Prime Minister's Office
PM dedicates to nation and lays foundation stone for multiple development projects worth Rs 21,400 crores in Aurangabad, Bihar
Inaugurates and lays foundation stone for several National Highway projects worth more than Rs 18,100 crores
Lays foundation stone for six-lane bridge across River Ganga
Dedicates to nation 3 railway projects in Bihar
Inaugurates 12 projects under Namami Gange in Bihar developed at a cost of about Rs 2,190 crores
Lays foundation stone for Unity Mall in Patna
“Bharat Ratna to Pride of Bihar Shri Karpoori Thakur is the honor of entire Bihar”
“Our government is engaged in enhancing the capabilities of every poor, tribal, dalit and deprived person of the country”
““Development of Bihar, Peace, Rule of law & order in Bihar, and rights to sisters & daughters in Bihar – this is Modi's guarantee”
02 MAR 2024 4:17PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi dedicated to the nation and laid the foundation stone for multiple development projects worth Rs 21,400 crores in Aurangabad, Bihar today. The development projects of today include the sectors of road, railway and Namami Gange among others. The Prime Minister also took a walkthrough of the photo gallery.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that a new chapter of Bihar’s development is being written today on the land of Aurangabad which has given birth to many freedom fighters and great personalities such as Bihar Vibhuti Shri Anugrah Narayan. He said that projects worth about Rs 21,500 crores are being inaugurated or foundation stones are being laid including sectors of road and rail that provide a glimpse of a modern Bihar. Mentioning the foundation stone laying of Amas-Darbhanga four lane corridor, Danapur-Bihta four lane elevated road and Sherpur-Dighwara Phase of Patna Ring Road, the Prime Minister said that it is the present government’s identity to also complete the projects on time and dedicate to the nation. “This is Modi’s guarantee”, the Prime Minister said, as he highlighted laying the foundation stone for Ara Bye Pass rail line and twelve projects under Namami Gange program. The Prime Minister underlined that the people of Bihar, especially the citizens of Aurangabad are eagerly waiting for the Varanasi-Kolkata Expressway as it will reduce travel time to UP and Kolkata to a few hours. The Prime Minister highlighted the present government’s style of working and congratulated the people of Bihar for the development projects of today.
The Prime Minister paid tributes to Jan Nayak Karpoori Thakur who was recently conferred Bharat Ratna by the Government. “This award is the honor of the entire Bihar”, said the Prime Minister. He also mentioned Pran Patishtha at the Shri Ram Mandir at Ayodhya Dham and said it is a matter of great happiness in the land of Mata Sita. He pointed out the massive fervour and joyous participation in the Pran Pratishtha by the people of Bihar.
Mentioning the resumption of double-engine government in the state, the Prime Minister said that today Bihar is full of enthusiasm and self-confidence. The Prime Minister also commented on the marginalization of dynasty politics in Bihar.
Pointing to the scale of the development projects in just one day, the Prime Minister said this is an indication of the speed of change under the double-engine government. He said that the road projects will change the picture of cities like Patna, Nalanda, Jahanabad, Gaya, Vaishali, Samastipur and Darbhanga. Similarly, places of tourist interest at Bodhgaya, Vishnupad, Rajgir, Nalanda, Vaishali, and Pavapuri. Upcoming Darbhanga Airport and Bihta airports will also be connected with this road infrastructure.
Reflecting on the turnaround of possibilities for the tourism sector of Bihar, the Prime Minister mentioned the flagging off of modernized trains like Vande Bharat and Amrit Bharat, and the development of Amrit Bharat Stations. Shri Modi also looked back on the days of growing insecurity among the citizens leading to the migration of youth, and highlighted today’s era where youth are being trained under skill development programs. PM Modi also mentioned laying the foundation stone for Ekta Mall worth about Rs 200 crores to promote handicrafts from Bihar and said that it signifies a new direction and positive thinking for the state. “We won’t let Bihar slip back into old times. This is a guarantee”, the Prime Minister said.
“Bihar will develop when the poor of Bihar will develop”, said the Prime Minister elaborating about the government’s focus on the poor, dalit, backwards, tribals, and deprived. He informed that about 9 crore beneficiaries are getting the benefit of PM Garib Kalyan Anna Yojana. Ujjwala Gas connections have benefitted 1 crore women in Bihar. 90 lakh farmers are beneficiaries of PM Kisan Samman Nidhi with Rs 22,000 crore transferred to their accounts. He said only 2 percent of households were getting piped water till 5 years ago while more than 90 percent of houses have Nal se Jal now. There are 80 lakh Ayushman Card holders in Bihar and North Koyal reservoir Yojana will be completed soon giving irrigation facilities to 1 lakh hectare in 4 districts of Bihar and Jharkhand.
“Development of Bihar, Peace, Rule of law and order, and rights to sisters & daughters in Bihar – this is Modi's guarantee”, the Prime Minister concluded as he expressed confidence in working to fulfill these guarantees and create a Viskit Bihar in the third term of the government. Upon the Prime Minister’s request, the crowd turned on their mobile flashlights to celebrate today’s occasion of the festival of development.
Governor of Bihar, Shri Rajendra V Arlekar, and Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar, Deputy Chief Ministers of Bihar, Shri Samrat Choudhary and Shri Vijay Kumar Sinha were present on the occasion among others including Members of Parliaments, Legislative Assemblies and Ministers from Government of Bihar.
Background
The Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone for several National Highway projects worth more than Rs 18,100 crores. The projects that will be inaugurated include a 63.4 km long two-lane with paved shoulder Jaynagar-Narahia section of NH-227; section of six lane Patna ring road from Kanhauli to Ramnagar on NH-131G; a 3.2 km long second flyover parallel to existing flyover in Kishanganj town; four laning of 47 km long Bakhtiyarpur-Rajauli; and four laning of 55 km long Arra - Parariya section of NH–319.
The Prime Minister laid the foundation stone for six National Highway projects including the construction of 55 km long four-lane access-controlled Greenfield National Highway from Amas to village Shivrampur; 54 km long four-lane access-controlled Greenfield National Highway from Shivrampur to Ramnagar; 47 km long four-lane access controlled greenfield National Highway from village Kalyanpur to village Balbhadarpur; 42 km long four-lane access controlled greenfield National Highway from Balbhadarpur to Bela Nawada; 25 km long four lane elevated corridor from Danapur – Bihta Section; and upgradation of existing two lane to four lane carriageway of Bihta - Koilwar section. The road projects will improve connectivity, reduce travel time, boost tourism and lead to socio-economic development of the region.
The Prime Minister also laid the foundation stone of the six lane bridge across River Ganga that will be developed as a part of Patna Ring Road. This bridge will be one of the longest river bridges in the country. This project will decongest traffic through Patna city and provide faster and better connectivity between the North and South parts of Bihar, promoting the socio-economic growth of the entire region.
The Prime Minister inaugurated twelve projects under Namami Gange in Bihar that have been developed at a cost of about Rs 2,190 crore. The projects include Sewage Treatment Plant at Saidpur & Pahari; Sewerage Network for Saidpur, Beur, Pahari Zone IVA; Sewerage system with Sewer network at Karmalichak; Sewerage scheme at Pahari Zone V; and Interception, Diversion & Sewage Treatment Plant at Barh, Chhapra, Naugachia, Sultanganj and Sonepur town. These projects ensure wastewater treatment before it is released into the river Ganga at several places, boosting cleanliness of the river and benefiting the people of the region.
The Prime Minister laid the foundation stone of Unity Mall in Patna. To be constructed at a cost of more than Rs 200 crore, the project is envisioned as a state-of-the-art facility, encompassing international design practices, technology, comfort, and aesthetics. The mall will provide dedicated spaces to states, union territories, and districts, enabling them to showcase their unique products and craftsmanship. There will be 36 large stalls for States/ UTs and 38 small stalls for each district of Bihar. Unity Mall will promote local manufacturing and promotion of One District One Products, Geographical Indicators (GI) products and handicraft products of Bihar and India. The project will have a significant socio-economic benefit in terms of employment generation, infrastructure development and exports from the state.
The Prime Minister also dedicated to the nation three railway projects in Bihar including the project for doubling of Patliputra to Pahleza railway line; 26 km long new rail line between Bandhua – Paimar; and a MEMU Shed in Gaya. The Prime Minister also laid the foundation stone of the Ara Bye Pass rail line. The rail projects will lead to better rail connectivity, improve line capacity and mobility of trains and boost industrial development in the region.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିହାରର ଔରଙ୍ଗାବାଦରେ ୨୧,୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରିବା ସହ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି
୧୮,୧୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ
ଗଙ୍ଗା ନଦୀ ଉପରେ ୬ ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ସେତୁର ଶିଳାନ୍ୟାସ
ବିହାରରେ ୩ଟି ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ
ପାଖାପାଖି ୨,୧୯୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବିହାରରେ ନମାମି ଗଙ୍ଗେ ଅଧୀନରେ ବିକଶିତ ୧୨ଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ
ପାଟନାରେ ୟୁନିଟି ମଲ୍‌ର ଶିଳାନ୍ୟାସ
"ବିହାରର ଗୌରବ ଭାରତ ରତ୍ନ ଶ୍ରୀ କର୍ପୂରୀ ଠାକୁର ସମଗ୍ର ବିହାରର ସମ୍ମାନ"
ଆମ ସରକାର ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ, ଆଦିବାସୀ, ଦଳିତ ଓ ବଞ୍ଚିତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧିରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି
"ବିହାରର ବିକାଶ, ଶାନ୍ତି, ବିହାରରେ ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳାର ଶାସନ ଏବଂ ବିହାରରେ ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ଅଧିକାର - ଏହା ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି"
02 MAR 2024 4:17PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ବିହାରର ଔରଙ୍ଗାବାଦ ଠାରେ ୨୧,୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ଆଜିର ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସଡ଼କ, ରେଳ ବାଇ ଏବଂ ନମାମି ଗଙ୍ଗେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଇତ୍ୟାଦି କ୍ଷେତ୍ର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫଟୋ ଗ୍ୟାଲେରୀକୁୁ ମଧ୍ୟ ବୁଲି ଦେଖିଥିଲେ ।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିହାରର ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଆଜି ଔରଙ୍ଗାବାଦ ଭୂମିରେ ଲେଖାଯାଉଛି ଯାହା ଅନେକ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ଏବଂ ବିହାର ବିଭୂତି ଶ୍ରୀ ଅନୁଗ୍ରହ ନାରାୟଣଙ୍କ ପରି ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କୁ ଜନ୍ମ ଦେଇଛି । ଆଧୁନିକ ବିହାରର ଝଲକ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ସଡ଼କ ଓ ରେଳ କ୍ଷେତ୍ର ସମେତ ପ୍ରାୟ ୨୧,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କିମ୍ବା ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ପାଟନା ରିଙ୍ଗରୋଡର ଅମାସ - ଦରଭଙ୍ଗା ଚାରି ଲେନ୍ କରିଡର, ଦାନପୁର - ବିହତା ଚାରି ଲେନ୍ ଏଲିଭେଟେଡ୍ ରୋଡ୍ ଏବଂ ଶେରପୁର - ଦିଘୱାରା ଫେଜ୍‌ର ଶିଳାନ୍ୟାସ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଶେଷ କରି ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରିବା ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାରଙ୍କ ପରିଚୟ । ନମାମି ଗଙ୍ଗେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଆରା ବାଇ ପାସ୍ ରେଳ ଲାଇନ ଏବଂ ୧୨ଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଏହା ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି" । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିହାରର ଲୋକମାନେ, ବିଶେଷ କରି ଔରଙ୍ଗାବାଦର ନାଗରିକମାନେ ବାରଣାସୀ - କୋଲକାତା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେକୁ ଉତ୍ସୁକତାର ସହ ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି କାରଣ ଏହା ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ କୋଲକାତାକୁ ଯାତ୍ରା ସମୟ କିଛି ଘଣ୍ଟାକୁ ହ୍ରାସ ପାଇବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଜିର ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ବିହାରବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ନିକଟରେ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଭାରତ ରତ୍ନରେ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଥିବା ଜନ ନାୟକ କର୍ପୁରି ଠାକୁରଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ । "ଏହି ପୁରସ୍କାର ସମଗ୍ର ବିହାରର ସମ୍ମାନ" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଅଯୋଧ୍ୟା ଧାମରେ ଶ୍ରୀରାମ ମନ୍ଦିରରେ ପ୍ରାଣ ପତିଷ୍ଠା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମାତା ସୀତାଙ୍କ ଭୂମିରେ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖୁସିର ବିଷୟ । ସେ ବିହାରବାସୀଙ୍କ ପ୍ରାଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ବ୍ୟାପକ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଆନନ୍ଦମୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବିଷୟରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
ରାଜ୍ୟରେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ପୁନଃ ଆରମ୍ଭ ହେବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ବିହାର ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ବିହାରରେ ବଂଶବାଦ ରାଜନୀତିର ଅବକ୍ଷୟ ଉପରେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ।
ମାତ୍ର ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ବିକାଶ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ବ୍ୟାପକତା ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଅଧୀନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଗତିର ସଙ୍କେତ । ଏହି ସଡ଼କ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଟନା, ନାଳନ୍ଦା, ଜାହାନାବାଦ, ଗୟା, ବୈଶାଳୀ, ସମସ୍ତିପୁର ଏବଂ ଦରଭଙ୍ଗା ଭଳି ସହର , ସେହିଭଳି ବୋଧଗୟା, ବିଷ୍ଣୁପଦ, ରାଜଗିର, ନାଳନ୍ଦା, ବୈଶାଳୀ ଓ ପବିତ୍ରପୁରୀ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ପାଇଁ ଆକର୍ଷଣୀୟ ସ୍ଥାନର ଚିତ୍ର ବଦଳାଇ ଦେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଆଗାମୀ ଦରଭଙ୍ଗା ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ବିହତା ବିମାନବନ୍ଦର ମଧ୍ୟ ଏହି ସଡ଼କ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ହେବ ।
ବିହାରର ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ସମ୍ଭାବନାର ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏବଂ ଅମୃତ ଭାରତ ପରି ଆଧୁନିକ ଟ୍ରେନ୍‌ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଏବଂ ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନର ବିକାଶ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ନାଗରିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବଢୁଥିବା ଅସୁରକ୍ଷିତତା କାରଣରୁ ଯୁବପିଢ଼ି ସ୍ଥାନାନ୍ତର ହେଉଥିବା ଦିନ ଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଜିର ଯୁଗ ଉପରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯାଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିହାରର ହସ୍ତଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଏକତା ମଲ୍‌ର ଶିଳାନ୍ୟାସ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ଏବଂ ସକାରାତ୍ମକ ଚିନ୍ତାଧାରାର ପ୍ରତୀକ । ଆମେ ବିହାରକୁ ପୁରୁଣା ସମୟକୁ ଫେରିବାକୁ ଦେବୁ ନାହିଁ । ଏହା ଏକ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଗରିବ, ଦଳିତ, ପଛୁଆ, ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ବଞ୍ଚିତଙ୍କ ଉପରେ ସରକାରଙ୍କ ଧ୍ୟାନ ରହିବା ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ବିହାରର ଗରିବ ଲୋକଙ୍କର ବିକାଶ ହେଲେ ବିହାରର ବିକାଶ ହେବ" । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନାର ଲାଭ ପାଖାପାଖି ୯ କୋଟି ହିତାଧିକାରୀ ପାଉଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ଉଜ୍ଜଳା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ବିହାରର ୧ କୋଟି ମହିଳା ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି । ୯୦ ଲକ୍ଷ କୃଷକ ପିଏମ୍ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିର ହିତାଧିକାରୀ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ୨୨,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ମାତ୍ର ୨ ପ୍ରତିଶତ ପରିବାର ପାଇପ୍ ଯୋଗେ ପାଣି ପାଉଥିବା ବେଳେ ୯୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଘରେ ଏବେ ନଳ ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ବିହାରରେ ୮୦ ଲକ୍ଷ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡଧାରୀ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ବିହାର ଏବଂ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ୪ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ୧ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିକୁ ଜଳସେଚନ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରି ଉତ୍ତର କୋୟଲ ଜଳଭଣ୍ଡାର ଯୋଜନା ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ ।
"ବିହାରର ବିକାଶ, ଶାନ୍ତି, ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳାର ଶାସନ ଏବଂ ବିହାରରେ ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅମାନଙ୍କର ଅଧିକାର - ଏହା ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିବା ସହିତ ଏହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିପୂରଣ କରିବା ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ଏକ ବିକଶିତ ବିହାର ଗଠନ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅନୁରୋଧ କ୍ରମେ ଆଜିର ବିକାଶର ପର୍ବ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ଜନତା ନିଜ ମୋବାଇଲ୍ ଫ୍ଲାସ୍ ଲାଇଟ୍ ଅନ୍ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ବିହାରର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ରାଜେନ୍ଦ୍ର ଭି ଆର୍ଲେକର ଏବଂ ବିହାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନୀତୀଶ କୁମାର, ବିହାରର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସମ୍ରାଟ ଚୌଧୁରୀ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ବିଜୟ କୁମାର ସିହ୍ନାଙ୍କ ସମେତ ବିହାରର ସାଂସଦ, ବିଧାନସଭା ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୮,୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଅନେକ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ଉଦ୍‌ଘାଟନ ହୋଇଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ - ୨୨୭ର କଡ଼ରେ ଥିବା ରାସ୍ତା ସହିତ ଜୟନଗର - ନରାହିଆ ସେକ୍ସନ ସମେତ ୬୩.୪ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ଦୁଇ ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ପ୍ରକଳ୍ପ ; ୧୩୧ଜି ଜାତୀୟ ରାଜପଥର କାହ୍ନାଉଲିରୁ ରାମନଗର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୬ ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ପାଟନା ରିଙ୍ଗରୋଡ୍ ସେକ୍ସନ୍‌; କିଶନଗଞ୍ଜ ସହରରେ ଥିବା ବର୍ତ୍ତମାନର ଫ୍ଲାଏ ଓଭରର ସମାନ୍ତରାଳ ଭାବେ ଏକ ୩.୨ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବ ଦ୍ୱିତୀୟ ଫ୍ଲାଏଓଭର; ୪୭ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ବଖତିଆରପୁର - ରାଜୁଲିର ୪ ଲେନ୍‌; ଏବଂ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ - ୩୧୯ର ୫୫ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ଆରା - ପାରାରିଆ ସେକ୍ସନର ଚାରି ଲେନ୍ ରହିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅମାସ ଠାରୁ ଶିବରାମପୁର ଗ୍ରାମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୫୫ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ୪ ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ଆକ୍ସେସ୍ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ ସମେତ ୬ଟି ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପ ; ଶିବରାମପୁରରୁ ରାମନଗର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୫୪ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ୪ ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ; ଗ୍ରାମ କଲ୍ୟାଣପୁରରୁ ବଳଭଦ୍ରପୁର ଗ୍ରାମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୪୭ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ୪ ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ; ୪୨ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ୪ ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ବଳଭଦ୍ରପୁରରୁ ବେଲା ନୱାଡ଼ା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ; ଦାନପୁର - ବିହତା ସେକ୍ସନ ଠାରୁ ୨୫ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବ ୪ ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ଏଲିଭେଟେଡ୍ କରିଡର; ଏବଂ ବିହତା - କୋଇଲୱାର ସେକ୍ସନର ବର୍ତ୍ତମାନର ଦୁଇ ଲେନ୍‌ରୁ ଚାରି ଲେନ୍ କ୍ୟାରେଜ୍ ୱେକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ, ଯାତ୍ରା ସମୟ ହ୍ରାସ କରିବ, ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସାମାଜିକ - ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାଟନା ରିଙ୍ଗରୋଡର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ବିକଶିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଗଙ୍ଗା ନଦୀ ଉପରେ ୬ ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ସେତୁର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ସେତୁ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ଲମ୍ବା ନଦୀ ସେତୁ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ହେବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଟନା ସହର ଦେଇ ଯାତାୟତକୁ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ବିହାରର ଉତ୍ତର ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଭାଗ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳର ସାମାଜିକ - ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିହାରର ନମାମି ଗଙ୍ଗେ ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ ୨,୧୯୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବିକଶିତ ହୋଇଥିବା ୧୨ଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସୟଦପୁର ଏବଂ ପାହାଡି ଠାରେ ଥିବା ସ୍ୱେରେଜ ଟ୍ରିଟ୍ମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଣ୍ଟ; ସୟଦପୁର, ବେଉର, ପାହାଡ଼ି ଜୋନ୍ ଆଇଭିଏ ପାଇଁ ସ୍ୱେରେଜ୍ ନେଟୱାର୍କ; କର୍ମଲିଚକ ଠାରେ ନର୍ଦ୍ଦମା ନେଟୱାର୍କ ସହ ସ୍ୱେରେଜ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା; ପାହାଡ଼ି ଜୋନ୍‌-୫ରେ ସ୍ୱେରେଜ୍ ଯୋଜନା, ବର, ଛପ୍ରା, ନୌଗାଚିଆ, ସୁଲତାନଗଞ୍ଜ ଓ ସୋନପୁର ସହରରେ ଇଣ୍ଟରସେପ୍ସନ୍‌, ଡାଇଭର୍ସନ୍ ଆଣ୍ଡ ୍ ସ୍ୱେରେଜ୍ ଟ୍ରିଟ୍ମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଣ୍ଟ୍ ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ ଗଙ୍ଗା ନଦୀରେ ନିସ୍କାସିତ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ବର୍ଜ୍ୟଜଳ ବିଶୋଧନକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ, ଯାହା ନଦୀର ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନେ ଉପକୃତ ହୁଅନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାଟନାରେ ୟୁନିଟି ମଲ୍‌ର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ୨୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁବିଧା ଭାବେ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଡିଜାଇନ୍ ଅଭ୍ୟାସ, ଜ୍ଞାନକୌଶଳ, ଆରାମ ଏବଂ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ରହିଛି । ଏହି ମଲ୍ ରାଜ୍ୟ, କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକୁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ସ୍ଥାନ ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଅନନ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ କାରିଗରୀ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିପାରିବେ ।
ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ୩୬ଟି ବଡ଼ ଷ୍ଟଲ ଏବଂ ବିହାରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲା ପାଇଁ ୩୮ଟି ଛୋଟ ଷ୍ଟଲ ରହିବ । ୟୁନିଟି ମଲ୍ ବିହାର ଏବଂ ଭାରତର ଏକ ଜିଲ୍ଲା ଏକ ଉତ୍ପାଦ, ଭୌଗୋଳିକ ସୂଚକାଙ୍କ (ଜିଆଇ) ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଉତ୍ପାଦ ଗୁଡିକର ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ । ରାଜ୍ୟରୁ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି, ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଓ ରପ୍ତାନି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ସାମାଜିକ - ଅର୍ଥନୈତିକ ଲାଭ ମିଳିବ ।
ପାଟଳିପୁତ୍ରରୁ ପହଲେଜା ରେଳଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମେତ ବିହାରରେ ତିନୋଟି ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ବନ୍ଧୁଆ - ପାଇମାର ମଧ୍ୟରେ ୨୬ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବର ନୂଆ ରେଳ ଲାଇନ; ଏବଂ ଗୟାରେ ଏକ ମେମୁ ସେଡ୍ ଏହା ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆରା ବାଇ ପାସ୍ ରେଳ ଲାଇନର ଶିଳାନ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ । ଏହି ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଉନ୍ନତ ରେଳ ସଂଯୋଗ, ଲାଇନ୍ କ୍ଷମତା ଏବଂ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ ।