Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Farmers registered under Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi Scheme
08 AUG 2023 6:44PM by PIB Delhi
The Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN), a Central Sector Scheme, aims at providing financial assistance to cultivable landholding farmer families across the country, subject to certain exclusion criteria. Under the Scheme, an amount of Rs. 6000/- is transferred annually in three equal instalments of Rs.2000/- directly into the Aadhaar Seeded bank accounts of the farmers. The year-wise details of beneficiary farmers under PM-KISAN scheme, is given below.
“Pradhan Mantri Kisan Maan Dhan Yojana (PMKMY)”, a Central Sector Scheme launched on 12.09.2019, is a voluntary and contributory pension scheme for the entry age group of 18 to 40 years with a provision of Rs. 3000/- monthly pension on attaining the age of 60 years, subject to exclusion criteria. All Small and Marginal landholder farmers who own cultivable land upto 2 hectare as per land records of the concerned State/UT are eligible to be enrolled under the Scheme. The Scheme aims to create a social security net for the farmers as old age would result in loss of livelihood for most of them. Under the scheme, 23,36,469 farmers have been enrolled till June 2023.
With a view to provide financial support to farmers at the time of losses due to natural calamities, a yield index based Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY) and weather index based Restructured Weather Based Crop Insurance Scheme (RWBCIS) are introduced in the country from Kharif 2016 season. Under this Scheme, farmers’ share in premium of maximum 2% of sum insured for Kharif season and 1.5% for Rabi season for food and oilseed crops and 5% for commercial/ horticultural crops and remaining of actuarial/ bidded premium is shared equally 50: 50 ration by the Central and State Governments except in North Eastern States& Hilly States where sharing pattern ratio is 90 : 10.
The Cumulative State-wise details of coverage under PMFBY, since inception of the scheme in 2016 to 2022-23 is at below:
Annexure I
State-wise, Year-wise Details of Beneficiaries under PM-KISAN as on date
Sr. No.
State/UT
FY 2018-19
FY 2019-20
FY 2020-21
FY 2021-22
FY 2022-23
FY 2023-24 (till 31st July 2023)
No. of Beneficiaries
No. of Beneficiaries
No. of Beneficiaries
No. of Beneficiaries
No. of Beneficiaries
No. of Beneficiaries
1
ANDHRA PRADESH
33,16,854
50,31,470
49,45,845
46,18,283
47,82,509
41,35,131
2
ASSAM
11,55,408
27,24,021
19,02,296
16,69,706
9,17,349
8,75,203
3
BIHAR
2,50,812
62,13,753
77,45,589
82,93,339
83,54,595
75,66,322
4
CHHATTISGARH
1,13,042
21,20,833
30,14,415
32,56,736
29,45,209
20,24,062
5
GOA
2,439
8,730
9,680
9,451
9,118
5,663
6
GUJARAT
28,59,550
51,89,570
56,69,073
58,84,289
59,61,296
45,17,823
7
HARYANA
9,66,454
16,51,975
18,77,573
18,85,795
18,62,362
15,36,690
8
HIMACHAL PRADESH
4,57,032
8,86,568
9,18,875
9,51,384
9,46,568
7,38,113
9
JAMMU AND KASHMIR
4,57,861
9,89,801
11,49,567
11,19,284
11,07,064
7,31,489
10
JHARKHAND
5,63,642
15,07,690
23,82,894
17,85,101
22,61,419
13,02,842
11
KARNATAKA
19,872
50,79,278
53,84,844
53,10,984
51,89,062
49,34,483
12
KERALA
9,57,982
29,47,160
34,88,754
35,58,098
34,97,724
23,40,980
13
MADHYA PRADESH
9,288
65,53,531
82,72,406
85,42,655
85,39,843
76,42,635
14
MAHARASHTRA
21,84,073
92,38,725
1,08,22,008
1,05,36,980
1,04,51,126
85,60,082
15
ODISHA
9,73,860
36,10,474
25,55,023
33,02,891
33,88,102
26,93,118
16
PUNJAB
11,81,206
23,14,347
19,09,417
17,75,305
17,07,198
8,56,639
17
RAJASTHAN
64,977
56,32,554
67,66,430
73,27,319
72,59,624
56,88,783
18
TAMIL NADU
21,61,268
37,50,066
44,58,723
37,81,819
32,29,940
20,95,315
19
TELANGANA
20,27,893
35,24,059
36,38,250
36,52,568
35,81,172
29,50,888
20
UTTAR PRADESH
1,11,93,799
2,03,92,039
2,35,75,708
2,45,56,300
2,42,98,615
1,86,53,967
21
UTTARAKHAND
4,15,409
7,59,942
8,62,054
8,97,748
9,00,557
7,59,553
22
WEST BENGAL
-
-
-
46,44,261
48,69,233
44,70,797
Sub-Total:
3,13,32,721
9,01,26,586
10,13,49,424
10,73,60,296
10,60,59,685
8,50,80,578
Other States/UTs Total:
2,82,864
9,86,388
14,22,374
12,09,622
11,03,920
5,81,895
Grand Total:
3,16,15,585
9,11,12,974
10,27,71,798
10,85,69,918
10,71,63,605
8,56,62,473
Annexure II
The State-wise details of total number of farmers insured under PMFBY and RWBCIS (2016-17 to 2022-23) as on 30.06.2023
S. No.
State/UT Name
Total Farmers Insured (in Lakhs)
1.
A & N Islands
0.025
2.
Andhra Pradesh
182.330
3.
Assam
43.828
4.
Bihar
50.173
5.
Chhattisgarh
272.626
6.
Goa
0.031
7.
Gujarat
83.948
8.
Haryana
103.973
9.
Himachal Pradesh
20.570
10.
Jammu & Kashmir
4.956
11
Jharkhand
44.620
12.
Karnataka
151.629
13.
Kerala
5.702
14.
Madhya Pradesh
655.813
15.
Maharashtra
846.143
16.
Manipur
0.290
17.
Meghalaya
0.052
18.
Odisha
366.248
19.
Puducherry
1.074
20
Rajasthan
1184.557
21.
Sikkim
0.068
22.
Tamil Nadu
271.406
23.
Telangana
36.363
24.
Tripura
9.755
25.
Uttar Pradesh
360.094
26.
Uttarakhand
15.252
27.
West Bengal
134.906
GRAND TOTAL
4846.432
This information was given by the Union Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare, Shri Narendra Singh Tomar in a written reply in Lok Sabha today.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মান নিধি স্কিমগী মখাদা রেজিস্তর তৌবা লৌমীশিং
08 AUG 2023 6:44PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মান নিধি (PM-KISAN), সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অসিনা ক্রাইতেরিয়া খরা য়াওদনা লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা লৌ উবা য়াবা লম লৈবা লৌমীগী ইমুং মনুংশিংদা শেলগী তেংবাং পীনবা পান্দম থমখি। স্কিম অসিগী মখাদা লৌমীশিংগী আধার সীদেদ তৌবা বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা 6000/- অসি হকথেংননা চহিদা ইন্সতোলমেন্ত অহুম থোক্না লুপা 2000/- ত্রান্সফর তৌরি। PM-KISAN স্কিমগী মখদা বেনিফিসরী লৌমীশিংগী চহি-চহিগী ওইবা অকুপ্পা ৱারোল মখাদা পীরি।
“প্রধান মন্ত্রী কিসান মান ধন য়োজনা (PMKMY)”, 12.09.2019দা লোঞ্চ তৌখিবা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অসি ক্রাইতেরিয়া খরা য়াওহনদনা চহি 60 শুরকপদা থাগী পেন্সন লুপা 3000/-গী প্রোবিজনগা লোয়ননা এন্ত্রী এজ গ্রুপ 18দগী 40 ফাওবগী ভোল্যুন্তরী অমসুং কন্ত্রিব্যুতরী পেন্সন স্কিম অমনি। মরী লৈনবা রাজ্য/UTগী লেন্দ রেকোর্দশিংগী মতুং ইন্না হেক্তর 2 ফাওবগী লৌ উবা য়াবা লম লৈবা স্মোল অমসুং মর্জিনেল হেন্দহোল্দর ফার্মর পুম্নমক্না স্কিম অসিগী মখাদা এনরোল তৌনবা ইলিজিবল ওই। স্কিম অসিনা লৌমীশিংগীদমক সোসিএল সেক্যুরিতী নেৎ পীনবা পান্দম থম্মি মরমদি অহল ওইরকপনা মখোয় অয়াম্বগী হীংনবগী লম্বীদা অমাংবা লাকহল্লি। স্কিম অসিগী মখাদা জুন 2023 ফাওবদা লৌমী 23,36,469না এনরোল তৌখি।
মহৌশাগী খুদোংথিবশিংনা মরম ওইদুনা অমাংবশিং থোকপা মতমদা লৌমীশিংদা শেলগী তেংবাং পীনবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রী ফসল বিমা য়োজনা (PMFBY)গী য়িল্দ ইন্দেক্স অমসুং রিস্ত্রকচর ৱেদর বেজ ক্রোপ ইন্সুরেন্স স্কিম (RWBCIS)কী ৱেদর ইন্দেক্সতা য়ুম্ফম ওইবা অসি খারিফ 2016 সিজনদগী লৈবাক অসিদা হৌদোকখি। স্কিম অসিগী মখাদা লৌমীশিংনা খারিফ সিজনগীদমক লৌমীশিংনা প্রিমিয়মদা য়াম্লবদা 2%গী শেনফমগী শিয়র ইন্সুর্দ তৌই অমসুং ফুদ অমসুং ওইলসীদ ক্রোপশিংগীদমক রবি সিজন্দা 1.5% অমসুং কম্মর্সিএল/হোর্তিকলচর ক্রোপশিংগী ওইনা 5% অমসুং এক্তুএরিএল/বিদ্দেদ প্রিমিয়মগী লেমহৌবশিংনা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী চপ মান্নবা রেসিও 50:50দা শিয়র তৌই অদুবু মসি অৱাং নোংপোক্কী রাজ্যশিং অমসুং চীংগী রাজ্যশিংদনা শিয়র তৌবগী পেত্রর্ন রেসিও অসি 90:10 ওই।
PMFBYগী মখাদা স্কিম অসিনা হেক হৌদোকখিবদগী 2016 দগী 2022-23 ফাওবদা কবরেজ তৌবগী রাজ্য-রাজ্যগী অপুনবা অকুপ্পা ৱারোলশিং মখাদা পীরি:
এনেক্সর I
PM-KISANগী মখাদা ঙসি ফাওনদা রাজ্য-রাজ্য, চহি-চহিগী ওইনা লৈরিবা অকুপ্পা ৱারোলশিং
Sr. No.
রাজ্য/UT
FY 2018-19
FY 2019-20
FY 2020-21
FY 2021-22
FY 2022-23
FY 2023-24 (till 31st July 2023)
বেনিফিসরীগী মশিং
বেনিফিসরীগী মশিং
বেনিফিসরীগী মশিং
বেনিফিসরীগী মশিং
বেনিফিসরীগী মশিং
বেনিফিসরীগী মশিং
1
আন্ধ্র প্রদেশ
33,16,854
50,31,470
49,45,845
46,18,283
47,82,509
41,35,131
2
অসম
11,55,408
27,24,021
19,02,296
16,69,706
9,17,349
8,75,203
3
বিহার
2,50,812
62,13,753
77,45,589
82,93,339
83,54,595
75,66,322
4
ছত্তিশগর
1,13,042
21,20,833
30,14,415
32,56,736
29,45,209
20,24,062
5
গোৱা
2,439
8,730
9,680
9,451
9,118
5,663
6
গুজরাত
28,59,550
51,89,570
56,69,073
58,84,289
59,61,296
45,17,823
7
হরিয়ানা
9,66,454
16,51,975
18,77,573
18,85,795
18,62,362
15,36,690
8
হিমাচল প্রদেশ
4,57,032
8,86,568
9,18,875
9,51,384
9,46,568
7,38,113
9
জম্মু অমসুং কশ্মীর
4,57,861
9,89,801
11,49,567
11,19,284
11,07,064
7,31,489
10
ঝারখন্দ
5,63,642
15,07,690
23,82,894
17,85,101
22,61,419
13,02,842
11
কর্নাতকা
19,872
50,79,278
53,84,844
53,10,984
51,89,062
49,34,483
12
কেরেলা
9,57,982
29,47,160
34,88,754
35,58,098
34,97,724
23,40,980
13
মধ্য প্রদেশ
9,288
65,53,531
82,72,406
85,42,655
85,39,843
76,42,635
14
মহারাস্ত্র
21,84,073
92,38,725
1,08,22,008
1,05,36,980
1,04,51,126
85,60,082
15
ওরিশা
9,73,860
36,10,474
25,55,023
33,02,891
33,88,102
26,93,118
16
পঞ্জাব
11,81,206
23,14,347
19,09,417
17,75,305
17,07,198
8,56,639
17
রাজস্থান
64,977
56,32,554
67,66,430
73,27,319
72,59,624
56,88,783
18
তমিল নাদু
21,61,268
37,50,066
44,58,723
37,81,819
32,29,940
20,95,315
19
তেলঙ্গনা
20,27,893
35,24,059
36,38,250
36,52,568
35,81,172
29,50,888
20
উত্তর প্রদেশ
1,11,93,799
2,03,92,039
2,35,75,708
2,45,56,300
2,42,98,615
1,86,53,967
21
উত্তরাখন্দ
4,15,409
7,59,942
8,62,054
8,97,748
9,00,557
7,59,553
22
নোংচুপ বেঙ্গল
-
-
-
46,44,261
48,69,233
44,70,797
অপুনবা:
3,13,32,721
9,01,26,586
10,13,49,424
10,73,60,296
10,60,59,685
8,50,80,578
অতোপ্পা রাজ্য/UTশিংগী অপুনবা:
2,82,864
9,86,388
14,22,374
12,09,622
11,03,920
5,81,895
অপুনবা:
3,16,15,585
9,11,12,974
10,27,71,798
10,85,69,918
10,71,63,605
8,56,62,473
এনেক্সর II
ফাওবদা PMFBY অমসুং RWBCIS (2016-17 দগী 2022-23 ফাওবদা)গী মখাদা ইনস্যুর তৌখিবা অপুনবা লৌমী মশিংগী রাজ্য রাজ্যগী ওইবা অকুপ্পা মরোল:
S. No.
রাজ্য/UT মমিং
ইন্স্যুর তৌখিবা অ্রুনবা লৌমী (লাখতা)
1.
A & N ইথৎশিং
0.025
2.
আন্ধ্র প্রদেশ
182.330
3.
অসম
43.828
4.
বিহার
50.173
5.
ছত্তিশগর
272.626
6.
গোৱা
0.031
7.
গুজরাত
83.948
8.
হরিয়ানা
103.973
9.
হিমাচল প্রদেশ
20.570
10.
জম্মু অমসুং কশ্মীর
4.956
11
ঝারখন্দ
44.620
12.
কর্নাতকা
151.629
13.
কেরেলা
5.702
14.
মধ্য প্রদেশ
655.813
15.
মহারাস্ত্র
846.143
16.
মনিপুর
0.290
17.
মেঘালয়
0.052
18.
ওরিশা
366.248
19.
পুদুচেরী
1.074
20
রাজস্থান
1184.557
21.
সিক্কিম
0.068
22.
তমিল নাদু
271.406
23.
তেলঙ্গনা
36.363
24.
ত্রিপুরা
9.755
25.
উত্তর প্রদেশ
360.094
26.
উত্তরাখন্দ
15.252
27.
নোংচুপ বেঙ্গল
134.906
অপুনবা
4846.432
মসিগী ৱারোল অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীগী য়াইফ-থৌরাংগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমরনা পীখিবনি।