Ministry of Development of North-East Region
Worth Rs. 1503.44 Crore Sanction for 11 Projects selected of FY 2022-23
Outlay of Rs. 6600 Crore for the 2023-26 under the PM-DevINE Scheme
13 FEB 2023 6:00PM by PIB Delhi
Prime Minister’s Development Initiative for North East Region (PM-DevINE) was announced as a new Scheme in the Union Budget 2022-23. The approval of the Cabinet was accorded for the PM-DevINE Scheme on 12 October, 2022. It is a Central Sector Scheme with 100% Central funding, and has an outlay of Rs. 6,600 crore for the 4 year period from 2022-23 to 2025-26 (remaining years of the 15th Finance Commission period).
The objectives of PM-DevINE are to: (i) Fund infrastructure convergently, in the spirit of PM GatiShakti; (ii) Support social development projects based on felt needs of the NER; (iii) Enable livelihood activities for youth and women; and (iv) Fill the development gaps in various sectors. PM-DevINE will lead to creation of infrastructure, support industries, social development projects and create livelihood activities for youth and women, thus leading to income and employment generation.
PM-DevINE is an additionality to the quantum of resources available for the development of the NER. It will not be a substitute for existing Central and State Schemes. PM-DevINE scheme will be implemented by Ministry of DoNER through North Eastern Council or Central Ministries/agencies or State Government agencies. To limit construction risks of time and cost overrun falling on the Government, projects would be implemented on Engineering-Procurement-Construction(EPC)basis,to the extent possible.To ensure sustainability of PM-DevINE projects, adequate arrangements for Operation and Maintenance (O&M) of the assets will be made.
For FY 2022-23, elevenprojects (details in Annexure-I), including the seven projects announced in Budget 2022-23,have been selected for sanction.
To ensure a quantum jump in budgetary resource flows to the North Eastern Region to fill the backlog and gaps in basic minimum services and infrastructure, 55 non-exempted Central Ministries/Departments, are mandated to spend at least 10% of their Gross Budgetary Support (GBS) for Central Sector and Centrally Sponsored Schemes in NER. The total expenditure in NER in the last 8 years (2014-15 to 2021-22) under 10% GBS has been over Rs.3.36 lakh crore. The details of Budget Estimate, Revised Estimate and Actual Expenditure under 10% GBS during the last eight years from 2014-15 to 2021-22 is given inAnnexure-II.
Theother schemes initiated by the Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER) during the last eight years for development of the North East Regionare:
1. North Eastern Special Infrastructure Development Scheme (NESIDS) during 2017-18; and
2. North East Road Sector Development Scheme (NERSDS) through North Eastern Council (NEC) in 2015-16.
Under NESIDS, 145 projects have been approved/sanctioned for a total cost of Rs.3,392.98 crore since inception. Out of these, 06 projects worth Rs.129.50 crore have been completed. Under NERSDS, a total of 29 projects costing Rs.1,939.54crore for a length of about 564.62 kmhave been sanctioned, out of which 2 projects costing Rs.62.97 crore for a length of 19.13 km have been completed.
Annexure-I
S. No.
Name of the project
Approved Cost
(in Rs. crore)
1
Establishment of Dedicated Services for the Management of Pediatric and Adult Hematolymphoid Cancers in North East India, at Dr. B.Borooah Cancer Institute (BBCI), Guwahati
129.00
2
NECTAR Livelihood Improvement Project (Multi-State): Value Chain on Utilization of Banana Pseudo Stem for Value-Added Products.
67.00
3
Promoting Scientific Organic Agriculture in North East India, using Improved Farming Technique & Digital Data Management through Capacity Building of Farmers and Facilitating Certification.(Multi State)
45.00
4
Construction of Aizwal By-pass on Western Side in Mizoram
500.00
5
Construction and upgradation of Bamboo Link Roads- from Tuirial Airfield to North Chaltlang (18 km) at a cost of Rs. 33.58 crore ; and from Lengpui to Saiphal Bamboo Plantation (41 km)at a cost of Rs. 66.42 crore, in Mizoram
100.00
6
Gap funding for Passenger Ropeway System from Pelling to Sanga-Choeling in West Sikkim
64.00
7
Gap funding for Passenger Ropeway from Dhapper to Bhaleydunga in South Sikkim
58.00
8
Transformation of 20 schools as Centre of Excellence in the Kamrup District of Assam by Public Works Department, Government of Assam
132.86
9
Construction of new four-lane road and conversion of existing two-lane road into four-lane with cycling tracks, utility ducts, footpaths, etc. at New Shillong Township by Directorate of Urban Affairs, Government of Meghalaya
146.79
10
Livelihood projects relating to Special Development of Eastern Nagaland by Department of Under Developed Areas (DUDA), Government of Nagaland
180.00
11
Establishment of Solar Micro Grid for supply of reliable power to Remote Habitations in Tripura by Department of Power, Government of Tripura
80.79
Total
1503.44
Annexure-II
Budget Estimate (BE), Revised Estimate (RE) and Actual Expenditure under 10% Gross Budgetary Support
( Rs. in crore)
Year
Budget Estimate
Revised
Estimate
Actual
Expenditure
Actual Expenditure as % of RE
2014-15
36,107.56
27,359.17
24,819.18
90.72
2015-16
29,087.93
29,669.22
28,673.73
96.64
2016-17
29,124.79
32,180.08
29,367.90
91.26
2017-18
43,244.64
40,971.69
39,753.44
97.03
2018-19
47,994.88
47,087.95
46,054.80
97.81
2019-20
59,369.90
53,374.19
48,533.80
90.93
2020-21
60,112.11
51,270.90
48,563.82
94.72
2021-22
68,020.24
68,440.26
70,874.32
103.56
Total
3,36,640.99
Source: Statement 11/23 of Union Budget, various years
Note: Actual Expenditure figures are provisional and subject to vetting by Ministry of Finance.
This information was given by the Minister for Development of North Eastern Region Shri G. Kishan Reddy in the Lok Sabha in a written reply today.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
শেনবা চহি ২০২২-২৩গী খনগৎলবা প্রোজেক্ত ১১গীদমক করোর ১৫০৩.৪৪ সেঙ্কসন তৌখ্রে
পি.এম.-দিভাইন স্কিমগী মখাদা ২০২৩-২৬গীদমক লুপা করোর ৬৬০০গী আউতলে
13 FEB 2023 6:00PM by PIB Imphal
প্রাইম মিনিস্তর্স দিবলপমেন্ত ইনিসিয়েতিব ফোর নোর্থ ইস্ত রিজন (পি.এম.-দিভাইন) অসি য়ুনিয়ন বজেত ২০২২-২৩দা অনৌবা স্কিম অমা ওইনা লাউথোকখি। ২০২২গী ওক্তোবর ১২দা পি.এম.-দিভাইন স্কিমগীগীদমক মন্ত্রিমন্দলনা অয়াবা পীখি। মসি চাদা ১০০ সেন্ত্রেল ফন্দিংগা লোয়ননা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অমনি, অমদি ২০২২-২৩দগী ২০২৫-২৬ ফাওবা (১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন মতমগী লেমহৌরিবা চহিশিং) চহি ৪গী ওইনা লুপা করোর ৬,৬০০গী আউতলে অমা লৈরি।
পি.এম.-দিভাইনগী পান্দমশিং অদুদি: (i) পি.এম. গতিশক্তিগী স্পিরিত্তা ফন্দ ইনফ্রাস্ত্রকচর কনভর্জেন্সী; (ii) এন.ই.আর.গী দরকার ওইবশিংদা য়ুমফম ওইরগা সোসিএল দিবলপমেন্ত প্রোজেক্তশিং সপোর্ত তৌবা; (iii) নহা অমসুং নুপীগীদমক লাইবলিহুদ এক্তিবিতীশিং ফংহনবা; অমসুং (iv) তোঙান তোঙানবা সোক্তরশিংদা দিবলপমেন্ত গেপশিং মেন্সিনবা। পি.এম.-দিভাইন্না ইনফ্রাস্ত্রকচর শাগৎপা, ইন্দস্ত্রিশিং তেংবাংবা, সোসিএল দিবলপমেন্ত প্রোজেক্তশিং অমসুং নহা অমসুং নুপীগীদমক লাইবলিহুদ এক্তিবিতীশিং শেমগৎপদা লমজিংগনি, মদুনা ইনকম অমসুং এমপ্লোইমেন্ত জেনরেসন লমজিংগনি।
পি.এম.-দিভাইন অসি এন.ই.আর.গী দিবলপমেন্তকীদমক রিসোর্সশিং ফংবগী ক্বানতমদা থোইগৎপা অমনি। মসি হৌজিক লৈরিবা সেন্ত্রেল অমসুং স্তেত স্কিমশিংগীদমক সবস্তিত্যুৎ অমা ওইরোই। পি.এম.-দিভাইন স্কিম অসি নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিল নত্রগা সেন্ত্রেল মিনিস্ত্রীশিং/এজেন্সীশিং নত্রগা স্তেত গবর্নমেন্ত এজেন্সীশিংগী থোংদা দোনর মন্ত্রালয়না ইমপ্লিমেন্ত তৌগনি। সরকারদা কন্সত্রক্সন রিস্ক ওফ তাইম অমসুং কোস্ত ওভররন ফোল্লিং হন্থহন্নবা, প্রোজেক্তশিং অসি ইঞ্জিনীয়রিং-প্রোক্যুরমেন্ত-কন্সত্রক্সন (ই.পি.সি.) বেসিসদা এক্সতেন্দ পোসিবলদা ইমপ্লিমেন্ত তৌগনি। পি.এম.-দিভাইন প্রোজেক্তশিংগী সস্তেনেবিলিতী ফংহন্নবগীদমক এসেতশিংগী ওপরেসন অমসুং মেন্তিনেন্স (ও&এম)গীদমক মতিকচাবা এরেঞ্জমেন্তশিং শেমগনি।
শেনবা চহি ২০২২-২৩গীদমক, প্রোজেক্ত তরামাথোই (অকুপ্পা ৱারোল এনেক্সচর-Iদা), বজেত ২০২২-২৩দা লাউথোকখিবা প্রোজেক্ত তরেৎ য়াওনা, সেঙ্কসনগীদমক খনগৎলে।
অৱাং নোংপোক লমদমদা বেসিক মিনিমম সর্ভিসশিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরদা লৈরিবা বেকলোগ অমসুং গেপশিং মেন্সিন্নবগীদমক বজেতরী রিসোর্স ফ্লোশিংদা ক্বান্তম জম্প অমা ফংহন্নবগীদমক এন.ই.আর.দা সেন্ত্রেল সেক্তর অমসুং সেন্ত্রেল্লি স্পোন্সর্দ স্কিমশিংগীদমক মখোয়গী গ্রোস বজেতরী সপোর্ত (জি.বি.এস.)গী য়ামদ্রবদা চাদা ১০ চাদিং তৌনবা নন-একজেম্পতেদ সেন্ত্রেল মিনিস্ত্রি/দিপার্তমেন্ত ৫৫ মেন্দেত তৌরে। ২০১৪-১৫দগী ২০২১-২২ ফাওবা হৌখিবা চহি নিপালগী মনুংদা জি.বি.এস. চাদা ১০গী মখাদা বজেত এস্তিমেত, রিভাইজ এস্তিমেত অমসুং একচুএল এক্সপেন্দিচরগী অকুপ্পা ৱারোল এনেক্সচর-IIদা পীরি।
অৱাং নোংপোক লমদমগী দিবলপমেন্তকীদমক হৌখিবা চহি নিপালগী মনুংদা দোনর মন্ত্রালয়না ইনিসিয়েত তৌবা অতোপ্পা স্কিমশিং অদুদি:
1. ২০১৭-১৮গী মনুংদা নোর্থ ইস্তর্ন স্পিসিয়েল ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্ত স্কিম (এন.ই.এস.আই.দি.এস.); অমসুং
2. ২০১৫-১৬দা নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিল (এন.ই.সি.)গী থোংদা নোর্থ ইস্ত রোদ সেক্তর দিবলপমেন্ত স্কিম (এন.ই.আর.এস.দি.এস.)।
এন.ই.এস.আই.দি.এস.গী মখাদা, হৌবদগী হৌরগা লুপা করোর ৩,৩৯২.৯৮গী অপুনবা শেনফম অমগীদমক প্রোজেক্ত ১৪৫ এপ্রুব/সেঙ্কসন তৌখ্রে। মসিগী মনুংদা লুপা করোর ১২৯.৫০গী মমল ওইবা প্রোজেক্ত ০৬ মপুং ফানা পায়খৎপা লোইরে। এন.ই.আর.এস.দি.এস.কী মখাদা, চাউরাক্না কিলোমীতর ৫৬৪.৬২ শাংবা লুপা করোর ১,৯৩৯.৫৪গী মমল ওইবা অপুনবা প্রোজেক্ত ২৯ সেঙ্কসন তৌরে, মদুগী মনুংদা কিলোমীতর ১৯.১৩ শাংবা লুপা করোর ৬২.৯৭গী মমল ওইবা প্রোজেক্ত ২ মপুং ফানা পায়খৎপা লোইরে।
এনেক্সচর-I
সেরিএল নম্বর
প্রোজেক্তকী মমিং
এপ্রুব তৌরবা মমল
(লুপা করোরদা)
দা. বি. বরুৱা কেন্সর ইন্সতিত্যুত (বি.বি.সি.আই.), গুৱাহাতি, নোর্থ ইস্ত ইন্দিয়াদা পিদিয়াত্রিক অমসুং এদলত হেমাতোলিমফোইদকী মেনেজমেন্তকীদমক দেদিকেতেদ সর্বিসশিং ইস্তাব্লিস তৌবা।
১২৯.০০
নেক্তর লাইবলিহুদ ইমপ্রুবমেন্ত প্রোজেক্ত (মলতি-স্তেত) : ভেল্যু-এদেদ প্রদক্তশিংগীদমক বনানা স্যুদো স্তেমগী য়ুতিলাইজেসনদা ভেল্যু চেন।
৬৭.০০
ফার্মরশিংগী কেপাসিতী বিলদিং অমসুং ফেসিলিতেতিং সর্তিফিকেসনগী থোংদা ইমপ্রুব ফার্মিং তেক্নিক & দিজিতেল দেতা মেনেজমেন্ত শিজিন্নদুনা নোর্থ ইস্ত ইন্দিয়াদা সাই্তিফিক ওর্গানিক এগ্রিকলচর প্রমোত তৌবা। (মল্তি স্তেত)
৪৫.০০
মিজোরামগী ৱেস্তর্ন সাইদতা আইজোল বাই-পাস শাগৎপা
৫০০.০০
মিজোরামদা বেম্বু লিঙ্ক রোদ - লুপা করোর ৩৩.৫৮গী মমলদা তুইরিয়েল এয়রফিল্দদগী নোর্থ চাল্তলাং ফাওবা (কিলোমীতর ১৮); অমসুং লুপা করোর ৬৬.৪২গী মমলদা লেংপুইদগী সাইফল বেম্বু প্লান্তেসন ফাওবা (কিলোমীতর ৪১)গী কন্সত্রক্সন অমসুং অপগ্রেদেসন
১০০.০০
ৱেস্ত সিক্কিমদা পেল্লিংদগী সঙা-চোইলিং ফাওবা পেসেঞ্জর রোপৱে সিস্তেমগীদমক গেপ ফন্দিং
৬৪.০০
সাউথ সিক্কিমদা ধাপ্পরদগী ভালেদুঙ্গা ফাওবা পেসেঞ্জর রোপৱে সিস্তেমগীদমক গেপ ফন্দিং
৫৮.০০
অসাম সরকারগী পব্লিক ৱার্কস দিপার্তমেন্তনা অসামগী কামরুপ জিলাদা স্কুল ২০বু সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স ওইনা ত্রান্সফোর্ম তৌবা
১৩২.৮৬
মেঘলায়া সরকারগী অর্বান এফিয়ার্স দাইরেক্তোরেতনা ন্যু শিল্লোং তাউনশিপতা অনৌবা লেন মরিগী লম্বী শেমগৎপা অমসুং লৌজিক লৈরিবা লেন অনিগী লম্বীবু সাইক্লিং ত্রেকশিং, য়ুতিলিতী দক্তশিং, ফুতপাতনচিংবগা লোয়ননা লেন মরী ওন্থোকপা
১৪৬.৭৯
১০
দিপার্তমেন্ত ওফ অন্দর দিবেলপ এরিয়াজ (দুদা), নগালেন্দ সরকারনা ইস্তর্ন নগালেন্দগী স্পিসিএল দিবলপমেন্তগা মরী লৈনবা লাইবলিহুদ প্রোজেক্তশিং
১৮০.০০
১১
দিপার্তমেন্ত ওফ পাৱর, ত্রিপুরা সরকারনা ত্রিপুরাগী রিমেত হেবিতেসনশিংদা রেলিয়েবল পাৱর সপ্লাইগীদমক সোলর মাইক্রো গ্রিদ ইস্তাব্লিস তৌবা
৮০.৭৯
অপুনবা
১৫০৩.৪৪
এনেক্সচর-II
গ্রোস বজেতরী সপোর্ত চাদা ১০গী মখাদা বজেত এস্তিমেত (বি.ই.), রিভাইজ এস্তিমেত (আর.ই.) অমসুং একচুএল এক্সপেন্দিচর
( লুপা করোরদা)
চহি
বজেত এস্তিমেত
রিভাইজ এস্তিমেত
একচুএল এক্সপেন্দিচর
আর.ই.গী % ওইনা একচুএল এক্সপেন্দিচর
২০১৪-১৫
৩৬,১০৭.৫৬
২৭,৩৫৯.১৭
২৪,৮১৯.১৮
৯০.৭২
২০১৫-১৬
২৯,০৮৭.৯৩
২৯,৬৬৯.২২
২৮,৬৭৩.৭৩
৯৬.৬৪
২০১৬-১৭
২৯,১২৪.৭৯
৩২,১৮০.০৮
২৯,৩৬৭.৯০
৯১.২৬
২০১৭-১৮
৪৩,২৪৪.৬৪
৪০,৯৭১.৬৯
৩৯,৭৫৩.৪৪
৯৭.০৩
২০১৮-১৯
৪৭,৯৯৪.৮৮
৪৭,০৮৭.৯৫
৪৬,০৫৪.৮০
৯৭.৮১
২০১৯-২০
৫৯,৩৬৯.৯০
৫৩,৩৭৪.১৯
৪৮,৫৩৩.৮০
৯০.৯৩
২০২০-২১
৬০,১১২.১১
৫১,২৭০.৯০
৪৮,৫৬৩.৮২
৯৪.৭২
২০২১-২২
৬৮,০২০.২৪
৬৮,৪৪০.২৬
৭০,৮৭৪.৩২
১০৩.৫৬
Total
৩,৩৬,৬৪০.৯৯
সোর্স: য়ুনিয়ন বজেতকী স্তেতমেন্ত ১১/২৩, তোঙান তোঙানবা চহিশিং
নোত: একচুএল এক্সপেন্দিচর ফিগরশিং অসি প্রোভিজনেলনি অমদি ফাইনান্স মিনিস্ত্রিনা ভেত্তিংগী হিরমনি।
ইনফোর্মেসন অসি ঙসি লোক সভাদা দোনর মন্ত্রী শ্রী জি. কিশন রেদ্দীনা অইবা পাউখুম অমদা পীখিবনি।