Prime Minister's Office
PM Modi addresses post-budget webinar on vision of 'GatiShakti'
“This year’s budget has set the ‘Gatishakti’ of India’s development in 21st century”
“This direction of ‘Infrastructure-based development’ will lead to extraordinary increase in the strength of our economy”
“In the year 2013-14, the direct capital expenditure of the Government of India was about 1.75 lakh crore rupees, which has increased to seven and a half lakh crore rupees in the year 2022-23”
“Infrastructure Planning, Implementation and Monitoring will get a new direction from PM Gati-Shakti. This will also bring down the time and cost overrun of the projects”
“In PM Gati-Shakti National Master Plan, more than 400 data layers are available now”
“24 Digital Systems of 6 Ministries are being integrated through ULIP. This will create a National Single Window Logistics Portal which will help in reducing the logistics cost”
“Our Exports will also be greatly helped by PM Gati-Shakti, our MSMEs will be able to be Globally Competitive”
“PM Gati-Shakti will ensure true public-private partnership in infrastructure creation from infrastructure planning to development and utilization stage”
28 FEB 2022 10:59AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed a webinar on the vision of GatiShakti and its convergence with Union Budget 2022, today. This is sixth webinar in the series of post budget webinars addressed by the Prime Minister.
The Prime Minister said that this year’s budget has set the pace (Gatishakti) of India’s development in 21st century . This direction of ‘Infrastructure-based development’ will lead to extraordinary increase in the strength of our economy, creating many new possibilities of employment, he said.
The Prime Minister, underlined the lack of coordination among the stakeholders in the traditional ways of completing projects. This was due to lack of clear information among the various concerned departments. “Due to PM Gatishakti, now everyone will be able to make their plan with complete information. This will also lead to optimum utilization of the country's resources”, he added.
The Prime Minister stressed the need of PM Gatishakti by emphasizing the scale at which the government is undertaking infrastructure development. “In the year 2013-14, the direct capital expenditure of the Government of India was about 1.75 lakh crore rupees, which has increased to seven and a half lakh crore rupees in the year 2022-23”, the Prime Minister informed. “Infrastructure Planning, Implementation and Monitoring will get a new direction from PM Gati-Shakti. This will also bring down the time and cost overrun of the projects”, he added.
Shri Modi said “Strengthening the principle of cooperative federalism, our government has made a provision of one lakh crore rupees for the assistance of the states in this year's budget. State governments will be able to use this amount on multimodal infrastructure and other productive assets.” He mentioned National Ropeway Development Programme to improve connectivity in the inaccessible hilly areas and Prime Minister's Development Initiative for North-East (PM-DevINE) in this regard. Mentioning PLI initiative, the Prime Minister called upon the private sector to invest I the infrastructure of the country.
The Prime Minister informed that in PM Gati-Shakti National Master Plan, more than 400 data layers are available now, informing not just the existing and proposed infrastructure but also information about the forest land and available industrial estate. He suggested that the private sector should use it more and more for their planning and all important information regarding the National Master Plan is now available on the single platform. “Due to which it will be possible to get project alignment and various types of clearances at the DPR stage itself. This will also be helpful in reducing your Compliance Burden”, he said. The Prime Minister also asked the state government’s to make PM Gati-Shakti National Master Plan base for their projects and Economic Zones.
The Prime Minister commented that “even today, the Logistic Cost in India is considered to be 13 to 14 percent of GDP. This is more than other countries. PM Gati-Shakti has a huge role in improving infrastructure efficiency”. The Prime Minister talked about Unified Logistic Interface Platform- ULIP provided in this budget and which is being adapted by the various government departments as per their needs, leading to reduced logistics cost. “24 Digital Systems of 6 Ministries are being integrated through ULIP. This will create a National Single Window Logistics Portal which will help in reducing the logistics cost”, he added.
The Prime Minister informed about the steps like Logistics Division in every department and Empowered Group of Secretaries for logistics efficiency through better coordination. “Our Exports will also be greatly helped by PM Gati-Shakti, our MSMEs will be able to be Globally Competitive”, he added.
The Prime Minister said that Gati-Shakti will ensure true public-private partnership in infrastructure creation from infrastructure planning to development and utilization stage. “In this webinar, there should also be a brainstorming on how the private sector can achieve better outcomes in collaboration with the government system”, Shri Modi said.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗତିଶକ୍ତି ଭିଜନ ଉପରେ ବଜେଟ୍‌ ପରବର୍ତ୍ତୀ ୱେବିନାରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
‘‘ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଭାରତର ବିକାଶ ପାଇଁ ‘ଗତିଶକ୍ତି’ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଛି’’
‘‘ଭିତ୍ତିଭୂମି ଆଧାରିତ ବିକାଶର ଏହି ଗତି ଆମ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ଶକ୍ତିରେ ଅସାଧାରଣ ବୃଦ୍ଧି ଘଟାଇବ’’
‘‘୨୦୧୩-୧୪ ବର୍ଷରେ, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ପ୍ରାୟ ୧.୭୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା, ଯାହାକି ୨୦୨୨-୨୩ ବର୍ଷରେ ସାଢ଼େ ସାତ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି’’
‘‘ପିଏମ ଗତି-ଶକ୍ତି ଦ୍ଵାରା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଜନା, କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଏବଂ ନିରୀକ୍ଷଣକୁ ନୂଆ ଗତି ମିଳିବ। ଏହା ମଧ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣର ସମୟ ଏବଂ ଖର୍ଚ୍ଚ କମାଇବ’’
‘‘ପିଏମ ଗତି-ଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନରେ, ୪୦୦ରୁ ଅଧିକ ଡାଟା ଲେୟାର୍ସ ଏବେ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି’’
‘‘୬ଟି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ୨୪ଟି ଡିଜିଟାଲ ସିଷ୍ଟମକୁ ୟୁଏଲଆଇପି ମାଧ୍ୟମରେ ଏକୀକୃତ କରାଯାଇଛି । ଏହା ଏକ ଜାତୀୟ ସିଙ୍ଗଲ ୱିଣ୍ଡୋ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ପୋର୍ଟାଲ ତିଆରି କରିବ ଯାହାକି ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ’’
‘‘ପିଏମ ଗତି-ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ଆମ ରପ୍ତାନି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ବିଶେଷ ସହାୟତା ମିଳିପାରିବ, ଆମର ଏମଏସଏମଇମାନେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱୀ ହୋଇପାରିବେ’’
‘‘ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବିକାଶ ଓ ଉପଯୋଗିତା ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପିଏମ ଗତି-ଶକ୍ତି ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବାସ୍ତବ ସରକାରୀ-ଘରୋଇ ଭାଗିଦାରୀ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ’’
28 FEB 2022 10:59AM by PIB Bhubaneswar
ଗତିଶକ୍ତି ଭିଜନ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍‌ ୨୦୨୨ ସହିତ ଏହାର ଏକୀକରଣ ଉପରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ ୱେବିନାରକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ଏହାକୁ ମିଶାଇ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଛଅଟି ବଜେଟ୍‌ ପରବର୍ତ୍ତୀ ୱେବିନାରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇସାରିଲେଣି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟ୍‌ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଭାରତର ବିକାଶ ପାଇଁ ‘ଗତିଶକ୍ତି’ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଛି । ଭିତ୍ତିଭୂମି ଆଧାରିତ ବିକାଶର ଏହି ଗତି ଆମ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ଶକ୍ତିରେ ଅସାଧାରଣ ବୃଦ୍ଧି ଘଟାଇବ । ଏହା ଅନେକ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ଅବସର ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାର ପାରମ୍ପରିକ ମାର୍ଗରେ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟର ଅଭାବ ରହୁଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ବିଭିନ୍ନ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବିଭାଗ ନିକଟରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ସୂଚନା ନଥିବା କାରଣରୁ ଏପରି ହୋଇଥାଏ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ପିଏମ ଗତିଶକ୍ତି ଯୋଜନା କାରଣରୁ ଏଣିକି ସମସ୍ତେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୂଚନା ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିପାରିବେ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେଶର ସମ୍ବଳଗୁଡ଼ିକର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉପଯୋଗ ଦିଗରେ ଆଗେଇ ନେବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ, ସରକାର ଏବେ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଆଗେଇ ନେଉଛନ୍ତି ଯାହାଫଳରେ ପିଏମ ଗତିଶକ୍ତି ଭଳି ଯୋଜନାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ‘‘୨୦୧୩-୧୪ ବର୍ଷରେ, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ପ୍ରାୟ ଅଢ଼େଇ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା, ଯାହାକି ୨୦୨୨-୨୩ ବର୍ଷରେ ସାଢ଼େ ସାତ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି’’, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ, ‘‘ପିଏମ ଗତି-ଶକ୍ତି ଯୋଜନା ଦ୍ଵାରା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଜନା, କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଏବଂ ନିରୀକ୍ଷଣକୁ ନୂଆ ଗତି ମିଳିବ। ଏହା ମଧ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣର ସମୟ ଏବଂ ଖର୍ଚ୍ଚ କମାଇବ ।’’
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ସହଯୋଗୀ ସଂଘୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସିଦ୍ଧାନ୍ତକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହିତ, ଆମ ସରକାର ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛନ୍ତି । ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ଏହି ଅର୍ଥକୁ ବହୁମୁଖି ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଗଠନମୂଳକ ସମ୍ପତ୍ତିରେ ବିନିଯୋଗ କରିପାରିବେ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଅପହଞ୍ଚ ପାର୍ବତ୍ୟାଞ୍ଚଳରେ ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସୁଧାର ଆଣିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଜାତୀୟ ରୋପୱେ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବିକାଶ ଯୋଜନା (ପିଏମ-ଡିଭାଇନ) କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଦେଶର ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶ କରିବା ଲାଗି ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ପିଏମ ଗତି-ଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନରେ, ୪୦୦ରୁ ଅଧିକ ଡାଟା ଲେୟାର୍ସ ଏବେ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି । କେବଳ ବର୍ତ୍ତମାନର ଓ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ନୁହେଁ ବରଂ ଜଙ୍ଗଲ ଜମି ଓ ଶିଳ୍ପାଞ୍ଚଳର ସୂଚନା ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ, ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ସେମାନଙ୍କର ଯୋଜନାରେ ଏହାର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଉପଯୋଗ କରିବା ଉଚିତ୍‌ ଏବଂ ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ୍ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ସମସ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୂଚନା ଏବେ ଗୋଟିଏ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି । ଏହି କାରଣରୁ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଏକୀକରଣ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ଡିପିଆର ସ୍ତରରେ ହିଁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ମଞ୍ଜୁରି ମିଳିପାରିବ । ଏହା ଅନୁପାଳନ ବୋଝ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ପିଏମ ଗତି-ଶକ୍ତି ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନର ଆଧାରକୁ ନିଜର ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ଜୋନରେ ଉପଯୋଗ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତରେ ଏବେ ବି ଲଜିଷ୍ଟିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ଜିଡିପିର ୧୩ରୁ ୧୪ ପ୍ରତିଶତ ହେବ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଛି । ଏହା ଅନ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଅଧିକ । ଭିତ୍ତିଭୂମି ଦକ୍ଷତାରେ ସୁଧାର ଆଣିବାରେ ପିଏମ ଗତି-ଶକ୍ତିର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଏହି ବଜେଟରେ ରହିଥିବା ୟୁନିଫାଏଡ ଲଜିଷ୍ଟିକ ଇଣ୍ଟରଫେସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ – ୟୁଏଲଆଇପି ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ଏହାକୁ ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଭାଗରେ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଡିଭିଜନ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ସମନ୍ୱୟ ଜରିଆରେ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଦକ୍ଷତା ପାଇଁ କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ ସଚିବ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ପିଏମ ଗତି-ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ଆମ ରପ୍ତାନି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ବିଶେଷ ସହାୟତା ମିଳିପାରିବ, ଆମର ଏମଏସଏମଇମାନେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱୀ ହୋଇପାରିବେ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବିକାଶ ଓ ଉପଯୋଗିତା ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପିଏମ ଗତି-ଶକ୍ତି ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବାସ୍ତବ ସରକାରୀ-ଘରୋଇ ଭାଗିଦାରୀ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ । ସରକାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ସହଭାଗିତା ସ୍ଥାପନ କରି ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର କିଭଳି ଉନ୍ନତ ପରିଣାମ ପ୍ରାପ୍ତ କରିପାରିବ ତାହା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ୱେବିନାରରେ ବିଚାରମନ୍ଥନ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।