Ministry of Women and Child Development
National Creche Scheme
12 FEB 2021 5:17PM by PIB Delhi
Ministry of Women and Child Development implements the National Crèche Scheme for the children of working mothers as a Centrally Sponsored Scheme through States/ UTs with effect from 01.01.2017 to provide day care facilities to children (age group of 6 months to 6 years) of working mothers. The Scheme provides an integrated package of the following services:
1. Day care facilities including sleeping facilities.
2. Early stimulation for children below 3 years and pre-school education for 3 to 6 years old children
3. Supplementary nutrition (to be locally sourced)
4. Growth monitoring
5. Health check-up and immunization
As per the guidelines of this scheme, the concerned States/ UTs undertake survey based analysis of the requirement of crèche services at the district level along with mapping of existing crèches so as to assess the demand of crèches in State/ UTs.
During the period from FY 2017-18 till date a sum of Rupees: 4,10,13,960.00 (four crore ten lakh thirteen thousand nine hundred sixty only) for 1724 chreches have been released to Uttar Pradesh under the scheme.
Government gives utmost priority to ensuring gender equality in all spheres of life and has taken several steps to ensure that women do not face any gender based disadvantage. Some of the steps taken by the Government in this direction as well as for increasing the participation of women in the economy include the following:
• Mahila Shakti Kendra Scheme: The scheme aims to facilitate inter-sectoral convergence of schemes and programs meant for empowerment of women both at the central and State/UT level.
• SwadharGreh Scheme: The Scheme caters to women victims of unfortunate circumstances in need of institutional support for rehabilitation, so that they can lead their life with dignity.
• Ujjawala Scheme: It is a comprehensive scheme for prevention of trafficking of women and children for commercial sexual exploitation, as well as for facilitating rescue, rehabilitation and re-integration of victims in to their families and society as needed.
• Working Women's Hostel Scheme: This scheme promotes availability of safe and conveniently located accommodation for working women, with day care facility for their children, wherever possible, in urban, semi-urban, and even rural areas, where employment opportunities for women exist.
• Anganwadi Services: The Scheme envisages setting up of Anganwadi centers across the country for children and caters to the pre-school education, nutrition of children and lactating mothers.
• POSHAN Abhiyan: The scheme aims to reduce mal-nutrition/ under nutrition, among young children and women from the country in a phased manner.
• Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana (PMMVY) Scheme: The Scheme provides cash incentives amounting to Rs.5000 in 3 installments to pregnant and lactating mothers.
• BetiBachaoBetiPadhao (BBBP): Objective of the scheme is to celebrate the girl child by preventing gender biased sex selective elimination, ensuring survival protection, education, and participation.
• Home for Widows : A Home for Widows has been set up in Vrindavan, UP to provide widows a safe and secure place to stay and live their lives with dignity.
This information was given by the Union Minister of Women and Child Development, Smt. Smriti Zubin Irani, in a written reply in the Lok Sabha today.

নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
নেস্নেল ক্রেচি স্কিম
12 FEB 2021 5:17PM by PIB Imphal
থবক শুরিবা মমাশিং অসিগী মচাশিং (থা ৬তগী চহী ৬ ফাওবগী মনুংদা লৈরিবা) অসিদা দে কেয়রগী খুদোংচাবা ফংহন্নবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অসিগী খুৎথাংদা সেন্ত্রেল স্পোন্সর্দ স্কিম অমা ওইনা থবক শুরিবা মমাশিং অসিগী মচাশিং অসিগীদমদ ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিভেলপমেন্ত মন্ত্রালয়না নেস্নেল ক্রেচি স্কিম অসি ০১.০১.২০১৭দগী চৎন্দুনা লাক্লি৷ মখাগী সর্ভিসশিং অসিগী ইন্তিগ্রেতেদ পেকেজ অমা স্কিম অসিনা ফংহল্লি:
1. তুম্বগী ফেসিলিতীশিং য়াওনা দে কেয়র ফেসিলিতীশিং৷
2. চহী ৩গী মখাদা লৈরিবা অঙাংশিং ঙন্নবা স্তিমুলেসন তৌবা অমসুং চহী ৩দগী ৬ ফাওবগী মনুংদা লৈরিবা অঙাংশিং প্রি-স্কুল এদজুকেসন তমহনবা
3. সপ্লিমেন্তরী ন্যুত্রিসন (মফম অদুদা ফংবা পোৎ)
4. চাওখৎলকপগী ফিভম য়েংশিনবা
5. হকচাং চেক-অপ তৌবা অমসুং ইম্ম্যুনাইজেসন তৌবা
স্কিম অসিগী গাইদলাইনশিং অসিগী মতুং ইন্না রাজ্য/য়ু.তি.শিং অসিদা লৈরিবা ক্রেচিগী দিমান্দ অসি মেনশিনবা ঙম্নবা হৌজিক লৈরিবা ক্রেচিশিং অসি মেপ্পিং তৌদুনা জিলাগী থাক্তা ক্রেচি সর্ভিসশিং অসিগী অৱাৎপশিং অসি নৈনদুনা মরী লৈনবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অসিনা সর্ভে পাংথোকখ্রে৷
এফ.ৱাই. ২০১৭-১৮দগী ঙসি ফাওবদা স্কিম অসিগী মখাদা উত্তর প্রদেশতা ক্রেচি ১৭২৪গীদমক লুপা ৪,১০,১৩,৯৬০.০০(কোতি মরি লাখ তরা লিশিং তরাহুমদোই অমসুং চম্মাপল হুমফুনিথোই)গী শেনফম থাদখ্রে৷
পুন্সিগী স্ফেয়র পুম্নমক্তা জেন্দর ইক্বেলিতী লৈহন্নবা সরকার অসিনা হোৎনরি অমসুং জেন্দরগী মতুং ইনবা খুদোংচাদবশিং অসি নুপীশিং অসিনা মাইয়োক্নদনবা তোঙান তোঙানবা খোঙথাংশিং লৌখৎখ্রে৷ হিরম অসিগী মতাংদা অমসুং ইকোনোমীদা নুপীশিং হেন্না শরুক য়াবা হেনগৎনবা সরকার অসিনা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিং অদুগী মনুংদা খরদি মখাদি অসিদা পীরি:
• মহিলা শক্তি কেন্দ্র স্কিম: কেন্দ্র/রাজ্য/য়ু.তি. লেভেল অনিমক্তা নুপীশিংদা হেন্না শক্তি পীননবগীদমক লৈরিবা প্রোগ্রামশিং অমসুং স্কিমশিং অসি য়াম্না লাইনা পুনশিন্নবা স্কিম অসিনা মীৎয়েং থম্লি৷
• স্বাধর গ্রেহ স্কিম: লাইবকথিবা থৌদোক অমদগী রিহেবিলিতেসনগী ইন্সতিত্যুস্নেল সপোর্ত দরকার ওইরিবা ভেক্তিম ওইরিবা নুপীশিং অসিগী পুন্সি অসি ইকাই খুম্নবা অমগা লোইননা সমাজ অসিদা হিংবা ঙম্নবা স্কিম অসিনা কান্নবা ফংহল্লি৷
• উজৱলা স্কিম: স্কিম অসি কম্মর্সিয়েল সেক্সুয়েল এক্সপ্লোইতেসনগীদমক নুপী অঙাংশিং ত্রাফিক্কিং তৌরিবা অসিদগী ঙাকথোক্নবগীদমক অমসুং ভিক্তিমশিং অদু কন্নবগীদমক, রিহেবিলিতেসনগীদমক অমসুং দরকার ওইবগী মতুং ইন্না ভিক্তিমশিং অদু মখোয় মখোয়গী ইমুং মানুংদা অমসুং সমাজ অসিদা অমুক হন্না রি-ইন্তিগ্রেদ তৌনবগী মচাক পুম্নমক য়াওরবা স্কিম অমনি৷
• ৱার্কিং ৱুমেনশিংগী হোস্তেল স্কিম: নুপীগী থবক শুফমগী খুদোংচাবা লৈরিবা আর্বান, সেমি-আর্বান অমসুং খুঙ্গংগী মফমশিং অসিদা থবক শুরিবা নুপীশিং অসিগী মখোয় মখোয়গী মচাশিং অসিগী দে কেয়রগী খুদোংচাবশিং অসিগা লোইননা লৈননবগী হেন্না শাফবা অমসুং খুদোংচাবা মফমশিং ফংহনবদা স্কিম অসিনা মতেং পাংই৷
• অনগনৱাদি সর্ভিসশিং: অঙাংশিং অসিগীদমক লৈবাক অসি শিনবা থুংনা অনগনৱাদি সেন্তরশিং স্কিম অসিনা শেমগৎলি অমসুং স্কিম অসিনা প্রি-স্কুল এদজুকেসন, অঙাংশিংগী চানা-থক্নবা অমসুং শঙ্গোম পীথক্লিবা মমাশিং অসিদা শানবা পী৷
• পোশান অভিয়ন: লৈবাক অসিদা লৈরিবা য়াম্না অঙাং ওইরিবশিং অমসুং নুপীশিং অসিদা ফেস নাইবা মওং অমদা মাল-ন্যুত্রিসন/আন্দর ন্যুত্রিসন থোকপগী চাং অসি হন্থনবা স্কিম অসিনা মীৎয়েং থম্লি৷
• প্রধান মন্ত্রী মত্রু ভন্দনা য়োজনা(পি.এম.এম.ভি.ৱাই.) স্কিম: মীরোনবী নুপীশিং অমসুং শঙ্গোম পীথক্লিবা মমাশিং অসিদা লুপা ৫০০০গী শেনফম ইন্সতোলমেন্ত ৩ থোক্না পীদুনা স্কিম অসিগী কান্নবা ফংহল্লি৷
• বেতি বচাউ বেতি পধাউ(বি.বি.বি.পি.) : নুপা-নুপীগী খেন্নবা থম্লিবা অসি মুথৎতুনা নুপী পোকপা মতমদা হরাউ নুংহাইবা ফোংদোকপা, সর্বাইবেল প্রোতেক্সন পীবা, মহৈ-মশিং তমহনবা অমসুং থবক থৌরমশিংদা শরুক য়াহনবা অসিনা স্কিম অসিগী ওদজেক্তিব ওই৷
• লুখ্রাবীশিংগী হোম : মপুরোইবা কাইনখ্রবী নুপীশিং অসিনা হেন্না শাফবা মফম অমদা লৈদুনা ইকাই খুম্নদুনা ইজৎ অমগা লোইননা সমাজ অসিদা হিংবা ঙম্নবা য়ু.পি.গী ব্রিন্দাবনদা লুখ্রাবীশিং অসিগী হোম অমা শেমগৎখ্রে৷
মসিগী ৱারোল অসি ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিভেলপমেন্তগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রীমতি সমৃতি জুবিন ইরানিনা ঙসি লোক সভাদা অইবা চেরোল অমা ওইনা পীশিনখি৷