Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Various activities/programmes organised across the country on the 3rd day of the “Kisan Bhagidari Prathmikta Hamari” Campaign under Azadi Ka Amrit Mahotsav
Ministry of Agriculture & Farmers welfare through National Bee Board (NBB) has conducted a National Conclave on “Wild and Forest Honey” with collaboration of Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India Limited (TRIFED)
A three day Virtual Trade Fair on Coconut Products show casing a variety of diversified processed products from different parts of coconut was kick started as part of the programme
28 APR 2022 5:54PM by PIB Delhi
“Kisan Bhagidari Prathmikta Hamari” Campaign under Azadi Ka Amrit Mahotsav has commenced from 25th April and will be organized till 30thApril, 2022 to create the awareness on various schemes and their benefits for the farming community across the country. Ministry of Agriculture & Farmers welfare through National Bee Board (NBB) has conducted a National Conclave on “Wild and Forest Honey” with collaboration of Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India Limited (TRIFED). Sweet Revolution has enabled the tribal beekeepers to fetch a price 1.5 to 2 times more than earlier one. 100 FPOs of Beekeepers/ Honey Producers have been identified by NBB, out of these, 14 FPOs have been allotted to TRIFED which are promoting production of wild honey through its “Van Dhan Programme” being implemented in 27 States and 307 Districts.
Ministry of Agriculture & Farmers Welfare has organized special Campaign through Farm Machinery Training and Testing Institutes at Budhni, Hisar, Anantapur & Biswanath Chariali. In this programme, various agricultural machinery equipments were demonstrated. In addition, there was an interface between Innovators & Industry through webinar at Northern Region Farm Machinery Training and Testing Institute, Hisar (Haryana).
Considering the nutritional aspect, a special programme in the name of Nutri-Cereals has been included in National Food Security Mission to promote the nutri cereal crops. With the initiatives of Govt. of India, the United Nations has declared the year 2023 as the International Year of Millets. In Jute crop, demonstration and farmers training on improved Jute production technology were also organized at West Bengal.
Minister for Agriculture, Government of Tripura inaugurated the programme along with the inauguration of office building cum Farmers Training Centre in the Demonstration cum seed production farm of the Coconut Development Board at Tripura. Shri. K Shanmugasundaram, MP, Pollachi constituency inaugurated the Centre of Excellence at Dhali, Tamilnadu. A three day Virtual Trade Fair on Coconut Products show casing a variety of diversified processed products from different parts of coconut was also kick started as part of the programme . A State / District / Block level seminar was organized at Kavarathi where 200 tribal women participated in the programme.
Directorate of Cashewnut and Cocoa Development in association with Keladi Shivappa Nayaka University of Agricultural and Horticultural Sciences, Shimoga organised a mega Cashew and Cocoa Fair at KNUAHS campus, Navile, Shimoga. The stake holders CAMPCO, Cadbury and development departments participated in the programme. An exhibition was also arranged depicting live products of cashew and cocoa, activities of MIDH etc.
ICAR Institutes have organized various events at more than 70 ICAR Research Institutes which witnessed participation of more than 25,000 farmers & agri-entrepreneurs. Farmers- scientist interaction on Bhartiya Prakritik Krishi Paddhati, Natural & Organic farming, promotion of pulses & oilseeds, promotion of diversification through introduction of high value crops & integration of horticulture, livestock and fish besides bio-fortified crops were organized by various institutes. Besides Kisan melas, farmer scientist interaction, animal health camps, exhibitions and visits to different demonstration units by the farmers were also organized by different institutes. Various events on Millets including farmer- scientist-startup interactions were organized at farm and village locations. The startups shared their entrepreneurial experiences regarding innovative machines developed by his startup and offered them to farmers at economical price. Interactions were also held on the processing and marketing related to millet-based products and the increasing demand from the public in consuming millets to encourage farmers to cultivate millet crops. The ‘Kisan Bhagidari Prathmikta Hamari’ campaign organized by ICAR was successful with participation from farmers, startups, FPO’s and other stakeholders.
Ministry of Rural Development organized a webinar on integrated watershed development, its contribution towards sustainable utilization of natural resources, enhancing livelihood and incomes of farmers and DAY-NRLM organised a lecture and shared the experiences of Agriculture/Animal Husbandry sakhis.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
অজাদি কা অমৃত মহোৎসবকী মখাদা পাংথোকপা কেম্পেন “কিসান ভগিদারী প্রথমিক্তা হমারি”গী ৩শুবা নুমিৎতা লৈবাক শিনবা থুংনা থবক-থৌরম/প্রোগ্রামশিং কায়া অমা শিনখ্রে
নেস্নেল বী বোর্দ (এন.বি.বি.)গী খুৎথাংদা এগ্রীকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়র মন্ত্রালয়না ত্রাইবেল কোওপরেতিব মার্কেতিং দিবলপমেন্ত ফেদেরেসন ওফ ইন্দিয়া লিমিতেদ (ত্রিফেদ)কা লোয়ননা খুৎশম্নদুনা “ৱাইল্দ এন্দ ফোরেস্ত হনী”গী মথক্তা নেস্নেল কনক্লেব অমা শিনখ্রে
কোকুনৎ প্রদক্ত শোগী নুমিৎ হুম্নিগী ওইবা ভর্চুএল ত্রেদ ফেয়রগী থৌরম অসিগী শরুক ওইনা মফম কয়াদগী য়ুবীগী মখল কয়া থোক্না খায়দোক্তুনা লীবা পোত্থোকশিং উৎতুনা হৌদোকখি
28 APR 2022 5:54PM by PIB Imphal
Content:
অজাদি কা অমৃত মহোৎসবকী মখাদা পাংথোকপা কেম্পেন “কিসান ভগিদারী প্রথমিক্তা হমারি” অসি এপ্রিলগী ২৫দগী হৌদোকখ্রে অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা লৌমীশিংগী কাংলুপ্তা স্কীম কয়া অমা লৈরিবা অমসুং মসিগী কান্নবশিংগী মরমদা খঙহন্নবা ২০২২গী এপ্রিলগী ৩০ ফাওবা শিনগনি। নেস্নেল বী বোর্দ (এন.বি.বি.)গী খুৎথাংদা এগ্রীকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়র মন্ত্রালয়না ত্রাইবেল কোওপরেতিব মার্কেতিং দিবলপমেন্ত ফেদেরেসন ওফ ইন্দিয়া লিমিতেদ (ত্রিফেদ)কা লোয়ননা খুৎশম্নদুনা “ৱাইল্দ এন্দ ফোরেস্ত হনী”গী মথক্তা নেস্নেল কনক্লেব অমা শিনখ্রে। ত্রাইবেলগী খোই লোইবশিংদা হান্নদগী শরুক ১.৫দগীনা ২ ফাওবা মমল ফংবা ঙম্নবা স্বীত রিবোলুসন পীরি। খোই লোইবা/খোইহী শুম্বা এফ.পি.ও. ১০০ এন.বি.বি.না শকখঙলে, মসিগী মনুংদা এফ.পি.ও. ১৪দি ত্রিফেদনা লৌশিনখ্রে হায়রিবা অসিনা রাজ্য ২৭ অমসুং দিস্ত্রীক্ত ৩০৭দা হাপ্লিবা “বান ধন প্রোগ্রাম’গী খুৎথাংদা লমলক্কী খোইহী পুথোক্নবা পুক্নিং থৌগৎলি।
এগ্রীকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়র মন্ত্রালয়না বুধনি, হিসার, অনন্তপুর অমসুং বিস্বানাথ চারিয়ালিদা ফার্ম মেচিন্নরী ত্রেনিং অমসুং তেস্তিং ইন্সতিত্যুৎকী মখাদা অখন্নবা কেম্পেন শিল্লি। প্রোগ্রাম অসিদা, এগ্রীকলচরেল মেচিন্নরীগী খুলায় কয়া অমা উৎখি। মসিগী মথক্তা, হিসার (হরিয়ানা)গী নোর্দর্ন রিজন ফার্ম মেচিনরী ত্রেনিং অমসুং তেস্তিং ইন্সতিত্যুৎতা ৱেবিনারগী খুৎথাংদা ইনোভেতরশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মরক্তা উনবগী থৌরম অমা পাংথোকখি।
চিঞ্জাক্কী মায়কৈরোমদা য়েংদুনা, ন্যুত্রি সেরিয়েল মহৈ-মরোংশিং চিংখৎনবা নেস্নেল ফুদ সেক্যুরিতী মিসনদা য়াওনবা ন্যুত্রি-সেরিয়েল কৌবা মিংদা অখন্নবা প্রোগ্রাম অমা য়াওহল্লি। ভারত সরকারনা লৌখৎপা খোঙথাংগা লোয়ননা, য়ুনাইতেদ নেসন্না ২০২৩ চহি অসি ইয়ার ওফ মিলেত হায়না লাওথোক্লি। জুতকী মহৈ-মরোংশিংগীদমক্তা, ৱেস্ত বেঙ্গালদা জুত পুথোকপগী তেক্নোলোজী হেন্না ফগৎনবা দেমোন্সত্রেসন অমসুং ফার্মরস ত্রেনিংসু শিনখি।
ত্রিপুরা সরকারগী এগ্রীকলচর মন্ত্রীনা ত্রিপুরাদা কোকুনৎ দিবলপমেন্ত বোর্দকী ওফিস বিল্দিং লোয়ননা ফার্মরস ত্রেনিং সেন্তর ইন দ দেমোন্সত্রেসন লোয়ননা মরু পুথোকপা ফার্ম শঙ্গাবগা লোয়ননা থৌরমশিং হৌদোকখি। পোল্লাচি কন্সতিত্যেন্সীগী এম.পি. শ্রী কে. শান্মুগাসুন্দরম্না তামিল নাদুগী ধালিদা সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স শঙ্গাখি। মফম কয়াদগী য়ুবীগী অখন্ননা লীবা পোত্থোক কয়াগী কোকুনৎ প্রদক্ত শোগী নুমিৎ হুম্নিগী ভর্চুএল ত্রেদ ফেয়রনা থৌরম অসিগী শরুক ওইনা হৌদোকপসু ওইখি। থৌরম অসিদা ত্রাইবেল নুপী ২০০রোম শরুক য়াবা রাজ্য/দিস্ত্রীক্ত/ব্লোক্কী থাক্তা সেমিনার অমা কবারথীদা শিনখি।
আই.সি.এ.আর. ইন্সতিত্যুৎনা আই.সি.এ.আর. ইন্সতিত্যুৎ ৭০হেন্না হায়রিবা অসিদা শরুক য়াবা ফার্মরশিং অমসুং এগ্রী-ওন্ত্রোপ্রিন্যুর ২৫,০০০দগী হেন্না য়াওদুনা থৌরম কয়া অমা শিনখি। ভারতিয়্য প্রক্রিতিক কৃশি পদ্ধতি, মহৌশাগী ওইবা অমসুং ওর্গানিক ফার্মিং, হৱাই-চেংৱাই অমসুং থাওমরুদা পুখৎপা, অনৌবা মহৈ মরোং, য়ুমদা য়োকপা শা অমসুং ঙানচিংবা অদুগী মথক্তা বাইও-ফোর্তিফাইদ তৌরবা মহৈ-মরোংগী মথক্তা ফার্মরশিং – সাইন্তিস্ত উনবা অমা ইন্সতিত্যুৎ কয়ানা শিনখি। মসিগী মথক্তা, কিসান মেলাশিং, ফার্মর সাইন্তিস্ত উনবা, শাশিংগী হেলথ কেম্পশিং, লৌমীশিংনা একজিবিসন অমসুং দেমোন্সত্রেসন য়ুনিৎ কয়াদা চৎপগী ইন্সতিত্যুসন কয়ানা শিনখ্রে। ফার্মর-সাইন্তিস্ত-স্তার্ত অপ ইন্তরেক্সন য়াওনা মিলেত্তা থৌরম কয়া অমা ফার্ম অমসুং খুঙ্গংশিংদা শিনখি। স্তার্তঅপশিংনা মখোয়গী অনৌবা মেচিনশিংগা মরী লৈননবা ওন্ত্রোপ্রিন্যুরশিংদা থেংনরকপশিং শিয়র তৌখি অমসুং ফার্মরশিংদা অহোংবা মমলদা পীখি। মিলেতকী য়ুম্ফম ওইবা পোত্থোক্কী মার্কেতিং অমসুং লীবগী মরী লৈননা উনবা অমসু পাংথোকখি। আই.সি.এ.আর.না শিনখিবা ‘কিসান ভাগিদারি প্রথমিক্তা হমারি” কেম্পেন অসি লৌমী, স্তার্তঅপ, এফ.পি.ও.শিং অমসুং অতৈ স্তেকহোল্দরশিং শরুক য়াদুনা মায় পাক্না পাংথোকখি।
রুরেল দিবলপমেন্ত মন্ত্রালয়না ইন্তিগ্রেতেদ ৱাতরশেদ দিবলপমেন্ত, মসিনা মহৌশাগী লনদা লেঙদনা শিজিন্নবা লোমদা পীবা, পুন্সি মহিং ফগৎহনবা অমসুং লৌমীশিংগী ইনকম অমসুং দে-এন.আর.এল.এম. হায়বা অসিদা ৱেবিনার অমা লেকচর অমসুং এগ্রীকলচর/এনিমেল হজহেন্দরী সখীশিংনা থেনরকপা শিয়র তৌখি।