Ministry of Commerce & Industry
Index Numbers of Wholesale Prices in India for the Month of September, 2023(Base Year: 2011-12)
16 OCT 2023 12:00PM by PIB Delhi
The annual rate of inflation based on all India Wholesale Price Index (WPI) number is(-) 0.26%(Provisional) for the month of September, 2023(over September, 2022) against (-) 0.52% recorded in August, 2023. Deflation in September, 2023 is primarily due tofall in prices of chemical & chemical products, mineral oils, textiles, basic metals and food products as compared to the corresponding month of previous year. The index numbers and inflation rate for the last three months of all commodities and WPI components are given below:
Index Numbers and Annual Rate of Inflation (Y-o-Y in %)*
All Commodities/
Major Groups
Weight (%)
July-23
Aug-23 (P)
Sep-23 (P)
Index
Inflation
Index
Inflation
Index
Inflation
All Commodities
100.0
152.1
-1.23
152.4
-0.52
151.5
-0.26
I. Primary Articles
22.62
191.7
8.24
189.6
6.34
182.4
3.70
II. Fuel & Power
13.15
145.4
-12.73
149.6
-6.03
153.1
-3.35
III. Manufactured Products
64.23
139.5
-2.58
139.8
-2.37
140.3
-1.34
Food Index
24.38
188.7
8.32
186.1
5.62
177.8
1.54
Note: P: Provisional, *Annual rate of WPI inflation calculated over the corresponding month of previous year
2. The month-over-month change in WPI for the month of September, 2023 stood at (-) 0.59% as compared to August, 2023. The monthly change in WPI for the last six months is summarized below:
Month Over Month (M-o-M in %) change in WPI#
All Commodities/Major Groups
Weight
Apr-23
May-23
Jun-23
Jul-23
Aug-23 (P)
Sep-23 (P)
All Commodities
100.0
0.07
-1.13
-0.33
2.15
0.20
-0.59
I. Primary Articles
22.62
1.48
-1.52
0.57
8.86
-1.10
-3.80
II. Fuel & Power
13.15
-2.37
-2.69
-1.62
-0.55
2.89
2.34
III. Manufactured Products
64.23
0.07
-0.57
-0.50
-0.29
0.22
0.36
Food Index
24.38
1.10
-0.63
1.27
7.77
-1.38
-4.46
Note: P: Provisional, #Monthly rate of change, based on month over month (M-o-M) WPI calculated over the preceding month
3. Month-over-Month Change in Major Groups of WPI:
1. Primary Articles (Weight 22.62%):- The Index for this major group declined by 3.80% to 182.4 (provisional) in September, 2023 from 189.6 (provisional) in August, 2023. Prices of Crude Petroleum & Natural Gas (10.31%) and Non-food Articles (0.86%) increased in September, 2023 as compared to August, 2023. Prices of Minerals (-4.92%) and Food Articles (-6.46%) declined in September, 2023 as compared to August, 2023.
2. Fuel & Power (Weight 13.15%):- The Index for this major group increased by 2.34% to 153.1 (provisional) in September, 2023 from 149.6 (provisional) in August, 2023. Prices of Mineral Oils (3.67%) and Electricity (0.51%) increased in September, 2023 as compared to August, 2023. Prices of Coal (-0.65%) declined in September, 2023 as compared to August, 2023.
3. Manufactured Products (Weight 64.23%):- The Index for this major group increased by 0.36% to 140.3 (provisional) in September, 2023 from 139.8 (provisional) in August, 2023. Out of the 22 NIC two-digit groups for manufactured products, 14 groups witnessed an increase in prices whereas 8 groupswitnessed decrease in prices. The month-over-month increase in price is mainly contributed by basic metals; other transport equipment; fabricated metal products; machinery & equipment; rubber & plastic products etc. Some of the groups that witnessed a decrease in prices are food products; motor vehicles, trailers & semi-trailers, electrical equipment, leather & related products, chemical & chemical products etc. in September, 2023 as compared to August, 2023.
4. WPI Food Index (Weight 24.38%): The Food Index consisting of 'Food Articles' from Primary Articles group and 'Food Product' from Manufactured Products group has decreased from 186.1 in August, 2023 to 177.8 in September, 2023. The year-over-year rate of inflation based on WPI Food Index decreased from 5.62% in August, 2023 to 1.54% in September, 2023.
5. Final Index for the month of July, 2023 (Base Year: 2011-12=100): For the month of July, 2023, the final Wholesale Price Index and inflation rate for 'All Commodities' (Base: 2011-12=100) stood at 152.1 and (-) 1.23% respectively. The details of all India Wholesale Price Indices and Rates of Inflation for different commodity groups based on updated figures are at Annex I. The Annual rate of Inflation (Y-o-Y) based on WPI for different commodity groups in the last six months is at Annex II. WPI for different commodity groups in the last six months is at Annex III.
1. Response Rate: The WPI for September, 2023 has been compiled at a weighted response rate of 85.8 percent, while the final figure for July, 2023 is based on the weighted response rate of 94.3 percent. The provisional figures of WPI will undergo revision as per the final revision policy of WPI. This press release, item indices, and inflation numbers are available at our home page http://eaindustry.nic.in.
2. Next date of Press Release: WPI for the month of October, 2023 would be released on 14/11/2023.
Note: DPIIT releasesthe index number of wholesale prices in India on monthly basis on 14th of every month (or next working day) with a time lag of two weeks of the reference month, and the index number is compiled with data received from institutional sources and selected manufacturing units across the country. This press release contains WPI (Base Year 2011-12=100) for the month of September, 2023 (Provisional), July, 2023 (Final) and other months/years. Provisional figures of WPI are finalised after 10 weeks (from the month of reference), and then frozen thereafter.
Annex-I
All India Wholesale Price Indices and Rates of Inflation (Base Year: 2011-12=100) for September, 2023
Commodities/Major Groups/Groups/Sub-Groups/Items
Weight
Index
(Sep-23)*
Latest month over month
Cumulative Inflation (YoY)
WPI based rate of Inflation (YoY)
2022-2023
2023-2024*
2022-2023
2023-2024*
Sep-22
Sep-23*
ALL COMMODITIES
100.0
151.5
-0.85
-0.59
14.20
-1.78
10.55
-0.26
I. PRIMARY ARTICLES
22.62
182.4
-1.35
-3.80
15.58
2.52
11.54
3.70
A. Food Articles
15.26
188.3
0.11
-6.46
11.38
5.98
11.03
3.35
Cereals
2.82
191.5
1.08
1.11
9.60
7.61
11.91
7.28
Paddy
1.43
187.1
1.72
1.52
3.14
8.24
5.79
8.97
Wheat
1.03
193.3
0.66
1.15
13.16
7.10
16.09
6.33
Pulses
0.64
209.6
-0.50
6.02
-0.46
9.77
-0.34
17.69
Vegetables
1.87
211.9
9.87
-37.07
35.32
8.80
39.66
-15.00
Potato
0.28
213.0
-2.23
-3.79
40.70
-22.29
49.79
-25.24
Onion
0.16
270.1
-0.11
17.84
-22.12
12.04
-20.96
55.05
Fruits
1.60
186.7
-13.71
4.95
15.52
-4.01
4.51
5.96
Milk
4.44
179.7
0.00
0.73
5.69
8.26
5.55
8.58
Eggs, Meat & Fish
2.40
166.4
0.06
0.18
5.62
0.31
3.63
-2.86
B. Non-Food Articles
4.12
164.2
-3.94
0.86
15.02
-6.89
4.34
-2.38
Oil Seeds
1.12
185.8
-5.40
-1.06
-2.13
-11.85
-16.55
-5.25
C. Minerals
0.83
204.8
-3.73
-4.92
8.60
6.78
-2.42
10.29
D. Crude Petroleum & Natural gas
2.41
168.0
-6.44
10.31
65.85
-6.35
44.72
15.62
Crude Petroleum
1.95
148.4
-8.41
11.66
59.40
-16.25
32.18
10.83
II. FUEL & POWER
13.15
153.1
-0.50
2.34
41.76
-7.30
33.11
-3.35
LPG
0.64
103.2
-5.40
3.20
32.26
-19.82
8.45
-17.11
Petrol
1.60
163.3
-1.77
1.62
56.19
-6.87
40.38
1.24
HSD
3.10
174.4
0.67
0.98
73.17
-13.06
65.96
-11.02
III. MANUFACTURED PRODUCTS
64.23
140.3
-0.70
0.36
8.79
-2.40
6.12
-1.34
Mf/o Food Products
9.12
160.2
-2.04
-0.31
7.08
-4.67
2.83
-1.90
Vegetable &Animal Oils and Fats
2.64
143.3
-7.14
-2.85
5.15
-24.62
-8.22
-17.22
Mf/o Beverages
0.91
131.3
0.08
0.08
1.53
2.11
1.18
2.26
Mf/o Tobacco Products
0.51
173.1
0.12
0.12
2.98
4.73
2.81
5.29
Mf/o Textiles
4.88
134.2
-1.37
0.07
12.54
-8.14
8.40
-7.13
Mf/o Wearing Apparel
0.81
150.6
0.07
-0.13
4.38
1.62
3.75
0.80
Mf/o Leather and Related Products
0.54
124.7
0.08
-1.66
3.52
1.91
3.96
1.05
Mf/o Wood and of Products of Wood and Cork
0.77
145.0
-0.49
0.14
2.78
0.92
1.92
1.12
Mf/o Paper and Paper Products
1.11
138.8
-0.19
0.22
16.36
-8.11
15.16
-9.99
Mf/o Chemicals and Chemical Products
6.47
136.2
-0.41
-0.07
13.67
-6.09
11.37
-6.71
Mf/o Pharmaceuticals, Medicinal Chemical and Botanical Products
1.99
142.9
-0.21
0.63
3.73
1.95
4.31
1.85
Mf/o Rubber and Plastics Products
2.30
128.1
0.08
0.87
7.27
-2.52
4.52
-1.08
Mf/o other Non-Metallic Mineral Products
3.20
135.0
-0.15
-0.15
9.19
1.57
9.62
1.28
Cement, Lime and Plaster
1.64
137.7
-0.36
-0.15
9.37
0.77
9.72
0.81
Mf/o Basic Metals
9.65
142.6
-1.54
1.57
13.75
-6.66
6.39
-2.73
Mild Steel - Semi Finished Steel
1.27
121.8
-0.55
0.74
11.71
-5.78
8.13
-3.56
Mf/o Fabricated Metal Products, Except Machinery and Equipment
3.15
139.5
-0.64
0.87
9.23
-0.39
6.51
0.29
Note: * = Provisional, Mf/o = Manufacture of
Annex-II
Commodities/Major Groups/Groups/Sub-Groups/Items
Weight
WPI based Inflation figures for the last 6 months
Apr-23
May-23
Jun-23
Jul-23
Aug-23*
Sep-23*
ALL COMMODITIES
100.0
-0.79
-3.61
-4.18
-1.23
-0.52
-0.26
I. PRIMARY ARTICLES
22.62
1.89
-1.90
-2.98
8.24
6.34
3.70
A. Food Articles
15.26
3.88
1.63
1.32
15.09
10.60
3.35
Cereals
2.82
7.69
6.89
8.34
8.25
7.25
7.28
Paddy
1.43
7.18
7.33
7.67
9.03
9.18
8.97
Wheat
1.03
7.56
6.20
9.02
7.78
5.81
6.33
Pulses
0.64
5.67
5.82
9.21
9.59
10.45
17.69
Vegetables
1.87
-1.50
-20.47
-21.56
67.59
48.39
-15.00
Potato
0.28
-19.28
-18.10
-21.15
-24.06
-24.02
-25.24
Onion
0.16
-18.60
-7.25
-4.31
6.84
31.42
55.05
Fruits
1.60
-4.40
0.68
-2.04
-9.97
-12.88
5.96
Milk
4.44
8.21
8.18
8.59
8.21
7.79
8.58
Eggs, Meat & Fish
2.40
0.88
2.07
2.68
1.96
-2.98
-2.86
B. Non-Food Articles
4.12
-6.70
-9.51
-9.66
-5.76
-7.02
-2.38
Oil Seeds
1.12
-15.58
-15.60
-14.39
-9.75
-9.41
-5.25
C. Minerals
0.83
7.88
2.19
0.53
8.95
11.66
10.29
D. Crude Petroleum & Natural gas
2.41
1.64
-13.66
-21.43
-13.66
-1.93
15.62
Crude Petroleum
1.95
-9.44
-27.01
-32.68
-22.83
-9.10
10.83
II. FUEL & POWER
13.15
0.99
-9.17
-12.51
-12.73
-6.03
-3.35
LPG
0.64
-10.49
-24.35
-22.29
-20.69
-24.01
-17.11
Petrol
1.60
1.53
-9.51
-16.32
-13.48
-2.13
1.24
HSD
3.10
1.42
-17.03
-18.59
-18.95
-11.30
-11.02
III. MANUFACTURED PRODUCTS
64.23
-2.28
-3.03
-2.78
-2.58
-2.37
-1.34
Mf/o Food Products
9.12
-5.53
-6.97
-6.04
-3.85
-3.60
-1.90
Vegetable & Animal Oils and Fats
2.64
-26.25
-29.92
-29.16
-22.39
-20.87
-17.22
Mf/o Beverages
0.91
2.51
1.71
1.71
2.19
2.26
2.26
Mf/o Tobacco Products
0.51
3.16
4.32
5.91
4.40
5.30
5.29
Mf/o Textiles
4.88
-5.90
-8.48
-9.71
-9.10
-8.46
-7.13
Mf/o Wearing Apparel
0.81
2.05
2.25
2.04
1.62
1.00
0.80
Mf/o Leather and Related Products
0.54
1.98
1.73
1.80
2.03
2.84
1.05
Mf/o Wood and of Products of Wood and Cork
0.77
-1.44
2.33
2.25
0.84
0.49
1.12
Mf/o Paper and Paper Products
1.11
-4.23
-6.59
-7.83
-9.65
-10.36
-9.99
Mf/o Chemicals and Chemical Products
6.47
-3.16
-5.03
-7.01
-7.58
-7.03
-6.71
Mf/o Pharmaceuticals, Medicinal Chemical and Botanical Products
1.99
2.29
2.73
2.58
1.29
1.00
1.85
Mf/o Rubber and Plastics Products
2.30
-2.51
-3.33
-3.20
-3.13
-1.85
-1.08
Mf/o other Non-Metallic Mineral Products
3.20
3.60
2.12
0.52
0.67
1.27
1.28
Cement, Lime and Plaster
1.64
3.60
0.88
-1.15
0.00
0.58
0.81
Mf/o Basic Metals
9.65
-9.86
-9.23
-5.60
-6.36
-5.71
-2.73
Mild Steel - Semi Finished Steel
1.27
-8.70
-8.18
-4.40
-4.75
-4.80
-3.56
Mf/o Fabricated Metal Products, Except Machinery and Equipment
3.15
0.50
-0.64
-0.50
-0.79
-1.21
0.29
Note: * = Provisional, Mf/o = Manufacture of
Annex-III
Commodities/Major Groups/Groups/
Sub-Groups/Items
Weight
WPI for the last 6 months
Apr-23
May-23
Jun-23
Jul-23
Aug-23*
Sep-23*
ALL COMMODITIES
100.0
151.1
149.4
148.9
152.1
152.4
151.5
I. PRIMARY ARTICLES
22.62
177.8
175.1
176.1
191.7
189.6
182.4
A. Food Articles
15.26
182.1
181.3
184.9
205.9
201.3
188.3
Cereals
2.82
183.5
183.1
184.5
186.3
189.4
191.5
Paddy
1.43
176.2
177.2
178.2
181.2
184.3
187.1
Wheat
1.03
186.4
184.9
187.3
187.1
191.1
193.3
Pulses
0.64
184.6
183.6
188.5
191.9
197.7
209.6
Vegetables
1.87
183.9
178.3
203.8
379.6
336.7
211.9
Potato
0.28
157.0
190.0
204.3
221.3
221.4
213.0
Onion
0.16
128.2
129.2
144.4
184.3
229.2
270.1
Fruits
1.60
201.9
191.2
182.4
169.7
177.9
186.7
Milk
4.44
176.7
177.3
178.3
177.9
178.4
179.7
Eggs, Meat & Fish
2.40
171.1
177.2
180.0
176.5
166.1
166.4
B. Non-Food Articles
4.12
165.6
162.8
158.9
161.9
162.8
164.2
Oil Seeds
1.12
191.8
188.8
186.2
187.8
187.8
185.8
C. Minerals
0.83
224.6
214.8
207.4
215.4
215.4
204.8
D. Crude Petroleum & Natural gas
2.41
155.0
142.9
138.6
144.7
152.3
168.0
Crude Petroleum
1.95
133.4
119.2
116.8
125.1
132.9
148.4
II. FUEL & POWER
13.15
152.7
148.6
146.2
145.4
149.6
153.1
LPG
0.64
134.0
117.1
114.0
107.3
100.0
103.2
Petrol
1.60
159.5
157.0
155.9
156.0
160.7
163.3
HSD
3.10
171.7
169.5
169.0
170.2
172.7
174.4
III. MANUFACTURED PRODUCTS
64.23
141.4
140.6
139.9
139.5
139.8
140.3
Mf/o Food Products
9.12
160.5
158.9
158.8
159.9
160.7
160.2
Vegetable & Animal Oils and Fats
2.64
155.4
149.7
145.0
147.7
147.5
143.3
Mf/o Beverages
0.91
130.9
130.6
130.7
130.8
131.2
131.3
Mf/o Tobacco Products
0.51
169.8
171.4
173.7
173.2
172.9
173.1
Mf/o Textiles
4.88
137.2
135.9
134.8
133.9
134.1
134.2
Mf/o Wearing Apparel
0.81
149.5
150.0
149.7
150.2
150.8
150.6
Mf/o Leather and Related Products
0.54
123.4
123.5
124.7
125.7
126.8
124.7
Mf/o Wood and of Products of Wood and Cork
0.77
143.9
145.0
145.2
144.4
144.8
145.0
Mf/o Paper and Paper Products
1.11
147.2
146.0
143.6
139.5
138.5
138.8
Mf/o Chemicals and Chemical Products
6.47
141.1
139.6
137.9
136.6
136.3
136.2
Mf/o Pharmaceuticals, Medicinal Chemical and Botanical Products
1.99
142.8
142.9
143.4
141.8
142.0
142.9
Mf/o Rubber and Plastics Products
2.30
128.4
127.6
127.1
127.0
127.0
128.1
Mf/o other Non-Metallic Mineral Products
3.20
135.2
134.7
134.7
134.6
135.2
135.0
Cement, Lime and Plaster
1.64
138.2
137.3
137.4
137.4
137.9
137.7
Mf/o Basic Metals
9.65
145.3
143.6
141.6
139.9
140.4
142.6
Mild Steel - Semi Finished Steel
1.27
122.8
122.4
121.8
122.2
120.9
121.8
Mf/o Fabricated Metal Products, Except Machinery and Equipment
3.15
139.5
139.7
139.3
138.3
138.3
139.5
Note: * = Provisional, Mf/o = Manufacture of

কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
2023গী সেপ্তেম্বর থাগী ভারত্তা লৈরিবা হোলসেল মমলশিংগী ইন্দেক্স নম্বরশিং (বেজ ইয়র: 2011-12)
16 OCT 2023 12:00PM by PIB Imphal
সেপ্তেম্বর 2023গী (সেপ্তেম্বর 2022গা চাংদম্নবদা) ভারত পুম্বগী হোলসেল প্রাইস ইন্দেক্স (WPI)গী চহিগী ইনফ্লেসন রেতনা ওগস্ত 2023দা ওইখিবা (-) 0.52% গা চাংদম্নবা মতমদা সেপ্তেম্বর থাদা (-) 0.26%( (প্রোবিজনেল) ওইখি। সেপ্তেম্বর 2023দা দেফ্লেসন তৌখিবা অসিদি মরু ওইনা কেমিকেল অমসুং কেমিকেল পোত্থোক, মিনরেল ওইল, তেক্সতাইল্স, বেসিক মেতল অমসুং চিঞ্জাক্কী পোত্থোক্কী মমল হন্থরকখিবননি। কম্মোদিতী পুম্নমক অমসুং WPI কম্পোনেন্তকী হৌখিবা থা অহুমগী ইন্দেক্স নম্বর অমসুং ইনফ্লেসন রেত মখাদা পীরি:
ইন্দেক্স নম্বর অমসুং চহিগী ইনফ্লেসন রেত (%দা ওইবা ৱাই.ও.ৱাই.)*
কম্মোদিতী পুম্নমক/মরু ওইবা গ্রুপ
ৱেত (%)
জুলাই-23
ওগস্ত-23 (P)
সেপ্তেম্বর-23 (P)
ইন্দেক্স
ইনফ্লেসন
ইন্দেক্স
ইনফ্লেসন
ইন্দেক্স
ইনফ্লেসন
কম্মোদিতী পুম্নমক
100.0
152.1
-1.23
152.4
-0.52
151.5
-0.26
1) প্রাইমারী আর্তিকল
22.62
191.7
8.24
189.6
6.34
182.4
3.70
2) ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
145.4
-12.73
149.6
-6.03
153.1
-3.35
3) মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক
64.23
139.5
-2.58
139.8
-2.37
140.3
-1.34
ফুদ ইন্দেক্স
24.38
188.7
8.32
186.1
5.62
177.8
1.54
খঙজিনগদবাঃ * WPI ইনফ্লেসনগী চহিগী চাং অসি মমাংগী চহিগী মান্নবা মতমগা চাংদম্নদুনা হোৎপনি
2. ওগস্ত, 2023গা চাংদম্নবদা সেপ্তেম্বর 2023গী WPIদা লাকপা মন্থ-ওভর-মন্থকী অহোংবা অসি (-) 0.59% ওইখিহৌখিবা থা তরুক্তা WPI দা অহোংবা লৈখিবশিং মখাদা শম্লপ্না পীরি:
WPI#দা মন্থ-ওভর-মন্থকী অহোংবা (%দা ওইবা M-o-M)
কম্মোদিতী পুম্নমক/মরু ওইবা গ্রুপ
ৱেত
এপ্রিল-23
মে-23
জুন-23
জুলাই-23
ওগস্ত-23 (P)
সেপ-23 (P)
কম্মোদিতী পুম্নমক
100.0
0.07
-1.13
-0.33
2.15
0.20
-0.59
1) প্রাইমারী আর্তিকল
22.62
1.48
-1.52
0.57
8.86
-1.10
-3.80
2) ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
-2.37
-2.69
-1.62
-0.55
2.89
2.34
3) মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক
64.23
0.07
-0.57
-0.50
-0.29
0.22
0.36
ফুদ ইন্দেক্স
24.38
1.10
-0.63
1.27
7.77
-1.38
-4.46
খঙজিনগদবাঃ মন্থ-ওভর-মন্থতা য়ুম্ফম ওইদুনা WPI অসি মমাং থাগী ফিগরদা হোৎলি
3. WPIগী মরু ওইবা গ্রুপকী মন্থ-ওভর-মন্থতা অহোংবা লাকপা:
1. প্রাইমারী আর্তিকল (ৱেত 22.62%):- মরু ওইবা গ্রুপ অসিগী ইন্দেক্সনা ওগস্ত 2023 (প্রোবিজনেল)দা ওইরম্বা 189.6তগী সেপ্তেম্বর, 2023দা 3.80% হন্থদুনা 182.4 (প্রোবিজনেল)দা লৈখি। ক্রুদ পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস (10.31%), অমসুং নন ফুদ আর্তিকল (0.86%) গী মমলনা ওগস্ত 2023গা চাংদম্নবদা সেপ্তেম্বর 2023দা হেনগৎখি। মিনরেল (-4.92%) অমসুং চিঞ্জাক্কী পোত্থোক (-6.46%) কী মমলনা ওগস্ত 2023গা চাংদম্নবদা সেপ্তেম্বর থাদা হন্থখি।
2. ফুএল অমসুং পাৱর (ৱেত 13.15%):- মরু ওইবা গ্রুপ অসিগী ইন্দেক্সনা ওগস্ত 2023দা ওইরম্বা 149.6 (প্রোবিজনেল)দগী ওগস্ত 2023দা 2.34% হেনগৎতুনা 153.1 (প্রোবিজনেল)দা লৈখি। মিনরেল ওইল (3.67%) অমসুং ইলেক্ত্রিসিতী (0.51%) গী মমলনা ওগস্ত 2023গা চাংদম্নবদা সেপ্তেম্বর 2023দা হেনগৎখি। কোলগী (-0.65%) মমলশিং অসি ওগস্ত, 2023গ চাংদম্নবদা সেপ্তেম্বর, 2023দা হন্থখি।
3. মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক (ৱেত 64.23%):- মরু ওইবা গ্রুপ অসিগী ইন্দেক্সনা ওগস্ত 2023দা ওইরম্বা 139.8 তগী (প্রোবিজনেল) সেপ্তেম্বর, 2023দা 0.36% হেনগৎতুনা 140.3দা (প্রোবিজনেল) লৈখি। মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক্কী দিজিত অনিগী NIC 22গী মনুংদগী, গ্রুপ 14না মমল হেনগৎপা অমসুং 8না মমল হন্থবা উবা ফংখি। মমলদা মন্থ-ওভর-মন্থকী ওইনা হেনগৎলকপা অসি মপুং ওইনা বেসিক মেতলশিং, অতোপ্পা ত্রান্সপোর্তকী ইক্বিপমেন্তশিং; ফেব্রিকেতেদ মেতল পোত্থোক; মছিনরী অমসুং ইক্বিপমেন্ত; রব্বর অমসুং প্লাস্তিক প্রদক্তশিংনচিংবনা শরুক তমখি। ওগস্ত 2023গা চাংদম্নবদা সেপ্তেম্বর, 2023দা মমল হন্থবা গ্রুপ খরা অদুদি চীঞ্জাক্কী পোত্থোকশিং; মোতোর ভেহিকলসিং, ত্রেলরশিং অমসুং সেমি-ত্রেলরশিং, ইলেক্ত্রিক ইক্বিপমেন্ত, শউন অমসুং মরী লৈনবা পোত্থোকশিং, কেমিকেল অমসুং কেমিকেলগী পোত্থোকনচিংবনি।
4. WPI ফুদ ইন্দেক্স (ৱেত 24.38%): প্রাইমারী আর্তিকল গ্রুপ্তগী ‘ফুদ আর্তিকল’ অমসুং মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক্কী গ্রুপ্তগী ‘ফুদ প্রদক্ত’ য়াওবা ফুদ ইন্দেক্সনা ওগস্ত 2023দা ওইরম্বা 186.1দগী সেপ্তেম্বর 2023দা 177.8দা হন্থখি। WPI ফুদ ইন্দেক্সতা য়ুম্ফম ওইবা ইনফ্লেসনগী চাংনা ওগস্ত 2023দা ওইরম্বা 5.62% তগী সেপ্তেম্বর 2023দা 1.54%দা হন্থখি।
5. জুলাই 2023গী ফাইনেল ইন্দেক্স (বেজ চহিঃ 2011-12=100): জুলাই 2023গী ওইনদি, ‘কম্মোদিতী পুম্নমক’ (বেজ: 2011-12=100)গী ফাইনেল ওইরবা হোলসেল প্রাইস ইন্দেক্স অমসুং ইনফ্লেসনগী চাংনা মথংশিৎনা 152.1 অমসুং (-) 1.23%দা লৈখি। অপদেত তৌরবা ফিগরগী মখা পোনবা তোঙানবা কম্মোদিতী কয়াগী ভারত পুম্বগী হোলসেল প্রাইস ইন্দেক্স অমসুং ইনফ্লেসনগী চাংগী অকুপ্পা মরোল অসি এনেক্স Iদা পীরি। মমাংগী থা 6কী তোঙানবা কম্মোদিতী গ্রুপকী দবল্যু.পি.আই.দা য়ূম্ফম ওইবা চহিগী ইনফ্লেসনগী চাং (ৱাই.-ও.-ৱাই.) অসিনা এনেক্স IIদা পীরি। মমাংগী থা 6কী মনুংগী তোঙানবা কম্মোদিতী গ্রুপশিংগী দবল্যু.পি.আই. ইন্দেক্সনা এনেক্স IIIদা পীরি।
1. রেস্পোন্স রেতঃ সেপ্তেম্বর 2023গী WPI অসি 85.8গী ৱেত ওইবা রেস্পোন্স রেত্তা শেম্বনি, অমসুং জুলাই 2023গী ফাইনেল ফিগরনা 94. 3% রেস্পোন্স রেত্তা য়ুম্ফম ওইরগা শেম্বনি। WPIগী প্রোবিজনেল ফিগরনা WPIগী ফাইনেল রিভিজন পোলিসীগী মখা পোন্না অমুক্কা শেমদোকখিগনি। মসিগী প্রেস রিলিজ, আইতেম ইন্দাইস অমসুং ইনফ্লেসন নম্বরশিং অসি ঐখোয়গী হোম পেজ http://eaindustry.nic.in তা ফংগনি।
2. মথংগী প্রেস রিলিজ থোকপগী তাং: ওক্তোবর 2023গী WPI অসি 14/11/2023দা ফোঙগনি।
খঙজিনগদবাঃ ভারত পুম্বগী ওইনা হোলসেল মমলশিংগী ইন্দেক্স নম্বর অসি DPIITনা থা খুদিংগী 14দা (নত্ত্রগা মথংগী ৱর্কিং দেদা) রিফরেন্স মন্থতগী চয়োল অনি কান্ননা ফোঙবনি, অমসুং ইন্দেক্স নম্বর অসিনা লৈবাক শিনবা থুংবগী ইন্সতিত্যুস্নেল সোর্স অমসুং খনগৎলবা মেন্যুফেকচরিং য়ুনিতশিংদগী ফংবা দেতা শিজিন্নদুনা শেম্বনি। প্রেস রিলিজ অসিদা সেপ্তেম্বর 2023 (প্রোবিজনেল), জুলাই 2023(ফাইনেল) অমসুং অতোপ্পা থা/চহিগী WPI (বেজ চহিঃ 2011-12=100) য়াওরি। WPIগী প্রোবিজনেল ফিগর অসি চয়োল 10গী মতুংদা ফাইনেল তাগনি অমসুং মসিদগী লেঙদনা থমখিগনি।
এনেক্স-I
সেপ্তেম্বর 2023গী ভারত পুম্বগী হোলসেল প্রাইস ইন্দেক্সশিং অমসুং ইনফ্লেসনগী চাং (বেজ চহি: 2011-12=100)
কম্মোদিতী/মরু ওইবা গ্রুপ/গ্রুপ/সব-গ্রুপ/আইতেম
ৱেত
ইন্দেক্স
(সেপ-23)*
খ্বাইদগী নৌবা M-o-M
অপুনবা ইনফ্লেসন (Y-o-Y)
WPIদা য়ুম্ফম ওইবা ইনফ্লেসন (Y-o-Y)
2022-2023
2023-2024*
2022-2023
2023-2024*
সেপ-22
সেপ-23*
কম্মোদিতী পুম্নমক
100.0
151.5
-0.85
-0.59
14.20
-1.78
10.55
-0.26
1) প্রাইমারী আর্তিকল
22.62
182.4
-1.35
-3.80
15.58
2.52
11.54
3.70
ক) ফুদ আর্তিকল
15.26
188.3
0.11
-6.46
11.38
5.98
11.03
3.35
সিরিএল
2.82
191.5
1.08
1.11
9.60
7.61
11.91
7.28
ফৌ
1.43
187.1
1.72
1.52
3.14
8.24
5.79
8.97
গেহু
1.03
193.3
0.66
1.15
13.16
7.10
16.09
6.33
হৱাই
0.64
209.6
-0.50
6.02
-0.46
9.77
-0.34
17.69
মনা-মশিং
1.87
211.9
9.87
-37.07
35.32
8.80
39.66
-15.00
অলু
0.28
213.0
-2.23
-3.79
40.70
-22.29
49.79
-25.24
তিলহৌ
0.16
270.1
-0.11
17.84
-22.12
12.04
-20.96
55.05
উহৈ
1.60
186.7
-13.71
4.95
15.52
-4.01
4.51
5.96
শঙ্গোম
4.44
179.7
0.00
0.73
5.69
8.26
5.55
8.58
য়েরু, শা অমসুং ঙা
2.40
166.4
0.06
0.18
5.62
0.31
3.63
-2.86
খ) নন-ফুদ আর্তিকল
4.12
164.2
-3.94
0.86
15.02
-6.89
4.34
-2.38
থাউ মরু
1.12
185.8
-5.40
-1.06
-2.13
-11.85
-16.55
-5.25
গ) মিনরেল
0.83
204.8
-3.73
-4.92
8.60
6.78
-2.42
10.29
ঘ) ক্রুদ পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস
2.41
168.0
-6.44
10.31
65.85
-6.35
44.72
15.62
ক্রুদ পেত্রোলিয়ম
1.95
148.4
-8.41
11.66
59.40
-16.25
32.18
10.83
2) ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
153.1
-0.50
2.34
41.76
-7.30
33.11
-3.35
এল.পি.জি
0.64
103.2
-5.40
3.20
32.26
-19.82
8.45
-17.11
পেত্রোল
1.60
163.3
-1.77
1.62
56.19
-6.87
40.38
1.24
ঐচ.এস.দি.
3.10
174.4
0.67
0.98
73.17
-13.06
65.96
-11.02
3) মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক
64.23
140.3
-0.70
0.36
8.79
-2.40
6.12
-1.34
ফুদ প্রদক্ত মেন্যুফেকচর তৌবা
9.12
160.2
-2.04
-0.31
7.08
-4.67
2.83
-1.90
মনা-মশিং অমসুং শাগী থাউ অমদি ফেৎ
2.64
143.3
-7.14
-2.85
5.15
-24.62
-8.22
-17.22
বেভরেজ মেন্যুফেকচর তৌবা
0.91
131.3
0.08
0.08
1.53
2.11
1.18
2.26
হিদাক মনাগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.51
173.1
0.12
0.12
2.98
4.73
2.81
5.29
তেক্সতাইল মেন্যুফেকচর তৌবা
4.88
134.2
-1.37
0.07
12.54
-8.14
8.40
-7.13
শেৎ-চানবা ফিরোল মেন্যুফেকচর তৌবা
0.81
150.6
0.07
-0.13
4.38
1.62
3.75
0.80
শউন অমসুং মরী লৈনবা পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.54
124.7
0.08
-1.66
3.52
1.91
3.96
1.05
উ, উ অমসুং কোর্ক্কী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.77
145.0
-0.49
0.14
2.78
0.92
1.92
1.12
চে অমসুং চেগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
1.11
138.8
-0.19
0.22
16.36
-8.11
15.16
-9.99
কেমিকেল অমসুং কেমিকেলগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
6.47
136.2
-0.41
-0.07
13.67
-6.09
11.37
-6.71
ফার্মাস্যুতিকেল, মেদিসিনেল কেমিকেল অমসুং বোতিনিকেল পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
1.99
142.9
-0.21
0.63
3.73
1.95
4.31
1.85
রব্বর অমসুং প্লাস্তিক্কী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
2.30
128.1
0.08
0.87
7.27
-2.52
4.52
-1.08
নন-মেতাল্লিক মিনরেলগী অতোপ্পা পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
3.20
135.0
-0.15
-0.15
9.19
1.57
9.62
1.28
সিমেন্ত, শুনু অমসুং প্লাস্তর
1.64
137.7
-0.36
-0.15
9.37
0.77
9.72
0.81
বেসিক মেতল মেন্যুফেকচর তৌবা
9.65
142.6
-1.54
1.57
13.75
-6.66
6.39
-2.73
মাইল্দ স্তীল – সেমি ফিনিশ প্রদক্ত
1.27
121.8
-0.55
0.74
11.71
-5.78
8.13
-3.56
শেমদোক্লবা মেতল পোত্থোক (মছিনরী অমসুং ইক্বিপজুলাইন্ত নত্তনা) মেন্যুফেকচর তৌবা
3.15
139.5
-0.64
0.87
9.23
-0.39
6.51
0.29
Note: * = Provisional, Mf/o = Manufacture of
এনেক্স-II
কম্মোদিতী/মরু ওইবা গ্রুপ/গ্রুপ/সব-গ্রুপ/আইতেম
ৱেত
হৌখিবা থা 6কী WPIদা য়ুম্ফম ওইবা ইনফ্লেসন ফিগরশিং
এপ্রিল-23
মে-23
জুন-23
জুলাই-23
ওগস্ত-23*
সেপ-23*
কম্মোদিতী খুদিংমক
100.0
-0.79
-3.61
-4.18
-1.23
-0.52
-0.26
1) প্রাইমারী আর্তিকল
22.62
1.89
-1.90
-2.98
8.24
6.34
3.70
ক) ফুদ আর্তিকল
15.26
3.88
1.63
1.32
15.09
10.60
3.35
সিরিএল
2.82
7.69
6.89
8.34
8.25
7.25
7.28
ফৌ
1.43
7.18
7.33
7.67
9.03
9.18
8.97
গেহু
1.03
7.56
6.20
9.02
7.78
5.81
6.33
হৱাই
0.64
5.67
5.82
9.21
9.59
10.45
17.69
মনা-মশিং
1.87
-1.50
-20.47
-21.56
67.59
48.39
-15.00
অলু
0.28
-19.28
-18.10
-21.15
-24.06
-24.02
-25.24
তিলহৌ
0.16
-18.60
-7.25
-4.31
6.84
31.42
55.05
উহৈ
1.60
-4.40
0.68
-2.04
-9.97
-12.88
5.96
শঙ্গোম
4.44
8.21
8.18
8.59
8.21
7.79
8.58
য়েরু, শা অমসুং ঙা
2.40
0.88
2.07
2.68
1.96
-2.98
-2.86
খ) নন-ফুদ আর্তিকল
4.12
-6.70
-9.51
-9.66
-5.76
-7.02
-2.38
থাউ মরু
1.12
-15.58
-15.60
-14.39
-9.75
-9.41
-5.25
গ) মিনরেল
0.83
7.88
2.19
0.53
8.95
11.66
10.29
ঘ) ক্রুদ পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস
2.41
1.64
-13.66
-21.43
-13.66
-1.93
15.62
ক্রুদ পেত্রোলিয়ম
1.95
-9.44
-27.01
-32.68
-22.83
-9.10
10.83
2) ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
0.99
-9.17
-12.51
-12.73
-6.03
-3.35
এল.পি.জি
0.64
-10.49
-24.35
-22.29
-20.69
-24.01
-17.11
পেত্রোল
1.60
1.53
-9.51
-16.32
-13.48
-2.13
1.24
ঐচ.এস.দি.
3.10
1.42
-17.03
-18.59
-18.95
-11.30
-11.02
3) মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক
64.23
-2.28
-3.03
-2.78
-2.58
-2.37
-1.34
ফুদ প্রদক্ত মেন্যুফেকচর তৌবা
9.12
-5.53
-6.97
-6.04
-3.85
-3.60
-1.90
মনা-মশিং অমসুং শাগী থাউ অমদি ফেৎ
2.64
-26.25
-29.92
-29.16
-22.39
-20.87
-17.22
বেভরেজ মেন্যুফেকচর তৌবা
0.91
2.51
1.71
1.71
2.19
2.26
2.26
হিদাক মনাগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.51
3.16
4.32
5.91
4.40
5.30
5.29
তেক্সতাইল মেন্যুফেকচর তৌবা
4.88
-5.90
-8.48
-9.71
-9.10
-8.46
-7.13
শেৎ-চানবা ফিরোল মেন্যুফেকচর তৌবা
0.81
2.05
2.25
2.04
1.62
1.00
0.80
শউন অমসুং মরী লৈনবা পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.54
1.98
1.73
1.80
2.03
2.84
1.05
উ, উ অমসুং কোর্ক্কী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.77
-1.44
2.33
2.25
0.84
0.49
1.12
চে অমসুং চেগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
1.11
-4.23
-6.59
-7.83
-9.65
-10.36
-9.99
কেমিকেল অমসুং কেমিকেলগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
6.47
-3.16
-5.03
-7.01
-7.58
-7.03
-6.71
ফার্মাস্যুতিকেল, মেদিসিনেল কেমিকেল অমসুং বোতিনিকেল পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
1.99
2.29
2.73
2.58
1.29
1.00
1.85
রব্বর অমসুং প্লাস্তিক্কী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
2.30
-2.51
-3.33
-3.20
-3.13
-1.85
-1.08
নন-মেতাল্লিক মিনরেলগী অতোপ্পা পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
3.20
3.60
2.12
0.52
0.67
1.27
1.28
সিমেন্ত, শুনু অমসুং প্লাস্তর
1.64
3.60
0.88
-1.15
0.00
0.58
0.81
বেসিক মেতল মেন্যুফেকচর তৌবা
9.65
-9.86
-9.23
-5.60
-6.36
-5.71
-2.73
মাইল্দ স্তীল – সেমি ফিনিশ প্রদক্ত
1.27
-8.70
-8.18
-4.40
-4.75
-4.80
-3.56
শেমদোক্লবা মেতল পোত্থোক (মছিনরী অমসুং ইক্বিপজুলাইন্ত নত্তনা) মেন্যুফেকচর তৌবা
3.15
0.50
-0.64
-0.50
-0.79
-1.21
0.29
খঙজিনগদবা: * = প্রোভিজনেল
এনেক্স-III
কম্মোদিতী/মরু ওইবা গ্রুপ/গ্রুপ/সব-গ্রুপ/আইতেম
ৱেত
মমাংগী থা 6কী WPI
এপ্রিল-23
মে-23
জুন-23
জুলাই-23
ওগস্ত-23*
সেপ-23*
কম্মোদিতী খুদিংমক
100.0
151.1
149.4
148.9
152.1
152.4
151.5
1) প্রাইমারী আর্তিকল
22.62
177.8
175.1
176.1
191.7
189.6
182.4
ক) ফুদ আর্তিকল
15.26
182.1
181.3
184.9
205.9
201.3
188.3
সিরিএল
2.82
183.5
183.1
184.5
186.3
189.4
191.5
ফৌ
1.43
176.2
177.2
178.2
181.2
184.3
187.1
গেহু
1.03
186.4
184.9
187.3
187.1
191.1
193.3
হৱাই
0.64
184.6
183.6
188.5
191.9
197.7
209.6
মনা-মশিং
1.87
183.9
178.3
203.8
379.6
336.7
211.9
অলু
0.28
157.0
190.0
204.3
221.3
221.4
213.0
তিলহৌ
0.16
128.2
129.2
144.4
184.3
229.2
270.1
উহৈ
1.60
201.9
191.2
182.4
169.7
177.9
186.7
শঙ্গোম
4.44
176.7
177.3
178.3
177.9
178.4
179.7
য়েরু, শা অমসুং ঙা
2.40
171.1
177.2
180.0
176.5
166.1
166.4
খ) নন-ফুদ আর্তিকল
4.12
165.6
162.8
158.9
161.9
162.8
164.2
থাউ মরু
1.12
191.8
188.8
186.2
187.8
187.8
185.8
গ) মিনরেল
0.83
224.6
214.8
207.4
215.4
215.4
204.8
ঘ) ক্রুদ পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস
2.41
155.0
142.9
138.6
144.7
152.3
168.0
ক্রুদ পেত্রোলিয়ম
1.95
133.4
119.2
116.8
125.1
132.9
148.4
2) ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
152.7
148.6
146.2
145.4
149.6
153.1
এল.পি.জি
0.64
134.0
117.1
114.0
107.3
100.0
103.2
পেত্রোল
1.60
159.5
157.0
155.9
156.0
160.7
163.3
ঐচ.এস.দি.
3.10
171.7
169.5
169.0
170.2
172.7
174.4
3) মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক
64.23
141.4
140.6
139.9
139.5
139.8
140.3
ফুদ প্রদক্ত মেন্যুফেকচর তৌবা
9.12
160.5
158.9
158.8
159.9
160.7
160.2
মনা-মশিং অমসুং শাগী থাউ অমদি ফেৎ
2.64
155.4
149.7
145.0
147.7
147.5
143.3
বেভরেজ মেন্যুফেকচর তৌবা
0.91
130.9
130.6
130.7
130.8
131.2
131.3
হিদাক মনাগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.51
169.8
171.4
173.7
173.2
172.9
173.1
তেক্সতাইল মেন্যুফেকচর তৌবা
4.88
137.2
135.9
134.8
133.9
134.1
134.2
শেৎ-চানবা ফিরোল মেন্যুফেকচর তৌবা
0.81
149.5
150.0
149.7
150.2
150.8
150.6
শউন অমসুং মরী লৈনবা পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.54
123.4
123.5
124.7
125.7
126.8
124.7
উ, উ অমসুং কোর্ক্কী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.77
143.9
145.0
145.2
144.4
144.8
145.0
চে অমসুং চেগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
1.11
147.2
146.0
143.6
139.5
138.5
138.8
কেমিকেল অমসুং কেমিকেলগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
6.47
141.1
139.6
137.9
136.6
136.3
136.2
ফার্মাস্যুতিকেল, মেদিসিনেল কেমিকেল অমসুং বোতিনিকেল পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
1.99
142.8
142.9
143.4
141.8
142.0
142.9
রব্বর অমসুং প্লাস্তিক্কী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
2.30
128.4
127.6
127.1
127.0
127.0
128.1
নন-মেতাল্লিক মিনরেলগী অতোপ্পা পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
3.20
135.2
134.7
134.7
134.6
135.2
135.0
সিমেন্ত, শুনু অমসুং প্লাস্তর
1.64
138.2
137.3
137.4
137.4
137.9
137.7
বেসিক মেতল মেন্যুফেকচর তৌবা
9.65
145.3
143.6
141.6
139.9
140.4
142.6
মাইল্দ স্তীল – সেমি ফিনিশ প্রদক্ত
1.27
122.8
122.4
121.8
122.2
120.9
121.8
শেমদোক্লবা মেতল পোত্থোক (মছিনরী অমসুং ইক্বিপজুলাইন্ত নত্তনা) মেন্যুফেকচর তৌবা
3.15
139.5
139.7
139.3
138.3
138.3
139.5
খঙজিনগদবা: * = প্রোবিজনেল