Ministry of New and Renewable Energy
Union Minister Pralhad Joshi Inaugurates "Chintan Shivir", Calls for Coordinated Efforts to Achieve 500 GW Renewable Energy Capacity by 2030
Achieving 500 GW of renewable energy capacity by 2030 is not just a target; it is a call to action: Union Minister Joshi
Leading decision-makers, industrialists, and key officials from Central and State Governments brainstorm over emerging issues in the RE sector
14 NOV 2024 6:07PM by PIB Delhi
Union Minister of New and Renewable Energy, Shri Pralhad Joshi, today inaugurated the "Chintan Shivir" in Bhubaneswar, Odisha, a significant two-day event organized by the Ministry of New and Renewable Energy (MNRE). The gathering of key government leaders, industry experts, and stakeholders aims to develop strategies for achieving India’s ambitious target of 500 GW of renewable energy capacity by 2030.
In his inaugural address, Shri Pralhad Joshi emphasized that the target of 500 GW by 2030 is not merely a goal but a clarion call for action. He highlighted India’s progress, noting that the country has already achieved 212 GW from non-fossil fuel sources, placing it on track to exceed the 2030 target. The Minister stressed the importance of concerted, collaborative efforts among all stakeholders to overcome challenges and expedite progress in the renewable energy sector.
Shri Joshi further outlined key issues raised by stakeholders, including challenges related to land acquisition, transmission infrastructure, power purchase agreements, energy storage, and other critical factors affecting the sector. Minister Joshi said, “Chintan Shivir should arrive at a comprehensive solution to all issues and create a roadmap ahead with its collective experience and wisdom to achieve the target of 500 GW by 2030”.
Addressing the ongoing efforts of the government, Shri Joshi noted that India, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, has earned global trust for its stability and potential, positioning the country as a land of opportunity in the renewable energy sector. He highlighted government initiatives such as PM Suryaghar Muft Bijli Yoajana and PM Kusum, which not only contribute to the country’s renewable energy ambitions but also create employment opportunities. The Minister proposed the formation of a task force, in consultation with the Ministry of Power, to align the efforts of all stakeholders towards meeting the 500 GW target.
Shri Joshi also expressed optimism regarding the commitments made during the RE-Invest Summit, which collectively amount to over ₹32 lakh crore and 540 GW of renewable energy projects. He emphasized that these commitments could be translated into reality through concerted collaboration among industry players, government bodies, and financial institutions.
In his remarks, Union Minister of State for New and Renewable Energy and Power, Shri Shripad Yesso Naik, underscored the pivotal role of the renewable energy sector in India’s journey towards energy independence by 2047. He assured that the Government of India would continue to support technological advancements and innovations in the clean energy sector.
Deputy Chief Minister of Odisha, Shri Kanak Vardhan Singh Deo, highlighted the state’s substantial potential in solar, wind, battery storage, and pumped storage projects. He reaffirmed Odisha’s commitment to working in close collaboration with the Central Government to meet India’s renewable energy targets.
Shri Pankaj Agrawal, Power Secretary spoke about the various challenges facing the sector, particularly in transmission and energy storage. He urged the Chintan Shivir participants to focus on identifying practical solutions to address these issues.
Shri Prashant Kumar Singh, Secretary, MNRE, reiterated the Ministry's commitment to understanding and addressing the challenges of the renewable energy sector. He also acknowledged that organizing the Chintan Shivir was one of the first priorities given to him by Union Minister Joshi, along with the RE-Invest initiative, to ensure the development of policies that are simple, clear, and implementable.
Additional Secretary, MNRE, Sudeep Jain extended a vote of thanks to all the stakeholders of the Chintan Shivir.
The Chintan Shivir is set to provide a platform for industry leaders, financial institutions, industrialists, CEOs, and key officials from Central and State Governments to deliberate on the emerging challenges and opportunities in the renewable energy sector through thematic sessions and collaborative discussions.
The Chintan Shivir marks a significant step in India’s ongoing efforts to transform its renewable energy landscape and achieve its long-term energy sustainability goals.

ନୂତନ ଓ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
'ଚିନ୍ତନ ଶିବିର'କୁ ଉଦ୍ଘାଟନ କଲେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରହ୍ଲାଦ ଯୋଶୀ
୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ୫୦୦ ଗିଗାୱାଟ୍ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ହାସଲ ନିମନ୍ତେ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ
୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ୫୦୦ ଗିଗାୱାଟ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ହାସଲ କରିବା କେବଳ ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନୁହେଁ; ଏହା ଏକ ଆହ୍ୱାନ: କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଶୀ
ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ବିଚାର ବିମର୍ଶ କଲେ
କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ଅଧିକାରୀ, ଅଗ୍ରଣୀ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣକାରୀ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିନିଧି
14 NOV 2024 6:07PM by PIB Bhubaneswar
ନୂତନ ଓ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମ୍ଏନ୍ଆରଇ) ପକ୍ଷରୁ ଆୟୋଜିତ ଦୁଇଦିନିଆ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ 'ଚିନ୍ତନ ଶିବିର'କୁ କେନ୍ଦ୍ର ନୂତନ ଓ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରହ୍ଲାଦ ଯୋଶୀ ଉଦ୍ ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ବରିଷ୍ଠ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀ, ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କର ଏହି ସମାବେଶ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତର ୫୦୦ ଗିଗାୱାଟ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତାର ଉଚ୍ଚାକାଂକ୍ଷୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ରଣନୀତି ବିକଶିତ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି ।
ଉଦଘାଟନୀ ଭାଷଣରେ ଶ୍ରୀ ପ୍ରହ୍ଲାଦ ଯୋଶୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ୫୦୦ ଗିଗାୱାଟ୍ ଲକ୍ଷ୍ୟ କେବଳ ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଆହ୍ୱାନ। ସେ ଭାରତର ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଅଣ-ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ ଉତ୍ସରୁ ଦେଶ ୨୧୨ ଗିଗାୱାଟ ହାସଲ କରିସାରିଛି ଏବଂ ୨୦୩୦ ମସିହା ଲକ୍ଷ୍ୟ ଅତିକ୍ରମ କରିବା ପଥରେ ରହିଛି। ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ଏବଂ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱିତ ଓ ସହଯୋଗୀ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଜମି ଅଧିଗ୍ରହଣ, ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ବିଦ୍ୟୁତ କ୍ରୟ ଚୁକ୍ତି, ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଥିବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାରକ ସହିତ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଠାଯାଇଥିବା ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଶ୍ରୀ ଯୋଶୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଶୀ କହିଛନ୍ତି, ଚିନ୍ତନ ଶିବିର ସମସ୍ତ ସମସ୍ୟାର ଏକ ବ୍ୟାପକ ସମାଧାନରେ ପହଞ୍ଚିବା ଉଚିତ ଏବଂ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ୫୦୦ ଗିଗାୱାଟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଏହାର ସାମୂହିକ ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ସହିତ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉଚିତ ।
ସରକାରଙ୍କ ଜାରି ରହିଥିବା ପ୍ରୟାସକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ଯୋଶୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ଏହାର ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସମ୍ଭାବନା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବିଶ୍ୱାସ ଅର୍ଜନ କରିଛି ଏବଂ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶକୁ ସୁଯୋଗର ଦେଶ ଭାବରେ ସ୍ଥାନିତ କରିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟଘର ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଯାଜନା ଏବଂ ପିଏମ କୁସୁମ ଭଳି ସରକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା କେବଳ ଦେଶର ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଅଭିଳାଷରେ ଯୋଗଦାନ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରେ । ୫୦୦ ଗିଗାଓ୍ଵାଟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ ଦିଗରେ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହ ପରାମର୍ଶ କରି ଏକ ଟାସ୍କଫୋର୍ସ ଗଠନ କରିବାକୁ ମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ।
୩୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଏବଂ ୫୪୦ ଗିଗାୱାଟ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଆରଇ-ଇନଭେଷ୍ଟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ ଯୋଶୀ ଆଶାବାଦୀ ଥିଲେ । ଶିଳ୍ପ ସଂସ୍ଥା, ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ମିଳିତ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିଗୁଡ଼ିକୁ ବାସ୍ତବରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରାଯାଇପାରିବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ନୂତନ ଓ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ତଥା ଶକ୍ତି ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀପଦ ୟେସୋ ନାଏକ ତାଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟରେ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତର ଶକ୍ତି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରାରେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈଷୟିକ ଉନ୍ନତି ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନକୁ ଭାରତ ସରକାର ସମର୍ଥନ ଜାରି ରଖିବେ ବୋଲି ସେ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ।
ଓଡ଼ିଶାର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କନକ ବର୍ଦ୍ଧନ ସିଂହଦେଓ ସୌର, ପବନ, ବ୍ୟାଟେରୀ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ଏବଂ ପମ୍ପ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ରାଜ୍ୟର ଯଥେଷ୍ଟ ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଭାରତର ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସହ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଓଡ଼ିଶାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସେ ଦୋହରାଇଥିଲେ।
ଶକ୍ତି ସଚିବ ଶ୍ରୀ ପଙ୍କଜ ଅଗ୍ରୱାଲ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଆହ୍ଵାନ, ବିଶେଷକରି ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ ଏବଂ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ଏହି ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାରିକ ସମାଧାନ ଚିହ୍ନଟ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ସେ ଚିନ୍ତନ ଶିବିରରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ଏମଏନଆରଇର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ପ୍ରଶାନ୍ତ କୁମାର ସିଂ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରର ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ବୁଝିବା ଏବଂ ଏହାର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଯେ ଚିନ୍ତନ ଶିବିର ଆୟୋଜନ କରିବା କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଶୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରଥମ ପ୍ରାଥମିକତା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ, ଯାହା ସହଜ, ସ୍ପଷ୍ଟ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଯୋଗ୍ୟ ନୀତିର ବିକାଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ରି-ଇନଭେଷ୍ଟ ପଦକ୍ଷେପ ସହିତ ଥିଲା ।
ଏମ୍ଏନ୍ଆରଇର ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ ସୁଦୀପ ଜୈନ ଚିନ୍ତନ ଶିବିରର ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ।
ଚିନ୍ତନ ଶିବିର ଶିଳ୍ପନେତା, ଆର୍ଥିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ, ଶିଳ୍ପପତି, ସିଇଓ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ବିଷୟଗତ ଅଧିବେଶନ ଏବଂ ସହଯୋଗୀ ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଦୀୟମାନ ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ ସୁଯୋଗ ଉପରେ ବିଚାର ବିମର୍ଶ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ଚିନ୍ତନ ଶିବିର ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ଏବଂ ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ଶକ୍ତି ସ୍ଥାୟୀତା ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ଜାରି ରହିଥିବା ପ୍ରୟାସରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ।