Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Disposal of Bio-Medical Wastes
07 APR 2022 6:21PM by PIB Delhi
The Central Pollution Control Board (CPCB) has issued separate guidelines under Bio-Medical Waste Management Rules, 2016in March, 2020 for “Handling, Treatment and Disposal of Waste Generated during Treatment/ Diagnosis/ Quarantine of COVID-19 Patients”.
These guidelines were circulated to States/ Union Territories (UTs) through concerned State Pollution Control Bodies/ Pollution Control Committees (SPCBs/ PCCs) for implementation as per the provisions of BMW Management Rules, 2016. The Ministry of Environment, Forest and Climate Change has also issued advisory to the States/ UTs for implementation of CPCB guidelines. The guidelines facilitate and streamline the segregation, collection, transport and disposal of COVID-19 waste and specify the duties of various stakeholders like healthcare facilities, sample collection centres, laboratories, quarantine centres/ camps/ home quarantine facilities, Common Biomedical Waste Treatment Facilities (CBWTFs), SPCBs/ PCCs and Urban Local Bodies (ULBs).
Public awareness material has also been shared with stakeholders to support them in management of BMW like BMW tool-kit, flyers on Do’s and Don’ts in BMW management, waste segregation posters, videos etc. The CPCB had also developed a mobile application namely ‘COVID19BWM’ to monitor the biomedical waste generation and treatment on daily basis.
The CPCB compiles nationwide data on BMW generation based on the Annual Report(s) submitted by SPCBs/ PCCs as per the provisions of BMWM Rules, 2016. Further, the COVID-19 BMW data is compiled through the COVID19BWM application. The State/ UT-wise COVID and non-COVID BMW generation data is annexed.
Annexure
State-wise COVID and non-COVID BMW Generation
S.No.
States/ Union Territory
Non-COVID Biomedical waste
Generation in Tons/day
(2020)
COVID19 BMW Generation
(May 2020 to March 2022
(Tons/day)
1
Andaman & Nicobar
0.54
0.183
2
Andhra Pradesh
25.03
58.67
3
Arunachal Pradesh*
0.35
0.243
4
Assam
8.24
4.48
5
Bihar
27.85
7.36
6
Chandigarh
5.73
10.88
7
Chhattisgarh
7.23
8.59
8
Daman-Diu &
Dadra-Nagar Haveli
0.45
0.059
9
Delhi
23.2
63.01
10
Goa
1.27
5.31
11
Gujarat
49.49
60.78
12
Haryana
19.22
40.7
13
Himachal Pradesh
3.55
9.35
14
Jammu and Kashmir
8.41
13.65
15
Jharkhand
5.94
3.17
16
Karnataka
82.6
70.76
17
Kerala
40.41
178.37
18
Ladakh
0.04
0
19
Lakshadweep
1.14
0.02
20
Madhya Pradesh
20.01
24.23
21
Maharashtra
82.15
107.5
22
Manipur
0.92
0.89
23
Meghalaya
1.56
3.94
24
Mizoram
0.86
1.6
25
Nagaland*
0.89
6.804
26
Odisha
15.3
34.38
27
Puducherry
4.36
10.63
28
Punjab
17
22.08
29
Rajasthan
18.91
10.31
30
Sikkim
0.48
19.24
31
Tamil Nadu
35.27
83.85
32
Telangana
23.81
17.85
33
Tripura
3.85
0.362
34
Uttarakhand
7.62
6.39
35
Uttar Pradesh
64.04
43.01
36
West Bengal
43.51
33.66
Total
651.23
962.31
(Source:CPCB)
This information was given by the Minister of State for Environment, Forest & Climate Change, Shri Ashwini Kumar Choubey in a written reply in Rajya Sabha today.

অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
বায়ো-মেদিকেল অরেমখাকশিং মফম চানা হুন্দোকপা
07 APR 2022 6:21PM by PIB Imphal
সেন্ত্রেল পোল্যুশন কন্ত্রোল বোর্দ (সি.পি.সি.বি.)না “হেন্দলিং, ত্রীতমেন্ত অমসুং কোবিদ-১৯ পেসেন্তশিংগী ত্রীতমেন্ত/দাইগ্নোসিস/ক্বারন্তিন মতমদা থোরকপা অরেমখাকশিং মফম চানা লংথোকপা” অসিগীদমক্তা বায়ো-মেদিকেল ৱেস্ত মেনেজমেন্ত রুল, ২০১৬গী মখাদা তোঙান গাইদলাইনশিং থোকখ্রে।
গাইদলাইনশিং অসি বি.এম.দবল্যু মেনেজমেন্ত রুল,২০১৬কী প্রোভিজনগী মতুং ইন্না ইমপ্লিমেন্তেশনগীদমক্তা মরী লৈনবা স্তেত পোল্যুশন কন্ত্রোল বোদীশিং/পোল্যুশন কন্ত্রোল কমিতীশিং (এস.পি.সি.বি.শিং/পি.সি.সি.শিং)গী খুত্থাংদা রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরিশিং (য়ু.তি.শিংদা) সের্কুলেত তৌখ্রে। এনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জ মন্ত্রালয়নসু সি.পি.সি.বি. গাইদলাইনশিংগী ইমপ্লিমেন্তেশনগীদমক্তা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা এদভাইজরি থোকখ্রে। গাইদলাইনশিং অসিনা কোবিদ-১৯গী অরেমখাকশিংগী সেগ্রিগেশন, কলেক্সন, ত্রান্সপোর্ত অমসুং দিসপোজল তৌবদা মতেং পাংই অমসুং লাইহল্লি অমসুং স্তেকহোল্দরশিং খুদম ওইনা হেল্থকিয়র ফেসিলিতীশিং, সেমপল কলেক্সন সেন্তরশিং, লেবোরেতরিশিং, ক্বারন্তিন সেন্তরশিং/কেমপশিং/হোম ক্বারন্তিন ফেসিলিতীশিং, কমন বায়োমেদিকেল ৱেস্ত ত্রীমেন্ত ফসিলিতীশিং (সি.বি.দবল্যু.তি.এফ.শিং), এস.পি.সি.বি.শিং/পি.সি.সি.শিং অমসুং অর্বান লোকেল বোদিশিং (য়ু.এল.বি.শিং)গী মথৌশিং অদু তাকই।
বি.এম.দবল্যু.গী মেনেজমেন্ত খুদম ওইনা তুল-কিৎ, বি.এম.দবল্যু. মেনেজমেন্তকী মতাংদা তৌগদবা অমসুং তৌরোইদবশিংগি মতংআদা ফলায়রশিং, ৱেস্ত সেগ্রিগেশন পোস্তরশিং, ভীদিওশিং অসিনচিংবা কয়াদা মতেং পাংনবা পব্লিক এৱেয়রনেস মেতরিয়েলসু স্তেকহোল্দরশিংদা শিয়র তৌখি। সি.পি.সি.বি.না নুমিৎ কুদিংগী ওইবা মওংদা বায়োমেদিকেলগী ৱেস্ত জেনরেশন অমসুং ত্রীতমেন্ত মোনিতর তৌনবা মোবাইল এপ্লিকেশন মিং ওইনা পল্লবদা ‘কোবিদ১৯বি.এম.দবল্যু.’সু পুথোকখি।
সি.পি.সি.বি.না বি.এম.দবল্যু.এম. রুলস,২০১৬গ প্রভিজনশিং অদুগী মতুং ইন্না এস.পি.সি.বি.শিং/পি.সি.সি.শিংনা থাগৎলকপা এন্যুৱল রিপোর্ততা য়ুমফম ওইরগা বি.এম.দবল্যু. জেনরেশনগী মতাংদা লৈবাক পুম্বগী ওইবা দেতা কমপাইল তৌই। মখাতানা, কোবিদ-১৯ বি.এম.দবল্যু. দেতা অসি কোবিদ১৯বি.এম.দবল্যু. এপ্লিকেশনগী খুত্থাংদা কমপাইল তৌখি। রাজ্য/য়ু.তি.গী মতুং ইন্না কোবিদ অমসুং নন-কোবিদ বি.এম.দবল্যু. জেনরেশন দেতা অদু এনক্সচরদা য়াওরি।
এনেক্সচর
রাজ্যগী মতুং ইন্না কোবিদ অমসুং নন-কোবিদ বি.এম.দবল্যু. জেনরেশন
সেরিয়ল নম্বর
রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিং
নোংমগী ওইনা তনদা নন-কোবিদ বি.এম.দবল্যু. জেনরেশন (২০২০)
কোবিদ-১৯ বি.এম.দবল্যু. জেনরেশন
(২০২০গী মেদগী ২০২২গী মার্চ ফাওবা)
(নোংমদা তনদা)
১
অন্দমান অমসুং নিকোবার আইলেন্দশিং
০.৫৪
০.১৮৩
২
অন্ধ্র প্রদেশ
২৫.০৩
৫৮.৬৭
৩
অরুনাচল প্রদেশ*
০.৩৫
০.২৪৩
৪
অসাম
৮.২৪
৪.৪৮
৫
বিহার
২৭.৮৫
৭.৩৬
৬
চন্দিগর
৫.৭৩
১০.৮৮
৭
ছত্তিসগর
৭.২৩
৮.৫৯
৮
দামন অমসুং দ্যু অমসুং দাদ্রা অমসুং নাগর হভেলি
০.৪৫
০.০৫৯
৯
দিল্লী
২৩.২
৬৩.০১
১০
গোৱা
১.২৭
৫.৩১
১১
গুজরাত
৪৯.৪৯
৬০.৭৮
১২
হরিয়ানা
১৯.২২
৪০.৭
১৩
হিমাচল প্রদেশ
৩.৫৫
৯.৩৫
১৪
জম্মু অমসুং কাশ্মির
৮.৪১
১৩.৬৫
১৫
ঝারখন্দ
৫.৯৪
৩.১৭
১৬
কর্নাতকা
৮২.৬
৭০.৭৬
১৭
কেরলা
৪০.৪১
১৭৮.৩৭
১৮
লদাখ
০.০৪
০
১৯
লক্সদ্বীপ
১.১৪
০.০২
২০
মধ্য প্রদেশ
২০.০১
২৪.২৩
২১
মহারাস্ত্র
৮২.১৫
১০৭.৫
২২
মনিপুর
০.৯২
০.৮৯
২৩
মেঘালয়
১.৫৬
৩.৯৪
২৪
মিজোরাম
০.৮৬
১.৬
২৫
নাগালেন্দ*
০.৮৯
৬.৮০৪
২৬
ওরিশা
১৫.৩
৩৪.৩৮
২৭
পুদুচেরী
৪.৩৬
১০.৬৩
২৮
পঞ্জাব
১৭
২২.০৮
২৯
রাজস্থান
১৮.৯১
১০.৩১
৩০
সিক্কিম
০.৪৮
১৯.২৪
৩১
তামিল নাদু
৩৫.২৭
৮৩.৮৫
৩২
তেলঙ্গনা
২৩.৮১
১৭.৮৫
৩৩
ত্রিপুরা
৩.৮৫
০.৩৬২
৩৪
উত্তরাখন্দ
৭.৬২
৬.৩৯
৩৫
উত্তর প্রদেশ
৬৪.০৪
৪৩.০১
৩৬
ৱেস্ত বেঙ্গল
৪৩.৫১
৩৩.৬৬
Total
৬৫১.২৩
৯৬২.৩১
(সোর্স:সি.পি.সি.বি.)
মসিগী ই-পাউ অসি এনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জকী মন্ত্রী, শ্রী অস্বিনি কুমার চোবেনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।