Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah participates in the Diamond Jubilee Celebrations of NAFSCOB and national meeting of Rural Cooperative Banks in New Delhi
India has the potential to lead the cooperative sector worldwide
The objective of the Modi government is to lead the country from cooperation to prosperity and from prosperity to completeness
The short-term agriculture loans provided by PACS and district cooperative banks have played a vital role in revitalizing the agricultural sector across the country
Long-term finance will soon be introduced through PACS, which will empower farmers even further
The three-tier structure of PACS, District Cooperative Banks and State Cooperative Banks plays a vital role in the progress of farmers and villages
The Modi government aims to open district cooperative banks in 80 percent districts in the next 5 years
26 NOV 2024 9:30PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah today attended the Diamond Jubilee Celebrations of National Federation of State Co-operative Banks Limited (NAFSCOB) and national meeting of Rural Cooperative Banks at Bharat Mandapam in New Delhi. Many dignitaries including Union Ministers of State for Cooperation Shri Krishan Pal and Muralidhar Mohol, and Secretary, Ministry of Cooperation were present on the occasion.
In his address, Shri Amit Shah underlined that there are two main objectives of celebrating the diamond jubilee celebrations of any institution– first, to showcase the contribution and achievements of the institution in the last 60 years; second, to look at its mistakes and improve them. He said that without the three-tiered structure of Primary Agricultural Credit Societies (PACS), district level and state level banks, it was impossible for India's agriculture, farmers and villages to successfully complete the journey of 75 years of independence. He added that in a vast country like India, the system of disbursing short-term agricultural loan to about 13 crore farmers without any hassle has been instrumental in giving a new lease of life to farmers and the agriculture sector of thecountry.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the district and state level banks have not only taken care of short term agricultural loans, but the district level banks and PACS have also breathed a new life into every aspect, ranging from collective farming, water management, materials used in farming and individual work to strengthening the village, with the support from the state level bank.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, today India is moving from‘Sahkar Se Samriddhi’ to ‘Samriddhi Se Sampoornata’. He said that the objective of establishing the Ministry of Cooperation is also contained in the mantra of‘Sahkar Se Samriddhi’. He said that in 2027, India's economy will be the third largest economy in the Worldwhich is also a goal of the cooperative sector. Shri Shah said that along with this, the objective of the Ministry of Cooperation is to also to take care of the happiness of 140 crore people of the country. He said that cooperatives do not envisage economic development in which the country progresses but the countrymen lag behind, but it favours equal development for all. He said that along with the development of the country's economy, the development of our farmers, rural, Dalit, tribal and women is also very important. He said that Mahatma Gandhi kept the vision of Gramin Swaraj (Rural self-rule) and Ramrajya in front of us and to make it a reality, Prime Minister Modi formed the Ministry of Cooperation in 2021. He said that the third term of Prime Minister Shri Narendra Modi is a “MOMENT” for all the people associated with the cooperative sector and from here we have to move forward.
Union Minister of Cooperation said that there are two obstacles in the cooperative sector - unequal treatment and absence of a seamless legal framework and the evils that have cropped in during the last 75 years. He said that if we overcome both these obstacles, then the next 5 years will prove to be a defining moment for the cooperative sector. He said that India's cooperative sector has the potential to guide the cooperative sectors across the world.
Shri Amit Shah said that in 1964, Dr. Dhananjayrao Ramchandra Gadgil and Maganbhai Patel established NAFSCOB with a vision. He said that through various efforts, NAFSCOB has guided and helped the district and state level banks of the country. Shri Shah said that NAFSCOB is the only institution that keeps authorized data of 100 basic parameters of state level, district level banks and thousands of PACS, on the basis of which the agricultural loan blueprint is drawn across the country. He said that the transparency and accuracy of this data has been found to be 99.72 percent. Shri Shah said that NAFSCOB was established to examine the problems related to cooperative credit, banking and to formulate strategies for their solution.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that unless PACS are equipped with technology, there is no transparency in their administration and there are issues in their viability. The district and state banks can remain effective, only by keeping PACS healthy and performing. He said that we will have to come out of the traditional approaches within PACS and provide space to the youth to connect with not only cooperatives but also with the functioning of PACS.
Shri Amit Shah said that to strengthen the spirit of cooperation, every problem of the village should be the problem of PACS, every issue of the district should be the issue of the district cooperative bank and every problem of the state should be the problem of the state cooperative bank. He said that if our PACS or district cooperative banks shed three values ​​of ‘participation of all’, ‘welfare of all’ and ‘equal distribution of profit’, then we will never succeed in our objective. He said that if we have to earn the trust of the public in cooperative sector, then transparency is very important and for transparency, PACS, district cooperative banks and state cooperative banks should initiate in this regard. Shri Shah said that today NAFSCOB has 34 state cooperative banks, 352 district level cooperative banks and 1,05,000 PACS, of which about 65,000are operational, and, this entire system should work together.
Union Minister of Cooperation said that a total of Rs 4,33,000 crore is deposited in the District Cooperative Banks and Rs 2,42,000 crore is deposited in the State Cooperative Banks and we should also set a target to increase the deposit. Shri Shah said that the only way ahead is ‘Cooperation Among Cooperatives’, that is, if the bank accounts of all the cooperative bodies come to the District Cooperative Bank, then automatically there will be an increase of 20% in low cost deposits and when low cost deposits increase, the profit will also increase automatically and the capacity to give loans will also increase.
Shri Amit Shah said that the White Revolution has been successful in India through Amul and today the turnover of Amul is Rs 80,000 crore. He said that this entire turnover now happens through the District Cooperative Banks and we have achieved this great feat in just 2 years. He said that every District Cooperative Bank should adopt this model and advance its strength and confidence. Shri Shah said that today the profit of State Cooperative Banks is about Rs 2,400 crore and the profit of District Cooperative Banks is Rs 1,881 crore, we should set targets for growth in this area as well.
Union Minister of Cooperation said that as long as we do not strengthen PACS, district cooperative banks are of no significance, and in order to strengthen PACS, the Modi government has initiated several steps. He said that the old Bye-Laws of PACS had become irrelevant. He mentioned that we have made many changes in them and sent the model Bye-Laws to the states, all states have accepted them. Shri Shah said that in these model Bye-Laws, we have added several new activities. Now PACS can also operate Prime Minister's Jan Aushadhi Kendras, run dairies, manage fishermen's committees, and nearly 744 PACS have also received drug licenses. Along with this, PACS have been granted fertilizer licenses, and around 39,000 PACS have now become Common Service Centers (CSCs) and are providing more than 300 services in villages. He said that these more than 20 activities will make PACS viable, which will lead to an increase in the number of district cooperative banks and state cooperative banks. He further stated that in the next 5 years, district cooperative banks will be opened in 80 per cent districts in the country, which will strengthen the cooperative sector.
Shri Amit Shah said that the role of NAFSCOB should also be to make PACS viable, transparent and modern and to achieve their total computerization. Shri Shah said that the government is also exploring the possibility of long-term finance through PACS, which will also lead to growth in PACS’ business.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the cooperative sector can drive the economy of the entire country. He mentioned that providing employment, respect, and prosperity to the country’s 140 crore population can only be achieved through cooperatives. Shri Shah stated that if state cooperative banks and district cooperative banks do not become sensitive to PACS, then the sensitivity of the Ministry of Cooperation will not achieve the desired results.

ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଏନଏଏଫଏସସିଓବି ର ହୀରକ ଜୟନ୍ତୀ ଉତ୍ସବ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକର ଜାତୀୟ ବୈଠକରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରର ନେତୃତ୍ୱ ନେବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଭାରତରେ ରହିଛି
ଦେଶକୁ ସହଯୋଗରୁ ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିରୁ ପୂର୍ଣ୍ଣତା ଆଡକୁ ନେବା ହେଉଛି ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ
ପିଏସିଏସ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ସ୍ୱଳ୍ପମିଆଦୀ କୃଷି ଋଣ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି
ଖୁବଶୀଘ୍ର ପିଏସିଏସ ଜରିଆରେ ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆରମ୍ଭ ହେବ, ଯାହା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଆହୁରି ସଶକ୍ତ କରିବ
ପିଏସିଏସ, ଜିଲ୍ଲା ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କର ତ୍ରିସ୍ତରୀୟ ଢାଞ୍ଚା କୃଷକ ଏବଂ ଗ୍ରାମର ପ୍ରଗତିରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ
ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ଜିଲ୍ଲାରେ ଜିଲ୍ଲା ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖୋଲିବାକୁ ମୋଦୀ ସରକାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି
26 NOV 2024 9:30PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ ଠାରେ ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଫେଡେରେସନ ଅଫ୍‌ ଷ୍ଟେଟ୍ କୋପରେଟିଭ୍ ବ୍ୟାଙ୍କସ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏନଏଏଫଏସସିଓବି)ର ହୀରକ ଜୟନ୍ତୀ ସମାରୋହ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗୁଡ଼ିକର ଜାତୀୟ ବୈଠକରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କ୍ରିଷନ ପାଲ ଏବଂ ମୁରଲୀଧର ମୋହୋଲ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବଙ୍କ ସମେତ ବହୁ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ କୌଣସି ଅନୁଷ୍ଠାନର ହୀରକ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ କରିବାର ଦୁଇଟି ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ରହିଛି- ପ୍ରଥମତଃ, ଗତ ୬୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଅବଦାନ ଓ ଉପଲବ୍ଧିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବା; ଦ୍ବିତୀୟତଃ, ଏହାର ତ୍ରୁଟିକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିବା ଏବଂ ସେଥିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା । ପ୍ରାଥମିକ କୃଷି ଋଣ ସମିତି (ପିଏସିଏସ), ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରୀୟ ଏବଂ ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କର ତ୍ରିସ୍ତରୀୟ ଢାଞ୍ଚା ବିନା ଭାରତର କୃଷି, କୃଷକ ଏବଂ ଗ୍ରାମଗୁଡିକ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରାକୁ ସଫଳତାର ସହ ସମାପ୍ତ କରିବା ଅସମ୍ଭବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଭଳି ଏକ ବିଶାଳ ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୧୩ କୋଟି କୃଷକଙ୍କୁ ବିନା କୌଣସି ଅସୁବିଧାରେ ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ କୃଷି ଋଣ ପ୍ରଦାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କୃଷକ ଏବଂ ଦେଶର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏକ ନୂତନ ଜୀବନ ଦେବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜିଲ୍ଲା ଓ ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ କୃଷି ଋଣର ଯତ୍ନ ନେଇନାହାନ୍ତି ବରଂ ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ପିଏସିଏସ ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କର ସହାୟତାରେ ସାମୂହିକ ଚାଷ, ଜଳ ପରିଚାଳନା, ଚାଷ ଓ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ କାର୍ଯ୍ୟରେ ବ୍ୟବହୃତ ସାମଗ୍ରୀଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଗାଁକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁ ଦିଗରେ ଏକ ନୂତନ ଜୀବନ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆଜି ଭାରତ 'ସହକାର ସେ ସମୃଦ୍ଧି'ରୁ 'ସମୃଦ୍ଧି ସେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣତା'କୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି। ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ମଧ୍ୟ 'ସହକାର ସେ ସମୃଦ୍ଧି' ମନ୍ତ୍ରରେ ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୭ରେ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତି ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ହେବ ଯାହା ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଅଟେ । ଏହା ସହିତ ଦେଶର ୧୪୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ସୁଖର ଯତ୍ନ ନେବା ମଧ୍ୟ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଲକ୍ଷ୍ୟ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସମବାୟରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଏ ନାହିଁ ଯେଉଁଥିରେ ଦେଶର ପ୍ରଗତି ହୁଏ କିନ୍ତୁ ଦେଶବାସୀ ପଛରେ ପଡିଯାଆନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସମାନ ବିକାଶକୁ ସମର୍ଥନ କରେ । ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତିର ବିକାଶ ସହିତ କୃଷକ, ଗ୍ରାମୀଣ, ଦଳିତ, ଆଦିବାସୀ ଓ ମହିଳାଙ୍କ ବିକାଶ ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଗ୍ରାମୀଣ ସ୍ୱରାଜ (ଗ୍ରାମୀଣ ସ୍ୱୟଂ ଶାସନ) ଏବଂ ରାମରାଜ୍ୟର ସ୍ୱପ୍ନ କୁ ଆମ ଆଗରେ ରଖିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ବାସ୍ତବ ରୂପ ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ୨୦୨୧ ରେ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଏବଂ ଏଠାରୁ ଆମକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୁଇଟି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ରହିଛି- ଅସମାନ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ଏକ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଆଇନଗତ ଢାଞ୍ଚାର ଅନୁପସ୍ଥିତି ଏବଂ ଗତ ୭୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଅବ୍ୟବସ୍ଥା। ଯଦି ଆମେ ଏହି ଦୁଇଟି ବାଧାବିଘ୍ନକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିପାରିବା ତେବେ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୯୬୪ ମସିହାରେ ଡ. ଧନଞ୍ଜୟ ରାଓ ରାମଚନ୍ଦ୍ର ଗାଡଗିଲ ଏବଂ ମଗନଭାଇ ପଟେଲ ଏକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଏନଏଏଫଏସସିଓବି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ। ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ଏନଏଏଫଏସସିଓବି ଦେଶର ଜିଲ୍ଲା ଓ ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଓ ସହାୟତା କରିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଥିଲେ ଯେ ଏନଏଏଫଏସସିଓବି ହେଉଛି ଏକମାତ୍ର ଅନୁଷ୍ଠାନ ଯିଏ କି ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ, ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ହଜାର ହଜାର ପିଏସିଏସର ୧୦୦ଟି ମୌଳିକ ମାନଦଣ୍ଡର ଅଧିକୃତ ତଥ୍ୟ ରଖେ, ଯାହା ଆଧାରରେ ସାରା ଦେଶରେ କୃଷି ଋଣ ବ୍ଲୁପ୍ରିଣ୍ଟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ । ଏହି ତଥ୍ୟର ସ୍ବଚ୍ଛତା ଓ ସଠିକତା ୯୯.୭୨ ପ୍ରତିଶତ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମବାୟ ଋଣ, ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ଯାଞ୍ଚ କରିବା ଏବଂ ଏହାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ଏନଏଏଫଏସସିଓବି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପିଏସିଏସକୁ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ସଜ୍ଜିତ ନ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରଶାସନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ରହିବ ନାହିଁ ଏବଂ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତାରେ ସମସ୍ୟା ଦେଖାଦେବ। ପିଏସିଏସକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବା ସହିତ କାର୍ଯଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରି ଜିଲ୍ଲା ଓ ରାଜ୍ୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ରହିପାରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମକୁ ପିଏସିଏସ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ପାରମ୍ପରିକ ପଦ୍ଧତିରୁ ବାହାରକୁ ଆସିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ କେବଳ ସମବାୟ ନୁହେଁ ବରଂ ପିଏସିଏସ ର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସହିତ ଯୋଡ଼ିହେବା ପାଇଁ ସ୍ଥାନ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପଡିବ ।
ସହଯୋଗର ଭାବନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଗାଁର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମସ୍ୟା ପିଏସିଏସ ର ସମସ୍ୟା ହେବା ଉଚିତ, ଜିଲ୍ଲାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମସ୍ୟା ଜିଲ୍ଲା ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କର ସମସ୍ୟା ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମସ୍ୟା ରାଜ୍ୟ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କର ସମସ୍ୟା ହେବା ଉଚିତ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ। ଯଦି ଆମର ପିଏସିଏସ ବା ଜିଲ୍ଲା ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ 'ସମସ୍ତଙ୍କ ଭାଗିଦାରୀ', 'ସମସ୍ତଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ' ଏବଂ 'ଲାଭର ସମାନ ବଣ୍ଟନ'ର ତିନୋଟି ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଛାଡ଼ନ୍ତି, ତେବେ ଆମେ ଆମ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ କେବେ ବି ସଫଳ ହୋଇପାରିବୁ ନାହିଁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଯଦି ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ହାସଲ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ତେବେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ପିଏସିଏସ, ଜିଲ୍ଲା ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏ ଦିଗରେ ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ଉଚିତ । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଏନଏଏଫଏସସିଓବି ପାଖରେ ୩୪ ଟି ରାଜ୍ୟ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ, ୩୫୨ ଟି ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରୀୟ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ୧,୦୫,୦୦୦ ପିଏସିଏସ ରହିଛି, ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରାୟ ୬୫,୦୦୦ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଅଛି ଏବଂ ଏହି ସମଗ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏକାଠି କାମ କରିବା ଉଚିତ।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜିଲ୍ଲା ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ସମୁଦାୟ ୪,୩୩,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ୨,୪୨,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଜମା ହୋଇଛି ଏବଂ ଆମେ ଜମା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଗାମୀ ଏକମାତ୍ର ଉପାୟ ହେଉଛି 'ସମବାୟ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ', ଅର୍ଥାତ୍ ଯଦି ସମସ୍ତ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାର ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଜିଲ୍ଲା ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ଆସେ, ତେବେ ଆପେ ଆପେ କମ୍ ମୂଲ୍ୟର ଜମାରେ ୨୦% ବୃଦ୍ଧି ଘଟିବ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ କମ୍ ମୂଲ୍ୟର ଜମା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଲାଭ ମଧ୍ୟ ଆପେ ଆପେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଋଣ ଦେବାର କ୍ଷମତା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଅମୁଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତରେ ଶ୍ୱେତ ବିପ୍ଳବ ସଫଳ ହୋଇଛି ଏବଂ ଆଜି ଅମୁଲର କାରବାର ୮୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ହୋଇଛି । ଏହି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାରବାର ବର୍ତ୍ତମାନ ଜିଲ୍ଲା ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଆମେ ମାତ୍ର ୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ମହାନ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛୁ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲା ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏହି ମଡେଲକୁ ଗ୍ରହଣ କରି ନିଜର ଶକ୍ତି ଓ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ରାଜ୍ୟ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକର ଲାଭ ପ୍ରାୟ ୨୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକର ଲାଭ ୧୮୮୧ କୋଟି ଟଙ୍କା, ଆମେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ପିଏସିଏସ କୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁନାହୁଁ, ସେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜିଲ୍ଲା ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକର କୌଣସି ଗୁରୁତ୍ୱ ନାହିଁ ଏବଂ ପିଏସିଏସ କୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ମୋଦୀ ସରକାର ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପିଏସିଏସ ର ପୁରୁଣା ବାଇଲ ଅପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ହୋଇଯାଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ସେଥିରେ ଅନେକ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛୁ ଏବଂ ଆଦର୍ଶ ବାଇଲ ଗୁଡ଼ିକୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପଠାଇଛୁ, ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ମଡେଲ ବାଇଲରେ ଆମେ ଅନେକ ନୂଆ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଯୋଡ଼ିଛୁ। ଏବେ ପିଏଏସଏସ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ଚଳାଇପାରିବ, ଡାଏରୀ ଚଳାଇପାରିବ, ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ କମିଟି ପରିଚାଳନା କରିପାରିବ ଏବଂ ପାଖାପାଖି ୭୪୪ ଟି ପିଏଏସଏସ ମଧ୍ୟ ଡ୍ରଗ୍ସ ଲାଇସେନ୍ସ ପାଇଛନ୍ତି। ଏହା ସହିତ ପିଏଏସଏସ କୁ ସାର ଲାଇସେନ୍ସ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୩୯,୦୦୦ ପିଏଏସଏସ ଏବେ କମନ୍ ସର୍ଭିସ୍ ସେଣ୍ଟର (ସିଏସସି)ରେ ପରିଣତ ହୋଇ ଗାଁ ଗାଁରେ ୩୦୦ରୁ ଅଧିକ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ୨୦ରୁ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପିଏଏସଏସ କୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରିବ, ଯାହା ଜିଲ୍ଲା ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ଜିଲ୍ଲାରେ ଜିଲ୍ଲା ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖୋଲାଯିବ, ଯାହା ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପିଏଏସଏସ କୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଆଧୁନିକ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ ହାସଲ କରିବା ମଧ୍ୟ ଏନଏଏଫଏସସିଓବି ର ଭୂମିକା ହେବା ଉଚିତ୍ । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ପିଏସିଏସ ମାଧ୍ୟମରେ ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ଅର୍ଥ ର ସମ୍ଭାବନା ଖୋଜୁଛନ୍ତି, ଯାହା ପିଏସିଏସର ବ୍ୟବସାୟରେ ମଧ୍ୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଆଣିବ ।
ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ସମଗ୍ର ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଚଳାଇପାରିବ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ଦେଶର ୧୪୦ କୋଟି ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ରୋଜଗାର, ସମ୍ମାନ ଓ ସମୃଦ୍ଧି ପ୍ରଦାନ କେବଳ ସମବାୟ ମାଧ୍ୟମରେ ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ରାଜ୍ୟ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଓ ଜିଲ୍ଲା ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଯଦି ପିଏସିଏସ ପ୍ରତି ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ନ ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ଆଶାନୁରୂପ ଫଳାଫଳ ହାସଲ କରିପାରିବ ନାହିଁ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି।