Ministry of Coal
Coal Ministry Reviews Swachhata Hi Seva Campaign Preparedness
Urges Coal PSUs to Ensure Successful Campaign
Over 100 Sites Identified by Coal Companies for Cleanliness Drive
29 SEP 2023 2:18PM by PIB Delhi
As part of Swachhata Hi Seva, the Ministry of Coal is set to commence a significant cleanliness drive on 1st October 2023 to pay tribute to Mahatma Gandhi on the eve of his birth anniversary on 2nd October 2023.
During the preparatory phase, a virtual meeting was convened by the Ministry with active participation from officers of Coal PSUs . Discussions during this meeting centered around the Swachhata action plan, exchange of best practices and a comprehensive review of the groundwork accomplished so far. The objective is to prepare for the implementation phase from 1st of October 2023.
Furthermore, detailed instructions outlining cleanliness activities under the Swachhata Hi Seva campaign 2023 have been disseminated to all coal PSUs. To further enhance public awareness and maximize participation, the Ministry has undertaken an awareness program and organized a human chain.
A prominent event is slated for the 1st of October at 10:00 AM, where the Ministry of Coal urges volunteers to contribute one hour of 'Shramdaan' in the campaign. The high focus for cleaning will be on garbage-vulnerable places such as rail-tracks, roadsides, ponds, slums under bridges, marketplaces, religious and tourist places. The primary objective is to visibly enhance thecleanliness of our surroundings. The enthusiasm for the nationwide effort during preparatory phase has been remarkable, with active participation from individuals across the country.
Under ‘Swachhata Hi Seva’ campaign over 100 sites have been identified by all coal PSUs and their field offices, where cleanliness activities will be conducted on 1st Oct. This extensive nationwide endeavor will span across seven coal-bearing states, with the Ministry of Coal maintaining continuous monitoring to ensure effective implementation.
The Ministry of Coal encourages citizens to actively engage in the Swachhata Hi Seva campaign, thereby demonstrating our collective commitment to a cleaner environment.

କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସ୍ବଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା ଅଭିଯାନର ପ୍ରସ୍ତୁତିର ସମୀକ୍ଷା କରିଛି କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସାର୍ବଜନିକ କୋଇଲା ଉପକ୍ରମ ଗୁଡ଼ିକୁ ସଫଳ ସ୍ବଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ
ସ୍ବଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ପାଇଁ କୋଇଲା କମ୍ପାନୀ ଦ୍ବାରା 100 ରୁ ଅଧିକ ସ୍ଥାନର ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି
29 SEP 2023 2:18PM by PIB Bhubaneswar
ସ୍ବଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବାର ଅଂଶସ୍ବରୂପ କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ 2 ଅକ୍ଟୋବର 2023 ରେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀର ପୂର୍ବ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ତାଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ 1 ଅକ୍ଟୋବରକୁ ଏକ ମହତ୍ତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ବଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିଛି।
ପ୍ରସ୍ତୁତି ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସମୟରେ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ବାରା ସାର୍ବଜନିକ କୋଇଲା ଉପକ୍ରମର ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ଭାଗିଦାରୀ ସହିତ ଏକ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ମିଟିଂ ଡକା ଯାଇଥିଲା। ଏହି ବୈଠକ ସମୟରେ, ସ୍ବଚ୍ଛତା କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା, ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରଥାର ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କରାଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ବୈଠକର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ 1 ଅକ୍ଟୋବର 2023 ରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରିବା।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ ସ୍ବଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା ଅଭିଯାନ 2023 ଅନୁସାରେ ସ୍ବଚ୍ଛତା କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଗୁରୁତ୍ବ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ବିସ୍ତୃତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀକୁ ସାର୍ବଜନିକ କୋଇଲା ଉପକ୍ରମଗୁଡ଼ିକୁ ପଠାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ସାର୍ବଜନିକ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଓ ଭାଗିଦାରୀକୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ କରିବା ପାଇଁ, କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏକ ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର କରିଛି ଏବଂ ଏକ ମାନବ ଶୃଙ୍ଖଳର ଆୟୋଜନ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଛି।
ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅକ୍ଟୋବର 1 ତାରିଖ ସକାଳ 10:00 ରେ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି ଯେଉଁଠାରେ କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସ୍ବେଚ୍ଛାସେବୀମାନଙ୍କୁ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଏକ ଘଣ୍ଟା 'ଶ୍ରମ ଦାନ' କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛି। ସଫା କରିବା ପାଇଁ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଆବର୍ଜନା-ଅସୁରକ୍ଷିତ ସ୍ଥାନ ଯଥା ରେଳ ଟ୍ରାକ୍, ରାସ୍ତା କଡ଼, ପୋଖରୀ, ବ୍ରିଜ୍ ତଳେ ଥିବା ବସ୍ତି, ବଜାର ସ୍ଥାନ, ଧାର୍ମିକ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥାନ ଉପରେ ରହିବ। ଆମର ଆଖପାଖର ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତାକୁ ଦୃଶ୍ୟମାନ କରିବା ହେଉଛି ମୂଳ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । ପ୍ରସ୍ତୁତି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ପ୍ରତି ଉତ୍ସାହ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ରହିଛି ଯେଉଁଥିରେ ସାରା ଦେଶର ଲୋକମାନେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି।
'ସ୍ବଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା' ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ 100 ରୁ ଅଧିକ ସ୍ଥାନ ସମସ୍ତ କୋଇଲା ପିଏସୟୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଠାରେ 1 ଅକ୍ଟୋବରରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯିବ। ଏହି ବ୍ୟାପକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ସାତଟି କୋଇଲା ବହୁଳ ରାଜ୍ୟକୁ ନିଜ ପରିସରରେ ସାମିଲ୍ କରିବ। କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହାର ପ୍ରଭାବୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ବୟନକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପ୍ରଚେଷ୍ଟାରେ ନିରନ୍ତର ଅନୁଧ୍ୟାନ ବଜାୟ ରଖିବ।
କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା ଅଭିଯାନରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପରିବେଶ ପ୍ରତି ଆମର ସାମୂହିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇପାରିବ।