Prime Minister's Office
PM interacts with Indian Contingent bound for Commonwealth Games 2022
“Today, the spirit of players like you is high, the training is also getting better and the atmosphere in the country towards sports is also tremendous”
“The goal is to see the tricolor flying high, to hear the national anthem being played”
“The athletes are going to the Commonwealth Games at a time when the country is celebrating 75 years of independence”
“You all have trained well, trained with the best facilities in the world. This is the time to incorporate that training and your will power”
“What you have achieved so far is definitely inspiring. But now you have to look afresh, towards new records”
20 JUL 2022 12:02PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with the Indian contingent bound for the Commonwealth Games (CWG) 2022 today via video conferencing. The interaction was attended by both athletes as well as their coaches. Union Minister for Youth Affairs & Sports and Information & Broadcasting Shri Anurag Singh Thakur and Secretary for Sports were also present.
The Prime Minister wished the Indian contingent for Commonwealth Games on International Chess day. The Chess Olympiad is also taking place from 28 July in Tamil Nadu. He wished them for making India proud, as their predecessors did before. He informed that more than 65 athletes are participating in Commonwealth for the first time and he wished them to make a tremendous impact. He advised them to “play with all your heart, play hard, play with full force and will play without any stress”.
During the interaction, the Prime Minister enquired from Shri Avinash Sable, an athlete from Maharashtra, about his life experience of coming from Maharashtra and working in the Indian Army in Siachen. He said that he got to learn a lot from his 4 years stint in the Indian Army. He said that discipline and training he received from the Indian Army would help him shine in whichever field he would go. The PM asked him why he chose the steeplechase field while working in Siachen. He said steeplechase is all about crossing obstacles and he received similar training in the Army. The PM asked about his experience of losing weight so fast. He said that the Army motivated him to join sports and he got extra time to train himself and this helped in losing weight.
The Prime Minister further went on to speak with Achinta Sheuli, a weightlifter in the 73 kg category who hails from West Bengal and asked him how he manages to strike a balance between his peaceful nature and the power of weightlifting in his sport. Achinta said that he has a regular yoga routine that helps him calm the mind. The PM asked him about his family to which Achinta replied that he has his mother and elder brother who support him through all the highs and lows. The Prime Minister also enquired about how he deals with the injury issues that come with the sport. Achinta replied that injuries are a part of the game and that he nurses them very carefully. He further added that he analyses his mistakes that led to the injury and makes sure that they are not repeated in the future. The Prime Minister wished him good luck for his endeavours and also praised his family, especially his mother and brother for making sure that all needs of Achinta were met that got him where he is today.
The Prime Minister interacted with Ms Treesa Jolly, a badminton player from Kerala. PM enquired how she chose badminton when Kannur where she comes from is popular for football and farming. She said that her father motivated her to take the sport. PM enquired about her friendship with Gayathri Gopichand and partnership on field. She informed that a good friendship bond with her field partner helps in her sport. The PM also asked about her plans for celebration while coming back.
The Prime Minister interacted with Ms Salima Tete, a hockey player from Jharkhand. The PM asked about the journey of her and her father in the field of hockey. She said that she was inspired seeing her father play hockey. The PM asked to share her experience of playing in Tokyo Olympics. She said that she was motivated by the interaction she had with the PM before going to Tokyo.
The Prime Minister interacted with Sharmila, a para athlete in shotput from Haryana. The PM asked her about her inspiration to start a career in sport at the age of 34 and also grabbing a gold medal in only two years time. Sharmila said that she has had an interest in sports since childhood but due to the family’s financial condition she was married at an early age, and had to face atrocities at the hands of her husband. She and her two daughters had to fall back on her parents for six years. Her relative Tekchand Bhai, who was a flag bearer supported her and trained her for vigorously for eight hours a day. The PM went on to ask about her daughters and said that she is a role model for the entire nation and not just for her daughters. Sharmila further added that she wanted her daughter to join sports and contribute to the nation. The PM also enquired about her coach Tekchand Ji who is a former paralympian to which Sharmila replied that he has been her inspiration throughout her career. It was his dedication towards Sharmila’s training that got her to compete in sports. The Prime Minister remarked that others would have given up at the age at which she started her career and then congratulated her for her success and wished her good luck for the Commonwealth Games.
The Prime Minister interacted with Shri David Beckham, a cyclist from Andaman and Nicobar. PM asked whether he had passion for football as he shares the name of a legendary footballer. He said that he had passion for football but the infrastructure in Andaman didn’t allow him to pursue the sport. PM asked how remained motivated to pursue this sport for so long. He said that people around him motivated a lot. PM asked how Khelo India helped him. He said that his journey started with Khelo India and PM speaking about him in Mann ki Baat motivated him further. PM praised him for staying motivated even after loss of his father to Tsunami and lose of his mother too soon after.
Addressing the sportspersons after the interaction, the Prime Minister said that he was not able to meet them in person due to him being preoccupied with Parliament despite wanting to do so. He promised them that he would meet them when they come back and their victory can be celebrated together.
The Prime Minister said the current period is in a way the most important period in the history of Indian sports. Today, the spirit of players is also high, the training too is getting better and the atmosphere in the country towards sports is also tremendous. All of you are climbing new peaks, making new peaks, he said.
To those who are entering the big international arena for the first time, the Prime Minister said that only the arena has changed but not the spirit and stubbornness for success. “The goal is to see the tricolor fluttering, to hear the national anthem being played. That's why don't take pressure, make an impact with a good and strong game”, he added.
The Prime Minister remarked that the athletes are going to the Commonwealth Games at a time when the country is celebrating 75 years of independence and that the athletes will showcase their best performance which will be a gift for the country. It should not matter who the adversary is. The PM said that all the athletes have trained well and with the best facilities in the world and urged them to remember the training and rely on the will power. The Prime Minister further said that what the athletes have achieved is definitely inspiring but they should now aim to create new records and give their best for the country and countrymen.
The interaction by the Prime Minister is a part of his continuous endeavour to motivate athletes ahead of their participation in major sporting events. Last year, Prime Minister interacted with the Indian athletes’ contingent bound for the Tokyo 2020 Olympics and the Indian para-athletes’ contingent for the Tokyo 2020 Paralympic Games.
Even during the sporting events, Prime Minister took a keen interest in the athletes' progress. On many occasions, he personally rang up athletes to congratulate them on their success and sincere efforts, while motivating them to do better. Further, upon their return to the country, the Prime Minister also met and interacted with the contingent.
The CWG 2022 is scheduled to be held in Birmingham from 28th July till 08th August 2022. A total of 215 athletes, participating in 141 events across 19 sporting disciplines, will represent India in the CWG 2022.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা কম্মনৱেল্থ গেমস ২০২২গীদমক চৎকদৌরিবা ইন্দিয়ন কন্তিঞ্জেন্তগা ৱারী শাখ্রে
“ঙসি, শান্নরোয়শিংদা থৌনা য়াম্না লৈরে, ত্রেনিংসু ফবা হেনগৎলক্লি অমসুং স্পোর্তসকী মাইকৈদা লৈবাক অসিনা খল্লিবা ৱাখল্লোন অসি চাউখৎলক্লি”
“পান্দম অদুদি মচু অহুমগী ফিরাল পাইবা উবা ফংবা, নেস্নেল এনথেম তাবা ফংবনি”
“শান্নরোয়শিংনা লৈবাক অসিনা নীংতম্বা ফংবগী চহি ৭৫ শুরকপা মতমদা কম্মনৱেল্থ গেমস য়াওবা চৎকদৌরি”
“নখোয় পুম্নমক নীংথিনা ত্রেন তৌখি, মালেমগী খ্বাইদগী ফবা ফেসিলিতীশিংগা লোয়ননা ত্রেন তৌখি। ত্রেনিং অদু অমসুং নখোয়গী অখাং কনবগী শক্তি অদু শীজিন্নবগী মতম ওইরে”
“হৌজিক ফাওবদা নখোয়না ফংলকখিবা অসি য়াম্না ফীদম্নফম ওই অদুবু হৌজিক নখোয়না নৌনা হৌবা, অনৌবা রেকোর্দশিং থম্বা তাই”
20 JUL 2022 12:02PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা কম্মনৱেল্থ গেমস (সি.দবল্যু.জি.) ২০২২গীদমক চৎকদৌরিবা ইন্দিয়ন কন্তিঞ্জেন্তগা ৱারী শাখ্রে। ৱারী শাবা অসিদা শান্নরোয়শিং লোয়ননা মখোয়গী কোচশিংসু শরুক য়াখি। থৌরম অসিদা কেন্দ্রগী য়ুথ এফিয়র্স এন্দ স্পোর্তস অমসুং ইনফোর্মেসন এন্দ বোর্দকাস্তিং মন্ত্রী, শ্রী অণুরাগ সিংহ থাকুর অমসুং স্পোর্তস সেক্রেতরীনা শরুক য়াখি।
ইন্তর্নেস্নেল চেস দেনা লাকপদা কম্মনৱেল্থ গেমসকী ইন্দিয়ন কন্তিঞ্জেন্তদা প্রধান মন্ত্রীনা য়াইফ পাউজেল পীখি। জুলাই ২৮দা তামিল নাদুদা চেস ওলিম্পিয়দসু পাঙথোক্কনি। মখোয়গী মমাং লৈরম্বা মীওইশিংনা ভারতকী মীংচৎ পুরকখিবা অদুগুম্না মখোয়নসু পুরক্নবা য়াইফ-মঙ্গোল পীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি অহানবা ওইনা কম্মনৱেল্থতা শান্নরোয় ৬৫ হেনবনা শরুক য়াগদৌরি অমসুং মখোয়না অচৌবা মাইপাক্নবা মহাক্না য়াইফ-মঙ্গোল পীখি। মখোয়দা মহাক্না পাউতাক পীরদুনা হায়খি, “পুক্নিং হকচাং চংনা শান্নৌ, কন্না শান্নৌ, পাঙ্গল পুম্বা পুথোক্তুনা শান্নৌ অমসুং ৱাখল ৱাবা তৌদনা শান্নগদনি”।
ৱারী-ৱাতাই শাবা অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা মহারাস্ত্রদগী শান্নরোয় শ্রী অভিনাশ সবলেদা মহারাস্ত্রদগী হৌরকখিবা অমসুং সিয়াচিন্দা তাদুনা ইন্দিয়ন আর্মীদা থবক তৌরম্বগী মহাক্কী পুন্সিগী অৱা নুংঙাইগী মতাংদা হংখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্না ইন্দিয়ন আর্মীদা তেন্না চহি ৪ থবক তৌরমখিবা অসিদগী য়াম্না তমশিনবা ফংখি। মহাক্না হায় ইন্দিয়ন আর্মীদগী ফংখিবা দিস্সিপ্লিন অমসুং ত্রেনিং অদুনা মহাক্না চংশিল্লিবা লম অমা হেক্তদা ঙানথোইবদা মতেং ওইরগনি। পি.এম.না মহাক্না সিয়াচেন্দা থবক তৌরগা করিগীদমক স্তীপলচেস ফিল্দ খল্লিবনো হংখি। মহাক্না হায় স্তীপলচেস অসি অপনবশিং লান্থোকপগা মরী লৈনৈ অমসুং মহাক্না আর্মীদা মসিগা মান্নবা ত্রেনিং ফংখি। পি.এম.না মহাক্না য়াম্না থুংনা অরুম্বা হন্থহল্লিবা অসিগী মতাংদা মহাক্কী অৱা-নুংঙাই অদু শিয়র তৌনবা হায়খি। মসিগী পাউখুমদা মহাক্না হায়, আর্মীনা মহাকপু স্পোর্তস য়াওনবা ইথিল পীখি অমসুং মহাক মশাবু ত্রেন তৌজনবা অহেনবা মতম পীবিখি অমসুং মসিনা মহাক্কী অরুম্বা হন্থবদা মতেং ওইখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ৱেস্ত বেঙ্গলদগী হৌরকখিবা কেজি ৭৩ কেতগোরীগী ৱেতলিফতর, অচিন্তা শিউলিগা মখা তানা ৱারী শাখি অমসুং মঙোন্দা মহাক্কী ইংতপ্পা মতৌ অমসিং মহাক্কী স্পোর্তকী ৱেতলিফতিংগী শক্তি অসিগী মরক্তা করম্না খল কাইদনা থম্বগে হংখি। অচিন্তানা হায়খি মদুদি মহাক্না চাং নাইনা য়োগ তৌই মসিনা মহাক্কী ৱাখল ইংনা থম্বদা মতেং পাংই। পি.এম.না মহাক্কী ইমুং-মনুংগী মরমদা হংখি মদুদু পাউখুম পীরদুনা অচিন্তানা হায়খি মহাক্কী মমা অমসুং মহাক্কী ময়াম্বনা অৱা নুংঙাই অনিমক্তা মহাকপু শৌগৎপীখি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্না স্পোর্তস শান্নবদা অশোক-অপন য়াওরকপা অদু করম্না থেংনবগে হংখি। অশোক-অপন হায়বা অসি গেমগী শরুক অমনি অমসুং মখোয়বু মহাক্না য়াম্না চেকশিন্না য়েংশিল্লি হায়না অচিন্তানা পাউখুম পীখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়, অশোক-অপন থোকহল্লিবা মহাক্কী অশোইবশিং অদু মহাক্না এনালাইস তৌই অমসুং তুংদা মদু অমুক হন্না শোইদনবা হোৎনৈ। মহাক্কী তুংগী পুন্সিগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা মঙোন্দা য়াইফ-মঙ্গোল পীখি অমসুং মথৌ তাবা পুম্নমক থুংহন্দুনা অচিন্তানা ঙসি মফম অসি য়ৌবা ঙমলকপা অসিগীদমক মহাক্কী ইমুং-মনুং মরু ওইনা মহাক্কী মমা অমসুং মহাক্কী ময়াম্ববু থাগৎপা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা কেরালাদগী বেদমিন্তন শান্নরোয় কুমারি ত্রীসা জোল্লীগা ৱারী শাখি। মহাক্না হৌরকখিবা কন্নুর অসি ফুতবোল অমসুং লৌউ-শিংউগীদমক মমিং চৎলি অদুগা মহাক্না করিগীদমক বেদমিন্তন খল্লিবনো হায়না পি.এম.না হংখি। মহাক্কী মমানা স্পোর্ত অসি শান্ননবগীদমক মঙোন্দা ইথিল পীখি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। পি.এম.না ফিল্দ অসিদা মহাক্কী গায়াত্রি গোপিচান্দ অমসুং মখোয়গী পার্তনরশিপকী মরমদা হংখি। মদুদা মহাক্না হায়খি মহাক্কী ফিল্দ পার্তনরগা মহাক্কী অফবা মরুপ ওইবগী মরী থম্বা অসিনা মহাক্কী স্পোর্ত্তা মতেং পাংই। পি.এম.না মহাক্না হল্লক্লবা মতুংদা নুংঙাইবা ফোঙদোকপদা করি-করি তৌগনি হায়না খনবগে হায়নসু হংখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঝারখন্দদগী হোক্কী শান্নরোয়, কুমারি সলিমা তেতেগা ৱারী শাখি। পি.এম.না হোক্কীগী লমদা মহাক অমদি মহাক্কী মপাগী খোঙচৎকী মতাংদা হংখি। মহাক্না হায়খি, মহাক্কী মপানা হোক্কী শান্নবা উবদা মঙোন্দা ইথিল পোকখি। পি.এম.না মঙোন্দা তোকিও ওলিম্পিক্সতা শান্নরুবগী অৱা নুংঙাই পাউদম্নবা হায়খি। মহাক্না হায়খি তোকিও চৎলমদাইদা পি.এম.গা মরী শাখিবা অদুনা মঙোন্দা ইনোৎ হাপখি।
মন্ত্রীনা হরিয়ানাদগী শোতপুৎ শান্নবা পেরা এথলিত শর্মিলাগা ৱারী শাখি। পি.এম.না মহাক্না চহি ৩৪ শুরকপদা স্পোর্ত্তা কেরিয়র শেম্নবা ইথিল অসি করম্না ফংলকখিবগে অমসুং শুপ্নগী চহি অনিগী মনুংদা গোল্দ মেদল অনি লৌরকপা ঙম্বা অসিগী মতাংদা হংখি। শর্মিলানা হায়খি মদুদি মহাক্না অঙাং ওইরিঙৈ মতমদগী হৌনা স্পোর্তসতা থৱায় য়াওরকখি অদুবু ইমুংগী শেল-থুমগী ফীভমনা মরম ওইদুনা মহাক চহি নৌনা লুহোংবা তাখি অমসুং মহাক্কী মপুরোইবগী মীওৎ-মীনৈ খাংবা তাখি। মহাক অমসুং মহাক্কী মচানুপী অনিনা মহাক্কী মপালদা হল্লক্তুনা চহি তরুক লৈবা তাখি। মহাক্কী মরী মতা তেকচান্দ ভাইনানা মহাকপু শৌগৎপীখি অমসুং নোংমদা পুং নিপান চংনা কন্না ত্রেন তৌখি। পি.এম.না মহাক্কী মচানুপীশিংগী মরমদা হংখি মদুদা মহাক্না হায়খি মহাক্কী মচানুপীশিংগী খক্তা নত্তা মহাক অসি লৈবাক পুম্বগী ওইনা ফীদম্নফম ওইবা মীশক অমনি। শর্মিলানা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি মহাক্না মহাক্কী মচানুপীবু স্পোর্তসতা চংহনবা অমসুং লৈবাক অসিগীদমক শরুক তমহনবা পাম্মি। পি.এম.না হান্নগী পেরামিম্পিয়ন ওইরম্বা মহাক্কী কোচ তেকচান্দজীগী মরমদা হংখি মদুগী পাউখুম পীরদুনা শর্মিলানা হায়খি মহাক্কী কেরিয়র অসিদা তেকচান্দনা মঙোন্দা ইথিল পীখি। শর্মিলাগী ত্রেনিং তৌবদা মহাক্না থৱায় হকচাং য়ানা তৌখিবা অদুনা ঙসি মহাক্না স্পোর্তসতা অথোই-অহেন তানবা ফংলিবনি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী চহি অসিদা অতোপ্পনা ওইরম্বা তারবদি মাইথিরে খন্না তুংহল্লমগনি হায়না ফোঙদোকখি অমসুং মহাক্কী মাইপাকপা অদুগীদমক থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা পাঙথোক্কদৌরিবা কম্মনৱেল্থ গেমসকীদমক মঙোল পীনবীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা অন্দমান অমসুং নিকোবরদগী সাইক্লিস্ত শ্রী দেবিদ বেকখমগা ৱারী শাখি। পি.এম.না মহাক্কী মমিংগা মমিং লৈরবা ফুতবোল শান্নরোয়গা মান্নবা অসিদা মহাক্না ফুতবোলগী অপাম্বা লৈবরা হংখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্না ফুতবোল পামজরবসু অন্দমান্দা লৈরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিনা মহাক্না পাম্লিবা মশান্না অদু শান্নবা ঙমহনখিদে। মশান্না অসি শান্নবগী ইথিল অসি করম্না ইথিল পোকখিবগে হায়না পি.এম.না হংখি। মহাক্কী অকোইবদা লৈরিবা মীওইশিংনা মঙোন্দা য়াম্না ইথিল পীবীখি হায়না খুমখি। পি.এম.না খেলো ইন্দিয়ানা মঙোন্দা করম্না মতেং পাংখিবগে হংখি। মহাক্না হায়খি মহাক্কী খোঙচৎ অসি খেলো ইন্দিয়াদগী হৌখি অমসুং পি.এম.না মন কী বাত্তা মহাক্কী মরমদা ৱা ঙাংখিবা অদুনা মঙোন্দা হেন্না ইনোৎ হাপখি। পি.এম.না সুনামিনা মরম ওইদুনা মহাক্কী মপা লৈখিদবা অমসুং মদুগী মতুং ইকান-কান্নদনা মহাক্কী মমা অমুক লৈখিদ্রবসু মহাক্না থৌনা হনখিদবা অদুগীদমক মহাকপু থাগৎখি।
ৱারী শারবা মতুংদা শান্নরোয়শিংদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা পার্লিয়ামেন্তগী ওইবা থবক লৈখিবনা মহাক্না উনবা পাম্লবসু মখোয়গা হকথেংননা উনবা ফংখিদ্রে হায়না ফোঙদোকখি। মখোয়না হল্লকপদা মহাক্না মখোয়গা শোইদনা উনগনি অমসুং মখোয়গী মাইপাকপা অদু পুন্না নুংঙাইবা ফোঙদোকমিন্নগনি হায়না থাজবা পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌজিক লৈরিবা মতম অসি ভারতকী স্পোর্তসকী পুৱারীদা য়াম্না মরু ওইবা তাঙ্কক অমনি। ঙসি শান্নরোয়শিংদা থৌনা য়াম্না লৈরে, ত্রেনিংসু ফবা হেনগৎলক্লি অমসুং স্পোর্তসকী মাইকৈদা লৈবাক অসিনা খল্লিবা ৱাখল্লোন অসি চাউখৎলক্লি। নখোয় পুম্নমক্না অনৌবা পনখৈ তম্না চংশিল্লি, অনৌবা পনখৈ য়ৌবা ঙম্লি, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
অহানবা ওইনা অচৌবা ইন্তর্নেস্নেল এরেনাদা চংলিবা মীওইশিংগী ওইনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি এরেনা হোংলবসু মাইপাক্নবগী থৌনা অমসুং অখাংকনবা অদুদি হোংদে। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি, “পান্দম অদুদি মচু অহুমগী ফিরাল পাইবা উবা ফংবা, নেস্নেল এনথেম তাবা ফংবনি। মরম অসিনা ঐখোয়না প্রেসর লৈহনগনু, অফবা অমসুং ফজবা গেম অমা ওইহন্দুনা শাফু পীয়ু”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি শান্নরোয়শিংনা লৈবাক অসিনা নীংতম্বা ফংবগী চহি ৭৫ শুরকপা মতমদা কম্মনৱেল্থ গেমস য়াওবা চৎকদৌরি অমসুং শান্নরোয়শিংনা মখোয়গী খ্বাইদগী ফজবা পর্ফোর্মেন্স উৎতুনা লৈবাক অসিগীদমক খুদোল অমা পীরগনি। লম্বা তৌনরিবা অদু কনানো হায়বগী মথৌ তাদে। পি.এম.না হায়খি শান্নরোয় পুম্নমক নীংথিনা ত্রেন তৌরে অমসুং মালেমগী খ্বাইদগী ফবা ফেসিলিতীশিং ফংহনখি অমসুং মখোয়না ত্রেনিং অদু নীংশিংনবা অমসুং মখোয়গী অখাং কনবগী শক্তিগী মপাল তাংনবা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি মদুদি শান্নরোয়শিংনা ফংলকখিবা অসি য়াম্না ফীদম্নফম ওই অদুবু মখোয়না হৌজিক্তি লৈবাক অসিগী অমদি ইরৈবাকচাশিংগীদমক অনৌবা রেকোর্দশিং থম্নবা অমসুং মখোয়গী খ্বাইদগী ফজবা পর্ফোর্মেন্স উৎনবা পান্দম থম্বা তাই।
প্রধান মন্ত্রীগা ৱারী শারিবা অসি অচৌবা স্পোর্তিং ইভেন্তশিংদা মখোয়না শরুক য়াদ্রিঙৈ মাংওইননা শান্নরোয়শিংদা ইথিল পীনবগী মহাক্কী মখা চত্থরকপা খোঙথাংগী শরুক অমনি। মমাং চহিদা প্রধান মন্ত্রীনা তোকিও ২০২০ ওলিম্পিক্স চৎকদবা ইন্দিয়ান এথলিৎস কন্তিঞ্জেন্ত লোয়ননা তোকিও ২০২০ পেরালিম্পিক্সকী ইন্দিয়ন পেরা-এথলিৎত কন্তিঞ্জেন্তগা লোয়ননা ৱারী শাখি।
স্পোর্তিং ইভেন্তশিংগী মনুংদা ফাওবা প্রধান মন্ত্রীনা শান্নরোয়শিংফী ওইরিবা ফীভমদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংখি। থেংখাং কয়াদা মহাক্না শান্নরোয়শিংনা মাইপাকপা অমসুং থমোয় শেংনা হোৎনখিবশিংদা মখোয়দা ফোন তৌদুনা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি লোয়ননা মখোয়না হেন্না নীংথিনা পর্ফোর্ম তৌনবা ইথিল পীখি। মখা তানা লৈবাক অসিদা মখোয়না হল্লকপদা প্রধান মন্ত্রীনা কন্তিঞ্জেন্তগা উন্নখি অমসুং ৱারী শাখি।
সি.দবল্যু.জি. ২০২২ অসি জুলাই ২৮দগী ওগস্ত ০৮, ২০২২ ফাওবা বরমিংহমদা পাঙথোক্কনি। স্পোর্তিং দিস্সিপ্লিন ১৯দা ইভেন্ত ১৪১দা শরুক য়ারিবা পুন্না শান্নরোয় ২১৫না সি.দবল্যু.জি. ২০২২দা ভারতকী মহুৎ শিনগনি।