপরলেস রেগুলেসনগীদমক দিজিতেল ইকোসিস্তেম অমা শেম্নবা, RCS ওফিসশিং কম্প্যুতরাইজ তৌনবা সেন্ত্রেল স্পোন্সর তৌরবা প্রোজেক্ত অমা সরকারনা অয়াবা পীখ্রে। রাজ্যশিং/UTশিংদা হার্দৱায়রশিং, সোফৱেয়রশিং, অসিনচিংবশিং লৈনবা গ্রান্তশিং পীরি। হৌজিক ফাওবদা, রাজ্য/UT 35দগী ফংবা প্রপোজেলশিং অসি ভারত সরকারনা অয়াবা পীখ্রে।
3. এগ্রিকলচর এন্দ রুরেল দিবেলপমেন্ত বেঙ্কশিং (ARDBশিং) গী কম্প্যুতরাইজেসন: অশাংবা মতমগী কোওপরেতিব ক্রেদিৎ স্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, রাজ্য 13/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা লৈরিবা এগ্রিকলচর এন্দ রুরেল দিবেলপমেন্ত বেঙ্কশিংগী য়ুনিৎ 1,851 কম্প্যুতরাইজেসন তৌনবা সরকারনা অয়াবা পীখ্রে। প্রোজেক্ত অসিগী ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সী অসি নাবার্দনি। হৌজিক ফাওবদা, রাজ্য/UT10দগী প্রপোজেলশিং ফংখ্রে অমসুং অয়াবা পীখ্রে। মসিগী মথক্তা, হার্দৱায়র, দিজিতেলাইজেসন অমসুং সপোর্ত সিস্তেম শেমগৎনবগীদমক FY 2023-24 অমসুং FY 2024-25দা রাজ্য/UT8দা লুপা করোর 4.26গী ভারত সরকারগী শেয়র পীখ্রে।
4. অতৈ থৌশিলশিং
5. অশেংবা অমসুং অপদেৎ তৌরবা দেতা রিপোজিতরীগীদমক অনৌবা নেস্নেল কোওপরেতিব দেতাবেজ: লৈবাক শিনবা থুংনা কোওপরেতিবশিংগা মরী লৈনবা প্রোগ্রামশিং/ স্কিমশিং পায়খৎপদা স্তেকহোল্দরশিংদা মতেং পাংনবা স্তেত সরকারশিংগী মতেংগা লোয়ননা লৈবাক অসিদা কোওপরেতিবশিংগী দেতাবেজ অমা শেমখ্রে। হৌজিক ফাওবদা কোওপরেতিব লাখ 8 হেনবগী দেতাবেজ অসিদা দেতা য়াওখ্রে।
6. . মল্তি-স্তেৎ কোওপরেতিব সোসাইতী (অমেন্দমেন্ত) এক্ত, 2023: গবর্নান্স মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, ত্রান্সপরেন্সী হেনগৎহন্নবা, একাউন্তেবিলিতী হেনগৎহন্নবা, ইলেক্তোরেল প্রোসেস রিফোর্ম তৌনবা অমসুং মল্তি-স্তেৎ কোওপরেতিব সোসাইতীশিংদা 97শুবা কন্সতিত্যুসন এমেন্দমেন্তগী প্রোভিজনশিং য়াওহন্নবা MSCS এক্ত, 2002দা অমেন্দমেন্ত পুরকখ্রে।
7. কোওপরেতিব ওম্বুদসমেন: মল্তি স্তেৎ কোওপরেতিব সোসাইতী (MSCS) এক্ত, 2002দা শেমদোক্লবা মতুংদা, কোওপরেতিব ওম্বুদসমেন অসি অখন্নবা এক্ত অসিগী সেক্সন 85.এগী মখাদা নবেম্বর 5, 2024দা গেজেৎ নোতিফিকেসনগী খুত্থাংদা এপোইন্ত তৌখ্রে। ওম্বুদসমেনগী ওফিস অসি মপুং ফানা মথৌ তৌবা ঙম্মী অমসুং MSCSগী মেম্বরশিংনা মখোয়গী দিপোজিৎশিং, মল্তি-স্তেৎ কোওপরেতিব সোসাইতীগী মথৌ পাংথোকপগী চপ চাবা কান্নবশিং নৎত্রগা মরী লৈনবা মেম্বরশিংগী ইন্দিভিজুএল রাইৎশিংদা অকায়বা পীবা অতোপ্পা ৱাফমশিংগা মরী লৈনবা কমপ্লেন্তশিং নৎত্রগা আপিলশিং য়েংশিল্লি।
8. কোওপরেতিব ইলেক্সন ওথোরিতী (CEA): মল্তি-স্তেৎ কোওপরেতিব সোসাইতীজ (MSCS) এক্ত, 2002দা শেমদোক্লবা মতুংদা কোওপরেতিব ইলেক্সন ওথোরিতী অসি MSCS পুম্নমক্তা নীংতম্বা অমসুং অচুম্বা মীখল পাংথোক্নবা মেন্দেত অমগা লোয়ননা গবর্নান্স অমসুং একাউন্তেবিলিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লিংখৎখ্রে। MSCS 60 হেনবদা মীখলশিং মায় পাক্না পাংথোকখ্রে।
1. GeM পোর্তেলদা কোওপরেতিবশিংবু ‘বায়রস' ওইনা য়াওহনবা: সরকারনা কোওপরেতিবশিংবু GeMদা 'মনা য়োনবা' ওইনা রেজিস্তর তৌনবা অয়াবা পীখ্রে। মসিনা শেন্মিৎলোন অমসুং অহেনবা ত্রান্সপরেন্সী লৈহন্নবগীদমক্তা মখোয়বু ভেন্দর লাখ 67 হেনবদগী পোৎ-চৈ অমসুং সর্ভিসশিং লৌবা ঙমহনগনি। হৌজিক ফাওবদা কোওপরেতিব সোসাইতী 574বু GeMদা বায়র ওইনা য়াওহনখ্রে। ঙসি ফাওবদা, ত্রাঞ্জেক্সনগী শেনফম লুপা করোর 1.50গী চাংদা ত্রাঞ্জেক্সন 2,406 পাংথোকখ্রে। লুপা ক্রোর 273.62।
2. নেস্নেল কোওপরেতিব দিবেলপমেন্ত কোর্পোরেসন (NCDC) গী পাকথোক চাউথোকপা: NCDC না তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা অনৌবা স্কিমশিং হৌদোকখ্রে। মখোয়শিং অদুদি SHGশিংগীদমক 'স্বয়মশক্তি সাহকর', অশাংবা মতমগী এগ্রিকলচরেল ক্রেদিৎকীদমক 'দীর্ঘাৱাদী কৃশক সাহকর' অমসুং দাইরীগীদমক 'দাইরী সাহকর'নি। হৌজিক চত্থরিবা ফাইনান্সিএল য়র 2024-25গী মনুংদা, হৌজিক ফাওবদা, NCDCদগী লুপা করোর 52,533গী অপুনবা শেন-থুমগী তেংবাং পীখ্রে।
1. NCDC না দীপ সী ত্রোলরশিংগীদমক শেলগী তেংবাং পীবা: NCDCনা ভারত সরকারগী ফিসরিজ দিপার্তমেন্তগা লোয়ননা দীপ সী ত্রোলরশিংগা মরী লৈনবা প্রোজেক্তশিংগীদমক শেলগী তেংবাং পীরি। NCDC না হান্ননা লুপা করোর 5,000গী শেন-থুমগী তেংবাং পীখ্রে। মহারাস্ত্রা অমসুং গুজরাত স্তেতকী ফিসরিজ কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগীদমক পুন্না লুপা করোর 25.95গী দীপ সী ত্রোলর 44 লৈহল্লগনি।
2. সাহারা গ্রুপ ওফ সোসাইতীশিংগী ইনভেস্তরশিংদা শেল হন্দোকপা: সাহারা গ্রুপ ওফ সোসাইতীশিংগী কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী অশেংবা দিপোজিতরশিংদা শেল হন্দোক্নবা পোর্তেল অমা ত্রান্সপরেন্ত ওইবা মওংদা হৌদোক্লে। মখোয়গী দিপোজিৎশিং অমসুং ক্লেমশিং অদু মওং চুম্না মশক খঙদোক্লবা অমসুং প্রমান পীখ্রবা মতুংদা দিসবর্সমেন্তশিং অসি হান্ননা হৌখ্রে। হৌজিক ফাওবদা, এপ্লিকেন্ত লাখ 8.23দা লুপা করোর 1248.71 পীখ্রে।
ৱাফম অসি লোক সভাদা হংলকপা ৱাহং অমগী অইবা পাউখুমদা কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ফোংদোকখিবনি।