Prime Minister's Office
PM dedicates to nation and lays foundation stone for multiple development projects worth Rs 21,400 crores in Aurangabad, Bihar
Inaugurates and lays foundation stone for several National Highway projects worth more than Rs 18,100 crores
Lays foundation stone for six-lane bridge across River Ganga
Dedicates to nation 3 railway projects in Bihar
Inaugurates 12 projects under Namami Gange in Bihar developed at a cost of about Rs 2,190 crores
Lays foundation stone for Unity Mall in Patna
“Bharat Ratna to Pride of Bihar Shri Karpoori Thakur is the honor of entire Bihar”
“Our government is engaged in enhancing the capabilities of every poor, tribal, dalit and deprived person of the country”
““Development of Bihar, Peace, Rule of law & order in Bihar, and rights to sisters & daughters in Bihar – this is Modi's guarantee”
02 MAR 2024 4:17PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi dedicated to the nation and laid the foundation stone for multiple development projects worth Rs 21,400 crores in Aurangabad, Bihar today. The development projects of today include the sectors of road, railway and Namami Gange among others. The Prime Minister also took a walkthrough of the photo gallery.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that a new chapter of Bihar’s development is being written today on the land of Aurangabad which has given birth to many freedom fighters and great personalities such as Bihar Vibhuti Shri Anugrah Narayan. He said that projects worth about Rs 21,500 crores are being inaugurated or foundation stones are being laid including sectors of road and rail that provide a glimpse of a modern Bihar. Mentioning the foundation stone laying of Amas-Darbhanga four lane corridor, Danapur-Bihta four lane elevated road and Sherpur-Dighwara Phase of Patna Ring Road, the Prime Minister said that it is the present government’s identity to also complete the projects on time and dedicate to the nation. “This is Modi’s guarantee”, the Prime Minister said, as he highlighted laying the foundation stone for Ara Bye Pass rail line and twelve projects under Namami Gange program. The Prime Minister underlined that the people of Bihar, especially the citizens of Aurangabad are eagerly waiting for the Varanasi-Kolkata Expressway as it will reduce travel time to UP and Kolkata to a few hours. The Prime Minister highlighted the present government’s style of working and congratulated the people of Bihar for the development projects of today.
The Prime Minister paid tributes to Jan Nayak Karpoori Thakur who was recently conferred Bharat Ratna by the Government. “This award is the honor of the entire Bihar”, said the Prime Minister. He also mentioned Pran Patishtha at the Shri Ram Mandir at Ayodhya Dham and said it is a matter of great happiness in the land of Mata Sita. He pointed out the massive fervour and joyous participation in the Pran Pratishtha by the people of Bihar.
Mentioning the resumption of double-engine government in the state, the Prime Minister said that today Bihar is full of enthusiasm and self-confidence. The Prime Minister also commented on the marginalization of dynasty politics in Bihar.
Pointing to the scale of the development projects in just one day, the Prime Minister said this is an indication of the speed of change under the double-engine government. He said that the road projects will change the picture of cities like Patna, Nalanda, Jahanabad, Gaya, Vaishali, Samastipur and Darbhanga. Similarly, places of tourist interest at Bodhgaya, Vishnupad, Rajgir, Nalanda, Vaishali, and Pavapuri. Upcoming Darbhanga Airport and Bihta airports will also be connected with this road infrastructure.
Reflecting on the turnaround of possibilities for the tourism sector of Bihar, the Prime Minister mentioned the flagging off of modernized trains like Vande Bharat and Amrit Bharat, and the development of Amrit Bharat Stations. Shri Modi also looked back on the days of growing insecurity among the citizens leading to the migration of youth, and highlighted today’s era where youth are being trained under skill development programs. PM Modi also mentioned laying the foundation stone for Ekta Mall worth about Rs 200 crores to promote handicrafts from Bihar and said that it signifies a new direction and positive thinking for the state. “We won’t let Bihar slip back into old times. This is a guarantee”, the Prime Minister said.
“Bihar will develop when the poor of Bihar will develop”, said the Prime Minister elaborating about the government’s focus on the poor, dalit, backwards, tribals, and deprived. He informed that about 9 crore beneficiaries are getting the benefit of PM Garib Kalyan Anna Yojana. Ujjwala Gas connections have benefitted 1 crore women in Bihar. 90 lakh farmers are beneficiaries of PM Kisan Samman Nidhi with Rs 22,000 crore transferred to their accounts. He said only 2 percent of households were getting piped water till 5 years ago while more than 90 percent of houses have Nal se Jal now. There are 80 lakh Ayushman Card holders in Bihar and North Koyal reservoir Yojana will be completed soon giving irrigation facilities to 1 lakh hectare in 4 districts of Bihar and Jharkhand.
“Development of Bihar, Peace, Rule of law and order, and rights to sisters & daughters in Bihar – this is Modi's guarantee”, the Prime Minister concluded as he expressed confidence in working to fulfill these guarantees and create a Viskit Bihar in the third term of the government. Upon the Prime Minister’s request, the crowd turned on their mobile flashlights to celebrate today’s occasion of the festival of development.
Governor of Bihar, Shri Rajendra V Arlekar, and Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar, Deputy Chief Ministers of Bihar, Shri Samrat Choudhary and Shri Vijay Kumar Sinha were present on the occasion among others including Members of Parliaments, Legislative Assemblies and Ministers from Government of Bihar.
Background
The Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone for several National Highway projects worth more than Rs 18,100 crores. The projects that will be inaugurated include a 63.4 km long two-lane with paved shoulder Jaynagar-Narahia section of NH-227; section of six lane Patna ring road from Kanhauli to Ramnagar on NH-131G; a 3.2 km long second flyover parallel to existing flyover in Kishanganj town; four laning of 47 km long Bakhtiyarpur-Rajauli; and four laning of 55 km long Arra - Parariya section of NH–319.
The Prime Minister laid the foundation stone for six National Highway projects including the construction of 55 km long four-lane access-controlled Greenfield National Highway from Amas to village Shivrampur; 54 km long four-lane access-controlled Greenfield National Highway from Shivrampur to Ramnagar; 47 km long four-lane access controlled greenfield National Highway from village Kalyanpur to village Balbhadarpur; 42 km long four-lane access controlled greenfield National Highway from Balbhadarpur to Bela Nawada; 25 km long four lane elevated corridor from Danapur – Bihta Section; and upgradation of existing two lane to four lane carriageway of Bihta - Koilwar section. The road projects will improve connectivity, reduce travel time, boost tourism and lead to socio-economic development of the region.
The Prime Minister also laid the foundation stone of the six lane bridge across River Ganga that will be developed as a part of Patna Ring Road. This bridge will be one of the longest river bridges in the country. This project will decongest traffic through Patna city and provide faster and better connectivity between the North and South parts of Bihar, promoting the socio-economic growth of the entire region.
The Prime Minister inaugurated twelve projects under Namami Gange in Bihar that have been developed at a cost of about Rs 2,190 crore. The projects include Sewage Treatment Plant at Saidpur & Pahari; Sewerage Network for Saidpur, Beur, Pahari Zone IVA; Sewerage system with Sewer network at Karmalichak; Sewerage scheme at Pahari Zone V; and Interception, Diversion & Sewage Treatment Plant at Barh, Chhapra, Naugachia, Sultanganj and Sonepur town. These projects ensure wastewater treatment before it is released into the river Ganga at several places, boosting cleanliness of the river and benefiting the people of the region.
The Prime Minister laid the foundation stone of Unity Mall in Patna. To be constructed at a cost of more than Rs 200 crore, the project is envisioned as a state-of-the-art facility, encompassing international design practices, technology, comfort, and aesthetics. The mall will provide dedicated spaces to states, union territories, and districts, enabling them to showcase their unique products and craftsmanship. There will be 36 large stalls for States/ UTs and 38 small stalls for each district of Bihar. Unity Mall will promote local manufacturing and promotion of One District One Products, Geographical Indicators (GI) products and handicraft products of Bihar and India. The project will have a significant socio-economic benefit in terms of employment generation, infrastructure development and exports from the state.
The Prime Minister also dedicated to the nation three railway projects in Bihar including the project for doubling of Patliputra to Pahleza railway line; 26 km long new rail line between Bandhua – Paimar; and a MEMU Shed in Gaya. The Prime Minister also laid the foundation stone of the Ara Bye Pass rail line. The rail projects will lead to better rail connectivity, improve line capacity and mobility of trains and boost industrial development in the region.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা বিহারগী ঔরাঙ্গবাদতা লুপা করোর ২১,৪০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
লুপা করোর ১৮,১০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা নেসনেল হায়ৱে প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
গঙ্গা তুরেল মথক্তা লেন তরুক্কী থোং অমা শানবা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
বিহারদা রেলৱে প্রোজেক অহুম লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
নমামি গেঙ্গে প্রোজেক্কী মখাদা বিহারদা লুপা করোর ২,১৯০ চঙনা পায়খৎপা প্রোজেক ১২ প্রধান মন্ত্রীনা শঙ্গাখ্রে
পাতনাদা য়ুনিতি মোল শানবা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
“বিহারগী চাউথোকচনিংঙাই ওইরবা শ্রী কাপুরী থাকুরদা ভারত রত্ন পীবা অসি বিহার শীনবা থুংনা ইকায়খুম্নবা উৎপনি”
“লৈবাক অসিগী লায়রবা, ত্রাইবেল, দলিত অমসুং তোল্লবা খুদিংমক্কী থৌনা হেনগৎহন্নবা ঐখোয়গী সরকারনা থবক পায়খৎলে”
“বিহার চাউখৎহনবা, বিহারদা শান্তি, লো অমসুং ওর্দরগী মতুংইন্না লৈবাক ঙাকপা অমসুং বিহারগী ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংদা হকশিং ফংহনবা হায়বসি- মসি মোদীগী গরেন্তিনি”
02 MAR 2024 4:17PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা বিহারগী ঔরাঙ্গবাদতা লুপা করোর ২১,৪০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। ঙসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিংগী সেক্তরশিংগী মনুংদা লম্বী, রেলৱে অমসুং নমামি গঙ্গে য়াওরি। প্রধান মন্ত্রীনা ফোতো গেল্লরি অমসু য়েংখি।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বিহার বিভুতি শ্রী অনুগ্রাহ নরায়ান য়াওনা নিংতম লান্মী কয়া অমসুং শক্নাইরবা মীওই কয়া পোকখিবা ঔরাঙ্গবাদকী লমদমদা ঙসি বিহারগী চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা পন্দুব অমা ইরে। লম্বী অমসুং রেলগী সেক্তরশিং য়াওনা লুপা করোর ২১,৪০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং ঙসি মীয়ামদা কৎথোকখিবা অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখিবা অসিনা অনৌবা বিহারগী শক্তম অমা উরগনি।
অমাস-দারভঙ্গা লেন মরিগী কোরিদোর, দানাপুর-বিহাতা লেন মরিগী ইলেভেতেদ রোদ অমসুং পাতন রিং রোদকী সেরপুর-দিঘৱারা ফেজগী উরেপ-উয়ুং তমখিবা অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি প্রোজেকশিং মতম চানা লোইশিনবা অমসুং মীয়ামদা কৎথোকপা হায়বসি হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিগী শক্তমনি। নমামি গেঙ্গে প্রোজেক্কী মখাদা বিহারদা লুপা করোর ২,১৯০ চঙনা পায়খৎপা প্রোজেক ১২ শঙ্গাখিবা অমসুং অরা বাই পাস রেল লাইনগী উরেপ-উয়ুং তমখিবা অসি মোদীগী গরেন্তিনি। বিহারগী মীয়াম্না, মরুওইনা ঔরাঙ্গবাদকী মীয়াম্না বরানাসী-কোলকাতা এক্সপ্রেসৱে খৌরাংনা ঙাইদুনা লাক্লি, মসিনা য়ু.পি অমসুং কোলকাতাদা চৎপদা পুং খর খক চঙগনি। ঙসিগী প্রোজেকশিং অসিগীদমক বিহারগী মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
হন্দক সরকারনা ভারত রত্ন পীখ্রবা জন নয়ক কারপুরী থাকুরগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উত্তুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বিহারগী চাউথোকচনিংঙাই ওইরবা শ্রী কাপুরী থাকুরদা ভারত রত্ন পীবা অসি বিহার শীনবা থুংনা ইকায়খুম্নবা উৎপনি। অযোধ্যা ধামদা শ্রী রাম মন্দিরগী প্রান প্রতিস্থা পাংথোকখ্রে অমসুং মসি মাতা সিতাগী লমদমগী হরাওনবগী মচাক অমনি। বিহারগী মীয়াম্না হরাও-তয়াম্না প্রান প্রতিস্থা শরুক য়াখি।
রাজ্য অসিদা দবল ইঞ্জিন সরকার অমুক হল্লকপগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি বিহার হরাওবা অমসুং মশানা মশাবু থাজবনা পীক থল্লে। বিহারদা শাগৈগী রাজনিতি লৈত্রে।
নোংমা খক্তদা পায়খৎলিবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিংগী পাক-চাউবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মসি দবল ইঞ্জিন সরকারগী মখাদা খোঙজেল হোংলকপগী খুদমনি। লম্বীগী প্রোজেকশিংনা পাতনা, নালান্দা, জাহানাবাদ, গয়া, ভাইসালি, সামাস্তিপুর অমসুং দরভঙ্গাগুম্বা সহরশিংগী শক্তম হোংহল্লগনি। মসিগা চপ মান্ননা লমকোয়বা মীওইশিংনা পাম্নরিবা বোধগয়া, বিষ্ণুপাদ, রাজগির, নালান্দা, ভাইসালি অমসুং পাবাপুরিগী শক্তমশিংশু হোংলগনি। নৌনা শেমগৎলিবা দরভঙ্গা এয়রপোর্ত অমসুং বিহাতা এয়রপোর্ত মসিগী লম্বীগী প্রোজেকশিং অসিগা শম্নরগনি।
বিহারদা তুরিজম সেক্তরগী খুদোংচাবশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অনৌবা বন্দে ভারত অমসুং অমৃত ভারত ত্রেনশিং লমথারে অমসুং অমৃত ভারত স্তেসনশিং শেমগৎলে। ঙসিগী নহারোলশিং স্কিল দিবলপমেন্ত প্রোগ্রামশিংগী মখাদা ত্রেনিং পীরে। বিহারগী হেন্দিক্রাফশিং য়োকখৎনবা লুপা করোর ২০০ রোম চঙনা এক্তা মোল শানবা উরেপ-উয়ুং তম্লে। মসিনা রাজ্য অসিদা অনৌবা মাইকে অমা তাক্কনি অমসুং অফবা ৱাখল্লোন লৈহনগনি। ঐখোয়না বিহার অরিবা মতমশিংদা অমুক হন্না পুররোই। মসি গরেন্তিনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বিহারগী লায়রবশিং মতেং পাংলবা মতমদা বিহার চাউখৎকনি। লৈবাক অসিগী লায়রবা, ত্রাইবেল, দলিত অমসুং তোল্লবা খুদিংমক্কী থৌনা হেনগৎহন্নবা ঐখোয়গী সরকারনা থবক পায়খৎলে। বেনিফিসরি করোর ৯ রোম পি.এম গরিব কলয়ান অন্ন য়োজনাগী কান্নবশিং ফংলে। বিহারদা নুপী করোর ১ উজৱালা গ্যাস কন্নেক্সনগী কান্নবা ফংলে। লৌমী লাখ ৯০ পি.এম কিষান সম্মান নিধিগী কান্নবা ফংদুনা মখোয়গী একাউন্তশিংদা লুপা করোর ২২,০০০ হাপচিনখ্রে। চহি ৫গী মমাঙদা য়ুমথোং চাদা ২ খক তোতি ঈশিং ফংলমখি, হৌজিক য়ুমথোং চাদা ৯০ তোতি ঈশিং ফংলে। বিহারদা অয়ুস্মান কার্দ পায়বা মীওই লাখ ৮০ লৈরে অমসুং নোর্থ কোয়াল রিজার্বর য়োজনা লোইশিন্দুনা বিহার অমসুং ঝারখন্দগী জিলা ৪দা লম হেক্তর লাখ ১দা ইথৈ পীরগনি।
মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বিহার চাউখৎহনবা, বিহারদা শান্তি, লো অমসুং ওর্দরগী মতুংইন্না লৈবাক ঙাকপা অমসুং বিহারগী ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংদা হকশিং ফংহনবা হায়বসি- মসি মোদীগী গরেন্তিনি। পীরিবা গরেন্তিশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবা অমসুং সরকারগী অহুমশুবা তার্মদা বিকসিত ভারত অমা শেমগৎনবা মপুংফানা থাজবা থম্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়বদগী, মীয়াম মখোয়গী মোবাইল ফোনশিংগী ফ্লাসলাইতশিং থাদুনা চাউখৎপগী কুহ্মৈগী ঙসিগী থৌরম অসি হরাওবা ফোঙদোকখি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা বিহারগী রাজ্যপাল শ্রী রাজেন্দ্র ভি অরলেকার, বিহারগী চীফ মিনিস্তর শ্রী নিতিস কুমার, বিহারগী দিপুতি চীফ মিনিস্তরশিং শ্রী সামরাত চৌধুরি অমসুং শ্রী বিজয় কুমার সিনহা, এম.পিশিং, এম.এল.এশিং অমসুং বিহার সরকারগী মিনিস্তরশিং য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
রাজ্য অসিদা নেসনেল হায়ৱে নেতৱার্ক মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ১৮,১০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা নেসনেল হায়ৱে প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। শঙ্গাখিবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা এন.ঐচ-২২৭গী জয়নগর-নরাহিয়া সেক্সন(কিমি ৬৩.৪) পেব সোলজরগা লোয়ননা লেন অনি ওইহনবা; এন.ঐচ-১৩১জিগী কনহাওলিদগী রামনগর ফাওবা পাতনা রিং রোদ লেন তরুক ওইহনবা; কিসানগঞ্জ সহরদা হৌজিক লৈরিবা ফ্লাইওভর অসিগা খ্রমব্রাংননা কিমি ৩.২গী অনিশুবা ফ্লাইওভর অমা; বাখিতিয়ারপুর-রাজাওলি (কিমি ৪৭) লেন মরি ওইহনবা অমসুং এন.ঐচ-৩১৯গী অরা-পরারিয়া সেক্সন(কিমি ৫৫) লেন মরি ওইহনবা য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা নেসনেল হায়ৱে প্রোজেক তরুক উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। প্রোজেকশিং অদুগী মনুংদা অমাসতগী সিবরামপু খুঙ্গং ফাওবা কিমি ৫৫গী লেন মরিগী এসেস কন্ত্রোল গ্রিনফিল্দ নেসনেল হায়ৱে শেমগৎপা; সিবরামপুরদগী রামনগর ফাওবা কিমি ৫৪গী লেন মরিগী এসেস কন্ত্রোল গ্রিনফিল্দ নেসনেল হায়ৱে শেমগৎপা; কলয়ানপুরদগী বালভাদারপুর খুঙ্গং ফাওবা কিমি ৪৭গী লেন মরিগী এসেস কন্ত্রোল গ্রিনফিল্দ নেসনেল হায়ৱে শেমগৎপা; বালভাদারপুরদগী বেলা নৱাদা ফাওবা কিমি ৪২ শাংবা লেন মরিগী এসেস কন্ত্রোল গ্রিনফিল্দ নেসনেল হায়ৱে শেমগৎপা; দনাপুর-বিহতা সেক্সনদগী কিমি ২৫গী লেন মরিগী ইলাভেতেদ কোরিদোর অমসুং বিহতা-কোইলৱার সেক্সনগী হৌজিক লৈরিবা লেন অনি লেন মরি ওইহনবা য়াওরি। লম্বীগী প্রোজেকশিং অসিনা চৎথোক-চৎশিন নুংঙাইবা হেনগৎহনগনি, চৎপগী মতম হন্থহনগনি, তুরিজম চাউখৎহনগনি অমসুং লমদম অসিগী খুন্নাই অমসুং শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনগনি।
পাতনা রিং রোদগী শরুক অমা ওইনা গঙ্গা তুরেল মথক্তা লেন তরুক্কী থোং অমা শাংনবা প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমখি। থোং অসি লৈবাক অসিদা খ্বাইদগী শাংবা থোংশিংগী মনুংদা অমা ওইগনি। প্রোজেক অসিনা পাতনা সহরদা মী চিনবা হন্থহনগনি অমসুং বিহারগী অৱাং অমসুং মখা থংবা শরুকসিং য়াংনা অমসুং নুংঙাইনা চৎথোক-চৎশিন তৌবদা নুংঙাইবা হেনগৎহনগনি অমসুং লমদম অসিগী খুন্নাই অমসুং শেন-থুম চাউখৎহনগনি।
বিহারদা লুপা করোর ২,১৯০ রোম চঙনা নমামি গঙ্গে প্রোজেক্কী মখাদা পায়খৎপা প্রোজেক ১২ প্রধান মন্ত্রীনা শঙ্গাখি। প্রোজেকশিংগী মনুংদা সাইদপর অমসুং পাহারিদা সিৱেজ ত্রিৎমেন্ত প্লান্ত; সাইদপুর, বেয়ুর, পহারি জোন ৪-এদা সিৱেজ নেতৱার্ক; কারমালিচাকতা সিৱেরেজ সিস্তেমগা লোয়ননা সিৱের নেতৱার্ক; পাহারি জোন ৫তা সিৱেরেজ স্কিম; বারহ, ছাপ্রা, নৌগাচিয়া, সুলতানগঞ্জ অমসুং সোনেপুর তাউন্দা ইন্তরসেপসন, দাইভর্জন অমসুং সিৱেজ ত্রিৎমেন্ত প্লান্ত য়াওরি। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিনা অমোৎপা ঈশিং গঙ্গা তুরেলদা থাদদ্রিঙৈদা মফম কয়াদা অমোৎপা ঈশিং শেংদোক্কনি, তুরেল লু-নানবা হেনগৎহনগনি অমসুং লমদম অসিগী মীয়াম কান্নবা পীগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা পাতনাদা য়ুনিতি মোল শানবা উরেপ-উয়ুং তমখি। লুপা করোর ২০০ হেন্না চঙনা শাগদৌরিবা মোল অসিদা মালেম থাক্কী দিজাইনশিং, তেক্নোলোজি, নুংঙাইবা অমসুং ফজবা য়াওদুনা অনৌবা খুদোংচাবশিং য়াওগনি। মোল অসিদা রাজ্যশিং, য়ুনিয়ন তেরিতোরিশিং অমসুং জিলাশিংগী মফম পীগনি অমসুং মখোয়গী অখন্নবা পোৎথোকশিং উৎপা ঙমহনগনি। রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগী অচৌবা স্তোল ৩৬ অমসুং বিহারগী জিলা খুদিংমক্কী অপীকপা স্তোল ৩৮ য়াওগনি। য়ুনিতি মোল অসিনা লমদম অমগী মেনুফেকচরিং অমসুং ৱান দিস্ত্রিক ৱান প্রদক য়োকখৎকনি, বিহার অমসুং ভারতকী জিওগ্রাফিকেল ইন্দিগেতর(জি আই) পোৎথোকশিং অমসুং ইয়োংগী পোৎথোকশিং য়োকখৎকনি। প্রোজেক অসিনা রাজ্য অসিদা থবক ফংবা, ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎপা অমসুং মপান্দা থাদোকপগী লমদা কান্নবা কয়া ফংহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা বিহারদা রেলৱে প্রোজেক অহুম লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। হায়রিবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা পাতলিপুত্রাদগী পাহলেজা ফাওবা রেলৱে লাইন দবল ওইহনবা; বনধুৱা-পাইমারগী মরক্তা কিমি ২৬গী অনৌবা রেল লাইন; অমসুং গয়াদা মেমু সেদ অমা য়াওরি। প্রধান মন্ত্রীনা অরা বাই পাস রেল লাইনগী উরেপ-উয়ুং তমগনি। রেল প্রোজেকশিং অসিনা রেলদা চৎথোক-চৎশিন হেন্না ফগৎহনগনি, লাইন কেপাসিতি হেনগৎহনগনি অমসুং ত্রেনশিং চেনবা হেনগৎহনগনি অমসুং লমদম অসিদা উদোগ চাউখৎপা হেনগৎহনগনি।