Cabinet
Cabinet approves the PM Rashtriya Krishi Vikas Yojana (PM-RKVY) to promote sustainable agriculture and Krishonnati Yojana (KY) to achieve food security for self sufficiency
States given flexibility to reallocate funds from one component to another based on their specific requirement
03 OCT 2024 8:14PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister, Shri Narendra Modi, today approved the proposal of the Department of Agriculture & Farmers Welfare (DA&FW) for rationalization of all Centrally Sponsored Schemes (CSS) operating under Ministry of Agriculture and Farmer’s into two-umbrella Schemes viz. Pradhan Mantri Rashtriya Krishi Vikas Yojana (PM-RKVY), a cafeteria scheme and Krishonnati Yojana (KY). PM-RKVY will promote sustainable agriculture, while KY will address food security & agricultural self-sufficiency. All components shall leverage technology to ensure efficient and effective implementation of the various components.
The PM Rashtriya Krishi Vikas Yojana (PM-RKVY) and Krishonnati Yojana (KY) will be implemented with total proposed expenditure of Rs.1,01,321.61 crore. These Schemes are implemented through the State Governments.
This exercise ensures that all the existing schemes are being continued. Wherever it was considered necessary to give fillip to any area for farmer’s welfare, the scheme has been taken up in Mission mode, for example National Mission for Edible Oil-Oil Palm [NMEO-OP], Clean Plant Program, Digital Agriculture & National Mission for Edible Oil-Oil Seeds [NMEO-OS].
The scheme Mission Organic Value Chain Development for North Eastern Region (MOVCDNER), a component under the KY, is being modified by adding an additional component namely MOVCDNER- Detailed Project Report (MOVCDNER-DPR), which will provide flexibility to the North Eastern states to address critical challenges.
By rationalization of the schemes, the States are given an opportunity to prepare a Comprehensive Strategic Document on Agriculture Sector of the State in a holistic manner. The Strategic Document focuses not only the production and productivity of the crops but also tackles the emerging issues of Climate Resilient Agriculture and development of Value Chain approach for agricultural commodities. These plans are envisaged to articulate the overall strategy and the schemes/programs, linked with the objectives flowing from the strategic framework.
The rationalisation of Various Schemes has been undertaken to:
• To avoid duplication, ensure convergence and provide flexibility to States.
• Focus on emergent challenges of Agriculture - Nutrition security, Sustainability, Climate resilience, value chain development & private sector participation.
• State governments will be able to draw a comprehensive strategic plan suiting their requirements for agriculture sector.
• Annual Action Plan (AAP) of States can be approved in one go rather approving individual scheme-wise AAPs.
One important change is to provide, in PM-RKVY, the state governments be given flexibility to re-allocate funds from one component to other based on their state specific requirements.
Out of the total proposed expenditure of Rs.1,01,321.61 crore the projected expenditure towards central share of DA&FW is Rs.69,088.98 crore and states share is Rs.32,232.63 crore. This includes Rs.57,074.72 crore for RKVY and Rs.44,246.89 crore for KY.
The PM-RKVY comprises of the following schemes:
i. Soil Health Management
ii. Rainfed Area Development
iii. Agro Forestry
iv. Paramparagat Krishi Vikas Yojana
v. Agricultural Mechanization including Crop Residue Management
vi. Per Drop More Crop
vii. Crop Diversification Programme
viii. RKVY DPR component
ix. Accelerator Fund for Agri Startups

মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী-মন্দলনা সস্তেনেবল এগ্রিকলচর থৌগৎনবা পি.এম. রাস্ত্রীয় কৃশি বিকাস য়োজনা (PM-RKVY) অমসুং ইশাগী অৱাৎপা লৈতনবা ফুদ সেক্যুরিতী ফংনবগীদমক কৃশোন্নতি য়োজনা (KY) অয়াবা পীখ্রে
রাজ্যশিংদা মখোয়গী অখন্নবা মথৌ তাবশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা কম্পোনেন্ত অমদগী কম্পোনেন্ত অমদা রিএল্লোকেৎ তৌনবগী ফ্লেক্সিবিলিতী পীখ্রে
03 OCT 2024 8:14PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলনা লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং মন্ত্রালয়গী মখাদা পায়খৎলিবা সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর্দ স্কিম (CSS) পুম্নমকপু অমব্রেল্লা স্কিম অনি হায়বদি কেফেতরিয়া স্কিম অমা ওইরিবা প্রধান মন্ত্রী রাস্ত্রীয় কৃশি বিকাস য়োজনা (PM-RKVY) অমসুং কৃশোন্নতি য়োজনা (KY)দা রেস্নেলাইজেসন তৌনবা লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং(DA&FW) গী প্রপোজেল অয়াবা পীখ্রে। PM-RKVY না সস্তেনেবল এগ্রিকলচর প্রমোৎ তৌরগনি, অদুগা KYনা ফুদ সেক্যুরিতী অমসুং এগ্রিকলচরেল সেল্ফ-সফিসিএন্সীদা মীৎয়েং থমগনি। কম্পোনেন্ত পুম্নমক্না তোঙান তোঙানবা কম্পোনেন্তশিং অসি মপুং ফানা অমসুং ইফেক্তিব ওইনা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা তেক্নোলোজী শীজিন্নগনি।
প্রধান মন্ত্রী রাস্ত্রীয় কৃশি বিকাস য়োজনা (PM-RKVY) অমসুং কৃশোন্নতি য়োজনা (KY)অসি লুপা করোর 1,01,321.61 গী অপুনবা প্রপোজ এক্সপেন্দিচরগা লোয়ননা পায়খৎকনি। স্কিমশিং অসি রাজ্য সরকারশিংগী খুত্থাংদা পায়খৎলি।
হায়রিবা এক্সর্সাইজ অসিনা হৌজিক লৈরিবা স্কিম পুম্নমক মখা তানা চৎনহনগনি। লৌমীশিংগী য়াইফনবগীদমক মফম অমহেক্তদা মতেং পীনবা মথৌ তাই হায়না খল্লবা মফম খুদিংমক্তা, স্কিম অসি মিসন মোদতা পায়খৎলি। খুদম ওইনা নেস্নেল মিসন ফোর ইদিবল ওইল-ও‌ইল পাম [NMEO-OP], ক্লিন প্লান্ত প্রোগ্রাম, দিজিতেল এগ্রিকলচর অমসুং নেস্নেল মিসন ফোর ইদিবল ওইল-ওল সীদস [NMEO-OS]।
KYগী মখাদা লৈরিবা কম্পোনেন্ত অমা ওইরিবা মিসন ওর্গানিক ভেল্যু চেন দিবেলপমেন্ত ফোর নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (MOVCDNER) স্কিম অসি MOVCDNER – দিতেল প্রোজেক্ত রিপোর্ত (MOVCDNER-DPR) কৌবা অহেনবা কম্পোনেন্ত অমা হাপচিন্দুনা শেমদোক্লি, মসিনা অৱাং নোংপোক থংবা রাজ্যশিংদা ক্রিতিকেল চেলেঞ্জশিং কোকহন্নবা ফ্লেক্সিবিলিতী পীগনি।
স্কিমশিং অসি রেস্নেলাইজ তৌদুনা, রাজ্যশিংদা রাজ্যগী এগ্রিকলচর সেক্তরগী মতাংদা কম্প্রিহেন্সিব স্ত্রেতেজিক দোকুমেন্ত অমা হোলিস্তিক ওইবা মওংদা শেম-শাবগী খুদোংচাবা পীরি। স্ত্রেতেজিক দোকুমেন্ত অসিনা মহৈ-মরোংশিং পুথোকপা অমসুং পোত্থোক পুথোকপদা মীৎয়েং চংবতা নত্তনা ক্লাইমেৎ রেসিলিয়েন্ত এগ্রিকলচর অমসুং লৌউ-শিংউগী পোৎলমশিংগী ভেল্যু চেন এপ্রোচ শেমগৎপগী থোরক্লিবা সমস্যাশিংদসু মীৎয়েং চংলি। থৌরাংশিং অসিনা স্ত্রেতেজিক ফ্রেমৱার্কদগী হৌরকপা পান্দমশিংগা মরী লৈননা অপুনবা স্ত্রেতেজী অমসুং স্কিমশিং/প্রোগ্রামশিং অসি ময়েক শেংনা তাক্নবা পান্দম থম্লি।
মসিগীদমক তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিং রেস্নেলাইজেসন তৌখি:
• দুপ্লিকেসন থোকহন্দনবা, কনভর্জেন্স লৈহনবা অমসুং রাজ্যশিংদা ফ্লেক্সিবিলিতী পীবা।
• লৌউ-শিংউগী অনৌবা শীংনবশিংদা মীৎয়েং চংবা - ন্যুত্রিসন সেক্যুরিতী, সস্তেনেবিলিতী, ক্লাইমেৎ রেসিলিয়েন্স, ভেল্যু চেন দিবেলপমেন্ত অমসুং প্রাইবেৎ সেক্তরগী শরুক য়াবা।
• রাজ্য সরকারশিংনা লৌউ-শিংউগী সেক্তরগীদমক মখোয়গী মথৌ তাবশিং অদুগা চুনবা কমপ্রিহেনন্সিব ওইবা স্ত্রেতেজিক প্লান অমা শেম্বা ঙমগনি।
• রাজ্যশিংগী এন্যুএল এক্সন প্লান (AAP) অসি স্কিমগী মতুং ইন্না AAP শিং অয়াবা পীবগী মহুত্তা অমুক্তা অয়াবা পীবা য়াই।
মরুওইবা অহোংবা অমা হায়রগদি, PM-RKVYদা, রাজ্য সরকারশিংদা মখোয়গী রাজ্যগী অখন্নবা মথৌ তাবশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা কম্পোনেন্ত অমদগী অতোপ্পা কম্পোনেন্ত অমদা শেনফম অমুক হন্না য়েন্থোক্নবা ফ্লেক্সিবিলিতী পীবা।
অপুনবা লুপা করোর 1,01,321.61 গী শেনফম অদুগী মনুংদা DA&FWগী সেন্ত্রেলগী শরুক লুপা করোর 69,088.98 অমসুং স্তেতকী শরুক লুপা করোর 32,232.63ওইগনি। মসিগী মনুংদা RKVYগী লুপা করোর 57,074.72 অমসুং KYগী লুপা করোর 44,246.89 য়াওরি।
PM-RKVY দা মখাগী স্কিমশিং অসি য়াওরি:
i. সোইল হেল্থ মেনেজমেন্ত
ii. রেনফেদ এরিয়া দিবেলপমেন্ত
iii. এগ্রো ফোরেস্ত্রী
iv. পরমপরাগত কৃশি বিকাস য়োজনা
v. ক্রোপ রেসিদ্যু মেনেজমেন্ত য়াওনা এগ্রিকলচরেল মেকানাইজেসন
vi. পর দ্রোপ মোর ক্রোপ
vii. ক্রোপ দাইভর্সিফিকেসন প্রোগ্রাম
viii. RKVY DPR কম্পোনেন্ত
ix. এসেলরেতর ফন্দ ফোর এগ্রি স্তার্তঅপ্স