Ministry of Rural Development
Rural connectivity projects in North Eastern States
Ministry has taken a number of initiatives under PMGSY to take into account special concerns of the North-Eastern States and tribal areas of other states
02 FEB 2022 6:44PM by PIB Delhi
Rural Roads is a State subject and Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) is a one-time special intervention to provide rural connectivity, by way of a single all-weather road, to the eligible unconnected habitations of designated population size (500+ in plain areas and 250+ in North-Eastern States, Himalayan States and Himalayan Union Territories as per 2001 census) in the core network for uplifting the socio-economic condition of the rural population. Relaxation has been provided to the Desert Areas (as identified in the Desert Development Programme), the Tribal (Schedule V) areas and Selected Tribal and Backward Districts and unconnected habitations in these areas with a population of 250 persons and above in the Core Network as per Census 2001 are eligible for connectivity under the scheme. In the critical Left-Wing Extremism affected blocks (as identified by Ministry of Home Affairs), additional relaxation has been given to connect habitations with population 100 persons and above as per 2001 census
The Ministry has taken a number of initiatives under PMGSY to take into account special concerns of the North-Eastern States and tribal areas of other states. Following dispensations have been provided: -
(i) As against project cost sharing of 60:40 between centre and states in plain areas, the sharing pattern is 90:10 for states of North-Eastern states.
(ii) On road portions subjected to heavy snow fall or landslides, where regular snow or debris clearance is done over long period to keep the road open to traffic, roadway width may be increased by 1.5 m up to 7.5 m.
(iii) States have been allowed to provide adequate length of cement concrete drains along slopes to reduce the damage to roads.
(iv) States have been allowed to provide requisite number of protection structures and cross drainage works keeping in view the terrain, snow fall and deposition of snow in high altitudes areas.
(v) The Ministry has agreed to share the cost of bridges up to 100 m length, as against 75 m in plain areas. Under PMGSY-III, the limit has been extended to 200 m, against 150 m for plain areas.
The State-wise details of the length of roads constructed and habitations connected during last three years and current year are given at Annexure.
Annexure
State-wise details of road length constructed and habitations connected in last three years and current year (as on 28 January 2022)
Sl. No.
State
2018-19
2019-20
2020-21
2021-22
Length
Constructed (in km)
Habitations Connected
Length
Constructed (in km)
Habitations Connected
Length
Constructed (in km)
Habitations Connected
Length
Constructed (in km)
Habitations Connected
1
Andaman &
Nicobar
0
0
0
0
30.619
6
10.88
0
2
Andhra Pradesh
336.73
73
300.524
65
530.785
43
771.37
41
3
Arunachal
Pradesh
1,317.64
70
1,731.34
21
1,795.50
14
191.68
17
4
Assam
4,295.49
1,638
3,646.74
1,681
2,684.17
837
1274.90
53
5
Bihar
4,221.59
2,748
718.581
511
2,255.01
468
1204.08
216
6
Chhattisgarh
3,112.36
481
1,952.38
518
4,688.24
205
1608.37
13
7
Goa
0
0
0
0
0
0
0.00
0
8
Gujarat
14.39
9
0
0
201.762
1
314.58
0
9
Haryana
4.95
0
0
0
224.063
0
1219.17
0
10
Himachal
Pradesh
1,334.35
83
1,086.81
94
1,915.57
90
1443.65
52
11
Jammu And
Kashmir
1,559.10
216
1,174.94
146
3,166.76
119
1770.30
73
12
Jharkhand
3,570.42
1,683
1,407.78
278
2,008.23
46
452.57
5
13
Karnataka
6.36
0
6
2
565.905
0
1348.34
0
14
Kerala
314.466
16
125.85
0
76.781
0
26.16
0
15
Madhya Pradesh
4,520.54
671
1,872.30
194
2,955.59
92
2777.89
8
16
Maharashtra
266.828
49
120.486
29
180.5
28
222.78
0
17
Manipur
852.235
63
754.335
23
892.62
18
365.05
5
18
Meghalaya
211.424
42
273.95
29
728.25
7
485.10
32
19
Mizoram
266.585
0
344.548
2
246.291
64
239.82
5
20
Nagaland
208.99
2
188.7
0
35.8
0
67.57
0
21
Odisha
8,129.88
1,672
5,298.43
256
1,844.27
269
955.16
162
22
Pondicherry
0
0
0
0
0
0
0.00
0
23
Punjab
246.775
0
28.98
0
1.09
0
136.55
0
24
Rajasthan
2,528.27
10
103.394
19
1,855.66
6
2626.25
0
25
Sikkim
351.919
52
68.215
4
156.956
5
93.39
10
26
Tamilnadu
2,166.86
0
1,065.92
0
871.272
0
1296.26
0
27
Tripura
169.087
31
85.2
12
108.798
30
124.05
11
28
Uttar Pradesh
1,688.27
5
376.08
0
710.797
2
927.04
0
29
Uttarakhand
1,756.27
202
2,036.49
154
3,364.68
144
883.21
91
30
West Bengal
5,111.22
545
2,180.04
81
2,178.96
67
363.83
18
31
Telangana
381.195
63
205.843
28
315.392
27
442.45
0
32
Ladakh
63.094
5
150.734
2
86.23
0
109.23
0
Total
49,007.29
10,429
27,304.59
4,149
36,676.56
2,588
23751.67
812
This information was given by Union Minister of State for Rural Development Sadhvi Niranjan Jyoti in a written reply in Rajya Sabha today.

|
খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
অৱাং নোংপোক থংবা রাজ্যশিংদা রুরেল কনেক্তিবিতীগী প্রোজেক্তশিং
অৱাং-নোংপোক থংবা রাজ্যশিং অমসুং অতোপ্পা রাজ্যশিংগী ত্রাইবেলগী মফমশিংগীদমক্তা অখন্ননা খন্দুনা মন্ত্রালয়না পি.এম.জি.এস.ৱাই.গী মখাদা খোঙথাং কয়া অমা পায়খৎলি
02 FEB 2022 6:44PM by PIB Imphal
খুঙ্গংগী লম্বীশিং অসি য়াম্না মরুওইবা অমনি অমসুং প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনা (পি.এম.জি.এস.ৱাই.) অসি অমুক্তং ওইবা খুঙ্গংগী লম্বীশিং ফাওননবা, হায়রিবা অসিনা নোংজু-নুংশা পুম্বগী ওইবা, খনগৎলবা মীশিংগী সাইজ (২০০১ সেন্সসকী মতুং ইন্না তম্পাক্কী মফমদা ৫০০+ অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিংদা ২৫০+, হিমালয়ন রাজ্যশিং অমসুং হিমালয়ন য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা) খু্ঙ্গংদা লৈবা মীশিংগী সোসিও-ইকোনোমীগী ফিভম ফগৎনবা মরুওইবা নেতৱার্ক অমা পুখৎনবা অমত্তা ওইবা থবক পায়খৎপনি।মরুভিমী (দিজর্ত দিবলপমেন্ত প্রোগ্রামদা মশক খঙলবা) গী মফমশিংদা কোমথোকপা লৈরি, ত্রাইবেল (শেদ্যুল V)কী মফমশিং অমসুং খনগৎলবা ত্রাইবেল অমসুং শোৎথরবা দিস্ত্রীক্তশিং অমসুং ২০০১গী সেন্সসকী মতুং ইন্না মরুওইবা নেতৱার্ক্তা মীওই ২৫০গী পোপুলেসনগা লোয়ননা অমসুং মসিগী মথক্তা লৈরিবা লম্বী শম্নদবা মফমশিং স্কীম অসিগী মখাদা লম্বী ফাওনবগী ইলিজিবল ওইরি। য়াম্না লুবা লেফ-ৱিং এক্সত্রিমিজম্না শোকহল্লবা ব্লোকশিং (হোম এফিয়র্সকী মন্ত্রালয়না মশক খঙলবা)শিংদা, ২০০১গী সেন্সসকী মতুং ইন্না মীশিং ১০০ অমসুং মসিগী মথক্তা লৈবা মফমশিংদা লম্বী শম্ননবগী অহেনবা কোমথোকপা লৈরি।
অৱাং-নোংপোক থংবা রাজ্যশিং অমসুং অতোপ্পা রাজ্যশিংগী ত্রাইবেলগী মফমশিংগীদমক্তা অখন্ননা খন্দুনা মন্ত্রালয়না পি.এম.জি.এস.ৱাই.গী মখাদা খোঙথাং কয়া অমা পায়খৎলি। মখাগী দিস্পেন্সেসনশিং অসি ফংহল্লি:
- তম্পাক্কী মফমশিংগীদমক কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংগী মরক্তা লৈরিবা প্রোজেক্ত কোস্ত শিয়রিং ৬০:৪০দা, অৱাং-নোংপোক থংবা রাজ্যশিংগী শিয়র পেতর্ন অসি ৯০:১০ ওইরি।
- য়াম্না কন্না উন তাবা অমসুং চিং কিন্থবা মফমশিং, হায়রিবা অসিদা লম্বী চৎপা য়ানবা মতম শাংনা চাং নাইনা উন অমসুং নুঙ লৌথোকপগী থবক তৌরিবা অসিগী লম্বীশিং মিতর ১.৫তগীনা মিতর ৭.৫ ফাওবা পাকথোক্নবা থম্লি।
- লম্বীদা অমাং-অতা থোকপা হন্থনবা অঙম্বা মফমশিংদা সিমেন্ত কনক্রিৎ দ্রেনশিং মতিক চানা চন্নবা রাজ্যশিংদা অয়াবা পীরি।
- অৱাংবা এল্তিচুতকী মফমশিংদা উন তাবা অমসুং উন তুংশিন্দুনা লৈবা য়েংলগা প্রোতেক্সন স্ত্রকচর অমসুং ক্রোস দ্রেনেজকী থবকশিং তৌনবা রাজ্যশিংদা অয়াবা পীরি।
- মন্ত্রালয়না মিতর ১০০ শাংবা, তম্পাক্কী মফমশিংদনা মিতর ৭৫ ফাওবগী থোং শান্ননবা শেফম শিয়র তৌবদা অয়াবা পীখ্রে। পি.এম.জি.এস.ৱাই.-IIIগী মখাদা, অকক্নবা অসি মিতর ২০০, তম্পাক্কী মফমশিংদনা মিতর ১৫০ ফাওবা পীরি।
হৌখিবা চহি অহুমগী মনুং অমসুং চৎলিবা চহি অসিগী ওইনা শেমখিবা লম্বীগী অশাংবা অমসুং হেবিতেসনশিং লম্বী শম্নখিবগী রাজ্য খায়না মরীক চুম্বা এরেকচরদা পীরি।
এরেকচর
হৌখিবা চহি অহুম অমসুং চৎলিবা চহি (২০২২গী জানুৱারীগী ২৮ ফাওবদা) অসিগী ওইনা শেমখিবা লম্বীগী অশাংবা অমসুং হেবিতেসনশিং লম্বী শম্নখিবগী রাজ্য খায়না মরীক চুম্বা
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
২০১৮-১৯
২০১৯-২০
২০২০-২১
২০২১-২২
শেমখ্রবা লম্বীগী অশাংবা (কি.মি.দা)
ফাওনখ্রবা
হেবিতেসনশিং
শেমখ্রবা লম্বীগী অশাংবা (কি.মি.দা)
ফাওনখ্রবা
হেবিতেসনশিং
শেমখ্রবা লম্বীগী অশাংবা (কি.মি.দা)
ফাওনখ্রবা
হেবিতেসনশিং
শেমখ্রবা লম্বীগী অশাংবা (কি.মি.দা)
ফাওনখ্রবা
হেবিতেসনশিং
১
অন্দামান অমসুং নিকোবর
০
০
০
০
৩০.৬১৯
৬
১০.৮৮
০
২
অন্ধ্র প্রদেশ
৩৩৬.৭৩
৭৩
৩০০.৫২৪
৬৫
৫৩০.৭৮৫
৪৩
৭৭১.৩৭
৪১
৩
অরুনাচল প্রদেশ
১,৩১৭.৬৪
৭০
১,৭৩১.৩৪
২১
১,৭৯৫.৫০
১৪
১৯১.৬৮
১৭
৪
আসম
৪,২৯৫.৪৯
১,৬৩৮
৩,৬৪৬.৭৪
১,৬৮১
২,৬৮৪.১৭
৮৩৭
১২৭৪.৯০
৫৩
৫
বিহার
৪,২২১.৫৯
২,৭৪৮
৭১৮.৫৮১
৫১১
২,২৫৫.০১
৪৬৮
১২০৪.০৮
২১৬
৬
ছত্তিসগর
৩,১১২.৩৬
৪৮১
১,৯৫২.৩৮
৫১৮
৪,৬৮৮.২৪
২০৫
১৬০৮.৩৭
১৩
৭
গোৱা
০
০
০
০
০
০
০.০০
০
৮
গুজরাত
১৪.৩৯
৯
০
০
২০১.৭৬২
১
৩১৪.৫৮
০
৯
হারিয়ানা
৪.৯৫
০
০
০
২২৪.০৬৩
০
১২১৯.১৭
০
১০
হিমাচল প্রদেশ
১,৩৩৪.৩৫
৮৩
১,০৮৬.৮১
৯৪
১,৯১৫.৫৭
৯০
১৪৪৩.৬৫
৫২
১১
জম্মু অমসুং কশ্মির
১,৫৫৯.১০
২১৬
১,১৭৪.৯৪
১৪৬
৩,১৬৬.৭৬
১১৯
১৭৭০.৩০
৭৩
১২
ঝর্খন্দ
৩,৫৭০.৪২
১,৬৮৩
১,৪০৭.৭৮
২৭৮
২,০০৮.২৩
৪৬
৪৫২.৫৭
৫
১৩
কর্নাতকা
৬.৩৬
০
৬
২
৫৬৫.৯০৫
০
১৩৪৮.৩৪
০
১৪
কেরলা
৩১৪.৪৬৬
১৬
১২৫.৮৫
০
৭৬.৭৮১
০
২৬.১৬
০
১৫
মধ্য প্রদেশ
৪,৫২০.৫৪
৬৭১
১,৮৭২.৩০
১৯৪
২,৯৫৫.৫৯
৯২
২৭৭৭.৮৯
৮
১৬
মহারাস্ত্রা
২৬৬.৮২৮
৪৯
১২০.৪৮৬
২৯
১৮০.৫
২৮
২২২.৭৮
০
১৭
মনিপুর
৮৫২.২৩৫
৬৩
৭৫৪.৩৩৫
২৩
৮৯২.৬২
১৮
৩৬৫.০৫
৫
১৮
মেঘালয়
২১১.৪২৪
৪২
২৭৩.৯৫
২৯
৭২৮.২৫
৭
৪৮৫.১০
৩২
১৯
মিজোরম
২৬৬.৫৮৫
০
৩৪৪.৫৪৮
২
২৪৬.২৯১
৬৪
২৩৯.৮২
৫
২০
নগালেন্দ
২০৮.৯৯
২
১৮৮.৭
০
৩৫.৮
০
৬৭.৫৭
০
২১
ওরিশা
৮,১২৯.৮৮
১,৬৭২
৫,২৯৮.৪৩
২৫৬
১,৮৪৪.২৭
২৬৯
৯৫৫.১৬
১৬২
২২
পোন্দিচরী
০
০
০
০
০
০
০.০০
০
২৩
পঞ্জাব
২৪৬.৭৭৫
০
২৮.৯৮
০
১.০৯
০
১৩৬.৫৫
০
২৪
রজস্থান
২,৫২৮.২৭
১০
১০৩.৩৯৪
১৯
১,৮৫৫.৬৬
৬
২৬২৬.২৫
০
২৫
সিক্কিম
৩৫১.৯১৯
৫২
৬৮.২১৫
৪
১৫৬.৯৫৬
৫
৯৩.৩৯
১০
২৬
তামিল নাদু
২,১৬৬.৮৬
০
১,০৬৫.৯২
০
৮৭১.২৭২
০
১২৯৬.২৬
০
২৭
ত্রিপুরা
১৬৯.০৮৭
৩১
৮৫.২
১২
১০৮.৭৯৮
৩০
১২৪.০৫
১১
২৮
উত্তর প্রদেশ
১,৬৮৮.২৭
৫
৩৭৬.০৮
০
৭১০.৭৯৭
২
৯২৭.০৪
০
২৯
উত্তরাখন্দ
১,৭৫৬.২৭
২০২
২,০৩৬.৪৯
১৫৪
৩,৩৬৪.৬৮
১৪৪
৮৮৩.২১
৯১
৩০
ৱেস্ত বেঙ্গাল
৫,১১১.২২
৫৪৫
২,১৮০.০৪
৮১
২,১৭৮.৯৬
৬৭
৩৬৩.৮৩
১৮
৩১
তেলঙ্গনা
৩৮১.১৯৫
৬৩
২০৫.৮৪৩
২৮
৩১৫.৩৯২
২৭
৪৪২.৪৫
০
৩২
লদাখ
৬৩.০৯৪
৫
১৫০.৭৩৪
২
৮৬.২৩
০
১০৯.২৩
০
অপুনবা
৪৯,০০৭.২৯
১০,৪২৯
২৭,৩০৪.৫৯
৪,১৪৯
৩৬,৬৭৬.৫৬
২,৫৮৮
২৩৭৫১.৬৭
৮১২
মসিগী পাউ অসি রুরেল দিবলপমেন্তগী রাজ্যগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী সাধবী নিরঞ্জন জ্যোতিনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম অমা ওইনা পীখিবনি।