Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Agri Logistics Systems in the Country
13 FEB 2021 2:51PM by PIB Delhi
National Institution for Transforming India (NITI) Aayog, Government of India, had constituted a Working Group on Crop Husbandry, Agricultural Inputs, Demand and Supply projections, which submitted its reports titled “Demand & Supply Projections Towards 2033 (Crops, Livestock, Fisheries and Agricultural inputs) in 2018.
In order to synchronise the demand and supply, the Department of Agriculture, Cooperation & Farmers Welfare (DAC&FW) has been encouraging diversified production of crops such as pulses, coarse cereals, nutri cereals, commercial crops, oilseeds etc. under National Food Security Mission (NFSM). Assistance is being provided for various interventions like different types of demonstrations on latest crops production technologies, promotion of newly released High Yielding Varieties (HYVs)/Hybrids, climate resilient varieties/ stress tolerant/bio-fortified varieties, Integrated Nutrient Management (INM) & Integrated Pest Management (IPM) techniques, water conservation devices, improved farm implements/tools and capacity building of farmers etc., through state governments.
Horticultural crops are promoted under Mission for Integrated Development of Horticulture (MIDH). To maintain the supply chain and support to the farmers in selling their perishable produce, Government has also rolled out a scheme “Creation of Integrated supply chain for Fruits and vegetables in Major cities” during 2020-21.
In addition, Crop Diversification Programme (CDP), a sub scheme of Rashtriya Krishi Vikas Yojana (RKVY), is being implemented in original green revolution states viz. Punjab, Haryana and western Uttar Pradesh to diversify paddy area towards alternative crops and shifting of tobacco farming to alternative crops/cropping system in tobacco growing states. To support organic farming through Paramparagat Krishi Vikas Yojana (PKVY) and to support the creation of a unified national agriculture market to boost the income of farmers. Further, to mitigate risk in the agriculture sector, a scheme “Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana” (PMFBY) was also launched in 2016.
Government has taken several steps with adequate budgetary provisions to develop robust and integrated agri logistics systems in the country for transportation of agri-produce. Government of India has launched “Kisan Rath” mobile application to facilitate the Farmers, Farmers Produce Organisations (FPOs) and Traders in hiring vehicles for transportation of agri-produce. This mobile application is also integrated with National Agriculture Market (e-NAM) portal for facilitating load requests of traders registered in e-NAM portal. The mobile application is available in both Android and iOS versions in 10 different languages including Hindi and English.
Further, as per the details received from Ministry of Railways, Indian Railways have operated 208 Kisan Rail Services on 24 routes for transportation of fruits, vegetables and other perishables. Further, in order to facilitate storage of perishables, temperature controlled Perishable Cargo Centres have been established at Nashik, Singur, New Azadpur, Raja Ka Talab/Varanasi, Ghazipur and Fatuha. In addition, cold storage Reefer Park has been developed at Inland Container Depot, Dadri and a cold storage facility has been established at Rai, Sonipat.
In addition to above, As per the information received from Ministry of Civil Aviation, Government of India, the policy, regulatory and legal framework has been strengthened through the measures and initiatives envisaged in the National Civil Aviation Policy 2016, the National Air Cargo Policy Outline 2019, and the Krishi Udaan Scheme approved on 10 September 2020. Institutionally, the AAI Cargo Logistics and Allied Services Company Limited (AAICLAS) has been set up as a wholly-owned subsidiary of Airports Authority of India (AAI) in 2016 for business development of air cargo, logistics and allied services at various airports. Airports, including cargo terminals, and cold chain facilities and warehouses, have been included in the harmonised list of Infrastructure for fiscal support. Cold storage facilities are available at 28 airports operated by AAICLAS, besides at every JV airport. The Varanasi cold chain facility has been augmented to 5 MT capacity for agri and pharma perishables. The joint venture airports have also been periodically upgrading their capacity, and notably, the world's largest and uniquely segregated Cold Facility for agri and pharma products was launched at Mumbai Airport on 19 February 2020.
This information was given in a written reply by the Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare Shri Narendra Singh Tomar in Rajya Sabha.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিদা এগ্রি লোজিস্তিক সিস্তেমশিং
13 FEB 2021 2:51PM by PIB Imphal
ভারত সরকারগী নেস্নেল ইন্সতিত্যুসন ফোর ত্রান্সফোর্মিং ইন্দিয়া(নিতি) অয়োগনা ক্রোপ হসবেন্দরী, এগ্রিকল্চরেল ইনপ্যুতশিং, দিমান্দ অমসুং সপ্লাই প্রোজোক্তশিং অসিগী মতাংদা ৱার্কিং গ্রুপ অমা শেমখ্রে অমসুং ২০১৮দা “দিমান্দ এন্দ সপ্লাই তুৱার্দস ২০৩৩(ক্রোপশিং, লাইবস্তোক, ফিসরিস অমসুং এগ্রিকল্চরেল ইনপ্যুতশিং) ” হায়না মমিং থোনবা রিপোর্ত পীশিনখ্রে৷
দিমান্দ অমসুং সপ্লাই অসি চান্নবগীদমক নেস্নেল ফুদ সেক্যুরিতী মিসন(এন.এফ.এস.এম.)গী মখাদা এগ্রিকল্চর,কোওপরেসন অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাংগী দিপার্তমেন্ত (দি.এ.সি. অমসুং এফ.দবল্যু.) অসিনা তোঙান তোঙানবা ক্রোপ মখলশিং খুদম ওইনা হৱাইশিং, কোর্স সেরিয়েলশিং, ন্যুত্রি সেরিয়েলশিং, কম্মর্সিয়েল ক্রোপশিং, থাউ মরুশিং কা হেন্না পুথোক্নবা পুক্নিং থৌগৎলি৷ রাজ্য সরকারশিং অসিগী খুৎথাংদা তোগঙান তোঙানবা ইন্তরবেন্সনশিং হায়বদি খ্বাইদগী নৌরিবা ক্রোপ প্রদক্সন তেক্নোলোজীশিং অসিদা তোঙান তোঙানবা দেমোন্সত্রেসন মখলশিং, ক্লাইমেত রিসাইলেন্ত বেরাইতীশিং,/স্ত্রেস তোলিরেন্ত/বাইও-ফোর্তিফাইদ বেরাইতীশিং,নৌনা থাদোরক্লিবা হাই য়িল্দিং বেরাইতীশিং(ঐচ.ৱাই.ভি.শিং)/হাইব্রিদশিং অসি য়োকখৎপা, ইন্তিগ্রেতেদ ন্যুত্রিন্ত মেনেজমেন্ত(আই.এন.এম.) অমসুং ইন্তিগ্রেতেদ পেস্ত মেনেজমেন্ত(আই.পি.এম. তেক্নিকশিং, ইশিং য়োকশিন্নবা দিভাইসশিং হেন্না শিজিন্ননবা, ফার্ম ইমপ্লিমেন্তশিং/তুলশিং হেন্না শিজিন্ননবা অমসুং লৌমীশিংগী কেপাসিতী শেমগৎনবা মতেং পীরি৷
হোর্তিকল্চর ক্রোপশিং অসি মিসন ফোর ইন্তিগ্রেতেদ দিভেলপমেন্ত ওফ হোর্তিকল্চর(এম.আই.দি.ঐচ.)গী মকাদা য়োকখৎলি৷ সপ্লাই চেন অসি কাইহন্দনা থম্নবা অমসুং লৌমীশিংগী মাংখিদৌরবা পোত্থোকশিং অদু য়োনবদা মতেং পাংবা ওইনা ২০২০-২১গী মতম অসিদা “অচৌবা শহরশিং অসিদা উহৈশিং অমসুং মনা-মশিংশিং অসি লেপ্তনা থানবা ইন্তিগ্রেতেদ সপ্লাই চেন অমা শেম্বা” হায়না মমিং থোনবা স্কিম অমা সরকার অসিনা চৎনখ্রে৷
অসিগীসু মথক্তা পরমপরাগত ক্রিশি ভিকাস য়োজনা(পি.কে.ভি.ৱাই.) অসিগী খুৎথাংদা ওর্গানিক ফার্মিং অসি সপোর্ত তৌনবা অমসুং লৌমীশিং অসিগী ইনকম অসি হেনগৎনবা য়ুনিফাইদ নেস্নেল এগ্রিকল্চর মার্কেৎ শেম্বদা মতেং পাংনবা রাস্ত্রিয়া ক্রিশি ভিকাস য়োজনা(আর.কে.ভি.ৱাই.)গী সব স্কিম অমা ওইরিবা ক্রোপ দাইবর্সিফিকেসন প্রোগ্রাম(সি.দি.পি.) অসি লৌ উবা মফমশিং অসিদা অতোপ্পা ক্রোপ মখলশিং হেন্না থানবা অমসুং তোবেক্কো থারিবা রাজ্যশিং অসিদা তোবেক্কো ফার্মিং তৌবগী মহুৎতা অতোপ্পা ক্রোপ মখলশিং থানবা গ্রীন রিবোলুসন রাজ্যশিং পঞ্জাব, হরিয়ানা অমসুং নোংচুপ থংবা উত্তর প্রদেশতা চৎনরি৷ মখাতানা এগ্রিকল্চর সেক্তরদা লৈরিবা খুদোংথীবশিং অসি হন্থনবা “প্রধান মন্ত্রী ফসল বিমা য়োজনা” (পি.এম.এফ.বি.ৱাই.) স্কিম অসি ২০১৬তা লোঞ্চ তৌখি৷
এগ্রি পোত্থোকশিং অসি পুথোক পুশিন তৌনবগীদমক লৈবাক অসিদা রোবস্ত অমসুং ইন্তিগ্রেতেদ এগ্রি লোজিস্তিক সিস্তেমশিং শেমগৎনবা সরকার অসিনা বদজেতরী প্রোভিজবশিং অসিগা লোইননা তোঙান তোঙানবা খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎখ্রে৷ এগ্রিগী পোত্থোকশিং অসি পুথোক পুশিন তৌবদা শিজিন্ননবা গারিশিং অসি লৌমীশিং, ফার্মস প্রদ্যুস ওর্গনাইজেসনশিং(এফ.পি.ও.শিং) অমসুং ত্রেদরশিং অসিনা ৱাইবদা হেন্না লাইননবা ভারতদ সরকারনা “কিসান রাথ” মোবাইল এপ্লিকেসন লোঞ্চ তৌখ্রে৷ ই-নাম পোর্তেলদা রেজিস্তর তৌরিবা ত্রেদরশিংগী লোদ রিক্বেস্তশিং অদু লাইহন্ননবগীদমক মসিগী মোবাইল এপ্লিকেসন অসি নেস্নেল এগ্রিকল্চর মার্কেৎ(ই-নাম)গা পুনশিন্নৈ৷
মখাতানা রেলৱেজ মন্ত্রালয় অসিদগী ফংখিবা অকুপ্পা মরোলশিং অসিগী মতুং ইন্না ইন্দিয়ন রেলৱেজনা উহৈ-ৱাহৈশিং, মনা-মশিংশিং অমসুং অতোপ্পা পৎপা য়াবা পোৎশিং অসি পুথোক পুশিন তৌননবগীদমক রুত ২৪দা কিসান রেল সর্ভিস ২০৮ চলাইরি৷ মখাতানা য়াম্না থুনা পৎকনবা পোৎশিং অসি য়াম্না লাইনা স্তোর তৌদুনা থম্বা য়ানবগীদমক তেমপরেচর কন্ত্রোল্দ পেরিসএবল কার্গো সেন্ত্রশিং নাশিক, সিনগুর, ন্যু অজাদপুর, রাজা কা তাল/বনারাসি, ঘজিপুর অমসুং ফতুহাদা শেমগৎখ্রে৷ অসিগীসু মথক্তা ইনলেন্দ কন্তেনর দিপোত, দাদ্রিদা কোল্দ স্তোরেজ রীফর পার্ক শেমগৎখ্রে অমসুং রাই, সোনিপাততা কোল্দ স্তোরেজ ফেসিলিতী অমা শেমগৎখ্রে৷
মসিগী ৱারোল অসি লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাংগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা রাজ্য সভাদা অইবা চেরোল অমা ওইনা পীশিনখি৷