Ministry of Finance
Officials of DGGI, Jaipur, bust syndicate operating in 14 States through 569 fake firms fraudulently claiming ITC of Rs 1,047 crore, 1 held
26 JUN 2023 8:02PM by PIB Delhi
In continuing drive against syndicates operating and managing fake firms, Directorate General of GST Intelligence (DGGI), Jaipur Zonal Unit, has busted a major crime syndicate based in Delhi.
This syndicate was operating 569 fake firms and through them created huge fraudulent ITC of Rs 1,047 crore. The mastermind Shri Rishabh Jain, aged 30, resident of Delhi, had hired 10 employees for operating these fake firms. After extensive recce and data analytics, the officials of DGGI, Jaipur were able to trace this mastermind in Delhi and nabbed him.
The modus operandi indicates that the syndicate has a close nexus with various brokers to purchase firms, bank accounts, SIM Cards, to manage their RTGS/cash transfers and mediate between them and beneficiary firms. There are brokers/agents specialise in registering firms on GSTN using IDs of poor, needy and susceptible people and sell these registered firms to syndicates, who further issue fake invoices through them. This syndicate has issued invoices having taxable turnover of Rs. 6,022 crore involving ITC of Rs. 1,047 crore through these 569 fake firms to more than 2,000 beneficiary firms. Majority of the fake firms are located in Delhi with presence in 13 other states of Rajasthan, Uttar Pradesh, Punjab, Bihar, Jharkhand, Gujarat, Maharashtra, Haryana, West Bengal, Karnataka, Goa, Assam and Uttarakhand. So far, 73 bank accounts used by syndicate and brokers have been attached.
Shri Rishabh Jain has been arrested on 25.06.2023 and produced before Economic Offence Court, Jaipur, and is remanded for judicial custody till 07.07.2023.
DGGI, Jaipur Zonal Unit has been in forefront in Rajasthan in detecting fake ITC cases, as during last F.Y. (2022-23), 142 cases involving fake ITC of Rs. 1,327 crore were booked, in which 9 persons were arrested. In this F.Y. (2023-24) in a short span of less than 3 months, 5 fake ITC cases involving Rs. 1,531 crore have been booked with arrest of 5 masterminds. This unit is dedicated to take all preventive steps to find more such syndicates and their masterminds, who are jeopardising administration of GST by issuing fake bills. This unit had succeeded in cracking 2 big syndicates within last seven days. Last week also, two masterminds were arrested from Jaipur on 19.06.2023 for running a fake ITC syndicate of Rs. 320 crore. Follow up action is being taken for realising government revenue.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
দি.জি.সি.আই., জয়পুরগী ওফিসিয়েলশিংনা রাজ্য ১৪দা চলাইরম্বা শাশিন্নবা ফর্ম ৫৬৯গী খুত্থাংদা নমথাক তৌদুনা লুপা করোর ১,০৪৭গী আই.তি.সি. ক্লেম তৌখিবা সীন্দিকেত অমা থুগাইখ্রে, মীওই অমা ফাখ্রে
26 JUN 2023 8:02PM by PIB Imphal
শাশিন্নবা ফর্মশিং ওপরেত তৌরিবা অমসুং মেনেজ তৌরিবা সীন্দিকেতশিংগী মায়োক্তা দ্রাইব মখা চত্থবদা, দাইরেক্তোরেত জেনরেল ওফ জি.এস.তি. ইন্তেলিজেন্স (দি.জি.জি.আই.), জয়পুর জোনল য়ুনিৎনা দিল্লীদা লৈবা অচৌবা ক্রাইম সীন্দিকেত অমা থুগাইখ্রে
সীন্দিকেত অসিনা শাশিন্নবা ফর্ম ৫৬৯ ওপরেত তৌরম্মি অমসুং মখোয়শিং অসিগী খুত্থাংদা লুপা করোর ১,০৪৭গী য়াম্না চাউরবা নমথাক্কী আই.তি.সি. অমা শেমখি। মসিগী মাস্তরমাইন্দ, শ্রী রিশব জেন, চহি ৩০, দল্লীদা লৈবা মীওই অসিনা মসিগী শাশিন্নবা ফর্মশিং অসিবু চলাইনবা এমপ্লোয়ী ১০ নেকখি। য়াম্না কুপ্থনা য়েংশিল্লবা অমসুং দেতা এনালাইস তৌরবা মতুংদা, জয়পুরগী দি.জি.সি.আই.গী ওফিসিয়েলশিংনা দল্লীদা লৈবা মাস্তরমাইন্দ অসিবু ত্রেস তৌবা ঙমখি অমসুং ফাবা ঙমখি।
মোদস ওপরান্দি অসিনা তাক্লি মদুদি সীন্দিকেত অসিনা ফর্মশিং, বেঙ্ক একাউন্তশিং, সিম কার্দশিং লৈনবা, মখোয়গী আর.তি.জি.এস./কেশ ত্রান্সফরশিং মেনেজ তৌনবা অমসুং মখোয়গা অমসুং বেনিফিসরী ফর্মশিংগী মরক্তা মেদিয়েত তৌনবা ব্রোকর কয়া অমগা লৌতুনদুনা থবক তৌরম্মি। লাইরবা, পীদৎ-পাদৎলবা অমসুং খ্বাইদগী হেন্না শোল্লবা মীশিংগী আই.দি.শিং শিজিন্নদুনা জি.এস.তি.এন.দা ফর্মশিং রেজিস্তর তৌবদা হৈ-শিংলবা ব্রোকরশিং/এজেন্তশিং লৈ অমসুং রেজিস্তর তৌরবা ফর্মশিং অসিবু সীন্দিকেতশিং অসিদা য়োল্লি, সীন্দিকেতশিং অসিনা অমুক মখোয়গী খুত্থাংদা শাশিন্নবা ইনভোইসশিং ইশু তৌই। মসিগী সীন্দিকেত অসিনা বেনিফিসরী ফর্ম ২,০০০ হেনবদা শাশিন্নবা ফর্মশিং অসিগী খুত্থাংদা লুপা করোর ১,০৪৭গী আই.তি.সি. য়াওবা লুপা করোর ৬,০২২গী তেক্সেবল তর্নোভর লৈবা ইনভোইসশিং ইশু তৌখি। শাশিন্নবা ফর্মশিং অয়াম্বনা দিল্লীদা লৈ, লোইননা রাজস্থান, উত্তর প্রদেশ, পঞ্জাব, বিহার, ঝারখন্দ, গুজরাত, মহারাস্ত্র, হরিয়ানা, ৱেস্ত বেঙ্গল, কর্নাতকা, গোৱা, অসাম অমসুং উত্তরাখন্দ, হায়রিবা রাজ্য ১৩ অসিদা লৈবা থেংনখি। হৌজিক ফাওবদা সী্দিকেত অমসুং ব্রোকরশিং অসিনা শিজিন্নবা বেঙ্ক একাউন্ত ১৩ য়াওরি।
শ্রী রিসব জেন অসি ২৫.০৬.২০২৩দা ফাখি অমসুং জয়পুরগী ইকোনোমিক ওফেন্স কোর্তকী মমাংদা পুথোকখি, অমসুং ০৭.০৭.২০২৩ ফাওবগী জুদিসিয়েল কস্তদীদা রিমান্দ তৌখি।
দি.জি.জি.আই. জয়পুর জোনল য়ুনিৎনা শাশিন্নবা আই.তি.সি. কেসশিং ফাগৎপদা রাজস্থান য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌখি, হৌখিবা ফাইনান্সিয়েল য়িয়র (২০২২-২৩)দা, লুপা করোর ১,৩২৭গী শাশিন্নবা আই.তি.সি.গা মরি লৈনবা কেস ১৪২ বুক তৌখি, মসিদা মীওই ৯ ফাগৎখি। হন্দক্কী ফাইনান্সিয়েল য়িয়র (২০২৩-২৪)দা থা ৩গী য়াম্না তেল্লবা মতম অসিগী মনুংদা, লুপা করোর ১,৫৩‌১গা মরি লৈনবা শাশিন্নবা আই.তি.সি. ৫ বুক তৌবগা লোইননা মাস্তরমাইন্দ ৫ ফাগৎখি। মসিগী য়ুনিৎশিং অসি শাশিন্নবা বিলশিং ইশু তৌদুনা জি.এস.তি.গী এদমিনিস্ত্রেশনবু অকাইবা পীরিবা অসিগুম্বা সীন্দিকেতশিং অমসুং মখোয়গী মাস্তরমাইন্দশিং অসিবু খরা হেন্না থিগৎনবা চেকশিন থৌরাংশিং পুম্বা লৌখৎনবা অখন্নবা য়ুনিৎশিংনি। য়ুনিৎ অসিনা হৌখিবা নুমিৎ তরেৎনিগী মনুংদা অচৌবা সীন্দিকেত ২ ফাগৎপদা মাইপাকখ্রে। হৌখিবা চয়োলশিংদশু, মাস্তরমাইন্দ অনি অসি লুপা করোর ৩২০গী শাশিন্নবা আই.তি.সি. সীন্দিকেত চলাইবগীদমক্তা ১৯.০৬.২০২৩দা জয়পুরদগী ফাখি। সরকারগী রেভেন্যু ফংনবগীদমক্তা মখাতাবা থবক-থৌরমশিং লৌখৎখ্রে।