Ministry of Rural Development
Financial Assistance to persons with disabilities During Pandemic Period
Rs. 7733.92 lakh was released to States/UTs for payment of the ex-gratia to persons with disabilities under National Social Assistance Programme (NSAP)
06 APR 2022 5:04PM by PIB Delhi
Ex-gratia of Rs.1000, in two equal installments of Rs.500 each, was provided to each of the existing beneficiaries of pension schemes under National Social Assistance Programme (NSAP) for disabled, old age and widow as a part of relief package announced by the Union Government under Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana (PMGKY) package to mitigate the difficulties of poor and vulnerable after spread of COVID pandemic during 2020-21. An amount of Rs. 7733.92 lakh was released to States/UTs for payment of the aforesaid ex-gratia to persons with disabilities, including mentally challenged persons, under Indira Gandhi National Disability Pension Scheme (IGNDPS) of NSAP. State/UT-wise details of PwDs benefited through ex-gratia are given in Annexure.
The persons with disabilities, including mentally challenged persons, aged between 18-79 years and belonging to Below Poverty Line (BPL) households are given central assistance of Rs.300 per month under IGNDPS. The central assistance is increased to Rs.500/- per month per beneficiary on attaining the age of 80 years. No separate percentage of mentally challenged persons is maintained under the scheme.
The amount of ex-gratia was disbursed to beneficiaries through Direct Benefit Transfer (DBT) mode by States/UTs.
Annexure
State/UT wise details of funds released for payment of ex-gratia and number of Persons with Disabilities (PwDs) benefitted under Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojna (PMGKY) package for NSAP beneficiaries
Sl. No.
States/UTs
Number of PwD beneficiaries
Funds released for payment of ex-gratia Under PMGKY (Rs.in Lakh)
1
Andhra Pradesh
24413
244.13
2
Bihar
120562
1205.62
3
Chhattisgarh
31245
312.45
4
Goa
41
0.41
5
Gujarat
10774
107.74
6
Haryana
11537
115.37
7
Himachal Pradesh
851
8.51
8
Jharkhand
24836
248.36
9
Karnataka
43639
436.39
10
Kerala
29935
299.35
11
Madhya Pradesh
99924
999.24
12
Maharashtra
7654
76.54
13
Odisha
82182
821.82
14
Punjab
5151
51.51
15
Rajasthan
28137
281.37
16
Tamilnadu
57201
572.01
17
Telangana
17448
174.48
18
Uttar Pradesh
73213
732.13
19
Uttarakhand
2822
28.22
20
West Bengal
65177
651.77
Sub Total
736742
7367.42
NE States
21
Arunachal Pradesh
1284
12.84
22
Assam
18916
189.16
23
Manipur
1007
10.07
24
Meghalaya
969
9.69
25
Mizoram
400
4.00
26
Nagaland
960
9.60
27
Sikkim
451
4.51
28
Tripura
1954
19.54
Sub Total
25941
259.41
Union Territories
29
A&N Islands
1
0.01
30
Chandigarh
100
1.00
31
D&N Haveli
142
1.42
32
Daman & Diu
66
0.66
33
J&K
2406
24.06
34
NCT Delhi
6321
63.21
35
Ladakh
363
3.63
36
Lakshadweep
51
0.51
37
Puducherry
1259
12.59
Sub Total
10709
107.09
GRAND TOTAL
773392
7733.92
This information was given by the Union Minister of State for Rural Development Sadhvi Niranjan Jyoti in a written reply in Rajya Sabha today.

খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
লাইচৎ মনুংগী মতমদা হকচাংগী ফীভম শোইনাইরবা মীওইশিংদা পীবা শেলগী তেংবাং
নেস্নেল সোসিএল এসিস্তেন্স প্রোগ্রাম (এন.এস.এ.পি.)গী মখাদা হকচাংগী ফীভম শোইনাইরবা মীওইশিংদা ক্ষেত্রিপুরন পীনবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা লুপা লাখ ৭৭৩৩.৯২ পীথখ্রে
06 APR 2022 5:04PM by PIB Imphal
কোবিদ লাইচৎ শন্দোকখ্রবা মতুংদা লায়রবা অমসুং শোত্থরবা মীওইশিংগী অৱাবা কোকহন্নবা কেন্দ্র সরকারগী প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান য়োজনা (পি.এম.জি.কে.ৱাই.) পেকেজকী মখাদা রিলিফ পেকেজকী শরুল অমা ওইনা হকচাংগী ফীভম শোইনাইরবা মীওইশিং, অহল ওইরবা অমসুং লুখ্রাবীগীদমক নেস্নেল সোসিএল এসিস্তেন্স প্রোগ্রাম (এন.এস.এ.পি.)গী মখাদা হান্নদগী লৈরবা পেন্সন স্কিমশিংগী বেনিফিসরীশিংদা তাঙ্কক অনি থোক্না লুপা ৫০০-৫০০ পীরিবা লুপা ১০০০গী ক্ষেত্রিপুরন পীখি। এন.এস.এ.পি.গী ইন্দিরা গান্ধী নেস্নেল দিসএবিলিতী পেন্সন স্কিম (আই.জি.এন.দি.পি.এস.)গী মখাদা ৱাখলগী ফীভম মীমান্নদবা মীওইশিং য়াওনা হকচাংগী ফীভম শোইনাইরবা মীওইশিংদা হায়রিবা ক্ষেত্রিপুরন অসিগী শেল পীথোক্নবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা লুপা লাখ ৭৭৩৩.৯২গী শেনফম অমা পীথখি। রাজ্য/য়ু.তি.গী ওইনা ক্ষেত্রিপুরন পীদুনা পি.দবল্যু.দি.শিংদা কান্নবা পীখিবগী অকুপ্পা মরোল এনেক্সরদা পীরি।
ৱাখলগী ফীভম মীমান্নদ্রবা মীওইশিং, চহি ১৮-৭৯গী মনুংদা লৈবা মীওইশিং অমসুং বিলো পোভর্তী লাইন (বি.পি.এল.)গী ইমুং-মনুংগী মনুং চনবা মীওইশিং য়াওনা হকচাংগী ফীভম মীমান্নদ্রবা মীওইদা আই.জি.এন.দি.পি.এস.কী মখাদা থা অমদা লুপা ৩০০গী কেন্দ্রগী তেংবাং পীখি। বেনিফিসরীনা চহি ৮০ শুরকপা মতমদা থা অমদা লুপা ৫০০/-দা হেনগৎহনখি। স্কিম অসিগী মখাদা ৱাখলগী ফীভম মীমান্নদ্রবা মীওইশিংগী ওইনা তোখাইবা পর্সেন্তেজ লৈতে।
রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফরগী খুত্থাংদা বেনিফিসরীশিংদা ক্ষেত্রিপুরনগী শেনফম অসি পীথখি।
এনেক্সর
এন.এস.এ.পি. বেনিফিসরীশিংগী ওইনা প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান য়োজনা (পি.এম.জি.কে.ৱাই.) পেকেজকী মখাদা পীথখ্রবা ক্ষেত্রিপুরনগী ফন্দশিং অমসুং কান্নবা ফংখ্রবা হকচাংগী ফীভম শোইনাইরবা মীওইশিং (পি.দবল্যু.দি.)গী মতাংদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী অকুপ্পা মরোলশিং
সিরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি.শিং
পি.দবল্যু.দি. বেনিফিসরীশিংগী মশিং
পি.এম.জি.কে.ৱাই.গী মখাদা ক্ষেত্রিপুরন পীনবা ফন্দশিং থাদোকপা (লুপা লাখতা)
১
আন্ধ্র প্রদেশ
২৪৪১৩
২৪৪.১৩
২
বিহার
১২০৫৬২
১২০৫.৬২
৩
ছত্তিশগর
৩১২৪৫
৩১২.৪৫
৪
গোৱা
৪১
০.৪১
৫
গুজরাত
১০৭৭৪
১০৭.৭৪
৬
হরিয়ানা
১১৫৩৭
১১৫.৩৭
৭
হিমাচল প্রদেশ
৮৫১
৮.৫১
৮
ঝারখন্দ
২৪৮৩৬
২৪৮.৩৬
৯
কর্নাতকা
৪৩৬৩৯
৪৩৬.৩৯
১০
কেরেলা
২৯৯৩৫
২৯৯.৩৫
১১
মধ্য প্রদেশ
৯৯৯২৪
৯৯৯.২৪
১২
মহারাস্ত্র
৭৬৫৪
৭৬.৫৪
১৩
ওরিশা
৮২১৮২
৮২১.৮২
১৪
পঞ্জাব
৫১৫১
৫১.৫১
১৫
রাজস্থান
২৮১৩৭
২৮১.৩৭
১৬
তমিল নাদু
৫৭২০১
৫৭২.০১
১৭
তেলঙ্গনা
১৭৪৪৮
১৭৪.৪৮
১৮
উত্তর প্রদেশ
৭৩২১৩
৭৩২.১৩
১৯
উত্তরাখন্দ
২৮২২
২৮.২২
২০
ৱেস্ত বেঙ্গল
৬৫১৭৭
৬৫১.৭৭
অপুনবা
৭৩৬৭৪২
৭৩৬৭.৪২
এন.ই. রাজ্যশিং
২১
অরুনাচল প্রদেশ
১২৮৪
১২.৮৪
২২
অসাম
১৮৯১৬
১৮৯.১৬
২৩
মনিপুর
১০০৭
১০.০৭
২৪
মেঘালয়
৯৬৯
৯.৬৯
২৫
মিজোরাম
৪০০
৪.০০
২৬
নাগালেন্দ
৯৬০
৯.৬০
২৭
সিক্কিম
৪৫১
৪.৫১
২৮
ত্রিপুরা
১৯৫৪
১৯.৫৪
অপুনবা
২৫৯৪১
২৫৯.৪১
য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিং
২৯
এ অমসুং এন ইথৎশিং
১
০.০১
৩০
চন্দিগর
১০০
১.০০
৩১
দি অমসুং এন হভেলি
১৪২
১.৪২
৩২
দামন অমসুং দ্যু
৬৬
০.৬৬
৩৩
জে অমসুং কে
২৪০৬
২৪.০৬
৩৪
এন.সি.তি. দিল্লী
৬৩২১
৬৩.২১
৩৫
লদাখ
৩৬৩
৩.৬৩
৩৬
লক্ষদ্বীপ
৫১
০.৫১
৩৭
পুদুচেরী
১২৫৯
১২.৫৯
অপুনবা
১০৭০৯
১০৭.০৯
পুম্নমক্কী অপুনবা
৭৭৩৩৯২
৭৭৩৩.৯২
মসিগী ই-পাউ অসি খুঙ্গং চাউখৎ থৌরাংগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী সধভি নিরঞ্জন জ্যোতিনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখি।