Ministry of Commerce & Industry
Index Numbers of Wholesale Price in India for the Month of May, 2024 (Base Year: 2011-12)
14 JUN 2024 12:00PM by PIB Delhi
The annual rate of inflation based on all India Wholesale Price Index (WPI) number is2.61% (Provisional) for the month of May, 2024(over May, 2023). Positive rate of inflation in May, 2024 is primarily due toincreasein prices offood articles, manufacture of food products, crude petroleum & natural gas, mineral oils, other manufacturing etc.The index numbers and inflation rate for the last three months of all commodities and WPI components are given below:
Index Numbers and Annual Rate of Inflation (Y-o-Y in %)*
All Commodities/Major Groups
Weight (%)
Mar-24
Apr-24 (P)
May-24 (P)
Index
Inflation
Index
Inflation
Index
Inflation
All Commodities
100.00
151.4
0.26
153.0
1.26
153.3
2.61
I. Primary Articles
22.62
183.2
4.57
186.7
5.01
187.7
7.20
II. Fuel & Power
13.15
152.1
-2.75
154.8
1.38
150.6
1.35
III. Manufactured Products
64.23
140.1
-0.85
140.8
-0.42
141.7
0.78
Food Index
24.38
180.4
4.82
183.6
5.52
185.7
7.40
Note: P: Provisional, *Annual rate of WPI inflation calculated over the corresponding month of previous year
The month over month change in WPI index for the month of May, 2024 stood at 0.20% as compared to Apr, 2024. The monthly change in WPI index for last six-month is summarized below:
Month Over Month (M-o-M in %) change in WPI Index#
All Commodities/Major Groups
Weight
Dec-23
Jan-24
Feb-24
Mar-24
Apr-24 (P)
May-24 (P)
All Commodities
100.00
-0.85
-0.40
0.00
0.13
1.06
0.20
I. Primary Articles
22.62
-2.56
-0.77
0.06
0.94
1.91
0.54
II. Fuel & Power
13.15
-0.26
-0.58
0.00
-1.81
1.78
-2.71
III. Manufactured Products
64.23
-0.14
-0.21
0.07
0.21
0.50
0.64
Food Index
24.38
-2.18
-1.00
0.17
1.12
1.77
1.14
Note: P: Provisional, #Monthly rate of change, based on month over month (M-o-M) WPI calculated over the preceding month
Month-over-Month Change in Major Groups of WPI:
1. Primary Articles (Weight 22.62%):- The index for this major group increased by 0.54% to 187.7 (provisional) in May, 2024 from 186.7 (provisional) for the month of April, 2024. Prices of food articles (1.48%) and minerals (1.08%) increased in May, 2024 as compared to April, 2024. Prices of non-food articles (-1.26%) and crude petroleum & natural gas (-3.56%) declined in May, 2024 as compared to April, 2024.
1. Fuel & Power (Weight 13.15%): - The index for this major group declined by 2.71% to 150.6 (provisional) in May, 2024 from 154.8(provisional) for the month of April, 2024. Prices of mineral oils and coal remain unchanged in May, 2024 as compared to April, 2024. Prices of electricity (-11.67%) declined in May, 2024 as compared to April, 2024.
1. Manufactured Products (Weight 64.23%):- The index for this major group increased by 0.64% to 141.7 (provisional) in May, 2024 from 140.8(provisional) forthe month of April, 2024. Out of the 22 NIC two-digit groups for manufactured products, 13 groups witnessed an increase in prices,8 groups have witnessed a decrease in pricesand1group remained constant. Some of the important groups that showed month-over-month increase in prices are basic metals; food products; computer, electronic & optical products; electrical equipment; other manufacturingetc. Some of the groups that witnessed a decrease in prices are fabricated metal products, except machinery & equipment;other non-metallic mineral products;chemicals & chemical products;tobacco products;other transport equipment etc.in May, 2024 as compared to April, 2024.
WPI Food Index (Weight 24.38%): The Food Index consisting of 'food articles' from primary articles group and 'food product' from manufactured products group have increased from 183.6 in April, 2024 to 185.7 in May, 2024. The rate of inflation based on WPI Food Index increased from 5.52% in April, 2024 to 7.40% in May, 2024.
Final Index for the month of March, 2024 (Base Year: 2011-12=100): For the month of March, 2024 the final Wholesale Price Index and inflation rate for 'All Commodities' (Base: 2011-12=100) stood at 151.4 and 0.26% respectively. The details of all India Wholesale Price Indices and Rates of Inflation for different commodity groups based on updated figures are at Annex I. The Annual rate of Inflation (Y-o-Y) based on WPI for different commodity groups in the last six months are at Annex II. WPI for different commodity groups in the last six months are at Annex III.
Response Rate: The WPI for May, 2024 has been compiled at a weighted response rate of 88.8 percent, while the final figure for March, 2024 is based on the weighted response rate of 95.3 percent. The provisional figures of WPI will undergo revision as per the final revision policy of WPI. This press release, item indices, and inflation numbers are available at our home page http://eaindustry.nic.in.
Next date of Press Release: WPI for the month of May, 2024 would be released on 15/07/2024.
Note: DPIIT releases index number of wholesale price in India on monthly basis on 14th of every month (or next working day) with a time lag of two weeks of the reference month, and the index number is compiled with data received from institutional sources and selected manufacturing units across the country. This press release contains WPI (Base Year 2011-12=100) for the month of May 2024 (Provisional), March, 2024 (Final) and other months/years. Provisional figures of WPI are finalised after 10 weeks (from the month of reference), and then frozen thereafter.
Annex-I
All India Wholesale Price Indices and Rates of Inflation (Base Year: 2011-12=100) for May, 2024
Commodities/Major Groups/Groups/Sub-Groups/Items
Weight
Index
May-24*
Month over Month (MoM)
Cumulative Inflation(YoY)
Rate of Inflation (YoY)
May-23
May-24*
Apr-May 2023
Apr-May 2024*
May-23
May-24*
ALL COMMODITIES
100.00
153.3
-1.13
0.20
-2.21
1.93
-3.61
2.61
I. PRIMARY ARTICLES
22.62
187.7
-1.52
0.54
-0.03
6.09
-1.90
7.20
A. Food Articles
15.26
199.1
-0.44
1.48
2.74
8.78
1.63
9.82
Cereals
2.82
199.6
-0.22
0.05
7.29
8.87
6.89
9.01
Paddy
1.43
198.1
0.57
0.35
7.25
11.91
7.33
11.79
Wheat
1.03
196.0
-0.80
-0.51
6.88
5.84
6.20
6.00
Pulses
0.64
223.9
-0.54
4.04
5.74
19.26
5.82
21.95
Vegetables
1.87
236.1
-3.05
3.87
-11.85
27.94
-20.47
32.42
Potato
0.28
311.7
21.02
15.44
-18.64
67.64
-18.10
64.05
Onion
0.16
204.2
0.78
-0.29
-13.27
58.90
-7.25
58.05
Fruits
1.60
202.3
-5.30
2.02
-1.99
1.91
0.68
5.81
Milk
4.44
183.7
0.34
-0.33
8.19
3.95
8.18
3.61
Eggs, Meat & Fish
2.40
178.4
3.57
3.36
1.49
0.78
2.07
0.68
B. Non-Food Articles
4.12
156.3
-1.69
-1.26
-8.11
-4.20
-9.51
-3.99
Oil Seeds
1.12
179.4
-1.56
-0.06
-15.59
-5.70
-15.60
-4.98
C. Minerals
0.83
224.0
-4.36
1.08
5.02
1.41
2.19
4.28
D. Crude Petroleum & Natural gas
2.41
156.9
-7.81
-3.56
-6.32
7.28
-13.66
9.80
Crude Petroleum
1.95
132.4
-10.64
-6.83
-18.67
8.67
-27.01
11.07
II. FUEL & POWER
13.15
150.6
-2.69
-2.71
-4.29
1.36
-9.17
1.35
LPG
0.64
120.0
-12.61
-1.15
-17.54
-3.86
-24.35
2.48
Petrol
1.60
157.8
-1.57
-0.44
-4.26
-0.06
-9.51
0.51
HSD
3.10
167.7
-1.28
-0.47
-8.67
-1.47
-17.03
-1.06
III. MANUFACTURED PRODUCTS
64.23
141.7
-0.57
0.64
-2.66
0.18
-3.03
0.78
Mf/o Food Products
9.12
163.2
-1.00
0.43
-6.25
1.97
-6.97
2.71
Vegetable & Animal Oils and Fats
2.64
147.4
-3.67
-0.14
-28.09
-3.31
-29.92
-1.54
Mf/o Beverages
0.91
133.4
-0.23
0.30
2.11
1.87
1.71
2.14
Mf/o Tobacco Products
0.51
175.4
0.94
-1.18
3.74
3.43
4.32
2.33
Mf/o Textiles
4.88
135.9
-0.95
0.30
-7.20
-0.62
-8.48
0.00
Mf/o Wearing Apparel
0.81
152.5
0.33
-0.33
2.15
2.00
2.25
1.67
Mf/o Leather and Related Products
0.54
123.9
0.08
0.73
1.86
0.00
1.73
0.32
Mf/o Wood and of Products of Wood and Cork
0.77
149.3
0.76
-0.07
0.42
3.39
2.33
2.97
Mf/o Paper and Paper Products
1.11
138.9
-0.82
1.39
-5.42
-5.90
-6.59
-4.86
Mf/o Chemicals and Chemical Products
6.47
135.8
-1.06
-0.15
-4.10
-3.17
-5.03
-2.72
Mf/o Pharmaceuticals, Medicinal Chemical and Botanical Products
1.99
144.6
0.07
0.49
2.51
0.98
2.73
1.19
Mf/o Rubber and Plastics Products
2.30
128.2
-0.62
-0.08
-2.92
0.20
-3.33
0.47
Mf/o other Non-Metallic Mineral Products
3.20
132.2
-0.37
-0.45
2.86
-1.82
2.12
-1.86
Cement, Lime and Plaster
1.64
132.6
-0.65
-0.75
2.23
-3.38
0.88
-3.42
Mf/o Basic Metals
9.65
144.1
-1.17
2.93
-9.55
-1.66
-9.23
0.35
Mild Steel - Semi Finished Steel
1.27
120.1
-0.33
1.95
-8.44
-2.98
-8.18
-1.88
Mf/o Fabricated Metal Products, Except Machinery and Equipment
3.15
136.3
0.14
-0.51
-0.07
-2.11
-0.64
-2.43
Note: * = Provisional. Mf/o = Manufacture of
Annex-II
Commodities/Major Groups/Groups/Sub-Groups/Items
Weight
WPI based inflation (YoY) figures for last 6 months
Dec-23
Jan-24
Feb-24
Mar-24
Apr-24*
May-24*
ALL COMMODITIES
100.00
0.86
0.33
0.20
0.26
1.26
2.61
I. PRIMARY ARTICLES
22.62
5.73
4.07
4.55
4.57
5.01
7.20
A. Food Articles
15.26
9.32
6.91
7.07
7.05
7.74
9.82
Cereals
2.82
6.57
4.60
6.63
9.04
8.72
9.01
Paddy
1.43
10.54
9.51
10.25
11.74
12.03
11.79
Wheat
1.03
1.16
-1.86
2.39
7.48
5.69
6.00
Pulses
0.64
19.76
15.95
18.37
17.18
16.58
21.95
Vegetables
1.87
25.29
19.02
19.84
20.09
23.60
32.42
Potato
0.28
-24.59
-8.18
16.16
58.43
71.97
64.05
Onion
0.16
82.45
23.04
28.65
56.48
59.75
58.05
Fruits
1.60
4.70
0.89
-3.83
-3.05
-1.78
5.81
Milk
4.44
6.95
5.44
5.40
5.08
4.30
3.61
Eggs, Meat & Fish
2.40
-0.78
-0.76
-0.47
-1.75
0.88
0.68
B. Non-Food Articles
4.12
-5.20
-6.39
-6.52
-4.25
-4.41
-3.99
Oil Seeds
1.12
-7.21
-9.18
-10.43
-7.17
-6.41
-4.98
C. Minerals
0.83
6.77
10.58
3.45
-0.36
-1.34
4.28
D. Crude Petroleum & Natural gas
2.41
-0.13
0.20
8.24
4.87
4.97
9.80
Crude Petroleum
1.95
1.18
4.13
16.65
10.26
6.52
11.07
II. FUEL & POWER
13.15
-1.39
-0.45
-1.71
-2.75
1.38
1.35
LPG
0.64
4.20
0.41
3.83
-10.19
-9.40
2.48
Petrol
1.60
1.09
0.26
-0.69
-0.94
-0.63
0.51
HSD
3.10
-6.72
-5.29
-6.37
-3.51
-1.86
-1.06
III. MANUFACTURED PRODUCTS
64.23
-0.78
-1.20
-1.27
-0.85
-0.42
0.78
Mf/o Food Products
9.12
-1.53
-1.72
-1.11
0.81
1.25
2.71
Vegetable & Animal Oils and Fats
2.64
-16.54
-15.59
-13.38
-7.73
-5.02
-1.54
Mf/o Beverages
0.91
2.25
2.00
1.53
1.69
1.60
2.14
Mf/o Tobacco Products
0.51
3.97
5.00
5.23
4.20
4.53
2.33
Mf/o Textiles
4.88
-2.83
-2.26
-2.04
-1.83
-1.24
0.00
Mf/o Wearing Apparel
0.81
1.54
1.21
1.34
1.00
2.34
1.67
Mf/o Leather and Related Products
0.54
2.14
1.90
1.23
1.14
-0.32
0.32
Mf/o Wood and of Products of Wood and Cork
0.77
3.14
3.49
4.84
4.27
3.82
2.97
Mf/o Paper and Paper Products
1.11
-6.74
-6.47
-6.82
-6.12
-6.93
-4.86
Mf/o Chemicals and Chemical Products
6.47
-5.76
-5.51
-5.18
-4.64
-3.61
-2.72
Mf/o Pharmaceuticals, Medicinal Chemical and Botanical Products
1.99
1.06
0.56
1.05
1.20
0.77
1.19
Mf/o Rubber and Plastics Products
2.30
-0.47
-1.09
-0.78
-0.08
-0.08
0.47
Mf/o other Non-Metallic Mineral Products
3.20
0.45
-0.67
-1.11
-1.11
-1.78
-1.86
Cement, Lime and Plaster
1.64
0.94
-1.22
-1.94
-2.61
-3.33
-3.42
Mf/o Basic Metals
9.65
-2.51
-4.60
-5.72
-5.13
-3.65
0.35
Mild Steel - Semi Finished Steel
1.27
-3.44
-6.16
-6.49
-7.14
-4.07
-1.88
Mf/o Fabricated Metal Products, Except Machinery and Equipment
3.15
-0.07
-0.07
-1.08
-2.16
-1.79
-2.43
Note: * = Provisional. Mf/o = Manufacture of
Annex-III
Commodities/Major Groups/Groups/Sub-Groups/Items
Weight
WPI Numbers for last 6 months
Dec-23
Jan-24
Feb-24
Mar-24
Apr-24*
May-24*
ALL COMMODITIES
100.00
151.8
151.2
151.2
151.4
153.0
153.3
I. PRIMARY ARTICLES
22.62
182.8
181.4
181.5
183.2
186.7
187.7
A. Food Articles
15.26
191.2
188.8
189.4
191.4
196.2
199.1
Cereals
2.82
198.0
197.8
199.5
200.2
199.5
199.6
Paddy
1.43
192.0
191.2
193.6
196.0
197.4
198.1
Wheat
1.03
200.5
200.1
201.5
201.1
197.0
196.0
Pulses
0.64
213.3
206.5
210.7
211.4
215.2
223.9
Vegetables
1.87
224.4
205.9
199.9
211.0
227.3
236.1
Potato
0.28
189.8
169.5
169.6
214.2
270.0
311.7
Onion
0.16
354.5
246.7
205.2
216.1
204.8
204.2
Fruits
1.60
173.9
170.6
173.4
180.9
198.3
202.3
Milk
4.44
181.7
182.3
183.5
184.2
184.3
183.7
Eggs, Meat & Fish
2.40
165.7
168.7
169.0
168.9
172.6
178.4
B. Non-Food Articles
4.12
162.3
162.6
159.1
160.0
158.3
156.3
Oil Seeds
1.12
185.3
183.1
178.7
178.7
179.5
179.4
C. Minerals
0.83
217.7
223.7
225.0
221.6
221.6
224.0
D. Crude Petroleum & Natural gas
2.41
152.2
151.7
155.0
157.1
162.7
156.9
Crude Petroleum
1.95
128.3
131.0
135.2
136.5
142.1
132.4
II. FUEL & POWER
13.15
155.8
154.9
154.9
152.1
154.8
150.6
LPG
0.64
121.6
121.0
121.9
123.4
121.4
120.0
Petrol
1.60
157.2
156.5
159.2
157.9
158.5
157.8
HSD
3.10
172.0
171.8
172.1
170.3
168.5
167.7
III. MANUFACTURED PRODUCTS
64.23
140.0
139.7
139.8
140.1
140.8
141.7
Mf/o Food Products
9.12
161.1
160.3
160.1
162.1
162.5
163.2
Vegetable & Animal Oils and Fats
2.64
140.8
140.2
141.1
145.7
147.6
147.4
Mf/o Beverages
0.91
132.0
132.4
132.3
132.5
133.0
133.4
Mf/o Tobacco Products
0.51
172.7
174.2
175.2
176.3
177.5
175.4
Mf/o Textiles
4.88
133.7
134.0
134.4
134.3
135.5
135.9
Mf/o Wearing Apparel
0.81
151.9
150.9
151.7
151.5
153.0
152.5
Mf/o Leather and Related Products
0.54
124.1
123.5
123.7
123.7
123.0
123.9
Mf/o Wood and of Products of Wood and Cork
0.77
147.6
148.1
149.5
149.1
149.4
149.3
Mf/o Paper and Paper Products
1.11
138.4
138.7
137.9
138.0
137.0
138.9
Mf/o Chemicals and Chemical Products
6.47
135.7
135.4
135.4
135.6
136.0
135.8
Mf/o Pharmaceuticals, Medicinal Chemical and Botanical Products
1.99
143.3
143.0
143.9
143.4
143.9
144.6
Mf/o Rubber and Plastics Products
2.30
127.5
127.2
127.7
128.2
128.3
128.2
Mf/o other Non-Metallic Mineral Products
3.20
135.4
134.4
133.8
133.1
132.8
132.2
Cement, Lime and Plaster
1.64
138.9
137.2
136.2
134.3
133.6
132.6
Mf/o Basic Metals
9.65
139.6
138.8
138.5
138.7
140.0
144.1
Mild Steel - Semi Finished Steel
1.27
117.8
117.2
116.7
117.0
117.8
120.1
Mf/o Fabricated Metal Products, Except Machinery and Equipment
3.15
137.9
137.8
137.6
136.2
137.0
136.3
Note: * = Provisional. Mf/o = Manufacture of

কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
2024গী মে থাগী ভারতকী হোলসেল প্রাইসকী ইন্দেক্স নম্বরশিং (বেজ ইয়র: 2011-12)
14 JUN 2024 12:00PM by PIB Imphal
ভারত পুম্বগী হোলসেল প্রাইজ ইন্দেক্স (WPI) মশিংদা য়ুম্ফম ওইবা চহিগী পোৎ-চৈগী মমল হেনগৎলকপগী চাং অসি মে 2024গী (মে 2023 হেনবা) গী ওইনা 2.61% (প্রোভিজনেল) ওইখি। মে 2024দা মমল হেনগৎলকপগী পোজিতিপ রেত অসি মরুওইনা চীঞ্জাকশিং, মেন্যুফেকচর তৌরবা চীঞ্জাকশিং, ক্রুদ পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস, মিনরেল ওইলশিং, অতোপ্পা মেনুফেকচরিংগী মমল হেনগৎলকপদগীনি। কম্মোদিতী খুদিংমক অমসুং WPI কম্পোনেন্তকী হৌখিবা থা অহুমগী ইন্দেক্স নম্বর অমসুং ইনফ্লেসন রেত মখাদা পীরিঃ
ইন্দেক্স নম্বরশিং অমসুং চহিগী ইনফ্লেসন রেত (%দা ওইবা YOY)*
কম্মোদিতী খুদিংমক/মরু ওইবা কাংলুপশিং
ৱেথ (%)
মার্চ-24
এপ্রিল-24 (P)
মে-24 (P)
ইন্দেক্স
ইনফ্লেসন
ইন্দেক্স
ইন্দেক্স
ইনফ্লেসন
ইন্দেক্স
কম্মোদিতী খুদিংমক
100.00
151.4
0.26
153.0
1.26
153.3
2.61
I. প্রাইমারী আর্তিকলশিং
22.62
183.2
4.57
186.7
5.01
187.7
7.20
II. ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
152.1
-2.75
154.8
1.38
150.6
1.35
III. মেন্যুফেকচর তৌরবা পোৎথোকশিং
64.23
140.1
-0.85
140.8
-0.42
141.7
0.78
ফুদ ইন্দেক্স
24.38
180.4
4.82
183.6
5.52
185.7
7.40
খঙজিনগদবাঃ P- প্রোভিজনেল * WPI ইনফ্লেসনগী চহিগী চাং অসি মমাংগী চহিগী মান্নবা মতমগা চাংদম্নদুনা হোৎপনি
মে 2024গী WPI ইন্দেক্তস থাগী ওইবা অহোংবা অসি এপ্রিল 2024গা চাংদম্নবদা 0.20% ওইখি। হৌখিবা থা তরুক্কী WPI ইন্দেক্সকী থাগী অহোংবা অসি মখাদা পীরি:
WPI ইন্দেক্সকী থা-থাগী অহোংবা(%) #
কম্মোদিতী খুদিংমক/মরু ওইবা কাংলুপশিং
ৱেথ
দিসেম্বর-23
জনুৱারী-24
ফেব্রুৱারী-24
মার্চ-24
এপ্রিল-24 (P)
মে-24 (P)
কম্মোদিতী খুদিংমক
100.00
-0.85
-0.40
0.00
0.13
1.06
0.20
I. প্রাইমারী আর্তিকলশিং
22.62
-2.56
-0.77
0.06
0.94
1.91
0.54
II. ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
-0.26
-0.58
0.00
-1.81
1.78
-2.71
III. মেন্যুফেকচর তৌরবা পোৎথোকশিং
64.23
-0.14
-0.21
0.07
0.21
0.50
0.64
ফুদ ইন্দেক্স
24.38
-2.18
-1.00
0.17
1.12
1.77
1.14
খঙজিনগদবাঃ P- প্রোভিজনেল, মন্থ-ওভর-মন্থতা য়ুম্ফম ওইদুনা WPI অসি মমাং থাগী মশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা হোৎলি
WPIগী মরুওইবা কাংলুপশিংদা থাগী-থাগী ওইবা অহোংবা:
1. প্রাইমারী আর্তিকলশিং (ৱেথ 22.62%):- মরুওইবা কাংলুপ অসিগী ইন্দেক্সনা এপ্রিল 2024 দা 186.7 (প্রোভিজনেল) ওইরম্বদগী মে, 2024 দা 0.54% হেনগৎলক্তুনা 187.7 (প্রোভিজনেল) দা লৈখি। এপ্রিল 2024গা চাংদম্নবদা মে, 2024 দা চীঞ্জাক্কী (1.48%) অমসুং মিনরেল্স (1.08%) অসি হেনগৎখি। এপ্রিল 2024গা চাংদম্নবদা মে, 2024দা চীঞ্জাক নত্তবা পোৎলমশিং (-1.26%) অমসুং ক্রুদ পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস (-3.56%) গী মমল হন্থখি।
2. ফুএল অমসুং পাৱর (ৱেথ 13.15%): -মরুওইবা কাংলুপ অসিগী ইন্দেক্সনা এপ্রিল 2024 দা 154.8 (প্রোভিজনেল) ওইরম্বদগী মে, 2024 দা 2.71% হন্থরক্তুনা 150.6 (প্রোভিজনেল) দা লৈখি। এপ্রিল 2024 গা চাংদম্নবদা মে 2024দা মিনরেল ওইলস অমসুং কোলগী মমলশিং লেংদনা লৈখি। এপ্রিল 2024 গা চাংদম্নবদা মে 2024দা ইলেক্ত্রিসিতিগী মমল (-11.67%) হন্থখি।
1. মেনুফেকচর তৌরবা পোৎথোকশিং (ৱেথ 64.23%):- এপ্রিল 2024 দা মরু ওইবা গ্রুপ অসিগী ইন্দেক্স 140.8 (প্রোভিজনেল) দা লৈরম্বদগী 0.64% হেনগৎলক্তুনা মে 2024দা 141.7 (প্রোভিজনেল) দা লৈখি। মেন্যুফেকচর তৌরবা পোৎথোক্কী দিজিত অনিগী NIC 22গী মনুংদগী, গ্রুপ 13 না মমল হেনগৎখি অমসুং 8 না মমল হন্থখি অমসুং কাঙলুপ 1গী মমলদা অহোংবা লৈখিদে। ইন্দেক্সকী মন্থ-ওভর-মন্থতা হেনগৎপদা য়ুম্ফম ওইদুনা মমল হেনগৎখিবা অসি মরু ওইনা বেসিক মেতেলশিং; চীঞ্জাকশিং; কম্প্যুতর, ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ওপতিকেল প্রদক্তশিং; ইলেক্ত্রিকেল ইক্বিপমেন্ত; অতৈ মেন্যুফেকচরিংনচিংবনি। এপ্রিল 2024 চাংদম্নবদা মে 2024 দা মমল হন্থখিবা পোৎথোক কাঙলুপ খরদি ফেব্রিকেতেদ মেতল, মেছিন্নরি অমসুং ইকুইপমেন্ত য়াওদনা; নন-মেতালিক মিনরেল পোৎথোকশিং; কেমিকেলশিং অমসুং বোতানিকেল প্রদকশিং; অতৈ ত্রান্সপোর্ত ইক্বিপমেন্তশিংনি।
WPI ফুদ ইন্দেক্স (ৱেথ 24.38%): প্রাইমারী আর্তিকল গ্রুপ্তগী ‘ফুদ আর্তিকল’ অমসুং মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক্কী গ্রুপ্তগী ‘ফুদ প্রদক্ত’ য়াওবা ফুদ ইন্দেক্সনা এপ্রিল 2024 দা 183.6 ওইরম্বদগী মে 2024 দা 185.7 দা হেনগৎলে। WPI ফুদ ইন্দেক্সতা য়ুম্ফম ওইবা ইনফ্লেসনগী চাংনা এপ্রিল 2024 দা 5.52% ওইরম্বদগী মে 2024 দা 7.40% দা হেনগৎলে।
মার্চ 2024গী ফাইনেল ইন্দেক্স (বেজ চহিঃ 2011-12=100): মার্চ 2024গী ওইনদি, ‘কম্মোদিতী খুদিংমক’ (বেজ: 2011-12=100)গী ফাইনেল ওইরবা হোলসেল প্রাইজ ইন্দেক্স অমসুং ইনফ্লেসনগী চাংনা মথংশিৎনা 151.4 অমসুং 0.26% দা লৈখি। কম্মোদিতী কয়াগী ভারত পুম্বগী হোলসেল প্রাইজ ইন্দেক্স অমসুং ইনফ্লেসনগী চাংগী অকুপ্পা মরোল অসি এন্নেক্সর-1দা পীরি। মমাংগী থা 6কী তোঙানবা কম্মোদিতী গ্রুপকী WPIদা য়ূম্ফম ওইবা চহিগী ইনফ্লেসনগী চাং (Y-o-Y) অসিনা এন্নেক্সর-2দা পীরি। মমাংগী থা 6কী মনুংগী তোঙানবা কম্মোদিতী গ্রুপশিংগী WPI ইন্দেক্সনা এন্নেক্সর-3দা পীরি।
রেস্পোন্স রেতঃ মে 2024 গী WPI অসি 88.8% গী অরুম্বা লৈবা রেস্পোন্স রেত্তা শেম্বনি, অমসুং মার্চ 2024 গী ফাইনেল ফিগরনা 95.3% রেস্পোন্স রেত্তা য়ুম্ফম ওইরগা শেম্বনি। WPIগী প্রোভিজনেল ফিগরনা WPIগী ফাইনেল রিভিজন পোলিসীগী মখা পোন্না অমুক্কা শেমদোকখিগনি। মসিগী প্রেস রিলিজ, আইতেম ইন্দাইস অমসুং ইনফ্লেসন নম্বরশিং অসি ঐখোয়গী হোম পেজ (http://eaindustry.nic.in) তা ফংগনি।
মথংগী প্রেস রিলিজ থোকপগী তাং: মে 2024গী WPI অসিদি 15/07/2024দা ফোঙগনি
খঙজিনগদবাঃ ভারত পুম্বগী থাক্তা লৈবা WPI অসি থা খুদিংগী 14দা (নত্ত্রগা মথংগী ৱর্কিং দেদা) রিফরেন্স মন্থতগী চয়োল অনি কান্ননা DPIITনা ফোঙবনি,অমসুং ইন্দেক্স নম্বর অসিনা লৈবাক শিনবা থুংবগী ইন্সতিত্যুস্নেল সোর্স অমসুং খনগৎলবা মেনুফেকচরিং য়ুনিতশিংদগী ফংবা দেতা শিজিন্নদুনা শেম্বনি। প্রেস রিলিজ অসিদা মার্চ 2024 (প্রোভিজনেল), জনুৱারি 2024 (ফাইনেল) অমসুং অতোপ্পা থা/চহিগী WPI (বেজ চহিঃ 2011-12=100) য়াওরি। WPIগী প্রোভিজনেল ফিগর অসি চয়োল 10গী মতুংদা ফাইনেল তাগনি অমসুং মসিদগী লেঙদনা থমখিগনি।
এনেক্স-I
মে 2024 গী ভারত পুম্বগী হোলসেল প্রাইজ ইন্দেক্সশিং অমসুং ইনফ্লেসনগী চাং (বেজ চহি: 2011-12=100)
কম্মোদিতী/মরু ওইবা গ্রুপশিং/গ্রুপশিং/সব-গ্রুপশিং/আইতেমশিং
ৱেথ
ইনেক্স মে-24*
খ্বাইদগী নৌবা থা ফাওবা (MoM
অপুনবা ইনফ্লেসন (YOY)
ইনফ্লেসনগী রেত (YOY)
মে-23
মে-24*
এপ্রিল-মে 2023
এপ্রিল-মে 2024*
মে-23
মে-24*
কম্মোদিতী খুদিংমক
100.00
153.3
-1.13
0.20
-2.21
1.93
-3.61
2.61
I. প্রাইমারী আর্তিকলশিং
22.62
187.7
-1.52
0.54
-0.03
6.09
-1.90
7.20
A. চীঞ্জাকশিং
15.26
199.1
-0.44
1.48
2.74
8.78
1.63
9.82
সিরিএলশিং
2.82
199.6
-0.22
0.05
7.29
8.87
6.89
9.01
ফৌ
1.43
198.1
0.57
0.35
7.25
11.91
7.33
11.79
গেহু
1.03
196.0
-0.80
-0.51
6.88
5.84
6.20
6.00
হৱাইশিং
0.64
223.9
-0.54
4.04
5.74
19.26
5.82
21.95
মনা-মশিং
1.87
236.1
-3.05
3.87
-11.85
27.94
-20.47
32.42
অলু
0.28
311.7
21.02
15.44
-18.64
67.64
-18.10
64.05
তিলহৌ
0.16
204.2
0.78
-0.29
-13.27
58.90
-7.25
58.05
উহৈ
1.60
202.3
-5.30
2.02
-1.99
1.91
0.68
5.81
শঙ্গোম
4.44
183.7
0.34
-0.33
8.19
3.95
8.18
3.61
য়েরুম, শা অমসুং ঙা
2.40
178.4
3.57
3.36
1.49
0.78
2.07
0.68
B. চীঞ্জাক নত্তবা পোৎলমশিং
4.12
156.3
-1.69
-1.26
-8.11
-4.20
-9.51
-3.99
থাউ থোক মরুশিং
1.12
179.4
-1.56
-0.06
-15.59
-5.70
-15.60
-4.98
C. মিনরেলশিং
0.83
224.0
-4.36
1.08
5.02
1.41
2.19
4.28
D. শুংদোক্ত্রিবা থাউ অমসুং নেচরেল গ্যাস
2.41
156.9
-7.81
-3.56
-6.32
7.28
-13.66
9.80
শুংদোক্ত্রিবা পেত্রোলিয়ম
1.95
132.4
-10.64
-6.83
-18.67
8.67
-27.01
11.07
II. ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
150.6
-2.69
-2.71
-4.29
1.36
-9.17
1.35
এল.পি.জি
0.64
120.0
-12.61
-1.15
-17.54
-3.86
-24.35
2.48
পেত্রোল
1.60
157.8
-1.57
-0.44
-4.26
-0.06
-9.51
0.51
ঐচ.এস.দি
3.10
167.7
-1.28
-0.47
-8.67
-1.47
-17.03
-1.06
III. মেন্যুফেকচর তৌরবা পোৎথোকশিং
64.23
141.7
-0.57
0.64
-2.66
0.18
-3.03
0.78
মেন্যুফেকচর তৌরবা চীঞ্জাকশিং
9.12
163.2
-1.00
0.43
-6.25
1.97
-6.97
2.71
মনা-মশিং অমসুং শাগী থাউ অমসুং ফেৎ
2.64
147.4
-3.67
-0.14
-28.09
-3.31
-29.92
-1.54
মেন্যুফেকচর তৌরবা থক্নবা মহিশিং
0.91
133.4
-0.23
0.30
2.11
1.87
1.71
2.14
মেন্যুফেকচর তৌরবা হিদাক মনাগী পোৎথোকশিং
0.51
175.4
0.94
-1.18
3.74
3.43
4.32
2.33
মেন্যুফেকচর তৌরবা তেক্সতাইলশিং
4.88
135.9
-0.95
0.30
-7.20
-0.62
-8.48
0.00
মেন্যুফেকচর তৌরবা শেৎনবা ফিরোল
0.81
152.5
0.33
-0.33
2.15
2.00
2.25
1.67
মেন্যুফেকচর তৌরবা শাউন অমসুং মরী লৈনবা পোৎথোকশিং
0.54
123.9
0.08
0.73
1.86
0.00
1.73
0.32
মেন্যুফেকচর তৌরবা উ অমসুং উগী পোৎথোকশিং অমসুং কোর্ক
0.77
149.3
0.76
-0.07
0.42
3.39
2.33
2.97
মেন্যুফেকচর তৌরবা চে অমসুং চেগী পোৎথোকশিং
1.11
138.9
-0.82
1.39
-5.42
-5.90
-6.59
-4.86
মেন্যুফেকচর তৌরবা কেমিকেলশিং অমসুং কেমিকেলগী পোৎথোকশিং
6.47
135.8
-1.06
-0.15
-4.10
-3.17
-5.03
-2.72
মেন্যুফেকচর তৌরবা ফার্মাসিউতিকেলশিং, মেদিসিনেল কেমিকেলশিং অমসুং বোতানিকেল পোৎথোকশিং
1.99
144.6
0.07
0.49
2.51
0.98
2.73
1.19
মেন্যুফেকচর তৌরবা রব্বর অমসুং প্লাস্তিক্সকী পোৎথোকশিং
2.30
128.2
-0.62
-0.08
-2.92
0.20
-3.33
0.47
মেন্যুফেকচর তৌরবা নন-মেতালিক অমসুং মিনরেলগী পোৎথোকশিং
3.20
132.2
-0.37
-0.45
2.86
-1.82
2.12
-1.86
সিমেন্ত, শুনু অমসুং প্লাস্তর
1.64
132.6
-0.65
-0.75
2.23
-3.38
0.88
-3.42
মেন্যুফেকচর তৌরবা বেসিক মেতলশিং
9.65
144.1
-1.17
2.93
-9.55
-1.66
-9.23
0.35
মাইল্দ স্তিল-সেমি ফিনিস স্তিল
1.27
120.1
-0.33
1.95
-8.44
-2.98
-8.18
-1.88
মেন্যুফেকচর তৌরবা ফেব্রিকেতেদ মেতেলগী পোৎথোকশিং, মেছিন্নরি অমসুং খুৎলায় য়াওদনা
3.15
136.3
0.14
-0.51
-0.07
-2.11
-0.64
-2.43
খঙজিনগদবা: * = প্রোভিজনেল
এনেক্স-II
কম্মোদিতী/মরু ওইবা গ্রুপশিং/গ্রুপশিং/সব-গ্রুপশিং/আইতেমশিং
ৱেথ
মমাংগী থা 6কী WPIদা য়ুম্ফম ওইবা ইনফ্লেসন (YoY)
দিসেম্বর-23
জনুৱারী-24
ফরব্রুৱারী-24
মার্চ-24
এপ্রিল-24*
মে-24*
কম্মোদিতী খুদিংমক
100.00
0.86
0.33
0.20
0.26
1.26
2.61
I. প্রাইমারী আর্তিকলশিং
22.62
5.73
4.07
4.55
4.57
5.01
7.20
A. চীঞ্জাকশিং
15.26
9.32
6.91
7.07
7.05
7.74
9.82
সিরিএলশিং
2.82
6.57
4.60
6.63
9.04
8.72
9.01
ফৌ
1.43
10.54
9.51
10.25
11.74
12.03
11.79
গেহু
1.03
1.16
-1.86
2.39
7.48
5.69
6.00
হৱাইশিং
0.64
19.76
15.95
18.37
17.18
16.58
21.95
মনা-মশিং
1.87
25.29
19.02
19.84
20.09
23.60
32.42
অলু
0.28
-24.59
-8.18
16.16
58.43
71.97
64.05
তিলহৌ
0.16
82.45
23.04
28.65
56.48
59.75
58.05
উহৈ-ৱাহৈশিং
1.60
4.70
0.89
-3.83
-3.05
-1.78
5.81
শঙ্গোম
4.44
6.95
5.44
5.40
5.08
4.30
3.61
য়েরুম, শা অমসুং ঙা
2.40
-0.78
-0.76
-0.47
-1.75
0.88
0.68
B. চীঞ্জাক নত্তবা পোৎলমশিং
4.12
-5.20
-6.39
-6.52
-4.25
-4.41
-3.99
থাউ থোক মরুশিং
1.12
-7.21
-9.18
-10.43
-7.17
-6.41
-4.98
C. মিনরেলশিং
0.83
6.77
10.58
3.45
-0.36
-1.34
4.28
D. শুংদোক্ত্রিবা থাউ অমসুং নেচরেল গ্যাস
2.41
-0.13
0.20
8.24
4.87
4.97
9.80
শুংদোক্ত্রিবা পেত্রোলিয়ম
1.95
1.18
4.13
16.65
10.26
6.52
11.07
II. ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
-1.39
-0.45
-1.71
-2.75
1.38
1.35
এল.পি.জি
0.64
4.20
0.41
3.83
-10.19
-9.40
2.48
পেত্রোল
1.60
1.09
0.26
-0.69
-0.94
-0.63
0.51
ঐচ.এস.দি
3.10
-6.72
-5.29
-6.37
-3.51
-1.86
-1.06
III. মেন্যুফেকচর তৌরবা পোৎথোকশিং
64.23
-0.78
-1.20
-1.27
-0.85
-0.42
0.78
মেন্যুফেকচর তৌরবা চীঞ্জাকশিং
9.12
-1.53
-1.72
-1.11
0.81
1.25
2.71
মনা-মশিং অমসুং শাগী থাউ অমসুং ফেৎ
2.64
-16.54
-15.59
-13.38
-7.73
-5.02
-1.54
মেন্যুফেকচর তৌরবা থক্নবা মহিশিং
0.91
2.25
2.00
1.53
1.69
1.60
2.14
মেন্যুফেকচর তৌরবা হিদাক মনাগী পোৎথোকশিং
0.51
3.97
5.00
5.23
4.20
4.53
2.33
মেন্যুফেকচর তৌরবা তেক্সতাইলশিং
4.88
-2.83
-2.26
-2.04
-1.83
-1.24
0.00
মেন্যুফেকচর তৌরবা শেৎনবা ফিরোল
0.81
1.54
1.21
1.34
1.00
2.34
1.67
মেন্যুফেকচর তৌরবা শাউন অমসুং মরী লৈনবা পোৎথোকশিং
0.54
2.14
1.90
1.23
1.14
-0.32
0.32
মেন্যুফেকচর তৌরবা উ অমসুং উগী পোৎথোকশিং অমসুং কোর্ক
0.77
3.14
3.49
4.84
4.27
3.82
2.97
মেন্যুফেকচর তৌরবা চে অমসুং চেগী পোৎথোকশিং
1.11
-6.74
-6.47
-6.82
-6.12
-6.93
-4.86
মেন্যুফেকচর তৌরবা কেমিকেলশিং অমসুং কেমিকেলগী পোৎথোকশিং
6.47
-5.76
-5.51
-5.18
-4.64
-3.61
-2.72
মেন্যুফেকচর তৌরবা ফার্মাসিউতিকেলশিং, মেদিসিনেল কেমিকেলশিং অমসুং বোতানিকেল পোৎথোকশিং
1.99
1.06
0.56
1.05
1.20
0.77
1.19
মেন্যুফেকচর তৌরবা রব্বর অমসুং প্লাস্তিক্সকী পোৎথোকশিং
2.30
-0.47
-1.09
-0.78
-0.08
-0.08
0.47
মেন্যুফেকচর তৌরবা নন-মেতালিক অমসুং মিনরেলগী পোৎথোকশিং
3.20
0.45
-0.67
-1.11
-1.11
-1.78
-1.86
সিমেন্ত, শুনু অমসুং প্লাস্তর
1.64
0.94
-1.22
-1.94
-2.61
-3.33
-3.42
মেন্যুফেকচর তৌরবা বেসিক মেতলশিং
9.65
-2.51
-4.60
-5.72
-5.13
-3.65
0.35
মাইল্দ স্তিল-সেমি ফিনিস স্তিল
1.27
-3.44
-6.16
-6.49
-7.14
-4.07
-1.88
মেন্যুফেকচর তৌরবা ফেব্রিকেতেদ মেতেলগী পোৎথোকশিং, মেছিন্নরি অমসুং খুৎলায় য়াওদনা
3.15
-0.07
-0.07
-1.08
-2.16
-1.79
-2.43
খঙজিনগদবা: * = প্রোভিজনেল
এনেক্স-III
কম্মোদিতী/মরু ওইবা গ্রুপশিং/গ্রুপশিং/সব-গ্রুপশিং/আইতেমশিং
ৱেথ
মমাংগী থা 6কী WPIদা য়ুম্ফম ওইবা ইনফ্লেসন
দিসেম্বর-23
জনুৱারী-24
ফেব্রুৱারী-24
মার্চ-24
এপ্রিল-24*
মে-24*
কম্মোদিতী খুদিংমক
100.00
151.8
151.2
151.2
151.4
153.0
153.3
I. প্রাইমারী আর্তিকলশিং
22.62
182.8
181.4
181.5
183.2
186.7
187.7
A. চীঞ্জাকশিং
15.26
191.2
188.8
189.4
191.4
196.2
199.1
সিরিএলশিং
2.82
198.0
197.8
199.5
200.2
199.5
199.6
ফৌ
1.43
192.0
191.2
193.6
196.0
197.4
198.1
গেহু
1.03
200.5
200.1
201.5
201.1
197.0
196.0
হৱাইশিং
0.64
213.3
206.5
210.7
211.4
215.2
223.9
মনা-মশিং
1.87
224.4
205.9
199.9
211.0
227.3
236.1
অলু
0.28
189.8
169.5
169.6
214.2
270.0
311.7
তিলহৌ
0.16
354.5
246.7
205.2
216.1
204.8
204.2
উহৈ-ৱাহৈশিং
1.60
173.9
170.6
173.4
180.9
198.3
202.3
শঙ্গোম
4.44
181.7
182.3
183.5
184.2
184.3
183.7
য়েরুম, শা অমসুং ঙা
2.40
165.7
168.7
169.0
168.9
172.6
178.4
B. চীঞ্জাক নত্তবা পোৎলমশিং
4.12
162.3
162.6
159.1
160.0
158.3
156.3
থাউ থোক মরুশিং
1.12
185.3
183.1
178.7
178.7
179.5
179.4
C. মিনরেলশিং
0.83
217.7
223.7
225.0
221.6
221.6
224.0
D. শুংদোক্ত্রিবা থাউ অমসুং নেচরেল গ্যাস
2.41
152.2
151.7
155.0
157.1
162.7
156.9
শুংদোক্ত্রিবা পেত্রোলিয়ম
1.95
128.3
131.0
135.2
136.5
142.1
132.4
II. ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
155.8
154.9
154.9
152.1
154.8
150.6
এল.পি.জি
0.64
121.6
121.0
121.9
123.4
121.4
120.0
পেত্রোল
1.60
157.2
156.5
159.2
157.9
158.5
157.8
ঐচ.এস.দি
3.10
172.0
171.8
172.1
170.3
168.5
167.7
III. মেন্যুফেকচর তৌরবা পোৎথোকশিং
64.23
140.0
139.7
139.8
140.1
140.8
141.7
মেন্যুফেকচর তৌরবা চীঞ্জাকশিং
9.12
161.1
160.3
160.1
162.1
162.5
163.2
মনা-মশিং অমসুং শাগী থাউ অমসুং ফেৎ
2.64
140.8
140.2
141.1
145.7
147.6
147.4
মেন্যুফেকচর তৌরবা থক্নবা মহিশিং
0.91
132.0
132.4
132.3
132.5
133.0
133.4
মেন্যুফেকচর তৌরবা হিদাক মনাগী পোৎথোকশিং
0.51
172.7
174.2
175.2
176.3
177.5
175.4
মেন্যুফেকচর তৌরবা তেক্সতাইলশিং
4.88
133.7
134.0
134.4
134.3
135.5
135.9
মেন্যুফেকচর তৌরবা শেৎনবা ফিরোল
0.81
151.9
150.9
151.7
151.5
153.0
152.5
মেন্যুফেকচর তৌরবা শাউন অমসুং মরী লৈনবা পোৎথোকশিং
0.54
124.1
123.5
123.7
123.7
123.0
123.9
মেন্যুফেকচর তৌরবা উ অমসুং উগী পোৎথোকশিং অমসুং কোর্ক
0.77
147.6
148.1
149.5
149.1
149.4
149.3
মেন্যুফেকচর তৌরবা চে অমসুং চেগী পোৎথোকশিং
1.11
138.4
138.7
137.9
138.0
137.0
138.9
মেন্যুফেকচর তৌরবা কেমিকেলশিং অমসুং কেমিকেলগী পোৎথোকশিং
6.47
135.7
135.4
135.4
135.6
136.0
135.8
মেন্যুফেকচর তৌরবা ফার্মাসিউতিকেলশিং, মেদিসিনেল কেমিকেলশিং অমসুং বোতানিকেল পোৎথোকশিং
1.99
143.3
143.0
143.9
143.4
143.9
144.6
মেন্যুফেকচর তৌরবা রব্বর অমসুং প্লাস্তিক্সকী পোৎথোকশিং
2.30
127.5
127.2
127.7
128.2
128.3
128.2
মেন্যুফেকচর তৌরবা নন-মেতালিক অমসুং মিনরেলগী পোৎথোকশিং
3.20
135.4
134.4
133.8
133.1
132.8
132.2
সিমেন্ত, শুনু অমসুং প্লাস্তর
1.64
138.9
137.2
136.2
134.3
133.6
132.6
মেন্যুফেকচর তৌরবা বেসিক মেতলশিং
9.65
139.6
138.8
138.5
138.7
140.0
144.1
মাইল্দ স্তিল-সেমি ফিনিস স্তিল
1.27
117.8
117.2
116.7
117.0
117.8
120.1
মেন্যুফেকচর তৌরবা ফেব্রিকেতেদ মেতেলগী পোৎথোকশিং, মেছিন্নরি অমসুং খুৎলায় য়াওদনা
3.15
137.9
137.8
137.6
136.2
137.0
136.3
খঙজিনগদবা: * = প্রোভিজনেল