Ministry of Health and Family Welfare
Union Health Minister Shri J P Nadda lists out achievements of the Union Health Ministry in the First 100 Days of the New Government
Ayushman Bharat is the world’s largest publicly funded health coverage program: Shri JP Nadda
“The U-WIN portal has been developed for full digitization of vaccination services for complete vaccination record of pregnant women and children from birth to 17 years under the Universal Immunization Programme”
“There has been 98% increase in medical colleges from 387 in 2013-14 to 766 in 2024-25”
“MBBS Seats increased by 64,464 (i.e., 125%) from 2013-14 (51,348 seats) to 2024-25 (11,5812 seats) while the number of PG seats increased by 39,460 (i.e., 127%) from 2013-14 (31,185 seats) to 2024-25 (73,111 seats)”
“In the first phase, BHISHM Cubes are being placed in 25 AIIMS and Institutes of National Importance for rapid deployment in the respective region in case of disaster / health emergencies”
“Union Health Ministry in consultation with the States/UTs is preparing a detailed rollout plan for logistics and training of health professionals for the introduction of the new TB treatment regimen early next year”
20 SEP 2024 4:48PM by PIB Delhi
Union Minister of Health and Family Welfare, Shri Jagat Prakash Nadda highlighted the key achievements of the Union Health Ministry in the first 100 days of the government at a press conference, here today. Union Ministers of State for Health and Family Welfare, Shri Prataprao Ganpatrao Jadhav and Smt. Anupriya Singh Patel were also present.
The Union Health Minister noted that around Rs.15 lakh crores of investment have been made in the last 100 days with speed and scale across different ministries. He noted that the Ministry of Health and Family Welfare has launched several key initiatives aimed at enhancing healthcare delivery and access in India. The following are some of the achievements made in the last 100 days across different health schemes:
Ayushman Bharat PM-JAY:
Shri Nadda said that the recent announcement of expansion of the Ayushman Bharat PMJAY scheme to include all senior citizens, irrespective of income group, aged 70 years and above will potentially benefit around 6 crore individuals across 4.5 crore families. Highlighting that Ayushman Bharat is the world’s largest publicly funded health coverage program, Shri Nadda informed that the expanded scheme will be implemented from October this year.
U-WIN Portal:
Another significant advancement is the U-WIN Portal which has been developed for full digitization of vaccination services for complete vaccination record of pregnant women and children from birth to 17 years under the Universal Immunization Programme. The citizen-centric services of the digital platform include ‘Anytime Access’ and ‘Anywhere’ vaccination services, Self-Registration by citizens using the U-WIN web-portal or the U-WIN citizen mobile application, automated SMS alerts, universal QR-based eVaccination Certificate and utility to create their Ayushman Bharat Health Account (ABHA) ID for themselves and Child ABHA ID for their children. The portal is in 11 regional languages including Hindi.
Stating that “the U-WIN portal has been developed for full digitization of vaccination services for complete vaccination record of pregnant women and children from birth to 17 years under the Universal Immunization Programme”, he informed that the portal is already operational on pilot basis. As on 16th September 2024, 6.46 crore beneficiaries have been registered, 1.04 crore vaccination sessions have been held and 23.06 crore administered vaccine doses have been recorded on the portal.
New TB Treatment Regimen & Made-in-India TB Diagnostics:
A shorter and more efficacious treatment regimen is now available for use under the National TB Elimination Programme (NTEP) which would help in reducing the treatment duration from 9-12 months to 6 months. It has been validated along with Health Technology Assessment (HTA) by ICMR. Shri Nadda informed that the Union Health Ministry in consultation with the State/UT governments is preparing a detailed rollout plan for logistics and training of health professionals for the introduction of this new regimen early next year. He also highlighted the expected reduction in duration of the treatment regimen in approximately 75,000 DRTB cases across the country.
In order to ensure country wide coverage for TB and Drug Resistance diagnosis by ‘state of the art’ molecular methods, a new indigenous diagnostic system (Patho detect) has been validated by ICMR, along with field feasibility. Shri Nadda stated that it would lead to reduction in turn-around times for test results, thereby reducing morbidity and mortality of TB patients.
Deployment of BHISM Cubes:
BHISHM Cubes are portable and rapidly deployable modular medical facility intended to provide emergency lifesaving clinical care in event of disaster/public health emergencies. Union Health Minister stated that BHISM cubes have the capacity to handle about 200 cases of diverse nature in emergency situations such as trauma, bleeding, burns, fractures, etc. In the 1st Phase, BHISHM Cubes will be placed in 25 AIIMS and Institutes of National Importance (INIs) for rapid deployment in the respective region in case of disaster / health emergencies. States may also deploy at strategic locations subsequently. India has gifted four BHISHM Cubes to Ukraine during the Hon’ble Prime Minister’s visit to the country recently.
Use of Drone Services:
Drones service aid in rapid, cost-effective and safe delivery of medical supplies and samples in hard-to-reach and tough terrains. Fifteen (15) AIIMS/INIs/NE institutions have been identified for Drone Services. Drone trials and trainings have been completed in 12 institutes. Shri Nadda said that drones provide safe, accurate reliable pickup & delivery of medicines, vaccines, blood, diagnostic specimens & other life-saving items to difficult-to-reach facilities.
Medical Education:
Increase in Medical Colleges:
The Union Health Minister said that the increase in medical colleges and MBBS and PG seats would lead to increase in the availability of doctors in the healthcare system.
There is an increase of 8.07% in Medical Colleges from 706 in 2023-24 to 766 in 2024-25. There has been 98% increase in medical colleges from 387 in 2013-14 to 766 in 2024-25. During the same period, 379 new medical colleges have been established and, presently there are 766 (Govt: 423, Pvt: 343) medical colleges in the Country.
Increase in MBBS seats:
There is an increase of 6.30 % in MBBS seats from 1,08,940 in 2023-24 to 1,15,812 in 2024-25. MBBS Seats increased by 64,464 (i.e., 125%) from 2013-14 (51,348 seats) to 2024-25 (11,5812 seats).
Increase in PG seats:
There is an increase of 5.92% in PG seats from 69,024 in 2023-24 to 73,111 in 2024-25. During the last ten years, the number of PG seats increased by 39,460 (i.e., 127%) from 2013-14 (31,185 seats) to 2024-25 (73,111 seats).
Operationalization of National Medical Register:
National Medical Register (NMR) is a comprehensive dynamic database for all allopathic (MBBS) registered doctors in India. NMR is linked with Aadhaar ID of the doctors that ensures the individual’s authenticity.
Shri Nadda said that NMR being a key component of the country's Ayushman Bharat digital mission, it would be part of Healthcare Professional Registry (HPR). He further said that NMR will ensure provision of data covering details of around 13 lakh doctors in the country - State-wise, those who have left the country, those who have lost their license to practice, or details of doctors who have lost their lives.
National Quality Assurance Standards (NQAS):
Virtual National Quality Assurance Standards (NQAS) Assessment of Ayushman Arogya Mandir -Sub Centre:
NQAS are set of standards designed to ensure and improve the quality of healthcare services in District Hospitals, Community Health Centres, Ayushman Arogya Mandir - Primary Health Centre, Ayushman Arogya Mandir - Urban Primary Health Centre and Ayushman Arogya Mandir - Sub Health Centre.
Shri Nadda said that as on 31st August 2024, 13,782 Public Health Facilities are NQAS Certified. A total of 5,784 Public Health Facilities have been NQAS Certified from 1st April 2024 till date, in which 3,134 facilities (including 2,734 Ayushman Arogya Mandir - Sub Centers) have been NQAS certified at all levels in the first 100 days.
The virtual National Quality Assurance Standards assessments for Ayushman Arogya Mandir-Sub Centres commenced on August 1st after requisite trainings. 58 assessments have been done, with 104 more assessments scheduled to take place by end of September, 2024. “This will give an impetus to ensuring Quality standards for all levels of public health care facilities improving comprehensive primary healthcare of citizens” Shri Nadda said.
National Quality Assurance Standards for Integrated Public Health Laboratories:
Release of NQAS for IPHLs spread across district level health facilities is aimed at improving the quality and competence of management and testing systems in IPHLs. This will positively impact the reliability of test results and enhance the quality of diagnostics & patient care.
Establishment of AIIMS in Darbhanga:
Union Cabinet has approved setting up of new AIIMS at Darbhanga on 15.09.2020 at an estimated cost of Rs. 1264 Crore. Shri Nadda stated that the issue of allotment of land for AIIMS Darbhanga, which was pending for over 3 years has been finally settled and the Government of Bihar has allotted and since handed over 150.13 acres of land on 12.8.2024 required for AIIMS Darbhanga. He further noted that AIIMS institutions would serve to fill the gap in affordable tertiary healthcare services and reduce out of pocket expenditure.
Completion of Super Specialty Blocks:
Completion of construction works of Super Specialty Blocks (SSB) has been taken up as upgradation projects of existing Government Medical Colleges under PMSSY of four Government Medical Colleges in Bihar, these include:
a) Jawaharlal Nehru Medical College, Bhagalpur
b) Anugrah Narayan Magadh Medical College, Gaya
c) Sri Krishna Medical College, Muzaffarpur
d) Darbhanga Medical College and Hospital.
The launch of Super Specialty Blocks in Government Medical Colleges (Bihar) would serve to fill the gap in affordable tertiary healthcare services and reduce out of pocket expenditure, Shri Nadda highlighted.
Launch of Food Import Rejection Alerts:
The Union Minister also highlighted the introduction of the Food Import Rejection Alerts (FIRA), an online portal designed to notify the public and relevant food safety authorities about food import rejections at Indian borders and training of food street vendors by the FSSAI. The portal has been launched today at the second edition of the Global Food Regulators Summit 2024 hosted by FSSAI at Bharat Mandapam.
Shri Apurva Chandra, Union Health Secretary, Ministry of Health and Family Welfare; Smt. Punya Salila Srivastava, Officer on Special Duty, Ministry of Health and Family Welfare; Smt. LS Changsan, Addl. Secretary, Ministry of Health and Family Welfare; Shri Dhirendra Ojha, Principal DG, PIB, Ministry of Information and Broadcasting and senior officials of the Union Health Ministry were present on the occasion.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রী শ্রী জে.পি. নদ্দানা অনৌবা সরকারগী অহানবা নুমিৎ 100দা কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়না ফংখিবা মায়পাকপশিং অদু থমখ্রে
অয়ুশ্মান ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা সরকারনা শন্থেং পীথবা হেল্থ কভরেজ প্রোগ্রামনি: শ্রী জে.পি. নদ্দা
“য়ুনিভর্সেল ইম্ম্যুনাইজেসন প্রোগ্রামগী মখাদা মীরোনবী নুপীশিং অমসুং অঙাংশিংগী পোকপদগী চহি 17 ফাওবগী মপুং ফাবা ভেক্সিনেসন রেকোর্দকীদমক ভেক্সিনেসন সর্ভিসশিংগী মপুং ফাবা দিজিতেলাইজেসনগীদমক U-WIN পোর্তেল শেমখি”
“2013-14দা মেদিকেল কোলেজশিং 387 ওইরম্বদগী 2024-25দা 766 ওইদুনা 98% হেনগৎলকখি”
“MBBS সীতশিং অসি 2013-14(সীত 51,348)দগী 2024-25 (সীত 11,5812)দা 64,464 (হায়বদি 125%) হেনগৎলকখি অমরোমদা PG সীতশিংগী মশিং অসি 2013-14 (সীত 31,185)দগী 2024-25 (সীত 73,111)দা 39,460 (হায়বদি 127%)দা হেনগৎলকখি”
“অহানবা ফেজদা, BHISHM ক্যুবশিং অসি দিজাস্তর/হেল্থ ইমর্জেন্সীগী থৌওং থোকপা মতমদা মরী লৈনবা লমদমশিংদা থুনা দিপ্লোই তৌনবা AIIMS অমসুং নেস্নেল ইন্তিস্তিতুৎ 25দা থম্লি”
“কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়না রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগা তান্নদুনা মথং চহিগী অঙনবা শরুক্তা অনৌবা তি.বি.গী লাইয়েং পথাপ হৌদোক্নবগীদমক লোজিতিক্স অমসুং হেল্থ প্রোফেস্নেলশিংগী ত্রেনিংগী অকুপ্পা মরোলগী রোল আউৎ প্লান অমা শেমগৎলি”
20 SEP 2024 4:48PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং ইফ-য়ুম্বালগী মন্ত্রী, শ্রী জগৎ প্রকাশ নদ্দানা ঙসি প্রেস কনফরেন্স অমদা সরকার অসিগী অহানবা নুমিৎ 100দা কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়না ফংলকপা মরুওইবা মায়পাকপশিং অদু পনখি। কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী প্রতাপরাও গনপতরাও য়াদব অমসুং শ্রীমতি অনুপ্রিয়া সিংহ পতেলসু থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা নুমিৎ 100 অসিদা তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়শিংদা লুপা করোর লাখ 15গী ইনভেস্তমেন্ত তৌখ্রে। ভারত্তা হেল্থকেয়র দেলিভরী অমসুং এক্সেস হেনগৎহন্নবা পান্দমদা হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না মরুওইবা খোঙথাং কয়া অমা হৌদোক্লে হায়না মহাক্না পনখি। তোঙান তোঙানবা হেল্থ স্কিমশিংদা হৌখিবা নুমিৎ 100দা ফংখিবা মায় পাকপগী খরা মখাদা পীরি:
আয়ুশ্মান ভারত PM-JAY:
আয়ুশ্মান ভারত PMJAY স্কিম অসি চহি 70 অমসুং মসিগী মথক্তা লৈবা ইনকম কাংলুপ অমহেক্তগী সেনিয়র সিতিজেন পুম্নমক য়াওহন্নবা নৌনা লাউথোকখিবা অসিনা ইমুং করোর 4.5গী মনুংদা মীওই করোর 6না কান্নবা ফংগনি হায়না শ্রী নাদ্দানা ফোংদোকখি। আয়ুশ্মান ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা পব্লিক্লি ফন্দিং হেল্থ কভরেজ প্রোগ্রামনি হায়না পল্লদুনা শ্রী নাদ্দানা হায়খি মদুদি পাকথোক চাউথোক্লবা স্কিম অসি চহি অসিগী ওক্তোবরদগী চৎনবা হৌরগনি।
U-WIN পোর্তেল:
অতোপ্পা মরুওইবা খোঙজেল অমা হায়রগদি য়ুনিভর্সেল ইম্ম্যুনাইজেসন প্রোগ্রামগী মখাদা মীরোনবী নুপী অমসুং অঙাংশিংগী পোকপদগী চহি 17 ফাওবগী মপুংফাবা ভেক্সিনেসন রেকোর্দকীদমক ভেক্সিনেসন সর্ভিসশিংগী মপুংফাবা দিজিতেলাইজেসনগীদমক শেমখিবা U-WIN পোর্তেলনি। দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অসিগী সিতিজন-সেন্ত্রিক সর্ভিসশিংগী মনুংদা ‘এনিতাইম এক্সেস' অমসুং ‘এনিৱের' ভেক্সিনেসন সর্ভিসশিং ফংহল্লি, U-WIN ৱেব-পোর্তেল নত্ত্রগা U-WIN সিতিজন মোবাইল এপ্লিকেসন শীজিন্নদুনা সিতিজনশিংনা মশাগী রেজিস্ত্রেসন তৌবা, ওতোমেতেদ SMS এলর্তশিং, য়ুনিভর্সেল QR - বেজ ই-ভেক্সিনেসন সর্তিফিকেৎ অমসুং মখোয় মশাগীদমক মখোয়গী আয়ুশ্মান ভারত হেল্থ একাউন্ত (ABHA) ID অমসুং মখোয়গী অঙাংশিংগীদমক চাইল্দ ABHA ID শেম্নবা য়ুতিলিতী য়াওরি। পোর্তেল অসি হিন্দী য়াওনা লমদমসিগী লোল 11দা ফংলি।
য়ুনিভর্সেল ইম্ম্যুনাইজেসন প্রোগ্রামগী মখাদা মীরোনবী নুপীশিং অমসুং চহি 17 ফাওবগী মনুংদা লৈবা অঙাংশিংগী মপুং ফাবা ভেক্সিনেসন রেকোর্দকীদমক ভেক্সিনেসন সর্ভিসশিংগী মপুং ফানা দিজিতেলাইজেসন তৌনবগীদমক U-WIN পোর্তেল শেমখ্রে হায়না পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি পোর্তেল অসি পাইলোৎ ওইনা মথৌ তৌরি। 2024গী সেপ্তেম্বর 16 ফাওবদা বেনিফিসরী করোর 6.46 রেজিস্তর তৌখ্রে, ভেক্সিনেসন সেসন করোর 1.04 পাংথোকখ্রে অমসুং পোর্তেল অসিদা ভেক্সিন দোজ করোর 23.06 কাপখ্রে।
অনৌবা তি.বি.গী লায়েং পথাপ অমসুং মেদ-ইন-ইন্দিয়া তি.বি. দাইগ্নোস্তিক্স:
নেস্নেল তি.বি. ইলিমিনেসন প্রোগ্রাম (NTEP) গী মখাদা শীজিন্ননবা হৌজিক হেন্না অতেনবা অমসুং হেন্না ইফেক্তিব ওইবা লায়েংগী থৌরাং অমা লৈরে। মসিনা লায়েংগী মতম থা 9-12দগী থা 6দা হন্থহনবদা মতেং পাংগনি। মসি ICMRনা হেল্থ তেক্নোলোজী এসেসমেন্ত (HTA) গা লোয়ননা ভেলিদেদ তৌখ্রে। কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়না রাজ্য/য়ু.তি. সরকারশিংগা তান্নদুনা মথং চহিগী অঙনবা শরুক্তা অনৌবা থৌরাং অসি হৌদোক্নবগীদমক লোজিস্তিক্স অমসুং হকশেলগী প্রোফেস্নেলশিংগী ত্রেনিংগীদমক অকুপ্পা মরোলগী ওইবা থৌরাং অমা শেম-শারি হায়না শ্রী নাদ্দানা ফোংদোকখি। মহাক্না লৈবাক শিনবা থুংনা চাউরাক্না DRTB কেস 75,000দা লায়েংবগী মতম হন্থরকপা য়াই হায়বগী থাজবা থমখি।
লৈবাক শীনবা থুংনা তি.বি. অমসুং দ্রগ রেসিস্তেন্সী দাইগ্নোসিসকীদমক "স্তেৎ ওফ দি আর্ত" মোলিক্যুলর মেথদশিং শীজিন্নদুনা কভরেজ ফংহন্নবা, ICMR না অনৌবা ইন্দিজেনস দাইগ্নোসিস সিস্তেম (পেথো দাইগ্নোসিস) অমা ফিল্দ ফীজিবিলিতীগা লোয়ননা ভেলিদেদ তৌখ্রে। শ্রী নাদ্দানা হায়খি মদুদি মসিনা তেস্তকী ফলশিং লৌবগী মতম হন্থহল্লগনি, মসিনা তি.বি. নাবা মীওইশিংগী মোরবিদিতী অমসুং মোর্তেলিতী হন্থহল্লগনি।
BHISM ক্যুবশিং দিপ্লোই তৌবা:
BHISHM ক্যুবশিং অসি দিজাস্তর/ পব্লিক হেল্থ ইমর্জেন্সী থোকপা মতমদা ইমর্জেন্সী লাইফ সেভিং ক্লিনিকেল কেয়র পীনবগীদমক শেম্বা পোর্তেবল অমসুং য়াম্না থুনা শিজিন্নবা য়াবা মোদ্যুলর মেদিকেল ফেসিলিতী অমনি। কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি BHISHM ক্যুবশিংনা ত্রোমা, ঈ থোকপা, মৈ চাকপা, ফ্রেকচর, অসিনচিংবা ইমর্জেন্সীগী ফিভমদা তোঙান তোঙানবা মখলগী কেস 200 রোম য়েংশিনবা ঙম্মি। অহানবা ফেজদা, BHISHM ক্যুবশিং অসি দিজাস্তর/হেল্থ ইমর্জেন্সীগী থৌওং থোকপা মতমদা মরী লৈনবা লমদমশিংদা অথুবা মতমদা শীজিন্ননবা AIIMS অমসুং ইন্সতিত্যুত ওফ নেস্নেল ইম্পোর্তেন্স (INI) 25দা থমগনি। রাজ্যশিংনা স্ত্রেতেজিক ওইবা মফমশিংদা তুংদা থম্লবা য়াই। ইকুই কুইদ্রিঙৈদা প্রধান মন্ত্রীগী লৈবাক অসিদা চৎখিবা খোঙচৎ মনুংদা ভারতনা য়ুক্রেনদা BHISHM ক্যুব মরি খুদোল ওইনা পীখি।
দ্রোন সর্ভিসশিং শীজিন্নবা:
দ্রোন সর্ভিসশিং অসিনা মনুং চংশিনবা অমসুং খুদোংচাদবা মফমশিংদা মেদিকেল সপ্লায়শিং অমসুং সেম্পশিংগী খোঙজেল য়াংনা, শেল চংদনা আমসুং শাফনা দেলিভরী তৌবদা মতেং পাংই। দ্রোন সর্ভিসশিংগীদমক AIIMS/INIs/NE ইন্সতিত্যুসন 15 মশক খঙদোকখ্রে। ইন্সতিত্যুৎ 12দা দ্রোন চাংয়েং অমসুং ত্রেনিং লোইশিনখ্রে। শ্রী নদ্দানা হায়খি মদুদি দ্রোনশিংনা হিদাক-লাংথকশিং, ভেক্সিনশিং, ঈ, দাইগ্নোস্তিক স্পেসিমেনশিং অমসুং অতোপ্পা পুন্সি কন্নবগী পোৎলমশিং লায়না ফংদবা মফমশিংদা সেফ, এক্যুরেৎ অমসুং থাজবা য়াবা মওংদা পিক অপ অমসুং দেলিভরী তৌরি।
মেদিকেল এজুকেসন:
মেদিকেল কোলেজশিং হেনগৎলকপা:
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মেদিকেল কোলেজশিং অমসুং MBBS অমসুং PG গী সীতশিং হেনগৎলকপনা হকশেলগী পথাপ অসিদা দোক্তরশিংগী মশিং হেনগৎহনগনি।
মেদিকেল কোলেজশিং অসি 2023-24দা 706 ওইরম্বদগী 2024-25দা 766 ওইদুনা 8.07% হেনগৎলে। মেদিকেল কোলেজশিংগী মশিং অসি 2013-14দা 387 ওইরম্বদগী 2024-25দা 766দা চাদা 98 হেনগৎখ্রে। হায়রিবা মতম অসিদা অনৌবা মেদিকেল কোলেজ 379 লিংখৎখ্রে অমসুং হৌজিক লৈবাক অসিদা মেদিকেল কোলেজ 766 (গবর্ণমেন্ত: 423, প্রাইবেৎ: 343) লৈরে।
MBBS সীতশিংদা হেনগৎলকপা:
2023-24দা MBBS সীত 1,08,940দগী 2024-25দা 1,15,812দা 6.30% হেনগৎলগনি। MBBS সীতশিং অসি 2013-14 (সীত 51,348) দগী 2024-25 (সীত 11,5812) ফাওবদা 64,464 (হায়বদি 125%) হেনগৎলে।
PG সীতশিংদা হেনগৎলকপা:
2023-24দা পি.জি. সীত 69,024দগী 2024-25দা 73,111 ফাওবা 5.92% হেনগৎলে। হৌখিবা চহি 10 অসিদা, পি.জি. সীতকী মশিং অসি 2013-14 (সীত 31,185) দগী 2024-25 (সীত 73,111) ফাওবদা 39,460 (হায়বদি 127%) হেনগৎলে।
নেস্নেল মেদিকেল রেজিস্তরগী ওপরেস্নেলাইজেসন:
নেস্নেল মেদিকেল রেজিস্তর (NMR) অসি ভারত্তা রেজিস্তর তৌরবা এলোপেথিক (MBBS) দাক্তর পুম্নমক্কীদমক কম্প্রিহেন্সিব দাইনামিক দেতাবেজ অমনি। NMR অসি দোক্তরশিংগী আধার IDগা লিঙ্ক তৌদুনা মীওই অদুগী ওথেন্তিসিতি লৈহল্লগনি।
শ্রী নদ্দানা হায়খি মদুদি NMR অসি লৈবাক অসিগী আয়ুশ্মান ভারত দিজিতেল মিসনগী মরুওইবা শরুক অমা ওইবনা, মসি হেল্থকেয়র প্রোফেস্নেল রেজিস্ত্রি (HPR) গী শরুক অমা ওইগনি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি এন.এম.আর.না লৈবাক অসিদা লৈরিবা দোক্তর লাখ 13গী অকুপ্পা মরোলশিং- রাজ্যগী মতুং ইন্না, লৈবাক অসি থাদোকখ্রবশিং, থবক তৌবগী লাইসেন্স মাংখ্রবশিং, নৎত্রগা পুন্সি মাংখ্রবা দোক্তরশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং য়াওবা দেতা ফংহনগনি।
নেস্নেল ক্বালিতী এস্যুরেন্স স্তেন্দর্দশিং (NQAS):
আয়ুশ্মান অরোগ্য মন্দির-সব সেন্তরগী এসেসমেন্তগী ভর্চুএল নেস্নেল ক্বালিতী এস্যুরেন্স স্তেন্দর্দশিং(NQAS):
NQAS অসি দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতালশিং, কম্ম্যুনিতী হেল্থ সেন্তরশিং, আয়ুশ্মান অরোগ্য মন্দির - প্রাইমরী হেল্থ সেন্তর, আয়ুশ্মান অরোগ্য মন্দির - অর্বান প্রাইমরী হেল্থ সেন্তর অমসুং আয়ুশ্মান অরোগ্য মন্দির - সব হেল্থ সেন্তরশিংদা হেল্থকেয়র সর্ভিসশিংগী মগুন হেনগৎহন্নবা অমসুং ক্বালিতী লৈহন্নবা শেমখিবা স্তেন্দর্দশিংগী সেত অমনি।
2024গী ওগস্ত 31 ফাওবদা পব্লিক হেল্থ ফেসিলিতী 13,782 NQAS সর্তিফাইদ তৌখি। 2024গী এপ্রিল 1দগী হৌরগা হৌজিক ফাওবদা পব্লিক হেল্থ ফেসিলিতী 5,784 NQAS সর্তিফাইদ তৌখ্রে। মসিগী মনুংদা অহানবা নুমিৎ 100গী মনুংদা ফেসিলিতী 3,134 (আয়ুশ্মান অরোগ্য মন্দির- সব সেন্তর 2,734 য়াওনা) রাজ্য পুম্নমক্তা NQAS সর্তিফাইদ তৌখ্রে।
আয়ুশ্মান অরোগ্য মন্দির- সব সেন্তরশিংগীদমক নেস্নেল ক্বালিতী এস্যুরেন্স স্তেন্দর্দশিংগী ভর্চ্যুএল এসেসমেন্তশিং ওগস্ত 1দা মথৌ তাবা ত্রেনিংশিং ফংলবা মতুংদা হৌখ্রে। এসেসমেন্ত 58 পাংথোকখ্রে, সেপ্তেম্বর 2024গী অরোইবা শরুক্তা অতোপ্পা এসেসমেন্ত 104 পাংথোক্নবা থৌরাং তৌরি। শ্রী নাদ্দানা হায়খি, "মসিনা প্রজাশিংগী মপুং ফাবা প্রাইমরী হেল্থকেয়র ফগৎহন্দুনা পব্লিক হেল্থকেয়র ফেসিলিতীশিংগী থাক খুদিংদা ক্বালিতী স্তেন্দর্দশিং ফংহন্নবা পুক্নিং থৌগৎকনি।"
ইন্তিগ্রেতেদ পব্লিক হেল্থ লেবোরেতোরীশিংগীদমক নেস্নেল ক্বালিতী এস্যুরেন্স স্তেন্দর্দশিং:
দিস্ত্রিক্ত লেবেল হেল্থ ফেসিলিতীশিংদা লৈরিবা IPHLশিংগীদমক NQAS থাদোকপা অসিনা IPHLশিংদা মেনেজমেন্ত অমসুং তেস্তিং সিস্তেমশিংগী ক্বালিতী অমসুং কম্পেন্সেন্স ফগৎহন্নবা পান্দম থম্লি। মসিনা তেস্তকী মহৈশিং থাজবা য়াবা ওইহনগনি অমসুং দাইগ্নোস্তিক্স অমসুং পেসেন্ত কেয়রগী ক্বালিতী হেনগৎহনগনি।
দরভঙ্গাদা AIIMS লিংখৎপা:
কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা লুপা করোর 1264গী চাউরাকপা শেনফমগা লোয়ননা দরভঙ্গাদা অনৌবা AIIMS অমা লিংখৎনবা সেপ্তেম্বর 15, 2020দা অয়াবা পীখ্রে। শ্রী নদ্দানা হায়খি মদুদি চহি অহুমগী মথক্তা লেপ্পা লৈতনা লৈরকখিবা AIIMS দরভঙ্গাগীদমক লমগী এলোৎমেন্তগী ইসু অসি লোইশিনখ্রে অমসুং বিহার সরকারনা AIIMS দরভঙ্গাগীদমক দরকার ওইরিবা একর 150.13গী লম অসি 12.8.2024দা এলোৎ তৌখ্রে অমসুং শিন্নখ্রে। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি AIIMS ইন্সতিত্যুসনশিং অসিনা মমল হোংবা তেরিয়রী হেল্থকেয়র সর্ভিসশিংগী মরক্তা লৈরিবা অৱাৎপা অসি মেনশিনবা অমসুং পেকেতকী শেল থাদবা হন্থহনবদা মতেং পাংগনি।
সুপর স্পেসিএলিতী ব্লোকশিং লোইশিনবা:
বিহারদা PMSSY গী মখাদা লৈরিবা গবর্নমেন্ত মেদিকেল কোলেজ মরিগী অপগ্রেদেসন প্রোজেক্তশিংগী মনুংদা সুপর স্পেসিএলিতি ব্লোকশিং (SSB) গী কন্সত্রক্সন ৱার্কশিং লোইশিনখ্রে।
a) জৱাহরলাল নেহরু মেদিকেল কোলেজ, ভগলপুর
b) অনুগর নারায়ন মগধ মেদিকেল কোলেজ, গায়া
c) শ্রী কৃষ্ণ মেদিকেল কোলেজ, মুজাফ্ফরপুর
d) দরভঙ্গা মেদিকেল কোলেজ এন্দ হোস্পিতাল
গবর্নমেন্ত মেদিকেল কোলেজশিং (বিহার) দা সুপর স্পেসিএলিতী ব্লোকশিং হৌদোকপা অসিনা মমল হোংবা তরসিয়রী হেল্থকেয়র সর্ভিসশিংগী মরক্তা লৈরিবা অৱাৎপশিং কোকহন্নবা অমসুং ফুরিৎ খাওদগী শেল চৎপা হন্থহন্নবা হোৎনগনি হায়না শ্রী নাদ্দানা ফোংদোকখি।
ফুদ ইম্পোর্ত রিজেক্সন এলর্স হৌদোকপা:
ভারতকী ঙমখৈদা চিঞ্জাক পুশিল্লকপা য়াদবগী মতাংদা মীয়াম অমসুং মরী লৈনবা চিঞ্জাক্কী সেফতী ওথোরিতীশিংদা খঙহন্নবা শেমখিবা ওনলাইন পোর্তেল অমা ওইরিবা ফুদ ইম্পোর্ত রিজেক্সন এলর্তস (FIRA) হৌদোকখিবা অমসুং FSSAI না ফুদ স্ত্রীৎ ভেন্দরশিং ত্রেনিং পীরকখিবা অদুসু কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা পনখি। পোর্তেল অসি ঙসি ভারত মন্দপমদা FSSAI না য়ুম্বু ওইদুনা পাংথোকপা গ্লোবেল ফুদ রেগুলেতরশিংগী মীফম 2024গী অনিশুবা ইদিসনদা হৌদোকখ্রে।
শ্রী অপূর্ব চন্দ্র, কেন্দ্রগী হকশেলগী সেক্রেতরী, হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়; শ্রীমতি পুনিয়া সলিলা শ্রীবাস্তব, ওফিসর ওন স্পেসিএল দ্যুতী, হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়; শ্রীমতি এল এস চাংসান,, এদিস্নেল সেক্রেতরী, হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়; শ্রী ধীরেন্দ্র ওজাহা, ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়গী PIB গী প্রিন্সিপাল DG. অমসুং কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়গী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংসু থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।