Ministry of Development of North-East Region
Rs.3.84 lakh crore spent by 55 non-exempted Central Ministries/ Departments under 10% GBS for the development of infrastructure in the North Eastern States since 2014-15
4121 km of road projects completed by the Ministry of Road Transport & Highways in North Eastern Region in the last 7 years
Rs.19855 crore sanctioned for North Eastern Region till date since 2014-15 for new rail projects
1,358 towers covering 1,246 villages installed in the North Eastern States for enhancing telecom connectivity
1,195 projects worth Rs.15,375 crore sanctioned under the schemes of MDoNER and NEC in the NER States including Assam during 2014-2022
13 MAR 2023 4:32PM by PIB Delhi
Fifty five non-exempted Central Ministries/ Departments are mandated to spend at least 10% of their Gross Budgetary Support (GBS) for Central Sector and Centrally Sponsored Schemes in the North Eastern Region (NER) including Assam for the overall development of the region. Under 10% GBS, an expenditure of Rs.3.84 lakh crore has been incurred by these Central Ministries/ Departments since financial year 2014-15.The year-wise details of Budget Estimates, Revised Estimates and Actual Expenditure under 10% GBS since financial year 2014-15 is given in Table 1 below:
Table 1: Budget Estimates (BE), Revised Estimates (RE) and Actual Expenditure under 10% GBS
(Rs. in crore)
Year
Budget Estimate
Revised Estimate
Actual Expenditure
2014-15
36,108
27,359
24,819
2015-16
29,088
29,669
28,674
2016-17
29,125
32,180
29,368
2017-18
43,245
40,972
39,753
2018-19
47,995
47,088
46,055
2019-20
59,370
53,374
48,534
2020-21
60,112
51,271
48,564
2021-22
68,020
68,440
70,874
2022-23
76,040
72,540
47,785*
Total
4,49,103
4,22,893
3,84,426
Source: Statement 11 of Union Budget of various years
Note: Actual Expenditure figures are provisional and subject to vetting of Ministry of Finance.
* Total GBS expenditure of all 55 Ministries/Departments for the current year 2022-23 up to the end of Third Quarter i.e. 31.12.2022.
Several infrastructure development projects have been taken up by the concerned central Ministries and Departments in North Eastern Region (NER), which, inter-alia, include:
Road connectivity: Major ongoing Capital Road Connectivity projects in NER include 4 laning of Dimapur-Kohima Road (62.9 km) in Nagaland; 4 laning of Nagaon bypass to Holongi (167 km) in Arunachal Pradesh; Alternate two-lane Highway from Bagrakote to Pakyong (NH-717A) (152 km) in Sikkim; 2 laning of Aizawl–Tuipang NH-54 (351 km) in Mizoram; 4 laning of Imphal–Moreh section of NH-39 (20 km) and 2-laning of 75.4 km in Manipur. A total of 4121 km of road projects have been completed by Ministry of Road Transport & Highways in NER in the last 7 years (upto December 2022). Projects of length 7545 Km amounting to Rs.1,05,518 crore are ongoing.
Air connectivity: In the North Eastern Region, 17 Airports have been made operational. Recently Donyi Polo Airport (erstwhile Holongi Airport) has been inaugurated in Arunachal Pradesh. The development of new Greenfield Airports at Tezu in Arunachal Pradesh; Dibrugarh, Guwahati and Silchar Airports in Assam; Imphal Airport in Manipur; Barapani Airport in Meghalaya and Agartala Airport in Tripura; etc are ongoing.
Rail connectivity: New projects of length 864.7 km amounting to Rs.19855 crore have been sanctioned in NER since 2014-15 till date. Presently, 20 projects, for new lines as well as doubling, costing Rs.74,485 crore for 2,011 km length falling fully/partly in North Eastern Region are at different stages of planning/ approval/ execution. Out of these 321 km length has been commissioned and an expenditure of Rs.26,874 crore has been incurred.
Waterway connectivity: River Brahmaputra from Dhubri (Bangladesh Border) to Sadiya (891km) was declared as National Waterway-2(NW-2) in 1988. The waterway is being developed with fairway of required depth and width, day and night navigation aids and terminals. The facilities created and planned would cost Rs.461 crore during 5 years (2020-2025). River Barak was declared as National Waterway-16 (NW -16) in the year 2016. It connects Silchar, Karimganj and Badarpur in Cachar valley of Assam with Haldia and Kolkata ports through Indo-Bangladesh Protocol (IBP) Route. The facilities created and planned would cost Rs.145 crore during 5 years (2020-2025).
Telecom connectivity: Department of Telecommunications has also undertaken several projects in the North Eastern States for strengthening telecom connectivity in the region, which, interalia, include (i) Mobile Services in uncovered villages in Assam, Manipur, Mizoram, Nagaland, Tripura, Sikkim, and Arunachal Pradesh for seamless coverage along National Highway; (ii) Mobile connectivity in Meghalaya and along National Highways on 4G Technology; (iii) Mobile connectivity in Arunachal Pradesh and 2 Districts of Assam; (iv) Bharat Net and Wi-Fi Connectivity for Village Panchayats in North Eastern Region; and (v) Hiring of 10 Gbps International Bandwidth for Internet Connectivity to Agartala from BSCCL, Bangladesh via Cox Bazar. In the North Eastern States, 1,358 towers covering 1,246 villages have been installed and are providing services.
Power connectivity: Ministry of Power has also undertaken power generation (hydro/thermal) projects since 2014 in the North Eastern States. Further, the transmission and distribution network has also been strengthened in the North Eastern States. 03 Hydro Electric Projects (above 25 MW) totaling to 740 MW have been undertaken in the North Eastern States. A Gas based Power Project in the State of Assam viz. Lakhwa Replacement Power Project of 69.755 MW capacity (7 x 9.965MW) by M/s Assam Power Generation Corporation Ltd. was commissioned on 14.02.2018. Further, Government of India has launched various schemes to enable States including North Eastern States to strengthen their power distribution systems by providing funding for creation/ augmentation of sub-transmission & distribution infrastructure along with metering and IT enablement of distribution infrastructures etc. For strengthening of transmission network in the North-Eastern Region, Inter-State Transmission projects have been undertaken, which include new transmission lines, extension/upgradation of existing substations, augmentation of transformation capacity, reconductoring of transmission lines etc. Further, Power Grid Corporation of India Ltd. (PGCIL) is executing two major Intra State power transmission and distribution schemes viz. (i) North Eastern Region Power System Improvement Project (NERPSIP) for Six States (Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Tripura and Nagaland) for strengthening of the Intra-State Transmission and Distribution Systems (33kV and above) sanctioned at an estimated cost of Rs.6,700 crore; and (ii) Comprehensive Scheme for Strengthening of Transmission and Distribution System in Arunachal Pradesh and Sikkim sanctioned at an estimated cost of Rs.9,129.32 crore.
The Central Ministries/ Departments concerned sanction the infrastructure development projects after following due appraisal and approval process as per the applicable scheme guidelines of the respective Ministry/ Department. The scheduled date of completion of the projects differs from project to project depending upon the size of the project, its location, sector, etc. The progress of the sanctioned projects is monitored by the Ministries/ Departments concerned though various mechanism including physical inspection of the project site etc.
In addition, various infrastructure projects under the Schemes of Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER) and North Eastern Council (NEC) are being implemented in North Eastern States including Assam. During the last eight years (2014-15 to 2021-2022), 1,195 projects worth Rs.15,375 crore have been sanctioned under the schemes of MDoNER and NEC in the NER States including Assam.
The project proposals submitted by the NE States are considered for funding under the Schemes of MDoNER/NEC as per the applicable scheme guidelines and the allocations available under the schemes. These proposals are considered for approval as and when they are received in the Ministry/NEC, under a well defined process within a reasonable amount of time. Normally, the target date of completion of projects sanctioned under various schemes implemented by MDoNER & NEC is 2-3 years from the date of sanction.
This information was given by the Minister for Development of North Eastern Region Shri G. Kishan Reddy in the Lok Sabha in a written reply today.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
২০১৪-১৫দগী হৌনা অৱাং নোংপোক্কী রাজ্যশিংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবগীদমক ১০% জি.বি.এস.কী মখাদা নন-একজেম্পতেদ কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়/বিভাগ ৫৫না লুপা করোর লাখ ৩.৮৪ চাদিং তৌখি
হৌখিবা চহি ৭তা অৱাং নোংপোক্কী লমদমদা রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজ মন্ত্রালয়না কিমি ৪১২১গী রোদ প্রোজেক্তশিং লোইশিনখি
অনৌবা রেল প্রোজেক্তশিংগীদমক ২০১৪-১৫দগী হৌজিক ফাওবদা অৱাং নোংপোক্কী লমদমগীদমক লুপা করোর ১৯৮৫৫ সেঙ্কসন তৌখি
তেলিকোম কন্নেক্তিবিতী ফগৎহন্নবগীদমক অৱাং নোংপোক্কী রাজ্যশিংদা খুঙ্গং ১,২৪৬ কোনশিন্দুনা তাৱর ১,৩৫৮ ইন্সতোল তৌখি
২০১৪-২০২২গী মনুংদা অসাম য়াওনা এন.ই.আর. রাজ্যশিংদা এম.দোনর অমসুং এন.ই.সি.গী স্কিমশিংগী মখাদা লুপা করোর ১৫,৩৭৫ রোম ওইবা প্রোজেক্ত ১,১৯৫ সেঙ্কসন তৌখি
13 MAR 2023 4:32PM by PIB Imphal
রিজন অসিগী অপুনবা চাউখৎ-থৌরাংগীদমক অসাম য়াওনা নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (এন.ই.আর.)দা সেন্ত্রেল সেক্তর অসুং সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর্দ স্কিমশিংগীদমক মখোয়গী গ্রোস বজেতরী সপ্পোর্ত (জি.বি.এস.)কী য়ামদ্রবা ১০% নন-একজেম্পতেদ কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়/বিভাগ য়াংখৈ মঙানা শুকশোই শোইদনা চাদিং তৌগদবনি। জি.বি.এস. ১০%গী মখাদা শেনবা চহি ২০১৪-১৫দগী হৌদুনা কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিং/বিভাগশিংনা লুপা করোর লাখ ৩.৮৪ চাদিং তৌখি। শেনবা চহি ২০১৪-১৫দগী হৌদুনা জি.বি.এস. ১০%গী মখাদা বজেৎ এস্তিমেৎশিং, রিভাইস এস্তিমেৎশিং, অমসুং একচুএল এক্সপেন্দরচরগী চহি-চহিগী ওইবা অকুপ্পা ৱারোলশিং মখাগী তেবল ১দা পীরি:
তেবল ১: জি.বি.এস. ১০%গী মখাদা বজেৎ এস্তিমেৎশিং (বি.ই.), রিভাইস এস্তিমেৎশিং (আর.ই.), অমসুং একচুএল এক্সপেন্দরচর
(লুপা করোরদা)
চহি
বজেৎ এস্তিমেৎশিং
রিভাইস এস্তিমেৎশিং
একচুএল এক্সপেন্দরচর
২০১৪-১ ৫
৩৬,১০৮
২৭,৩ ৫৯
২৪,৮১৯
২০১ ৫-১৬
২৯,০৮৮
২৯,৬৬৯
২৮,৬৭৪
২০১৬-১৭
২৯,১২ ৫
৩২,১৮০
২৯,৩৬৮
২০১৭-১৮
৪৩,২৪ ৫
৪০,৯৭২
৩৯,৭ ৫৩
২০১৮-১৯
৪৭,৯৯ ৫
৪৭,০৮৮
৪৬,০ ৫ ৫
২০১৯-২০
৫৯,৩৭০
৫৩,৩৭৪
৪৮, ৫৩৪
২০২০-২১
৬০,১১২
৫১,২৭১
৪৮, ৫৬৪
২০২১-২২
৬৮,০২০
৬৮,৪৪০
৭০,৮৭৪
২০২২-২৩
৭৬,০৪০
৭২, ৫৪০
৪৭,৭৮ ৫*
অপুনবা
৪,৪৯,১০৩
৪,২২,৮৯৩
৩,৮৪,৪২৬
সোর্স: তোঙান-তোঙানবা চহিশিংগী কেন্দ্রগী বজেৎকী স্তেৎমেন্ত ১১
খঙজিনগদবা: একচুএল এক্সপেন্দিচরগী ফিগরশিং অসি প্রোবিজনেসল ওই অমসুং শেল-থুম মন্ত্রালয়গী ভেত্তিংগী মখা পোল্লি
* চৎলিবা চহি ২০২২-২৩গী থর্দ ক্বাতর লোইবা ফাওবগী হায়বদি ৩১.১২.২০২২গী মন্ত্রালয়/বিভাগ ৫৫গী অপুনবা জি.বি.এস. এক্সপেন্দিচর
নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (এন.ই.আর.)দা লৈরিবা মরী লৈনবা কেন্দ্র মন্ত্রালয়শিং অমসুং বিভাগশিং তোঙান-তোঙানবা ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিং অদুদা পীরিবশিং অসি য়াওরি:
রোদ কন্নেক্তিবিতী: এন.ই.আর.দা হৌজিক চত্থরিবা মরু ওইবা কেপিতেল রোদ কন্নেক্তিবিতী প্রোজেক্তশিংদা নাগালেন্দদা দিমাপুর-কোহিমা রোদ লেন ৪ ওনবা (কিমি ৬২.৯); অরুনাচল প্রদেশতা নাগাও বাইপাসতগী হোলোঙ্গি লেন ৪ ওনবা (কিমি ১৬৭); সিক্কিমদা বাগ্রাকোতেদগী পাকয়োং ফাওবগী অলতর্নেৎ তু-লেন হায়ৱে (এন.ঐচ.-৭১৭এ) (কিমি ১৫২); মিজোরামদা আইজোল-তুইপাং এন.ঐচ.-৫৪ (কিমি ৩৫১)গী লেন ২ ওনবা; মনিপুরদা এন.ঐচ -৩৯গী ইম্ফাল-মোরেহ সেক্সন লেন ৪ ওনবা (কিমি ২০) অমসুং কিমি ৭৫.৪গী লেন ২ ওনবা য়াওরি। হৌখিবা চহি ৭তা (দিসেম্বর ২০২২ ফাওবদা) এন.ই.আর.দা রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱে মন্ত্রালয়না পুন্না কিমি ৪১২১গী রোদ প্রোজেক্তশিং লোইশিনবা ঙমখি। কিমি ৭৫৪৫ শংবা লুপা করোর ১,০৫,৫১৮গী শেনফম ওইবা প্রোজেক্তশিং হৌজি পাইখৎলি।
এয়র কন্নেক্তিবিতী: নোর্থ ইস্তর্ন রিজন্দা এয়রপোর্ত ১৭ ওপরেস্নেল ওইহনখ্রে। হন্দক্তা দোনয়ি পোলো এয়রপোর্ত (হান্না হোলোঙ্গি এয়রপোর্ত কৌরম্বা) অসি অরুনাচল প্রদেশতা শঙ্গাখি। অরুনাচল প্রদেশকী তেজুদা অনৌবা গ্রীনফিল্দ এয়রপোর্তশিং; অসামদা দিব্রুগর, গুৱাহাতি অমসুং সিলচর এয়রপোর্তশিং; মনিপুরদা ইম্ফাল এয়রপোর্ত; মেঘালয়দা বারাপানি এয়রপোর্ত; অমসুং ত্রিপুরাদা অগরতলা এয়রপোর্ত শেমগৎপগী থবক চত্থরি।
রেল কন্নেক্তিবিতী: ২০১৪-১৫দগী হৌজিক ফাওবদা এন.ই.আর.দা লুপা করোর ১৯৮৫৫ ওইবা কিমি ৮৬৪.৭ শাংবা অনৌবা প্রোজেক্তশিং সেঙ্কসন তৌখি। হৌজিক ফাওবদা অনৌবা লাইনশিং লোয়ননা দবলিংগীদমক কিমি ২,০১১ শাংবা লুপা করোর ৭৪,৪৮৫ ওইবা প্রোজেক্ত ২০ প্লান্নিং/এপ্রুবেল/একজিক্যুসনগী তোঙান-তোঙানবা থাকশিংদা লৈদুনা নোর্থ ইস্তর্ন রিজন্দা পাইখৎলি। মসিগী মনুংদা কিমি ৩২১ শাংবা অসি কম্মিসন তৌখ্রে অমসুং লুপা করোর ২৬,৮৭৪ চাদিং তৌখ্রে।
ৱাতরৱে কন্নেক্তিবিতী: ১৯৮৮দা তুরেল ব্রহ্মপুত্রগী ধুব্রি (বাংলাদেশ ঙমখৈ)দগী সাদিয়া (কিমি ৮৯১) অসি নেস্নেল ৱাতরৱে-২ (এন.দবল্যু. ২) হায়না লাউথোকখি। মথৌ তাবা অরুবা অমদি অপাকপা, অয়ুক নুমিদাংগী নেবিগেসন এদশিং অমসুং তর্মিনেলশিংগী ফিয়রৱেগা লোয়ননা ৱাতরৱে অসি শেমগৎলি। চহি মঙাগী মনুংদা ফেসিলিতীশিং অসি শেম্বা অমসুং প্লান তৌবদা লুপা করোর ৪৬১ চংগনি। বরাক তুরেল অসি ২০১৬তা নেস্নেল ৱাতরৱে-১৬ (এন.দবল্যু -১৬) হায়না লাউথোকখি। মসিনা ইন্দো-বাংলাদেশ প্রোতোকোল (আই.বি.পি.) রুৎকী খুত্থাংদা হল্দিয়া অমসুং কোলকাতা পোর্তশিংগা লোয়ননা অসামগী সিলচর, করিমগঞ্জ, অমসুং কচার ভেলীগী বাদরপুরগা শম্নহল্লি। চহি মঙাগী মনুংদা ফেসিলিতীশিং অসি শেম্বা অমসুং প্লান তৌবদা লুপা করোর ১৪৫ চংগনি।
তেলিকোম কন্নেক্তিবিতী: তেলিকম্ম্যুনিকেসন্স বিভাগনা রিজন অসিদা তেলিকোম কন্নেক্তিবিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক অৱাং নোংপোক থংবা রাজ্যশিংদা প্রোজেক্ত কয়ামরুম পাইখৎলি, মসিদা য়াওরিবশিং অদুদি (i) নেস্নেল হায়ৱেগা লোয়ননা অসাম, মনিপুর, মিজোরাম, নাগালেন্দ, ত্রিপুরা, সিক্কিম অমসুং অরুনাচল প্রদেশকী কবর তৌদ্রিবা খুঙ্গংশিংদা অপনবা লৈতনা মোবাইল সর্ভিসশিংগী কবরেজ পীনবা; (ii) মেঘালয়দা অমসুং নেস্নেল হায়ৱেশিংদা ৪জি মোবাইল কন্নেক্তিবিতী ফংহনবা; (iii) অরুনাচল প্রদেশ অমসুং অসামগী জিলা ২দা মোবাইল কন্নেক্তিবিতী ফংহনবা; (iv) নোর্থ ইস্তর্ন রিজনদা খুঙ্গংগী পঞ্চায়ৎশিংগীদমক ভারত নেৎ অমসুং ৱাই-ফাই কন্নেক্তিবিতী; অমসুং (v) কোক্স বাজরগী খুত্থাংদা বাংলাদেশকী বি.এস.সি.সি.এল.দগী অগরতলা ফাওবগী ইন্তর্নেৎ কন্নেক্তিবিতীগীদমক ১০ জি.বি.পি.এস. ইন্তর্নেস্নেল বান্দৱাইদ হায়র তৌবা। অৱাং নোংপোক্কী রাজ্যশিংদা খুঙ্গং ১,২৪৬ কোনশিন্দুনা তাৱর ১,৩৫৮ ইন্সতোল তৌদুনা সর্ভিসশিং ফংহল্লি।
পাৱর কন্নেক্তিবিতী: অৱাং নোংপোক্কী রাজ্যশিংদা ২০১৪দগী হৌদুনা পাৱর জেনরেসন (হাইদ্রো/থরমেল) প্রোজেক্তশিং পাইখৎখি। মখা তানা অৱাং নোংপোক্কী রাজ্যশিংদা ত্রান্সমিসন অমসুং দিস্ত্রিব্যুসন নেৎৱারশিং মপাঙ্গল কনখৎহনখি। অৱাং নোংপোক্কী রাজ্যশিংদা পুন্না এম.দবল্যু. ৭৪০ ওইবা হাইদ্রো ইলেক্ত্রিক প্রোজেক্ত ০১ (এম.দবল্যু. ২৫গী মথক) পাইখৎলি। ১৪.০২.২০১৮দা এম/এস. অসাম পাৱর জেনরেসন কোর্পোরেসন লিমিতেদনা এম.দবল্যু ৬৯.৭৫৫কী কেপাসিতীগী লাখৱা রিপ্লেসমেন্ত পাৱর প্রোজেক্ত কৌবা অসামদা গ্যাস বেজ পাৱর প্রোজেক্ত অমা কম্মিসন তৌখি। মখা তানা ভারত সরকারনা অৱাং নোংপোক্কী রাজ্যশিং য়াওনা রাজ্যশিংদা তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিং হৌদোকখি। অৱাং নোংপোক লমদমদা ত্রান্সমিসন নেৎৱার্ক মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, ইন্তর-স্তেৎ ত্রান্সমিসন প্রোজেক্তশিং পাইখৎলি মসিদা অনৌবা ত্রান্সমিসন লাইনশিং, হান্না লৈবা সবস্তেসনশিং এক্সতেন্সন/অপগ্রেদেসন তৌবা, ত্রান্সফোর্মেসন কেপাসিতী চাউখৎহনবা, ত্রান্সমিসন লাইনশিং রিকন্দক্তরিং তৌবা অসিনচিংবা য়াওরি। পাৱর গ্রিদ কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া লিমিতেদনা মরু ওইবা ইন্ত্রা স্তেৎ পাৱর ত্রান্সমিসন অমসুং দিস্ত্রিব্যুসন স্কিম অনি পাইখৎলি, মখোয় অদুদি (i) লুপা করোর ৬,৭০০ ওইবা ইন্ত্রা স্তেৎ ত্রান্সমিসন এন্দ দিস্ত্রিব্যূসন সিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা রাজ্য তরুক (অসাম. মনিপুর, মেঘালয়, মিজোরাম, ত্রিপুরা অমসুং নাগালেন্দ) গী নোর্থ ইস্তর্ন রিজন পাৱর সিস্তেম ইমপ্রুমেন্ত প্রোজেক্ত (ii) লুপা করোর ৯,১২৯.৩২গী অরুনাচল প্রদেশ অমসুং সিক্কিমগী কমপ্রিহেন্সিব স্কিম ফোর স্ত্রেন্থনিং ওফ ত্রান্সমিসন এন্দ দিস্ত্রিব্যুসন সিস্তেম।
মরী লৈনবা কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিং/বিভাগশিংগী চৎনরিবা স্কিম গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না অয়াবা লৌরবা মতুংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিং সেঙ্কসন তৌখি। প্রোজেক্তশিং অসিগি লোইশিন্নবগী থারিবা মতম অসি প্রোজেক্তকী সাইজ, লোকেসন, সেক্তরগী মখা পোল্লি। মসিগী মথক্তা এম.দোনর অসুং এন.ই.সি.গী স্কিমশিংগী মখাদা তোঙান-তোঙানবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং অসি অসাম য়াওনা অৱাং নোংপোক্কী রাজ্যশিংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। হৌখিবা চহি নিপাল (২০১৪-১৫ অমসুং ২০২১-২০২২)গী মনুংদা অসাম য়াওনা এন.ই.আর. রাজ্যশিংদা এমদোনর অমসুং এন.ই.সি.গী স্কিমশিংগী মখাদা লুপা করোর ১৫,৩৭৫ রোম ওইবা প্রোজেক্ত ১,১৯৫ সেঙ্কসন তৌখি।
এন.ই. রাজ্যশিংনা পীখৎলকখিবা প্রোজেক্ত প্রপোজেলশিং অসি পীরিবা স্কিম গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না এম.দোনর/এন.ই.সি.গী স্কিমশিংগী মখাদা নফন্দিং তৌনবা খন্নখি। প্রপোজেলশিং অসি চৎনবা য়াবা মতমগী মনুংদা নীংথিনা শেমদোক্লবা প্রোসেস অমগী মখাদা মন্ত্রালয়/এন.ই.সি.না ফংলবা মতমদা অয়াবা পীগনি। মহৌশানা এমদোনর অমসুং এন.ই.সি.না ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংগী মখাদা প্রোজেক্তশিং লোইশিনবগী তার্গেৎ থমখিবা তাং অসি সেঙ্কসন তৌখিবগী তাংদগী চহি ২-৩ ওইরি।
ই-পাউ অসি অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রী, শ্রী জি কিশন রেদ্দীনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম পীখিবনি।