Ministry of Rural Development
Funds under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme
06 DEC 2023 4:31PM by PIB Delhi
Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (Mahatma Gandhi NREGS) is a demand driven wage employment Scheme. Fund released to the States/UTs is a continuous process and Central Government is committed in making funds available keeping in view the demand for work. The details of the pending liabilities for various states UT-wise including Tamil Nadu for wage component under Mahatma Gandhi NREGS as on 29.11.2023 are given below:
State/UT-wise details of pending liabilities for wage component under Mahatma Gandhi NREGS as on 29.11.2023.
Sl. No.
States/UTs
1. liability (Rs. in lakh)
1
Andhra Pradesh
11056.29
2
Arunachal Pradesh
1848.27
3
Assam
9324.32
4
Bihar
6495.58
5
Chhattisgarh
5954.57
6
Goa
22.65
7
Gujarat
66.94
8
Haryana
1759.06
9
Himachal Pradesh
2992.21
10
Jammu and Kashmir
8243.87
11
Jharkhand
508.44
12
Karnataka
17789.54
13
Kerala
5194.67
14
Madhya Pradesh
5390.17
15
Maharashtra
9402.22
16
Manipur
0.00
17
Meghalaya
399.25
18
Mizoram
2784.32
19
Nagaland
1080.42
20
Odisha
6493.54
21
Punjab
332.72
22
Rajasthan
35883.86
23
Sikkim
58.24
24
Tamil Nadu
26185.91
25
Telangana
1098.64
26
Tripura
1770.82
27
Uttar Pradesh
35446.96
28
Uttarakhand
3557.55
29
Andaman & Nicobar
0.00
30
Lakshadweep
0.00
31
Puducherry
202.14
32
Ladakh
716.54
33
Dadra & Nagar Haveli & Daman & Diu
0.00
The details of funds allocation at Budget Estimate stage, Revised Estimate stage and fund released under Mahatma Gandhi NREGS are given below:
(Rs. in crore)
Year
Budget Estimate
Revised Estimate
Release
2018-19
55,000.00
61,830.09
61,829.55
2019-20
60,000.00
71,001.81
71,687.71
2020-21
61,500.00
1,11,500.00
1,11,170.86
2021-22
73,000.00
98,000.00
98,467.84
2022-23
73,000.00
89,400.00
90,810.99
Release of funds to the State of West Bengal has been stopped as per provision of Section 27 of Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act, 2005 due to non-compliance of directives of Central Government. Rs.5553 crore is the pending liability under wage and material components for State Government of West Bengal.
Financial allocation of Rs. 60,000 Crores has been made for Mahatma Gandhi National Rural Employment Scheme (Mahatma Gandhi NREGS) for the financial year 2023-24 at Budget Estimate (BE) stage. Further, an amount of Rs.10, 000 crore has been provided by the Ministry of Finance as an advance from Contingency Fund of India.
State/UT-wise details of funds released under Mahatma Gandhi NREGS during the financial years from 2018-19 to 2022-23 are given below:
State/UT-wise details of funds released under Mahatma Gandhi NREGS during the financial years from 2018-19 to 2022-23 (Rs. in lakh)
S.
No
States/UTs
2018-19
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
1
Andhra Pradesh
657110.67
720472.46
1030509.79
718267.16
798909.30
2
Arunachal Pradesh
19800.64
21020.01
34027.69
45374.43
57757.99
3
Assam
103097.37
168752.49
260233.46
222026.01
205234.84
4
Bihar
281936.01
325093.78
728423.57
540736.96
639528.76
5
Chhattisgarh
289476.07
264031.92
394347.98
389433.98
338355.40
6
Goa
48.83
216.76
356.91
3.81
511.53
7
Gujarat
102449.67
74758.23
147812.01
161524.32
169207.36
8
Haryana
34829.10
33812.58
76355.62
72267.99
37398.62
9
Himachal Pradesh
75090.72
59748.12
94833.37
97575.08
115747.62
10
Jammu and Kashmir
79334.12
118370.31
115231.99
95013.74
105061.12
11
Jharkhand
149989.63
127292.89
342408.42
306382.91
270863.73
12
Karnataka
297813.10
546271.17
550099.46
602807.73
622528.20
13
Kerala
234048.78
352016.95
428677.68
355193.00
381842.70
14
Madhya Pradesh
452909.74
471894.15
908672.51
847908.76
570213.49
15
Maharashtra
194892.31
167066.42
160025.70
205645.71
254973.07
16
Manipur
28698.66
61074.66
130673.85
56310.74
108663.26
17
Meghalaya
78903.38
102443.59
128416.59
112166.07
111691.95
18
Mizoram
39783.58
52507.57
59045.38
54891.55
53871.87
19
Nagaland
19322.98
33044.70
48382.14
56945.51
89744.90
20
Odisha
216328.30
243278.38
521529.26
568015.17
463836.25
21
Punjab
57826.49
74886.26
123913.55
125759.36
118213.27
22
Rajasthan
524471.10
726747.87
892076.25
986774.85
966299.14
23
Sikkim
9586.17
8269.34
11016.55
11241.97
9255.39
24
Tamil Nadu
488286.16
555969.31
878881.54
963813.22
970662.48
25
Telangana
295817.48
222132.13
411121.10
410519.85
298868.14
26
Tripura
43543.49
73113.77
119498.53
98888.29
92203.45
27
Uttar Pradesh
530494.79
601701.90
1201410.42
850956.51
1062900.83
28
Uttarakhand
59004.61
45580.30
88626.63
64203.24
79284.44
29
West Bengal
718525.61
850761.08
1145405.21
750780.15
0.00
30
Andaman and Nicobar Islands
761.93
583.78
485.89
763.16
960.42
31
Lakshadweep
15.97
23.82
0.00
30.05
0.00
32
Puducherry
1461.29
1691.87
2683.69
1307.28
2494.55
33
Ladakh
0.00
0.00
2248.57
5904.39
6893.31
34
Dadra and Nagar Haveli
484.00
0.00
0.00
0.00
161.87
Daman & Diu
0.00
0.00
0.00
Note: Release of funds to the State of West Bengal has been stopped as per provision of Section 27 of Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act, 2005 due to non-compliance of directives of Central Government.
Mahatma Gandhi NREGS is a demand-driven wage employment Scheme. Funds release to States/UTs is a continuous process and Central Government is committed to making funds available to States/UTs for the implementation of the Scheme as per the demand for work on the ground.
The Ministry seeks additional funds under Mahatma Gandhi NREGS from the Ministry of Finance as and when required for meeting the demand for work on the ground.
This information was given by the Union Minister of State for Rural Development, Sadhvi Niranjan Jyoti in a written reply in Rajya Sabha today.

খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
মহাত্মা গান্ধী নেসনেল রুরেল ইমপ্লোইমেন্ত গরেন্তি স্কিমগী মখাদা থাদখিবা শেনফমশিং
06 DEC 2023 4:31PM by PIB Imphal
মহাত্মা গান্ধী নেসনেল রুরেল ইমপ্লোইমেন্ত গরেন্তি স্কিম( মহাত্মা গান্ধী এন.আর.ই.জি.এস) অসি দরকার ওইবগী মতুংইন্না থবক শুরগা খুৎশুমল পীবা স্কিম অমনি। রাজ্য/য়ু.তিশিংদা ফন্দ থাদোকপা অসি লেপ্তনা চৎথবা থবক অমনি অমসুং থবক দরকার ওইবগী মতুংইন্না কেন্দ্র সরকারনা ফন্দশিং পীরি। নবেম্বর ২৯,২০২৩ ফাওবদা মহাত্মা গান্ধী এন.আর.ই.জি.এসগী মখাদা ৱেজ কম্পোনেন্তগী ওইনা তামিল নাদু য়াওনা তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা পীগদবা শেনফমশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরি:
২৯,২০২৩ ফাওবদা মহাত্মা গান্ধী এন.আর.ই.জি.এসগী মখাদা ৱেজ কম্পোনেন্তগী ওইনা তামিল নাদু য়াওনা তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা পীগদবা শেনফমশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্যশিং/য়ু.তিশিং
পীথোক্কদবা খুৎশুমল(লুপা লাখ)
1
অন্ধ্র প্রদেস
11056.29
2
অরুনাচল প্রদেস
1848.27
3
অসাম
9324.32
4
বিহার
6495.58
5
ছতিসগর
5954.57
6
গৱা
22.65
7
গুজরাত
66.94
8
হরিয়ানা
1759.06
9
হিমাচল প্রদেস
2992.21
10
জম্মু অমসুং কাস্মির
8243.87
11
ঝারখন্দ
508.44
12
কর্নাতকা
17789.54
13
কেরলা
5194.67
14
মধ্য প্রদেস
5390.17
15
মহারাস্ত্রা
9402.22
16
মনিপুর
0.00
17
মেঘালয়
399.25
18
মিজোরম
2784.32
19
নাগালেন্দ
1080.42
20
ওরিসা
6493.54
21
পঞ্জাব
332.72
22
রাজস্থান
35883.86
23
সিক্কিম
58.24
24
তামিল নাদু
26185.91
25
তেলঙ্গানা
1098.64
26
ত্রিপুরা
1770.82
27
উত্তর প্রদেস
35446.96
28
উত্তরখন্দ
3557.55
29
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
0.00
30
লাক্ষদ্বিপ
0.00
31
পুদুচেরি
202.14
32
লাদাখ
716.54
33
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ু
0.00
মহাত্মা গান্ধী এন.আর.ই.জি.এসগী মখাদা বজেত ইস্তিমেত স্তেজ, রিভাইস ইস্তিমেত স্তেজ অমসুং ফন্দ থাদোকখিবগী অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরি:
(লুপা করোর )
চহি
বজেত ইস্তিমেত
রিভাইস ইস্তিমেত
থাদোকখিবা
2018-19
55,000.00
61,830.09
61,829.55
2019-20
60,000.00
71,001.81
71,687.71
2020-21
61,500.00
1,11,500.00
1,11,170.86
2021-22
73,000.00
98,000.00
98,467.84
2022-23
73,000.00
89,400.00
90,810.99
কেন্দ্র সরকারগী ইনফম থোকপা য়াথংশিং ইনদবদগী মহাত্মা গান্ধী নেসনেল রুরেল ইমপ্লোইমেন্ত গরেন্তি এক্ত,২০০৫গী সেক্সন ২৭ গী প্রোবিজনশিংগী মতুংইন্না নোংচুপ বেঙ্গলদা ফন্দ থাদোকপা লেপখ্রে। নোংচুপ বেঙ্গল রাজ্যগী ওইনা খুৎশুমল অমসুং মেতরিএল কম্পোনেন্তশিংগী মখাদা লুপা করোর ৫৫৫৩ পীগদবা ৱাৎলি।
শেনবা চহি ২০২৩-২৪গী ওইনা বজেত ইস্তিমেত স্তেজদা মহাত্মা গান্ধী এন.আর.ই.জি.এসগী লুপা করোর ৬০,০০০ কাইথোক্লে। মখা তানা, কন্তিনজেন্সি ফন্দ ওফ ইন্দিয়াদগী এদভান্স ওইনা ফাইনান্স মিনিস্ত্রিনা লুপা করোর ১০,০০০ পীখ্রে।
শেনবা চহি ২০১৮-১৯ দগী ২০২২-২৩ ফাওবগী মনুংদা মহাত্মা গান্ধী এন.আর.ই.জি.এসগী মখাদা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা পীখিবা শেনফমশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরি:
শেনবা চহি ২০১৮-১৯ দগী ২০২২-২৩ ফাওবগী মনুংদা মহাত্মা গান্ধী এন.আর.ই.জি.এসগী মখাদা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা পীখিবা শেনফমশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং (লুপা লাখ )
সেরিএল নম্বর
রাজ্যশিং/য়ু.তিশিং
2018-19
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
1
অন্ধ্র প্রদেস
657110.67
720472.46
1030509.79
718267.16
798909.30
2
অরুনাচল প্রদেস
19800.64
21020.01
34027.69
45374.43
57757.99
3
অসাম
103097.37
168752.49
260233.46
222026.01
205234.84
4
বিহার
281936.01
325093.78
728423.57
540736.96
639528.76
5
ছতিসগর
289476.07
264031.92
394347.98
389433.98
338355.40
6
গৱা
48.83
216.76
356.91
3.81
511.53
7
গুজরাত
102449.67
74758.23
147812.01
161524.32
169207.36
8
হরিয়ানা
34829.10
33812.58
76355.62
72267.99
37398.62
9
হিমাচল প্রদেস
75090.72
59748.12
94833.37
97575.08
115747.62
10
জম্মু অমসুং কাস্মির
79334.12
118370.31
115231.99
95013.74
105061.12
11
ঝারখন্দ
149989.63
127292.89
342408.42
306382.91
270863.73
12
কর্নাতকা
297813.10
546271.17
550099.46
602807.73
622528.20
13
কেরলা
234048.78
352016.95
428677.68
355193.00
381842.70
14
মধ্য প্রদেস
452909.74
471894.15
908672.51
847908.76
570213.49
15
মহারাস্ত্রা
194892.31
167066.42
160025.70
205645.71
254973.07
16
মনিপুর
28698.66
61074.66
130673.85
56310.74
108663.26
17
মেঘালয়
78903.38
102443.59
128416.59
112166.07
111691.95
18
মিজোরম
39783.58
52507.57
59045.38
54891.55
53871.87
19
নাগালেন্দ
19322.98
33044.70
48382.14
56945.51
89744.90
20
ওরিসা
216328.30
243278.38
521529.26
568015.17
463836.25
21
পঞ্জাব
57826.49
74886.26
123913.55
125759.36
118213.27
22
রাজস্থান
524471.10
726747.87
892076.25
986774.85
966299.14
23
সিক্কিম
9586.17
8269.34
11016.55
11241.97
9255.39
24
তামিল নাদু
488286.16
555969.31
878881.54
963813.22
970662.48
25
তেলঙ্গানা
295817.48
222132.13
411121.10
410519.85
298868.14
26
ত্রিপুরা
43543.49
73113.77
119498.53
98888.29
92203.45
27
উত্তর প্রদেস
530494.79
601701.90
1201410.42
850956.51
1062900.83
28
উত্তরখন্দ
59004.61
45580.30
88626.63
64203.24
79284.44
29
নোংচুপ বেঙ্গল
718525.61
850761.08
1145405.21
750780.15
0.00
30
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
761.93
583.78
485.89
763.16
960.42
31
লাক্ষদ্বিপ
15.97
23.82
0.00
30.05
0.00
32
পুদুচেরি
1461.29
1691.87
2683.69
1307.28
2494.55
33
লাদাখ
0.00
0.00
2248.57
5904.39
6893.31
34
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি
484.00
0.00
0.00
0.00
161.87
দমন অমসুং দিয়ু
0.00
0.00
0.00
খঙজিনগদবা: কেন্দ্র সরকারগী ইনফম থোকপা য়াথংশিং ইনদবদগী মহাত্মা গান্ধী নেসনেল রুরেল ইমপ্লোইমেন্ত গরেন্তি এক্ত,২০০৫গী সেক্সন ২৭ গী প্রোবিজনশিংগী মতুংইন্না নোংচুপ বেঙ্গলদা ফন্দ থাদোকপা লেপখ্রে।
মহাত্মা গান্ধী নেসনেল রুরেল ইমপ্লোইমেন্ত গরেন্তি স্কিম( মহাত্মা গান্ধী এন.আর.ই.জি.এস) অসি দরকার ওইবগী মতুংইন্না থবক শুরগা খুৎশুমল পীবা স্কিম অমনি। রাজ্য/য়ু.তিশিংদা ফন্দ থাদোকপা অসি লেপ্তনা চৎথবা থবক অমনি অমসুং থবক দরকার ওইবগী মতুংইন্না কেন্দ্র সরকারনা ফন্দশিং পীরি।
দরকার ওইরিবা থবক অদু য়েংলগা মহাত্মা গান্ধী নেসনেল রুরেল ইমপ্লোইমেন্ত গরেন্তি স্কিমগী মখাদা মিনিস্ত্রিনা ফাইনান্স মিনিস্ত্রিদগী অহেনবা শেনফম পীনবা হায়জৈ।
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা রুরেল দিবলপমেন্তগী রাজ্য মন্ত্রী সাধবী নিরঞ্জন্না ফোঙদোকখিবনি।