Ministry of Defence
DRDO successfully test fires Enhanced Pinaka Rocket
25 JUN 2021 6:46PM by PIB Delhi
Continuing the development of Artillery Rocket Systems, Defence Research and Development Organisation (DRDO) successfully test fired extended range version of indigenously developed Pinaka rocket from a Multi-Barrel Rocket Launcher (MBRL) on 24th and 25th June 2021 at Integrated Test Range (ITR), Chandipur off the coast of Odisha.
Twenty-five Enhanced Pinaka Rockets were launched in quick succession against targets at different ranges. All the mission objectives were met during the launches. The enhanced range version of Pinaka Rocket System can destroy targets at distances up to 45 kms.
All the flight articles were tracked by Range instruments including Telemetry, Radar and Electro Optical Tracking System deployed by ITR & Proof and Experimental Establishment (PXE).
The rocket system has been developed jointly by Pune based Armament Research and Development Establishment (ARDE) and High Energy Materials Research Laboratory (HEMRL) with manufacturing support from M/s Economic Explosives Limited, Nagpur. The development of Enhanced Pinaka system was taken up to achieve longer range performance.
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh has congratulated DRDO and the Industry on the successful launch of Enhanced Pinaka Rockets. Secretary, Department of Defence R&D and Chairman DRDO Dr G Satheesh Reddy commended the efforts of the teams involved in the successful trials.

ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଡିଆର୍‌ଡିଓ ପକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କ୍ଷମତାସମ୍ପନ୍ନ
ପିନାକ ରକେଟ୍‌ର ସଫଳ ପରୀକ୍ଷଣ
25 JUN 2021 6:46PM by PIB Bhubaneswar
ତୋପ ରକେଟ୍‌ ପ୍ରଣାଳୀର ବିକାଶ ଜାରି ରଖିଥିବା ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ସଂଗଠନ (ଡିଆର୍‌ଡିଓ) ପକ୍ଷରୁ ସ୍ବଦେଶୀ ଭାବେ ବିକଶିତ ପିନାକ ରକେଟ୍‌ର ଅଧିକ ଦୂରଗାମୀ ଲକ୍ଷ୍ୟଭେଦ କ୍ଷମତା ଥିବା ବର୍ଦ୍ଧିତ ସଂସ୍କରଣର ସଫଳ ପରୀକ୍ଷଣ କରାଯାଇଛି। ଓଡ଼ିଶା ଉପକୂଳର ଚାନ୍ଦିପୁରସ୍ଥିତ ସମନ୍ବିତ ପରୀକ୍ଷଣ ଘାଟିରୁ ଏକ ମଲ୍ଟି-ବ୍ୟାରେଲ୍‌ ରକେଟ୍‌ ଲଞ୍ଚର୍‌ (ଏମ୍‌ବିଆର୍‌ଏଲ୍‌) ସହାୟତାରେ ଏହି ରକେଟ୍‌କୁ ପରୀକ୍ଷାମୂଳକ ଭାବେ ଜୁନ୍ 24 ଓ 25 ତାରିଖରେ ଉତ୍‌କ୍ଷେପଣ କରାଯାଇଥିଲା ଯାହାକି ସଫଳ ହୋଇଥିଲା।
ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଦୂରତାରେ ରହିଥିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ଭେଦ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଅଳ୍ପ କିଛି ସମୟ ଲେଖାଏଁ ବ୍ୟବଧାନରେ 25ଟି ବର୍ଦ୍ଧିତ କ୍ଷମତା ସମ୍ପନ୍ନ ପିନାକ ରକେଟ୍‌ର ଉତ୍‌କ୍ଷେପଣ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ଉତ୍‌କ୍ଷେପଣ ସମୟରେ ସମସ୍ତ ଧାର୍ଯ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରାଯାଇଥିଲା। ପିନାକ୍‌ ରକେଟ୍‌ ପ୍ରଣାଳୀର ଏହି ବର୍ଦ୍ଧିତ ଦୂରଗାମୀ ଲକ୍ଷ୍ୟଭେଦ କ୍ଷମତା ସମ୍ପନ୍ନ ରକେଟ୍‌ 45 କିମି ଦୂର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଧ୍ବଂସ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବ।
ଆଇଟିଆର ଏବଂ ପ୍ରୁଫ୍ ଓ ପରୀକ୍ଷଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ପିଏକ୍ସଇ) ଦ୍ବାରା ମୁତୟନ କରାଯାଇଥିବା ଟେଲିମେଟ୍ରି, ରାଡାର ଓ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋ ଅପ୍ଟିକାଲ ଟ୍ରାକିଂ ପ୍ରଣାଳୀ ସମେତ ସମସ୍ତ ରେଞ୍ଜ ଉପକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ତ ଫ୍ଲାଇଟ୍‌ ଆର୍ଟିକିଲ୍‌କୁ ଟ୍ରାକ୍‌ କରାଯାଇଥିଲା।
ଏହି ରକେଟ୍‌ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ପୁନେସ୍ଥିତ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ସଂଗଠନ (ଏଆରଡିଇ) ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ଊର୍ଜା ସାମଗ୍ରୀ ଗବେଷଣା ପ୍ରୟୋଗଶାଳା(ଏଚଇଏମଆରଏଲ) ଦ୍ବାରା ମିଳିତ ଭାବେ ବିକଶିତ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ନାଗପୁରସ୍ଥିତ ମେସର୍ସ ଇକୋନୋମିକ ଏକ୍ସପ୍ଲୋସିଭ୍ ଲିମିଟେଡ୍‌ ଏହାକୁ ଉତ୍ପାଦନ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛି। ଅଧିକ ଦୂରଗାମୀ ଲକ୍ଷ୍ୟଭେଦ ସାମର୍ଥ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଲାଗି ପିନାକ ରକେଟ୍‌ ପ୍ରଣାଳୀର ଏହି ବର୍ଦ୍ଧିତ ସଂସ୍କରଣକୁ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି।
ପରିବର୍ଦ୍ଧିତ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ପିନାକ ରକେଟ୍‌ର ସଫଳ ପରୀକ୍ଷଣ ଲାଗି ଡିଆରଡିଓ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି। ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ବିଭାଗର ସଚିବ ତଥା ଡିଆରଡିଓର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଡ. ଜି ସତୀଶ ରେଡ୍ଡୀ ମଧ୍ୟ ଏହି ସଫଳ ପରୀକ୍ଷଣ ପଛରେ ରହିଥିବା ଦଳର ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି।