Ministry of Defence
NAVAL PILOTS’ PASSING OUT PARADE AT INS RAJALI
SLt Anamika B Rajeev graduated as the ‘First Woman Naval helicopter pilot’.
08 JUN 2024 5:58PM by PIB Delhi
A passing out parade was held on 07 Jun 24 to mark the graduation of the 102nd Helicopter Conversion Course (HCC) and completion of stage I training of 04th Basic Helicopter Conversion Course (BHCC) at Naval Air Station – INS Rajali, Arakkonam, Tamil Nadu.
21 officers, including three officers from 03 BHCC were awarded the prestigious “Golden Wings” by Vice Admiral Rajesh Pendharkar, Flag Officer Commanding-in-Chief, Eastern Naval Command. Additionally, three Officers of 04 Basic Conversion Course (BCC) successfully completed their Stage – (I) training.
The Passing out parade marked the successful culmination of an intensive 22 weeks Training programme encompassing rigorous flying and ground training at the Indian Naval Air Squadron 561, the alma mater of all helicopter pilots of Indian Navy.
Highlighting Indian Navy’s commitment to gender inclusivity and expanding Career opportunities for women, SLt Anamika B Rajeev created history by graduating as the ‘First Woman Naval helicopter pilot’. Lt Jamyang Tsewang, the first Commissioned Naval Officer from the Union Territory of Ladakh also successfully graduated as a qualified helicopter pilot.
The FOCinC, Eastern Naval Command Rolling Trophy for the trainee pilot standing First in Order of Merit in Flying was awarded to Lt Gurkirat Rajput. Sub Lieutenant Kunte Memorial Book Prize for standing First in Order of Merit in Ground Subjects was awarded to Lt Nitin Sharan Chaturvedi. Governor of Kerala Rolling Trophy for First in Overall Order of Merit was awarded to Lt Deepak Gupta.
In its rich heritage spanning more than five decades, Helicopter Training School has trained 849 pilots of the Indian Navy, Indian Coast Guard as well as friendly foreign Nations. Helicopter Training School is located at INS Rajali, Arakkonam presently commanded by Commodore Kapil Mehta and the Helicopter Training School is commanded by Commander Archesh.
The Squadron’s safe and conducive training environment coupled with meticulous planning and execution ensures completion of course ‘On time, Every Time’. The newly qualified pilots of 102 HCC will be appointed to various front-line operational units of the Indian Navy where they will take on diverse missions such as reconnaissance, surveillance, Search and Rescue, and anti-piracy. The Officers of 04 BHCC having successfully completed Stage – (I) training, will be retained for Stage – (II) training at Helicopter Training School.
NSXC.jpg)
6WJ7.jpg)

ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଇଏନଏସ୍ ରାଜାଲିରେ ନୌସେନା ପାଇଲଟ୍ଙ୍କ ପାସିଂ ଆଉଟ୍ ପରେଡ
ଏସ୍ଏଲ୍ଟି ଅନାମିକା ବି ରାଜୀବ 'ପ୍ରଥମ ମହିଳା ନୌସେନା ହେଲିକପ୍ଟର ପାଇଲଟ୍' ଭାବେ ସ୍ନାତକ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି
08 JUN 2024 5:58PM by PIB Bhubaneswar
ତାମିଲନାଡୁର ଆରାକୋନମସ୍ଥିତ ନୌସେନା ଏୟାର ଷ୍ଟେସନ- ଆଇଏନଏସ ରାଜାଲିଠାରେ ୧୦୨ତମ ହେଲିକପ୍ଟର ରୂପାନ୍ତର ପାଠ୍ୟକ୍ରମ (ଏଚସିସି)ର ସ୍ନାତକ ଏବଂ ୦୪ତମ ବେସିକ୍ ହେଲିକପ୍ଟର ରୂପାନ୍ତର ପାଠ୍ୟକ୍ରମ (ବିଏଚସିସି)ର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଶେଷ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଜୁନ୍ ୭ ତାରିଖରେ ଏକ ପାସିଂ ଆଉଟ୍ ପରେଡ୍ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା।
ପୂର୍ବ ନୌସେନା କମାଣ୍ଡର ଫ୍ଲାଗ ଅଫିସର କମାଣ୍ଡିଂ-ଇନ୍-ଚିଫ୍ ଭାଇସ୍ ଆଡମିରାଲ ରାଜେଶ ପେନ୍ଧରକର ୦୩ ବିଏଚସିସିର ୩ ଜଣ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସମେତ ୨୧ ଜଣ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ସମ୍ମାନଜନକ "ଗୋଲ୍ଡେନ୍ ୱିଙ୍ଗ୍" ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ଏହାବ୍ୟତୀତ ୦୪ ବେସିକ୍ କନଭର୍ସନ୍ କୋର୍ସ (ବିସିସି)ର ୩ ଜଣ ଅଫିସର ସଫଳତାର ସହ ସେମାନଙ୍କ ର ଷ୍ଟେଜ୍ - (୧) ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଶେଷ କରିଛନ୍ତି।
ଭାରତୀୟ ନୌସେନାର ସମସ୍ତ ହେଲିକପ୍ଟର ପାଇଲଟଙ୍କ ସମୂହ ଭାରତୀୟ ନୌସେନା ଏୟାର ସ୍କ୍ୱାଡ୍ରନ୍ ୫୬୧ରେ କଠୋର ଉଡ଼ାଣ ଏବଂ ସ୍ଥଳ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କୁ ନେଇ ୨୨ ସପ୍ତାହଧରି ଚାଲିଥିବା ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସଫଳ ସମାପନ ହୋଇଛି ପାସିଂ ଆଉଟ୍ ପରେଡ୍ ।
ଲିଙ୍ଗଗତ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ୟାରିୟର ସୁଯୋଗ ବିସ୍ତାର ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ନୌସେନାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଏସଏଲଟି ଅନାମିକା ବି ରାଜୀବ 'ପ୍ରଥମ ମହିଳା ନୌସେନା ହେଲିକପ୍ଟର ପାଇଲଟ୍' ଭାବରେ ସ୍ନାତକ ହାସଲ କରି ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଲଦାଖର ପ୍ରଥମ କମିଶନ ନୌସେନା ଅଧିକାରୀ ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଜାମୟାଙ୍ଗ ସେୱାଙ୍ଗ ମଧ୍ୟ ଜଣେ ଯୋଗ୍ୟ ହେଲିକପ୍ଟର ପାଇଲଟ୍ ଭାବେ ସଫଳତାର ସହ ସ୍ନାତକ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି।
ଫ୍ଲାଇଂରେ ଅର୍ଡର ଅଫ୍ ମେରିଟ୍ ରେ ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନରେ ଥିବା ଟ୍ରେନି ପାଇଲଟ୍ ଙ୍କ ପାଇଁ ଏଫ୍ଓସିଏନସି, ପୂର୍ବ ନୌସେନା କମାଣ୍ଡ ରୋଲିଂ ଟ୍ରଫି ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଗୁରକିରତ ରାଜପୁତଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ଗ୍ରାଉଣ୍ଡ ସବ୍ ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ କୁଣ୍ଟେ ସ୍ମାରକୀ ପୁସ୍ତକ ପୁରସ୍କାର ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ନୀତିନ ଶରଣ ଚତୁର୍ବେଦୀଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। କେରଳ ରୋଲିଂ ଟ୍ରଫିର ଗଭର୍ଣ୍ଣର ଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଅଲ୍ଟିକାଲ୍ ଅର୍ଡର ଅଫ୍ ମେରିଟ୍ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା।
ପାଞ୍ଚ ଦଶନ୍ଧିରୁ ଅଧିକ ସମୟର ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟରେ ହେଲିକପ୍ଟର ଟ୍ରେନିଂ ସ୍କୁଲ ଭାରତୀୟ ନୌସେନା, ଭାରତୀୟ ତଟରକ୍ଷୀ ବାହିନୀ ଏବଂ ବନ୍ଧୁ ବିଦେଶୀ ରାଷ୍ଟ୍ରର ୮୪୯ ଜଣ ପାଇଲଟଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେଇଛି । ହେଲିକପ୍ଟର ଟ୍ରେନିଂ ସ୍କୁଲର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି ଅରାକ୍କୋନମର ଆଇଏନଏସ ରାଜାଲିରେ ଏବଂ ହେଲିକପ୍ଟର ଟ୍ରେନିଂ ସ୍କୁଲର ନେତୃତ୍ୱ କମାଣ୍ଡର ଅର୍ଚ୍ଚେଶ ନେଉଛନ୍ତି ।
ସ୍କ୍ୱାର୍ଡନର ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଅନୁକୂଳ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପରିବେଶ ସହିତ ସୁଚିନ୍ତିତ ଯୋଜନା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା 'ଅନ୍ ଟାଇମ୍, ଏଭରି ଟାଇମ୍' ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଶେଷ କରିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ । ୧୦୨ ଏଚସିସିର ନବନିଯୁକ୍ତ ପାଇଲଟଙ୍କୁ ଭାରତୀୟ ନୌସେନାର ବିଭିନ୍ନ ଫ୍ରଣ୍ଟ ଲାଇନ୍ ଅପରେସନ୍ ୟୁନିଟ୍ରେ ନିଯୁକ୍ତ କରାଯିବ ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନେ ଅନୁସନ୍ଧାନ, ନିରୀକ୍ଷଣ, ସନ୍ଧାନ ଏବଂ ଉଦ୍ଧାର ଏବଂ ଡକାୟତି ବିରୋଧୀ ବିଭିନ୍ନ ଅଭିଯାନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ। ସଫଳତାର ସହ ଷ୍ଟେଜ୍ - (୧) ତାଲିମ ଶେଷ କରିଥିବା ୦୪ ବିଏଚସିସିର ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ହେଲିକପ୍ଟର ଟ୍ରେନିଂ ସ୍କୁଲରେ ଷ୍ଟେଜ୍ - (୨) ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପାଇଁ ରଖାଯିବ।