Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Wild Animal Attacks
22 JUL 2024 4:04PM by PIB Delhi
As per available reports in the Ministry, the details of human deaths due to attack by elephants and tigers during the last five years in various states are given at Annexure-I and Annexure II. The said information in respect of the State of Kerala is given separately, as given below.
As informed by the State Government of Kerala, the number of human deaths due to attack by wild animals including elephants, tigers and leopards for the last five years is as follows:
Year
Death caused by elephants
Death caused by tigers
Deaths caused by leopards
Deaths caused by other wild animals
Total
2019-20
13
2
Nil
77
92
2020-21
27
1
Nil
60
88
2021-22
35
1
Nil
78
114
2022-23
27
1
Nil
70
98
2023-24
12
1
Nil
71
94
The Ministry has enhanced the amount of ex-gratia relief in case of death or permanent incapacitation due to wild animal attacks during December 2023. At present the amount of ex-gratia relief payable under the Centrally Sponsored Schemes – ‘Development of Wildlife Habitats’, ‘Project Tiger and Elephant’ is as follows:
Sl.
Nature of damage caused by wild animals
Amount of ex-gratia relief
i.
Death or permanent incapacitation
Rs.10.00 lakh
ii.
Grievous injury
Rs.2.00 lakh
iii.
Minor injury
Cost of treatment up to Rs.25,000/-per person
iv.
Loss of property/crops
State/UT government may adhere to the cost norms prescribed by them.
The protection and management of wildlife is primarily the responsibility of State Governments/UT Administrations. The Ministry provides financial assistance to States/UTs for conservation of wildlife and its habitats under the Centrally Sponsored schemes – ‘Development of Wildlife Habitats’, ‘Project Tiger and Elephant’. It includes payment of ex-gratia relief for loss of life and property caused by wild animals.
An advisory to deal with human wildlife conflict situations was issued by the Ministry of Environment, Forest and Climate Change to all States/UTs on 06.02.2021. The advisory recommends coordinated interdepartmental action, identification of conflict hot spots, adherence to Standard Operating Procedures, establishment of rapid response teams, formation of State and District level committees to review the quantum of ex-gratia relief, issuing guidance and instructions for expedited payments, and provision of adequate funds for ex-gratia relief to be paid to the affected persons in the case of death and injury to persons.
The Ministry has also issued guidelines to States and UTs on 03.06.2022 on managing human-wildlife conflict including damage to crops. The guidelines also advise States and UTs to consider utilizing the provisions of Disaster Management Act, 2005 to deal with situation arising out of human wildlife conflict such as rescue and relief operations, providing ex-gratia relief, management of law and order situation etc.
Further, the Ministry has released species specific guidelines on 21.03.2023 for mitigation of conflicts arising from various wild animals namely Elephant, Gaur, Leopard, Snake, Crocodile, Rhesus Macaque, Wild Pig, Bear, Blue Bull and Blackbuck. Guidelines were also issued for cross cutting issues such as cooperation between the forest and media sector; occupational health and safety in the context of human–wildlife conflict mitigation; crowd management in human-wildlife conflict related situations and addressing health emergencies and potential health risks arising out of human-wildlife conflict situations.
The Wild Life (Protection) Act, 1972 has been recently amended in 2022 which rationalized listings of wild animals in Schedules I and II appended to the Act. Presently, the Ministry does not have any proposal to include more wild animals in Schedule I appended to the Wild Life (Protection) Act, 1972.
The Central Government has enhanced the ex-gratia relief payable under the Centrally Sponsored Schemes – ‘Development of Wildlife Habitats’, ‘Project Tiger and Elephant’ from Rs. 5.00 Lakhs to Rs. 10.00 lakhs in case of deaths due to wild animal attacks during December 2023.
This information was given by Union Minister of State for Environment, Forest and Climate Change Shri Kirti Vardhan Singh in a written reply in the Lok Sabha today.
***
MJPS
Annexure- I
Number of Human Deaths caused by elephant
S.No.
State
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
1
Andhra Pradesh
4
6
NR
5
6
2
Arunachal Pradesh
0
0
2
0
0
3
Assam
75
91
63
80
74
4
Chhattisgarh
77
42
64
69
51
5
Jharkhand
84
74
133
96
87
6
Karnataka
30
26
27
29
48
7
Maharashtra
1
NR
0
2
5
8
Meghalaya
4
6
3
3
7
9
Nagaland
0
0
0
1
1
10
Odisha
117
93
112
148
154
11
Tamil Nadu
58
57
37
43
61
12
Tripura
2
1
2
2
1
13
Uttar Pradesh
6
1
0
4
4
14
Uttarakhand
NR
NR
NR
4
8
15
West Bengal
116
47
77
97
99
Total
574
444
520
583
606
* NR- Information not received from State.
* Data also include human deaths outside Forest Area.
Annexure- II
Number of Human Deaths caused by the Tiger Attack
S. No.
State
2019
2020
2021
2022
2023
1
Andhra Pradesh
0
0
0
0
NR
2
Arunachal Pradesh
0
0
0
0
NR
3
Assam
0
0
0
0
NR
4
Bihar
0
1
4
9
NR
5
Chhattisgarh
0
0
0
0
3
6
Jharkhand
0
0
0
0
NR
7
Karnataka
4
0
1
1
8
8
Madhya Pradesh
1
11
2
3
10
9
Maharashtra
26
25
32
82
35
10
Mizoram
0
0
0
0
NR
11
Orissa
0
0
0
0
NR
12
Rajasthan
5
0
0
0
NR
13
Tamil Nadu
0
1
3
0
1
14
Telangana
0
2
0
0
NR
15
Uttar Pradesh
8
4
11
11
25
16
Uttarakhand
2
0
1
3
NR
17
West Bengal
3
5
5
1
NR
TOTAL
49
49
59
110
82
NR- Information not received from State.

অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
লম্লক্কী শানা লান্দাবা
22 JUL 2024 4:04PM by PIB Imphal
মন্ত্রালয়দগী ফংবা পাউগী মখা পোন্না, তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদা মমাংগী চহি মঙাদা শমু অমসুং কৈনা লান্দাবদগী থোকখি মীশি মীনাগী মরোলশিং এনেক্সর-I অমসুং এনেক্সর-IIদা পীরি। কেরলাগী ওইবা ই-পাউদি তোঙান্না পীরি।
কেরলাগী রাজ্য সরকারনা থাদোকপা ই-পাউগী মখা পোন্না, শমু, কৈ অমসুং কবোকৈ য়াওনা লম্লক্কী শানা লান্দাবদা থোকখিবা মীশি মীনাগী মমাংগী চহি মঙাগী মশিং অসি মখাদা পীরিঃ
চহি
শমুনা হাৎপা
কৈনা হাৎপা
কবোকৈনা হাৎপা
অতোপ্পা লম্লক্কী শানা হাৎপা
অপুনবা
2019-20
13
2
0
77
92
2020-21
27
1
0
60
88
2021-22
35
1
0
78
114
2022-23
27
1
0
70
98
2023-24
12
1
0
71
94
দিসেম্বর 2023দা লম্লক্কী শানা লান্দাবদগী লৈখিদ্রবা নত্ত্রগা পুন্সি চুপ্পগী শোইনাইহল্লবশিংদা পীবা এক্স-গ্রেসিয়াগী তেংবাংবু মন্ত্রালয়না হেনগৎহনখ্রে। কেন্দ্রনা হৌদোকপা স্কিম – ‘লম্লক্কী শাগী লৈফম ফগৎহনবা’, ‘প্রোজেক্ত তাইগর অমসুং শমু’গী পীবা য়াবা এক্স-গ্রেসিয়াগী শেনফম মখাদা পীরিঃ
মথং মনাও
লম্লক্কী শানা শোকহনবা মওং
এক্স-গ্রেসিয়াগী তেংবাংগী শেনফম
i.
শীবা নত্ত্রগা পুন্সি চুপ্পগী শোইনাইবা
লুপা লাক্ষ 10
ii.
য়াম্না থীনা শোকপা
লুপা লাক্ষ 2.00
iii.
খরা শোকপা
মীওই অমগী ওইনা লুপা 25,000 ফাওবগী চাংদা লাইয়েংবা
iv.
লন-থুম নত্ত্রগা মহৈ-মরোংদা শোকহনবা
রাজ্য/য়ু.তি. সরকারনা মখোয়না শেম্বা কাঙলোনগী মখা পোনগনি
লম্লক্কী শা-ঙা লাকশিনবা হায়বসি রাজ্য/য়ু.তি. লৈঙাক্লোইগী মপুং ওইবা থৌদাংনি। ‘লম্লক্কী শাগী লৈফম ফগৎহনবা’, ‘প্রোজেক্ত তাইগর অমসুং শমু’গী মখাদা লম্লক্কী শা-ঙাগী লৈফমশিং ঙাক-শেনবগীদমক্তা মন্ত্রালয়না শেলগী তেংবাং কয়া রাজ্য/য়ু.তি. সরকারশিংদা পীথরি। মসিদা শা-ঙাশিং অসিনা মী হাৎপা নত্ত্রগা লনথুম মাঙহনবগী এক্স গ্রেসিয়া পীবগী ৱাফমশু য়াওরি।
মীওইবা অমসুং লম্লক্কী শাগী মরক্তা থোকপা খুদোংথীবা থৌদোকশিং য়েংশিন্নবা কাঙলোন অমা ইনভারনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জ মন্ত্রালয়না রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা 6.2.2021দা থোকখি। এদভাইজরী অসিনা বিভাগনা পায়খৎকদবা থবক, থৌদোক থোকফম খঙদোকপা, এস.ও.পি. ইনবা, রেপিদ রেস্পোন্স তীম শেম্বা, এক্স-গ্রেসিয়াগী ক্বান্তম য়েংশিন্নবা রাজ্য অমসুং জিলাগী থাক্কী কম্মিত্তী শেম্বা, কাঙলোন তাকপা, অশোক-অপন নংলবা অমসুং লৈতবা য়াওবদা এক্স গ্রেসিয়া অথুবা মতমদা পীথোকপগী ৱারোল কয়া মসিদা পল্লি।
মহৈ-মরোংগী মতাংদা অমাঙ অতা থোকপগী এদভাইজরী অমশু মন্ত্রালয়না রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংগী ওইনা 3.6.2022দা থোকখি। দিজাজতর মেনেজমেন্ত এক্ত, 2005কী মখাদা রাজ্যশিংনা দিজাজতরগা মরী লৈনবা থবক পায়খৎপা য়াবগী অয়াবশু মসিনা পীরি।
মখা তাবা ওইনা, লম্লক্কী শা, মিং ওইনা পল্লবদা শমু, গোর, কবোকৈ, লিন, গুম্ভির, রেসস মেকেক, লম ওক, শওম, ব্লু বুল অমসুং ব্লেকবক্না চিংবা তোঙান-তোঙানবা লম্লক্কী শাশিংনা থোকহনবা থৌদোকশিং হন্থহন্নবা অখন্নবা কাঙলোন অমা মন্ত্রালয়না 21.3.2023দা থোকখি। ফোরেস্ত অমসুং মীদিয়া সেক্তর, লম্লক্কী শানা থোকহনবা থৌদোক হন্থহনবদা থোকপা ওক্যুপেস্নেল হেল্থ অমসুং সেফতীগী হীরম, মরী লৈনবা থৌদক্তা মীয়াম শেন্নবা অমসুং হেল্থ ইমর্জেন্সী কয়াদা মিৎয়েং চঙবা অমসুং মরী লৈনবা হীরমদা মীওইবগী পুন্সি মাঙবা য়াবগী থৌদোক থোকপা মতমদা তেংবাংনবগী কাঙলোন কয়াশু মসিনা পল্লি।
ৱাইল্দ লাইফ (প্রোতেক্সন) এক্ত, 1972 অসি ইকুই কুইদনা ইং 2022দা এমেন্দ তৌখ্রে, মসিনা সেদ্যুল I অমসুং IIদা পল্লিবা লম্লক্কী শাশিংবু শকখঙলি। হৌজিক্কী ওইনা, ৱাইল্দ লাইফ (প্রোতেক্সন) এক্ত, 1972দা হাপচিনখিবা সেদ্যুল Iগী মনুং চনবা লম্লক্কী শাশিংদগী অহেনবা শা হাপ্পগী ৱারোলদি মন্ত্রালয়না পীদ্রি।
‘লম্লক্কী শাগী লৈফম ফগৎহনবা’, ‘প্রোজেক্ত তাইগর অমসুং শমু’গী মখাদা পীবা য়াবা এক্স গ্রেসিয়াগী তেংবাং অসি কেন্দ্র সরকারনা মী শিবগী মতাংদা লুপা লাক্ষ 5তগী লুপা লাক্ষ 10দা হেনগৎখ্রে। মসি দিসেম্বর 2023দা থোকখিবা থৌদোকশিংগী ওইবনি।
ৱাফম অসি ইনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী কির্তী বর্দন সিংহনা লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।
এনেক্সর- I
শমুনা মী হাৎপা
মথং মনাও
রাজ্য
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
1
আন্ধ্র প্রদেশ
4
6
NR
5
6
2
অরনাচল প্রদেশ
0
0
2
0
0
3
অসম
75
91
63
80
74
4
ছতিসগর
77
42
64
69
51
5
খার্খন্দ
84
74
133
96
87
6
কর্নাতকা
30
26
27
29
48
7
মহারাস্ত্রা
1
NR
0
2
5
8
মেঘালয়
4
6
3
3
7
9
নাগালেন্দ
0
0
0
1
1
10
ওরিশা
117
93
112
148
154
11
তমিল নাদু
58
57
37
43
61
12
ত্রিপুরা
2
1
2
2
1
13
উত্তর প্রদেশ
6
1
0
4
4
14
উত্তরাখন্দ
NR
NR
NR
4
8
15
নোঙচুপ বেঙ্গল
116
47
77
97
99
অপুনবা
574
444
520
583
606
* NR- রাজ্যদগী ই-পাউ ফংদবা
* ফোরেস্ত এরিয়াগী মপান্দা লৈবা মী শিবগী মশিংশু দেতাদা য়াওরি
এনেক্সর- II
কৈনা লান্দাবদগী মী শিবা
মথং মনাও
রাজ্য
2019
2020
2021
2022
2023
1
আন্ধ্র প্রদেশ
0
0
0
0
NR
2
অরনাচল প্রদেশ
0
0
0
0
NR
3
অসম
0
0
0
0
NR
4
বিহার
0
1
4
9
NR
5
ছতিসগর
0
0
0
0
3
6
ঝার্খন্দ
0
0
0
0
NR
7
কর্নাতকা
4
0
1
1
8
8
মধ্য প্রদেশ
1
11
2
3
10
9
মহারাস্ত্রা
26
25
32
82
35
10
মিজোরম
0
0
0
0
NR
11
ওরিশা
0
0
0
0
NR
12
রাজস্থান
5
0
0
0
NR
13
তমিল নাদু
0
1
3
0
1
14
তেলঙ্গানা
0
2
0
0
NR
15
উত্তর প্রদেশ
8
4
11
11
25
16
উত্তরাখন্দ
2
0
1
3
NR
17
নোংচুপ বেঙ্গল
3
5
5
1
NR
অপুনবা
49
49
59
110
82
NR- রাজ্যদগী ই-পাউ ফংদবা