Ministry of Women and Child Development
Financial Empowerment of Rural Women
12 FEB 2021 5:17PM by PIB Delhi
The details of ongoing scheme launched by the Government of India for the financial empowerment of rural women are as follows:
1. Initiatives of Department of Financial Services (DFS):
• DFS has six schemes namely Pradhan Mantri Jan-Dhan Yojana (PMJDY), Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY), Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY), Atal Pension Yojana (APY), Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMY) and Stand-Up India (SUPI) for financial inclusion and entrepreneurship development of people across the country including that of women. The share of women vis-a-vis total number of beneficiaries in the above schemes is given hereunder :
Scheme
Total number of Accounts
Women Accounts
PMJDY (As on 27.01.2021)
417,498,276
231,226,199
PMJJBY(As on 27.01.2021)
9,88,79,708
2,67,91,274
PMSBY (As on 27.01.2021)
22,26,96,354
8,34,94,070
APY (As on 05.02.2021)
28,510,260
12,445,034
PMMY (As on 29.01.2021)
274,761,862
186,045,718
SUPI (As on 03.02.2021)
110,333
90,185
1. Initiatives of Ministry ofMicro, Small and Medium Enterprises (MSME):
Benefits are extended to women under Prime Minister’s Employment Generation Programme (PMEGP), which is a major shceme of MSME. The scheme facilitates generation of self-employment opportunities through establishment of micro-enterprises in the non-farm sector by helping traditional artisans and unemployed youth. Details of the micro enterprises set up under the scheme are as under:
Year
No. of micro-enterprises setup
No of micro enterprises setup by women
2015-16
44340
11356 (26%)
2016-17
52912
14768 (28%)
2017-18
48398
15670 (33%)
2018-19
73427
25378 (35%)
2019-20
66653
24720 (37%)
2020-21
31923
11862 (37%)
3. Initiatives of Ministry of Rural Development:
Ministry of Rural Development is implementing two welfare schemes in the field of skill development for rural poor youth under the National Rural Livelihoods Mission (NRLM) for gainful employment and to eradicate poverty in the country as follows :
1. DeenDayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana (DDU-GKY) which is a placement linked skill development program for wage employment.
1. Skill development through Rural Self Employment and Training Institutes (RSETIs) enabling a trainee to take bank credit and start his/her own micro-enterprise.
Both DDU-GKY and RSETI schemes are applicable to all the categories including women. The physical achievement regarding the total number of candidates/ women candidates trained and placed in jobs/settled under both the above mentioned schemes during the last five years and current year is given below:
Physical Achievement under DDU-GKY
FY
Total Trained
Women Trained
Total Placed
Women Placed
2015-16
236471
106419
109512
49855
2016-17
162586
63409
147883
59147
2017-18
131527
51401
75787
30307
2018-19
241080
116172
138248
55685
2019-20
238336
122617
150199
66454
2020-21 (Till December 2020)
9986
5134
36933
17362
Physical Achievement under RSETIs
FY
Total Trained
Women Trained
Total Settled
Women Settled
2015-16
436385
106419
300375
181752
2016-17
445143
63409
364214
226377
2017-18
423343
51401
351266
217682
2018-19
403672
116172
298039
199931
2019-20
384028
122617
285059
204728
2020-21 (Till December 2020)
111367
5134
93874
69156
1. RashtiryaMahilaKosh (RMK):
The details of the women benefitted by RMK loan schemes during each of the last five years and the current year are as under:
S.No
Year
Women beneficiaries
1.
2015-2016
NIL
2.
2016-2017
NIL
3.
2017-2018
2915
4.
2018-2019
2199
5.
2019-2020
810
Steps have been taken by the Government for enhancing financial inclusion of women through Pradhan Mantri MUDRA Yojana (PMMY), Stand-Up India Scheme, Prime Minister’s Employment Generation Programme (PMEGP) etc.
This information was given by the Union Minister of Women and Child Development, Smt. Smriti Zubin Irani, in a written reply in the Lok Sabha today.

নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
খুঙ্গংদা লৈবা নুপীশিংগী শেল-থুমগী শক্তি পীবা
12 FEB 2021 5:17PM by PIB Imphal
ভারত সরকারনা পীথরিবা খুঙ্গংদা লৈবা নুপীশিংগী শেল-থুমগী শক্তি পীনবা স্কীমশিংগী মরীক চুম্বা মখাদা পীরি:
১. দিপার্তমেন্ত ওফ ফাইনান্সিএল সর্বিসেস (দি.এফ.এস.)গী লৌখৎলিবা খোঙথাং:
• দি.এফ.এস. অসিদা স্কীম তরুক লৈরি মদুদি প্রধান মন্ত্রী জন-ধন য়োজনা (পি.এম.জে.দি.ৱাই.), প্রধান মন্ত্রী জীবন জ্যোতি বিমা য়োজনা (পি.এম.জে.জে.বি.ৱাই.), প্রধান মন্ত্রী সুরক্সা বিমা য়োজনা (পি.এম.এস.বি.ৱাই.), অতল পেন্সন য়োজনা (এ.পি.ৱাই.), প্রধান মন্ত্রী মুদ্রা য়োজনা (পি.এম.এম.ৱাই.) অমসুং স্তেন অপ ইন্দিয়া (এস.য়ু.পি.আই.) হয়রিবা অসি লৈবাক অসিদা লৈরিবা মীয়ামশিং নুপী য়াওনা শেল-থুমগী ওইবা অমসুং এন্ত্রীপ্রিন্যুরশিপগীদমক্নি। মথক্কী স্কীম অসিদা অপুনবা বেনিফিসরী অমসুং নুপীগী শরুক মখাদা পীরি:
স্কীম
একাউন্তগী অপুনবা মশীং
নুপীগী একাউন্ত
পি.এম.জে.দি.ৱাই. (২৭.০১.২০২১দা)
৪১৭,৪৯৮,২৭৬
২৩১,২২৬,১৯৯
পি.এম.জে.জে.বি.ৱাই.(২৭.০১.২০২১দা)
৯,৮৮,৭৯,৭০৮
২,৬৭,৯১,২৭৪
পি.এম.এস.বি.ৱাই. (২৭.০১.২০২১দা)
২২,২৬,৯৬,৩৫৪
৮,৩৪,৯৪,০৭০
এ.পি.ৱাই. (০৫.০২.২০২১দা)
২৮,৫১০,২৬০
১২,৪৪৫,০৩৪
পি.এম.এম.ৱাই. (২৯.০১.২০২১দা)
২৭৪,৭৬১,৮৬২
১৮৬,০৪৫,৭১৮
এস.য়ু.পি.আই. (০৩.০২.২০২১দা)
১১০,৩৩৩
৯০,১৮৫
২. মিনিস্ত্রী ওফ মাইক্রো, স্মোল এন্দ মেদিয়ম এন্তর্প্রাইসেস (এম.এস.এম.ই.)গী লৌখৎলিবা খোঙথাং:
কান্নবশিং অসি প্রাইম মিনিস্তরস এম্প্লোইমেন্ত জেনেরেসন প্রোগ্রাম (পি.এম.ই.জি.পি.), মদুদি এম.এস.এম.ই.গী মপুং ওইরিবী স্কীম অসিদা পীরি। স্কীম অসিনা মাইক্রো- এন্তর্প্রাইসেস লিংখৎতুনা মশা-মথন্তা থবক তৌনবগী নন-ফার্ম সেক্তরশিংদা নাৎকী ওইবা আর্তিসান অমসুং থবক ফংদবা নহাশিংদা মতেং পীবনি। মাইক্রো-এন্তর্প্রাইসেসকী মরীক চুম্বা মখাদা পীরি:
চহি
মাইক্রো-এন্তর্প্রাইসেস লিংখৎখিবা মশীং
নুপীনা লিংখৎখিবা মাইক্রো-এন্তর্প্রাইসেস মশীং
২০১৫-১৬
৪৪৩৪০
১১৩৫৬ (২৬%)
২০১৬-১৭
৫২৯১২
১৪৭৬৮ (২৮%)
২০১৭-১৮
৪৮৩৯৮
১৫৬৭০ (৩৩%)
২০১৮-১৯
৭৩৪২৭
২৫৩৭৮ (৩৫%)
২০১৯-২০
৬৬৬৫৩
২৪৭২০ (৩৭%)
২০২০-২১
৩১৯২৩
১১৮৬২ (৩৭%)
৩. মিনিস্ত্রী ওফ রুরেল দিবলপমেন্তনা লৌখৎলিবা খোঙথাং:
মিনিস্ত্রী ওফ রুরেল দিবলপমেন্তনা নেস্নেল রুরেল লাইফলিহুদ মিসন (এন.আর.এল.এম.)গী মখাদা য়াইফ-নুঙাইনবা স্কীম অনি হৈশিংবা চাওখৎনবগী লমদা খুঙ্গংদা লৈবা লায়রবা নহাশিংদা থবক ফংনবা অমসুং লায়রবা মুথৎনবা হাপ্লি মদুদি মখাদা পীরি:
1. দীনদায়াল উপাধ্যায়া গ্রামিন কৌশালায়া য়োজানা (দি.দি.য়ু.-জি.কে.ৱাই.) হায়রিবা অসিদা হৈশিংবা চাওখৎনবা থৌরম ওইনা খুৎশুমন পীবনি।
1. রুরেল সেলফ এম্প্লোইমেন্ত এন্দ ত্রেনিং ইন্সতিত্যুৎস (আর.এস.ই.তি.আই.এস.)গী মখাদা হৈশিংবা চাওখৎহন্দুনা ত্রেনিশিং অসি বেঙ্কতগী ক্রেদিত ফংবা অমসুং মশাগী মাইক্রো-এন্তর্প্রাইসেস হাংদোকপা অসিনি।
দি.দি.য়ু.-জি.কে.ৱাই. অমসুং আর.এস.ই.তি.আই.এস. অনিমক কেতগরী খুদিংদা নুপী য়াওনা থাবা য়াই। মথক্তা পল্লিবা স্কীম অসিগী মখাদা চহি মঙাগী মনুং অমসুং হৌজিক্কী ওইবা অসিগী অপুনবা কেন্দিদেৎ/নুপী কেন্দিদেৎশিং ত্রেন তৌরবা অমসুং থবক ফংলবশিং মখাদা পীরি:
দি.দি.য়ু.-জি.কে.ৱাই. মখাদা ফিজিকেল এচীবমেন্ত
এফ.ৱাই.
অপুনবা ত্রেন
নুপী ত্রেন
অপুনবা থম্লবা
নুপী থম্লবা
২০১৫-১৬
২৩৬৪৭১
১০৬৪১৯
১০৯৫১২
৪৯৮৫৫
২০১৬-১৭
১৬২৫৮৬
৬৩৪০৯
১৪৭৮৮৩
৫৯১৪৭
২০১৭-১৮
১৩১৫২৭
৫১৪০১
৭৫৭৮৭
৩০৩০৭
২০১৮-১৯
২৪১০৮০
১১৬১৭২
১৩৮২৪৮
৫৫৬৮৫
২০১৯-২০
২৩৮৩৩৬
১২২৬১৭
১৫০১৯৯
৬৬৪৫৪
২০২০-২১ (২০২০গী দিসেম্বর ফাওবা)
৯৯৮৬
৫১৩৪
৩৬৯৩৩
১৭৩৬২
আর.এস.ই.তি.আই.এস. মখাদা ফিজিকেল এচীবমেন্ত
এফ.ৱাই.
অপুনবা ত্রেন
নুপী ত্রেন
অপুনবা লৈরবা
নুপী লৈরবা
২০১৫-১৬
৪৩৬৩৮৫
১০৬৪১৯
৩০০৩৭৫
১৮১৭৫২
২০১৬-১৭
৪৪৫১৪৩
৬৩৪০৯
৩৬৪২১৪
২২৬৩৭৭
২০১৭-১৮
৪২৩৩৪৩
৫১৪০১
৩৫১২৬৬
২১৭৬৮২
২০১৮-১৯
৪০৩৬৭২
১১৬১৭২
২৯৮০৩৯
১৯৯৯৩১
২০১৯-২০
৩৮৪০২৮
১২২৬১৭
২৮৫০৫৯
২০৪৭২৮
২০২০-২১ (২০২০গী দিসেম্বর ফাওবা)
১১১৩৬৭
৫১৩৪
৯৩৮৭৪
৬৯১৫৬
৪. রাস্ত্রিয়া মহিলা কোশ (আর.এম.কে.) :
চহি মঙা অমসুং চৎলিবা চহি অসিদা আর.এম.কে.গী লোন স্কীমদগী কান্নবা ফংলবা নুপীশিংগী মরীক চুম্বা মখাদা পীরি:
মশীং
চহি
নুপী বেনিফিসরী
১.
২০১৫-২০১৬
নিল
২.
২০১৬-২০১৭
নিল
৩.
২০১৭-২০১৮
২৯১৫
৪.
২০১৮-২০১৯
২১৯৯
৫.
২০১৯-২০২০
৮১০
নুপীশিংগী ফাইনান্সিএল ইনক্লুসন হেনগৎনবা সরকারনা প্রধান মন্ত্রী মুদ্রা য়োজানা (পি.এম.এম.ৱাই.), স্তেন-অপ ইন্দিয়া স্কীম, প্রাইম মিনিস্তরস এম্প্লোইমেন্ত জেনেরেসন প্রোগ্রাম (পি.এম.ই.জি.পি.) অসিনচিংবা খোংথাং কয়া অমা লৌখৎলি।
মসিগী মরীক চুন্বা পাউ অসি ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবলপমেন্তগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রীমতি শিম্রিতি জুবিন ইরানিনা লোক সভাদা ঙসি অইবা ওইনা পাউখুম পীবনি।