Ministry of Culture
First Zonal capacity-building workshop inaugurated at Dimapur, Nagaland to strengthen and build the capacity of the stakeholders and custodians
03 NOV 2023 6:31PM by PIB Delhi
The first Zonal capacity-building workshop has been inaugurated for the North-East region of India at Tetso college, Dimapur, Nagaland. The workshop is scheduled from 3rd to 4th November 2023 and conceptualised by the Ministry of Culture, Government of India.
Through this, the Government of India aims to strengthen and build the capacity of the multiple stakeholders and custodians for the safeguarding, identification, documentation and inventorying of the intangible cultural heritage (ICH) of India.
The module of the capacity building workshop is thoughtfully designed and envisioned to raise awareness about the concepts and operations of the ICH related UNESCO conventions and programs ratified by India namely: 2003 Convention for the Safeguarding of Intangible Cultural Heritage, 2005 Convention for the Protection and Promotion of the Diversity of Cultural Expressions, Memory of the World Programme and UNESCO Creative Cities Network (UCCN) Eminent scholars, professionals, ICH practitioners, UNESCO accredited bodies working for the safeguarding of the ICH and living culture, representatives of UNESCO, New Delhi office, officials from Ministry of Culture are invited as experts to deliberate on each of the aforementioned UNESCO conventions in this 2 day program.
Secretary Culture Shri Govind Mohan virtually addressed at the inaugural session. He welcomed the diverse group of participants including the representatives of the State Department of Art and Culture of the eight North East states of India. He laid out the context behind this capacity building program which intends to enhance capabilities by pooling resources at the regional or sub-regional level to establish standardized and efficient procedures.
Joint Secretary, UNESCO, Ministry of Culture Smt. Lily Pandeya laid down the vision statement stressing on the importance of building capacity and consolidating resources along with the diverse stakeholders of the ICH at the grassroot level and creating a strong network for the preparation of nomination documents for India's intangible cultural heritage (ICH) under different conventions.

কল্চর মন্ত্রালয়
স্তেকহোল্দরশিং অমসুং কস্তদিয়ানশিংগী কেপাসিতী শেমগৎনবা অমসুং মপাঙ্গল হেনগৎহন্নবা নগালেন্দগী দিমাপুরদা অহানবা জোনেল কেপাসিতী-বিলদিং ৱার্কশোপ হৌদোকখ্রে
03 NOV 2023 6:31PM by PIB Imphal
ভারতকী অৱাং নোংপোক লমদমগীদমক অহানবা জোনেল কেপাসিতী-বিলদিং ৱার্কশোপ তেতসো কোলেজ, দিমাপুর নগালেন্দদা হৌদোকখ্রে। ৱার্কশোপ অসি 2023গী নবেম্বর 3দগী 4 ফাওবা চত্থগনি অমসুং মসিগী ৱাখল্লেন অসি ভারত সরকারগী সংস্কৃতি মন্ত্রালয়না পুথোকপনি।
মসিগী খুত্থাংদা ভারত সরকারগী পান্দমদি ভারতকী ইনতেঞ্জিবল কলচরেল হেরিতেজ (ICH)গী সেফগার্দিং, আইদেন্তিফিকেসন, দোকুমেন্তেসন অমসুং ইনভেন্তরিয়িংগীদমক মল্তিপল স্তেকহোল্দরশিং অমসুং কস্তদিয়ানশিংগী কেপাসিতী শেমগৎপা অমসুং মপাঙ্গল হেনগৎহনবনি।
ভারতনা রেতিফাই তৌবা ICHগা মরী লৈনবা UNESCO কনভেন্সনশিং অমসুং প্রোগ্রামশিংগী কন্সেপ্তশিং অমসুং ওপরেসনশিংগী মরমদা এৱারনেস হেনগৎহন্নবগীদমক কেপাসিতী বিলদিং ৱার্কশোপকী মোদ্যুল অসি ৱাখল খন্থরগা দিজাইন তৌবনি অমসুং ৱাখল্লোন শাগৎপনি, মদুদি: ইন্তেঞ্জেবল কলচরেল হেরিতেজগী সেফগার্দিংগীদমক 2003গী কনভেন্সন, দাইবর্সিতী ওফ কলচরেল এক্সপান্সনসগী প্রোতেক্সন অমসুং প্রমোসনগীদমক 2005গী কনভেন্সন, ৱার্ল্দ প্রোগ্রামগী মেমোরী অমসুং য়ুনেস্কো ক্রিয়েতিব সিতিজ নেতৱার্ক (UCCN)। শক্নাইরবা স্কোলরশিং, প্রোফেস্নেলশিং, ICH প্রেক্তিস্নরশিং, ICH অমসুং লিভিং কলচরগী সেফগার্দিংগীদমক মথৌ তৌরিবা য়ুনেস্কো এক্রিদিতেদ বোদীশিং, য়ুনেস্কোগী রিপ্রজেন্তেতিবশিং, নই দিল্লী ওফিস, কলচর মিনিস্ত্রীদগী ওফিসিয়েলশিংবু মথক্তা পনখিবা য়ুনেস্কো কনভেন্সন খুদিংদা খন্ন-নৈনবগীদমক নুমিৎ নিনিগী থৌরম অসিদা এক্সপার্তশিং ওইনা বার্তন তৌখি।
কলচর সেক্রেতরী শ্রী মোহন্না হৌদোকপগী সেসনদা ভর্চুয়েল ওইনা ৱা ঙাংখি। মহাক্না ভারতকী অৱাং নোংপোক রাজ্য নিপালগী রাজ্যগী আর্ত অমসুং কলচর বিভাগকী মীহুৎশিং য়াওনা শরুক য়ারিবশিংগী তোঙান তোঙানবা গ্রুপশিংবু তরাম্না ওকখি। মহাক্না কেপাসিতী বিলদিং প্রোগ্রাম অসিগী মরুমদা লৈরিবা ৱাফমশিং মাংদা থমখি, মদুগী পান্দমদি স্তেন্দরদাইজ অমসুং ইফিসিয়েন্ত প্রোসেদ্যুরশিং ইস্তাব্লিস তৌনবা রিজনেল নত্রগা সব-রিজনেল থাক্তা রিসোর্সশিং পুন্সিন্দুনা কেপেবিলিতীশিং হেনগৎহনবনি।
জোইন্ত সেক্রেতরী, য়ুনেস্কো, মিনিস্ত্রী ওফ কলচর শ্রীমতী লিলী পান্দেয়ানা ভিজন স্তেতমেন্ত লান্থোকখি মদুদা বিলদিং কেপাসিতীগী মরুওইবা অমসুং গ্রাসরুত লেবেলদা ICHগী তোঙান তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংগা লোয়ননা রিসোর্সশিং কন্সিলিদেত তৌবা অমদি তোঙান তোঙানবা কনভেন্সনশিংগী মখাদা ভারতকী ইন্তেঞ্জিবল কলচরেল হেরিতেজ (ICH)গীদমক নোমিনেসন দোকুমেন্তশিং শেম শানবগীদমক অচেৎপা নেতৱার্ক অমা শেমগৎপদা অখন্নবা অকনবা ৱাফম থমখি।