Ministry of Health and Family Welfare
Health Melas Under National Health Mission
01 APR 2022 5:20PM by PIB Delhi
The Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW) proposes to organize ‘Block-Level Health Melas’ between 18th and 22nd April 2022 as part of the celebration of Azadi Ka Amrit Mahotsav. Block Level Health Mela is proposed to be organized in all the blocks of every district across the country and it will be held for one day. Essential drugs and diagnostic services shall be provided free of cost at the health Mela and support of Rs One Lakh will be provided for each mela and funds for Health Melas are provisioned in the NHM after seeking proposal from the States/UTs in their PIPs/SPIPs as per NHM norms.
These block-level Health Melas are to be organized as a concerted action of various departments like State Health Authority, Department of Food, Department of Youth Affairs & Sports, Department of AYUSH, Department of School Education, Department of Women and Child Development, Department of Culture, Department of Information and Broadcasting, Department of Panchayati Raj Institution & Urban Development, any other Departments as per context and local need.
During F.Y. 2018-19, funds were released to States/UTs including state of Rajasthan for organizing Health Melas based on their proposals received & are given at Annexure I. Further, details of funds utilized during the last three years as reported by the States/UTs is at Annexure- II.
Annexure-I
Statement showing State/UT wise Central Release of funds for Health Mela under NHM for the F.Y. 2018-19
(Rs. In Lakh)
Sl. No.
State/UT
2018-19
1
Andhra Pradesh
172
2
Arunachal Pradesh
30
3
Assam
149
4
Bihar
265
5
Delhi
43
6
Goa
20
7
Gujarat
179
8
Haryana
73
9
Himachal Pradesh
46
10
Jammu & Kashmir
66
11
Jharkhand
93
12
Karnataka
192
13
Kerala
146
14
Maharashtra
331
15
Manipur
40
16
Meghalaya
30
17
Nagaland
2
18
Odisha
152
19
Puducherry
8
20
Punjab
93
21
Tamil Nadu
271
22
Tripura
30
23
Uttar Pradesh
536
24
Uttarakhand
53
25
West Bengal
291
Note:
1. The above releases relate to Central Govt. Grants & do not include State share contribution.
Annexure-II
Statement showing State/UT wise Expenditure on Targeting Naturally Occurring Gathering of People/Health Mela under NHM for the FY 2018-19 to 2020-21
Rs. In lakh
S. No.
State/UT
2018-19
2019-20
2020-21
1
Andaman & Nicobar Islands
-
-
-
2
Andhra Pradesh
-
-
-
3
Arunachal Pradesh
11.66
-
1.80
4
Assam
163.97
44.76
63.04
5
Bihar
75.46
16.86
6.15
6
Chandigarh
-
-
-
7
Chhattisgarh
9.86
1.49
1.51
8
Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu
1.99
0.33
-
9
Delhi
15.46
-
-
10
Goa
0.06
0.42
0.63
11
Gujarat
199.36
139.66
78.95
12
Haryana
11.24
6.36
3.73
13
Himachal Pradesh
229.16
100.34
56.71
14
Jammu & Kashmir
-
-
-
15
Jharkhand
29.97
22.91
12.92
16
Karnataka
-
20.56
-
17
Kerala
7.37
6.12
5.24
18
Ladakh
-
-
-
19
Lakshadweep
-
-
-
20
Madhya Pradesh
-
-
-
21
Maharashtra
259.51
3.12
7.05
22
Manipur
0.20
0.75
-
23
Meghalaya
13.20
10.12
3.44
24
Mizoram
-
-
-
25
Nagaland
7.50
10.00
-
26
Odisha
0.76
23.32
25.93
27
Puducherry
-
7.75
-
28
Punjab
26.20
39.37
20.50
29
Rajasthan
48.30
-
15.33
30
Sikkim
0.95
1.56
-
31
Tamil Nadu
-
-
5.52
32
Telangana
-
-
-
33
Tripura
4.33
14.25
6.34
34
Uttar Pradesh
38.65
340.46
217.64
35
Uttarakhand
-
-
0.61
36
West Bengal
0.06
0.21
71.63
Note:
1. Expenditure includes expenditure against Central Release, State release & unspent balances at the beginning of the year.
2. The above figures are as per Financial Management Report (FMR) reported by the States/UTs.
The Union Minister of State for Health and Family Welfare, Dr. Bharti Pravin Pawar stated this in a written reply in the Lok Sabha today.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
নেস্নেল হেল্থ মিসনগী মখাদা হেল্থ মেলাশিং
01 APR 2022 5:20PM by PIB Imphal
আজাদী কা অমৃত মহোৎসবকী পালন তৌবগী শরুক অমা ওইনা এপ্রিল ১৮দগী ২২, ২০২২ ফাওবগী মনুংদা হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয় (এম.ও.ঐচ.ঐফ.দবল্যু.)না ‘ব্লোক লেবেল হেল্থ মেলাশিং’ পাঙথোক্নবা প্রপোজ তৌখ্রে। ব্লোক লেবেল হেল্থ মেলা অসি লৈবাক শিনবা থুংবগী জিলা খুদিংমক্কী ব্লোক পুম্নমক্তা পাঙথোক্কনি অমসুং মসি নুমিৎ অমা পাঙথোক্কনি। হেল্থ মেলাদা লেম্না তঙাই ফদবা হীদাক-লাংথকশিং অমসুং দাইগ্নোস্তিক সর্ভিসশিং ফংহনগনি অমসুং মেলা অমমমগীদমক লুপা লাখ অমগী তেংবাং পীথগনি অমসুং হেল্থ মেলাশিংগী ফন্দশিং অসি এন.ঐচ.এম. নোর্মশিংগী মতুং ইন্না রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা মখোয়গী পি.আই.পি.শিং/এস.পি.আই.পি.শিংদগী প্রপোজেল লাক্লবা মতুংদা এন.ঐচ.এমদা. প্রোবিজন তৌখি।
মসিগী ব্লোক-লেবেল হেল্থ মেলাশিং অসি রাজ্যগী হেল্থ ওথোরিতী, দিপার্তমেন্ত ওফ ফুফ, দিপার্তমেন্ত ওফ য়ুথ এফিয়র্স এন্দ স্পোর্তস, দিপার্তমেন্ত ওফ আয়ুশ, দিপার্তমেন্ত ওফ স্কুল এজুকেসন, দিপার্তমেন্ত ওফ ৱুমেন এন্দ চাইল্দ দিবেলপমেন্ত, দিপার্তমেন্ত ওফ কলচর, দিপার্তমেন্ত ওফ ইনফোর্মেসন এন্দ ব্রোদকাস্তিং, দিপার্তমেন্ত ওফ পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিত্যুসন এন্দ অর্বান দিবেলপমেন্ত অসিগুম্বা তোঙান-তোঙানবা দিপার্তমেন্তশিং অমসুং হীরম অমদি মফম অদুগী মথৌ তাবগী মতুং ইন্না অতোপ্পা দিপার্তমেন্ত অমা হেক্তগা লোয়ননা পুন্না হোৎনমিন্নদুনা পাঙথোক্কনি।
এফ.ৱাই. ২০১৮-১৯গী মনুংদা রাজস্থানগী রাজ্য অসি য়াওনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা মখোয়দগী লাকপা প্রপোজেলশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা হেল্থ মেলাশিং পাঙথোক্নবগীদমক ফন্দশিং পীথখি অমসুং মদু এনেক্স –Iদা পীরি। মখা তানা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা রিপোর্ত তৌরকপগী মতুং ইন্না হৌখিবা চহি অহুম অসিদা শীজিন্নখিবা ফন্দশিংগী অকুপ্পা মরোল এনেক্সর-IIদা পীরি।
এনেক্সর-I
ৱারোল অসিনা এফ.ৱাই-২০১৮-২০১৯গী এন.ঐচ.এম.গী মখাদা হেল্থ মেলাগী রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা কেন্দ্রনা থাদখিবা ফন্দশিং অদু উৎলি।
(লুপা লাখতা)
সিরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি.
২০১৮-১৯
১
আন্ধ্র প্রদেশ
১৭২
২
অরুনাচল প্রদেশ
৩০
৩
অসাম
১৪৯
৪
বিহার
২৬৫
৫
দিল্লী
৪৩
৬
গোৱা
২০
৭
গুজরাত
১৭৯
৮
হরিয়ানা
৭৩
৯
হিমাচল প্রদেশ
৪৬
১০
জম্মু অমসুং কশ্মীর
৬৬
১১
ঝারখন্দ
৯৩
১২
কর্নাতকা
১৯২
১৩
কেরেলা
১৪৬
১৪
মহারাস্ত্র
৩৩১
১৫
মনিপুর
৪০
১৬
মেঘালয়
৩০
১৭
নাগালেন্দ
২
১৮
ওরিশা
১৫২
১৯
পুদুচেরী
৮
২০
পঞ্জাব
৯৩
২১
তমিল নাদু
২৭১
২২
ত্রিপুরা
৩০
২৩
উত্তর প্রদেশ
৫৩৬
২৪
উত্তরাখন্দ
৫৩
২৫
ৱেস্ত বেঙ্গল
২৯১
ৱারোল:
১. মথক্কী রিলিজশিং অসি কেন্দ্র সরকারগী গ্রান্তশিংগা মরী লৈনৈ অমসুং রাজ্যগী শিয়র কন্ত্রিব্যুসন হাপচিনগনু।
এনেক্সর-II
ৱারোল অসিনা এফ.ৱাই-২০১৮-১৯দগী ২০২০-২১ ফাওবদা এন.ঐচ.এম.গী মখাদা হেল্থ মেলা/মহৌশানা মীয়াম তিনবা মফমদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা চাদিং তৌখিবা অদু উৎলি।
লুপা লাখতা
সিরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি.
২০১৮-১৯
২০১৯-২০
২০২০-২১
১
অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎশিং
-
-
-
২
আন্ধ্র প্রদেশ
-
-
-
৩
অরুনাচল প্রদেশ
১১.৬৬
-
১.৮০
৪
অসাম
১৬৩.৯৭
৪৪.৭৬
৬৩.০৪
৫
বিহার
৭৫.৪৬
১৬.৮৬
৬.১৫
৬
চন্দিগর
-
-
-
৭
ছত্তিশগর
৯.৮৬
১.৪৯
১.৫১
৮
দাদ্রা অমসুং নগর হভেলি অমসুং দামন অমসুং দ্যু
১.৯৯
০.৩৩
-
৯
দিল্লী
১৫.৪৬
-
-
১০
গোৱা
০.০৬
০.৪২
০.৬৩
১১
গুজরাত
১৯৯.৩৬
১৩৯.৬৬
৭৮.৯৫
১২
হরিয়ানা
১১.২৪
৬.৩৬
৩.৭৩
১৩
হিমাচল প্রদেশ
২২৯.১৬
১০০.৩৪
৫৬.৭১
১৪
জম্মু অমসুং কশ্মীর
-
-
-
১৫
ঝারখন্দ
২৯.৯৭
২২.৯১
১২.৯২
১৬
কর্নাতকা
-
২০.৫৬
-
১৭
কেরেলা
৭.৩৭
৬.১২
৫.২৪
১৮
লদাখ
-
-
-
১৯
লক্ষদ্বীপ
-
-
-
২০
মধ্য প্রদেশ
-
-
-
২১
মহারাস্ত্র
২৫৯.৫১
৩.১২
৭.০৫
২২
মনিপুর
০.২০
০.৭৫
-
২৩
মেঘালয়
১৩.২০
১০.১২
৩.৪৪
২৪
মিজোরাম
-
-
-
২৫
নাগালেন্দ
৭.৫০
১০.০০
-
২৬
ওরিশা
০.৭৬
২৩.৩২
২৫.৯৩
২৭
পুদুচেরী
-
৭.৭৫
-
২৮
পঞ্জাব
২৬.২০
৩৯.৩৭
২০.৫০
২৯
রাজস্থান
৪৮.৩০
-
১৫.৩৩
৩০
সিক্কিম
০.৯৫
১.৫৬
-
৩১
তমিল নাদু
-
-
৫.৫২
৩২
তেলঙ্গনা
-
-
-
৩৩
ত্রিপুরা
৪.৩৩
১৪.২৫
৬.৩৪
৩৪
উত্তর প্রদেশ
৩৮.৬৫
৩৪০.৪৬
২১৭.৬৪
৩৫
উত্তরাখন্দ
-
-
০.৬১
৩৬
ৱেস্ত বেঙ্গল
০.০৬
০.২১
৭১.৬৩
ৱারোল:
১. চাদিং অসিদা কেন্দ্রনা থাদখিবা, রাজ্যনা থাদখিবা অমসুং চহিগী অহৌবদা চাদিং তৌখিদবা বেলেন্সকী চাদিং অদু য়াওরি।
২. মথক্কী ফি্র অসি রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা রিপোর্ত তৌরকখিবা ফাইনান্সিএল মেনেজমেন্ত রিপোর্ত (এফ.আর.এম.)গী মতুং ইন্না পীবনি।
মসিগী ই-পাউ অসি হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, দা. ভার্তি প্রভিন পাৱরনা ঙসি লোক সভাদা পীখি।