Ministry of Development of North-East Region
Spending by Ministries in North East
16 DEC 2021 1:08PM by PIB Delhi
As per the extant guidelines, all 54 non-exempted Central Ministries/Departments, are mandated to spend atleast 10% of their Gross Budgetary Support (GBS) for Central Sector and Centrally Sponsored Schemes in North Eastern Region (NER). The details of the Budget Estimates (BE), Revised Estimates (RE) and Actual Expenditure during the period from 2014-15 to 2021-22 in relation to expenditure of 10% of their Gross Budgetary Support(GBS)in the North Eastern States is given in Table 1 below.
Table 1: Budget Estimates (BE), Revised Estimates (RE) and
Actual Expenditure under 10% GBS
( Rs. in crore)
Year
Budget
Estimates
Revised
Estimates
Actual
Expenditure
2014-15
36,107.56
27,359.17
24,819.18
2015-16
29,087.93
29,669.22
28,673.73
2016-17
29,124.79
32,180.08
29,367.9
2017-18
43,244.64
40,971.69
39,753.44
2018-19
47,994.88
47,087.95
46,054.80
2019-20
59,369.90
53,374.19
48,533.80
2020-21
60,112.11
51,270.90
48,563.82
2021-22
68,020.24
-
25,737.07*
Source: Statement 11/23 of the Union Budget, various years
Note: Actual Expenditure figures are provisional and subject to vetting by Ministry of Finance.
*up to 30.9.2021, as reported by 53 out of 54 Non-exempted Ministries/Departments
The details of Ministry-wise allocation and expenditure under 10% GBS during the last three years is given at Annexure-I.
The steps being taken to ensure that all Ministries spend the mandatory 10% of their GBS in the North Eastern Region inter alia include review meetings at the level of Minister, Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER) with Central Ministries and State Governments,Quarterly review meetings at the level of Secretary, MDoNER with non-exempted Ministries and Departments, Inter-Ministerial meetings to review progress from time to time, review meetings by Ministries and Departments themselves, review with NER States to address bottlenecks in project implementation, payment through Public Financial Management System (PFMS), etc.
Annexure-I
Annexure to Part (a) to (d) of the Rajya Sabha Unstarred Question No. 2107 dated 16.12.2021 regarding Spending by Ministries in North East
Revised Estimates (RE) and Actual Expenditure under 10% GBS from 2018-19 to 2020-21
(Rs. in Crore)
2018-19
2019-20
2020-21
S.N
Ministry/
Department
Revised Estimates
Actual Expenditure
Revised Estimates
Actual Expenditure
Revised Estimates
Actual Expenditure
1
Agriculture Research and Education
460
460
462.7
462.7
497.6
497.6
2
Agriculture, Cooperation and Farmers Welfare
6726.3
2203.7
10136.7
4057.5
11619.9
2926.8
3
Animal Husbandry, Dairying and Fisheries
264.7
261.8
254.9
256.9
312.4
326.7
4
Ayurveda,
Yoga &Naturo,
Unani,
Siddha &Homeo
107.9
103.4
69.3
62.1
113
111.8
5
Biotechnology
159.9
160
154.6
154.5
166.7
139.7
6
Chemicals and Petrochemicals
5.9
206.8
22
214.1
2.6
2.6
7
Civil Aviation
0
160.3
70
68.7
70
70
8
Coal
72.5
2.3
87.2
6.1
55.4
8.5
9
Commerce
102.9
102.5
110
110
100
142.4
10
Consumer Affairs
169
21.5
195
86.5
1194.2
529.9
11
Culture
168.7
122.5
122.2
117.1
39.3
22.2
12
Defence (Misc.)
143.5
143.5
240.6
238.6
318
315.3
13
Development of North Eastern Region
1091.4
628.5
1494.5
1483
1040
1066.3
14
Drinking Water and Sanitation
1997.8
1750
1833.9
1883.9
1700
1811.7
15
Electronics and Information Technology
337
337
321.3
320.8
305
298.5
16
Empowerment of Persons with Disabilities
86.7
44.7
82.5
77.8
55.3
38.1
17
Environment, Forests and Climate Change
163.6
158.6
165.5
141.9
130.3
132.1
18
Fisheries
0
0
63.8
84.8
83.2
82
19
Food and Public Distribution
102
99.9
64.4
59.6
30.9
26.9
20
Food Processing Industries
87
38.8
88.9
19.4
115
89
21
Health and Family Welfare
4345.4
4001.8
4556.9
4222.3
4573.4
4894.9
22
Health Research
92.5
87.4
101
91.4
83
74.6
23
Higher Education
2341
2263.3
2863
2583.1
2496.2
2288.6
24
Home Affairs
33
232.6
33
315.4
195
460.3
25
Housing and Urban Affairs
1203.6
697.5
1252.6
1227.5
563.5
550.9
26
Information and Broadcasting
122.2
65.2
105.2
127.7
45.3
51.8
27
Labour and Employment
947.5
947.5
1080.3
634.4
1309.5
1165.1
28
Land Resources
198.6
184.1
178.3
285.1
123.9
205.9
29
Law and Justice
97.5
71.48
120
102
81.4
81.4
30
Micro, Small and Medium Enterprises
679.7
667.5
755.3
720.6
566.8
482.1
31
Mines
61.1
72
73
76.2
74.7
82.6
32
Minority Affairs
432.4
278.4
477.7
889.2
467.2
453.9
33
New and Renewable Energy
504.5
122.4
375
128.1
335
105.1
34
Panchayati Raj
69.3
111.7
48
79.5
65.7
65.7
35
Pharmaceuticals
33.5
33.5
41.4
36.4
79.3
83.3
36
Police
677.9
1430.2
764.5
1179.9
350.6
748.2
37
Posts
77.2
22.6
53.9
35.8
98.1
92.7
38
Power
2891
2082.5
2508.8
2071
1056
1056
39
Promotion of Industry and Internal Trade
1088.8
1088
1297.6
1288.7
756.4
956
40
Public Enterprises
0.9
0.9
1
0.5
0.6
0.3
41
Road Transport and Highways
6210
5944.5
6070
5982.1
7970
7935.2
42
Rural Development
3271
9742.5
4349
5501.4
5240.4
7979.2
43
School Education and Literacy
3952.1
4125.3
4448.2
4662.9
1667.8
4792.7
44
Shipping
125
105
59.1
56.3
42
32
45
Skill development and Entrepreneurship
244.1
222.8
223.5
124.7
244.8
215.5
46
Social Justice and Empowerment
318
270.4
343.8
212.6
306.8
220.1
47
Statistics and Programme Implementation
24.9
26.7
49.4
195.2
20.6
42.1
48
Telecommunications
790.9
307.5
799.8
862.1
1150.6
802.4
49
Textiles
255.4
231.9
273.3
217.5
135.2
169.1
50
Tourism
198.4
214.4
129.9
74.9
115
146.7
51
Tribal Affairs
600
855.6
706
1128.5
551.3
814.7
52
Water Resources, River Development & Ganga Rejuvination
318.8
746.4
370.6
566.2
331.1
407.2
53
Women and Child Development
2451.3
1665
2592
2724.7
2078.8
2326
54
Youth Affairs and Sports
183.5
130.7
233.5
223.9
146.5
143.9
Total
47,087.95
46,054.8
53,374.2
48,533.8
51,270.9
48,563.8
This information was given by Minister for Development of North Eastern Region Shri G.Kishan Reddy in the Rajya Sabha in a written reply today.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
অৱাং-নোংপোক্তা মন্ত্রালয়শিংনা চাদিং তৌরিবশিং
16 DEC 2021 1:08PM by PIB Imphal
হৌজিক হৌজিক লৈরিবা গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না, নন-একজেম্তেদ সেন্ত্রেল মিনিত্রীস/দিপার্তমেন্ত ৫৪ পুম্নমক্না মখোয়গী গ্রোস বদজেতরী সপোর্ত(জি.বি.এস.)কী য়ামদ্রবদা ১০%দি অৱাং-নোংপোক লমদম(এন.আই.আর.)গী সেন্ত্রেল সেক্তর অমদি সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর্দ স্কিমশিংদা থাদগদবনি৷ অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংদা মখোয়গী গ্রোস বদজেতরী সপোর্ত(জি.বি.এস.)কী ১০%গী এক্সপেন্দিচরগা মরী লৈননা ২০১৪-১৫দগী ২০২১-২২ ফাওবগী মতম অসিদা বদজেৎ ইস্তিমেতশিং(বি.ই.), রিবাইস ইস্তিমেতশিং(আর.ই.) অমসুং একচুএল এক্সপেন্দিচরগী অকুপ্পা মরোলশিং অদু মখাগী তেবল ১দা পীরি৷
তেবল ১: ১০% জি.বি.এস.কী মখাদা লৈরিবা বদজেৎ ইস্তিমেতশিং(বি.ই.), রিবাইস ইস্তিমেতশিং(আর.ই.) অমসুং একচুএল এক্সপেন্দিচর
( লুপা কোতিদা)
চহি
বদজেৎ ইস্তিমেতশিং
রিবাইস ইস্তিমেতশিং
একচুএল এক্সপেন্দিচর
২০১৪-১৫
৩৬,১০৭.৫৬
২৭,৩৫৯.১৭
২৪,৮১৯.১৮
২০১৫-১৬
২৯,০৮৭.৯৩
২৯,৬৬৯.২২
২৮,৬৭৩.৭৩
২০১৬-১৭
২৯,১২৪.৭৯
৩২,১৮০.০৮
২৯,৩৬৭.৯
২০১৭-১৮
৪৩,২৪৪.৬৪
৪০,৯৭১.৬৯
৩৯,৭৫৩.৪৪
২০১৮-১৯
৪৭,৯৯৪.৮৮
৪৭,০৮৭.৯৫
৪৬,০৫৪.৮০
২০১৯-২০
৫৯,৩৬৯.৯০
৫৩,৩৭৪.১৯
৪৮,৫৩৩.৮০
২০২০-২১
৬০,১১২.১১
৫১,২৭০.৯০
৪৮,৫৬৩.৮২
২০২১-২২
৬৮,০২০.২৪
-
২৫,৭৩৭.০৭*
সোর্স: য়ুনিয়ন বদজেৎকী স্তেতমেন্ত ১১/২৩, তোঙান তোঙানবা চহিশিং
খঙজিনগদবা: একচুএল এক্সপেন্দিচর ফিগরশিং অসি প্রোভিজনেল ওই অমদি শেল-থুম মন্ত্রালয়না থিজিনবা য়াই৷
*৩০.৯.২০২১ ফাওবা, নন-একজেম্তেদ মিনিস্ত্রীশিং/দিপার্তমেন্ত ৫৪গী মনুংদা ৫৩না রিপোর্ত পীরকপগী মতুং ইন্না
হৌখিবা চহি অহুমগী মতমদা ১০% জি.বি.এস.কী মথাদা মন্ত্রালয় মন্ত্রালয়গী ওইনা কাইথখিবা অমদি চাদিং তৌখিবগী অকুপ্পা মরোলশিং অদু এনেক্সর-Iদা পীরি৷
কেন্দ্রগী মন্ত্রালয় অমদি রাজ্য সরকারশিংগা লোইননা মিনিস্ত্রী ওফ দিবেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন(এম.দি.ও.এন.ই.আর.), মন্ত্রীগী থাক্তা রিভ্যু মীতিংশিং পাংথোকপা, নন-একজেম্তেদ মন্ত্রালয়শিং অমসুং দিপার্তমেন্তশিংগা লোইননা এম.দি.ও.এন.ই.আর., সেক্রেতরীগী থাক্তা ক্বাতর্লী ওইনা রিভ্যু মীতিং পাংথোকপা, মতম মতমগী মতুং ইন্না প্রোগ্রেস য়েংশিন্নবা ইন্তর-মিনিস্তিরিএল মীতিং পাংথোকপা, মন্ত্রালয়শিং অমদি দিপার্তমেন্ত মশামক্না রিভ্যু মীতিংশিং পাংথোকপা, প্রোজেক্ত চৎনবদা থিন্থরিবা অসি মাইয়োক্ননবা এন.ই.আর. রাজ্যশিংদা রিভ্যু মীতিংশিং পাংথোকপা, পব্লিক ফাইনান্স মেনেজমেন্ত সিস্তেম(পি.এফ.এম.এস.)কী খুৎথাংদা পেমেন্ত তৌবা য়াওনা মন্ত্রালয় পুম্নমক্না অৱাং-নোংপোক লমদমদা মখোয়গী জি.বি.এস.কী ১০% শুংশোই শোইদনা থাদহন্নবা খোংথাংশিং লৌখৎলি৷
এনেক্সর-I
অৱাং-নোংপোক্তা মন্ত্রালয়শিংনা শেল থাদবগী মতাংদা তারিখ ১৬.১২.২০২১গী রাজ্য সভা অনস্তেয়র ক্বেসন নম্বর ২১০৭গী পার্ত (এ) দগী (দি) ফাওবগী এনেক্সর
২০১৮-১৯দগী ২০২০-২১ ফাওবা ১০% জি.বি.এস.কী মখাদা লৈরিবা রিবাইস ইস্তিমেতশিং(আর.ই.) অমসুং একচুএল এক্সপেন্দিচর
(লুপা কোতিদা)
২০১৮-১৯
২০১৯-২০
২০২০-২১
সিরিএল নম্বর
মন্ত্রালয়/দিপার্তমেন্ত
রিবাইস ইস্তিমেতশিং
একচুএল এক্সপেন্দিচর
রিবাইস ইস্তিমেতশিং
একচুএল এক্সপেন্দিচর
রিবাইস ইস্তিমেতশিং
একচুএল এক্সপেন্দিচর
১
এগ্রীকল্চর রিসর্স অমসুং এজুকেসন
৪৬০
৪৬০
৪৬২.৭
৪৬২.৭
৪৯৭.৬
৪৯৭.৬
২
এগ্রীকল্চর কোওপরেসন অমদি লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং
৬৭২৬.৩
২২০৩.৭
১০১৩৬.৭
৪০৫৭.৫
১১৬১৯.৯
২৯২৬.৮
৩
এনিমেল হসবেন্দরী, দাইরিইং অমসুং ফিসরীস
২৬৪.৭
২৬১.৮
২৫৪.৯
২৫৬.৯
৩১২.৪
৩২৬.৭
৪
অয়ুর্বেদ, য়োগ অমসুং নেচুরো, উনানি, সিধা অমদি হোমিও
১০৭.৯
১০৩.৪
৬৯.৩
৬২.১
১১৩
১১১.৮
৫
বাইওতেক্নোলোজী
১৫৯.৯
১৬০
১৫৪.৬
১৫৪.৫
১৬৬.৭
১৩৯.৭
৬
কেমিকেল্স অমসুং পেত্রোকেমিকেল্স
৫.৯
২০৬.৮
২২
২১৪.১
২.৬
২.৬
৭
সিভিল এবিয়েসন
০
১৬০.৩
৭০
৬৮.৭
৭০
৭০
৮
কোইল
৭২.৫
২.৩
৮৭.২
৬.১
৫৫.৪
৮.৫
৯
কম্মর্স
১০২.৯
১০২.৫
১১০
১১০
১০০
১৪২.৪
১০
কঞ্জুমর এফিয়র্স
১৬৯
২১.৫
১৯৫
৮৬.৫
১১৯৪.২
৫২৯.৯
১১
কল্চর
১৬৮.৭
১২২.৫
১২২.২
১১৭.১
৩৯.৩
২২.২
১২
দিফেন্স(মিসেলেনিয়র্স)
১৪৩.৫
১৪৩.৫
২৪০.৬
২৩৮.৬
৩১৮
৩১৫.৩
১৩
দিবেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন
১০৯১.৪
৬২৮.৫
১৪৯৪.৫
১৪৮৩
১০৪০
১০৬৬.৩
১৪
দ্রিঙ্কিং ৱাতর অমদি সেনিতেসন
১৯৯৭.৮
১৭৫০
১৮৩৩.৯
১৮৮৩.৯
১৭০০
১৮১১.৭
১৫
ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী
৩৩৭
৩৩৭
৩২১.৩
৩২০.৮
৩০৫
২৯৮.৫
১৬
এমপৱারমেন্ত ওফ পর্সন্স ৱিথ দিসএবিলিতীস
৮৬.৭
৪৪.৭
৮২.৫
৭৭.৮
৫৫.৩
৩৮.১
১৭
এনবাইরোনমেন্তস ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জ
১৬৩.৬
১৫৮.৬
১৬৫.৫
১৪১.৯
১৩০.৩
১৩২.১
১৮
ফিসরীস
০
০
৬৩.৮
৮৪.৮
৮৩.২
৮২
১৯
ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন
১০২
৯৯.৯
৬৪.৪
৫৯.৬
৩০.৯
২৬.৯
২০
ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীস
৮৭
৩৮.৮
৮৮.৯
১৯.৪
১১৫
৮৯
২১
হকশেল অমদি য়াইফ-য়ুম্বাল
৪৩৪৫.৪
৪০০১.৮
৪৫৫৬.৯
৪২২২.৩
৪৫৭৩.৪
৪৮৯৪.৯
২২
হেল্থ রিসর্স
৯২.৫
৮৭.৪
১০১
৯১.৪
৮৩
৭৪.৬
২৩
হাইয়র এজুকেসন
২৩৪১
২২৬৩.৩
২৮৬৩
২৫৮৩.১
২৪৯৬.২
২২৮৮.৬
২৪
হোম এফিয়র্স
৩৩
২৩২.৬
৩৩
৩১৫.৪
১৯৫
৪৬০.৩
২৫
হাউজিং অমসুং আর্বান এফিয়র্স
১২০৩.৬
৬৯৭.৫
১২৫২.৬
১২২৭.৫
৫৬৩.৫
৫৫০.৯
২৬
ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং
১২২.২
৬৫.২
১০৫.২
১২৭.৭
৪৫.৩
৫১.৮
২৭
লেবর অমসুং এমপ্লোইমেন্ত
৯৪৭.৫
৯৪৭.৫
১০৮০.৩
৬৩৪.৪
১৩০৯.৫
১১৬৫.১
২৮
লেন্দ রিসোর্সেস
১৯৮.৬
১৮৪.১
১৭৮.৩
২৮৫.১
১২৩.৯
২০৫.৯
২৯
লো অমসুং জস্তিস
৯৭.৫
৭১.৪৮
১২০
১০২
৮১.৪
৮১.৪
৩০
মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম এন্তরপ্রাইজেস
৬৭৯.৭
৬৬৭.৫
৭৫৫.৩
৭২০.৬
৫৬৬.৮
৪৮২.১
৩১
খানিশিং
৬১.১
৭২
৭৩
৭৬.২
৭৪.৭
৮২.৬
৩২
মাইনোরিতী এফিয়র্স
৪৩২.৪
২৭৮.৪
৪৭৭.৭
৮৮৯.২
৪৬৭.২
৪৫৩.৯
৩৩
ন্যু অমসুং রেনিৱেবল ইনর্জী
৫০৪.৫
১২২.৪
৩৭৫
১২৮.১
৩৩৫
১০৫.১
৩৪
পঞ্চায়তি রাজ
৬৯.৩
১১১.৭
৪৮
৭৯.৫
৬৫.৭
৬৫.৭
৩৫
ফার্মক্যুতিকেল্স
৩৩.৫
৩৩.৫
৪১.৪
৩৬.৪
৭৯.৩
৮৩.৩
৩৬
পুলিস
৬৭৭.৯
১৪৩০.২
৭৬৪.৫
১১৭৯.৯
৩৫০.৬
৭৪৮.২
৩৭
পোস্তশিং
৭৭.২
২২.৬
৫৩.৯
৩৫.৮
৯৮.১
৯২.৭
৩৮
পৱার
২৮৯১
২০৮২.৫
২৫০৮.৮
২০৭১
১০৫৬
১০৫৬
৩৯
ইন্দস্ত্রী অমসুং ইন্তরনেল ত্রেদ য়োকখৎপা
১০৮৮.৮
১০৮৮
১২৯৭.৬
১২৮৮.৭
৭৫৬.৪
৯৫৬
৪০
পব্লিক এন্তরপ্রাইজেস
০.৯
০.৯
১
০.৫
০.৬
০.৩
৪১
রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱেজ
৬২১০
৫৯৪৪.৫
৬০৭০
৫৯৮২.১
৭৯৭০
৭৯৩৫.২
৪২
রুরেল দিবেলপমেন্ত
৩২৭১
৯৭৪২.৫
৪৩৪৯
৫৫০১.৪
৫২৪০.৪
৭৯৭৯.২
৪৩
স্কুল এজুকেসন অমসুং লিতরেসী
৩৯৫২.১
৪১২৫.৩
৪৪৪৮.২
৪৬৬২.৯
১৬৬৭.৮
৪৭৯২.৭
৪৪
শিপ্পিং
১২৫
১০৫
৫৯.১
৫৬.৩
৪২
৩২
৪৫
স্কিল দিবেলপমেন্ত অমদি ওল্তরপ্রিনরশিপ
২৪৪.১
২২২.৮
২২৩.৫
১২৪.৭
২৪৪.৮
২১৫.৫
৪৬
সোসিএল জস্তিস অমসুং এমপৱার্মেন্ত
৩১৮
২৭০.৪
৩৪৩.৮
২১২.৬
৩০৬.৮
২২০.১
৪৭
স্তেতিস্তিকশিং অমসুং প্রোগ্রাম ইমপ্লিমেন্তেসন
২৪.৯
২৬.৭
৪৯.৪
১৯৫.২
২০.৬
৪২.১
৪৮
তেলিকম্ম্যুনিকেসন্স
৭৯০.৯
৩০৭.৫
৭৯৯.৮
৮৬২.১
১১৫০.৬
৮০২.৪
৪৯
তেক্সতাইল্স
২৫৫.৪
২৩১.৯
২৭৩.৩
২১৭.৫
১৩৫.২
১৬৯.১
৫০
তুরিজম
১৯৮.৪
২১৪.৪
১২৯.৯
৭৪.৯
১১৫
১৪৬.৭
৫১
ত্রাইবেল এফিয়র্স
৬০০
৮৫৫.৬
৭০৬
১১২৮.৫
৫৫১.৩
৮১৪.৭
৫২
ৱাতর রিসোর্সেস, রিবর দিবেলপমেন্ত অমসুং গঙ্গা রেজুবিনেসন
৩১৮.৮
৭৪৬.৪
৩৭০.৬
৫৬৬.২
৩৩১.১
৪০৭.২
৫৩
ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবেলপমেন্ত
২৪৫১.৩
১৬৬৫
২৫৯২
২৭২৪.৭
২০৭৮.৮
২৩২৬
৫৪
যুথ এফিয়র্স অমসুং স্পোর্তস
১৮৩.৫
১৩০.৭
২৩৩.৫
২২৩.৯
১৪৬.৫
১৪৩.৯
অপুনবা
৪৭,০৮৭.৯৫
৪৬,০৫৪.৮
৫৩,৩৭৪.২
৪৮,৫৩৩.৮
৫১,২৭০.৯
৪৮,৫৬৩.৮
ৱারোল অসি ঙসি রাজ্য সভাদা দিবেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজনগী মন্ত্রী শ্রী জি. কিসন রেদ্দীনা অইবা পাউখুম অমদা ফোংদোকখিবনি৷