Ministry of Jal Shakti
Mapping of Natural Water Bodies
13 MAR 2023 6:19PM by PIB Delhi
Increased incidence of high intensity rainfall in short duration is mainly responsible for urban floods which is further compounded by unplanned growth, encroachment of natural water bodies, poor drainage system, etc. Management of urban flooding and works related to preservation and conservation of water bodies, their enumeration, protection from encroachment, or diversion for use for other purposes, comes under the purview of the State Government/Urban Local Body/Urban Development Authority concerned. However, from time to time, this Ministry conducts census of minor irrigation schemes in the country which captures data regarding water bodies in rural areas associated with irrigation.
There is no proposal under consideration of Government of India for setting up a national level regulatory mechanism to check encroachments of water bodies.
Regulation, preservation and conservation of water bodies including river beds, lakes, etc., and prevention of their illegal encroachments comes under the purview of the State Government/Urban Development Authorities concerned. As per the lst Census of water bodies in convergence with the Sixth Minor Irrigation Census (reference year 2017-18), under the Centrally Sponsored Scheme -“Irrigation Census" conducted by this Ministry, there are 24,24,540 water bodies in the country, out of which 38,496 water bodies are reported to have been encroached. State-wise details of water bodies are given in the Annexure.
This information was given by the Minister of State for Jal Shakti, Shri Bishweswar Tudu in a written reply in Rajya Sabha today.
*****
AS
ANNEXURE
STATE-WISE NUMBER OF WATER BODIES AND NUMBER OF ENCROACHMENTS REPORTED IN THE FIRST CENSUS OF WATER BODIES (PROVISIONAL)
S.No.
States/UTs
Total water bodies
Encroached water bodies
1
ANDAMAN & NICOBAR ISLANDS
3,528
59
2
ANDHRA PRADESH
1,90,777
3,920
3
ARUNACHAL PRADESH
993
0
4
ASSAM
1,72,492
13
5
BIHAR
45,793
871
6
CHANDIGARH
188
0
7
CHHATISGARH
34,000
111
8
DELHI
893
216
9
GOA
1,463
8
10
GUJARAT
54,069
22
11
HARYANA
14,898
50
12
HIMACHAL PRADESH
88,017
42
13
JAMMU & KASHMIR
9,765
103
14
JHARKHAND
1,07,598
560
15
KARNATAKA
27,013
948
16
KERALA
55,734
111
17
MADHYA PRADESH
82,643
1779
18
MAHARASHTRA
97,062
251
19
MANIPUR
1,658
6
20
MEGHALAYA
13,332
6
21
MIZORAM
2,185
7
22
NAGALAND
1,432
1
23
ODISHA
1,81,837
1,048
24
PUDUCHERRY
1,171
34
25
PUNJAB
16,012
1,578
26
RAJASTHAN
16,939
47
27
SIKKIM
134
0
28
TAMIL NADU
1,06,957
8,366
29
TELENGANA
64,055
3,032
30
TRIPURA
36,239
1
31
UTTARAKHAND
3,096
5
32
UTTAR PRADESH
2,45,087
15,301
33
WEST BENGAL
7,47,480
0
Total
24,24,540
38,496

জল শক্তি মন্ত্রালয়
ঈশিং ফংবা মফমশিংগী মেপ য়েকপা
13 MAR 2023 6:19PM by PIB Imphal
অতেনবা মতমগী মনুংদা নোং য়াম্না কন্না চুবা অসিনা সহরদা ঈশিং ইচাউ থোকপগী মরুওইবা মরম ওইরি অমসুং মসি থৌরাং য়াওদনা শেমগৎ-শাগৎপা, মহৌশাগী ওইবা ঈশিং ফংবা মফমশিং লম খোপচিনবা, খোঙবাল নিংথিনা লৈতবা কয়ানা ইচাউগী খুদোংচাদবা হেনগৎহল্লি। সহরদা ইচাউ থেংনবা অমসুং ঈশিং লৈবা মফমশিং ঙাক-শেনবা অমসুং লম খোপচিনবদগী ঙাকথোকপা নত্ত্রগা অতোপ্পা হিরমদা শীজিন্নবদগী থিংবা হায়বসি মরী লৈনবা রাজ্য সরকার/আর্বান লোকেল বোদি/আর্বান দিবলপমেন্ত ওথোরিতিগী থৌদাংনি। অদুবু, মতম মতমগী ওইনা মিনিস্ত্রিনা লৈবাক অসিদা মাইনর ইরিগেসন স্কিমশিংগী সেন্সস পাংথোক্তুনা খুঙ্গংদা লৈরিবা ইথৈ পীরিবা ঈশিং ফংবা মফমশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং খোমজিল্লি।
ঈশিং লৈবা মফমশিং লম লৌশিল্লকপা থিংনবা জাতি থাক্কী রিগুলেতোরি মেকানিজম অমা শেম্নবা ভারত সরকারনা খন্নবা অমতা লৈত্রি।
তুরেল, পাৎ য়াওনা ঈশিং লৈবা মফমশিংগী আইন শেম্বা, কনবা অমসুং ঙাক-শেনবা অমসুং আইন্না য়াদনা লৌশিনবা থিংনবা থবকশিং মরী লৈনবা রাজ্য সরকার/আর্বান লোকেল বোদি/আর্বান দিবলপমেন্ত ওথোরিতিগী থৌদাংনি। অহানবা ঈশিং লৈবা মফমশিংগী সেন্সস(২০১৭-১৮)গী মতুংইন্না লৈবাক অসিদা ঈশিং লৈবা মফম ২৪,২৪,৫৪০ লৈবগী মনুংদা ঈশিং লৈবা মফম ৩৮,৪৯৬ লম খোপচিনবগী পাউ ফংলে। রাজ্যশিংগী অকুপ্পা ঈশিং লৈবা মফমশিংগী মরোল এন্নেক্সরদা পীরে।
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা জল শক্তিগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী বিশ্বেসৱার তুদুনা ফোঙদোকখিবনি।
এন্নেক্সর
রাজ্যশিংগী ঈশিং লৈবা মফমশিংগী মশিং অমসুং অহানবা ৱাতর বোদি সেন্সসতা ফংখিবা লম খোপচিনখিবগী মশিং(প্রোবিজনেল)
সেরিএল নম্বর
রাজ্যশিং/য়ু.তিশিং
অপুনবা ঈশিং লৈবা মফমশিং
লম খোপচিল্লবা ঈশিং লৈবা মফমশিং
১
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
৩,৫২৮
৫৯
২
অন্ধ্র প্রদেস
১৯০৭৭৭
৩৯২০
৩
অরুনাচল প্রদেস
৯৯৩
0
৪
অসাম
১৭২৪৯২
১৩
৫
বিহার
৪৫৭৯৩
৮৭১
৬
চান্দিগর
১৮৮
0
৭
ছতিসগর
৩৪০০০
১১১
৮
দিল্লি
৮৯৩
২১৬
৯
গৱা
১৪৬৩
৮
১০
গুজরাত
৫৪০৬৯
২২
১১
হরিয়ানা
১৪৮৯৮
৫০
১২
হিমাচল প্রদেস
৮৮০১৭
৪২
১৩
জম্মু অমসুং কাস্মির
৯৭৬৫
১০৩
১৪
ঝরখান্দ
১০৭৫৯৮
৫৬০
১৫
কর্নাতকা
২৭০১৩
৯৪৮
১৬
কেরলা
৫৫৭৩৪
১১১
১৭
মধ্য প্রদেস
৮২৬৪৩
১৭৭৯
১৮
মহারাস্ত্রা
৯৭০৬২
২৫১
১৯
মনিপুর
১৬৫৮
৬
২০
মেঘালয়
১৩৩৩২
৬
২১
মিজোরম
২১৮৫
৭
২২
নাগালেন্দ
১৪৩২
১
২৩
ওরিসা
১৮১৮৩৭
১০৪৮
২৪
পুদুচেরি
১১৭১
৩৪
২৫
পঞ্জাব
১৬০১২
১৫৭৮
২৬
রাজস্থান
১৬৯৩৯
৪৭
২৭
সিক্কিম
১৩৪
0
২৮
তামিল নাদু
১০৬৯৫৭
৮৩৬৬
২৯
তেলাঙ্গানা
৬৪০৫৫
৩০৩২
৩০
ত্রিপুরা
৩৬২৩৯
১
৩১
উত্তরখান্দ
৩০৯৬
৫
৩২
উত্তর প্রদেস
২৪৫০৮৭
১৫৩০১
৩৩
নোংচুপ বেঙ্গাল
৭৪৭৪৮০
0
অপুনবা
২৪,২৪,৫৪০
৩৮,৪৯৬