Ministry of Jal Shakti
Identification of 75 Water Heritage Sites
13 MAR 2023 6:21PM by PIB Delhi
There is no provision under the Ancient Monuments and Archaeological Sites and Remains Act, 1958 to declare a site as a “Water Heritage Site” under Archaeological Survey of India (ASI). However, the Ministry of Jal Shakti had constituted a Committee to identify 75 Water Heritage Structure (WHS) in reference to 75 years of India's Independence.
A total of 421 nominations were received through States/UTs, Central Agencies, NGOs and general public and out of which Committee has recommended 75 water heritage structures, which includes 5 Water Heritage Structure from Gujarat and 4 Water Heritage Structure from Andhra Pradesh respectively. In this connection, "Jal-Itihas" sub-portal under India-WRIS portal, showcasing the 75 WHS, was launched (https://indiawris.gov.in/wris/) on 5th January, 2023 at the 1st All India State Ministers Conference on Water at Bhopal. State/UT wise details of these WHS are at Annexure. At present there is no central fund allocated/disbursed for maintenance of these sites.
This information was given by the Minister of State for Jal Shakti, Shri Bishweswar Tudu in a written reply in Rajya Sabha today.
*****
AS
ANNEXURE
Details of Water Heritage Structures
S.No.
States/UTs
Number of Water Heritage Structures
1
Andaman and Nicobar Islands
1
2
Andhra Pradesh
4
3
Assam
4
4
Bihar
2
5
Chhattisgarh
1
6
Delhi
1
7
Gujarat
5
8
Haryana
3
9
Himachal Pradesh
1
10
Jammu and Kashmir
1
11
Jharkhand
1
12
Karnataka
5
13
Kerala
2
14
Ladakh
1
15
Madhya Pradesh
6
16
Maharashtra
4
17
Manipur
1
18
Meghalaya
1
19
Mizoram
1
20
Odisha
2
21
Punjab
1
22
Puducherry
1
23
Rajasthan
7
24
Tamil Nadu
7
25
Telangana
4
26
Tripura
1
27
Uttar Pradesh
4
28
Uttarakhand
2
29
West Bengal
1
Source: https://indiawris.gov.in/wris

জল শক্তি মন্ত্রালয়
ৱাতর হেরিতেচ সাইত ৭৫ মশক খঙদোকপা
13 MAR 2023 6:21PM by PIB Imphal
আর্কিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়া(এ এস আই)গী মখাদা এন্সিয়েন্ত মোনুমেন্তস এন্দ আর্কিওলোজিকেল সাইতস এন্দ রিমেন্স এক্ত,১৯৫৮কী মখাদা মফম অমা ‘ৱাতর হেরিতেচ সাইত” নি হায়না লাউথোক্নবা খন্নবা অমতা লৈতে। অদুবু, ভারতনা নিংতম্বা চহি ৭৫ মপুংফারকপা লোয়ন্না ৱাতর হেরিতেচ স্ত্রকচর(দব্লিউ ঐচ এস)৭৫ মশক খঙদোক্নবা জল শক্তি মিনিস্ত্রিনা কম্মিতি অমা শেম্লে।
রাজ্যশিং/য়ু.তিশিং, সেন্ত্রেল এজেন্সিশিং, এন.জি.ওশিং অমসুং মীয়ামগী খুৎথাংদা অপুনবা নোমিনেসন ৪২১ ফংলে অমসুং মসিগী মনুংদা কম্মিতিনা ৱাতর হেরিতেচ স্ত্রকচর ৭৫ রিকমেন্ত তৌরে, মসিগী মনুংদা গুজরাত্তা ৱাতর হেরিতেচ স্ত্রকচর ৫ অমসুং অন্ধ্র প্রদেসতা ৱাতর হেরিতেচ স্ত্রকচর ৪ য়াওরি। হিরম অসিগী মতাংদা, ভোপালদা ২০২৩গী জনুৱারি ৫দা পাংথোকখিবা অহানবা ওল ইন্দিয়া স্তেৎ মিনিস্তরস কনফরেন্সতা হৌদোকখিবা India-WRIS পোর্তেলগী(https://indiawris.gov.in/wris/) মখাদা “জল-ইতিহাস” সব-পোর্তেলদা ৱাতর হেরিতেচ স্ত্রকচর ৭৫ উৎলে। রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা লৈরিবা ৱাতর হেরিতেচ স্ত্রকচরশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সরদা উৎলে। হায়রিবা মফমশিং অসি শেমজিন্নবা কেন্দ্র সরকারদগী ফন্দ পীবা/য়েন্থোকপা অমতা লৈতে।
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা জল শক্তিগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী বিশ্বেসৱার তুদুনা ফোঙদোকখিবনি।
এন্নেক্সর
ৱাতর হেরিতেচ স্ত্রকচরশিং অকুপ্পা মরোলশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্যশিং/য়ু.তিশিং
ৱাতর হেরিতেচ স্ত্রকচর মশিং
১
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
১
২
অন্ধ্র প্রদেস
৪
৩
অসাম
৪
৪
বিহার
২
৫
ছতিসগর
১
৬
দিল্লি
১
৭
গুজরাত
৫
৮
হরিয়ানা
৩
৯
হিমাচল প্রদেস
১
১০
জম্মু অমসুং কাস্মির
১
১১
ঝারখান্দ
১
১২
কর্নাতকা
৫
১৩
কেরলা
২
১৪
লাদাখ
১
১৫
মধ্য প্রদেস
৬
১৬
মহারাস্ত্রা
৪
১৭
মনিপুর
১
১৮
মেঘালয়
১
১৯
মিজোরম
১
২০
ওরিসা
২
২১
পঞ্জাব
১
২২
পুদুচেরি
১
২৩
রাজস্থান
৭
২৪
তামিল নাদু
৭
২৫
তেলাঙ্গানা
৪
২৬
ত্রিপুরা
১
২৭
উত্তর প্রদেস
৪
২৮
উত্তরখান্দ
২
২৯
নোংচুপ বেঙ্গাল
১
Source: https://indiawris.gov.in/wris