Ministry of Education
Union Budget 2021-2022: Highlights for the Department of School Education and Literacy
Over 15,000 schools to be strengthened to include all components of the NEP 2020
To emerge as school of excellence to achieve the ideals of the NEP
10 FEB 2021 7:33PM by PIB Delhi
In a significant announcement for strengthening School Education as envisioned under National Education Policy 2020, Union Budget 2021-22 announced that more than 15,000 schools will be qualitatively strengthened to include all components of the National Education Policy 2020. These will emerge as exemplar schools in their regions, handholding and mentoring other schools to achieve the ideals of the Policy.
Under this initiative one primary and one elementary school in each block and one secondary and one senior secondary school in each district will be developed as schools of excellence that are strengthened, empowered and capacitated to provide – a safe and stimulating learning environment where a wide range of learning experiences are offered, and where good physical infrastructure and appropriate resources conducive to learning are available to all students.
Few Kendriya Vidyalayas and Navodaya Vidyalays will also be developed as exemplars for showcasing implementation of NEP 2020 and emerging as schools of excellence. These schools shall also emerge as leaders in school education in their region and help hand-hold and mentor other schools to achieve the ideals of NEP 2020.
Beneficiaries and Benefits of Exemplar Schools
• These schools will focus on cognitive development, building character and creating holistic and well-rounded individuals equipped with 21st century skills.
• These schools will help showcase the implementation of the NEP and emerge as exemplars and schools of excellence in their respective regions.
• Pedagogy adopted in these schools will be more experiential, holistic, integrated, real life situations based, inquiry-driven, discovery-oriented, learner-centered, discussion-based, flexible, and, enjoyable.
• Focus on learning outcomes of every child in every grade – Assessment of Quantitative, Verbal & Logical Reasoning Skills.
• Introduction of Child tracking, Holistic progress Card etc.
• Convergence with existing schemes and line Ministries.

হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
২০২১-২০২২গী কেন্দ্রগী বজেৎঃ স্কুল এজুকেসন অমসুং লিতরেসী দিপার্তমেন্তকী ওইনা থোইদোকপা মওংদা উৎপা
এন.ই.পি.গী কম্পোনেন্ত পুম্নমক হাপচিন্নবা মহৈলোয়শঙ ১৫,০০০ ফগৎহল্লগনি
এন.ই.পি.গী ৱাখল্লোনশিং অদু য়ৌবা ঙম্নবা অথোইবা স্কুলগী মওংদা ওইহল্লক্নবা
10 FEB 2021 7:33PM by PIB Imphal
নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী মখাদা থমখিবা ৱাখল্লোন অদুগী ওইনা স্কুল এজুকেসন অসিবু মপাঙ্গল হেনগৎহন্নবগী ওইনা অখন্ননা লাউথোকপা অমদা ২০২১-২০২২গী কেন্দ্রগী বজেৎনা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী ২০২০গী কম্পোনেন্ত পুম্নমক হাপচিন্নবা মহৈলোয়শঙ ১৫,০০০ অসি ক্বালিতী ফগৎহন্নবা লাউথোকখ্রে। মসিনা মসিনা পোলিসী অসিগী ৱাখল্লোন অসি য়ৌনবগীদমক্তা মখোয়-মখোয়গী মফমশিংদা মতৌ তমজনিংঙাই ওইবা মহৈলোয়শঙশিংগী মওং ওইখৎলক্তুনা অতোপ্পা মহৈলোয়শঙশিংবু লমজিংগনি অমদি পাউতাক পীগনি।
থৌরাং অসিগী মখাদা ব্লোক খুদিংগী প্রাইমারী স্কুল অমা অমসুং ইলেমেন্তরী স্কুল অমা অমদি জিলা খুদিংগী সেকেন্দরী স্কুল অমা অমসুং সেনিয়র সেকেন্দরী স্কুল অমা শোই-ঙাম্লোইদবা অমদি থৱায় য়াওনা তম্বা ফংহন্নবগীদমক্তা অকনবা, মপাঙ্গল লৈবা অমদি মশিং য়ামখৎহল্লবা মওংগী ওইগদবা মওংদা অথোইবা স্কুলগী মওংদা শেমগৎকনি, মসিদা য়াম্না পাক-শন্না তম্নবগী এক্সপরিএন্স অসি ওফর তৌরি অমদি অফবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং মহৈ নিংথিনা তম্বা ঙংহন্নবগী চুন-চানবা রিসোর্সশিং অসি মহৈরোই খুদিংমক্না ফংগনি।
কেন্দ্রিয় বিদ্যালয় অমসুং নবোদয়া বিদ্যালয় খরসু এন.ই.পি. ২০২০ অসি চৎনবা অসি উহন্নবগীদমক্তা অমদি অথোইবা স্কুলগী মওংদা ওইহল্লক্নবগীদমক্তা মতৌ তমজনিংঙাই ওইনবগী মওংদা শেমগৎকনি। মসিগী মহৈলোয়শঙশিং অসি মাগী-মাগী লমদা স্কুল এজুকেসনগী লুচিংবশিং ওইরক্কনি অমদি এন.ই.পি.২০২০গী ৱাখল্লোনশিং অসি ফংনবা তৌবদা লমজিংবদা অমদি পাউতাক পীবদা মতেং পাংগনি।
অথোইবা মহৈলোয়শঙশিংগী কান্নবা ফংগদৌরিবশিং অমসুং কান্নবশিং
• মসিগী মহৈলোয়শঙশিং অসি মশাগী ওইনা লৈজবা ৱাখল-লৌশিং অদু ফগৎহন্নবা, লমচৎ-শাজৎ শেমগৎনবা অমদি তশেং-তশেংবা অমসুং ২১শুবা চহি চাগী হৈথোই-শিংথোইবশিং য়াওরবা শিন শুনা খং-হৈরবা মীওইশিং ওইনা শেম্বদা পান্দম থমগনি।
• মসিগী মহৈলোয়শঙশিং অসিনা এন.ই.পি. চৎনখিবা অদু উৎপদা মতেং পাংগনি অমদি মাগী-মাগী মরমদা মতৌ তমজনিংঙাই ওইবা অমদি অথোইবা মহৈলোয়শঙশিং ওইরক্কনি।
• মহৈলোয়শঙশিং অসিদা চত্থরিবা মহৈ তম্বগী মওং অসি হেন্না খংনিং-উনিংঙাই ওইবা, অশেংবা, অপুনবা, অশেংবা পুন্সিগী মওংশিংদা য়ুম্ফম ওইবা, থিজিন-খোৎচিনবগী ওইবা, দিস্কোভরী ওরিএন্তেদ ওইবা, তম্লিবশিংদা মীৎয়েং থম্বা, খন্ন-নৈনবগী োইবা, ফ্লেক্সিবল ওইবা অমসুং নুংঙাইবা ওইগনি।
• থাক খুদিংমক-ক্বান্তিতিব, ভর্বেল অমসুং লোজিকেল রিজনিং স্কীলশিংদা অঙাং খুদিংমক্না খংবা ঙম্বগী মওংদা য়েংলগা মহৈ তম্বদা মীৎয়েং খমগনি।
• অঙাং ত্রেক্কিং তৌবা, তশেংবা প্রোগ্রেস কার্দনচিংবা হৌদোকপা।
• লৈরিবা স্কীমশিং অমসুং পরিংদা লৈরিবা মন্ত্রালয়শিংগা কনভরজেন্স তৌবা।