Ministry of Labour & Employment
Atmanirbhar Bharat Rojgar Yojana
07 APR 2022 6:13PM by PIB Delhi
Aatmanirbhar Bharat Rojgar Yojana (ABRY) has been launched with effect from 1st October, 2020 as part of Atmanirbhar Bharat package 3.0 to incentivize employers for creation of new employment along with social security benefits and restoration of loss of employment during Covid-19 pandemic. Under the scheme, Government of India for a period of two years is crediting both the employee’s share (12% of wages) and employer’s share (12% of wages) of contribution payable or only the employee’s share, depending on employment strength of the Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) registered establishments. This scheme intends to reduce the financial burden of the employers and encourages them to hire more workers. The terminal date for registration of beneficiaries was extended from 30.06.2021 to 31.03.2022.
As on 30.03.2022, a total of 54.75 lakh employees have benefitted under the scheme. This includes 48.76 lakh new-joinees and 5.98 lakh employees who had lost their jobs during the pandemic and have rejoined as EPF members. The State-wise details of employers and employees beneficiaries and benefits disbursed are at Annexure.
Employment generation coupled with improving employability is the priority of the Government. Government is providing fiscal stimulus of more than Rs. Twenty Seven lakh crore as part of the Aatmanirbhar financial Package. Aatmanirbhar Bharat package comprises of various long term schemes/ programmes/ policies for making the country self-reliant and to create employment opportunities.
Further, to enhance employment/ entrepreneurship opportunities, including informal sector workers, Government is providing loans through various schemes like Prime Minister Street Vendor’s Atma Nirbhar Nidhi (PM SVANidhi) to provide working capital loan to Street Vendors, vending in urban areas, to resume their businesses, Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMY) under which collateral free loans upto Rs. 10 lakh are extended to micro/small business enterprises and to individuals to enable them to setup or expand their business activities, etc.
Besides these initiatives, various flagship programmes of the Government such as Make in India, Start-up India, Standup India, Digital India, Smart City Mission, Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation, Housing for All, Infrastructure Development and Industrial Corridors are also oriented towards generating employment opportunities.
Annexure
Sl. No.
Number of ABRY Beneficiaries (State-Wise) (As on 30.03.2022)
State Name
Number of Beneficiary Establishments
Number of Beneficiary Employees
Total Benefit (In Rs.)
1
ANDAMAN AND NICOBAR ISLANDS
35
466
6561388
2
ANDHRA PRADESH
3635
147693
1310603055
3
ARUNACHAL PRADESH
13
130
902920
4
ASSAM
553
16919
126879366
5
BIHAR
1075
23706
272710047
6
CHANDIGARH
1477
59365
480903570
7
CHATTISGARH
2674
75257
679976294
8
DELHI
2886
209458
1510169140
9
GOA
502
19148
150283501
10
GUJARAT
14453
597491
4530999135
11
HARYANA
7021
363310
2814227072
12
HIMACHAL PRADESH
1976
77169
618279977
13
JAMMU AND KASHMIR
815
17426
184281272
14
JHARKHAND
2021
55724
541775539
15
KARNATAKA
9741
436700
3781401947
16
KERALA
2399
84821
793533665
17
LADAKH
12
168
1390505
18
MADHYA PRADESH
5691
185224
1714751390
19
MAHARASHTRA
20490
894574
6780790249
20
MANIPUR
42
921
8632725
21
MEGHALAYA
36
1131
23003260
22
MIZORAM
15
369
6805254
23
NAGALAND
14
220
1341712
24
ORISSA
3796
79610
780558045
25
PUNJAB
6035
155989
1521095313
26
RAJASTHAN
10444
298166
2398100886
27
SIKKIM
108
3522
38633526
28
TAMIL NADU
15099
737204
5080462727
29
TELANGANA
4923
259164
1777157012
30
TRIPURA
149
5323
50105519
31
UTTAR PRADESH
11415
389110
3628216166
32
UTTARAKHAND
2223
84651
716626900
33
WEST BENGAL
6946
195180
1539340152
GRAND TOTAL
138714
5475309
43870499229
This information was given by the Minister of State for Labour & Employment, Shri Rameswar Teli in a written reply in Rajya Sabha today.

লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়
আত্মানির্ভর ভারত রোজগার য়োজনা
07 APR 2022 6:13PM by PIB Imphal
আত্মানির্ভর ভারত রোজগার য়োজনা (এ.বি.আর.ৱাই.) অসি সোসিয়েল সেক্যুরিতী বেনিফিতশিং অমসুং কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা এমপ্লোইমেন্ত ফংখিদবা অদুবু অমুক হন্না ফংহনবগা লোইননা অনৌবা থবক পীবগীদমক্তা এমপ্লোয়রশিংদা ইনসেন্তিবাইজ তৌনবা আত্মানির্ভর ভারত পেকেজ ৩.০গি শরুক অমা ওইনা ২০২০গী ওক্তোবর ১দগী চৎনবা হৌনবা মসি হৌদোকখিবনি। স্কীম অসিগী মখাদা, ভারত সরকারনা চহি অনিগীদমক্তা এমপ্লোয়ীশিংগী প্রোভিদেন্ত ফন্দ ওর্গনাইজেশন (ই.এফ.পি.ও.)রেজিস্তর তৌরবা এস্তাব্লিশমেন্ত এমপ্লোইমেন্ত স্ত্রেন্থকী মতুং মখা পোন্না এমপ্লোয়ীগী শেয়র (খুশুমল অদুগী ১২%) অমসুং পেয়েবল ওইবা এমপ্লোয়রগী শেয়র (খুশুমলগী ১২%) নত্রগা এমপ্লোয়ীগী শেয়র অনিমক ক্রেদিৎ তৌবিরি। মসিগী স্কীম অসিনা এমপ্লোয়রশিংগী ফাইনান্সিয়েল বর্দন অদু হন্থহনবা পাম্লি অমসুং মখোয়বু ৱার্করশিং খরা হেন্না নেক্নবা থৌগৎলি। বেনিফিসরিশিংগী রেজিস্ত্রেশন তৌবগী অরোইবা নুমিৎ অদু ৩০.০৬.২০২১দগী ৩১.০৩.২০২২ ফাওবা শাংদোকখ্রে।
৩০.০৩.২০২২ ফাওবদা, মসিগী স্কীম অসিগী মখাদা পুন্না এমপ্লোয়ী লাখ ৫৪.৭৫ কান্নখ্রে। মসিদা অনৌবা য়াওরকপা লাখ ৪৮.৭৬ অমসুং লাইচৎ মনুংদা থবক তোকখিবা অমসুং ই.পি.এফ. মেম্বর ওইনা অমুক হন্না য়াওরকপা এমপ্লোয়ী লাখ ৫.৯৮ য়াওরি। এমপ্লোয়রশিং অমসুং এমপ্লোয়ী বেনিফিসরীশিং অমসুং থাদোকখিবা বেনিফিতশিং অদু রাজ্যগি মতুং ইন্না এনেক্সচরদা পীরি।
থবক ফংহনবগা লোইনা থবক ফংবা য়াবগী মতিক হেনগৎহনবা হায়বসি সরকারগী কহবাইদগী মরু ওইবনি। সরকারনা আত্মানির্ভর ফাইনান্সিয়েল পেকেজকী শরুক অমা ওওইনা লুপা করোর লাখ কুনতরেত হেন্না হেনবা ফিস্কেল স্তইমুলস পীরি। আত্মানির্ভর ভারত পেকেজ অসিদা লৈবাক অসিবু মরোমদোম লৈপচবা ঙম্নবা অমসুং থবক্কী খুদোংচাবা কয়া অমা পীনবা লোং তর্ম স্কীমশিং/প্রোগ্রামশিং/ পোলিসীশিং য়াওরি।
মখাতানা, ইনফোর্মল সেক্তর ৱার্করশিং য়াওনা এমপ্লোইমেন্ত/এন্তর্প্রনরশিপ ওপোচুনিতীশিং ফগৎহন্নবা সরকারনা স্কীম কয়া অমগী খুত্থাংদা খুদম ওইনা অর্বান এরিয়াশিংদা ভেনদর ফম্লিবা স্ত্রীত ভেন্দরশিংদা মখোয়গী বিজনেস অদু অমুক হন্না হৌবা ঙম্নবা ৱার্কিং কেপিতল লোন পীনবা প্রাইম মিনিস্তর স্ত্রীত ভেন্দর আত্মানির্ভর নিধি (পি.এম. স্বনিধি), প্রধান মন্ত্রী মুদ্রা য়োজনা (পি.এম.এম.ৱাই.)গী মখাদা মাইক্রো/স্মোল বিজনেস এন্তরপ্রাইজশিং অমসুং ইন্দিভিজুৱলশিংদা মখোয়গী বিজনেস এক্তিবিতীশিং লিংখৎনবা অমসুং চাউথোকহন্নবা লুপা লাখ ১০ ফাওবগী কোলেতরেল ফ্রী লোনশিং পীরি।
মসিগী অনৌবা খোংথাংশিং অসিগী মথক্তা, সরকারগী ফ্লেগশিপ প্রোগ্রামশিং খুদম ওইনা মেক ইন ইন্দিয়া, স্তার্ত-অপ ইন্দিয়া, শ্তেন্দঅপ ইন্দিয়া, দিজিতেল ইন্দিয়া, স্মার্ত সিতী মিসন, অতল মিসন ফোর রিজুভেনেশন এন্দ অর্বান ত্রান্সফোর্মেশন, হাউসিং ফোর ওল, ইনফ্রস্তরকচর দেবেলপমেন্ত অমসুং ইন্দস্ত্রিয়েল কোরিদোরশিং অসিসু থবক্কী খুদোংচাবা পীনবগী মাইকৈদা মরী লৈনৈ।
এনেক্সচর
সেরিয়ল নম্বর
এ.বি.আর.ৱাইগী বেনিফিসরীশিংগী মশিং (রাজ্যগী মতুং ইন্না) ( ৩০.০৩.২০২২ ফাওবদা)
রাজ্য মমিং
বেনিফসরী এস্তাব্লিশমেন্তকী মশিং
বেনিফসরী এমপ্লোয়ীশিংগী মশিং
অপুনবা বেনিফিত (লুপাদা)
১
অন্দমান অমসুং নিকোবার আইলেন্দশিং
৩৫
৪৬৬
৬৫৬১৩৮৮
২
অন্ধ্র প্রদেশ
৩৬৩৫
১৪৭৬৯৩
১৩১০৬০৩০৫৫
৩
অরুনাচল প্রদেশ
১৩
১৩০
৯০২৯২০
৪
অসাম
৫৫৩
১৬৯১৯
১২৬৮৭৯৩৬৬
৫
বিহার
১০৭৫
২৩৭০৬
২৭২৭১০০৪৭
৬
চন্দিগর
১৪৭৭
৫৯৩৬৫
৪৮০৯০৩৫৭০
৭
ছত্তিসগর
২৬৭৪
৭৫২৫৭
৬৭৯৯৭৬২৯৪
৮
দিল্লী
২৮৮৬
২০৯৪৫৮
১৫১০১৬৯১৪০
৯
গোৱা
৫০২
১৯১৪৮
১৫০২৮৩৫০১
১০
গুজরাত
১৪৪৫৩
৫৯৭৪৯১
৪৫৩০৯৯৯১৩৫
১১
হরিয়ানা
৭০২১
৩৬৩৩১০
২৮১৪২২৭০৭২
১২
হিমাচল প্রদেশ
১৯৭৬
৭৭১৬৯
৬১৮২৭৯৯৭৭
১৩
জম্মু অমসুং কাশ্মির
৮১৫
১৭৪২৬
১৮৪২৮১২৭২
১৪
ঝারখন্দ
২০২১
৫৫৭২৪
৫৪১৭৭৫৫৩৯
১৫
কর্নাতকা
৯৭৪১
৪৩৬৭০০
৩৭৮১৪০১৯৪৭
১৬
কেরলা
২৩৯৯
৮৪৮২১
৭৯৩৫৩৩৬৬৫
১৭
লদাখ
১২
১৬৮
১৩৯০৫০৫
১৮
মধ্য প্রদেশ
৫৬৯১
১৮৫২২৪
১৭১৪৭৫১৩৯০
১৯
মহারাস্ত্র
২০৪৯০
৮৯৪৫৭৪
৬৭৮০৭৯০২৪৯
২০
মনিপুর
৪২
৯২১
৮৬৩২৭২৫
২১
মেঘালয়
৩৬
১১৩১
২৩০০৩২৬০
২২
মিজোরাম
১৫
৩৬৯
৬৮০৫২৫৪
২৩
নাগালেন্দ
১৪
২২০
১৩৪১৭১২
২৪
ওরিশা
৩৭৯৬
৭৯৬১০
৭৮০৫৫৮০৪৫
২৫
পঞ্জাব
৬০৩৫
১৫৫৯৮৯
১৫২১০৯৫৩১৩
২৬
রাজস্থান
১০৪৪৪
২৯৮১৬৬
২৩৯৮১০০৮৮৬
২৭
সিক্কিম
১০৮
৩৫২২
৩৮৬৩৩৫২৬
২৮
তামিল নাদু
১৫০৯৯
৭৩৭২০৪
৫০৮০৪৬২৭২৭
২৯
তেলঙ্গনা
৪৯২৩
২৫৯১৬৪
১৭৭৭১৫৭০১২
৩০
ত্রিপুরা
১৪৯
৫৩২৩
৫০১০৫৫১৯
৩১
উত্তর প্রদেশ
১১৪১৫
৩৮৯১১০
৩৬২৮২১৬১৬৬
৩২
উত্তরাখন্দ
২২২৩
৮৪৬৫১
৭১৬৬২৬৯০০
৩৩
ৱেস্ত বেঙ্গল
৬৯৪৬
১৯৫১৮০
১৫৩৯৩৪০১৫২
পুল্লপকী অপুনবা
১৩৮৭১৪
৫৪৭৫৩০৯
৪৩৮৭০৪৯৯২২৯
মসিগী ই-পাউ অসি লেবর অমসুং এমপ্লোইমেন্তকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী রামেস্বর তেলিনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।