ক'অপাৰেশ্বন মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপমত ৰাষ্ট্ৰীয় ৰাজ্যিক সমবায় বেংক মহাসংঘ লিমিটেড (NAFSCOB)ৰ হীৰক জয়ন্তী সমাৰোহ আৰু গ্ৰামীণ সমবায় বেংকৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সভাত অংশগ্ৰহণ কৰে
ভাৰতত আছে সমগ্ৰ বিশ্বৰ সমবায় খণ্ডৰ পথ প্ৰদৰ্শন কৰাৰ ক্ষমতা
মোদী চৰকাৰৰ উদ্দেশ্য হৈছে দেশক সহযোগিতাৰ পৰা সমৃদ্ধি আৰু সমৃদ্ধিৰ পৰা সম্পূৰ্ণতাৰ দিশত লৈ যোৱা
PACS আৰু জিলা সমবায় বেংকসমূহে দি থকা হ্ৰস্বম্যাদী কৃষি ঋণে সমগ্ৰ দেশৰ কৃষি খণ্ডক পুনৰ সজীৱ কৰি তুলিছে
PACS ৰ জৰিয়তে শীঘ্ৰে আৰম্ভ হ’ব দীৰ্ঘম্যাদী কৃষি বিত্তীয় সাহায্য, যাৰ ফলত কৃষকসকল আৰু অধিক সবল হৈ উঠিব
কৃষক আৰু গাঁৱৰ অগ্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰাথমিক কৃষি ঋণ সমিতি (পিএচিএছ), জিলা সমবায় বেংক আৰু ৰাজ্যিক সমবায় বেংকৰ তিনিটা স্তৰৰ গাঁথনিয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে
অহা ৫ বছৰত দেশৰ ৮০% জিলাত জিলা সমবায় বেংক খোলাৰ লক্ষ্য মোদী চৰকাৰৰ
26 NOV 2024 9:30PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপমত ৰাষ্ট্ৰীয় ৰাজ্যিক সমবায় বেংক মহাসংঘ লিমিটেড (NAFSCOB)ৰ হীৰক জয়ন্তী সমাৰোহ আৰু গ্ৰামীণ সমবায় বেংকৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সভাত অংশগ্ৰহণ কৰে। এই উপলক্ষে কেন্দ্ৰীয় সহযোগিতা ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী কৃষ্ণপাল আৰু শ্ৰী মুৰলীধৰ মোহল, আৰু সচিব, সহযোগিতা মন্ত্ৰালয়সহ বহু বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
নিজৰ ভাষণত শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে যিকোনো সংস্থাৰ হীৰক জয়ন্তীৰ দুটা মূল উদ্দেশ্য আছে – প্ৰথম, সংস্থাৰ দ্বাৰা ৬০ বছৰীয়া নিজৰ অৱদান আৰু কৃতিত্বসমূহ জনসাধাৰণৰ সন্মুখত উপস্থাপন কৰা, দ্বিতীয়তে, নিজৰ ভুলবোৰ চাই সেইবোৰৰ সংশোধন কৰা। তেওঁ কয় যে প্ৰাথমিক কৃষি ঋণ সমিতি (PACS), জিলা আৰু ৰাজ্যিক সমবায় বেংকৰ তিনিটা স্তৰৰ গাঁথনি অবিহনে ভাৰতৰ কৃষি, কৃষক আৰু গাঁৱৰ দ্বাৰা স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰীয়া যাত্ৰা সফলতাৰে সম্পূৰ্ণ কৰাটো অসম্ভৱ আছিল। তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ দৰে বিশাল দেশত প্ৰায় ১৩ কোটি কৃষকক কোনো ধৰণৰ হেঁচা নোহোৱাকৈ হ্ৰস্বম্যাদী কৃষি ঋণ প্ৰদানৰ ব্যৱস্থাই সমগ্ৰ দেশৰ কৃষক আৰু কৃষি খণ্ডক নতুন জীৱন দিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে জিলা পৰ্যায়ৰ আৰু ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ বেংকসমূহে কেৱল হ্ৰস্বম্যাদী কৃষি ঋণৰ যত্ন লোৱাই নহয়, বৰং সামূহিক খেতি, পানী ব্যৱস্থাপনা, খেতিৰ কামত ব্যৱহৃত সকলো ইনপুট আৰু ব্যক্তিগত কামৰ পৰা আৰম্ভ কৰি গাঁওসমূহ শক্তিশালী কৰাৰ সকলো কামত প্ৰাণ সঞ্চাৰ কৰাৰ কামো জিলা স্তৰীয় বেংক আৰু PACSয়ে কৰিছে যাক ৰাজ্যিক সমবায় বেংকসমূহে আধাৰ প্ৰদান কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত আজি ভাৰত সহযোগিতাৰ পৰা সমৃদ্ধিলৈ আৰু সমৃদ্ধিৰ পৰা সম্পূৰ্ণতাৰ দিশত আগবাঢ়িছে। তেওঁ কয় যে সহযোগিতাৰ পৰা সমৃদ্ধিৰ মন্ত্ৰতেই সহযোগিতা মন্ত্ৰালয়ৰ প্ৰতিষ্ঠাৰ উদ্দেশ্যও সমাহিত হৈ আছে। তেওঁ কয় যে ২০২৭ চনত ভাৰতৰ অৰ্থনীতি বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হিচাপে পৰিগণিত হ’ব, যিটো সমবায় খণ্ডৰো লক্ষ্য। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ইয়াৰ লগতে সহযোগিতা মন্ত্ৰালয়ৰ উদ্দেশ্য হৈছে দেশৰ ১৪০ কোটি জনসাধাৰণৰ সুখৰ বাবেও চিন্তা কৰা। তেওঁ কয় যে আমি এনে অৰ্থনৈতিক উন্নয়ন নিবিচাৰোঁ য’ত দেশ আগবাঢ়িব কিন্তু দেশবাসী পিছ পৰি থাকে, আমি বিচাৰোঁ সমবিকাশ। তেওঁ কয় যে দেশৰ অৰ্থনীতিৰ উন্নয়নৰ সমান্তৰালকৈ আমাৰ কৃষক, গাঁওবাসী, দলিত, আদিবাসী আৰু মহিলাসকলৰ উন্নয়নো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ কয় যে মহাত্মা গান্ধীয়ে গ্ৰাম্য স্বৰাজ আৰু ৰামৰাজ্যৰ দৃষ্টিভংগী আমাৰ সন্মুখত ৰাখিছিল আৰু ইয়াক বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী জীয়ে ২০২১ চনত সহযোগিতা মন্ত্ৰালয় গঠন কৰিছিল। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ তৃতীয় কাৰ্যকাল সমবায় খণ্ডৰ সৈতে জড়িত সকলো লোকৰ বাবে এক মুহূৰ্ত আৰু ইয়াৰ পৰাই আমি আগবাঢ়িব লাগিব।
কেন্দ্ৰীয় সহযোগিতা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে সমবায় খণ্ডত দুটা বাধা আছে – নিৰৱচ্ছিন্ন আইনী কাঠামোৰ অধীনত সম ব্যৱহাৰৰ অভাৱ আৰু বিগত ৭৫ বছৰত সংঘটিত হোৱা বেয়াবোৰ বিচাৰি উলিওৱা আৰু আঁতৰোৱা। তেওঁ কয় যে যদি আমি এই দুয়োটা বাধা আঁতৰাই দিওঁ তেন্তে অহা ৫ বছৰ সমবায় খণ্ডৰ বাবে এক সংজ্ঞায়িত মুহূৰ্ত হিচাপে প্ৰমাণিত হ’ব। তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ সমবায় খণ্ডত সমগ্ৰ বিশ্বতে সমবায় খণ্ডৰ পথ প্ৰদৰ্শন কৰাৰ ক্ষমতা আছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ১৯৬৪ চনত ড° গাডগিল আৰু মগনভাই পেটেলে দূৰদৰ্শিতাৰে NAFSCOB প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল। তেওঁ কয় যে বিভিন্ন প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে NAFSCOB এ দেশৰ জিলা পৰ্যায়ৰ আৰু ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ বেংকসমূহক পথ প্ৰদৰ্শন আৰু সহায় কৰাৰ কাম কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে NAFSCOB একমাত্ৰ প্ৰতিষ্ঠান যিয়ে ৰাজ্যিক পৰ্যায়, জিলা পৰ্যায়ৰ বেংক আৰু হাজাৰ হাজাৰ PACSৰ ১০০টা মৌলিক পৰিমাপৰ অনুমোদিত তথ্য ৰাখে, যাৰ ভিত্তিত সমগ্ৰ দেশৰ কৃষি ঋণৰ ব্লুপ্ৰিণ্ট অংকন কৰা হয়। তেওঁ কয় যে এই তথ্যৰ স্বচ্ছতা আৰু সঠিকতা ৯৯.৭২ শতাংশ পোৱা গৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে সমবায় ঋণ, বেংকিং আৰু এইবোৰৰ সমস্যাসমূহ পৰীক্ষা কৰাৰ বাবে আৰু ইয়াৰ সমাধানৰ বাবে কৌশল প্ৰণয়ন কৰিবলৈ NAFSCOB স্থাপন কৰা হৈছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যেতিয়ালৈকে PACS প্ৰযুক্তিৰে সজ্জিত নহয়, ইয়াৰ প্ৰশাসনলৈ পাৰদৰ্শিতা নাহে আৰু ইয়াৰ কাৰ্য্যক্ষমতাত বহু সমস্যা আছে, তেতিয়ালৈকে জিলা আৰু ৰাজ্যিক বেংকসমূহ সুস্থ হৈ থাকিব নোৱাৰে। তেওঁ কয় যে ইয়াৰ উন্নতি PACS সুস্থ হৈ থাকিলেহে সম্ভৱ। তেওঁ কয় যে আমি PACSৰ এতিয়ালৈকে পৰম্পৰাগত কৰ্মশৈলী সলনি কৰিব লাগিব, আমি নতুন যুৱক-যুৱতীসকলক কেৱল সমবায়ৰ সৈতে নহয়, বৰং PACSৰ কাম-কাজৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ ঠাইও দিব লাগিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে সহযোগিতাৰ মনোভাৱ শক্তিশালী কৰিবলৈ গাঁৱৰ প্ৰতিটো সমস্যাই PACS ৰ সমস্যা হ’ব লাগে, জিলাখনৰ প্ৰতিটো সমস্যাই জিলা সমবায় বেংকৰ সমস্যা হ’ব লাগে আৰু ৰাজ্যৰ প্ৰতিটো সমস্যাই হ’ব লাগে ৰাজ্যিক সমবায় বেংকৰ। তেওঁ কয় যে সকলোৰে অংশগ্ৰহণ, সকলোৰে কল্যাণ আৰু লাভৰ সম বিতৰণৰ তিনিটা মূল্যবোধ যদি আমাৰ PACS বা জিলা সমবায় বেংকসমূহে এৰি দিয়ে, তেন্তে আমি কেতিয়াও আমাৰ উদ্দেশ্যত সফল নহ’ম। তেওঁ কয় যে যদি আমি সমবায়ৰ ওপৰত জনসাধাৰণৰ আস্থা অৰ্জন কৰিব লাগে তেন্তে পাৰদৰ্শিতা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু PACS, জিলা সমবায় বেংক আৰু ৰাজ্যিক সমবায় বেংকত পাৰদৰ্শিতা আৰম্ভ কৰিব লাগে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আজি NAFSCOB ত ৩৪টা ৰাজ্যিক সমবায় বেংক, ৩৫২টা জিলা পৰ্যায়ৰ সমবায় বেংক আৰু ১০৫০০০টা PACS আছে, য’ত বৰ্তমান প্ৰায় ৬৫০০০টা কাৰ্যৰত, এই সমগ্ৰ ব্যৱস্থাটোৱে এক হৈ কাম কৰিব লাগে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে জিলা সমবায় বেংকত মুঠ ৪ লাখ ৩৩ হাজাৰ কোটি টকা জমা আছে আৰু ৰাজ্যিক সমবায় বেংকত ২,৪২ হাজাৰ কোটি টকা জমা আছে আৰু ইয়াক বৃদ্ধি কৰাৰ লক্ষ্যও আমি নিৰ্ধাৰণ কৰা উচিত। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ইয়াৰ পথ হ’ল সমবায়ৰ মাজত সহযোগিতা, অৰ্থাৎ জিলা সমবায় বেংকৰ সকলো সমবায়ৰ বেংক একাউণ্ট যদি জিলা সমবায় বেংকলৈ আহে, তেন্তে স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে ২০% কম খৰচী জমা ধন বৃদ্ধি পাব আৰু যেতিয়া কম খৰচী জমা ধন বৃদ্ধি পাব, তেতিয়া লাভো স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে বৃদ্ধি পাব আৰু ঋণ দিয়াৰ ক্ষমতাও বৃদ্ধি পাব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আমুলৰ জৰিয়তে ভাৰতত শ্বেত বিপ্লৱ অতি ভাল ৰূপত হৈছে আৰু আজি আমুলৰ ব্যৱসায় ৮০০০০ কোটি টকা। তেওঁ কয় যে এই সকলোবোৰ টাৰ্ণঅভাৰ এতিয়া জিলা সমবায় বেংকৰ জৰিয়তে হয় আৰু এয়া এক বৃহৎ সাফল্য যিটো আমি মাত্ৰ ২ বছৰতে লাভ কৰিছোঁ। তেওঁ কয় যে এই আৰ্হি প্ৰতিটো জিলা সমবায় বেংকে গ্ৰহণ কৰি নিজৰ শক্তি আৰু আত্মবিশ্বাস আগুৱাই নিব লাগে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আজি ৰাজ্যিক সমবায় বেংকৰ লাভ প্ৰায় ২৪০০ কোটি টকা আৰু জিলা সমবায় বেংকৰ লাভ ১৮৮১ কোটি টকা, আমি ইয়াতো বৃদ্ধিৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা উচিত।
কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আমি যেতিয়ালৈকে পেকছক শক্তিশালী নকৰোঁ তেন্তে জিলা সমবায় বেংকৰ কোনো অৰ্থ নাই আৰু মোদী চৰকাৰে পেকছক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে বহু উদ্যোগ লৈছে। তেওঁ কয় যে পেকছৰ পুৰণি উপ-বিধি অপ্রাসংগিক হৈ পৰিছে৷ তেওঁ কয় যে আমি এইবোৰত বহু পৰিৱৰ্তন কৰি মডেল উপ-বিধি বনাই ৰাজ্যলৈ প্ৰেৰণ কৰিছোঁ আৰু সকলো ৰাজ্যই মানি লৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আমি এই মডেল উপ-বিধিসমূহত বহুতো নতুন কাম সংযোজন কৰিছোঁ। এতিয়া পেকছে প্ৰধানমন্ত্ৰী জন ঔষধি কেন্দ্ৰও চলাব পাৰে, দুগ্ধ প্ৰতিষ্ঠানো চলাব পাৰে, মাছমৰীয়া সমিতিও চলাব পাৰে আৰু প্ৰায় ৭৪৪টা পেকছে ড্ৰাগৰ অনুজ্ঞাপত্ৰও লাভ কৰিছে। ইয়াৰ সমান্তৰালকৈ পেকছে সাৰৰ অনুজ্ঞাপত্ৰও লাভ কৰিছে আৰু প্ৰায় ৩৯ হাজাৰ পেকছে এতিয়া কমন ছাৰ্ভিচ চেণ্টাৰ (চিএছচি) হৈ গাঁওসমূহত ৩০০ৰো অধিক সেৱা আগবঢ়াবলৈ কাম কৰি আছে। তেওঁ কয় যে এই আটাইকেইটা ২০টাতকৈও অধিক কাম-কাজে পেকছক কাৰ্য্যক্ষম কৰি তুলিব যাৰ বাবে জিলা সমবায় বেংক আৰু ৰাজ্যিক সমবায় বেংকৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাব। তেওঁ কয় যে আগন্তুক ৫ বছৰত দেশৰ ৮০% জিলাত জিলা সমবায় বেংক মুকলি কৰা হ’ব, যাৰ ফলত সমবায় খণ্ড শক্তিশালী হ’ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে NAFSCOB ৰ ভূমিকা হ’ব লাগে PACSক কাৰ্য্যক্ষম, পাৰদৰ্শী আৰু আধুনিক কৰি তোলা আৰু ইয়াৰ সম্পূৰ্ণ কম্পিউটাৰাইজেচন লাভ কৰা। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে চৰকাৰে PACS ৰ জৰিয়তে দীৰ্ঘম্যাদী বিত্তীয় সাহায্যৰ সম্ভাৱনাও অন্বেষণ কৰি আছে, যাৰ ফলত PACS ৰ ব্যৱসায়ো বৃদ্ধি পাব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে সমবায় খণ্ডই সমগ্ৰ দেশৰ অৰ্থনীতিক গতি প্ৰদান কৰিব পাৰে। তেওঁ কয় যে দেশৰ ১৪০ কোটি জনসংখ্যাক কাম, সন্মান আৰু সমৃদ্ধি প্ৰদানৰ কাম সহযোগিতাৰ জৰিয়তেহে কৰিব পৰা যায়। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে যদি ৰাজ্যিক সমবায় বেংক আৰু জিলা সমবায় বেংক PACS ৰ প্ৰতি সংবেদনশীল নহয় তেন্তে সমবায় মন্ত্ৰালয়ৰ সংবেদনশীলতাৰ কোনো অৰ্থ নাই।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah participates in the Diamond Jubilee Celebrations of NAFSCOB and national meeting of Rural Cooperative Banks in New Delhi
India has the potential to lead the cooperative sector worldwide
The objective of the Modi government is to lead the country from cooperation to prosperity and from prosperity to completeness
The short-term agriculture loans provided by PACS and district cooperative banks have played a vital role in revitalizing the agricultural sector across the country
Long-term finance will soon be introduced through PACS, which will empower farmers even further
The three-tier structure of PACS, District Cooperative Banks and State Cooperative Banks plays a vital role in the progress of farmers and villages
The Modi government aims to open district cooperative banks in 80 percent districts in the next 5 years
26 NOV 2024 9:30PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah today attended the Diamond Jubilee Celebrations of National Federation of State Co-operative Banks Limited (NAFSCOB) and national meeting of Rural Cooperative Banks at Bharat Mandapam in New Delhi. Many dignitaries including Union Ministers of State for Cooperation Shri Krishan Pal and Muralidhar Mohol, and Secretary, Ministry of Cooperation were present on the occasion.
In his address, Shri Amit Shah underlined that there are two main objectives of celebrating the diamond jubilee celebrations of any institution– first, to showcase the contribution and achievements of the institution in the last 60 years; second, to look at its mistakes and improve them. He said that without the three-tiered structure of Primary Agricultural Credit Societies (PACS), district level and state level banks, it was impossible for India's agriculture, farmers and villages to successfully complete the journey of 75 years of independence. He added that in a vast country like India, the system of disbursing short-term agricultural loan to about 13 crore farmers without any hassle has been instrumental in giving a new lease of life to farmers and the agriculture sector of thecountry.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the district and state level banks have not only taken care of short term agricultural loans, but the district level banks and PACS have also breathed a new life into every aspect, ranging from collective farming, water management, materials used in farming and individual work to strengthening the village, with the support from the state level bank.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, today India is moving from‘Sahkar Se Samriddhi’ to ‘Samriddhi Se Sampoornata’. He said that the objective of establishing the Ministry of Cooperation is also contained in the mantra of‘Sahkar Se Samriddhi’. He said that in 2027, India's economy will be the third largest economy in the Worldwhich is also a goal of the cooperative sector. Shri Shah said that along with this, the objective of the Ministry of Cooperation is to also to take care of the happiness of 140 crore people of the country. He said that cooperatives do not envisage economic development in which the country progresses but the countrymen lag behind, but it favours equal development for all. He said that along with the development of the country's economy, the development of our farmers, rural, Dalit, tribal and women is also very important. He said that Mahatma Gandhi kept the vision of Gramin Swaraj (Rural self-rule) and Ramrajya in front of us and to make it a reality, Prime Minister Modi formed the Ministry of Cooperation in 2021. He said that the third term of Prime Minister Shri Narendra Modi is a “MOMENT” for all the people associated with the cooperative sector and from here we have to move forward.
Union Minister of Cooperation said that there are two obstacles in the cooperative sector - unequal treatment and absence of a seamless legal framework and the evils that have cropped in during the last 75 years. He said that if we overcome both these obstacles, then the next 5 years will prove to be a defining moment for the cooperative sector. He said that India's cooperative sector has the potential to guide the cooperative sectors across the world.
Shri Amit Shah said that in 1964, Dr. Dhananjayrao Ramchandra Gadgil and Maganbhai Patel established NAFSCOB with a vision. He said that through various efforts, NAFSCOB has guided and helped the district and state level banks of the country. Shri Shah said that NAFSCOB is the only institution that keeps authorized data of 100 basic parameters of state level, district level banks and thousands of PACS, on the basis of which the agricultural loan blueprint is drawn across the country. He said that the transparency and accuracy of this data has been found to be 99.72 percent. Shri Shah said that NAFSCOB was established to examine the problems related to cooperative credit, banking and to formulate strategies for their solution.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that unless PACS are equipped with technology, there is no transparency in their administration and there are issues in their viability. The district and state banks can remain effective, only by keeping PACS healthy and performing. He said that we will have to come out of the traditional approaches within PACS and provide space to the youth to connect with not only cooperatives but also with the functioning of PACS.
Shri Amit Shah said that to strengthen the spirit of cooperation, every problem of the village should be the problem of PACS, every issue of the district should be the issue of the district cooperative bank and every problem of the state should be the problem of the state cooperative bank. He said that if our PACS or district cooperative banks shed three values ​​of ‘participation of all’, ‘welfare of all’ and ‘equal distribution of profit’, then we will never succeed in our objective. He said that if we have to earn the trust of the public in cooperative sector, then transparency is very important and for transparency, PACS, district cooperative banks and state cooperative banks should initiate in this regard. Shri Shah said that today NAFSCOB has 34 state cooperative banks, 352 district level cooperative banks and 1,05,000 PACS, of which about 65,000are operational, and, this entire system should work together.
Union Minister of Cooperation said that a total of Rs 4,33,000 crore is deposited in the District Cooperative Banks and Rs 2,42,000 crore is deposited in the State Cooperative Banks and we should also set a target to increase the deposit. Shri Shah said that the only way ahead is ‘Cooperation Among Cooperatives’, that is, if the bank accounts of all the cooperative bodies come to the District Cooperative Bank, then automatically there will be an increase of 20% in low cost deposits and when low cost deposits increase, the profit will also increase automatically and the capacity to give loans will also increase.
Shri Amit Shah said that the White Revolution has been successful in India through Amul and today the turnover of Amul is Rs 80,000 crore. He said that this entire turnover now happens through the District Cooperative Banks and we have achieved this great feat in just 2 years. He said that every District Cooperative Bank should adopt this model and advance its strength and confidence. Shri Shah said that today the profit of State Cooperative Banks is about Rs 2,400 crore and the profit of District Cooperative Banks is Rs 1,881 crore, we should set targets for growth in this area as well.
Union Minister of Cooperation said that as long as we do not strengthen PACS, district cooperative banks are of no significance, and in order to strengthen PACS, the Modi government has initiated several steps. He said that the old Bye-Laws of PACS had become irrelevant. He mentioned that we have made many changes in them and sent the model Bye-Laws to the states, all states have accepted them. Shri Shah said that in these model Bye-Laws, we have added several new activities. Now PACS can also operate Prime Minister's Jan Aushadhi Kendras, run dairies, manage fishermen's committees, and nearly 744 PACS have also received drug licenses. Along with this, PACS have been granted fertilizer licenses, and around 39,000 PACS have now become Common Service Centers (CSCs) and are providing more than 300 services in villages. He said that these more than 20 activities will make PACS viable, which will lead to an increase in the number of district cooperative banks and state cooperative banks. He further stated that in the next 5 years, district cooperative banks will be opened in 80 per cent districts in the country, which will strengthen the cooperative sector.
Shri Amit Shah said that the role of NAFSCOB should also be to make PACS viable, transparent and modern and to achieve their total computerization. Shri Shah said that the government is also exploring the possibility of long-term finance through PACS, which will also lead to growth in PACS’ business.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the cooperative sector can drive the economy of the entire country. He mentioned that providing employment, respect, and prosperity to the country’s 140 crore population can only be achieved through cooperatives. Shri Shah stated that if state cooperative banks and district cooperative banks do not become sensitive to PACS, then the sensitivity of the Ministry of Cooperation will not achieve the desired results.