Ministry of Development of North-East Region
Union Minister for DoNER Shri G Kishan Reddy inaugurates several developmental works, reviewed schemes in Nagaland
Also lays foundation stone for the Training Cum Examination Centre at Dimapur
Minister inaugurates State Soil Testing Laboratory in Kohima to help farmers achieve profitable crops
Shri G Kishan Reddy also pays homage to the brave Indian soldiers martyred in April 1944 during World War 2 at the Kohima War Cemetery in Kohima
26 SEP 2021 3:59PM by PIB Delhi
Shri G Kishan Reddy, Union Minister for Development of North Eastern Region (DoNER), Culture and Tourism was on a three day official visit to Arunachal Pradesh and Nagaland between 23rd and 25th September. As a part of the Nagaland leg of his visit, the Union Minister inaugurated several development works and reviewed various ongoing developmental schemes in Nagaland.
During his visit the Union Minister Shri G Kishan Reddy met the Chief Minister of Nagaland, Shri Neiphiu Rio and other state government officials. He discussed several development projects with regards to infrastructure and tourism. After the meeting he tweeted “We are looking forward to working together in fulfilling the vision of our Prime mInister Shri Narendra Modi of making the 8 North Eastern States the engines of growth”.
The Minister also held a review meeting with the Planning and Coordination Department and other implementing departments of schemes. In the meeting he said “I am very happy to be present here for this interaction with senior officers of the Government of Nagaland. Recently, NITI AAYOG, along with the Ministry of DoNER, has issued the SDG India Index at the district level 2020-21. The index measures the development status of states and UTs of India in social,economic and environmental sectors. Nagaland stands at the 21st position among the 28 states in the SDG India 2021 index and there is a lot of scope for a focussed approach to improve”. Further speaking he said “On some goals like ‘gender equality’, ‘decent work and economic growth’, ‘life on land’ etc Nagaland has performed very well and I am confident that the state is on its way to achieve the remaining goals before the target of 2030”.
During his trip the Union Minister also inaugurated the state soil testing laboratory at the state directorate of soil and water conservation in Kohima, Nagaland. The project is funded under the Ministry OfDoNER and aims to support Nagaland farmers and help the achieve profitable crops in this predominant agrarian land. He said “ I come from a rural background and understand the importance of technological intervention in soil. This soil testing laboratory is a state of the art system and I am sure that the agricultural fraternity in Nagaland will benefit”.
Shri G Kishan Reddy also paid homage to the brave Indian soldiers who were martyred in April 1944 during World War 2 at the Kohima War Cemetery in Kohima, Nagaland.This war cemetery is a memorial dedicated to soldiers who fought fiercely against the Japanese. Apart from this he also visited the traditional Hut at Kohima.Such traditional huts are majorly built from the materials found in the local forests and are ecologically sustainable.They are lightweight and fit well in the earthquake-prone North Eastern Region. “These huts are incredibly beautiful and indigenously built that reflect the rich culture and heritage of Nagaland”, he added on twitter.
The Minister also laid the foundation stone for the Training Cum Examination Centreat Dimapur, Nagaland. While inaugurating he said “ I am told this centre has been sanctioned an amount of Rs 15.50 crore under NESIDS by the Ministry of DoNER. This institution will benefit the teachers and students alike and one day it can become a role model for the entire north east region”.
The Minister also inaugurated the construction and widening of a road from NH-29 connecting Sovima village with Thahekhu village in Dimapur, Nagaland.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
দোনরগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী জি. কিশন রেদ্দীনা নাগালেন্দদা চাউখৎ-থৌরাংগী থবক কয়া অমা শঙ্গাখ্রে, স্কীমশিং য়েংশিনখ্রে
দিমাপুরদা ত্রেনিং কম একজামিনেসন সেন্তরগী উরেপ-উয়ুংসু তমখ্রে
লৌমীশিংগী মহৈ-মরোংশিংদা শেন্দোং ফংবদা মতেং ওইনবা কোহিমাদা স্তেত সোইল তেস্তিং লেবোরেতরী মন্ত্রীনা শঙ্গাখ্রে
শ্রী জি. কিশন রেদ্দীনা কোহিমাদা লৈবা কোহিমা ৱার সিমিত্রিদা পৃথিবীগী অনিশুবা লাঞ্জাও মনুং ১৯৪৪গী এপ্রিলদা থৱায় থাখিবা মথৌনা লৈরবা ভারতকী লান্মীশিংদা ইকাই খুম্নবা উৎখি
26 SEP 2021 3:59PM by PIB Imphal
দিবলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (দি.ও.এন.ই.আর.), কলচর অমসুং তুরিজমগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী জি. কিশন রেদ্দীনা সেপ্তেম্বরগী ২৩ অমসুং ২৫গী মরক্তা নুমিৎ হুমনিগী ওইবা ওফিসিএল খোঙচৎতা অরুচল প্রদেশ অমসুং নাগালেন্দদা চৎখ্রে। নাগালেন্দা মহাক্কী খোঙচৎকী শরুক অমা ওইনা, কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা নাগালেন্দদা চাউখৎ থৌরাংগী থবক কয়া অমা শঙ্গাখ্রে অমসুং হৌজিক চৎথরিবা চাউখৎ থৌরাং কয়াগী স্কীমশিং য়েংশিনখ্রে।
কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী জি. কিশন রেদ্দীনা মহাক্কী খোঙচৎ মনুংদা নাগালেন্দগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী নৈফুয়ু রিও অমসুং অতৈ অতোপ্পা রাজ্য সরকারগী ওফিসিএলগা উনখি। মহাক্না ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং তুরিজমগা মরী লৈনবা চাউখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়া অমগী মরমদা খন্ন-নৈনখি। মীফম অসিগী মতুংদা মহাক্না ত্বীত তৌরকখি “ঐখোয়না প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মংলান অসি থুংহন্নবগীদমক অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্য ৮গী চাউখৎ থৌরাংদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা ঙাইদুনা লৈরি”।
মন্ত্রীনা প্লানিং অমসুং কোওর্দিনেসন দিপার্তমেন্ত অমসুং স্কীম অসি হাপ্লিবা অতৈ দিপার্তমেন্তশিংগা রিভ্যু মিতিংঅমা পাংথোকখি। মিতিং অদুদা মহাক্না হায়খি “ঐহাক্না মফম অসিদা নাগালেন্দ সরকারগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংগা উননবগীদমক লাকপা অসি য়াম্না নুঙাইজৈ। হন্দক্তা, দি.ও.এন.ই.আর.গী মিনিস্ত্রীগা লোয়ননা এন.আই.তি.আই. আয়োগনা, ২০২০-২১ দিস্ত্রীক্তকী থাক্তা এস.দি.জি. ইন্দিয়া ইন্দেক্স ইসু তৌখি। ইন্দেক্স অসিনা ভারতকী রাজ্য য়ু.তি.গী সোসিএল, ইকোনোমিক অমসুং এনভাইরোনমেন্তেল সেক্তরগী চাউখৎ থৌরাংগী ফিভম ওল্লি। এস.দি.জি. ইন্দিয়া ২০২১ ইন্দেক্সতা রাজ্য ২৮গী মনুংদা নাগালেন্দনা ২১সুবা মফমদা লৈরি অমসুং মসিদা ফগৎহন্নবগী মিৎয়েং চিংশিনবা য়াবা মফম কয়া অমা লৈরি”। মখা তানা ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না হায়খি “পান্দম খরা মদুদি “জেন্দর মান্ননা থম্বা”, “থবক নিংথিনা তৌবা অমসুং ইকোনোমী চাউখৎহনবা”, “লাইফ ওন লেন্দ” অসিনচিংবা অসি নাগালেন্দদা নিংথিনা পাংথোক্লি অমসুং ঐহাক্না থাজৈ মদুদি অতৈ পন্থুংশিং অসি ২০৩০গী পান্দমগী মমাংদা ফংবা ঙমগনি।
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা মহাক্কী খোঙচৎ মনুংদা নাগালেন্দগী কোহিমাদা লৈবা স্তেত দাইরেক্তোরেৎ ওফ সোইল অমসুং ৱাতর কঞ্জার্বেসন্দা স্তেত সোইল তেস্তিং লেবোরেতরী শঙ্গাখি। প্রোজেক্ত অসি দি.ও.এন.ই.আর. মিনিস্ত্রীগী মখাদা ফন্দ তৌবনি অমসুং নাগালেন্দ সরকারবু মতেং পীবা অমসুং মখোয়গী লৌদা শেন্দোং লৈবা মহৈ-মরোং থাবদা মতেং পীনবনি। মহাক্না হায়খি “ঐহাক খুঙ্গংদগী হৌরকপনি অমসুং লৈহাওগী ওইবা তেক্নোলোজিকেল খেন্নবা লৈরিবগী মরুওইবা খঙই। মসিগী তেস্তিং লেবোরেতরী অসি অহানবা সিস্তেমনি অমসুং নাগালেন্দগী লৌউ-শিংউবগী কাংলুপ্তা কান্নবা ফংগনি হায়না ঐহোক্না থাজৈ”।
শ্রী কিশন রেদ্দীনা কোহিমাদা লৈবা কোহিমা ৱার সিমিত্রিদা পৃথিবীগী অনিশুবা লাঞ্জাও মনুং ১৯৪৪গী এপ্রিলদা থৱায় থাখিবা মথৌনা লৈরবা ভারতকী লান্মীশিংদা ইকাই খুম্নবা উৎখি। মসিগী লানগী সিমিত্রি অসি জাপানিজশিংগী মায়োক্তা লান্থেংনখিবা লান্মীশিংদা কৎপা নিংশিং খুবম্নি। মসিগী মথক্তা মহাক্না কোহিমাদা থায়নগী ওইবা খাংপোকশঙশিংদা কোইখি। অসিগুম্বা থায়নগী ওইবা খাংপোকশঙশিং অসি মপুং ওইনা মফম অসিগী উমংদা ফংবা পোৎলম্না শাবনি। হায়রিবা অসি অৱাং-নোংপোক্কী মফমশিংদা জুৱা হাবা ঙাকথোক্নবা অয়াংবা পোৎলম্না শাবনি। “ খাংপোকশঙশিং অসি হায়নিংঙাই লৈতনা ফজৈ অমসুং মফমসিগী ওইনা শাবনি অমসুং নাগালেন্দ সংস্কৃতী অমসুং হেরিতেজকী মমি তারি” হায়না মহাক্না ত্বীত্তরদা মখা তাখি।
মন্ত্রীনা নাগালেন্দগী দিমাপুরদা ত্রেনিং কম একজামিনেসন সেন্তরগী উরেপ-উয়ুংসু তমখি। শঙ্গাবা অসিদা মহাক্না হায়খি “সেন্তর অসি দি.ও.এন.ই.আর. মিনিস্ত্রীনা এন.ই.এস.আই.দি.এস.কী মখাদা লুপা কোতি ১৫.৫০গী শেনফম কাইথখি হায়না ঐঙোন্দা হায়খি। মসিগী ইন্সতিত্যুসন অসিনা ওজা অমসু মহৈরোই অনিমক মান্ননা কান্নবা ফংগনি অমসুং নোংমদি মসিনা অৱাং নোংপোক লমদম পুম্বদা তমজনিংঙাই ওইরক্কনি”।
মন্ত্রীনা নাগালেন্দগী দিমাপুরদা সোবিমা খুঙ্গং অমসুং থাহেখু খুঙ্গং শম্নরিবা এন.ঐচ.-২৯গী লম্বী শেম্বা অমসুং পাকথোক্নবসু শঙ্গাখি।