Ministry of Social Justice & Empowerment
National overseas scholarship policy
20 JUL 2022 3:11PM by PIB Delhi
The Ministry of Social Justice & Empowerment has been implementing the following Overseas Scholarship schemes:-
i. National Overseas scholarship Scheme for SC etc. students (NOS)
ii. National Overseas Scholarship for Students with Disabilities
The total number of scholarships available and awarded, gender-wise, course-wise and year-wise, for last five years is at Annexure I. The total number of applications received by the Government for the National Overseas Scholarship Scheme for last five years is at Annexure-II.
All the available scholarship slots have been duly filled under the NOS scheme. The vacant slots for the years 2014-15 and 2015-16 were carried forward and were subsequently filled during the S.Y 2016-17 and 2017-18. Less number of applications received under National Overseas Scholarship for disabled students as many were not meeting the eligibility criteria like age, marks resulting in underutilization of available scholarship berths for consecutive years.
Annexure I
Department of Social Justice & Empowerment
1. National Overseas scholarship Scheme for SC etc. students (NOS).
The total number of scholarships available and awarded, gender-wise, course-wise and year-wise, for last five yearis as under:
S NO.
Year
Stipulated No. of Slots
Candidates Selected
Gender Wise
Field wise
Male
Female
Engineering and Management
Pure Science and Applied Science
Agricultural Science and Medicine
International Commerce, Accounting Finance
Humanities & Social Science
1
2016-17
100
108*
72
36
51
18
11
08
20
2
2017-18
100
183*
136
47
106
25
07
03
42
3
2018-19
100
100
65
35
52
10
05
11
22
4
2019-20
100
100
70
30
70
13
07
02
08
5
2020-21
100
100
69
31
61
24
07
01
07#
6
2021-22
125
125
86
39
#Field wise distribution of seats has been done away with from 2020-21.
7
2022-23
125
125
89
36
* Vacant slots of previous years were carried over.
Department of Empowerment of Persons with Disabilities (D/o EPwD)
1. National Overseas Scholarship for Students with Disabilities
Total number of scholarships awarded course-wise and gender-wise, for last five year is as under:-
S. N.
Course of Study
2017-18
2018-19
2019-20
2020-21
2021-22
Total
Male
Female
Male
Female
Male
Female
Male
Female
Male
Female
Male
Female
1
Engineering and Management
4
2
3
0
4
0
4
0
6
0
25
2
2
Pure Science & Applied Science
0
0
1
0
0
1
0
1
0
2
2
4
3
Agriculture Science and Medicine
1
0
0
0
0
0
0
0
1
0
3
0
4
Commerce, Accounting and Finance
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
5
Humanities, Social Science including Law & Fine Arts
0
0
1
0
1
1
1
0
3
1
7
2
Total
5
2
5
0
5
2
5
1
10
3
37
8
Grand Total
7
5
7
6
13
45
Annexure II
A. Department of Social Justice & Empowerment
The total number of applications received by the Government for the National Overseas scholarship Scheme for SC etc. students (NOS) for last five years is as under:-
S. No.
Selection Year
Applications Received
1
2017-18
487
2
2018-19
379
3
2019-20
461
4
2020-21
596
5
2021-22
462
Details in respect of the total applications received gender-wise and course-wise are not maintained.
B. Department of Empowerment of Persons with Disabilities (D/o EPwD)
1. Total number of applications received under National Overseas Scholarship for Students with Disabilities since 2016 course-wise and gender-wise, for last five years is as under:-
S. N.
Course of Study
2017-18
2018-19
2019-20
2020-21
2021-22
Total
Male
Female
Male
Female
Male
Female
Male
Female
Male
Female
Male
Female
1
Engineering and Management
4
2
3
0
4
0
4
2
9
0
27
5
2
Pure Science & Applied Science
1
0
0
0
0
1
0
1
1
2
5
5
3
Agriculture Science and Medicine
1
0
1
0
0
0
0
0
1
1
4
2
4
Commerce, Accounting and Finance
0
0
0
0
0
0
0
0
1
0
1
0
5
Humanities, Social Science including Law & Fine Arts
2
0
1
0
2
1
2
1
3
1
13
4
Total
8
2
5
0
6
2
6
4
15
4
50
16
Grand Total
10
5
8
10
19
66
This information was given by Minister of State for Social Justice and Empowerment Shri A. Narayanswamy in a written reply in Rajya Sabha today.

সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
নেস্নেল ওভর্সীস স্কোলার্শিপ পোলিসী
20 JUL 2022 3:11PM by PIB Imphal
সোসিএল জস্তিস অমসুং ইম্পাৱর্মেন্ত মন্ত্রালয়না মখাদা পীরিবা ওভর্সীস স্কোলার্শিপ স্কিমশিং চলায়দুনা লাক্লিঃ
১) এস.সি.নচিংবা মহৈরোইশিংগী নেস্নেল ওভর্সীস স্কোলার্শিপ স্কিম (এন.ও.এস.)
২) নাম্মা শোইবা মহৈরোইশিংগী নেস্নেল ওভর্সীস স্কোলার্শিপ স্কিম
মমাংগী চহি ৫গী জেন্দর, কোর্স, চহিগী ওইনা স্কোলার্শিপ পীনবা লৈরিবা অমসুং পীখ্রবশিংগী অপুনবা মশিং এনেক্সর ১দা পীরি। মমাংগী চহি ৫দা নেস্নেল ওভর্সীস স্কোলার্শিপ স্কিমগীদমক্তা সরকারনা ফংখিবা অপুনবা এপ্লিকেসন মশিংনা এনেক্সর ২দা পীরি।
স্কোলার্শিপ ফংবা য়াবগী স্লোত খুদিংমক এন.ও.এস. স্কিমগী মখাদা নীংথিনা মেনশিনখ্রে। ইং ২০১৪-১৫ অমসুং ২০১৫-১৬কী হাঙহৌবা স্লোতশিংবু মথংগী চহিদা পুরকখি অমসুং এস.ৱাই. ২০১৬-১৭ অমসুং ২০১৭-১৮দা মখা তানা মেনশিনখি। নেস্নেল ওভর্সীস স্কোলার্শিপকী নাম্মা শোইবা কাঙলুপকী ওইনদি, মশাগী চহি, মার্ক ফংবগুম্বা তঙাই ফদবা হীরম কয়া মপুং ফাবা ঙমদবনা মরম ওইরগা এপ্লিকেসন মশিং হন্থনা লাকখি অমসুং কাঙলুপ অসিগী ফংফম থোকপা স্লোতশিংবু থংন-থংনবা চহিদা শিজিন্নবা ঙমখিদে।
এনেক্সর ১
সোসিএল জস্তিস অমসুং ইম্পাৱর্মেন্ত বিভাগ
১) এস.সি.নচিংবা মহৈরোইশিংগী নেস্নেল ওভর্সীস স্কোলার্শিপ স্কিম (এন.ও.এস.)
মমাংগী চহি ৫গী জেন্দর, কোর্স, চহিগী ওইনা স্কোলার্শিপ পীনবা লৈরিবা অমসুং পীখ্রবশিংগী অপুনবা মশিং মখাদা পীরিঃ
মথং মনাও
চহি
লৈরিবা স্লোত মশিং
খনগৎলবা কেন্দিদেত
জেন্দর
হীরম
নুপা
নুপী
ইঞ্জনিয়রিং অমসুং মেনেজমেন্ত
প্যুর সাইন্স অমসুং এপ্লাইদ সাইন্স
এগ্রিকলচর সাইন্স অমসুং মেদিসিন
ইন্তর্নেস্নেল কম্মর্স, একাউন্তিং ফাইনান্স
হ্যুমেনিতী অমসুং সোসিএল সাইন্স
১
২০১৬-১৭
১০০
১০৮*
৭২
৩৬
৫১
১৮
১১
০৮
২০
২
২০১৭-১৮
১০০
১৮৩*
১৩৬
৪৭
১০৬
২৫
০৭
০৩
৪২
৩
২০১৮-১৯
১০০
১০০
৬৫
৩৫
৫২
১০
০৫
১১
২২
৪
২০১৯-২০
১০০
১০০
৭০
৩০
৭০
১৩
০৭
০২
০৮
৫
২০২০-২১
১০০
১০০
৬৯
৩১
৬১
২৪
০৭
০১
০৭#
৬
২০২১-২২
১২৫
১২৫
৮৬
৩৯
#হীরমগী ওইনা সীত য়েন্থোকপগী থৌওংদি ২০২০-২১দগী মখা চত্থখিদ্রে
৭
২০২২-২৩
১২৫
১২৫
৮৯
৩৬
* মমাংগী চহিগী অহাঙবা স্লোতশিং মথং তারকপা চহিদা পুরকখি।
ইম্পাৱর্মেন্ত ওফ পর্সন্স ৱিথ দিসএবিলিতীজ বিভাগ (দি./ও. ই.পি.দবল্যু.দি.)
২) নাম্মা শোইবা মহৈরোইশিংগী নেস্নেল ওভর্সীস স্কোলার্শিপ স্কিম
মমাংগী চহি ৫গী জেন্দর, কোর্স, চহিগী ওইনা স্কোলার্শিপ পীনবা লৈরিবা অমসুং পীখ্রবশিংগী অপুনবা মশিং মখাদা পীরিঃ
মথং মনাও
তমগদবা কোর্স
২০১৭-১৮
২০১৮-১৯
২০১৯-২০
২০২০-২১
২০২১-২২
অপুনবা
নুপা
নুপী
নুপা
নুপী
নুপা
নুপী
নুপা
নুপী
নুপা
নুপী
নুপা
নুপী
১
ইঞ্জনিয়রিং অমসুং মেনেজমেন্ত
৪
২
৩
০
৪
০
৪
০
৬
০
২৫
২
২
প্যুর সাইন্স অমসুং এপ্লাইদ সাইন্স
০
০
১
০
০
১
০
১
০
২
২
৪
৩
এগ্রিকলচর সাইন্স অমসুং মেদিসিন
১
০
০
০
০
০
০
০
১
০
৩
০
৪
কম্মর্স, একাউন্তিং ফাইনান্স
০
০
০
০
০
০
০
০
০
০
০
০
৫
লো অমসুং ফাইন আর্ত য়াওনা হ্যুমেনিতী অমসুং সোসিএল সাইন্স
০
০
১
০
১
১
১
০
৩
১
৭
২
অপুনবা
৫
২
৫
০
৫
২
৫
১
১০
৩
৩৭
৮
অপুনবা
৭
৫
৭
৬
১৩
৪৫
এনেক্সর ২
১) সোসিএল জস্তিস অমসুং ইম্পাৱর্মেন্ত বিভাগ
মমাংগী চহি ৫দা এস.সি.নচিংবা মহৈরোইশিংগী নেস্নেল ওভর্সীস স্কোলার্শিপ স্কিম (এন.ও.এস.)গীদমক্তা সরকারনা ফংখিবা অপুনবা এপ্লিকেসন মশিং:
মথং মনাও
খনবগী চহি
ফংখিবা এপ্লিকেসন
১
২০১৭-১৮
৪৮৭
২
২০১৮-১৯
৩৭৯
৩
২০১৯-২০
৪৬১
৪
২০২০-২১
৫৯৬
৫
২০২১-২২
৪৬২
এপ্লিকেসন ফংখিবদা জেন্দর অমসুং কোর্সকী ওইবা অকুপ্পা মরোলদি থমখিদ্রে।
২) ইম্পাৱর্মেন্ত ওফ পর্সন্স ৱিথ দিসএবিলিতীজ বিভাগ (দি./ও. ই.পি.দবল্যু.দি.)
ইং ২০১৬তগী হৌনা নাম্মা শোইবা মহৈরোইশিংগী নেস্নেল ওভর্সীস স্কোলার্শিপ স্কিমগীদমক্তা কোর্স অমসুং জেন্দরগী ওইনা সরকারনা ফংখিবা অপুনবা এপ্লিকেসন মশিং:
মথং মনাও
তমগদবা কোর্স
২০১৭-১৮
২০১৮-১৯
২০১৯-২০
২০২০-২১
২০২১-২২
অপুনবা
নুপা
নুপী
নুপা
নুপী
নুপা
নুপী
নুপা
নুপী
নুপা
নুপী
নুপা
নুপী
১
ইঞ্জনিয়রিং অমসুং মেনেজমেন্ত
৪
২
৩
০
৪
০
৪
২
৯
০
২৭
৫
২
প্যুর সাইন্স অমসুং এপ্লাইদ সাইন্স
১
০
০
০
০
১
০
১
১
২
৫
৫
৩
এগ্রিকলচর সাইন্স অমসুং মেদিসিন
১
০
১
০
০
০
০
০
১
১
৪
২
৪
কম্মর্স, একাউন্তিং ফাইনান্স
০
০
০
০
০
০
০
০
১
০
১
০
৫
লো অমসুং ফাইন আর্ত য়াওনা হ্যুমেনিতী অমসুং সোসিএল সাইন্স
২
০
১
০
২
১
২
১
৩
১
১৩
৪
অপুনবা
৮
২
৫
০
৬
২
৬
৪
১৫
৪
৫০
১৬
অপুনবা
১০
৫
৮
১০
১৯
৬৬
ৱাফম অসি সোসিএল জস্তিস অমসুং ইম্পাৱর্মেন্তকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী এ. নরায়নস্বামীনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।