Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the 100th birth anniversary celebrations of Jannayak Karpoori Thakur ji in New Delhi today
Modi ji did "Ram Kaaj" on 22nd January and "Garib kaaj" on 23 January
Prime Minister Shri Narendra Modi ji, who grew up in a poor family like Karpoori Thakur ji, decided to give him Bharat Ratna
Honor of Karpoori Thakur ji is the honor of crores of poor and deprived people of this country
Good qualities of Gandhi ji, Ambedkar ji and Lohia ji reflects in the personality of Karpoori Thakur ji
It took a very long time for Jannayak Karpoori Thakur to become Bharat Ratna Karpoori Thakur
By deciding to give Bharat Ratna to Karpoori Thakur ji, Modi ji created hope in the minds of crores of poor youth that anything can be achieved
Modi ji truly implemented the ideas of Karpoori Thakur ji
Earlier only leaders close to the family were respected, Modi ji honored the public leaders
24 JAN 2024 7:21PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed the 100th birth anniversary celebrations of Jannayak Karpoori Thakur in New Delhi today.
On this occasion, Shri Amit Shah said that Karpoori Thakur had become a public leader due to his nature, deeds, principles, simplicity and compassion towards the poor and the deprived, but it took a very long time for the public leader to become Bharat Ratna Karpoori Thakur. He said that many governments came but no one even thought of awarding the country's highest honor to Karpoori Thakur. Today, on the occasion of his 100th birth anniversary, Prime Minister Shri Narendra Modi, who grew up in a poor family like him, has given the Bharat Ratna to Karpoori Thakur. Shri Shah said that it is a coincidence that on 22nd, Prime Minister Shri Narendra Modi performed consecration of Lord Ram and on 23rd he tried to connect Ram and the poor section of the society by honoring the poor. He said that on 22nd, the dream of all Ram devotees, who had been waiting for 500 years, was fulfilled and on 23rd, by fulfilling the desire of the millions of poor, Dalits, backward, deprived and tribal for years, Bharat Ratna is given to Karpoori Thakur who embodied the social justice. He said that Modi ji has not only honored Jannayak Karpoori Thakur, but has also honored crores of poor people of this country.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Prime Minister Shri Narendra Modi has honored the basic mantra of justice and equal rights for all of our Constitution by giving Bharat Ratna to Karpoori Thakur. He added that Shri Narendra Modi has created hope in the minds of crores of poor youth of the country that anything can be accomplished. He said that by honoring Karpoori Thakur, Prime Minister Modi has, in a way, symbolically honored the crores of youth struggling in politics with simplicity, authenticity, principles of equality, integrity, morality and self-esteem. The Home Minister said that Shri Karpoori Thakur, like a selfless Karmayogi, propounded the highest values of life through his work, who struggled and affirmed the principle of equality by his example and brought sensitivity towards the poor to the ground. He was a person who set an example and lived a principled life.
Shri Amit Shah said that today is a very important day in the history of India because today is the birth anniversary of Karpoori Thakur. On this day the national anthem Jana-Gana-Mana was adopted by our Constituent Assembly, Bharat Ratna Dr. Rajendra Prasad was elected the Speaker of the Constituent Assembly and the first President and this day is also associated with Dr. Homi Jehangir Bhabha and Pandit Bhimsen Joshi. He said that a new Politics is being initiated in the country today. Shri Shah said that Ram Manohar Lohia and Mahatma Gandhi had underlined the principles of equality and social justice as well as the politics of simplicity and principles, Prime Minister Modi implemented it in his life and by giving Bharat Ratna to Karpoori Thakur today, Modi ji has honored these principles. Shri Shah said that this decision of Prime Minister Modi has increased the strength of the people who are doing politics of principle and character in the country. He said that from 1924 till his last breath, every moment of Karpoori Thakur's life was devoted to the welfare of the poor.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that after looking at the last 10 years of Prime Minister Modi ji, it becomes clear that he has worked to implement the principles of Karpoori Thakur ji. In these 10 years, 23 crore Indians have come above the poverty line, more than 4 crore have got houses, more than 3 crore have got electricity and Modi ji has done the work of providing gas cylinders to the homes of 10 crore people. He added that even after 75 years of independence, 14 crore people did not have tap water in their homes, Modi ji has done the work of providing tap water to their homes and 80 crore poor people are getting 5 kg free grains every month. Every public welfare scheme shows the commitment of Prime Minister Shri Narendra Modi and his government towards the welfare of the poor.
Shri Amit Shah said that in the life of Karpoori Thakur, the simplicity of Mahatma Gandhi ji, Dr.B.R.Ambedkar ji's affection towards the extremely backward class and Ram Manohar Lohia ji's efforts to implement the formula of social justice can be seen. Karpoori Thakur ji was a great example for public representatives to win the trust of the public by remaining simple and approachable. While doing politics of principles, Karpoori Thakur ji worked to stick to the politics of his principles and always got the support of the public. Jananayak worked to bring to the ground the principle of Gandhi ji and Lohia ji that when the country will run in its own language only then it will come out of the mentality of slavery. Hindi got a new life and acceptance only when Karpoori Thakur ji made the use of Hindi mandatory for all government work.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Prime Minister Shri Narendra Modi has done the work of taking forward the new generation educated in their own language by giving strength to all the local languages of the country along with Hindi. Our Indian languages have also been given a lot of emphasis in the New Education Policy brought by Prime Minister Modi ji. He said that Modi ji has now started a new era by starting medical and technical education in Indian languages. Shri Shah added that Modi ji has done a lot of welfare work for women, economically backward and other backward classes. He said that in 1978, Karpoori Thakur ji had started giving reservation to OBC, women and economically backward upper caste in Bihar.
Shri Amit Shah said that today Prime Minister Shri Narendra Modi ji has done the work of respecting OBCs, giving 33 percent reservation to women and also giving reservation to economically backward classes. Prime Minister Modi himself and 27 ministers in his Council of Ministers belong to the OBC category. Modi ji has accorded constitutional status to the OBC Commission and given the states the right to modify the OBC list. He said that Modi ji has also given reservation to OBCs for the first time in all the educational institutions of the Government of India. Prime Minister Modi ji has also implemented the principles of our Constitution on the ground without any controversy.
Union Home Minister said that Karpoori Thakur had said that true freedom will be possible when every person has bread in his hand. Prime Minister Modi has done many things for the upliftment of the poor, the biggest of them is to provide 5 KG of free food grains every month to 70 crore poor people. He said that Modi ji has pledged that every poor person in the country should get a pucca house by the year 2027. Shri Shah said that Karpoori Thakur set an example of impeccable authenticity in politics for our new generation. Karpoori Thakur was a staunch opponent of the Emergency and had deep faith in the democracy. He said that earlier governments had established a tradition of honoring public leaders and leaders active in public life who were close to their families, but Prime Minister Modi has broken this tradition and honored many public leaders.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
আজি নতুন দিল্লীত জননায়ক কৰ্পূৰী ঠাকুৰ জীৰ ১০০সংখ্যক জয়ন্তী উদযাপন অনুষ্ঠানত ভাষণ আগবঢ়ায় কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে
মোদী জীয়ে ২২ জানুৱাৰীত "ৰাম কাজ" আৰু ২৩ জানুৱাৰীত "গৰীব কাজ" কৰিলে
কৰ্পূৰী ঠাকুৰ জীৰ দৰে দুখীয়া পৰিয়ালত ডাঙৰ-দীঘল হোৱা প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীয়ে তেওঁক ভাৰতৰত্ন দিয়াৰ সিদ্ধান্ত লয়
24 JAN 2024 7:21PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীত জননায়ক কৰ্পূৰী ঠাকুৰ জীৰ ১০০সংখ্যক জয়ন্তী উদযাপন অনুষ্ঠানত ভাষণ আগবঢ়ায়৷
এই উপলক্ষে আগবঢ়োৱা ভাষণত শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে কৰ্পূৰী ঠাকুৰ স্বভাৱ, কৰ্ম, নীতি, সৰলতা আৰু দৰিদ্ৰ আৰু বঞ্চিত লোকৰ প্ৰতি থকা মমতাৰ বাবে জননেতাত পৰিণত হৈছিল যদিও জননেতাগৰাকী ভাৰতৰত্ন হ’বলৈ বহুত সময় লাগিল৷ তেওঁ কয় যে বহু চৰকাৰ আহিছিল যদিও কৰ্পূৰী ঠাকুৰক দেশৰ সৰ্বোচ্চ সন্মান প্ৰদান কৰাৰ কথাও কোনেও ভবা নাছিল। আজি তেওঁৰ ১০০ বছৰীয়া জয়ন্তী উপলক্ষে তেওঁৰ দৰে দুখীয়া পৰিয়ালত ডাঙৰ-দীঘল হোৱা প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কৰ্পূৰী ঠাকুৰক ভাৰতৰত্ন প্ৰদান কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ২২ জানুৱাৰীত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভগৱান ৰামৰ অভিষেক সম্পন্ন কৰে আৰু ২৩ জানুৱাৰীত দৰিদ্ৰ লোকক সন্মান জনাই ৰাম আৰু সমাজৰ দৰিদ্ৰ শ্ৰেণীক সংযোগ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰে। তেওঁ কয় যে ২২ জানুৱাৰীত ৫০০ বছৰ ধৰি অপেক্ষা কৰি থকা সকলো ৰামভক্তৰ সপোন পূৰণ হ’ল আৰু ২৩ জানুৱাৰীত বছৰ বছৰ ধৰি লাখ লাখ দৰিদ্ৰ, দলিত, পিছপৰা, বঞ্চিত আৰু জনজাতীয় লোকৰ আকাংক্ষা পূৰণ কৰি সামাজিক ন্যায়ক মূৰ্ত কৰি তোলা কৰ্পূৰী ঠাকুৰক ভাৰতৰত্ন দিয়া হৈছে৷ তেওঁ কয় যে মোদী জীয়ে কেৱল জননায়ক কৰ্পূৰী ঠাকুৰক সন্মান জনোৱাই নহয়, এই দেশৰ কোটি কোটি দৰিদ্ৰ লোককো সন্মান জনাইছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কৰ্পূৰী ঠাকুৰক ভাৰতৰত্ন প্ৰদান কৰি আমাৰ সকলো সংবিধানৰ ন্যায় আৰু সম অধিকাৰৰ মৌলিক মন্ত্ৰক সন্মান জনাইছে। তেওঁ লগতে কয় যে শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে দেশৰ কোটি কোটি দৰিদ্ৰ যুৱকৰ মনত আশাৰ সঞ্চাৰ কৰিছে যে যিকোনো কামেই সাধন কৰিব পৰা যায়। তেওঁ কয় যে কৰ্পূৰী ঠাকুৰক সন্মান জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে এক প্ৰকাৰে সৰলতা, প্ৰামাণ্যতা, সমতা, সততা, নৈতিকতা আৰু আত্মসন্মানৰ নীতিৰে ৰাজনীতিত সংগ্ৰাম কৰি থকা কোটি কোটি যুৱক-যুৱতীক প্ৰতীকী ৰূপত সন্মান জনাইছে। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে শ্ৰী কৰ্পুৰী ঠাকুৰে নিস্বাৰ্থ কৰ্মযোগীৰ দৰে নিজৰ কৰ্মৰ জৰিয়তে জীৱনৰ সৰ্বোচ্চ মূল্যবোধৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়াইছিল, যিয়ে সংগ্ৰাম কৰিছিল আৰু নিজৰ আদৰ্শৰে সমতাৰ নীতিক দৃঢ় কৰি তুলিছিল আৰু দুখীয়াৰ প্ৰতি সংবেদনশীলতাক প্ৰতিষ্ঠিত কৰিছিল। তেওঁ আছিল আদৰ্শবান আৰু নীতিগত জীৱন যাপন কৰা ব্যক্তি।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি ভাৰতৰ ইতিহাসত এটা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ দিন কাৰণ আজি কৰ্পূৰী ঠাকুৰৰ জন্ম বাৰ্ষিকী। আজিৰ দিনটোতে আমাৰ সংবিধানসভাই জন-গণ-মন জাতীয় সংগীত গ্ৰহণ কৰে, ভাৰতৰত্ন ড° ৰাজেন্দ্ৰ প্ৰসাদক সংবিধান সভাৰ অধ্যক্ষ আৰু প্ৰথম সভাপতি নিৰ্বাচিত কৰা হয় আৰু এই দিনটো ড° হোমী জাহাংগীৰ ভাৱা আৰু পণ্ডিত ভীমসেন যোশীৰ সৈতেও জড়িত। তেওঁ কয় যে আজি দেশত এক নতুন ৰাজনীতিৰ সূচনা কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ৰাম মনোহৰ লোহিয়া আৰু মহাত্মা গান্ধীয়ে সমতা আৰু সামাজিক ন্যায়ৰ নীতিৰ লগতে সৰলতা আৰু নীতিৰ ৰাজনীতিক পৃষ্ঠপোষকতা কৰিছিল, প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ইয়াক নিজৰ জীৱনত কাৰ্যকৰী কৰিলে আৰু আজি কৰ্পূৰী ঠাকুৰক ভাৰতৰত্ন দি মোদী জীয়ে কৰিছে এই নীতিসমূহক সন্মান জনাইছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ এই সিদ্ধান্তই দেশত নীতি আৰু চৰিত্ৰৰ ৰাজনীতি কৰা লোকসকলৰ শক্তি বৃদ্ধি কৰিছে। তেওঁ কয় যে ১৯২৪ চনৰ পৰা শেষ নিশ্বাসলৈকে কৰ্পূৰী ঠাকুৰৰ জীৱনৰ প্ৰতিটো মুহূৰ্ত দুখীয়াৰ কল্যাণৰ বাবে নিয়োজিত হৈ আছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী জীৰ বিগত ১০ বছৰ চোৱাৰ পিছত স্পষ্ট হৈ পৰে যে তেওঁ কৰ্পূৰী ঠাকুৰ জীৰ নীতি ৰূপায়ণৰ বাবে কাম কৰিছে। এই ১০ বছৰত ২৩ কোটি ভাৰতীয় দৰিদ্ৰ সীমাৰেখাৰ ওপৰলৈ উঠিছে, ৪ কোটিতকৈ অধিক লোকে ঘৰ পাইছে, ৩ কোটিতকৈ অধিক লোকে বিদ্যুৎ পাইছে আৰু মোদী জীয়ে ১০ কোটি লোকৰ ঘৰত গেছ চিলিণ্ডাৰ যোগান ধৰাৰ কাম কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰৰ পাছতো ১৪ কোটি লোকৰ ঘৰত নলৰ পানী নাছিল, মোদী জীয়ে তেওঁলোকৰ ঘৰত নলৰ পানী যোগান ধৰাৰ কাম কৰিছে আৰু ৮০ কোটি দৰিদ্ৰ লোকে প্ৰতিমাহে ৫ কেজি বিনামূলীয়া শস্য লাভ কৰি আছে। প্ৰতিখন জনকল্যাণমূলক আঁচনিয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু তেওঁৰ চৰকাৰৰ দৰিদ্ৰ লোকৰ কল্যাণৰ প্ৰতি থকা দায়বদ্ধতা প্ৰকাশ কৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে কৰ্পূৰী ঠাকুৰৰ জীৱনত মহাত্মা গান্ধী জীৰ সৰলতা, অত্যন্ত পিছপৰা শ্ৰেণীৰ প্ৰতি ড° বি আৰ আম্বেদকাৰ জীৰ মৰম আৰু সামাজিক ন্যায়ৰ সূত্ৰ কাৰ্যকৰী কৰাৰ বাবে ৰাম মনোহৰ লোহিয়া জীৰ প্ৰচেষ্টা পৰিলক্ষিত হয়। তেওঁৰ সৰলতা আৰু সকলো জনতা কাষ চাপিব পৰাকৈ থাকি জনপ্ৰতিনিধিসকলে সকলোৰে আস্থা লাভ কৰাৰ বাবে কৰ্পূৰী ঠাকুৰ জী আছিল এক মহান নিদৰ্শন। নীতিৰ ৰাজনীতি কৰি থাকোঁতে কৰ্পুৰী ঠাকুৰ জীয়ে নিজৰ নীতিৰ ৰাজনীতিত আঁঠু লৈ কাম কৰিছিল আৰু সদায় জনসাধাৰণৰ সমৰ্থন লাভ কৰিছিল। জননায়কগৰাকীয়ে গান্ধী জী আৰু লোহিয়া জীৰ নীতিক প্ৰতিষ্ঠিত কৰিবলৈ কাম কৰিছিল যে যেতিয়া দেশ নিজৰ ভাষাত চলিব তেতিয়াহে ই দাসত্বৰ মানসিকতাৰ পৰা ওলাই আহিব। হিন্দীয়ে তেতিয়াই নতুন জীৱন আৰু গ্ৰহণযোগ্যতা লাভ কৰিলে, যেতিয়া কৰ্পূৰী ঠাকুৰ জীয়ে সকলো চৰকাৰী কামৰ বাবে হিন্দীৰ ব্যৱহাৰ বাধ্যতামূলক কৰিলে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে হিন্দীৰ লগতে দেশৰ সকলো স্থানীয় ভাষাকে শক্তি প্ৰদান কৰি নিজৰ ভাষাত শিক্ষিত নতুন প্ৰজন্মক আগুৱাই নিয়াৰ কাম কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী জীয়ে ৰূপায়ণ কৰা নতুন শিক্ষা নীতিত আমাৰ ভাৰতীয় ভাষাবোৰকো যথেষ্ট গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। তেওঁ কয় যে মোদী জীয়ে এতিয়া ভাৰতীয় ভাষাত চিকিৎসা আৰু কাৰিকৰী শিক্ষা আৰম্ভ কৰি এক নতুন যুগ আৰম্ভ কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে মোদী জীয়ে মহিলা, অৰ্থনৈতিকভাৱে পিছপৰা আৰু অন্যান্য পিছপৰা শ্ৰেণীৰ বাবে বহু কল্যাণমূলক কাম কৰিছে। তেওঁ কয় যে ১৯৭৮ চনত কৰ্পূৰী ঠাকুৰ জীয়ে বিহাৰত অ’বিচি, মহিলা আৰু অৰ্থনৈতিকভাৱে পিছপৰা উচ্চ জাতিক সংৰক্ষণ দিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীয়ে অবিচিক সন্মান জনোৱাৰ কাম কৰিছে, মহিলাক ৩৩ শতাংশ সংৰক্ষণ দিয়াৰ লগতে অৰ্থনৈতিকভাৱে পিছপৰা শ্ৰেণীকো সংৰক্ষণ প্ৰদান কৰিছে। খোদ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী আৰু তেওঁৰ মন্ত্ৰী পৰিষদৰ ২৭জন মন্ত্ৰী অ’বিচি শ্ৰেণীৰ অন্তৰ্গত। মোদী জীয়ে অ’বিচি আয়োগক সাংবিধানিক মৰ্যাদা প্ৰদান কৰি ৰাজ্যসমূহক অ’বিচি তালিকা সংশোধনৰ অধিকাৰ প্ৰদান কৰিছে। ভাৰত চৰকাৰৰ সকলো শিক্ষানুষ্ঠানতে মোদী জীয়েও প্ৰথমবাৰৰ বাবে অ’বিচিক সংৰক্ষণ প্ৰদান কৰিছে বুলিও তেওঁ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী জীয়েও কোনো বিতৰ্ক নোহোৱাকৈ আমাৰ সংবিধানৰ নীতিসমূহ তৃণমূল পৰ্যায়ত কাৰ্যকৰী কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্বাহে কয় যে কৰ্পূৰী ঠাকুৰে কৈছিল যে প্ৰকৃত স্বাধীনতা সম্ভৱ হ’ব যেতিয়া প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ হাতত ৰুটি থাকিব। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে দুখীয়াৰ উত্থানৰ বাবে বহু কাম কৰিছে, তাৰ ভিতৰত আটাইতকৈ ডাঙৰ কামটো হ’ল ৭০ কোটি দৰিদ্ৰ লোকক প্ৰতিমাহে ৫ কেজি বিনামূলীয়া খাদ্য শস্য প্ৰদান কৰা। তেওঁ কয় যে মোদী জীয়ে প্ৰতিশ্ৰুতি দিছে যে ২০২৭ চনৰ ভিতৰত দেশৰ প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ ব্যক্তিয়ে এটা পকী আৱাস পোৱা উচিত৷ শ্ৰী শ্বাহে কয় যে কৰ্পূৰী ঠাকুৰে আমাৰ নতুন প্ৰজন্মৰ বাবে ৰাজনীতিত নিৰ্দোষ প্ৰামাণ্যতাৰ নিদৰ্শন দাঙি ধৰিছে। কৰ্পূৰী ঠাকুৰ আছিল জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ কঠোৰ বিৰোধী আৰু গণতন্ত্ৰৰ প্ৰতি তেওঁৰ অগাধ বিশ্বাস আছিল। তেওঁ কয় যে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে ৰাজহুৱা জীৱনত সক্ৰিয় হৈ থকা জননেতা আৰু পৰিয়ালৰ ঘনিষ্ঠ নেতাক সন্মান জনোৱাৰ পৰম্পৰা প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল যদিও প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে এই পৰম্পৰা ভংগ কৰি বহু জননেতাক সন্মান জনাইছে।