Ministry of Civil Aviation
58 airports covered under Krishi Udan Scheme 2.0
The Scheme aims to ensure seamless, cost-effective, time bound, air transportation and associated logistics for all Agri-produce originating especially from North-East, hilly and tribal regions of the country
08 DEC 2022 2:56PM by PIB Delhi
Krishi Udan Scheme 2.0 was announced on 27 October 2021 enhancing the existing provisions, mainly focusing on transporting perishable food products from the hilly areas, North-Eastern States and tribal areas. For facilitating and incentivising movement of agri-produce by air transportation, Airports Authority of India (AAI) provides full waiver of Landing, Parking, Terminal Navigational Landing Charges (TNLC) and Route Navigation Facility Charges (RNFC) for Indian freighters and P2C (Passenger-to-Cargo) Aircraft. The scheme primarily covers around 25 airports focusing on North Eastern, Hilly and Tribal region besides 28 airports in other regions/areas. After evaluation of Krishi Udan 2.0, five more airports have been included making it to total 58 airports.
Krishi Udan Scheme is a convergence scheme where eight Ministries/Departments namely Ministry of Civil Aviation, Department of Agriculture & Farmers' Welfare, Department of Animal Husbandry and Dairying, Department of Fisheries, Ministry of Food Processing Industries, Department of Commerce, Ministry of Tribal Affairs, Ministry of Development of North-Eastern Region would leverage their existing schemes to strengthen the logistics for transportation of Agri-produce. There is no specific budget allocation under Krishi Udan Scheme.;
The main objective of the Krishi Udan Scheme 2.0 is to increase share of air carriage in the modal mix for transportation of Agri-produce, which includes horticulture, fishery, livestock and processed products. The scheme assists farmers in transporting agriculture products so that it improves their value realisation.
Initially 53 Airports were covered in the pilot project for 06 months. Thereafter, during the review, 05 more Airports were added thus total covered are 58 Airports namely, Adampur, Agartala, Agatti, Agra, Amritsar, Bagdogra, Bareli, Bhuj, Bhuntar, Chandigarh, Coimbatore, Dehradun, Dibrugarh, Dimapur, Gaggal, Goa, Gorakhpur, Hindon, Imphal, Indore, Jaisalmer, Jammu, Jamnagar, Jodhpur, Jorhat, Kanpur, Kolkata, Leh, Lengpui, Lilabari, Nashik, Pakyong, Pantnagar, Pathankot, Patna, Pithoragarh, Port-Blair, Prayagraj, Pune, Raipur, Rajkot, Ranchi, Rupsi, Shillong, Shimla, Silchar, Srinagar, Tezpur, Tezu, Thiruvananthapuram, Tiruchirappalli, Varanasi, Visakhapatnam, Belagavi, Bhopal, Darbhanga, Jabalpur and Jharsuguda.
Krishi Udan scheme is to provide air transportation and logistics support for perishable agri-produce as per the need. Leveraging the existing schemes of the 8 Ministries as mentioned above, the producers can utilise the services available at 58 airports listed under the scheme considering the demand.
The Scheme aims to ensure seamless, cost-effective, time bound, air transportation and associated logistics for all Agri-produce originating especially from North-East, hilly and tribal regions of the country. Few successful examples are air transportation of 'King Chillies, Burmese Grapes & Assamese Lemon' from Gauwahati, 'Jackfruit' from Tripura and 'Litchi' from Darbhanga.
This information was given by the Minister of State in the Ministry of Civil Aviation Gen. (Dr) V. K. Singh (Retd) in a written reply to a question in Lok Sabha today.

ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୃଷି ଉଡାଣ ଯୋଜନା ୨.୦ରେ ଝାରସୁଗୁଡା ବିମାନ ବନ୍ଦର ସାମିଲ
କୃଷି ଉଡାଣ ଯୋଜନା ୨.୦ ଅଧୀନରେ ୫୮ଟି ବିମାନ ବନ୍ଦରକୁ ସାମିଲ୍ କରା ଯାଇଛି
ଦେଶର ଉତ୍ତର- ପୂର୍ବ, ପାହାଡ଼ିଆ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ସମସ୍ତ କୃଷି ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ, ସୁଲଭ, ସମୟବଦ୍ଧ ପରିବହନ ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ
08 DEC 2022 2:56PM by PIB Bhubaneswar
କୃଷି ଉଡାନ ଯୋଜନା ୨.୦ ଅଧୀନରେ ୫୮ଟି ବିମାନ ବନ୍ଦରକୁ ସାମିଲ୍ କରା ଯାଇଛି , ଯେଉଁଥିରେ ଓଡିଶାର ଝାରସୁଗୁଡା ବିମାନ ବନ୍ଦର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ୨୭ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୧ ମସିହାରେ କୃଷି ଉଡାଣ ଯୋଜନା ୨.୦ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା , ଯାହା ଅଧୀନରେ ଝାରସୁଗୁଡା ବିମାନ ବନ୍ଦରରେ ଏହି ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଛି । ଓଡିଶାର ଉତ୍ପାଦକମାନେ ଏବେ ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କର ଶୀଘ୍ର କ୍ଷୟଶୀଳ ଉତ୍ପାଦକୁ ବିମାନ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନକୁ ପଠାଇ ପାରିବେ ।
କୃଷି ଉଡାଣ ଯୋଜନା ୨.୦ ଏମିତି ଏକ ଯୋଜନା ମୁଖ୍ୟତଃ ପାହାଡିଆ ଅଂଚଳ, ଉତ୍ତର- ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟ ତଥା ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳରୁ ଶୀଘ୍ର କ୍ଷୟଶୀଳ ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥ ପରିବହନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିଥାଏ । ବିମାନ ଦ୍ୱାରା କୃଷି ଉତ୍ପାଦର ପରିବହନକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ବିମାନ ବନ୍ଦର ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏଏଆଇ) ଭାରତୀୟ ମାଲବାହୀ ଏବଂ ପି୨ସି (ଯାତ୍ରୀ – ଠାରୁ – କାର୍ଗୋ) ପାଇଁ ଲ୍ୟାଣ୍ଡିଂ, ପାର୍କିଂ, ଟର୍ମିନାଲ୍ ନାଭିଗେସନ୍ ଲ୍ୟାଣ୍ଡିଂ ଶୁଳ୍କ (ଟିଏନ୍‌ଏଲ୍‌ସି) ଏବଂ ରୁଟ୍ ନେଭିଗେସନ୍ ସୁବିଧା ଶୁଳ୍କ (ଆର୍‌ଏନ୍‌ଏଫ୍‌ସି) ର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଛାଡ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ଏହି ଯୋଜନା ମୁଖ୍ୟ ରୂପରେ ଅନ୍ୟ ଅଂଚଳ / ଅଂଚଳରେ ୨୮ ଟି ବିମାନବନ୍ଦର ବ୍ୟତୀତ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ, ପାହାଡିଆ ଅଂଚଳ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରୁଥିବା ପ୍ରାୟ ୨୫ଟି ବିମାନବନ୍ଦରକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଥାଏ । କୃଷି ଉଡାଣ ୨.୦ ର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ପରେ, ଆହୁରି ପାଂଚଟି ବିମାନ ବନ୍ଦରକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ମୋଟ ୫୮ଟି ବିମାନ ବନ୍ଦରରେ ପରିଣତ କରା ଯାଇଛି ।
ଏହି ଯୋଜନାରେ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ୫୩ଟି ବିମାନବନ୍ଦର ଗୁଡିକୁ ଛଅ ମାସ ଅବଧିର ପାଇଲଟ୍ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରା ଯାଇଥିଲା । ଏହା ପରେ, ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ସମୟରେ, ଆହୁରି ପାଂଚଟି ବିମାନ ବନ୍ଦରକୁ ଏଥିରେ ଯୋଡା ଯାଇଥିଲା । ଏହି ଭଳି ଭାବେ ଆଦମପୁର, ଅଗରତାଲା, ଆଗତୀ, ଆଗ୍ରା, ଅମୃତସର, ବାଗଡୋଗ୍ରା, ବରେଲି, ଭୁଜ, ଭୁଂଟୁର, ଚଣ୍ଡିଗଡ଼, କୋଏମ୍ବାଟୁର, ଡେରାଡୁନ୍‌, ଦିବ୍ରୁଗଡ, ଡିମାପୁର, ଗଗଲ, ଗୋଆ , ଗୋରଖପୁର, ହିନ୍ଦନ, ଇମ୍ଫାଲ, ଇନ୍ଦୋର, ଜୈସଲମେର, ଜାମ୍ମୁ, ଜାମନଗର, ଯୋଧପୁର, ଜୋରହାଟ, କାନପୁର, କୋଲକାତା, ଲେହ, ଲେଙ୍ଗପୁଇ, ଲିଲାବାରୀ, ନାଶିକ, ପାକିଙ୍ଗ, ପନ୍ତନଗର, ପଠାନକୋଟ, ପାଟନା, ପିଥୋରାଗଡ, ପୋର୍ଟ - ବନ୍ଦର , ପ୍ରୟାଗରାଜ, ପୁନେ, ରାୟପୁର, ରାଜକୋଟ, ରାଂଚି, ରୂପସି, ଶିଲୋଙ୍ଗ, ଶିମଲା, ସିଲଚର, ଶ୍ରୀନଗର, ତେଜପୁର, ତେଜୁ, ଥିରୁଅନନ୍ତପୁରମ୍‌, ତିରୁଚିରାପଲ୍ଲୀ, ବାରାଣାସୀ, ବିଶାଖାପାଟନମ୍‌, ବେଲାଗାଭି, ଭୋପାଳ, ଦରଭଙ୍ଗା, ଜବଲପୁର ଏବଂ ଝାରସୁଗୁଡା ସମେତ ୫୮ଟି ବିମାନ ବନ୍ଦରକୁ ଏଥିରେ ସାମିଲ୍ କରା ଯାଇଥିଲା ।
କୃଷି ଉଡାଣ ଯୋଜନା ହେଉଛି ଏକ ସମ୍ମିଶ୍ରଣ ଯୋଜନା , ଯେଉଁଠାରେ ଆଠଟି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ / ବିଭାଗ ଯଥା : ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗ, ପଶୁ ପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ବିଭାଗ, ମତ୍ସ୍ୟ ବିଭାଗ, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବାଣିଜ୍ୟ ବିଭାଗ, ଜନଜାତୀୟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଉତ୍ତର- ପୂର୍ବାଂଚଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସେମାନଙ୍କ ବିଦ୍ୟମାନ ଯୋଜନା ଗୁଡିକୁ କୃଷି - ଉତ୍ପାଦର ପରିବହନ ପାଇଁ ସାମଗ୍ରୀକୁ ମଜଭୁତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ନିଜର ରହିଥିବା ଯୋଜନା ଗୁଡିକୁ ଉପଯୋଗ କରିବେ । କୃଷି ଉଡାଣ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ କୌଣସି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବଜେଟ୍ ଆବଂଟନ ହୋଇ ନାହିଁ ।
କୃଷି ଉଡାଣ ଯୋଜନା ୨.୦ର ମୂଳ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ ପରିବହନ ପାଇଁ ମୋଡାଲ୍ ମିଶ୍ରଣରେ ବାୟୁ ଚଳାଚଳର ଅଂଶ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଯେଉଁଥିରେ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି, ମତ୍ସ୍ୟ ପାଳନ, ପଶୁ ପାଳନ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଉତ୍ପାଦ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅଟେ । ଏହି ଯୋଜନା କୃଷକ ମାନଙ୍କୁ କୃଷିଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ପରିବହନରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ , ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏହା ସେମାନଙ୍କର ମୂଲ୍ୟ ହାସଲରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ।
କୃଷି ଉଡାଣ ଯୋଜନା ଶୀଘ୍ର ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଉଥିବା କୃଷି ଉତ୍ପାଦ ଗୁଡିକ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ବାୟୁ ପରିବହନ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ସହାୟତା ଯୋଗାଇବା ନିମନ୍ତେ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଉପରେ ଯେପରି ଉଲ୍ଲେଖ କରା ଯାଇଛି, ସେହିପରି ୮ଟି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବିଦ୍ୟମାନ ଯୋଜନା ଗୁଡିକୁ ଉପଯୋଗ କରି, ଉତ୍ପାଦକ ମାନେ ଚାହିଦାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏହି ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ ୫୮ଟି ବିମାନବନ୍ଦରରେ ଉପଲବ୍ଧ ସେବାଗୁଡିକୁ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ ।
ଏହି ଯୋଜନାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି, ଦେଶର ଉତ୍ତର- ପୂର୍ବ, ପାହାଡ଼ିଆ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ସମସ୍ତ କୃଷି ଉତ୍ପାଦ ଗୁଡିକ ପାଇଁ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ, ବ୍ୟୟ ବହୁଳ, ସମୟ ସୀମାବଦ୍ଧ, ବାୟୁ ପରିବହନ ଏବଂ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ ସାମଗ୍ରୀ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା । ଏହାର ଅଳ୍ପ କିଛି ସଫଳ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଗୌହାଟୀର ‘କିଙ୍ଗ୍ ଚିଲିଜ୍‌, ବର୍ମା ଅଙ୍ଗୁର ଏବଂ ଆସାମୀୟ ଲେମ୍ବୁ ' ତ୍ରିପୁରାରୁ ‘ପଣସ' ଏବଂ ଦରବଙ୍ଗାରୁ 'ଲିଚୁ' ର ବିମାନ ପରିବହନ ।
ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଜେନେରାଲ (ଡଃ) ଭି କେ ସିଂହ (ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ) ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନର ଲିଖିତ ଉତ୍ତରରେ ଏହି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ।