Vice President's Secretariat
Text of the Vice President’s speech at the Constitution Day Celebrations at VigyanBhawan
27 NOV 2023 10:21AM by PIB Delhi
Good Evening, all of you.
I must compliment you all for enormous patience because it has been a very long session. You have been feasted with the finest of addresses emanating from people who know the subject and know it too well.
वोकहतेहैना,इतनेहिस्सोंमेंबंटगयामैं,मेरेहिस्सेमेंकुछबचाहीनहीं।
Shri Arjun Ram Meghwal, don't be mistaken by his dress, he is a former bureaucrat and has been a very successful district magistrate.
Hon’ble Minister for law Justice,let me tell you something very significant about him. An epochal event, a game changer constitutional Provision,women reservation, he was the Minister in charge. On 20thSeptember 2023, he introduced the amendment in Lok Sabha. I was in the Chair in Rajya Sabha on 21st September and he was there. Congratulations to him! Because for good three decades, number of efforts made, but they could not fructify into a ground reality. He has managed it.
Justice Arun Kumar Mishra! I am beholden to Justice Indira Banerjee for giving introduction of justice Mishra. I have faced justice Mishra as a Judge of Madhya Pradesh High Court, as Chief Justice of Rajasthan High court and in the Supreme Court. And my last appearance when I was appointed, and I say appointed because I was going to the State of West Bengal and my Chief Minister insisted every time I was nominated, so I use the word appointed. I appeared in his court. A man of his spinal strength has elevated Human Rights Commission to a very high level. A team leader and has given those dimensions to human rights that do justice to Bharat, home to one sixth of humanity.
Justice Indira Banerjee! Ma’am gave a very, very exhaustive analysis of constitutional working. She focused on quotes of Tagore. I too have a connection with Bengal. I greeted Ma’am by saying Nomaskar and we were all enlightened on some of the facets that really needed enlightenment.
Shri Tushar Mehta and Justice Arun Mishra made my task very difficult at home. They both have called me jurist. My wife doesn't agree and normally she's right. But then I have fallen in her trap by telling her that the jurist are not good lawyers. So she may rejoice in some sense these observations.
I have known Shri Tushar Mehta for a very long time. I'm older man compare to him. I appreciated him at a time about 16 years ago, when he did not know me and I knew him. I knew him out of his contribution to the court in Delhi high Court. We will have to examine his DNA, where does he get all the energy to be so thoroughly prepared for all the cases. I admire his level of preparation and more than that, wit and humour.
I am no longer a senior advocate, if I were one, I would have tried my talent to provoke you someday, is beyond provocation.
Dr.Niten Chandra, Secretary Department of legal affairs! Whenever I read this description, I reminded of my career when I was elected to Lok Sabha in 1989 and became a Minister for Parliamentary Affairs. A Journalist from India today asked me and I responded, not even my postgraduate wife is aware about what is meant by Parliamentary Affairs. So he handles legal affairs. Somebody will find from him, what are the contents of legal affairs?
Distinguished audience, but I must recognize the presence of Attorney General of India, Shri R. Venkataramani Ji. A man of sublimity, deeply religious, keeps his decibel low but reveals great substance. I have been in Court on the other side also. He never loses temper and continues to be a married man.
Congratulations to Brothers and Sisters all over the globe on this Constitution Day! This is a befitting occasion to remember with a sense of gratitude and reverence our founding fathers who sagaciously gave us unique constitution that is spine of our democracy. I wouldn't reflect much, much has been said by the Hon’ble Minister and earlier speakers.
Let us in togetherness, reaffirm this day, our allegiance to the constitutional core values and friends, this is a serious statement. Some of us are getting out of line on this.
Over the years, Constitution has been a beacon of hope and freedom and except, and that was a darkest period, a period we would like to forget.Young students, boys and girls may not be aware of it, and that was proclamation of emergency by the then Prime Minister, Indira Gandhi in June 1975, the darkest period in post independent history of democratic India.
Imposition of Emergency was outrageous trampling of constitutional essence and spirit. It was no less than sacrilege of the constitution. A document so dear, now to 1.4 billion people.
1975मेंतत्कालीनप्रधानमंत्रीद्वाराआपातकाललागूकरनासंविधानकाबहुतबड़ाअपमानथा।आपातकालकालगनासंविधानकीआत्मापरकुठाराघातथा।
Fortunately, for us, our democratic values are so strengthened and so deep rooted and embedded, such misadventures cannot even be thought of in present times.
The Hon’ble Minister had indicated that it was in 2015 that the idea occurred to the Hon’ble Prime Minister to have 26th Novemberas a Constitution Day. Exactly it was on 11th October 2015,because the notification of the Hon’ble Minister is too sure about, was on the date you indicated on 19thof November but the declaration was made by the Hon’ble Prime Minister in Mumbai on October 15, 2015. And the occasion was, he was laying the foundation stone of Dr. BR AmbedkarStatue of Equality Memorial in Mumbai.
Let me friends, reflect, such a great son of the soil. We admire him so much. Architect of India's constitution but it was a proud moment for me as a member of Parliament in 1989 to 91 and as a Union Minister, that the Bharat Ratna was conferred on him during our regime. It was a matter of great satisfaction but we all must reflect deeply. Why there was delay of so many decades?I leave it at that.
About framing of our Constitution, Hon’ble Minister has indicated about the role played by the committee's.Let me indicate two aspects for my young friends, boys and girls. Others are aware of it.
Article 370 was the only article of Indian constitution that was not drafted by the Drafting Committee. All other articles were drafted and Dr.Ambedkar declined to draft it. I would urge you to go through his communication on the point and look at how this article 370, a temporary Article of the Constitution made the life of people of Jammu and Kashmir hell.We are beholden to the wisdom of the Hon’ble Prime Minister, Shri Narendra Modi and sagacious approach of the Hon’ble Union Home Minister,Shri Amit Shah that article is no longer in our Constitution.
In a sense, it is a tribute to Dr.Ambedkar that what he did not approve of, has been honoured by the Indian Parliament with the vision of the Prime Minister.
Second,my very dear friend Shri Tushar Mehta ji has made reference about SardarVallabhbhai Patel ji that he played a critical role in integration of princely states.Sardarplayed a very critical role. Three options were available to the princely states, but Sardar again was kept away from dealing with the State of Jammu and Kashmir.
Sardar’s success was 100%.History of this country would have been very different if Sardar had also been entrustedwith the task of integration of state of Jammu and Kashmir. A nation has paid great price for it.The nation has paid great price for it. Thankfully, we are back on the rails.
Friends, Constitution Day is a befitting occasion for us to reflect how our constitutional organs are performed. What is the state of the nation? It has been indicated by the Secretary in particular the growth trajectory of this country. It is soothing to note that our growth trajectory is incremental for last about a decade, and we'll continue to do so, is a matter of satisfaction.
Growth is impacting every walk of life and every segment of society. India's growth has been appreciated for one single reason. It is not pyramidal, it is plateau kind of development, which means everyone is getting benefit of it. If your metro Delhi has 5G connectivity, my village also have it. That is a great achievement.
Friends just a decade ago… and worrisomely we were part of fragile five economies in the world. It was a cause of deep concern to everyone. And just in a decade we have traversed to that level that we are the 5th largest global economy. By 2030, as already indicated here, we’ll be the third largest global economy. But what is more significant for youngsters, for boys and girls, in the process, we have overtaken the economies of UK & France. What an achievement for us!
I had the good fortune to be associated and to know the point of viewof global leaders when we had G20, one of the most impeccable programmes the world has ever seen. There were no fault-lines. World Bank and IMF, two global premier financial institutions which earlier had been indicating how difficult we are in economy. I was a Union Minister in 1990, when our gold in physical form had to be taken to Switzerland to sustain our financial credibility. Our foreign exchange was then between 1 billion and 2 billion, now it is over 600 billion USD.
So what they say about, they hailed India’s phenomenal rise, unprecedented growth and financial inclusion. International Monetary Fund reckons India as a bright global spot of investment and opportunity, and according to the World Bank our digitisation model is worth emulation by other countries. Details have already been given, I’ll not bother you.
Friends, look at our current contemporary scenario. Unprecedented intense infrastructural growth; deep penetration of technology; digitisation; continual formalisation of economy; transparent and accountable governance; zero accommodation for corruption, these are facets and new norms of governance and the benefit is coming to the young boys and girls. They will get level playing field.
India's phenomenal rise, be it sea, land, sky or space, is a matter of global recognition. Declaration of August 23 as National Space Day commemorating Chandrayan-3’s successful landing on the moon, at that part of South Pole we are the first country in the world to do so. We are in big league that has been accomplished by scientist.
A country that had lost hope. We were not optimistic, the mood is transformed by series of initiatives and governance policies. And there is optimism and buoyancy all over as benefits of development are impacting those in the last strata. As a consequence of series of governance initiatives and steps, details have already been given by previous speakers. We have an ecosystem where everyone is enabled to use his or her talent and potential to realise aims and dreams. This is an ecosystem which will help boys and girls to attain heights as per your aptitude and inclination. The sky is the limit for you. We are in AmritKaal and I can say for every consideration our AmritKaal is our Gaurav Kaal.
India is making most by getting involved with disruptive technologies. There is no escape from it. There was a time when we could not think of being in the frontline countries focusing on it. Now, we are. We are part of less than double digit countries who are focusing on large scale cloud adoption.
Just imagine a country like ours has taken a global lead in the National Quantum Mission. Six thousand cores have already been allocated for it. Green Hydrogen Mission, 19 thousand cores have been allocated for it.By 2030 Green Hydrogen Mission has the potential to attract 6 lakh crore investments and generate 8 lakh employment.
We are now futuristic in our approach because we are that part of the world now, where the world looks at us. We are setter of agenda, no longer part of agenda. Voice of the Indian Prime Minister was never heard so loudly by the world as now. Respect for our passport was never that high as now.
Friends, we liked it or not - disruptive technologies, we will have to live with it, they are our bedfellows. So we will have to extract that positivity. The good part is that our country is amongst very few countries in the world who are addressing the issue with positivity and that will be greatly helpful in getting our slot as was indicated by the Hon’ble Minister when we attend Centenary of our independence in 2047. Visionary leadership of the Prime Minister, Narendra Modi has elevated our global status and reputation and this I could feel in G20. Every world leader was so stunned and impressed and why not? G20 footfall was in every State of the country, in every Union Territory, around 60 locations and 200 interactions.
They came to see India and the entire India. Central government and the State Governments contributed wholesomely. There were no fault lines. It was amazing event but look at the achievements! India's rise in global comity of nations, is very high because we could secure in G20 inclusion of African Union. European Union was already part of it. We could impact the world; India emerged as a leader, to voice the voice of global south. We could create a great opportunity in commerce and economy by having that corridor connecting Bharat- Middle East and Europe. That was there in ages ago in existence. That's what we have done. Our country has taken lead in biofuels. As a matter of fact, we are giving so much to the world subscribing to our concept ‘VasudhaivaKutumbakam’. This has been realised
What Dr.Ambedkar said on this, Dr. B.R Ambedkar captured the essence of this when he reflected: “I measure the progress of a community with the degree of progress women have achieved”.
I had the satisfaction because of the seven awardees whom I congratulate, four were girls. This constitutionally sanctified reservation to the extent of 1/3 for women in Parliament and the State Legislatures, is not the upper limit, it is a lower limit. It will always be higher because they are duly entitled to contest from others seats as well.
Friends, affirmative executive governance, marked with unprecedented impactful results has ensured that the rise of the nation is unstoppable. But I still find some of us, though number is very small, their digestive system is very bad for our growth. I will call upon doctors to find some way out. Every time there is something great happening in the country,they engage in tainting, tarnishing, demeaning our institutions. It is duty of every Indian to believe in Bharat. We have no option, the only option is we must always keep our nation first. We must play politics. I'm not a stakeholder in politics, I'm a stakeholder in governance. But when it comes to governance or the government or the nation, keep politics out of it. But some people find it very difficult. A public opinion can really change the course of events.
Friends, our robust judicial system is globally recognisedfor its independence and productivity. Leveraging technology, the Supreme Court has recently rendered judicial system people centric by rolling out several systemic initiatives to improve transparency, efficiency and access to justice. Many steps have been taken. Chief Justice, Chandrachudji emphasised "Courts need to remodel themselves to reach out to people instead of people reaching out,"
A big changes coming in judicial administration. The E-Committee of the Supreme Court has spearheaded transformative initiatives and they are changing the lives for the better of litigants. The litigants are now enabled to get what they are looking for decades. And fortunately, the sweeping action of this Committee is pressed not only to Supreme Court but also to High Court and Courts below. Digitization has been employed by the Supreme Court to make the justice system litigant friendly and people centric. These steps that have been taken, proactive steps, particularly in last one year, they have generated more efficient, transparent mechanism and people have greater access to it with confidence. They no longer have to rely on secondary material. What the Prime Minister had indicated a few months back, this is securing ease of justice.
Much has been said about evolution of our Constitution. We must remember it was evolved by the Constituent Assembly. We have judges, former Judges on the dais. When the constitution was evolved by the constituent assembly, the message was loud and clear -it is in the exclusive domain of Parliament. Parliament alone is architect of the Constitution to the exclusion of another agency be it executive or judiciary.To put it in layman's language, Parliament can’t script a judgment of the Supreme Court and similarly, Supreme Court can’t script law for us. That's our domain.
Parliament is reflective of the will of the people. People who sit in Parliament are there because through a legitimise mechanism on a proper platformthe people have expressed their mandate and therefore Parliament is the soul of democracy, authentically reflecting the mood of the people and their opinions. The supremacy of parliament as the sole architect of the Constitution is unquestionable. It is not amenable in its task of intervention either from the executive or the judiciary.
Sovereignty of Parliament is synonymous with sovereignty of the nation and the same is impregnable. Why do I say so? The executive of the day survives only if it has strength in the Parliament. I don’t want to be loud mouth but the other institution also survives only when it is sanctified by the Parliament. Therefore, such a body, the foundation of which is the mandate of the people, cannot allow any incursion in its domain that will be disturbing the delicate apple card of governance in democracy. Friends, any incursion in the exclusive domain of Parliament will be constitutional aberration, apart from being antithetical to democratic essence and values.
Democracy is optimally nurtured when state organs like the Executives, the Judiciary and the Legislature work in harmony, tandem and togetherness. There is well defined constitutional domain for the Executive, the Judiciary and the Legislature. It is constitutional mandate that all these organs of the State function in their respective domain.
The abrogation of authority of one organ or the other was beyond the contemplation of framers of the Constitution. If you look into the reflection of Dr. B. R. Ambedkar, he never adverted to this aspect. It was beyond his contemplation that there could ever be a system or mechanism of incursion into the sovereign domain of Parliament, a situation we need to iron out.
Time to preserve, sustain and blossom constitutional essence rather than subject it to sacrilege by transgressions by one in the domain of the other.
To ensure continual growth of Bharat - home to one sixth of humanity, it is imperative that the Executive, the Judiciary and the Legislature generate collaborative discourse rather than the confrontational perception.
Governance is dynamic, given the emergence of challenges and technological onslaughts. There are bound to be differences, there are bound to be issues. Issues have to be ironed out. In a country like ours which has to show path to the entire world, there must be convergence of attitude amongst these three institutions in particular.
If there are differences which are bound to be there, such differences and resolution thereof must take place by taking recourse to sublime statesmanship. Public posturing or generating perception as a strategy to deal with such differences is best avoided.
I can assure you that I am a foot soldier of judiciary. I am from legal profession. Judicial independence, like to millions of people in the country, is very dear to me. We want spinally strong Judiciary and I can say without the fear of contradiction that our Judiciary is one of the best in the world.
I have appreciated the innovative steps that have been taken. The independence of Judiciary is unquestioned but time has come that we must have a mechanism of structured interaction amongst those who are at the helm of the affairs of such Institutions, so that issues don't come in public domain.
I am happy to note that people in command of these institutions are statesmen.They are farsighted, be the Prime Minister of the country, the President of the Nation or the Chief Justice of India. We couldn't be more fortunate than having these illustrious people heading these institutions and therefore, any aberration coming in public domain by observation or otherwise will not be soothing to our ears, which means soothing to the ears of people at large.
I’m working in my own way in my capacity to generate such a system because none of the people in the institutions can be complainants, they can't be complainants, and they have to bring about resolution of the complainant at large. I am sure good times are ahead.
On this momentous day, I would make reference to the sage reflection of Dr B R Ambedkar: “The objective of the Constitution is not only limited to creation of three organs of the Union but also to define the limits of their powers. And it is also essential because if the limits are not defined the institutions will become autocratic and start exploitation. Therefore, the legislature should be free to enact any law, the executive should be free to take any decision and the Supreme Court should be free to interpret the laws.”
Constitutional provisions providing for interpretation of law or Constitution to the Supreme Court, is a small slit. It cannot be the floodgate. We have to be extremely wary about it and I am sure people around, with the kind of talent they have, with the kind of spirit of nationalism they are filled with, these issues will be thrashed out and we will be in a situation to have our institutions functioning in harmony and togetherness in tandem to achieve our Bharat rise to the highest level.
Lest I be accused, Ihave a reflection on Parliamentarians also, the legislature. The Honourable Minister is here! The Honourable Minister wear another hat also and that is a Minister of Parliamentary Affairs. Through him I appeal to Parliamentarians all over the country. Members of Parliament and State legislature need to weaponize debate, dialogue, discussion and deliberation and certainly not disturbance and disruptionas a political strategy.
Right now we have the reverse of it. Disruption and disturbance have been weaponized as a political strategy to make proceedings of the house dysfunctional. But I appeal to the people at large, particularly boys and girls, you are the greatest stakeholders in governance.
Some of us may not be around when India celebrates centenary of its independence in 2047, but you will be there. You are warriors of 2047 Bharat.Burden lies on your shoulders. You have enough capacity and potential. Given the kind of social media, we have these days to generate a public opinion, it is no soothing to the eyes that Parliamentarians in Parliament do not do the job expected of Parliamentarians by people like Dr. BR Ambedkar. We need a change of mindset and ecosystem. I leave it at that.
Friends, let us resolve on this day to keep nation always first. We must be proud Indians, we must take pride in our historic achievements. I can legitimately thank you all for your great patience. I mean it.
Thank You. Jai Bharat!

ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ବିଜ୍ଞାନ ଭବନରେ ସମ୍ବିଧାନ ଦିବସ ସମାରୋହରେ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
27 NOV 2023 10:21AM by PIB Bhubaneswar
ଶୁଭ ସନ୍ଧ୍ୟା, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ।
ଏତେ ଲମ୍ବା ଅଧିବେଶନରେ ରହିଥିବା ଯୋଗୁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କର ପ୍ରଚୁର ଧୈର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି। ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସେହି ଲୋକମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ କଥା ଶୁଣିବାକୁ ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା, ଯେଉଁମାନେ ନିଜ ବିଷୟକୁ ଜାଣିଛନ୍ତି ଏବଂ ବହୁତ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣିଛନ୍ତି।
କୁହାଯାଏ, ଏତେଗୁଡ଼ିଏ ଭାଗରେ ବାଣ୍ଟି ହୋଇଗଲା, ମୋ ଭାଗରେ କିଛି ଆଉ ବଞ୍ଚିଲା ନାହିଁ।
ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ରାମ ମେଘୱାଲ ତାଙ୍କ ନିଜ ପୋଷାକରେ ଭ୍ରମିତ ନ ହୁଅନ୍ତୁ, ସେ ଜଣେ ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଶାସନିକ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ଜଣେ ସଫଳ ଜିଲ୍ଲା ମାଜିଷ୍ଟ୍ରେଟ ଥିଲେ।
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଇନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ରାମ ମେଘଓ୍ବାଲଙ୍କ ବିଷୟରେ କିଛି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଏକ ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଗେମ୍ ଚେଞ୍ଜର ସାମ୍ବିଧାନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ମହିଳା ସଂରକ୍ଷଣ ସମୟରେ, ସେ ଦାୟିତ୍ୱରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲେ। ୨୦ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ,୨୦୨୩ରେ ସେ ଲୋକସଭାରେ ସଂଶୋଧନ ଆଗତ କରିଥିଲେ | ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୧ରେ ମୁଁ ରାଜ୍ୟସଭାରେ ସଭାପତି ପଦବୀରେ ଥିଲି ଏବଂ ସେ ସେଠାରେ ଥିଲେ | ତାଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ! କାରଣ ଭଲ ତିନି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅନେକ ଭଲ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ତାହା ବାସ୍ତବରେ ପରିଣତ ହୋଇପାରିଲା ନାହିଁ । ସେ ଏହାକୁ ସାକାର କରିଦେଇଛନ୍ତି।
ଜଷ୍ଟିସ୍ ଅରୁଣ କୁମାର ମିଶ୍ର! ନ୍ୟାୟମୂର୍ତ୍ତି ମିଶ୍ରଙ୍କୁ ପରିଚୟ ଦେଇଥିବାରୁ ମୁଁ ନ୍ୟାୟମୂର୍ତ୍ତି ଇନ୍ଦିରା ବାନାର୍ଜୀଙ୍କ ନିକଟରେ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି। ମୁଁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ହାଇକୋର୍ଟର ବିଚାରପତି, ରାଜସ୍ଥାନ ହାଇକୋର୍ଟର ମୁଖ୍ୟ ବିଚାରପତି ଏବଂ ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟର ମୁଖ୍ୟ ବିଚାରପତି ଭାବରେ ଜଷ୍ଟିସ ମିଶ୍ରଙ୍କ ସହ ସାକ୍ଷାତ ହୋଇଛି। ଏବଂ, ଯେତେବେଳେ ମୋତେ ନିଯୁକ୍ତ କରାଗଲା ସେତେବେଳେ ମୋର ଶେଷ ଉପସ୍ଥିତି ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ମୁଁ କହୁଛି ଯେ ମୁଁ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ରାଜ୍ୟକୁ ଯାଉଥିଲି ଏବଂ ମୋର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତିଥର ଜୋର ଦେଇ ମୋତେ ମନୋନୀତ କରିଥିଲେ | ତେଣୁ ମୁଁ ନିଯୁକ୍ତ ଶବ୍ଦ ବ୍ୟବହାର କରୁଛି । ମୁଁ ତାଙ୍କ କୋର୍ଟରେ ହାଜର ହୋଇଥିଲି। ଜଣେ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତି ମାନବାଧିକାର ଆୟୋଗକୁ ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରକୁ ଉନ୍ନୀତ କରିଛନ୍ତି। ଜଣେ ଟିମ୍ ଲିଡର ଏବଂ ମାନବିକ ଅଧିକାରକୁ ସେହି ଦିଗ ଦେଇଛନ୍ତି ଯାହା ମାନବଜାତିର ଏକ ଷଷ୍ଠାଂଶ ଘର ମାନୁଥିବା ଭାରତକୁ ନ୍ୟାୟ ଦେଇଥାଏ ।
ଜଷ୍ଟିସ ଇନ୍ଦିରା ବାନାର୍ଜୀ ! ମହୋଦୟା ସାମ୍ବିଧାନିକ କାର୍ଯ୍ୟର ଏକ ବିସ୍ତୃତ ବିଶ୍ଳେଷଣ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଟାଗୋରଙ୍କ ଉଦାହରଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥିଲେ। ବଙ୍ଗଳା ସହିତ ମୋର ମଧ୍ୟ ସମ୍ପର୍କ ଅଛି। ମୁଁ ନମସ୍କାର କହି ମହୋଦୟାଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଲି ଏବଂ ଆମେ ସମସ୍ତେ କିଛି ଦିଗ ଉପରେ ସୂଚନା ପାଇଥିଲୁ, ଯାହା ପ୍ରକୃତରେ ଜ୍ଞାନର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା |
ଶ୍ରୀ ତୁଷାର ମେହେଟ୍ଟା ଏବଂ ଜଷ୍ଟିସ ଅରୁଣ ମିଶ୍ର ମୋକାମକୁ ଘରେ ବହୁତ କଷ୍ଟକର କରିଦେଇଥିଲେ । ଦୁହେଁ ମୋତେ ଆଇନଜୀବୀ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି। ମୋ ପତ୍ନୀ ଏଥି ପାଇଁ ସହମତ ନୁହଁନ୍ତି ଏବଂ ସାଧାରଣ ଭାବରେ ତାଙ୍କ ବିଚାର ଠିକ୍ ହୋଇଥାଏ। କିନ୍ତୁ ତା'ପରେ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ କହି ତାଙ୍କ ଜାଲରେ ପଡ଼ିଯାଇଛି ଯେ ଆଇନଜୀବୀ ଭଲ ଓକିଲ ନୁହଁନ୍ତି। ତେଣୁ ସେ ଏହି ଟିପ୍ପଣୀକୁ ନେଇ କିଛି ମାତ୍ରା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦିତ ହୋଇପାରନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ତୁଷାର ମେହେଟ୍ଟାଙ୍କୁ ମୁଁ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ରୁ ଜାଣିଛି । ମୁଁ ତାଙ୍କ ତୁଳନାରେ ବୟସରେ ବଡ଼। ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରାୟ ୧୬ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଏକ ସମୟରେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲି, ଯେତେବେଳେ ସେ ମୋତେ ଜାଣି ନଥିଲେ ଏବଂ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଜାଣିଥିଲି | ଦିଲ୍ଲୀ ହାଇକୋର୍ଟରେ ଅଦାଲତକୁ ତାଙ୍କର ଅବଦାନ ରୁ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଜାଣିଥିଲି । ଆମକୁ ତାଙ୍କ ଡିଏନଏ ଯାଞ୍ଚ କରିବାକୁ ପଡିବ, ସମସ୍ତ ମାମଲା ପାଇଁ ଏତେ ଭଲ ଭାବରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା ପାଇଁ ସେ ଏତେ ଶକ୍ତି କେଉଁଠୁ ପାଉଛନ୍ତି। ମୁଁ ତାଙ୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତିର ସ୍ତର ଏବଂ ଏହାଠାରୁ ଅଧିକ, ବୁଦ୍ଧି ଏବଂ ଉପସ୍ଥିତି ବୁଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି।
ମୁଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଜଣେ ବରିଷ୍ଠ ଓକିଲ ନୁହେଁ, ଯଦି ମୁଁ ହୋଇଥାନ୍ତି, ତେବେ କେତେଦିନ ମୁଁ ତୁମକୁ ଉତ୍ତେଜିତ କରିବା ପାଇଁ ମୋର ପ୍ରତିଭାର ବ୍ୟବହାର କରିଥାନ୍ତି, ଏହା ଉତ୍ତେଜିତ ହେବାର ବାହାରେ ।
ଆଇନ ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ସଚିବ ଡକ୍ଟର ନିତେନ ଚନ୍ଦ୍ରା ! ଏହି ବର୍ଣ୍ଣନା ପଢ଼ିଲେ ୧୯୮୯ରେ ଲୋକସଭାକୁ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇ ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପରେ ମୋ କ୍ୟାରିୟର କଥା ମନେ ପଡ଼ିଗଲା। ଆଜି ଭାରତର ଜଣେ ସାମ୍ବାଦିକ ମୋତେ ପଚାରିଲେ ଏବଂ ମୁଁ ଉତ୍ତର ଦେଲି, ମୋର ସ୍ନାତକୋତ୍ତର କଥା ପତ୍ନୀଙ୍କୁ ଜଣାନାହିଁ ଯେ ସଂସଦୀୟ କାର୍ଯ୍ୟର ଅର୍ଥ କ’ଣ? ତେଣୁ ସେ ଆଇନଗତ ବ୍ୟାପାର ପରିଚାଳନା କରନ୍ତି। ତାଙ୍କଠାରୁ କେହି ପାଇବେ, ସେ ହିଁ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଆଇନଗତ ମାମଲାର ବିଷୟବସ୍ତୁ କ'ଣ?
ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଶ୍ରୋତାଗଣ କିନ୍ତୁ ମୋତେ ଭାରତର ଆଟର୍ଣ୍ଣି ଜେନେରାଲ ଶ୍ରୀ ଆର ଭେଙ୍କଟରମଣିଜୀଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିକୁ ଅବଶ୍ୟ କୃତଜ୍ଞତା ମାନିବାକୁ ହେବ। ଗଭୀର ଧାର୍ମିକ, ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଅଟନ୍ତି ଯିଏ ନିଜର ସ୍ବରକୁ ମଧୁର ରଖନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ବଡ଼ ତାତ୍ତ୍ବିକ କଥା ପ୍ରକାଶ କରନ୍ତି । ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ କୋର୍ଟରେ ଅଛି। ସେ କେବେ ବି ରାଗନ୍ତି ନାହିଁ ଏବଂ ଶାନ୍ତିର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି।
ଏହି ସମ୍ବିଧାନ ଦିବସ ରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ! ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମେରୁଦଣ୍ଡ ପାଲଟିଥିବା ଅନନ୍ୟ ସମ୍ବିଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିଥିବା ଆମର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତାମାନଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଓ ଶ୍ରଦ୍ଧାର ସହ ସ୍ମରଣ କରିବାର ଏହା ଏକ ଉପଯୁକ୍ତ ସୁଯୋଗ । ମୁଁ ଅଧିକ କିଛି କହିବି ନାହିଁ, ମାନ୍ୟବର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ପୂର୍ବ ବକ୍ତାମାନେ ବହୁତ କିଛି କହିଛନ୍ତି ।
ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ଏକାଠି ହୋଇ ଏହି ଦିନକୁ ସମ୍ବିଧାନର ମୌଳିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଆମର ନିଷ୍ଠାକୁ ପରିପୁଷ୍ଟ କରିବା, ଏହା ଏକ ଗମ୍ଭୀର ବିବୃତି । ଆମ ମଧ୍ୟରୁ କିଛି ଲୋକ ଏହାର ଲାଇନରୁ ବାହାରି ଯାଉଛନ୍ତି।
ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି, ସମ୍ବିଧାନ ଆଶା ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତାର ପ୍ରତୀକ ହୋଇ ରହିଛି। ଏହା ଏକ ଅନ୍ଧକାରମୟ ସମୟ ଥିଲା, ଯାହାକୁ ଆମେ ଭୁଲିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ । ଯୁବଛାତ୍ର, ବାଳକ ଓ ବାଳିକାମାନଙ୍କୁ ହୁଏତ ଏ ବିଷୟରେ ଅବଗତ ନଥିବ ଏହା ଥିଲା ସେ ସମୟ ଘୋଷଣା, ୧୯୭୫ ମସିହା ଜୁନ୍ ମାସରେ ତତ୍କାଳୀନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇନ୍ଦିରା ଗାନ୍ଧୀ ଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ପରବର୍ତ୍ତୀ ଇତିହାସରେ ସବୁଠାରୁ କଳା ସମୟ ଥିଲା ।
ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ଲାଗୁ କରିବା ସାମ୍ବିଧାନିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଓ ଭାବନାର ଅପମାନଜନକ ଥିଲା। ଏହା ସମ୍ବିଧାନର ଅପମାନଠାରୁ କମ୍ ନଥିଲା। ଏହି ଦସ୍ତାବିଜ ବର୍ତ୍ତମାନ ୧.୪ ବିଲିୟନ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ପ୍ରିୟ ଥିଲା।
୧୯୭୫ରେ ତତ୍କାଳୀନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଆପାତକାଳ ଲାଗୁ କରିବା ସମ୍ବିଧାନର ବହୁତ ବଡ଼ ଅପମାନ ଥିଲା। ଆପାତକାଳ ଲାଗିବା ସମ୍ବିଧାନର ଆତ୍ମା ଉପରେ କୁଠାରଘାତ ଥିଲା।
ସୌଭାଗ୍ୟବଶତଃ, ଆମ ପାଇଁ ଆମର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏତେ ସୁଦୃଢ଼ ଏବଂ ଏତେ ଗଭୀର ଓ ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଥିଲା ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟରେ ଏଭଳି ଦୁଃସାହସ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା ମଧ୍ୟ କରାଯାଇ ପାରିବ ନାହିଁ ।
ମାନ୍ୟବର ମନ୍ତ୍ରୀ ସଙ୍କେତ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୫ ମସିହାରେ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମନରେ ନଭେମ୍ବର ୨୬କୁ ସମ୍ବିଧାନ ଦିବସ ଭାବେ ପାଳନ କରିବାକୁ ଧାରଣା ଆସିଥିଲା । କିନ୍ତୁ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୫ ଅକ୍ଟୋବର, ୨୦୧୫ରେ ମୁମ୍ବାଇରେ ଏହି ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । ଆଉ ଏହି ଅବସରରେ ସେ ମୁମ୍ବାଇରେ ଡକ୍ଟର ବିଆର ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ଇକ୍ୟୁଆଲିଟି ସ୍ମାରକୀର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରୁଥିଲେ ।
ସାଥୀମାନେ, ମୁଁ ଏହି ମାଟିର ଏଭଳି ମହାନ ପୁତ୍ରଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ କଥା ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଆମେ ତାଙ୍କୁ ବହୁତ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛୁ । ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନର ନିର୍ମାତା, କିନ୍ତୁ ୧୯୮୯ରୁ ୯୧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଂସଦ ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ଜଣେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ଏହା ମୋ ପାଇଁ ଗର୍ବର ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଥିଲା ଯେ ଆମ ଶାସନ କାଳରେ ତାଙ୍କୁ ଭାରତ ରତ୍ନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ସନ୍ତୋଷର ବିଷୟ ଥିଲା କିନ୍ତୁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଗଭୀର ଭାବରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଉଚିତ୍। କାହିଁକି ଏତେ ଦଶନ୍ଧି ବିଳମ୍ବ ହେଲା? ମୁଁ ଏହାକୁ ସେତିକିରେ ଛାଡି ଦେଉଛି ।
ଆମର ସମ୍ବିଧାନ ପ୍ରଣୟନ ସମ୍ପର୍କରେ ମାନ୍ୟବର ମନ୍ତ୍ରୀ ସମିତି ଦ୍ବାରା ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ ସମ୍ପର୍କରେ ସଙ୍କେତ ଦେଇଛନ୍ତି। ମୁଁ ମୋର ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦୁଇଟି ଦିଗ ସୂଚାଇଦେଉଛି, ପୁଅ ଏବଂ ଝିଅ ଉଭୟଙ୍କୁ ସଂକେତ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଅନ୍ୟମାନେ ଏ ବିଷୟରେ ଅବଗତ ଅଛନ୍ତି।
ଧାରା ୩୭୦ ହେଉଛି ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନର ଏକମାତ୍ର ଧାରା ଯାହା ଡ୍ରାଫ୍ଟିଂ କମିଟି ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇନଥିଲା । ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ପ୍ରବନ୍ଧ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଡକ୍ଟର ଆମ୍ବେଦକର ଏହାର ଡ୍ରାଫ୍ଟ କରିବାକୁ ମନା କରିଦେଇଥିଲେ । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ତାଙ୍କର ଯୋଗାଯୋଗକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଦେଖନ୍ତୁ ଯେ ସମ୍ବିଧାନର ଏକ ଅସ୍ଥାୟୀ ଧାରା ଧାରା ୩୭୦ କିପରି ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରବାସୀଙ୍କ ଜୀବନକୁ ନର୍କ କରିଦେଇଛି । ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ବୁଦ୍ଧିମତାକୁ ଆମେ କୃତଜ୍ଞ ଜଣାଉଛୁ ଏବଂ ମାନ୍ୟବର କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହଙ୍କ ବିଚକ୍ଷଣ ଆଭିମୁଖ୍ୟ କୁ ଆମେ ଅନୁସରଣ କରୁଛୁ ଯେ ଏହି ଧାରା ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମ ସମ୍ବିଧାନରେ ନାହିଁ ।
ଗୋଟଇଏ ଭାବରେ ଏହା ଡକ୍ଟର ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଯେ ସେ ଯାହାକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିନଥିଲେ, ତାହାକୁ ଭାରତୀୟ ସଂସଦ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଯୋଗୁଁ ସମ୍ମାନିତ କରିଛି।
ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ମୋର ପ୍ରିୟ ବନ୍ଧୁ ଶ୍ରୀ ତୁଷାର ମେହେଟ୍ଟା ଜୀ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ଦେଶୀୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଏକୀକରଣରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ସର୍ଦ୍ଦାର ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଦେଶୀୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ତିନୋଟି ବିକଳ୍ପ ଉପଲବ୍ଧ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସର୍ଦ୍ଦାରଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ରାଜ୍ୟ ସହିତ ମୁକାବିଲା କରିବାରୁ ଦୂରେଇ ରଖାଯାଇଥିଲା।
ସର୍ଦ୍ଦାରଙ୍କ ସଫଳତା ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା। ଯଦି ସର୍ଦ୍ଦାରଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ର ଏକୀକରଣ ଦାୟିତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥାନ୍ତା ତେବେ ଏହି ଦେଶର ଇତିହାସ ବହୁତ ଅଲଗା ହୋଇଥାନ୍ତା । ସେଥିପାଇଁ ଦେଶ ଏହାର ବଡ଼ ମୂଲ୍ୟ ଦେଇଛି। ଏଥିପାଇଁ ଦେଶକୁ ବଡ଼ ମୂଲ୍ୟ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିଛି। ସୌଭାଗ୍ୟବଶତଃ ଆମେ ପୁଣି ଧାରଣାକୁ ଫେରିଛୁ।
ସାଥୀମାନେ, ସମ୍ବିଧାନ ଦିବସ ଆମ ପାଇଁ ଏହା ଜାଣିବାର ଏକ ଉପଯୁକ୍ତ ଅବସର ଅଟେ ଯେ ଆମର ସାମ୍ବିଧାନିକ ଅଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ କିପରି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ତାହା ପ୍ରତିଫଳିତ ହେଉଛି। ଦେଶର ସ୍ଥିତି କ'ଣ? ବିଶେଷ କରି ଏହି ଦେଶର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ର ଗତିପଥ ସମ୍ପର୍କରେ ସଚିବ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହା ଆନନ୍ଦଦାୟକ ଯେ ଗତ ପ୍ରାୟ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଆମର ବିକାଶର ଧାରା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଏବଂ ଆମେ ଏପରି କରିବା ଜାରି ରଖିବୁ, ଏହା ଏକ ସନ୍ତୋଷର ବିଷୟ ।
ବିକାଶ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଛି । ଗୋଟିଏ କାରଣ ପାଇଁ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଇଛି। ଏହା ପିରାମିଡାନୁମା ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା ଏକ ପ୍ରକାର ବିକାଶ, ଅର୍ଥାତ୍ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହାର ଲାଭ ମିଳୁଛି। ଯଦି ଆପଣଙ୍କ ମେଟ୍ରୋ ଦିଲ୍ଲୀରେ ୫ଜି ସଂଯୋଗ ଅଛି, ତେବେ ମୋ ଗାଁରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଅଛି । ଏହା ଏକ ବଡ଼ ଉପଲବ୍ଧି।
ସାଙ୍ଗମାନେ ମାତ୍ର ଏକ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବେ... ଏବଂ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ ଏହା ହେଉଛି ଯେ ଆମେ ଦୁନିଆର ଦୁର୍ବଳ ପାଞ୍ଚଟି ଅର୍ଥନୀତିର ଅଂଶ ଥିଲୁ । ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଗଭୀର ଚିନ୍ତାର କାରଣ ଥିଲା। ଏବଂ ମାତ୍ର ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ସେହି ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିଛୁ ଯେ ଆମେ ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଅଛି। ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା, ଯେପରି କି ଏଠାରେ ପୂର୍ବରୁ ଦର୍ଶାଯାଇଛି, ଆମେ ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତି ହେବୁ । କିନ୍ତୁ ଯୁବପିଢ଼ି, ବାଳକ ଓ ବାଳିକାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯାହା ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ତାହା ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଆମେ ବ୍ରିଟେନ ଓ ଫ୍ରାନ୍ସର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପଛରେ ପକାଇ ଦେଇଛୁ। ଆମ ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ବଡ଼ ଉପଲବ୍ଧି।
ଯେତେବେଳେ ଆମ ନିକଟରେ ଜି-୨୦ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଥିଲା, ସେତେବେଳେ ମୋତେ ତା’ ସହ ଯୋଡ଼ି ହେବାର ଏବଂ ନେତାଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଜାଣିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଲା। ଏଥିରେ କୌଣସି ତ୍ରୁଟି ନଥିଲା। ବିଶ୍ୱବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ଆଇଏମଏଫ, ଦୁଇଟି ବିଶ୍ୱ ପ୍ରମୁଖ ଆର୍ଥିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ସୂଚାଉଥିଲା ଯେ ଆମେ ଅର୍ଥନୀତିରେ କେମିତି କଠିନ ପରିସ୍ଥିତି ଅଛି। ମୁଁ ୧୯୯୦ରେ ଜଣେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲି, ଯେତେବେଳେ ଆମର ଆର୍ଥିକ ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଭୌତିକ ଆକାରରେ ଆମର ବିଦେଶୀ ମୁଦ୍ରା ସ୍ୱିଜରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ନେବାକୁ ପଡିଥିଲା । ସେତେବେଳେ ଆମର ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ୧ ବିଲିୟନରୁ ୨ ବିଲିୟନ ଡଲାର ମଧ୍ୟରେ ଥିଲା, ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ୬୦୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର ଆମେରିକା ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ।
ଭାରତର ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ଅଭୂତପୂର୍ବ ବିକାଶ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମୁଦ୍ରା ପାଣ୍ଠି ଭାରତକୁ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଏବଂ ସୁଯୋଗର ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ବିଶ୍ୱ ସ୍ଥାନ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରେ, ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ ଆମର ଡିଜିଟାଇଜେସନ ମଡେଲ ଅନ୍ୟ ଦେଶଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ଅନୁକରଣ ଯୋଗ୍ୟ । ବିବରଣୀ ଆଗରୁ ଦିଆଯାଇସାରିଛି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ବ୍ୟସ୍ତ କରିବି ନାହିଁ ।
ସାଥୀମାନେ, ଆମର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସମସାମୟିକ ଦୃଶ୍ୟକୁ ଦେଖନ୍ତୁ । ଅଭୂତପୂର୍ବ ସୁନ୍ଦର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ; ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଗଭୀର ଅନୁପ୍ରବେଶ; ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍; ଅର୍ଥନୀତିର ନିରନ୍ତର ଆନୁଷ୍ଠାନିକୀକରଣ; ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଉତ୍ତରଦାୟୀ ଶାସନ; ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର ପାଇଁ କୌଣସି ସ୍ଥାନ ନାହିଁ। ଏସବୁ ହେଉଛି ଆମ ଶାସନର ନୂଆ ନିୟମ ଏବଂ ଏହାର ଲାଭ ଯୁବ ବାଳକ ଓ ବାଳିକାମାନଙ୍କୁ ମିଳୁଛି। ସେମାନଙ୍କୁ ସମାନ ସୁଯୋଗ ମିଳିବ।
ସମୁଦ୍ର, ସ୍ଥଳ, ଆକାଶ କିମ୍ବା ମହାକାଶ ହେଉ ଭାରତର ଅଭୂତପୂର୍ବ ଉନ୍ନତି ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ସ୍ୱୀକୃତିର ବିଷୟ । ଚନ୍ଦ୍ରାୟନ-୩ର ଚନ୍ଦ୍ରରେ ସଫଳ ଅବତରଣ କୁ ସ୍ମରଣ କରି ଅଗଷ୍ଟ ୨୩କୁ ଜାତୀୟ ମହାକାଶ ଦିବସ ଭାବେ ଘୋଷଣା କରାଗଲା, ଦକ୍ଷିଣ ମେରୁର ସେହି ଭାଗରେ ଆମେ ଏହା କରିବାରେ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଥମ ଦେଶ । ଆମେ ବିଗ୍ ଲିଗ୍ ରେ ଅଛୁ ଯାହା ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି।
ଏକ ଏମିତି ଦେଶ ଯିଏ ଆଶା ହରାଇଥିଲା। ଆମେ ଆଶାବାଦୀ ନଥିଲୁ, ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ ନୀତି ଦ୍ୱାରା ମନୋଭାବ ବଦଳିଯାଏ। ଏବଂ ବିକାଶର ସୁଫଳ ଶେଷ ସ୍ତରର ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଥିବାରୁ ଚାରିଆଡେ ଆଶା ଓ ଉତ୍ସାହ ରହିଛି । ପ୍ରଶାସନିକ ପଦକ୍ଷେପ ଓ ପଦକ୍ଷେପର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ ପୂର୍ବ ବକ୍ତାମାନେ ସବିଶେଷ ବିବରଣୀ ଦେଇ ସାରିଛନ୍ତି। ଆମର ଏକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ ସମସ୍ତେ ନିଜର ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ଅଟନ୍ତି । ଏହା ହେଉଛି ଏକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଯାହା ପୁଅ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ନିଜର ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଇଚ୍ଛା ଅନୁଯାୟୀ ଯୋଗ୍ୟତା ହାସଲ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ | ପୁରା ଆକାଶ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଖୋଲା ରହିଛି। ଆମେ ଅମୃତକାଳରେ ଅଛୁ ଏବଂ ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଚାର ପାଇଁ କହିପାରିବି ଯେ ଆମର ଅମୃତକାଳ ହେଉଛି ଆମର ଗୌରବ କାଳ ।
ବିଶୃଙ୍ଖଳିତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ସହ ଜଡ଼ିତ ହୋଇ ଭାରତ ଭଲ କାମ କରୁଛି। ବଞ୍ଚବାର କୌଣସି ରାସ୍ତା ନାହିଁ। ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏହା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରି ଆଗଧାଡ଼ିର ଦେଶମାନଙ୍କରେ ରହିବା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିପାରିନଥିଲୁ | ଏବେ ଆମେ କରୁଛୁ। ଆମେ ଦୁଇ ଅଙ୍କରୁ କମ୍ ଦେଶର ଅଂଶ ଯେଉଁମାନେ ବୃହତ ପରିମାଣର କ୍ଲାଉଡ୍ ଆପଣାଇବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି।
ଟିକିଏ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ ଆମ ଭଳି ଏକ ଦେଶ ଜାତୀୟ କ୍ୱାଣ୍ଟମ ମିଶନରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଅଗ୍ରଣୀ ହାସଲ କରିଛି । ଏଥିପାଇଁ ୬ ହଜାର କୋର ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ମିଶନ, ଏଥିପାଇଁ ୧୯ ହଜାର କୋର ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି । ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ମିଶନରେ ୬ ଲକ୍ଷ କୋଟି ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବା ସହ ୮ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବାର କ୍ଷମତା ରହିଛି।
ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମର ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ଭବିଷ୍ୟତବାଦୀ ଅଛୁ କାରଣ ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱର ସେହି ଅଂଶ, ଯେଉଁଠାରେ ବିଶ୍ୱ ଆମକୁ ଦେଖୁଛି। ଆମେ ଏଜେଣ୍ଡା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଲୋକ, ଏବେ ଆଉ ଏଜେଣ୍ଡାର ଅଂଶ ନାହିଁ। ଭାରତୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସ୍ୱର ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏତେ ଜୋରରେ ଶୁଣିବାକୁ ମିଳିନଥିଲା ଯାହା ଏବେ ଶୁଣାଯାଉଛି। ଆମ ପାସପୋର୍ଟ ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ କେବେ ବି ଏତେ ଅଧିକ ନଥିଲା ଯାହା ଏବେ ଅଛି।
ସାଥୀମାନେ, ଆମେ ବିଶୃଙ୍ଖଳିତ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ପସନ୍ଦ କରୁଛୁ କି ନାହିଁ, ଆମକୁ ଏହା ସହିତ ବଞ୍ଚିବାକୁ ପଡିବ, ସେମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ଆମର ଆଦର୍ଶ । ତେଣୁ ଆମକୁ ସେହି ସକାରାତ୍ମକତାକୁ ବାହାର କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଭଲ କଥା ହେଉଛି ଆମ ଦେଶ ବିଶ୍ୱର ଅଳ୍ପ କେତୋଟି ଦେଶ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ଯେଉଁମାନେ ସକାରାତ୍ମକତାର ସହ ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ଆମର ସ୍ଥାନ ପାଇବାରେ ବହୁତ ସହାୟକ ହେବ ଯାହା କି ୨୦୪୭ ରେ ଆମେ ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀରେ ଯୋଗ ଦେବା ସମୟରେ ମାନ୍ୟବର ମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚାଇ ଦେଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦର୍ଶୀ ନେତୃତ୍ବ ଆମର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମାନ୍ୟତା ଏବଂ ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ଉନ୍ନତ କରିଛି ଏବଂ ଏହା ମୁଁ ଜି-୨୦ରେ ଅନୁଭବ କରିପାରୁଥିଲି । ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନେତା ଏତେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ଓ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ହେବେନାହିଁ କାହିଁକି? ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ, ପ୍ରାୟ ୬୦ଟି ସ୍ଥାନରେ ଜି-୨୦ ଏବଂ ୨୦୦ ଟି ସମ୍ବାଦାତ୍ମକ ସମାରୋହ ଥିଲା।
ସେମାନେ ସମଗ୍ର ଭାରତକୁ ଦେଖିବାକୁ ଆସିଥିଲେ। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏଥିରେ ସହଯୋଗ କରିଥିଲେ। ଏଥିରେ କୌଣସି ଭଲ ଲାଇନ୍ ନଥିଲା। ଏହା ଏକ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଘଟଣା ଥିଲା କିନ୍ତୁ ଉପଲବ୍ଧିଉପରେ ନଜର ପକାନ୍ତୁ! ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘର ଜି-୨୦ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣରେ ଆମେ ସୁରକ୍ଷିତ ହୋଇପାରିବା କାରଣ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ବହୁତ ଅଧିକ। ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଏଥିରେ ସାମିଲ ହୋଇସାରିଥିଲା। ଆମେ ବିଶ୍ୱକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିପାରିବା; ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣର ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ଏକ ସ୍ବର ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଥିଲା । ଭାରତ- ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ ଓ ୟୁରୋପକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଏହି କରିଡର ଦ୍ୱାରା ଆମେ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଏକ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବା । ଏହା ବହୁ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଅସ୍ତିତ୍ୱରେ ଥିଲା । ତାହା ହିଁ ଆମେ କରିଛୁ। ଆମର ଦେଶ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମ ଦେଶ ଅଗ୍ରଣୀ ହୋଇଛି। ବାସ୍ତବରେ, ଆମେ ଆମର ଧାରଣା 'ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍'କୁ ପାଳନ କରିବାକୁ ଯାଇ ବିଶ୍ବକୁ ବହୁତ କିଛି ଦେଇଛୁ ଏହା ବିଶ୍ବକୁ ଅନୁଭବ ହୋଇାରିଛି।
ବିକାଶକୁ ନେଇ ଡ. ଆମ୍ବେଦକର ଯାହା କହିଥିଲେ, ଡକ୍ଟର ବିଆର୍ ଆମ୍ବେଦକର ଏହାର ସାରାଂଶକୁ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି କହିଥିଲେ: "ମୁଁ କୌଣସି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ପ୍ରଗତିକୁ ମହିଳାଙ୍କ ଦ୍ବାରା ହାସଲ କରାଯାଇଥିବା ଡିଗ୍ରୀରେ ମାପିଥାଏ।”
ମୋତେ ଏହି କଥାର ସନ୍ତୋଷ ହେଲା କାରଣ ଯେଉଁ ସାତ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାଙ୍କୁ ମୁଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଦେଲି ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ୪ ଜଣ ଝିଅ ଥିଲେ। ସଂସଦ ଓ ବିଧାନସଭାରେ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ୧/୩ ପରିମାଣର ଏହି ସାମ୍ବିଧାନିକ ପବିତ୍ର ସଂରକ୍ଷଣ ଉପର ସୀମା ନୁହେଁ, ଏହା ଏକ ନିମ୍ନ ସୀମା। ଏହା ସର୍ବଦା ଅଧିକ ରହିବ କାରଣ ସେମାନେ ଅନ୍ୟ ଆସନରୁ ମଧ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ ଲଢ଼ିବାର ଅଧିକାର ରଖିଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ, ସକାରାତ୍ମକ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ଶାସନ, ଅଭୂତପୂର୍ବ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଫଳାଫଳ ସହିତ ଚିହ୍ନିତ ହୋଇଛି ଯାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି ଯେ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଉତ୍ଥାନ ଅଟକି ପାରିବ ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଏବେ ବି ଆମ ମଧ୍ୟରୁ କେତେକଙ୍କୁ ଦେଖୁଛି, ଯଦିଓ ସଂଖ୍ୟା ବହୁତ କମ୍, ସେମାନଙ୍କୁ ଆମର ବିକାଶକୁ ନେଇ ହଜମ ହେଉନାହିଁ। କିଛି ଉପାୟ ଖୋଜିବା ପାଇଁ ମୁଁ ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କୁ ଡାକିବି । ପ୍ରତିଥର ଦେଶରେ କିଛି ନା କିଛି ବଡ଼ ଘଟଣା ଘଟୁଛି, ସେମାନେ ଆମ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ କଳଙ୍କିତ କରିବା, ଖରାପ କରିବା, ଅପମାନିତ କରିବାରେ ଲାଗି ପଡ଼ିଥାନ୍ତି। ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱାସ କରିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ । ଆମ ପାଖରେ କୌଣସି ବିକଳ୍ପ ନାହିଁ, ଏକମାତ୍ର ବିକଳ୍ପ ହେଉଛି ଆମେ ସର୍ବଦା ଆମ ଦେଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଉଚିତ୍ | ଆମକୁ ରାଜନୀତି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ମୁଁ ରାଜନୀତିରେ ଅଂଶୀଦାର ନୁହେଁ, ମୁଁ ଶାସନରେ ଅଂଶୀଦାର । କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଶାସନ କଥା ଆସେ କିମ୍ବା ସରକାର କିମ୍ବା ରାଷ୍ଟ୍ରର କଥା ଆସିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ରାଜନୀତିକୁ ଏଥିରୁ ଦୂରେଇ ରଖନ୍ତୁ। କିନ୍ତୁ କିଛି ଲୋକଙ୍କୁ ଏହା ବହୁତ କଷ୍ଟ ହୋଇଥାଏ । ଜନମତ ପ୍ରକୃତରେ ଘଟଣାକ୍ରମକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇପାରେ ।
ସାଥୀମାନେ, ଆମର ସୁଦୃଢ଼ ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏହାର ସ୍ୱାଧୀନତା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକତା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ପରିଚିତ। ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଉପଯୋଗ କରି ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟ ନିକଟରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ଉପଲବ୍ଧତା ରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଅନେକ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗତ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରି ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଲୋକାଭିମୁଖୀ କରିଛନ୍ତି। ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନ ବିଚାରପତି ଚନ୍ଦ୍ରଚୂଡ଼ଜୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅଦାଲତମାନେ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ନିଜକୁ ପୁନର୍ଗଠନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ନ୍ୟାୟିକ ପ୍ରଶାସନରେ ବଡ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସୁଛି । ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟର ଇ-କମିଟି ପରିବର୍ତନମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛି ଏବଂ ସେମାନେ ଆବେଦନକାରୀଙ୍କ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଜୀବନକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛନ୍ତି । ଆବେଦନକାରୀମାନେ ଏବେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଯାହା ଖୋଜୁଥିଲେ ତାହା ପାଇବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏବଂ ସୌଭାଗ୍ୟବଶତଃ ଏହି କମିଟିର ବ୍ୟାପକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ କେବଳ ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟ ନୁହେଁ ବରଂ ନିମ୍ନରେ ଥିବା ହାଇକୋର୍ଟ ଏବଂ ଅଦାଲତମାନଙ୍କ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଚାପ ପକାଯାଇଥାଏ । ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅନୁକୂଳ ଓ ଲୋକାଭିମୁଖୀ କରିବା ପାଇଁ ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟ ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ କୁ ବ୍ୟବହାର କରିଛନ୍ତି। ବିଶେଷ କରି ଗତ ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁ ସବୁ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି, ସେ ସମସ୍ତ ସକ୍ରିୟ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି, ତାହାକୁ ଅଧିକ ଦକ୍ଷ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ଏବଂ ଲୋକମାନେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ ଏଥିରେ ଅଧିକ ପ୍ରବେଶ କରିପାରିଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କୁ ଆଉ ଦ୍ବିତୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ। କିଛି ମାସ ତଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯାହା ସଙ୍କେତ ଦେଇଥିଲେ, ତାହା ହେଉଛି ନ୍ୟାୟର ସହଜତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା।
ଆମ ସମ୍ବିଧାନର ବିକାଶ ବିଷୟରେ ବହୁତ କିଛି କୁହାଯାଇଛି । ଆମେ ମନେ ରଖିବା ଉଚିତ ଯେ ଏହା ସମ୍ବିଧାନ ସଭା ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ହୋଇଥିଲା । ମଞ୍ଚରେ ବିଚାରପତି, ପୂର୍ବତନ ବିଚାରପତି ଅଛନ୍ତି। ସମ୍ବିଧାନ ସଭା ଦ୍ୱାରା ଯେତେବେଳେ ସମ୍ବିଧାନ ବିକଶିତ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ବାର୍ତ୍ତା ଜୋରଦାର ଏବଂ ସ୍ପଷ୍ଟ ଥିଲା - ଏହା ସଂସଦର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଧୀନରେ ଅଛି । କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ହେଉ କି ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଅନ୍ୟ ଏକ ଏଜେନ୍ସିକୁ ବାଦ୍ ଦେବା ପାଇଁ ସଂସଦ ହିଁ ସମ୍ବିଧାନର ନିର୍ମାତା। ସାଧାରଣ ଭାଷାରେ କହିବାକୁ ଗଲେ ସଂସଦ ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟଙ୍କ ରାୟ ଲେଖିପାରିବ ନାହିଁ ଏବଂ ସେହିଭଳି ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟ ଆମ ପାଇଁ ଆଇନ କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ଆଇନ ତିଆରି କରିବା ଆମର କ୍ଷେତ୍ର ଅଟେ।
ସଂସଦ ଲୋକଙ୍କ ଇଚ୍ଛାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାନ୍ତି। ସଂସଦରେ ବସିଥିବା ଲୋକମାନେ ସେଠାରେ ଅଛନ୍ତି କାରଣ ଉପଯୁକ୍ତ ମଞ୍ଚରେ ଏକ ବିଧି ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଜନାଦେଶ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ତେଣୁ ସଂସଦ ହେଉଛି ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଆତ୍ମା, ଯାହା ଲୋକଙ୍କ ମନୋଭାବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମତାମତକୁ ପ୍ରାମାଣିକ ଭାବରେ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାଏ। ସମ୍ବିଧାନର ଏକମାତ୍ର ନିର୍ମାତା ଭାବରେ ସଂସଦର ସର୍ବୋଚ୍ଚତା ସନ୍ଦେହହୀନ। କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ କିମ୍ବା ନ୍ୟାୟପାଳିକାର ହସ୍ତକ୍ଷେପ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଏହା ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ।
ସଂସଦର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱର ସମକକ୍ଷ ଏବଂ ଏହା ଅତୁଳନୀୟ । ମୁଁ କାହିଁକି ଏପରି କହୁଛି? ତତ୍କାଳୀନ କାର୍ଯ୍ୟକାଳିକା ସେତେବେଳେ ଜୀବିତ ରହିଥାଏ ଯେତେବେଳେ ତା’ ପାଖରେ ସଂସଦର କ୍ଷମତା ଥିବ। ମୁଁ ଉଚ୍ଚସ୍ୱରରେ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ନାହିଁ କିନ୍ତୁ ଅନ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟ ସେତେବେଳେ ବଞ୍ଚିଥାଏ ସେତେବେଳେ ଏହାକୁ ସଂସଦ ଦ୍ୱାରା ପବିତ୍ର କରାଯାଏ । ତେଣୁ ଏଭଳି ସଂସ୍ଥା, ଯାହାର ମୂଳଦୁଆ ହେଉଛି ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ, ନିଜ ଅଧୀନରେ ଏପରି କୌଣସି ଅନୁପ୍ରବେଶକୁ ଅନୁମତି ଦେଇପାରିବ ନାହିଁ ଯାହା ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଶାସନରେ ବାଧକ ହୋଇଥାଏ। ସାଥୀମାନେ, ସଂସଦର ସ୍ବତନ୍ତ୍ର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେକୌଣସି ଅନୁପ୍ରବେଶ ସାମ୍ବିଧାନିକ ବିଭ୍ରାଟ ହେବା ସହ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ସାର ଓ ମୂଲ୍ୟବୋଧର ପ୍ରତିକୂଳ ହେବା ସହିତ ସାମ୍ବିଧାନିକ ଉଲ୍ଲଂଘନ ମଧ୍ୟ ହେବ।
କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ, ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଓ ବିଧାନସଭା ଭଳି ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଅଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ସମନ୍ବୟ, ସମନ୍ୱୟ ଓ ଏକତା ରେ କାର୍ଯ୍ୟ କଲେ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ଉତ୍ତମ ଭାବେ ପୋଷଣ କରାଯାଇପାରିବ। କାର୍ଯ୍ୟପାଳିକା, ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଏବଂ ବିଧାୟିକା ପାଇଁ ଭଲ ଭାବରେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସାମ୍ବିଧାନିକ କ୍ଷେତ୍ର ରହିଛି । ଏହି ସାମ୍ବିଧାନିକ ଅଧ୍ୟାଦେଶ ହେଉଛି ଯେ ରାଜ୍ୟର ଏହି ସବୁ ଅଙ୍ଗ ନିଜ ନିଜ ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା।
କୌଣସି ଗୋଟିଏ ଅଙ୍ଗ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ ଅଙ୍ଗର ସତ୍ତାହରଣ ଅଧିକାର ଉଚ୍ଛେଦ ସମ୍ବିଧାନ ରଚନାକାରୀଙ୍କ ବିଚାର ବାହାରେ ଥିଲା। ଯଦି ଆପଣ ଡକ୍ଟର ବିଆର ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ପ୍ରତିଫଳନକୁ ଦେଖି ଚିନ୍ତା କରନ୍ତି, ତେବେ ସେ ଏହି ଦିଗପ୍ରତି କେବେ ବି ଧ୍ୟାନ ଦେଇନଥିଲେ । ସଂସଦର ସାର୍ବଭୌମ କ୍ଷେତ୍ରରେ କେବେ ବି ଅନୁପ୍ରବେଶ ବ୍ୟବସ୍ଥା କିମ୍ବା ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇପାରେ, ଏହା ଏକ ଏମିତି ସ୍ଥିତି ଅଟେ ଯାହାକୁ ଆମେ ଦୂର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି।
ସାମ୍ବିଧାନିକ ସାରକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା, ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ବଢ଼ାଇବାର ସମୟ ଆସିଛି, ବରଂ ଏହାକୁ ଅନ୍ୟର ଅଧୀନରେ ଜଣେ ଉଲ୍ଲଂଘନ ଦ୍ୱାରା ଅପବିତ୍ର କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ।
ମାନବଜାତିର ଏକ ଷଷ୍ଠାଂଶ ସ୍ଥାନରେ ଅବସ୍ଥିତ ଭାରତର ନିରନ୍ତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ, ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଏବଂ ବିଧାନସଭା ମୁହାଁମୁହିଁ ଧାରଣା ପରିବର୍ତ୍ତେ ସହଯୋଗୀ ଆଲୋଚନା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଜରୁରୀ ।
ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ଆକ୍ରମଣର ଉତ୍ପତ୍ତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଶାସନ ଗତିଶୀଳ ଅଟେ । ମତଭେଦ ହେବା ନିଶ୍ଚିତ, ସମସ୍ୟା ହେବା ନିଶ୍ଚିତ। ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମ ଭଳି ଦେଶରେ ଯେଉଁଠି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ମାର୍ଗ ଦେଖାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ, ସେଠାରେ ବିଶେଷ କରି ଏହି ତିନୋଟି ଅନୁଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ମନୋଭାବର ସମନ୍ୱୟ ରହିବା ଜରୁରୀ।
ଯଦି କିଛି ପାର୍ଥକ୍ୟ ରହିଛି, ତେବେ ତାହାର ସମାଧାନ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ରାଜନୈତିକ କୌଶଳର ସାହାରା ନେଇ ଏହାର ସମାଧାନ ହେବା ଉଚିତ୍ । ଏଭଳି ମତଭେଦକୁ ସଜାଡ଼ିବା ପାଇଁ ଏକ ରଣନୀତି ଭାବରେ ସର୍ବସାଧାରଣରେ ଧାରଣା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ବା ଧାରଣା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଭଲ ।
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇପାରିବି ଯେ ମୁଁ ନ୍ୟାୟପାଳିକାର ଜଣେ ସୈନିକ । ମୁଁ ଆଇନଜୀବୀ ବୃତ୍ତିରୁ ଆସିଛି। ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଭଳି ନ୍ୟାୟିକ ସ୍ୱାଧୀନତା ମୋ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରିୟ। ଆମେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଚାହୁଁଛୁ ଏବଂ ମୁଁ ବିନା ବିରୋଧାଭାସରେ କହିପାରିବି ଯେ ଆମର ନ୍ୟାୟପାଳିକା ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ନ୍ୟାୟପାଳିକା ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ |
ନିଆଯାଇଥିବା ଅଭିନବ ପଦକ୍ଷେପକୁ ମୁଁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି । ନ୍ୟାୟପାଳିକାର ସ୍ୱାଧୀନତା ଉପରେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁନାହିଁ କିନ୍ତୁ ସମୟ ଆସିଛି ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଏଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନର କାର୍ଯ୍ୟର ଶୀର୍ଷରେ ଅଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆମର ଏକ ଗଠନମୂଳକ ଭାବବିନିମୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିବା ଉଚିତ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ସାର୍ବଜନୀନ ନ ହୁଏ ।
ମୁଁ ଏହା ଜାଣି ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଯେ ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ଦାୟିତ୍ବରେ ଥିବା ଲୋକମାନେ ରାଜନେତା ଅଟନ୍ତି । ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ଦେଶର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ପ୍ରଧାନ ବିଚାରପତି ହୁଅନ୍ତୁ, ସେମାନେ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ। ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଥିବା ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଆମେ ଅଧିକ ଭାଗ୍ୟବାନ ହୋଇପାରିବା ନାହିଁ ଏବଂ ତେଣୁ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟକୌଣସି ଉପାୟରେ ସାର୍ବଜନୀନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆସୁଥିବା କୌଣସି ବିଭ୍ରାଟ ଆମ ପାଇଁ ସୁଖଦାୟକ ହେବ ନାହିଁ।
ଏଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ମୁଁ ନିଜ ଉପାୟରେ କାମ କରୁଛି କାରଣ ଅନୁଷ୍ଠାନର କୌଣସି ଲୋକ ଅଭିଯୋଗକାରୀ ହୋଇପାରିବେ ନାହିଁ, ସେମାନଙ୍କୁ ଅଭିଯୋଗକାରୀଙ୍କ ସମାଧାନ ଆଣିବାକୁ ପଡିବ । ମୋତେ ବିଶ୍ବାସ ଅଛି ଯେ ଆଗକୁ ଭଲ ସମୟ ଆସିବ ବୋଲି ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ।
ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିନରେ, ମୁଁ ଡ. ବିଆର୍ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଋଷି ସନ୍ଦର୍ଭ ବିଷୟରେ କହିବି: "ସମ୍ବିଧାନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ କେବଳ ସଂଘର ତିନୋଟି ଅଙ୍ଗ ସୃଷ୍ଟି ରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ ବରଂ ସେମାନଙ୍କ କ୍ଷମତାର ସୀମା ମଧ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ମଧ୍ୟ । ଏବଂ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜରୁରୀ କାରଣ ଯଦି ସୀମା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରା ନଯାଏ ତେବେ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଏକଛତ୍ରବାଦୀ ହୋଇ ଶୋଷଣ ଆରମ୍ଭ କରିବେ । ତେଣୁ ବିଧାନସଭା ଯେକୌଣସି ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିବାକୁ ସ୍ୱାଧୀନ ହେବା ଉଚିତ, କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ଯେକୌଣସି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାକୁ ସ୍ୱାଧୀନ ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟ ଆଇନର ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିବାକୁ ସ୍ୱାଧୀନ ହେବା ଉଚିତ।
ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟକୁ ଆଇନ ବା ସମ୍ବିଧାନର ବ୍ୟାଖ୍ୟା ପାଇଁ ସାମ୍ବିଧାନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏକ କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥା। ଏହା ଫ୍ଲଡ୍ ଗେଟ୍ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ଆମକୁ ଏଥିପ୍ରତି ଅତ୍ୟନ୍ତ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆଖପାଖରେ ଥିବା ଲୋକମାନେ ଯେଉଁ ଭଳି ପ୍ରତିଭା ରଖିଛନ୍ତି, ଯେଉଁ ଭଳି ଜାତୀୟତାବାଦର ଭାବନାରେ ସେମାନେ ଭର୍ତ୍ତି ହୋଇଛନ୍ତି, ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରାଯିବ ଏବଂ ଆମର ଭାରତ ଉନ୍ନତିକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଆମର ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ସମନ୍ବୟ ଏବଂ ଏକତାର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ସ୍ଥିତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
ଯଦି ମୋ ଉପରେ ଅଭିଯୋଗ ଆସିବ ନାହିଁ, ମୋର ସାଂସଦ, ବିଧାନସଭା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଫଳନ ଅଛି । ମାନ୍ୟବର ମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ ଏଠାରେ ଅଛନ୍ତି! ଏବଂ ସେ ହେଉଛନ୍ତି ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ । ତାଙ୍କ ଜରିଆରେ ମୁଁ ସମଗ୍ର ଦେଶର ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରୁଛି। ସଂସଦ ଓ ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭାର ସଦସ୍ୟମାନେ ରାଜନୈତିକ ରଣନୀତି ଭାବରେ ବିତର୍କ, ଆଲୋଚନା ଓ ବିଚାରବିମର୍ଶକୁ ଅସ୍ତ୍ର କରିବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ଅଶାନ୍ତି ଏବଂ ବ୍ୟବଧାନର ନୁହେଁ।
ଏବେ ଆମ ପାଖରେ ଏହାର ବିପରୀତ ଚିତ୍ର ରହିଛି। ଗୃହକାର୍ଯ୍ୟକୁ ଅଚଳ କରିବା ପାଇଁ ରାଜନୈତିକ ରଣନୀତି ଭାବରେ ବିଘ୍ନ ଓ ବିଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ଅସ୍ତ୍ର କରାଯାଇଛି। କିନ୍ତୁ ମୁଁ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ, ବିଶେଷ କରି ବାଳକ ଓ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରୁଛି, ଆପଣମାନେ ଶାସନରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଅଂଶୀଦାର ଅଟନ୍ତି ।
୨୦୪୭ରେ ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରୁଥିବା ବେଳେ ହୁଏତ ଆମ ମଧ୍ୟରୁ କିଛି ଲୋକ ସେଠାରେ ନଥିବେ, କିନ୍ତୁ ଆପଣ ମାନେ ସେଠାରେ ରହିବେ । ଆପଣ ୨୦୪୭ର ଭାରତର ଯୋଦ୍ଧା ଅଟନ୍ତି। ଆପଣଙ୍କ କାନ୍ଧରେ ବୋଝ ଅଛି। ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଯଥେଷ୍ଟ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଅଛି । ଆଜିକାଲି ଯେଉଁ ଭଳି ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ଜନମତ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଛି, ତାହାକୁ ଦେଖିଲେ ସଂସଦର ସାଂସଦମାନେ ଡ. ବିଆର୍ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଭଳି ଲୋକଙ୍କ ଆଶାନୁରୂପ କାମ କରୁନାହାନ୍ତି। ଆମକୁ ମାନସିକତା ଏବଂ ପରିବେଶରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାର ଆବଶ୍ୟକ ରହିଛି। ମୁଁ ଏହାକୁ ସେତିକିରେ ଛାଡି ଦେଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ, ଆସନ୍ତୁ ଆଜିର ଦିନରେ ସଂକଳ୍ପ ନେବା ଯେ ଦେଶକୁ ସର୍ବଦା ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା। ଆମେ ଭାରତୀୟ ହେବାକୁ ନେଇ ଗର୍ବ କରିବା ଉଚିତ, ଆମର ଐତିହାସିକ ସଫଳତା ପାଇଁ ଆମକୁ ଗର୍ବିତ ହେବା ଉଚିତ୍ | ଆପଣଙ୍କ ବହୁତ ଧୈର୍ଯ୍ୟ ଥିବା ପାଇଁ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଇପାରିବି । ଏହାର ମାନେ।
ଧନ୍ୟବାଦ। ଜୟ ଭାରତ !