Ministry of Health and Family Welfare
Mental Health Support For People Post Covid-19
25 MAR 2022 7:14PM by PIB Delhi
To address the burden of mental disorders, the Government of India is implementing the National Mental Health Programme (NMHP) since 1982. The Government is supporting implementation of the District Mental Health Programme (DMHP) under NMHP in 704 districts of the country. To generate awareness among masses about mental illnesses, Information, Education and Communication (IEC) activities are an integral part of the NMHP. At district level, sufficient funds are provided under the DMHP under the National Health Mission for IEC and awareness generation activities in the community, schools, workplaces and community at large.
Further, realizing the impact that COVID-19 may have on the mental health of the people, the Government has taken a number of initiatives, including -
1. Setting up of a 24/7 helpline to provide psychosocial support, by mental health professionals, to the entire affected population, divided into different target groups viz children, adult, elderly, women and healthcare workers.
2. Issuance of guidelines/ advisories on management of mental health issues, catering to different segments of the society.
3. Advocacy through various media platforms in the form of creative and audio-visual materials on managing stress and anxiety, and promoting an environment of support and care for all.
4. Issuance and dissemination of detailed guidelines by the National Institute of Mental Health and Neurosciences (NIMHANS), Bengaluru- "Mental Health in the times of COVID-19 Pandemic - Guidance for General Medical and Specialized Mental Health Care Settings".
5. All the guidelines, advisories and advocacy material can be accessed on Ministry of Health and Family Welfare website under “Behavioural Health – Psychosocial helpline” (https://www.mohfw.goin/ ).
6. Online capacity building of health workers by NIMHANS in providing psychosocial support and training through (iGOT)-Diksha platform.
Besides the above, the Government has announced a “National Tele Mental Health Programme” in the Budget of 2022-23, to further improve access to quality mental health counselling and care services in the country.
With the objective to mobilize efforts in support of mental health and to raise awareness about mental health issues and advocate against the social stigma that surrounds mental health, the World Mental Health Day is also observed on 10th October of each year.
The Union Minister of State for Health and Family Welfare, Dr. Bharti Pravin Pawar stated this in a written reply in the Lok Sabha today.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
পোস্ত কোবিদ-১৯দা মীয়ামগীদমক মেন্তেল হেল্থ সপোর্ত
25 MAR 2022 7:14PM by PIB Imphal
মেন্তেল দিসওদরশিংগী পোৎলুম অসি হন্থনবা, ভারত সরকারনা ১৯৮২দগী হৌদুনা নেসনেল মেন্তেল হেল্থ প্রোগ্রাম চৎনদুনা লাক্লি৷ সরকারনা লৈবাক অসিগী জিলা ৭০৪দা এন.এম.ঐচ.পি.গী মখাদা চৎনরিবা দিস্ত্রিক মেন্তেল হেল্থ প্রোগ্রাম (দি.এম.ঐচ.পি.) চৎনবদা মতেং পাংলি৷ ৱাখলগী অনাবশিংগী মরমদা মীয়াম মরক্তা এৱার্নেস শন্দোক্নবা, ইনফোর্মেসন, এজুকেসন অমসুং কম্ম্যুনিকেসন এক্তিবিতীশিং (আই.ই.সি.) অসি এন.এম.ঐচ.পি.গী শেৎতোক্নবা য়াদ্রবা শরুক ওইরি৷ জিলাগী থাক্তা, আই.ই.সি. অমদি কম্ম্যুনিতী, স্কুলশিং, থবক শুফমশিংদা এৱার্নেস শন্দোকপগী থবকশিং পাংথোক্নবগীদমক ফন্দশিং মরাং কাইনা নেসনেল রুরেল মিসনগী মখাদা লৈরিবা দি.এম.ঐচ.পি.গী মখাদা পীথরি৷
মখাতানা, কোবিদ-১৯না মীয়ামগী হকশেলদা অকাইবা পীবা য়াই হায়বগী শাফু অসি খঙলদুনা, সরকারনা মখাগীশিং অসি য়াওনা ইনিসিয়েতিব কয়া অমা লৌখৎখ্রে -
1. তোঙান তোঙানবা তার্গেৎ গ্রুপশিংনি হায়না খায়দোক্তুনা থম্লিবশিং ফিভম শোকহল্লবা মীয়ামশিং হায়বদি অঙাংশিং, অহল ওইরবশিং, নুপীশিং অমদি হেল্থ ৱার্করশিংদা মেন্তেল হেল্থ প্রোফেসনেলশিংনা সাইকোলোজিকেল সপোর্ত পীনবা ২৪/৭ হেল্পলাইন অমা শেমগৎপা৷
2. সমাজ অসিগী তোঙান তোঙানবা সেগমেন্তশিংদা থেংনহল্লিবা মেন্তেল হেল্থ ইসুশিং অসি থেংননবা গাইদলাইনশিং/এদভাইজরীশিং ফোংবা৷
3. স্ত্রেস অমসুং খোইরাংববু থেংননবা ক্রেতিব অমসুং ওদিও-বিজ্যুল মেতরিএলশিংগী মওংদা তোঙান তোঙানবা মেদিয়া প্লেতফোর্মশিংগী খুৎথাংদা মীচং শৌগৎপা অমদি ময়ামগীদমক সপোর্ত অমসুং কেয়রগী এনবাইরোনমেন্ত অমা য়োকখৎপা৷
4. নেসনেল ইন্সতিত্যুত ওফ মেন্তেল হেল্থ এন্দ ন্যুরোসাইন্সেস (এন.আই.এম.ঐচ.এ.এন.এস.), বেঙ্গালুরুনা অকুপ্পা গাইদলাইনশিং—“কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎকী মতমশিংদা লৈরিবা মেন্তেল হেল্থ-জেনেরেল মেদিসিনগীদমক লমজিংবা অমদি স্পেসিয়েলাইজ মেন্তেল হেল্থ কেয়র সেত্তিংশিং থম্বা” ইসু তৌবা অমদি শন্দোকপা৷
5. গাইদলাইনশিং, এদভাইজরীশিং অমদি এদবোকেসী মেতরিএল পুম্নমক “বিহেবিয়রেল হেল্থ-সাইকোসোসিএল হেল্পলাইন”গী মখাদা হকশেল অমদি য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী ৱেবসাইত (https://www.mohfw.goin/ )তা য়েংবা য়াগনি৷
6. সাইকোসোসিএল সপোর্ত পীবদা অমদি (আই.জি.ও.তি.)-দিক্সা প্লেতফোর্মগী খুৎথাংদা ত্রেনিং পীবদা এন.আই.এম.ঐচ.এ.এন.এস.না হেল্থ ৱার্করশিংগী ওনলাইন কেপাসিতী শেমগৎপা৷
মথক্তা পল্লিবশিং অসিগী মথক্তা, লৈবাক অসিদা ক্বালিতী লৈবা মেন্তেল হেল্থ কাউন্সিলিং পীবা অমদি কেয়র সর্ভিসশিং পীবা মখাতানা হেনগৎনবা সরকার অসিনা ২০২২-২৩গী বজেৎতা “নেসনেল তেলি মেন্তেল হেল্থ প্রোগ্রাম” অমা লাওথোকখি৷
মেন্তেল হেল্থদা মতেং পাংনবা শেম শাদুনা লৈনবা অমদি মেন্তেল হেল্থ ইসুশিংগী মরমদা এৱার্নেস শন্দোক্নবা অমদি মেন্তেল হেল্থবু কোইশিন্দুনা থম্লিবা সোসিএল স্তিগমাগী মাইয়োক্তা লেপ্নবগী পান্দমদা, ওক্তোবর ১০বু চহি খুদিংগী ৱার্ল্দ মেন্তেল হেল্থ দে ওইনা পাংথোক্লি৷
ৱারোল অসি ঙসি লোক সভাদা হকশেল অমদি য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী দা. ভারতি প্রবিন পৱারনা অইবা পাউখুম অমদা পীখিবনি৷