Vice President's Secretariat
Text of the Vice-President’s address at the International Finals of G20-The Indian Navy Quiz (Excerpts)
23 NOV 2023 8:36PM by PIB Delhi
Good evening, all of you, and greetings to all of you.
Minister of State for External Affairs, Government of India, Smt. Meenakshi Lekhi; Chief of Naval Staff, Admiral R. Hari Kumar; President, Navy Wives Welfare Association, Mrs. Kala Hari Kumar; Men in uniform; and everyone present here.
It is a delightful moment for all of us. I am extremely honoured and privileged to be at this extraordinary G20 Think event organized by the Indian Navy, the Navy Welfare Wellness Association, in collaboration with G20 Secretariat.
Navy’s thoughtful endeavour to take school quiz competitions to the global stage with G20 THINQ has evoked appreciation all around. The Indian Navy Quiz THINQ went global this year to commemorate 'Azadi ka Amrit Kaal' with India assuming the Chairmanship of the prestigious G20. And let me respond to the admiral. You are limitless because you ‘sail beyond the horizon’, and that's what you've done.
By going beyond traditional boundaries, THE Navy has transformed this competition, G20 Think, into a beacon of unity, promoting cultural exchange and friendship among the G20 nations.
Friends, this initiative speaks volumes about the Navy's commitment to not only ensuring our maritime security but also in contributing to global intellectual discourse and cooperation. This event has seen the participation of young and brilliant minds across the world. It has contributed to strengthening the bridges of friendship with the G20 partners.
Imagine the kind of body language they showed when they came on the screen. I was absolutely charmed by their dress. I inquired about it. All of them felt at home, away from their home in the land of culture. That is our Bharat.
I am indeed overwhelmed at this impactful challenging engagement of the youth, signalling productive and impactful people-to-people connect. Globally, People-to-People connect is highly impactful and goes a long way in securing harmony and peace in the world.
Generating these people-to-people connect with these impressionable minds will be a game-changer, and I am sure such events would further be emulated.
The innovative event G20 ThINQ has imparted a unique (experience), and, friends, it is unique in several ways. The way it has been conducted, the way there has been exposure of participants to every nook and corner of this country, and the culture of this nation, is stimulating intellectual experience to thousands of young minds on both a national and international scale. There is no substitute to experiential learning. Experience is all important. First, the experience, we carry the indelible imprint of it.
The quiz competition, the concept, has been very thoughtfully evolved, and it indicates what has been our theme for 1000 years, ‘Vasudaiva Kutumbakam’. We are a civilization unrivalled in the world with 1000 years of ethos, and this was most significantly impactfully reflected when we had G20 events all over the country for about a year. And the concept is the world is one family.
This nation, Bharat, has always subscribed to the sublime principle. And in such a perspective, it is in sync with the G20 theme. And the theme carries a message to the entire world of peace, prosperity, and happiness and the theme is ‘One Earth, One Family, One Future’. This has been an integral part of our civilization for over 5000 years.
Credit goes to all the stakeholders for making it a resounding success with seamless management, there have been no fault lines. The National Round saw the participation of 11,000 schools where students from class IX to XII or equivalent participated, and their wits were tested.
Look at the figure. More than 11,000 schools from every part of the country participated. It was a keen and intense competition.
DAV PUBLIC SCHOOL, GURUGRAM emerged winner, and we had to see them performing here, also excellently, by getting a slot in the midline. What is more significant and what indicates inclusiveness is that there has been participation in the international round from G20 plus 9 nations, that number being 23 and drawn from various continents of the globe, the semi-finals were evenly balanced.
When I saw the result being announced, I could feel the cheers, I could feel the happiness. It was a moment ever to be remembered and cherished. By the winners and also the participants.
This is not just a competition being celebrated. We are celebrating the collective spirit of curiosity, knowledge, and friendship, and this has brought us together.
I must express my admiration for the winning team. Congratulations to Singapore!
It is only coincidental that they happen to be people of Indian origin.
Your dedication, hard work, and intellect have propelled you to this position in the global challenge. But let us not forget, in an event of this magnitude, every participant is a winner. As was reflected by the Hon’ble Minister. Every participant is a winner. In every sense, each participant is a team, each nation represented here is a winner.
Each participant, representing their country with pride, has contributed to the rich tapestry of ideas and perspectives that make events like these so enriching and thrilling.
The bonds formed, the lessons learned, and memories created are lifetime treasures. Imagine young impressionable minds, being in Bharat home to 1/6th of humanity, having contact with similar impressionable minds, they will go long way. This connect would have geometric impact.
G20 THINQ befittingly marks the concluding chapter of a series of significant and notable events held since December 2022 and as India passes the G20 leadership to Brazil on December 1, 2023.
Friends, the world acknowledged our inclusive phenomenal rise and our rich and vibrant culture and their reflection was at over 60 locations in 200 interactions. The functions were held, the footprint of G20 was there in every state and union territory of the country
India’s presidency of G20 had elevated the nation’s stature on the global stage. The world was stunned having seen such an organisation and the result was for welfare of humanity. Our Presidency has been inclusive, ambitious and people-centric.
It embodies both, our way of life as also our global outlook. It is a thread that connects us together, not just as members of a nation, but as integral players of a global community.
Today, it has become India’s clarion call to the world for peace, harmony and humanism!
The vision of the leadership has truly made it and I emphasize that this has been unique G20 program a unique G20 presidentship. It became ‘People’s G20’ and was celebrated as a festival all over the country and the world members rejoiced it
A soothing outcome, a wholesome outcome, a statesman kind of an outcome. India's Presidency has brought the voice of the global south into the heart of G20 discourse. This is the game changer in world polity.
The inclusion of African Union as a permanent member of G20 on the premise of India's initiative and considerate efforts, is a historic step. This inclusion will strengthen G20 as never before.
New Delhi G20 Leaders’ Declaration, there were many heartbeats, the world was watching whether it will be divisive, whether they can secure unanimity and at the end of the day our inclusive approach, the vision of the Prime Minister and thick commitment for global welfare resulted in a consensual document, far reaching document for global peace and harmony.
G20 leaders declaration is not a document, it’s a historic declaration. What is indicated therein spells out how in future nations will conduct themselves, in accordance with a legal regime and global order.
It is global acknowledgement of India’s role in bridging the North-South divide and overcoming strong East-West polarisation. Both these aspects had headwinds. They were not on centre stage. Our Prime Minister worked hard, has a vision and he got it executed and fructified in the shape of the declaration.
It is thus a recognition of Bharat as a voice of peace and moderation in a world ridden with divisions facing configurations.
Initiatives taken by India during the Summit, like the India-Middle East- Europe Economic Corridor, a very significant development will be highly impactful in global economy, this has fructified, coupled with the Global Biofuels Alliance. Both these historic steps have sown the seeds for a more connected future with a key leadership role for Bharat.
India is the world’s largest and oldest democracy, is the mother of democracy and has also hosted Ninth G20 Parliamentary Speakers’ Summit or P20 in October this year.
Parliamentarians from across the world came together and reaffirmed their commitment towards making an effective and meaningful parliamentary contribution to the G20 process.
The Prime Minister has also hosted two sessions of the Voice of Global South Summit this year. So, India has essentially held four such meetings in a single year in which over 150 world leaders have participated! This exemplifies relevance of India in the contemporaneous times.
This clearly demonstrates the convening power of India and the leadership of the Prime Minister at the global level.
Friends, I am thrilled! I am grateful to Navy. Recently, I have attended some functions organised by Navy. They were first of its kind. They were very thought provoking, very ably managed but this one indeed been unique. We will have to compliment those to whom this great idea occurred. This idea has the potential to be nerve centre and epicenter of global connectivity right from the beginning.
My compliments to the Indian Navy, the Navy Welfare and Wellness Association, and the G20 Secretariat for their foresight and dedication in organizing an event of this scale and scope. In this manner with no fold lines as a indicated before
As we look forward to the future, let the spirit of G20 THINQ continue unabated, reminding us that despite our diverse backgrounds, we are united by our common pursuit of a brighter and more interconnected world.
Let us continue to pave the way for a future where collaboration knows no bounds.
Friends, it will be a delightful moment if the quiz master is also quizzed and I have no doubt going by the enormous talent of the participants and the winners, the quiz master will take home many learning lessons.
Jai Bharat!

ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ଜି-୨୦-ଭାରତୀୟ ନୌସେନା କୁଇଜ୍ର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଫାଇନାଲରେ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
23 NOV 2023 8:36PM by PIB Bhubaneswar
ଶୁଭ ସନ୍ଧ୍ୟା, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏବଂ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ମୀନାକ୍ଷୀ ଲେଖୀ; ନୌସେନା ମୁଖ୍ୟ ଆଡମିରାଲ ଆର ହରି କୁମାର; ନୌସେନା ପତ୍ନୀ କଲ୍ୟାଣ ସଂଘର ସଭାପତି ଶ୍ରୀମତୀ କଳା ହରି କୁମାର; ୟୁନିଫର୍ମ ପିନ୍ଧିଥିବା ପୁରୁଷ; ଏବଂ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତେ ।
ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଆନନ୍ଦଦାୟକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ । ଜି-୨୦ ସଚିବାଳୟ ସହଯୋଗରେ ଭାରତୀୟ ନୌସେନା, ନୌସେନା କଲ୍ୟାଣ କଲ୍ୟାଣ ସଂଘ ପକ୍ଷରୁ ଆୟୋଜିତ ଏହି ଅସାଧାରଣ ଜି-୨୦ ଥିଙ୍କ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗଦେଇ ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବିତ ଏବଂ ଗୌରବଅନୁଭବ କରୁଛି।
ଜି-୨୦ ଟିନକ୍ୟୁ ଜରିଆରେ ସ୍କୁଲ କୁଇଜ୍ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ବିଶ୍ବସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ନୌସେନାର ପ୍ରୟାସ ଚାରିଆଡ଼େ ପ୍ରଶଂସା ସାଉଁଟିଛି। 'ସ୍ବାଧୀନତାର ଅମୃତ କାଳ' ପାଳନ ଅବସରରେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଭାରତୀୟ ନୌସେନା କୁଇଜ୍ 'ଥିନକ୍ୟୁ’ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଭାରତ ସମ୍ମାନଜନକ ଜି-୨୦ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ହୋଇଥିଲା। ଏବଂ ମୁଁ ଆଡମିରାଲଙ୍କୁ ଜବାବ ଦେବି । ଆପଣ ଅସୀମ କାରଣ ଆପଣ 'ଦିଗନ୍ତ ବାହାରେ ଯାତ୍ରା କର', ଏବଂ ତୁମେ ଆପଣ କରିଛନ୍ତି।
ପାରମ୍ପରିକ ସୀମା ଅତିକ୍ରମ କରି ନୌସେନା ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଜି-୨୦ ଥିଙ୍କକୁ ଏକତାର ଆଲୋକରେ ପରିଣତ କରିଛି ଏବଂ ଜି-୨୦ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଓ ବନ୍ଧୁତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି।
ସାଥୀମାନେ, ଏହି ପଦକ୍ଷେପ କେବଳ ଆମର ସାମୁଦ୍ରିକ ନିରାପତ୍ତାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବୌଦ୍ଧିକ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ସହଯୋଗରେ ଯୋଗଦାନ କରିବା ପାଇଁ ନୌସେନାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଏ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଯୁବ ଓ ମେଧାବୀ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ଜି-୨୦ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ସହ ବନ୍ଧୁତାର ସେତୁକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି।
ସେମାନେ ପରଦାକୁ ଆସିବା ପରେ କେଉଁ ପ୍ରକାରର ଶାରୀରିକ କୌଶଳ ଦେଖାଇଥିଲେ ତାହା କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ। ସେମାନଙ୍କର ଆକର୍ଷଣୀୟ ପୋଷାକରେ ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆକର୍ଷିତ ହୋଇଥିଲି। ମୁଁ ଏ ବିଷୟରେ ପଚରାଉଚରା କଲି । ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ସଂସ୍କୃତିଭୂମିରେ ନିଜ ଘର ଠାରୁ ଦୂରରେ ଥିବା ଅନୁଭବ କରୁଥିଲେ। ତାହା ହେଉଛି ଆମର ଭାରତ।
ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଏହି ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନରେ ମୁଁ ପ୍ରକୃତରେ ଅଭିଭୂତ, ଯାହା ଫଳପ୍ରଦ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କର ସଙ୍କେତ ଦେଉଛି । ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ପିପୁଲ-ଟୁ-ପିପୁଲ୍ ସମ୍ପର୍କ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ବିଶ୍ୱରେ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ ଏବଂ ଶାନ୍ତି ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବାରେ ବହୁତ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ।
ଏହି ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ମାନସିକତା ସହିତ ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏକ ଗେମ୍-ଚେଞ୍ଜର ହେବ, ଏବଂ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏଭଳି ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକ ଆଗକୁ ଅନୁକରଣ କରାଯିବ ।
ଅଭିନବ ଇଭେଣ୍ଟ G20 ଥାନକ୍ୟୁ ଏକ ଅନନ୍ୟ (ଅଭିଜ୍ଞତା) ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ଏବଂ ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏହା ଅନେକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଅନନ୍ୟ ଅଟେ । ଏହା ଯେଭଳି ଭାବେ ପରିଚାଳିତ ହୋଇଛି, ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ଅବଗତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହି ରାଷ୍ଟ୍ରର ସଂସ୍କୃତି ଉଭୟ ଜାତୀୟ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ହଜାର ହଜାର ଯୁବମନଙ୍କୁ ବୌଦ୍ଧିକ ଅନୁଭୂତି ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ପରୀକ୍ଷାମୂଳକ ଶିକ୍ଷାର କୌଣସି ବିକଳ୍ପ ନାହିଁ । ଅଭିଜ୍ଞତା ସବୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ପ୍ରଥମତଃ, ଅନୁଭୂତି, ଆମେ ଏହାର ଅବିସ୍ମରଣୀୟ ଛାପ ବହନ କରୁ ।
କୁଇଜ୍ ପ୍ରତିଯୋଗିତା, ଧାରଣା, ବହୁତ ଚିନ୍ତାଶୀଳ ଭାବରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି, ଏବଂ ଏହା ସୂଚିତ କରୁଛି ଯେ ୧୦୦୦ ବର୍ଷ ଧରି ଆମର ବିଷୟବସ୍ତୁ କ'ଣ ରହିଛି, 'ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍'। ୧୦୦୦ ବର୍ଷର ନୀତି ସହିତ ଆମେ ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ସଭ୍ୟତାରେ ଅଛୁ, ଏବଂ ଏହା ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଆମେ ପ୍ରାୟ ଏକ ବର୍ଷ ଧରି ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଜି-୨୦ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କରିଥିଲୁ । ଏବଂ ଧାରଣା ହେଉଛି ବିଶ୍ବ ହେଉଛି ଏକ ପରିବାର |
ଏହି ରାଷ୍ଟ୍ର, ଭାରତ, ସର୍ବଦା ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ନୀତିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଆସିଛି । ଏବଂ ଏଭଳି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଏହା ଜି-୨୦ ଥିମ୍ ସହ ସମନ୍ୱିତ। ଏବଂ ଏହି ବିଷୟବସ୍ତୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଶାନ୍ତି, ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସୁଖର ବାର୍ତ୍ତା ବହନ କରୁଛୁ ଏବଂ ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି 'ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର, ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ'। ୫୦୦୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ଏହା ଆମ ସଭ୍ୟତାର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ।
ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ପରିଚାଳନା ସହ ଏହାକୁ ସଫଳ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରେୟ ଦିଆଯାଉଛି, ଏଥିରେ କୌଣସି ତ୍ରୁଟି ନାହିଁ। ଜାତୀୟ ରାଉଣ୍ଡରେ ୧୧ ହଜାର ବିଦ୍ୟାଳୟର ନବମରୁ ଦ୍ୱାଦଶ କିମ୍ବା ସମାନ ଶ୍ରେଣୀର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ବୁଦ୍ଧିପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା।
ଆକଳନକୁ ଦେଖନ୍ତୁ। ଏଥିରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରାନ୍ତରୁ ୧୧ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଏହା ଏକ ତୀବ୍ର ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଥିଲା।
ଗୁରୁଗ୍ରାମର ଡିଏଭି ପବ୍ଲିକ ସ୍କୁଲ ବିଜେତା ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ମିଡଲାଇନରେ ସ୍ଥାନ ପାଇ ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ଚମତ୍କାର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ଦେଖିବାକୁ ପାଇଥିଲୁ । ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ରାଉଣ୍ଡରେ ଜି-୨୦ ଏହା ସହିତ ଆହୁରି ୯ ରାଷ୍ଟ୍ର ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି, ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୨୩ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ମହାଦେଶରୁ ଡ୍ର ହୋଇଥିବାରୁ ସେମିଫାଇନାଲକୁ ସମାନ ଭାବେ ସନ୍ତୁଳିତ କରାଯାଇଥିଲା।
ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଫଳାଫଳ ଘୋଷଣା ହୋଇଥିବା ଦେଖିଲି, ମୁଁ ଖୁସି ଅନୁଭବ କରିପାରିଲି, ମୁଁ ଖୁସି ଅନୁଭବ କରିପାରିଲି | ଏହା ସବୁଦିନ ପାଇଁ ସ୍ମରଣୀୟ ଏବଂ ସ୍ମରଣୀୟ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଥିଲା । ବିଜେତା ଏବଂ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ।
ଏହା କେବଳ ଏକ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ନୁହେଁ। ଆମେ କୌତୂହଳ, ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ବନ୍ଧୁତାର ସାମୂହିକ ଭାବନା ଆଦାନପ୍ରଦାନ କରୁଛୁ ଏବଂ ଏହା ଆମକୁ ଏକାଠି କରିପାରିଛି।
ବିଜୟୀ ଦଳ କୁ ମୁଁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ଦରକାର । ସିଙ୍ଗାପୁରକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ !
ଏହା କେବଳ ଏକ ସୌଭାଗ୍ୟଯେ ସେମାନେ ଭାରତୀୟ ବଂଶୋଦ୍ଭବ ଲୋକ ଅଟନ୍ତି ।
ଆପଣଙ୍କ ନିଷ୍ଠା, କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ବୁଦ୍ଧି ଆପଣଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜରେ ଏହି ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚାଇଛି । କିନ୍ତୁ ଆମେ ଭୁଲିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ଏତେ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ବିଜେତା ଅଟନ୍ତି । ଯାହାକୁ ମାନ୍ୟବର ମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରତିଯୋଗୀ ବିଜେତା ଅଟନ୍ତି । ସବୁ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରତିଯୋଗୀ ଏକ ଦଳ, ଏଠାରେ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶ ବିଜେତା।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ନିଜ ଦେଶକୁ ଗର୍ବର ସହ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରି ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଏତେ ସମୃଦ୍ଧ ଓ ରୋମାଞ୍ଚକର କରୁଥିବା ଚିନ୍ତାଧାରା ଓ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ସମୃଦ୍ଧ ତାଳମେଳରେ ଅବଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି।
ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ବନ୍ଧନ, ଶିଖିଥିବା ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ସ୍ମୃତି ହେଉଛି ଜୀବନବ୍ୟାପୀର ସମ୍ପଦ । କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ମାନବଜାତିର ୧/୬ ଭାଗ ରହୁଥିବା ଭାରତରେ ଥିବା, ସମାନ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ମନ ସହିତ ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସିଥିବା ଯୁବକମାନେ ବହୁତ ଆଗକୁ ଯିବେ। ଏହି ସଂଯୋଗର ଜ୍ୟାମିତିକ ପ୍ରଭାବ ପଡିବ ।
ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୨ରୁ ଆୟୋଜିତ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଘଟଣାର ଶେଷ ଅଧ୍ୟାୟ ହେଉଛି ଜି-୨୦ ଟିଏନ୍କ୍ୟୁ ଏବଂ ଭାରତ ଡିସେମ୍ବର ୧, ୨୦୨୩ରେ ବ୍ରାଜିଲକୁ ଜି-୨୦ ନେତୃତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ସାଥୀମାନେ, ବିଶ୍ୱ ଆମର ସାମଗ୍ରିକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଉନ୍ନତି ଏବଂ ଆମର ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ଜୀବନ୍ତ ସଂସ୍କୃତିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛି ଏବଂ ୨୦୦ ଆଲୋଚନାରେ ଏହାର ପ୍ରତିଫଳନ ୬୦ରୁ ଅଧିକ ସ୍ଥାନରେ ହୋଇଥିଲା । ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଜି-୨୦ର ପାଦଚିହ୍ନ ଥିଲା
ଭାରତର ଜି-୨୦ ସଭାପତିତ୍ୱ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଦେଶର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ବଢ଼ାଇଥିଲା। ଏଭଳି ଏକ ସଂଗଠନ ଦେଖି ସାରା ବିଶ୍ୱ ସ୍ତବ୍ଧ ହୋଇଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏହାର ପରିଣାମ ମାନବ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ମିଳିଥିଲା । ଆମ ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସାମଗ୍ରିକ, ଉଚ୍ଚାକାଂକ୍ଷୀ ଏବଂ ଲୋକାଭିମୁଖୀ ହୋଇଛି ।
ଏହା ଉଭୟ, ଆମର ଜୀବନଶୈଳୀ ଏବଂ ଆମର ବୈଶ୍ୱିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି। ଏହା ହେଉଛି ଏକ ସୂତ୍ର ଯାହା ଆମକୁ ଏକାଠି କରେ, କେବଳ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏକ ବିଶ୍ୱ ସମୁଦାୟର ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଖେଳାଳି ଭାବରେ ।
ଶାନ୍ତି, ସଦ୍ଭାବ ଓ ମାନବବାଦ ପାଇଁ ଆଜି ବିଶ୍ୱକୁ ଭାରତର ଆହ୍ୱାନ ପାଲଟିଛି ।
ନେତୃତ୍ୱର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରକୃତରେ ଏହାକୁ ତିଆରି କରିଛି ଏବଂ ମୁଁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି ଯେ ଏହା ଏକ ଅନନ୍ୟ ଜି 20 କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଥିଲା ଏକ ଅନନ୍ୟ G20 ସଭାପତିତ୍ୱ । ଏହା 'ପିପୁଲ୍ସ ଜି-୨୦'ରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଏକ ପର୍ବ ଭାବରେ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ସଦସ୍ୟମାନେ ଏହାକୁ ଦେଖି ଆନନ୍ଦିତ ହୋଇଥିଲେ।
ଏକ ସୁଖଦ ଫଳାଫଳ, ଏକ ସୁସ୍ଥ ଫଳାଫଳ, ଏକ ରାଜନେତା ପ୍ରକାରର ଫଳାଫଳ । ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତିତ୍ୱ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣର ସ୍ୱରକୁ ଜି-୨୦ ଆଲୋଚନାର କେନ୍ଦ୍ରସ୍ଥଳରେ ଆଣିଛି । ବିଶ୍ୱ ରାଜନୀତିରେ ଏହା ହେଉଛି ଗେମ୍ ଚେଞ୍ଜର ।
ଭାରତର ପଦକ୍ଷେପ ଓ ବିଚାରଶୀଳ ପ୍ରୟାସ ଆଧାରରେ ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘକୁ ଜି-୨୦ର ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟ ଭାବେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ଏକ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ। ଏହି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ଜି-୨୦କୁ ପୂର୍ବଭଳି ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଜି-୨୦ ନେତାଙ୍କ ଘୋଷଣାପତ୍ରରେ ଅନେକଙ୍କର ହୃଦୟର ସ୍ପନ୍ଦନ ଥିଲା, ଏହା ବିଭାଜନକାରୀ ହେବ କି ନାହିଁ, ସେମାନେ ସର୍ବସମ୍ମତି ହାସଲ କରିପାରିବେ କି ନାହିଁ ତାହା ଉପରେ ସାରା ବିଶ୍ୱ ନଜର ରଖିଥିଲା ଏବଂ ଶେଷରେ ଆମର ସାମଗ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ସହମତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଦସ୍ତାବିଜ, ସୁଦୂରପ୍ରସାରୀ ଦସ୍ତାବିଜ ରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା ।
ଜି-୨୦ ନେତାଙ୍କ ଘୋଷଣା ଏକ ଦସ୍ତାବିଜ ନୁହେଁ, ଏହା ଏକ ଐତିହାସିକ ଘୋଷଣା। ଏଥିରେ ଯାହା ଦର୍ଶାଯାଇଛି ତାହା ଏକ ଆଇନଗତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ବୈଶ୍ୱିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ ଭବିଷ୍ୟତରେ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନେ କିପରି ଆଚରଣ କରିବେ ତାହା ଦର୍ଶାଉଛି।
ଉତ୍ତର-ଦକ୍ଷିଣ ବିଭାଜନକୁ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ପୂର୍ବ-ପଶ୍ଚିମ ଧ୍ରୁବୀକରଣକୁ ଦୂର କରିବାରେ ଭାରତର ଭୂମିକାକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ସ୍ୱୀକୃତି ମିଳିଛି। ଏହି ଦୁଇଟି ଯାକ ଦିଗ ରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା। ସେମାନେ କେନ୍ଦ୍ରସ୍ଥଳରେ ନଥିଲେ। ଆମ ର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିଥିଲେ, ତାଙ୍କର ଏକ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଥିଲା ଏବଂ ସେ ଏହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଘୋଷଣା ଆକାରରେ ଫଳପ୍ରଦ କରିଥିଲେ ।
ତେଣୁ ବିଭାଜନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ବିଶ୍ୱରେ ଏହା ଭାରତକୁ ଶାନ୍ତି ଓ ସଂଯମର ସ୍ୱର ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଛି ।
ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ରେ ଭାରତ-ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ- ୟୁରୋପ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର ଭଳି ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ହେବ, ଏହା ବିଶ୍ୱ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ମେଣ୍ଟ ସହିତ ମିଶି ଫଳପ୍ରଦ ହୋଇଛି । ଏହି ଦୁଇଟି ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ନେତୃତ୍ୱ ଭୂମିକା ସହିତ ଏକ ଅଧିକ ସଂଯୁକ୍ତ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ବୀଜ ବୁଣିଛି ।
ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଏବଂ ପୁରାତନ ଗଣତନ୍ତ୍ର, ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀ ଏବଂ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଅକ୍ଟୋବରରେ ନବମ ଜି-୨୦ ସଂସଦୀୟ ବକ୍ତା ସମ୍ମିଳନୀ ବା ପି-୨୦ ଆୟୋଜନ କରିଛି।
ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ସାଂସଦମାନେ ଏକାଠି ହୋଇ ଜି-୨୦ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂସଦୀୟ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ଦିଗରେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଭଏସ୍ ଅଫ୍ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଦୁଇଟି ଅଧିବେଶନର ଆୟୋଜନ କରିଛନ୍ତି। ତେଣୁ ଭାରତ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେ ଏଭଳି ୪ଟି ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବିଶ୍ୱର ୧୫୦ରୁ ଅଧିକ ନେତା ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ସମସାମୟିକ ସମୟରେ ଭାରତର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତାର ଉଦାହରଣ ।
ଏହା ଭାରତର ଆୟୋଜନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦର୍ଶାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ, ମୁଁ ଆନନ୍ଦିତ! ମୁଁ ନୌସେନାକୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି। ନିକଟରେ ନୌସେନା ପକ୍ଷରୁ ଆୟୋଜିତ କିଛି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲି। ସେମାନେ ପ୍ରଥମ ଥିଲେ। ସେମାନେ ବହୁତ ଚିନ୍ତାପ୍ରବଣ ଥିଲେ, ବହୁତ ଭଲ ଭାବରେ ପରିଚାଳିତ ହୋଇଥିଲେ କିନ୍ତୁ ଏହା ପ୍ରକୃତରେ ଅନନ୍ୟ ଥିଲା | ଯେଉଁମାନଙ୍କ ସହିତ ଏହି ଭାବନା ଧାରଣା ଆସିଲା ସେମାନଙ୍କୁ ଆମକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏହି ଭାବନା ଆରମ୍ଭରୁ ହିଁ ବିଶ୍ୱ ସଂଯୋଗର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ହେବାର କ୍ଷମତା ରଖିଛି ।
ଭାରତୀୟ ନୌସେନା, ନୌସେନା କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ସଂଘ ଏବଂ ଜି-୨୦ ସଚିବାଳୟକୁ ଏହି ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ପରିସରର ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ ରେ ସେମାନଙ୍କର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ସମର୍ପଣ ପାଇଁ ମୁଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଏହି ଉପାୟରେ ପୂର୍ବରୁ ଦର୍ଶାଯାଇଥିବା ଭଳି କୌଣସି ଫୋଲ୍ଡ ଲାଇନ୍ ନାହିଁ
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଅପେକ୍ଷା କରୁଛୁ, ଜି-୨୦ ଥିନ୍କ୍ୟୁର ଭାବନା ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବରେ ଜାରି ରହୁ, ଯାହା ଆମକୁ ମନେ ପକାଇଦିଏ ଯେ ଆମର ବିବିଧ ପୃଷ୍ଠଭୂମି ସତ୍ତ୍ୱେ, ଆମେ ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଏବଂ ଅଧିକ ପରସ୍ପର ସହ ଜଡ଼ିତ ବିଶ୍ୱର ମିଳିତ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଦ୍ୱାରା ଏକାଠି ହୋଇଛୁ ।
ଆସନ୍ତୁ ଏକ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବା ଜାରି ରଖନ୍ତୁ ଯେଉଁଠାରେ ସହଯୋଗର କୌଣସି ସୀମା ନାହିଁ ।
ସାଥୀମାନେ, ଯଦି କୁଇଜ୍ ମାଷ୍ଟରଙ୍କୁ ଏହି ମୁହୂର୍ତ୍ତ ସମ୍ପର୍କରେ ପଚରାଉଚରା କରାଯାଏ ତେବେ ସେ ସମସ୍ତେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଏବଂ ବିଜେତାଙ୍କ ବିପୁଳ ପ୍ରତିଭାଦେଖି କୁଇଜ୍ ମାଷ୍ଟର ଅନେକ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ କରିଥିବେ ସେଥିରେ ମୋର କୌଣସି ସନ୍ଦେହ ନାହିଁ ।
ଜୟ ଭାରତ !