Ministry of Labour & Employment
Efforts made to increase employment in the country
08 FEB 2024 5:36PM by PIB Delhi
The data on Employment and Unemployment is collected through Periodic Labour Force Survey (PLFS) conducted by the Ministry of Statistics and Programme Implementation (MoSPI) since 2017-18. The survey period is July to June every year.
As per the latest available Annual PLFS Reports, the estimated Labour Force Participation Rate (LFPR), Worker Population Ratio (WPR) and Unemployment Rate (UR) on usual status for persons of age 15 years and above in the country during the period 2018-19 to 2022-23 are as follows:
(%)
Years
WPR
UR
2020-21
52.6
4.2
2021-22
52.9
4.1
2022-23
56.0
3.2
Source: PLFS, MoSPI
The data indicates that the WPR, indicating employment, has an increasing trend over the years and unemployment rate has a declining trend over the years.
Employment generation coupled with improving employability is the priority of the Government. Accordingly, the Government of India has taken various steps for generating employment in the country, both rural and urban areas.
The Government of India has announced Aatmanirbhar Bharat package to provide stimulus to business and to mitigate the adverse impact of Covid 19. Under this package, the Government has provided fiscal stimulus of more than Rupees Twenty Seven lakh crore. This package comprises of various long term schemes/ programmes/ policies for making the country self-reliant and to create employment opportunities.
The Aatmanirbhar Bharat Rojgar Yojana (ABRY) was launched with effect from 1st October, 2020 to incentivize employers for creation of new employment and restoration of loss of employment during Covid-19 pandemic. The terminal date for registration of beneficiaries was 31.03.2022. Since inception of the scheme, till 19.01.2024, benefits have been provided to 60.49 lakhs beneficiaries under the scheme. State/UT-wise progress of the scheme is at Annexure-I.
The Government is implementing Prime Minister Street Vendor’s AtmaNirbharNidhi (PM SVANidhi Scheme) since June 01, 2020 to facilitate collateral free working capital loan to street vendors to restart their businesses, which were adversely impacted during the Covid-19 pandemic. As on 31.01.2024, 83.67 lakh loans have been sanctioned under the scheme. State/UT-wise progress of the scheme is at Annexure-II.
Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMY) was launched by the Government for facilitating self-employment. Under PMMY, collateral free loans upto Rs. 10 lakh, are extended to micro/small business enterprises and to individuals to enable them to setup or expand their business activities. State-wise data since inception of the scheme is at Annexure-III.
The Production Linked Incentive (PLI) scheme is being implemented by the Government with an outlay of Rs. 1.97 lakh crore, for a period of 5 years starting from 2021-22 which have potential for creating 60 lakh new jobs.
PM GatiShakti is a transformative approach for economic growth and sustainable development. The approach is driven by seven engines, namely, Roads, Railways, Airports, Ports, Mass Transport, Waterways and Logistics Infrastructure. This approach is powered by Clean Energy and Sabka Prayas leading to huge job and entrepreneurial opportunities for all.
The Government of India is encouraging various projects involving substantial investment and public expenditure on schemes like Prime Minister’s Employment Generation Programme (PMEGP), Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS) and Deen Dayal Antodaya Yojana-National Urban Livelihoods Mission (DAY-NULM) etc. for employment generation. State/UT-wise details of the progress of the schemes are at Annexure-IV to VII.
Further, the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE) is implementing the National Apprenticeship Promotion Scheme (NAPS), Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY), Jan Shikshan Sansthan (JSS) Scheme and Craftsman Training Scheme (CTS) through Industrial Training Institutes (ITIs) to enhance the employability of youth.
Besides these initiatives, various flagship programmes of the Government such as Make in India, Start-up India, Stand-up India, Digital India, Housing for All etc. are also oriented towards generating employment opportunities.
All these initiatives are expected to collectively generate employment in the medium to long term through multiplier-effects.
Annexure-I
Details of ABRY Beneficiaries (As on 19.01.2024)
State
No. of Beneficiary Estts.
No. of Beneficiary Employees
ANDAMAN AND NICOBAR ISLANDS Total
36
479
ANDHRA PRADESH Total
4044
166966
ARUNACHAL PRADESH Total
17
514
ASSAM Total
670
19908
BIHAR Total
1213
28553
CHANDIGARH Total
1584
64817
CHATTISGARH Total
2951
85103
DELHI Total
3146
227677
GOA Total
542
20948
GUJARAT Total
15579
644031
HARYANA Total
7640
400596
HIMACHAL PRADESH Total
2164
83382
JAMMU AND KASHMIR Total
891
19384
JHARKHAND Total
2248
62776
KARNATAKA Total
11010
486860
KERALA Total
2733
96352
LADAKH Total
17
190
MADHYA PRADESH Total
6257
205814
MAHARASHTRA Total
22448
978893
MANIPUR Total
58
1695
MEGHALAYA Total
39
1224
MIZORAM Total
15
377
NAGALAND Total
17
234
ORISSA Total
4195
89357
PUNJAB Total
6550
171012
RAJASTHAN Total
11481
326589
SIKKIM Total
113
3766
TAMIL NADU Total
16761
818054
TELANGANA Total
5392
283315
TRIPURA Total
150
5440
UTTAR PRADESH Total
12414
433665
UTTARAKHAND Total
2425
93505
WEST BENGAL Total
7710
227637
Grand Total
152510
6049113
Source: EPFO, MoLE
Annexure-II
State wise data on beneficiaries for Prime Minister Street Vendor’s AtmaNirbharNidhi (PM SVANidhi Scheme) as on 30.01.2024
S.No.
State
Eligible Application
Sanctioned
Disbursed
Disbursed Amount (In Rs.)
FY 20-21
FY 21-22
FY 22- 23
FY 23-24
FY 20-21
FY 21-22
FY 22- 23
FY 23-24
FY 20-21
FY 21-22
FY 22- 23
FY 23-24
FY 20-21
FY 21-22
FY 22- 23
FY 23-24
1
ANDAMAN AND NICOBAR ISLANDS
420
207
289
137
395
141
218
195
387
146
186
180
3,869,000.00
2,020,000.00
3,990,000.00
4,265,000.00
2
ANDHRA PRADESH
148,092
103,117
95,491
160,016
117,831
81,787
49,693
179,941
112,733
82,182
47,867
180,254
1,120,334,407.52
934,134,334.00
864,674,682.00
2,687,935,200.00
3
ARUNACHAL PRADESH
3,088
1,354
1,733
1,736
1,839
876
2,040
2,194
1,588
1,105
1,799
2,181
15,865,501.00
13,119,900.00
31,349,000.00
43,430,000.00
4
ASSAM
22,513
50,782
27,976
67,854
15,817
43,191
23,848
66,845
14,158
42,674
23,562
65,671
141,174,900.00
446,696,700.00
367,440,882.00
945,543,490.00
5
BIHAR
67,904
25,280
26,790
88,909
33,880
15,749
11,892
85,409
28,856
19,532
10,240
65,933
284,845,887.60
201,684,209.00
173,936,682.00
861,932,757.00
6
CHANDIGARH
3,007
2,293
3,181
1,386
2,148
1,573
1,866
2,704
2,051
1,593
1,891
1,901
20,394,344.00
17,720,282.00
34,360,000.00
37,760,000.00
7
CHHATTISGARH
66,788
16,344
31,600
26,598
41,015
9,274
11,741
46,102
40,294
9,240
11,152
39,955
399,327,090.20
120,163,000.00
202,183,895.00
662,990,201.00
8
Daman and Diu and Dadra and Nagar Haveli
1,590
162
659
686
1,123
148
435
1,330
1,031
228
300
1,466
10,273,524.00
2,430,000.00
5,294,950.00
23,095,000.00
9
DELHI
46,246
21,595
70,337
165,463
33,062
10,297
33,610
141,385
31,163
11,066
27,108
117,042
309,444,999.00
115,669,230.00
369,915,494.00
1,383,249,669.00
10
GOA
1,170
475
782
505
1,028
415
499
590
1,017
393
471
534
10,105,105.00
5,667,000.00
10,605,000.00
13,135,000.00
11
GUJARAT
133,190
149,593
131,550
304,384
106,659
114,095
103,901
254,072
102,285
111,507
99,801
247,333
1,015,394,744.08
1,280,089,624.00
1,674,543,015.00
3,537,772,957.00
12
HARYANA
30,036
22,442
21,410
207,296
17,807
12,629
12,068
136,683
16,944
11,613
12,158
106,507
167,796,648.60
137,484,718.00
209,599,450.00
1,232,505,868.00
13
HIMACHAL PRADESH
3,309
1,364
2,925
2,536
2,812
1,243
2,046
2,862
2,767
1,244
2,003
2,770
27,575,669.00
18,909,000.00
46,298,000.00
62,203,100.00
14
JAMMU AND KASHMIR
14,139
4,523
10,848
5,001
11,898
3,839
5,199
5,113
11,517
4,066
4,964
4,175
115,001,100.00
53,764,800.00
101,004,000.00
111,410,000.00
15
JHARKHAND
32,763
15,537
19,999
70,076
22,545
8,288
8,815
60,783
22,025
8,378
7,467
51,500
218,912,960.60
99,130,900.00
130,003,000.00
635,799,950.00
16
KARNATAKA
153,400
44,655
110,364
250,284
114,447
46,185
78,315
239,545
107,969
45,545
68,146
238,090
1,076,028,012.99
571,805,315.00
1,199,663,600.00
3,382,824,561.00
17
KERALA
9,217
4,129
6,641
103,674
8,143
3,352
5,530
86,043
8,053
3,380
5,139
77,931
79,999,706.42
53,729,000.00
105,805,367.00
856,622,843.00
18
LADAKH
270
102
270
264
249
78
216
241
247
73
214
203
2,470,000.00
1,320,000.00
4,510,000.00
4,770,000.00
19
MADHYA PRADESH
410,291
267,072
260,729
439,493
324,015
197,836
175,570
462,057
313,750
199,555
170,505
406,061
3,119,326,701.00
2,421,026,611.00
3,042,977,823.00
6,797,304,514.00
20
MAHARASHTRA
241,354
62,046
384,269
518,661
169,490
44,403
238,256
507,424
149,105
60,749
211,281
440,409
1,481,235,647.87
730,258,777.00
2,684,221,953.00
5,449,159,543.00
21
MANIPUR
14,104
2,136
4,517
1,299
6,773
1,863
2,339
2,284
6,094
2,498
1,868
2,441
60,866,001.00
26,025,000.00
34,855,000.00
46,375,000.00
22
MEGHALAYA
343
414
1,266
2,256
266
385
1,039
1,682
253
383
1,020
1,650
2,530,000.00
4,120,000.00
12,989,780.00
22,848,700.00
23
MIZORAM
494
163
236
2,362
449
133
131
1,736
445
135
125
1,643
4,450,000.00
2,320,000.00
2,640,000.00
20,060,000.00
24
NAGALAND
1,725
782
1,007
1,948
1,214
464
563
1,294
1,202
467
471
1,257
12,020,000.00
6,345,000.00
8,040,000.00
18,820,000.00
25
ODISHA
47,008
11,784
25,179
28,455
29,260
7,718
12,983
39,263
27,492
8,994
10,686
37,210
271,730,731.16
105,652,690.00
202,556,700.00
622,391,804.00
26
PUDUCHERRY
1,542
369
756
2,313
1,202
169
563
2,470
1,130
226
520
2,437
11,286,498.00
3,355,000.00
9,895,001.00
34,820,000.00
27
PUNJAB
64,705
19,359
28,067
127,644
29,466
10,949
12,357
135,012
26,659
13,258
11,366
120,690
264,270,342.00
137,433,522.00
195,986,880.00
1,440,864,749.00
28
RAJASTHAN
102,738
19,769
52,402
121,682
55,762
12,224
19,055
109,311
50,329
17,024
9,120
99,128
501,615,853.80
170,871,295.00
160,579,100.00
1,265,038,614.00
29
SIKKIM
3
-
13
1,154
1
1
2
1,072
1
1
-
1,052
10,000.00
10,000.00
-
10,530,000.00
30
TAMIL NADU
218,542
106,190
108,949
245,071
110,365
62,706
58,648
267,366
87,710
77,949
60,334
246,760
871,970,690.00
796,659,791.00
1,037,273,843.00
3,418,334,371.00
31
TELANGANA
380,632
96,426
131,175
156,808
330,507
73,493
98,347
158,141
310,412
87,650
88,588
164,257
3,069,540,685.87
1,404,937,190.00
1,808,405,829.00
3,821,031,299.00
32
TRIPURA
3,616
1,092
1,717
2,193
2,633
871
1,043
2,437
2,611
822
994
2,319
26,066,825.00
10,475,000.00
18,720,000.00
37,264,800.00
33
UTTAR PRADESH
700,474
188,861
458,641
633,319
594,124
214,957
353,109
640,764
563,731
236,705
346,360
613,331
5,549,886,097.97
2,491,452,541.00
5,558,257,473.00
9,878,460,408.00
34
UTTARAKHAND
13,586
3,380
10,679
16,196
9,259
1,946
7,330
15,023
9,112
1,908
7,018
14,419
90,731,368.00
24,165,000.00
118,935,001.00
219,114,500.00
35
WEST BENGAL
11,688
17,167
16,806
216,887
5,215
8,791
4,920
174,630
2,377
11,220
2,694
162,506
23,548,899.00
110,660,707.00
38,315,880.00
1,681,727,170.00
Total
2,949,987
1,260,964
2,049,253
3,974,546
2,202,699
992,069
1,338,187
3,834,003
2,057,498
1,073,509
1,247,418
3,521,196
20,379,899,940.68
12,521,306,136.00
20,469,827,280.00
51,271,391,068.00
Source: Ministry of Housing and Urban Affairs
State/UT-wise details of Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMY)
(Amount in Rs. Crore)
F.Y. 2020-21
F.Y. 2021-22
F.Y 2022-23
F.Y. 2023-24 (as on 26.01.2024)
S.No.
State Name
No. of Loan A/cs
Sanctioned Amount
Disbursed Amount
No. of Loan A/cs
Sanctioned Amount
Disbursed Amount
No. of Loan A/cs
Sanctioned Amount
Disbursed Amount
No. of Loan A/cs
Sanctioned Amount
Disbursed Amount
1
Andaman and Nicobar Island
5,468
123.01
119.32
1,901
77.40
76.53
3,463
127.29
124.34
2,389
92.67
91.00
2
Andhra Pradesh
11,52,152
12,028.33
11,564.66
11,17,922
11,829.82
11,445.42
13,48,593
16,450.70
16,212.30
12,88,319
15,313.58
15,066.81
3
Arunachal Pradesh
6,159
179.31
172.12
5,705
90.50
86.51
17,193
224.78
214.59
20,470
237.43
230.27
4
Assam
11,89,829
7,657.19
7,399.66
6,82,889
4,866.50
4,577.28
5,99,213
6,300.99
6,182.19
5,48,455
5,036.60
4,944.31
5
Bihar
53,06,694
25,589.31
24,019.78
66,78,155
32,096.95
30,725.07
84,89,231
46,463.15
45,448.59
67,88,055
40,902.17
39,543.34
6
Chandigarh
20,295
449.35
432.22
14,926
281.66
273.03
17,261
301.41
293.58
11,418
230.74
223.71
7
Chhattisgarh
10,27,266
6,746.80
6,423.07
9,70,396
5,929.49
5,797.46
11,14,927
8,391.61
8,262.57
7,46,412
6,414.18
6,001.32
8
Dadra and Nagar Haveli & Daman and Diu
4,927
81
70
4,397
70
68
5,512
104
102
3,636
75
74
9
Delhi
3,30,497
4,130.30
4,003.83
1,94,835
2,616.58
2,559.59
3,37,476
3,800.63
3,759.22
2,37,216
3,242.76
3,169.62
10
Goa
37,520
553.70
501.47
35,950
491.36
472.87
42,745
719.27
700.19
34,581
599.22
583.89
11
Gujarat
14,30,956
11,579.26
11,313.24
15,90,960
12,152.39
11,990.04
17,84,437
17,668.10
17,507.49
14,61,374
14,774.16
14,568.97
12
Haryana
10,05,453
7,552.06
7,303.11
10,57,963
7,768.34
7,574.18
12,18,808
10,154.93
9,944.79
8,35,450
8,115.11
7,828.33
13
Himachal Pradesh
1,30,494
2,365.06
2,163.83
1,07,556
2,152.58
2,027.43
1,51,733
3,133.01
3,080.21
91,360
1,886.73
1,783.88
14
Jharkhand
16,68,281
8,471.20
8,177.78
17,77,882
8,817.00
8,615.43
20,56,159
11,266.17
11,097.08
16,87,689
10,120.14
9,956.43
15
Karnataka
46,45,196
30,199.18
29,785.29
42,98,481
28,695.29
28,374.92
55,92,066
40,964.95
40,746.09
46,85,231
35,090.87
34,866.80
16
Kerala
15,86,258
11,416.45
11,238.55
16,20,168
11,698.12
11,549.58
17,81,474
15,400.47
15,079.22
13,85,660
11,878.93
11,741.07
17
Lakshadweep
1,799
23.06
22.94
725
16.66
16.47
1,623
26.81
26.75
1,708
29.68
29.62
18
Madhya Pradesh
32,49,158
18,474.24
17,822.84
32,31,804
18,814.95
18,218.44
37,01,661
25,301.30
24,632.59
25,35,241
18,884.08
18,037.54
19
Maharashtra
37,54,163
25,208.63
24,624.06
41,58,052
25,797.74
25,416.48
52,53,324
36,531.98
36,104.52
40,82,070
31,993.92
31,680.77
20
Manipur
69,906
435.42
406.68
74,138
413.42
379.20
39,744
487.23
471.22
8,559
149.29
142.27
21
Meghalaya
40,478
414.67
402.43
16,892
211.84
204.01
24,937
340.62
331.52
23,719
308.87
303.10
22
Mizoram
12,716
245.30
211.15
11,396
211.29
192.30
23,394
424.40
420.92
23,760
424.26
420.35
23
Nagaland
19,787
261.07
244.48
15,191
229.00
209.49
15,172
314.62
296.78
16,427
302.09
295.52
24
Odisha
36,34,998
15,328.63
14,919.04
36,70,907
16,900.00
16,557.27
39,22,511
21,708.62
21,505.13
27,24,457
16,828.97
16,666.86
25
Pondicherry
1,08,775
618.77
606.91
1,31,525
801.43
795.30
98,394
741.23
735.74
1,07,197
814.09
808.13
26
Punjab
10,94,143
7,413.44
7,065.11
11,09,810
8,179.96
7,926.06
12,59,891
11,055.03
10,766.37
8,42,424
8,413.43
7,843.90
27
Rajasthan
24,81,296
18,571.38
18,223.39
26,67,998
18,999.20
18,728.94
29,77,440
24,686.97
24,492.62
20,93,858
20,229.42
20,058.52
28
Sikkim
15,356
200.95
193.09
11,059
162.54
156.89
13,805
225.77
219.30
15,658
184.66
178.71
29
Tamil Nadu
49,47,732
28,967.97
28,534.56
56,25,146
32,477.55
32,262.94
64,06,513
43,948.08
43,730.39
53,61,832
40,954.85
40,750.45
30
Telangana
6,36,219
6,947.89
6,765.03
5,33,545
6,168.85
6,010.47
6,39,323
8,134.81
7,995.30
7,05,704
7,850.52
7,660.86
31
Tripura
3,26,855
2,116.81
2,040.35
3,57,304
2,496.63
2,445.73
3,50,659
2,363.45
2,349.61
2,58,521
1,951.64
1,919.06
32
Union Territory of Jammu and Kashmir
2,94,501
5,513.46
5,401.94
2,62,645
5,788.31
5,696.54
3,30,963
7,317.51
7,219.71
1,88,349
4,416.77
3,984.96
33
Union Territory of Ladakh
8,477
228.05
223.75
8,176
233.79
231.55
9,988
288.30
285.87
5,667
173.77
169.05
34
Uttar Pradesh
47,38,452
29,231.35
27,875.13
57,87,982
33,663.73
32,850.80
68,08,721
48,194.90
47,427.26
58,75,528
43,276.07
42,451.27
35
Uttarakhand
3,01,870
3,100.82
2,953.57
3,33,914
3,015.89
2,939.91
4,45,328
4,369.82
4,303.54
3,38,417
3,537.39
3,477.35
36
West Bengal
54,50,920
29,335.98
28,529.86
56,27,231
34,893.20
33,949.81
54,26,916
38,605.21
38,353.85
48,71,493
35,782.22
35,576.69
Total
5,07,35,046
3,21,759.22
3,11,754.44
5,37,95,526
3,39,110.33
3,31,402.19
6,23,10,598
4,56,538.01
4,50,423.65
4,99,08,304
3,90,515.78
3,83,128.66
Source: As per data uploaded by Member Lending Institutions (MLIs) on Mudra Portal
Annexure-IV
The estimated employment generated (No. of persons) under PMEGP of all States/UT during last 5 years and current year
S. N.
States/ UTs
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
(till 30.01.2024)
Estimated
employment
generated
(No. of persons)
Estimated
employment
generated
(No. of persons)
Estimated
employment
generated
(No. of persons
Estimated
employment
generated
(No. of persons)
1
ANDAMAN NICOBAR
1240
1296
968
584
2
ANDHRA PRADESH
13392
19816
24584
30184
3
ARUNACHAL PRADESH
784
1568
1264
1264
4
ASSAM
23512
30840
20768
14608
5
BIHAR
17536
19816
35672
40648
6
CHANDIGARH-UT
80
168
120
80
7
CHHATTISGARH
21744
24160
20344
11880
8
DELHI
592
800
576
352
9
GOA
464
696
528
392
10
GUJARAT*
22832
33144
24568
22256
11
HARYANA
13920
13808
12472
9352
12
HIMACHAL PRADESH
9664
10192
7440
5680
13
JAMMU KASHMIR
68600
173184
96184
86968
14
JHARKHAND
12176
13712
14808
12776
15
KARNATAKA
35504
47016
44944
27040
16
KERALA
19112
22312
25032
18952
17
LADAKH
2248
2360
728
840
18
LAKSHADWEEP
24
56
16
0
19
MADHYA PRADESH
38832
64656
47656
24304
20
MAHARASHTRA**
24832
33024
29000
16752
21
MANIPUR
12448
9112
4360
2432
22
MEGHALAYA
2872
5592
2448
1760
23
MIZORAM
6480
5200
3296
2808
24
NAGALAND
5920
9928
3752
2752
25
ODISHA
25368
34408
31040
17504
26
PUDUCHERRY
352
528
200
96
27
PUNJAB
13216
14320
12512
10144
28
RAJASTHAN
22176
20792
16296
9856
29
SIKKIM
456
680
456
800
30
TAMIL NADU
41504
47776
49120
41800
31
TELANGANA
16200
23248
20320
16208
32
TRIPURA
6736
7664
5624
3744
33
UTTAR PRADESH
79952
100752
92808
67472
34
UTTARAKHAND
17992
14688
14424
8104
35
WEST BENGAL
16560
18440
17008
12200
TOTAL
595320
825752
681336
522592
Source: Ministry of Micro, Small & Medium Enterprises
Annexure-V
State/UT-wise details of the employment provided (in person-days generated) under Mahatma Gandhi NREGS in the last five financial years from 2018-2019 to 2022-2023 and current financial year 2023-2024 (as on 02.02.2024) (Figure in lakh)
SI. No.
States/Uts
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
1
Andhra Pradesh
2593.24
2417.19
2396.03
2229.96
2
Arunachal Pradesh
128.14
158.73
151.35
116.75
3
Assam
911.53
916.61
791.31
780.23
4
Bihar
2276.27
1811.79
2369.09
1751.49
5
Chhattisgarh
1840.90
1692.36
1325.25
963.08
6
Goa
1.10
0.95
0.94
0.33
7
Gujarat
482.29
568.02
468.09
426.10
8
Haryana
179.62
146.40
96.51
99.91
9
Himachal Pradesh
336.19
370.94
307.89
253.95
10
Jammu And Kashmir
407.01
406.33
308.95
287.19
11
Jharkhand
1176.08
1132.47
915.36
944.31
12
Karnataka
1480.32
1634.93
1263.96
1232.73
13
Kerala
1023.00
1059.66
965.78
861.01
14
Ladakh
21.30
19.27
19.56
18.35
15
Madhya Pradesh
3420.21
3000.13
2265.62
1688.89
16
Maharashtra
679.36
825.42
788.06
811.25
17
Manipur
330.52
305.59
74.77
105.32
18
Meghalaya
383.70
393.63
289.27
248.58
19
Mizoram
198.66
200.77
202.33
165.34
20
Nagaland
180.12
192.58
197.25
177.40
21
Odisha
2080.75
1977.94
1853.77
1665.67
22
Punjab
376.75
331.52
321.19
313.01
23
Rajasthan
4605.35
4242.97
3571.87
2977.12
24
Sikkim
37.34
34.34
32.48
29.88
25
Tamil Nadu
3339.46
3457.26
3346.61
3874.97
26
Telangana
1579.53
1457.94
1218.70
935.22
27
Tripura
437.22
426.18
334.55
344.50
28
Uttar Pradesh
3945.41
3257.96
3118.59
3026.63
29
Uttarakhand
303.61
243.18
206.65
157.34
30
West Bengal
4140.17
3642.28
378.76
1.65
31
Andaman and Nicobar
2.61
1.14
1.29
0.77
32
Lakshadweep
0.02
0.01
0.05
0.03
33
Puducherry
10.57
6.15
8.30
18.20
34
The Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu
0.00
0.00
0.00
0.26
Total
38908.33
36332.63
29590.16
26507.42
(As per NREGASoft) and also from the nrega website.
Source: Ministry of Rural Development
Annexure – VI
State-wise and Year-wise details of candidates trained and placed during the last 5 years and current year as on 31.12.2023 under DDU-GKY:
Sl. No.
State
FY 20-21
FY 21-22
FY 22-23
FY 23-24
Trained
Placed
Trained
Placed
Trained
Placed
Trained
Placed
1
Andhra Pradesh
4156
2177
1606
2135
18651
15690
15328
9534
2
Arunachal Pradesh
28
33
233
71
608
294
414
138
3
Assam
1966
3296
3553
916
11889
6277
8070
4546
4
Bihar
2687
2745
7099
2491
11515
7976
5445
3840
5
Chhattisgarh
1109
3683
6499
2883
9742
8542
2231
2193
6
Gujarat
240
875
830
599
2912
1327
2679
1510
7
Haryana
26
1213
1772
680
5518
2686
6644
2494
8
Himachal Pradesh
0
117
334
10
3967
2325
3504
1646
9
Jammu and Kashmir
3454
1945
2300
1102
5459
2485
770
927
10
Jharkhand
1050
1879
4035
1354
10215
7146
8580
4535
11
Karnataka
769
1649
1442
673
3757
2551
2666
1210
12
Kerala
3053
2931
3219
1097
8413
5125
4046
1831
13
Madhya Pradesh
903
969
6825
3977
15653
11987
9250
6748
14
Maharashtra
874
3319
348
1612
6053
3023
3045
1461
15
Manipur
338
387
811
139
1921
869
375
326
16
Meghalaya
83
158
456
241
2165
1301
1387
857
17
Mizoram
37
88
105
94
344
319
523
145
18
Nagaland
221
278
1009
614
2371
1464
1382
1017
19
Odisha
7978
7729
10474
4828
16506
12411
2936
3265
20
Punjab
2922
1931
6976
4188
8119
7646
9895
5521
21
Rajasthan
981
1759
3096
3130
6048
5611
5089
1881
22
Sikkim
0
43
90
0
859
328
956
252
23
Tamil Nadu
213
1286
8228
2941
15224
9641
10387
4640
24
Telangana
2752
1436
3177
2494
4165
1877
25
93
25
Tripura
21
609
1049
193
2244
1021
1718
531
26
Uttar Pradesh
1540
4068
16898
3765
36509
20271
34974
15313
27
Uttarakhand
367
416
3645
917
8280
4459
4732
3403
28
West Bengal
521
2544
732
2424
9406
4354
3878
3536
29
Puducherry
165
44
844
261
813
386
30
A. N Islands
0
0
133
37
390
117
Total
38289
49563
97006
45612
229490
149304
152132
83896
Source: Ministry of Rural Development
Annexure – VII
No. of Skill Trained Candidates Placed under DAY-NULM (During the last five years and the current year [2018-19 to 2023-24 (upto 30.01.2024)])
S. No.
States/UTs
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
1
Andhra Pradesh
24
58
35
18
2
Arunachal Pradesh
0
0
624
62
3
Assam
451
2285
7253
324
4
Bihar
617
1539
2098
636
5
Chhattisgarh
199
119
361
4
6
Goa
401
787
531
1138
7
Gujarat
5054
7960
3010
893
8
Haryana
1048
72
2125
36
9
Himachal Pradesh
431
1301
965
14
10
Jammu & Kashmir
8
130
849
66
11
Jharkhand
711
592
3078
3030
12
Karnataka
213
1164
325
0
13
Kerala
941
1811
2311
375
14
Madhya Pradesh
13327
5913
35060
3348
15
Maharashtra
3178
696
714
1053
16
Manipur
56
141
5258
3998
17
Meghalaya
302
533
401
122
18
Mizoram
325
307
450
532
19
Nagaland
158
167
66
82
20
Odisha
0
0
0
0
21
Punjab
4225
9969
14120
8652
22
Rajasthan
2759
4615
4116
2859
23
Sikkim
0
0
0
0
24
Tamil Nadu
2596
1261
22955
9920
25
Telangana
0
0
0
0
26
Tripura
98
280
0
0
27
Uttar Pradesh
5880
18155
10380
3320
28
Uttarakhand
162
134
458
19
29
West Bengal
696
1779
1526
95
30
A & N Islands
0
0
0
0
31
Chandigarh
198
1405
945
127
32
Delhi
52
270
310
114
33
Puducherry
25
76
154
86
34
Ladakh
0
0
0
0
Total
44,135
63,519
1,20,478
40,923
Source: Ministry of Housing and Urban Affairs
This information was given by Union Minister of State for Labour and Employment Shri. Rameshwar Teli in a written reply in the Rajya Sabha today.

লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিদা থবক ফংবা হেনগৎহন্নবা পাইখৎখিবা খোঙথাংশিং
08 FEB 2024 5:36PM by PIB Imphal
2017-18দগী হৌণা স্তেতিস্তিক্স এন্দ প্রোগ্রাম ইমপ্লিমেন্তেসন মন্ত্রালয় (MoSPI)না পব্লিক লেবর ফোর্স সর্ভে (PLFS) গী খুত্থাংদা এমপ্লোইমেন্ত অমসুং অনএমপ্লোইমেন্তগী দেতা খোমগৎখি। সর্ভেগী মতম অসি চহি খুদিংগী জুলাইদগী জুন ফাওবা ওই।
খ্বাইদগী নৌবা এনুএল PLFS রিপোর্তসকী মতুং ইন্না 2018-19দগী 2022-23 ফাওবগী মতমগী মনুংদা চহি 15 অমসুং মথক্কী লৈবাক অসিদা লৈরিবা মীওইশিংগী উজুএল স্তেতস্তা লৈরিবা এস্তিমেৎ তৌরবা লেবর ফোর্স পার্তিসিপেসন রেৎ (LFPR), ৱার্কর পোপুলেসন রেসিও (WPR) অমসুং অনএপ্লোইমেন্ত রেৎ (UR) মখাদা পীরি:
(%)
চহিশিং
WPR
UR
2020-21
52.6
4.2
2021-22
52.9
4.1
2022-23
56.0
3.2
সোর্স: PLFS, MoSPI
এমপ্লোইমেন্ত তাক্লিবা WPR উৎলিবা দেতা অসি চহি খরা অসিদা হেনগৎলকপগী ত্রেন্দ অমদা লৈ অমসুং অনএমপ্লোইমেন্ত রেৎনা চহি খরা অসিদা হন্থরকপগী ত্রেন্দ অমদা লৈরি।
এমপ্লোইয়েবিলিতী হেনগৎলকপগা লোয়ননা এমপ্লোইমেন্ত জেনরেসন অসি সরকারগী মরু ওইবা মীৎয়েং চংফম ওইরি। মসিগী মতুং ইন্না ভারত সরকারনা লৈবাক অসিদা, খুঙ্গং অমসুং সহরগী মফম অনিমক্তা থবক পীনবগীদমক তোঙান-তোঙানবা খোঙথাংশিং লৌখৎখি।
ভারত সরকারনা বিজিনেস্তা স্তিম্যুলস পীনবা অমসুং কোবিদ 19গী শাথিরবা চৈথেং কোকহন্নবা আত্মনির্ভর ভারত পেকেজ লাউথোকখি। পেকেজ অসিগী মখাদা সরকারনা লুপা করোর লাখ কুন তরেৎ হেনবগী ফিস্কল স্তিম্যুলস পীখি। লৈবাক অসিবু আত্মনির্ভর ওইহন্নবা অমসুং থবক্কী খুদোংচাবশিং পীনবা পেকেজ অসিদা তোঙান-তোঙানবা লোং তর্ম স্কিমশিং/প্রোগ্রামশিং/ পোলিসীশিং য়াওরি।
অনৌবা থবক পীনবগীদমক এমপ্লোইয়রশিং ইনসেন্তিভাইজ তৌনবা অমসুং কোবিদ-19 লাইচৎ মনুংদা থবক মাংখিবা অদু রেস্তোরেসন তৌনবা ওক্তোবর 1, 2020দগী চৎনবা হৌদুনা আত্মনির্ভর ভারত রোজগার য়োজনা (ABRY) লোঞ্চ তৌখি। বেনিফিসরীশিংগী রেজিস্ত্রেসনগীদমক তর্মিনেল দেৎ অসি 31.03.2022নি। স্কিম হৌদোকখিবদগী হৌনা 19.01.2024 ফাওবদা স্কিম অসিগী মখাদা বেনিফিসরী লাখ 60.49দা কান্নবা ফংহনখি। স্কিম অসিগী ওইনা রাজ্য/UT অমমমগী খুমাং চাউশিনবা অদু এনেক্সর-Iদা পীখি।
জুন 01, 2020দগী হৌনা কোবিদ-19 লাইচৎ মনুংদা চাউনা চৈথেং পীখিবা স্ত্রীত ভেন্দরশিংদা মখোয়গী বিজিনেসশিং অমুক হন্না হৌদোক্নবা কোল্লাতরেল ফ্রী ৱার্কিং কেপিতেল লোন পীনবা সরকারনা প্রাইম মিনিস্তর স্ত্রী ভেন্দর্স আত্মনির্ভর নিধি (পি.এম. স্বনিধি স্কিম) ইমপ্লিমেন্ত তীরি। 31.01.2024 ফাওবদা স্কিম অসিগী মখাদা লোন লাখ 83.67 সেঙ্কসন তৌখি। স্কিম অসিগী মখাদা রাজ্য/UT অমমমগী ওইনা খুমাং চাউশিনখিবা অদু এনেক্সর-IIদা পীরি।
প্রধান মন্ত্রী মুদ্রা য়োজনা (PMMY) অসি সরকারনা মশানা মশাদা থবক পীজনবগীদমক সরকারনা লোঞ্চ তৌখি। PMMYগী মখাদা লুপা লাখ 10 ফাওবা কোল্লাতরেল ফ্রী লোনশিং মাইক্রো/স্মোল বিজিনেস এন্তর্প্রাইসশিংদা পীখি অমসুং ইন্দিবিজুএলশিংবু মখোয়গী বিজিনেস হৌদোকপা নত্ত্রগা পাকথোক চাউথোকহন্নবা পীরি। রাজ্য-রাজ্যগী ওইবা স্কিম অসি হৌদোকখিবদগী লৈরিবা দেতা এনেক্সর-IIIদা পীরি।
2021-22দগী হৌদুনা চহি 5গী মতমগী ওইনা লুপা করোর লাখ 1.97গী আউৎলেগা লোয়ননা সরকারনা প্রদক্সন লিঙ্ক ইনসেন্তিব (PLI) স্কিম ইমপ্লিমেন্ত তৌরি, মসিনা অনৌবা থবক লাখ 60 পীনবা পোতেন্সিএল লৈ।
পি.এম. গতিশক্তি অসি ইকনোমিক গ্রোথ অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তগীদমক ত্রান্সফোর্মেতিব এপ্রোচ অমনি। এপ্রোচ অসি ইঞ্জিন তরেৎনা চল্লাইরি মমিং ওইনা পল্লবদা রোদস, রেলৱেজ, এয়রপোর্তস, পোর্তস, মাস ত্রান্সপোর্ত, ৱাতরৱেজ অমসুং লোজিস্তিক্স ইনফ্রাস্ত্রকচর। এপ্রোচ অসি ক্লীন ইনর্জী অমসুং সবকা প্রয়াসনা শাহৌ পীদুনা পুম্নমক্কীদমক থবক অমসুং ওন্তপ্রিনোরিএলগী খুদোংচাবশিং চাউনা পীরি।
ভারত সরকারনা থবক পীনবগীদমক প্রাইম মিনিস্তর্স এমপ্লোইমেন্ত জেনরেসন প্রোগ্রাম (PMEGP), মহাত্মা গান্ধী নেস্নেল রুরেল এমপ্লোইমেন্ত গরেন্তী স্কিম (MGNREGS) অমসুং দীন দয়াল অন্তোদয় য়োজনা-নেস্নেল অর্বান লাইবলিহুদস মিসন (DAY-NULM) অসিনচিংবা স্কিমশিংদা চাউনা ইনভেস্তমেন্ত অমসুং পব্লিক এক্সপেন্দিচর তৌবা য়াওনা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিং পুক্নিং থৌগৎলি। রাজ্য/UT অমমমগী ওইনা স্কিমশিং অসিগী মখাদা খুমাং চাউশিনখিবা অদু এনেক্সর--IV দগী VIIদা পীরি।
মখা তানা স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ওন্তপ্রিনোর্শিপ মন্ত্রালয় (MSDE)না নহারোলগী এমপ্লোইয়েবিলিতী হেনগৎহন্নবা ইন্দস্ত্রিএল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুতশিং (ITIশিং)গী খুত্থাংদা নেস্নেল এপ্রেন্তিসশিপ প্রমোসন স্কিম (NAPS), প্রধান মন্ত্রী কৌশল বিকাস য়োজনা (PMKVY), জন সিক্ষন সনস্থান (JSS) স্কিম অমসুং ক্রাফসমেন ত্রেনিং স্কিম (CTS) ইমপ্লিমেন্ত তৌরি।
ইনিসিএতিবশিং অসিগী মথক্তা মেক ইন ইন্দিয়া, স্তার্ত-অপ ইন্দিয়া, স্তেন্দ-অপ ইন্দিয়া, দিজিতেল ইন্দিয়া, হাউসিং ফোর ওল অসিনচিং সরকারগী তোঙান-তোঙানবা ফ্লেগশিপ প্রোগ্রামশিংসু থবক্কী খুদোংচাবশিং পীনবা মাইকৈদা ওরিয়েন্তেদ ওই।
ইনিসিএতিবশিং অসিনা মল্তিপ্লায়র-ইফেক্তশিংগী খুত্থাংদা মেদিয়মদগী লোং তর্ম ওইনা পুন্না থবক পীরগনি পানরি।
এনেক্সর-I
ABRY বেনিফিসরীশিংগী অকুপ্পা ৱারোল (19.01.2024 ফাওবদা)
রাজ্য
বেনিফিসরীশিংগী এস্তিমেৎ তৌরবা মশিং
বেনিফিসরী এমপ্লোয়ীশিংগী মশিং
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎশিংঅপুনবা
36
479
আন্ধ্র প্রদেশ অপুনবা
4044
166966
অরুনাচল প্রদেশ অপুনবা
17
514
অসাম অপুনবা
670
19908
বিহার অপুনবা
1213
28553
চন্দিগর অপুনবা
1584
64817
ছত্তিশগর অপুনবা
2951
85103
দিল্লী অপুনবা
3146
227677
গোৱা অপুনবা
542
20948
গুজরাত অপুনবা
15579
644031
হরিয়ানা অপুনবা
7640
400596
হিমাচল প্রদেশ অপুনবা
2164
83382
জম্মু অমসুং কশ্মীর অপুনবা
891
19384
ঝারখন্দ অপুনবা
2248
62776
কর্নাতকা অপুনবা
11010
486860
কেরেলা অপুনবা
2733
96352
লদাখ অপুনবা
17
190
মধ্য প্রদেশ অপুনবা
6257
205814
মহারাস্ত্র অপুনবা
22448
978893
মনিপুর অপুনবা
58
1695
মেঘালয় অপুনবা
39
1224
মিজোরাম অপুনবা
15
377
নাগালেন্দ অপুনবা
17
234
ওরিশা অপুনবা
4195
89357
পঞ্জাব অপুনবা
6550
171012
রাজস্থান অপুনবা
11481
326589
সিক্কিম অপুনবা
113
3766
তমিল নাদু অপুনবা
16761
818054
তেলঙ্গানা অপুনবা
5392
283315
ত্রিপুরা অপুনবা
150
5440
উত্তরাখন্দ অপুনবা
12414
433665
উত্তর প্রদেশ অপুনবা
2425
93505
ৱেস্ত বেঙ্গল অপুনবা
7710
227637
পুল্লপকী অপুনবা
152510
6049113
সোর্স: EPFO, MoLE
এনেক্সর-II
30.01.2024 ফাওবদা প্রাইম মিনিস্তর স্ত্রীৎ ভেন্দর্স আত্মনিভরনিধি (পি.এম. স্বনিধি স্কিম)গী মখাদা লৈরিবা রাজ্য রাজ্যগী বেনিফিসরীশিং
সিরিএল মশিং
রাজ্য
ইলিজিবল এপ্লিকেসন
সেঙ্কসন তৌখিবা
কাইথখিবা
কাইথখিবা শেনফম (করোরদা)
FY 20-21
FY 21-22
FY 22- 23
FY 23-24
FY 20-21
FY 21-22
FY 22- 23
FY 23-24
FY 20-21
FY 21-22
FY 22- 23
FY 23-24
FY 20-21
FY 21-22
FY 22- 23
FY 23-24
1
অন্দামান অমা নিকোবর ইথৎশিং
420
207
289
137
395
141
218
195
387
146
186
180
3,869,000.00
2,020,000.00
3,990,000.00
4,265,000.00
2
আন্ধ্র প্রদেশ
148,092
103,117
95,491
160,016
117,831
81,787
49,693
179,941
112,733
82,182
47,867
180,254
1,120,334,407.52
934,134,334.00
864,674,682.00
2,687,935,200.00
3
অরুনাচল প্রদেশ
3,088
1,354
1,733
1,736
1,839
876
2,040
2,194
1,588
1,105
1,799
2,181
15,865,501.00
13,119,900.00
31,349,000.00
43,430,000.00
4
অসাম
22,513
50,782
27,976
67,854
15,817
43,191
23,848
66,845
14,158
42,674
23,562
65,671
141,174,900.00
446,696,700.00
367,440,882.00
945,543,490.00
5
বিহার
67,904
25,280
26,790
88,909
33,880
15,749
11,892
85,409
28,856
19,532
10,240
65,933
284,845,887.60
201,684,209.00
173,936,682.00
861,932,757.00
6
চন্দিগর
3,007
2,293
3,181
1,386
2,148
1,573
1,866
2,704
2,051
1,593
1,891
1,901
20,394,344.00
17,720,282.00
34,360,000.00
37,760,000.00
7
ছত্তিশগর
66,788
16,344
31,600
26,598
41,015
9,274
11,741
46,102
40,294
9,240
11,152
39,955
399,327,090.20
120,163,000.00
202,183,895.00
662,990,201.00
8
দাদ্রা অমসুং নগর হবেলি অমসুং দামন অমসুং দ্যু
1,590
162
659
686
1,123
148
435
1,330
1,031
228
300
1,466
10,273,524.00
2,430,000.00
5,294,950.00
23,095,000.00
9
দিল্লী
46,246
21,595
70,337
165,463
33,062
10,297
33,610
141,385
31,163
11,066
27,108
117,042
309,444,999.00
115,669,230.00
369,915,494.00
1,383,249,669.00
10
গোৱা
1,170
475
782
505
1,028
415
499
590
1,017
393
471
534
10,105,105.00
5,667,000.00
10,605,000.00
13,135,000.00
11
গুজরাত
133,190
149,593
131,550
304,384
106,659
114,095
103,901
254,072
102,285
111,507
99,801
247,333
1,015,394,744.08
1,280,089,624.00
1,674,543,015.00
3,537,772,957.00
12
হরিয়ানা
30,036
22,442
21,410
207,296
17,807
12,629
12,068
136,683
16,944
11,613
12,158
106,507
167,796,648.60
137,484,718.00
209,599,450.00
1,232,505,868.00
13
হিমাচল প্রদেশ
3,309
1,364
2,925
2,536
2,812
1,243
2,046
2,862
2,767
1,244
2,003
2,770
27,575,669.00
18,909,000.00
46,298,000.00
62,203,100.00
14
জম্মু অমসুং কশ্মীর
14,139
4,523
10,848
5,001
11,898
3,839
5,199
5,113
11,517
4,066
4,964
4,175
115,001,100.00
53,764,800.00
101,004,000.00
111,410,000.00
15
ঝারখন্দ
32,763
15,537
19,999
70,076
22,545
8,288
8,815
60,783
22,025
8,378
7,467
51,500
218,912,960.60
99,130,900.00
130,003,000.00
635,799,950.00
16
কর্নাতকা
153,400
44,655
110,364
250,284
114,447
46,185
78,315
239,545
107,969
45,545
68,146
238,090
1,076,028,012.99
571,805,315.00
1,199,663,600.00
3,382,824,561.00
17
কেরেলা
9,217
4,129
6,641
103,674
8,143
3,352
5,530
86,043
8,053
3,380
5,139
77,931
79,999,706.42
53,729,000.00
105,805,367.00
856,622,843.00
18
লদাখ
270
102
270
264
249
78
216
241
247
73
214
203
2,470,000.00
1,320,000.00
4,510,000.00
4,770,000.00
19
মধ্য প্রদেশ
410,291
267,072
260,729
439,493
324,015
197,836
175,570
462,057
313,750
199,555
170,505
406,061
3,119,326,701.00
2,421,026,611.00
3,042,977,823.00
6,797,304,514.00
20
মহারাস্ত্র
241,354
62,046
384,269
518,661
169,490
44,403
238,256
507,424
149,105
60,749
211,281
440,409
1,481,235,647.87
730,258,777.00
2,684,221,953.00
5,449,159,543.00
21
মনিপুর
14,104
2,136
4,517
1,299
6,773
1,863
2,339
2,284
6,094
2,498
1,868
2,441
60,866,001.00
26,025,000.00
34,855,000.00
46,375,000.00
22
মেঘালয়
343
414
1,266
2,256
266
385
1,039
1,682
253
383
1,020
1,650
2,530,000.00
4,120,000.00
12,989,780.00
22,848,700.00
23
মিজোরাম
494
163
236
2,362
449
133
131
1,736
445
135
125
1,643
4,450,000.00
2,320,000.00
2,640,000.00
20,060,000.00
24
নাগালেন্দ
1,725
782
1,007
1,948
1,214
464
563
1,294
1,202
467
471
1,257
12,020,000.00
6,345,000.00
8,040,000.00
18,820,000.00
25
ওরিশা
47,008
11,784
25,179
28,455
29,260
7,718
12,983
39,263
27,492
8,994
10,686
37,210
271,730,731.16
105,652,690.00
202,556,700.00
622,391,804.00
26
পুদুচেরী
1,542
369
756
2,313
1,202
169
563
2,470
1,130
226
520
2,437
11,286,498.00
3,355,000.00
9,895,001.00
34,820,000.00
27
পঞ্জাব
64,705
19,359
28,067
127,644
29,466
10,949
12,357
135,012
26,659
13,258
11,366
120,690
264,270,342.00
137,433,522.00
195,986,880.00
1,440,864,749.00
28
রাজস্থান
102,738
19,769
52,402
121,682
55,762
12,224
19,055
109,311
50,329
17,024
9,120
99,128
501,615,853.80
170,871,295.00
160,579,100.00
1,265,038,614.00
29
সিক্কিম
3
-
13
1,154
1
1
2
1,072
1
1
-
1,052
10,000.00
10,000.00
-
10,530,000.00
30
তমিল নাদু
218,542
106,190
108,949
245,071
110,365
62,706
58,648
267,366
87,710
77,949
60,334
246,760
871,970,690.00
796,659,791.00
1,037,273,843.00
3,418,334,371.00
31
তেলঙ্গানা
380,632
96,426
131,175
156,808
330,507
73,493
98,347
158,141
310,412
87,650
88,588
164,257
3,069,540,685.87
1,404,937,190.00
1,808,405,829.00
3,821,031,299.00
32
ত্রিপুরা
3,616
1,092
1,717
2,193
2,633
871
1,043
2,437
2,611
822
994
2,319
26,066,825.00
10,475,000.00
18,720,000.00
37,264,800.00
33
উত্তরাখন্দ
700,474
188,861
458,641
633,319
594,124
214,957
353,109
640,764
563,731
236,705
346,360
613,331
5,549,886,097.97
2,491,452,541.00
5,558,257,473.00
9,878,460,408.00
34
উত্তর প্রদেশ
13,586
3,380
10,679
16,196
9,259
1,946
7,330
15,023
9,112
1,908
7,018
14,419
90,731,368.00
24,165,000.00
118,935,001.00
219,114,500.00
35
ৱেস্ত বেঙ্গল
11,688
17,167
16,806
216,887
5,215
8,791
4,920
174,630
2,377
11,220
2,694
162,506
23,548,899.00
110,660,707.00
38,315,880.00
1,681,727,170.00
অপুনবা
2,949,987
1,260,964
2,049,253
3,974,546
2,202,699
992,069
1,338,187
3,834,003
2,057,498
1,073,509
1,247,418
3,521,196
20,379,899,940.68
12,521,306,136.00
20,469,827,280.00
51,271,391,068.00
সোর্স: হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী মুদ্রা য়োজনা (PMMY)গী মখাদা রাজ্য/UT অমমমগী অকুপ্পা ৱারোল
(লুপা করোরদা পীরিবা শেনফম)
F.Y. 2020-21
F.Y. 2021-22
F.Y 2022-23
F.Y. 2023-24 (26.01.2024 ফাওবদা)
সিরিএল নম্বর
রাজ্যগী মমিং
লোন A/cশিংগী মশিং
সেঙ্কসন তৌখিবা শেনফম
দিসবর্স তৌখিবা শেনফম
লোন A/cশিংগী মশিং
সেঙ্কসন তৌখিবা শেনফম
দিসবর্স তৌখিবা শেনফম
লোন A/cশিংগী মশিং
সেঙ্কসন তৌখিবা শেনফম
দিসবর্স তৌখিবা শেনফম
লোন A/cশিংগী মশিং
সেঙ্কসন তৌখিবা শেনফম
দিসবর্স তৌখিবা শেনফম
1
অন্দামান অমা নিকোবর ইথৎশিং
5,468
123.01
119.32
1,901
77.40
76.53
3,463
127.29
124.34
2,389
92.67
91.00
2
আন্ধ্র প্রদেশ
11,52,152
12,028.33
11,564.66
11,17,922
11,829.82
11,445.42
13,48,593
16,450.70
16,212.30
12,88,319
15,313.58
15,066.81
3
অরুনাচল প্রদেশ
6,159
179.31
172.12
5,705
90.50
86.51
17,193
224.78
214.59
20,470
237.43
230.27
4
অসাম
11,89,829
7,657.19
7,399.66
6,82,889
4,866.50
4,577.28
5,99,213
6,300.99
6,182.19
5,48,455
5,036.60
4,944.31
5
বিহার
53,06,694
25,589.31
24,019.78
66,78,155
32,096.95
30,725.07
84,89,231
46,463.15
45,448.59
67,88,055
40,902.17
39,543.34
6
চন্দিগর
20,295
449.35
432.22
14,926
281.66
273.03
17,261
301.41
293.58
11,418
230.74
223.71
7
ছত্তিশগর
10,27,266
6,746.80
6,423.07
9,70,396
5,929.49
5,797.46
11,14,927
8,391.61
8,262.57
7,46,412
6,414.18
6,001.32
8
দাদ্রা অমসুং নগর হবেলি অমসুং দামন অমসুং দ্যু
4,927
81
70
4,397
70
68
5,512
104
102
3,636
75
74
9
দিল্লী
3,30,497
4,130.30
4,003.83
1,94,835
2,616.58
2,559.59
3,37,476
3,800.63
3,759.22
2,37,216
3,242.76
3,169.62
10
গোৱা
37,520
553.70
501.47
35,950
491.36
472.87
42,745
719.27
700.19
34,581
599.22
583.89
11
গুজরাত
14,30,956
11,579.26
11,313.24
15,90,960
12,152.39
11,990.04
17,84,437
17,668.10
17,507.49
14,61,374
14,774.16
14,568.97
12
হরিয়ানা
10,05,453
7,552.06
7,303.11
10,57,963
7,768.34
7,574.18
12,18,808
10,154.93
9,944.79
8,35,450
8,115.11
7,828.33
13
হিমাচল প্রদেশ
1,30,494
2,365.06
2,163.83
1,07,556
2,152.58
2,027.43
1,51,733
3,133.01
3,080.21
91,360
1,886.73
1,783.88
14
ঝারখন্দ
16,68,281
8,471.20
8,177.78
17,77,882
8,817.00
8,615.43
20,56,159
11,266.17
11,097.08
16,87,689
10,120.14
9,956.43
15
কর্নাতকা
46,45,196
30,199.18
29,785.29
42,98,481
28,695.29
28,374.92
55,92,066
40,964.95
40,746.09
46,85,231
35,090.87
34,866.80
16
কেরেলা
15,86,258
11,416.45
11,238.55
16,20,168
11,698.12
11,549.58
17,81,474
15,400.47
15,079.22
13,85,660
11,878.93
11,741.07
17
লক্ষদ্বীপ
1,799
23.06
22.94
725
16.66
16.47
1,623
26.81
26.75
1,708
29.68
29.62
18
মধ্য প্রদেশ
32,49,158
18,474.24
17,822.84
32,31,804
18,814.95
18,218.44
37,01,661
25,301.30
24,632.59
25,35,241
18,884.08
18,037.54
19
মহারাস্ত্র
37,54,163
25,208.63
24,624.06
41,58,052
25,797.74
25,416.48
52,53,324
36,531.98
36,104.52
40,82,070
31,993.92
31,680.77
20
মনিপুর
69,906
435.42
406.68
74,138
413.42
379.20
39,744
487.23
471.22
8,559
149.29
142.27
21
মেঘালয়
40,478
414.67
402.43
16,892
211.84
204.01
24,937
340.62
331.52
23,719
308.87
303.10
22
মিজোরাম
12,716
245.30
211.15
11,396
211.29
192.30
23,394
424.40
420.92
23,760
424.26
420.35
23
নাগালেন্দ
19,787
261.07
244.48
15,191
229.00
209.49
15,172
314.62
296.78
16,427
302.09
295.52
24
ওরিশা
36,34,998
15,328.63
14,919.04
36,70,907
16,900.00
16,557.27
39,22,511
21,708.62
21,505.13
27,24,457
16,828.97
16,666.86
25
পুদুচেরী
1,08,775
618.77
606.91
1,31,525
801.43
795.30
98,394
741.23
735.74
1,07,197
814.09
808.13
26
পঞ্জাব
10,94,143
7,413.44
7,065.11
11,09,810
8,179.96
7,926.06
12,59,891
11,055.03
10,766.37
8,42,424
8,413.43
7,843.90
27
রাজস্থান
24,81,296
18,571.38
18,223.39
26,67,998
18,999.20
18,728.94
29,77,440
24,686.97
24,492.62
20,93,858
20,229.42
20,058.52
28
সিক্কিম
15,356
200.95
193.09
11,059
162.54
156.89
13,805
225.77
219.30
15,658
184.66
178.71
29
তমিল নাদু
49,47,732
28,967.97
28,534.56
56,25,146
32,477.55
32,262.94
64,06,513
43,948.08
43,730.39
53,61,832
40,954.85
40,750.45
30
তেলঙ্গানা
6,36,219
6,947.89
6,765.03
5,33,545
6,168.85
6,010.47
6,39,323
8,134.81
7,995.30
7,05,704
7,850.52
7,660.86
31
ত্রিপুরা
3,26,855
2,116.81
2,040.35
3,57,304
2,496.63
2,445.73
3,50,659
2,363.45
2,349.61
2,58,521
1,951.64
1,919.06
32
জম্মু অমসুং কাশ্মির
2,94,501
5,513.46
5,401.94
2,62,645
5,788.31
5,696.54
3,30,963
7,317.51
7,219.71
1,88,349
4,416.77
3,984.96
33
লদাখ
8,477
228.05
223.75
8,176
233.79
231.55
9,988
288.30
285.87
5,667
173.77
169.05
34
উত্তরাখন্দ
47,38,452
29,231.35
27,875.13
57,87,982
33,663.73
32,850.80
68,08,721
48,194.90
47,427.26
58,75,528
43,276.07
42,451.27
35
উত্তর প্রদেশ
3,01,870
3,100.82
2,953.57
3,33,914
3,015.89
2,939.91
4,45,328
4,369.82
4,303.54
3,38,417
3,537.39
3,477.35
36
ৱেস্ত বেঙ্গল
54,50,920
29,335.98
28,529.86
56,27,231
34,893.20
33,949.81
54,26,916
38,605.21
38,353.85
48,71,493
35,782.22
35,576.69
অপুনবা
5,07,35,046
3,21,759.22
3,11,754.44
5,37,95,526
3,39,110.33
3,31,402.19
6,23,10,598
4,56,538.01
4,50,423.65
4,99,08,304
3,90,515.78
3,83,128.66
সোর্স: মুদ্রা পোর্তেলদা মেম্বর লেন্দিং ইন্সতিত্যুসনশিং (MLIs) না অপলোদ তৌরকপা দেতাগী মতুং ইন্না
এনেক্সর-IV
হৌখিবা চহি 5 অমসুং চৎলিবা চহি অসিগী মনুংদা রাজ্য/UT পুম্নমক্কী PMEGPগী মখাদা এস্তিমেৎ তৌখিবা এমপ্লোইমেন্ত জেনরেসন (মীওইশিংগী মশিং)
সিরিএল মশিং
রাজ্যশিং/ UTশিং
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
(till 30.01.2024)
এস্তিমেৎ তৌখিবা এমপ্লোইমেন্ত জেনরেসন (মীওইশিংগী মশিং)
এস্তিমেৎ তৌখিবা এমপ্লোইমেন্ত জেনরেসন (মীওইশিংগী মশিং)
এস্তিমেৎ তৌখিবা এমপ্লোইমেন্ত জেনরেসন (মীওইশিংগী মশিং)
এস্তিমেৎ তৌখিবা এমপ্লোইমেন্ত জেনরেসন (মীওইশিংগী মশিং)
1
অন্দামান অমা নিকোবর ইথৎশিং
1240
1296
968
584
2
আন্ধ্র প্রদেশ
13392
19816
24584
30184
3
অরুনাচল প্রদেশ
784
1568
1264
1264
4
অসাম
23512
30840
20768
14608
5
বিহার
17536
19816
35672
40648
6
চন্দিগর
80
168
120
80
7
ছত্তিশগর
21744
24160
20344
11880
8
দিল্লী
592
800
576
352
9
গোৱা
464
696
528
392
10
গুজরাত*
22832
33144
24568
22256
11
হরিয়ানা
13920
13808
12472
9352
12
হিমাচল প্রদেশ
9664
10192
7440
5680
13
জম্মু অমসুং কশ্মীর
68600
173184
96184
86968
14
ঝারখন্দ
12176
13712
14808
12776
15
কর্নাতকা
35504
47016
44944
27040
16
কেরেলা
19112
22312
25032
18952
17
লদাখ
2248
2360
728
840
18
লক্ষদ্বীপ
24
56
16
0
19
মধ্য প্রদেশ
38832
64656
47656
24304
20
মহারাস্ত্র**
24832
33024
29000
16752
21
মনিপুর
12448
9112
4360
2432
22
মেঘালয়
2872
5592
2448
1760
23
মিজোরাম
6480
5200
3296
2808
24
নাগালেন্দ
5920
9928
3752
2752
25
ওরিশা
25368
34408
31040
17504
26
পুদুচেরী
352
528
200
96
27
পঞ্জাব
13216
14320
12512
10144
28
রাজস্থান
22176
20792
16296
9856
29
সিক্কিম
456
680
456
800
30
তমিল নাদু
41504
47776
49120
41800
31
তেলঙ্গানা
16200
23248
20320
16208
32
ত্রিপুরা
6736
7664
5624
3744
33
উত্তরাখন্দ
79952
100752
92808
67472
34
উত্তর প্রদেশ
17992
14688
14424
8104
35
ৱেস্ত বেঙ্গল
16560
18440
17008
12200
অপুনবা
595320
825752
681336
522592
সোর্স: MSME মন্ত্রালয়
এনেক্সর-V
হৌখিবা শেনবা চহি মঙা 2018-2019 দগী 2022-2023 ফাওবা অমসুং চৎলিবা শেনবা চহি 2023-2024 (02.02.2024 ফাওবদা) (ফিগর অসি লাখতা পীরি)দা মহাত্মা গান্ধী NREGSকী মখাদা থবক পীখিবগী রাজ্য অমসুং UTগী অকুপ্পা ৱারোল
সিরিএল মশিং
রাজ্যশিং/Utশিং
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
1
আন্ধ্র প্রদেশ
2593.24
2417.19
2396.03
2229.96
2
অরুনাচল প্রদেশ
128.14
158.73
151.35
116.75
3
অসাম
911.53
916.61
791.31
780.23
4
বিহার
2276.27
1811.79
2369.09
1751.49
5
ছত্তিশগর
1840.90
1692.36
1325.25
963.08
6
গোৱা
1.10
0.95
0.94
0.33
7
গুজরাত
482.29
568.02
468.09
426.10
8
হরিয়ানা
179.62
146.40
96.51
99.91
9
হিমাচল প্রদেশ
336.19
370.94
307.89
253.95
10
জম্মু অমসুং কশ্মীর
407.01
406.33
308.95
287.19
11
ঝারখন্দ
1176.08
1132.47
915.36
944.31
12
কর্নাতকা
1480.32
1634.93
1263.96
1232.73
13
কেরেলা
1023.00
1059.66
965.78
861.01
14
লদাখ
21.30
19.27
19.56
18.35
15
মধ্য প্রদেশ
3420.21
3000.13
2265.62
1688.89
16
মহারাস্ত্র
679.36
825.42
788.06
811.25
17
মনিপুর
330.52
305.59
74.77
105.32
18
মেঘালয়
383.70
393.63
289.27
248.58
19
মিজোরাম
198.66
200.77
202.33
165.34
20
নাগালেন্দ
180.12
192.58
197.25
177.40
21
ওরিশা
2080.75
1977.94
1853.77
1665.67
22
পঞ্জাব
376.75
331.52
321.19
313.01
23
রাজস্থান
4605.35
4242.97
3571.87
2977.12
24
সিক্কিম
37.34
34.34
32.48
29.88
25
তমিল নাদু
3339.46
3457.26
3346.61
3874.97
26
তেলঙ্গানা
1579.53
1457.94
1218.70
935.22
27
ত্রিপুরা
437.22
426.18
334.55
344.50
28
উত্তরাখন্দ
3945.41
3257.96
3118.59
3026.63
29
উত্তর প্রদেশ
303.61
243.18
206.65
157.34
30
ৱেস্ত বেঙ্গল
4140.17
3642.28
378.76
1.65
31
অন্দমান অমসুং নিকোরব ঈথৎশিং
2.61
1.14
1.29
0.77
32
লক্ষদ্বীপ
0.02
0.01
0.05
0.03
33
পুদুচেরী
10.57
6.15
8.30
18.20
34
দাদ্রা অমসুং নগর হবেলি অমসুং দামন অমসুং দ্যু
0.00
0.00
0.00
0.26
অপুনবা
38908.33
36332.63
29590.16
26507.42
(NREGAসোফকী মতুং ইন্না) অমসুং nrega ৱেবসাইৎতগী
সোর্স: রুরেল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়
এনেক্সর VI
DDU-GKYগী মখঅদা হৌখিবা চহি 5 অমসুং চৎলিবা চহি 31.12.2023গী মনুংদা ত্রেন তৌখিবা অমসুং থবক ফংখিবা কেন্দিদেৎশিংগী রাজ্য অমসুং চহি অমমমগী অকুপ্পা ৱারোলশিং:
সিরিএল মশিং
রাজ্য
FY 20-21
FY 21-22
FY 22-23
FY 23-24
ত্রেন তৌখিবা
থবক ফংখিবা
ত্রেন তৌখিবা
থবক ফংখিবা
ত্রেন তৌখিবা
থবক ফংখিবা
ত্রেন তৌখিবা
থবক ফংখিবা
1
আন্ধ্র প্রদেশ
4156
2177
1606
2135
18651
15690
15328
9534
2
অরুনাচল প্রদেশ
28
33
233
71
608
294
414
138
3
অসাম
1966
3296
3553
916
11889
6277
8070
4546
4
বিহার
2687
2745
7099
2491
11515
7976
5445
3840
5
ছত্তিশগর
1109
3683
6499
2883
9742
8542
2231
2193
6
গোৱা
240
875
830
599
2912
1327
2679
1510
7
গুজরাত
26
1213
1772
680
5518
2686
6644
2494
8
হরিয়ানা
0
117
334
10
3967
2325
3504
1646
9
হিমাচল প্রদেশ
3454
1945
2300
1102
5459
2485
770
927
10
জম্মু অমসুং কশ্মীর
1050
1879
4035
1354
10215
7146
8580
4535
11
ঝারখন্দ
769
1649
1442
673
3757
2551
2666
1210
12
কর্নাতকা
3053
2931
3219
1097
8413
5125
4046
1831
13
কেরেলা
903
969
6825
3977
15653
11987
9250
6748
14
লদাখ
874
3319
348
1612
6053
3023
3045
1461
15
মধ্য প্রদেশ
338
387
811
139
1921
869
375
326
16
মহারাস্ত্র
83
158
456
241
2165
1301
1387
857
17
মনিপুর
37
88
105
94
344
319
523
145
18
মেঘালয়
221
278
1009
614
2371
1464
1382
1017
19
মিজোরাম
7978
7729
10474
4828
16506
12411
2936
3265
20
নাগালেন্দ
2922
1931
6976
4188
8119
7646
9895
5521
21
ওরিশা
981
1759
3096
3130
6048
5611
5089
1881
22
পঞ্জাব
0
43
90
0
859
328
956
252
23
রাজস্থান
213
1286
8228
2941
15224
9641
10387
4640
24
সিক্কিম
2752
1436
3177
2494
4165
1877
25
93
25
তমিল নাদু
21
609
1049
193
2244
1021
1718
531
26
তেলঙ্গানা
1540
4068
16898
3765
36509
20271
34974
15313
27
ত্রিপুরা
367
416
3645
917
8280
4459
4732
3403
28
উত্তরাখন্দ
521
2544
732
2424
9406
4354
3878
3536
29
পুদুচেরী
165
44
844
261
813
386
30
A. N ঈথৎশিং
0
0
133
37
390
117
অপুনবা
38289
49563
97006
45612
229490
149304
152132
83896
সোর্স: রুরেল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়
এনেক্সর – VII
DAY-NULM গী মখাদা থবক ফংখ্রবা স্কিল ত্রেন কেন্দিদেৎকী মশিং(হৌখিবা চহি মঙা অমসুং চৎলিবা চহি [2018-19 দগী 2023-24 (30.01.2024 ফাওবা)])
সিরিএল মশিং
রাজ্যশিং/UTশিং
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
1
আন্ধ্র প্রদেশ
24
58
35
18
2
অরুনাচল প্রদেশ
0
0
624
62
3
অসাম
451
2285
7253
324
4
বিহার
617
1539
2098
636
5
ছত্তিশগর
199
119
361
4
6
গোৱা
401
787
531
1138
7
গুজরাত
5054
7960
3010
893
8
হরিয়ানা
1048
72
2125
36
9
হিমাচল প্রদেশ
431
1301
965
14
10
জম্মু অমসুং কশ্মীর
8
130
849
66
11
ঝারখন্দ
711
592
3078
3030
12
কর্নাতকা
213
1164
325
0
13
কেরেলা
941
1811
2311
375
14
মধ্য প্রদেশ
13327
5913
35060
3348
15
মহারাস্ত্র
3178
696
714
1053
16
মনিপুর
56
141
5258
3998
17
মেঘালয়
302
533
401
122
18
মিজোরাম
325
307
450
532
19
নাগালেন্দ
158
167
66
82
20
ওরিশা
0
0
0
0
21
পঞ্জাব
4225
9969
14120
8652
22
রাজস্থান
2759
4615
4116
2859
23
সিক্কিম
0
0
0
0
24
তমিল নাদু
2596
1261
22955
9920
25
তেলঙ্গানা
0
0
0
0
26
ত্রিপুরা
98
280
0
0
27
উত্তরাখন্দ
5880
18155
10380
3320
28
উত্তর প্রদেশ
162
134
458
19
29
ৱেস্ত বেঙ্গল
696
1779
1526
95
30
A & N ঈথৎশিং
0
0
0
0
31
চান্দিগর
198
1405
945
127
32
দিল্লী
52
270
310
114
33
পুদুচেরী
25
76
154
86
34
লদাখ
0
0
0
0
অপুনবা
44,135
63,519
1,20,478
40,923
সোর্স: হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয়
ই-পাউ অসি ঙাই রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা লেবর অমসুং এমপ্লোইমেন্তগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী রামেশ্বর তেলীনা ফোঙদোকখিবনি।