Ministry of Jal Shakti
Cleaning and Conservation of Rivers
04 DEC 2023 6:09PM by PIB Delhi
Cleaning and rejuvenation of rivers is a continuous process. It is the responsibility of the States/Union Territories (UTs) and Local Bodies to ensure required treatment of sewage and industrial effluents to the prescribed norms before discharging into river and other water bodies, coastal waters or land to prevent and control of pollution therein. For conservation of rivers, this Ministry has been supplementing efforts of the States/UTs by providing financial and technical assistance for abatement of pollution in identified stretches of rivers in country through the Centrally Sponsored Scheme of National River Conservation Plan (NRCP) for rivers excluding Ganga and its tributaries and Central Sector Scheme of Namami Gange for Ganga river and its tributaries. Details of the on-going projects under NRCP and Namami Gange programme are at Annexure. In addition, sewerage infrastructure is created under programs like Atal Mission for Rejuvenation & Urban Transformation (AMRUT) and Smart Cities Mission of Ministry of Housing & Urban Affairs.
For the period of Financial Year (FY) 2021-22 to 2025–26, i.e., the 15th Financial Cycle period, the allocation of funds for the schemes of NRCD and NMCG is Rs 2652.00 crore and Rs 22,500 crore, respectively.
The Central Government, under the schemes for river conservation, does not insist on choice of any technology for wastewater treatment. For domestic sewage treatment, STPs are constructed while for industries, ETPs/CETPs are required. Nature Based Solutions, Constructed wetlands, Bio-remediation, etc are also used for treatment of effluents. Instead, it depends upon life cycle cost, Operation and Maintenance (O&M) cost, suitability for a given location, site specific conditions, etc. The focus/thrust of conservation schemes and the sewage treatment technology is to achieve the standards prescribed under the Environment (Protection) Act, 1986.
Different innovations promoted by the Central Government include the Hybrid Annuity Model (HAM), One City-One Operator concept, etc. under the Namami Gange program. In addition, improved monitoring systems are enforced through the Central Pollution Control Board (CPCB) / State Pollution Control Boards (SPCBs)/Pollution Control Committees (PCCs), the Online Monitoring Portal (PRAYAG- Platform for Real-time Analysis of Yamuna, Ganga, and their Tributaries), people's participation, etc.
This information was given by the Minister of State for Jal Shakti, Shri Bishweswar Tudu in a written reply in Rajya Sabha today.
****
ANNEXURE
1. Ongoing project under National River Conservation Plan (Excluding river Ganga and its tributaries)
S.No.
State
Town/Location
Sanctioned Cost (crore)
Timeline
1
Andhra Pradesh
Rajamahendravaram,
88.43
Mar-2025
2
Gujarat
Surat
971.25
Jan-2024
3
Jammu & Kashmir
Udhampur
186.74
Dec-2023
4
Jammu & Kashmir
Srinagar
66.17
Nov-2026
5
Maharashtra
Pune
990.26
Mar-2026
6
Maharashtra
Nagpur
1926.99
Mar-2031
7
Manipur
Imphal
97.72
Mar-2024
8
Sikkim
Gangtok
94.66
Dec-2023
9
Sikkim
Gangtok
95.36
Dec-2023
10
Sikkim
Mangan
91.94
July-2025
11
Sikkim
Chungthang
17.24
Sep-2024
12
Sikkim
Geyzing
88.80
Sep-2024
TOTAL
4715.56
1. Ongoing project under Namami Gange Programme (River Ganga and its tributaries)
S.No.
State
Towns/Location
Sanctioned Cost (in Cr.)
Timeline
Uttar Pradesh
Moradabad
118.69
Jan-2025
Uttar Pradesh
Unnao
102.20
Dec-2023
Uttar Pradesh
Shuklaganj,
Distt-Unnao
65.18
Dec-2023
Uttar Pradesh
Mirzapur
129.08
Mar-2024
Uttar Pradesh
Farrukhabad
261.12
Apr-2024
Uttar Pradesh
Mathura
292.56
Apr-2025
Uttar Pradesh
Faizabad
221.66
Dec-2024
Uttar Pradesh
Sultanpur
70.18
Dec-2023
Uttar Pradesh
Agra
842.25
Mar-2025
Uttar Pradesh
Muzaffarnagar
234.03
Dec-2023
Uttar Pradesh
Budhana
48.76
Dec-2023
Uttar Pradesh
Bareilly
271.39
Mar-2024
Uttar Pradesh
Meerut
690.71
Apr-2024
Uttar Pradesh
Lucknow
213.91
Apr-2024
Uttar Pradesh
Ghazipur
152.83
Feb-2024
Uttar Pradesh
Kairana
78.42
Apr-2024
Bihar
Begusarai
230.06
Dec-2023
Bihar
Hajipur
305.19
Dec-2023
Bihar
Munger
294.02
Dec-2023
Bihar
Patna-Mokama
73.4
Dec-2023
Bihar
Patna-Kankarbagh
578.89
Mar-2024
Bihar
Patna -Digha
824.00
Mar-2024
Bihar
Maner-Patna
41.36
Dec-2023
Bihar
Danapur-Patna
103.27
Mar-2024
Bihar
Phulwari shariff-Patna
46.25
Mar-2024
Bihar
Fatuha
35.49
Mar-2024
Bihar
Bhagalpur
413.29
Mar-2024
Bihar
Kahalgaon
25.77
Dec-2024
Bihar
Chhapra
236.15
Jan-2024
Bihar
Bakhtiyarpur
35.88
Dec-2023
Bihar
Dehri
63.89
Oct-2024
Delhi
Delhi -YAP-III -Rithala zone (R2)
211.79
Dec-2023
Delhi
Delhi -YAP-III - Okhla zone (O)
665.78
Dec-2023
Jharkhand
Phusro
61.05
Mar-2024
Rajasthan
Kota
258.48
Dec-2023
Uttrakhand
Rudraprayag
23.37
Mar-2025
Uttrakhand
Muni Ki Reti
94.06
Apr-2025
Uttrakhand
Udham Singh Nagar
199.36
Jan-2024
West Bengal
Howrah
595.72
Mar-2024
West Bengal
Bally
Mar-2024
West Bengal
Kamarhati and Baranagar Municipalities
Mar-2024
West Bengal
Berhampore
51.21
Dec-2023
West Bengal
Jangipur Municipality
68.47
Dec-2023
West Bengal
Maheshtala Town
224.69
Jun-2024
West Bengal
Hooghly-Chinsurah
154.73
Jun-2024
West Bengal
North Barrackpore
214.78
Sep-2024
TOTAL
9923.37

জল শক্তি মন্ত্রালয়
তুরেলশিং শেংদোকপা অমসুং ঙাক-শেনবা
04 DEC 2023 6:09PM by PIB Imphal
তুরেলশিং শেংদোকপা অমসুং ঙাক-শেনবা হায়বসি লেপ্তনা চৎথবা থবক অমনি। অমোৎপা অমসুং উদোগকী অমোৎপশিং তুরেল অমসুং অতোপ্পা ঈশিং লৈবা মফমশিং, সমুদ্রগী ঈশিং নত্ত্রগা কংফালদা থাদদ্রিঙৈ মমাংদা শেংদোকপা হায়বসি রাজ্যশিং/য়ু.তিশিং অমসুং লোকেল বোদিশিংগী থৌদাংনি। তুরেলশিং ঙাক-শেন্নবা, মিনিস্ত্রিনা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংনা পায়খৎলিবা থবকশিংদা শেন্থং অমসুং তেক্নোলোজিগী মতেং পীরি অমসুং মসি নেসনেল রিভর কঞ্জর্বেসন ওফ রিভর স্কিমগী খুৎথাংদা লৈবাক অসিগী মশক খঙদোক্লবা তুরেলশিং মোৎপা ঙাকথোক্নবা পায়খৎপনি।
এন.আর.সি.পি অমসুং নমামি গেঙ্গে প্রোগ্রামগী মখাদা হৌজিক পায়খৎলিবা প্রোজেকশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সরদা য়াওরে। মসিগী মথক্তা, অতল মিসন ফোর রিজুবেনেসন এন্দ অর্বান ত্রান্সফোর্মেসন(অমরুত) অমসুং হাওসিং অমসুং অর্বান এফেয়ার্সকী স্মার্দ সিতিস মিসনগী থৌরমশিংগী মখাদা সিৱেরেজ ইনফ্রাস্ত্রচর শেমগৎলে।
শেনবা চহি ২০২১-২২ দগী ২০২৫-২৬ ফাওবগী মনুংদা হায়বদি ১৫শুবা ফাইনান্সিএল সাইকল মনুংদা এন.আর.সি.দি অমসুং এন.এম.সি.জি স্কিমশিংগী লুপা করোর ২৬৫২.০০ অমসুং লুপা করোর ২২,৫০০ কাইথোকখ্রে।
তুরেল ঙাক-শেন্নবা স্কিমশিংগী মখাদা, কেন্দ্র সরকারনা ঈশিং অমোৎপা শেংদোক্নবা তেক্নোলোজি অমা হেক্তা খন্নবা তকশিন্দে। ইমুং-মনুংগী অমোৎপা শেংদোক্নবা, এস.তি.পিশিং শাগৎলে অদুগা উদোগশিংগী ওইনা ই.তি.পিশিং/সি.ই.তি.পিশিং দরকার ওই। অমোৎপশিং শেংদোক্নবা মহৌশাদা য়ুম্ফম ওইবা পাম্বৈশিং, ঈশিং তুংবা মফমশিং শেমগৎপা, বাইও-রিমেদিএসন দরকার ওই। ঙাক-শেন্নবা স্কিমশিং অমসুং সিৱেজ ত্রিৎমেন্ত তেক্নোলোজিগী মরুওইবা পান্দমদি ইনভাইরোনমেন্ত (প্রোতেক্সন)এক্ত, ১৯৮৬গী মখাদা পাংথোকফম থোকপা থবকশিং পাংথোকপনি।
নামামি গেঙ্গে প্রোগ্রামগী মখাদা কেন্দ্র সরকারনা পায়খৎলিবা অনৌবা থবকশিংগী মনুংদা হায়ব্রিদ এন্নুইতি মোদেল(হাম), ৱান সিতি-ৱান ওপরেতর য়াওরি। মসিগী মথক্তা, সেন্ত্রেল পোল্লুসন কন্ত্রোল বোর্দ/স্তেৎ পোল্লুসন কন্ত্রোল বোর্দস/পোল্লুসন কন্ত্রোল কম্মিতিশিং, ওনলাইন মোনিতরিং পোর্তেল, মীয়াম শরুক য়াবগী খুৎথাংদা য়েংশিন্নবগী থবকশিং পায়খৎলে।
ৱাফম অসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা জল শক্তিগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী বিশ্বেশ্বর তুদুনা ফোঙদোকখিবনি।
****
অন্নেক্সর
1. নেসনেল রিভর কঞ্জর্বেসন প্লান(গঙ্গা তুরেল অমসুং মসিগী মশাশিং য়াওদনা) গী মখাদা হৌজিক পায়খৎলিবা প্রোজেক
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
তাউন/মফম
কাইথোকখিবা শেনফম(করোর)
তাইমলাইন
1
অন্ধ্র প্রদেস
রাজামাহেন্দ্রবরম
88.43
মার্চ-2025
2
গুজরাত
সুরত
971.25
জনুৱারি-2024
3
জম্মু অমসুং কাস্মির
উধামপুর
186.74
দিশেম্বর-2023
4
জম্মু অমসুং কাস্মির
শ্রীনাগর
66.17
নবেম্বর-2026
5
মহারাস্ত্রা
পুনে
990.26
মার্চ--2026
6
মহারাস্ত্রা
নাগপুর
1926.99
মার্চ--2031
7
মনিপুর
ইম্ফাল
97.72
মার্চ--2024
8
সিক্কিম
গেঙতোক
94.66
দিশেম্বর-2023
9
সিক্কিম
গেঙতোক
95.36
দিশেম্বর-2023
10
সিক্কিম
মঙান
91.94
জুলাই-2025
11
সিক্কিম
চুংথাং
17.24
সেপ্তেম্বর-2024
12
সিক্কিম
গেজিং
88.80
সেপ্তেম্বর-2024
অপুনবা
4715.56
1. নমামি গেঙ্গে প্রোগ্রামগী মখাদা প্লান(গঙ্গা তুরেল অমসুং মসিগী মশাশিং য়াওদনা) গী মখাদা হৌজিক পায়খৎলিবা প্রোজেক
1.
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
তাউন/মফম
কাইথোকখিবা শেনফম(করোর)
তাইমলাইন
উত্তর প্রদেস
মোরাদবাদ
118.69
জনুৱারি-2025
উত্তর প্রদেস
উন্নাও
102.20
দিশেম্বর-2023
উত্তর প্রদেস
সুক্লাগঞ্জ,
উন্নাও জিলা
65.18
দিশেম্বর-2023
উত্তর প্রদেস
মিরজাপুর
129.08
মার্চ-2024
উত্তর প্রদেস
ফারুখাবাদ
261.12
এপ্রিল-2024
উত্তর প্রদেস
মথুরা
292.56
এপ্রিল-2025
উত্তর প্রদেস
ফাইজাবাদ
221.66
দিশেম্বর-2024
উত্তর প্রদেস
সুলতানপুর
70.18
দিশেম্বর-2023
উত্তর প্রদেস
অগ্রা
842.25
মার্চ-2025
উত্তর প্রদেস
মুজাফরনাগর
234.03
দিশেম্বর-2023
উত্তর প্রদেস
বুধানা
48.76
দিশেম্বর-2023
উত্তর প্রদেস
বরৈলি
271.39
মার্চ-2024
উত্তর প্রদেস
মীরুত
690.71
এপ্রিল-2024
উত্তর প্রদেস
লখনৌ
213.91
এপ্রিল-2024
উত্তর প্রদেস
ঘাজিপুর
152.83
ফেব্রুৱারি-2024
উত্তর প্রদেস
কাইরানা
78.42
এপ্রিল-2024
বিহার
বেগুসারাই
230.06
দিশেম্বর-2023
বিহার
হজিপুর
305.19
দিশেম্বর-2023
বিহার
মুঙ্গর
294.02
দিশেম্বর-2023
বিহার
পাত্না-মোকামা
73.4
দিশেম্বর-2023
বিহার
পাত্না-কনকারবাগ
578.89
মার্চ-2024
বিহার
পাত্না-দিঘা
824.00
মার্চ-2024
বিহার
মানর-পাত্না
41.36
দিশেম্বর-2023
বিহার
দানাপুর-পাত্না
103.27
মার্চ-2024
বিহার
ফুলৱারি সারিফ-পাত্না
46.25
মার্চ-2024
বিহার
ফাতুহা
35.49
মার্চ-2024
বিহার
ভাগালপুর
413.29
মার্চ-2024
বিহার
কাহালগাউন
25.77
দিশেম্বর-2024
বিহার
ছাপ্রা
236.15
জনুৱারি-2024
বিহার
বাখতিয়ারপুর
35.88
দিশেম্বর-2023
বিহার
দেহরি
63.89
ওক্তোবর-2024
দিল্লি
দিল্লি-ৱাই.এ.পি- III -রিথালা জোন(আর 2)
211.79
দিশেম্বর-2023
দিল্লি
দিল্লি-দিল্লি-ৱাই.এ.পি- III-ওখালা জোন(O)
665.78
দিশেম্বর-2023
ঝরাখন্দ
ফুসরো
61.05
মার্চ-2024
রাজস্থান
কোতা
258.48
দিশেম্বর-2023
উত্তরখন্দ
রুদ্রাপ্রায়াগ
23.37
মার্চ-2025
উত্তরখন্দ
মুনি কি রেতি
94.06
এপ্রিল-2025
উত্তরখন্দ
উধাম সিংহ নাগর
199.36
জনুৱারি-2024
নোংচুপ বেঙ্গল
হাওরা
595.72
মার্চ-2024
নোংচুপ বেঙ্গল
বাল্লি
মার্চ-2024
নোংচুপ বেঙ্গল
কমারহাতি অমসুং বরানাগর মিউনিসিপালিতিশিং
মার্চ-2024
নোংচুপ বেঙ্গল
বেরহাম্পুর
51.21
দিশেম্বর-2023
নোংচুপ বেঙ্গল
জঙ্গিপুর মিউনিসিপালিতি
68.47
দিশেম্বর-2023
নোংচুপ বেঙ্গল
মহেসতালা তাউন
224.69
জুন-2024
নোংচুপ বেঙ্গল
হুগলি-চিনসুরাহ
154.73
জুন-2024
নোংচুপ বেঙ্গল
নোর্থ বরাকপুর
214.78
সেপ্তেম্বর-2024
অপুনবা
9923.37