Ministry of Defence
DRDO inks framework MoU with MoRTH for Geo-hazard Management
20 JAN 2021 7:39PM by PIB Delhi
Defence Research and Development Organisation (DRDO) has entered into a framework memorandum of understanding (MoU) with the Ministry of Road Transport & Highways (MoRTH) to strengthen collaboration in the field of technical exchange and co-operation on sustainable geohazard management. The MoU was signed today between Dr G Satheesh Reddy, Secretary DDR&D & Chairman DRDO and Shri Giridhar Aramane Secretary MoRTH. As per the agreement, DRDO and MoRTH will co-operate in various mutually beneficial areas related to geohazard management. The initiative will ensure safety against the adverse effects of landslides and other natural calamities on national highways in the country.
DRDO’s Defence Geo-Informatics Research Establishment (DGRE) is working for the development of critical technologies for enhancing combat effectiveness in various kinds of terrains and avalanches. The expertise of DGRE in mapping, forecasting, control and mitigation of landslides and avalanches in Himalayan terrain will be utilized for designing national highways including tunnels. Terrain and modelling simulation is an important asset with DGRE, which will play an important role in planning and building robust road infrastructure in difficult terrains.
MoRTH is responsible for development & maintenance of National Highways across the country.
It has been agreed that the expertise of DRDO will be utilized in providing sustainable mitigation measures to damages caused by landslides, avalanche and other natural factors on various National Highways in the Country.
Some of the areas identified for collaboration include detailed investigation of the critical avalanches/geo hazards, planning, designing and formulation of sustainable mitigation measures for geo-hazards on national highways including tunnels, monitoring and supervision of mitigation measures etc.

ঙাকশেল মন্ত্রালয়
দি.আর.দি.ও.না এম.ও.আর.তি.ঐচ.কা লোয়ননা জিও-হাজার্দ মেনেজমেন্তকীদমক ফ্রেমৱার্ক সহি তৌনখ্রে
20 JAN 2021 7:39PM by PIB Imphal
দিফেন্স রিসর্স এন্দ দিবলপমেন্ত ওর্গানাইজেসন (দি.আর.দি.ও.)না মিনিস্ত্রী ওফ রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজ (এম.ও.আর.তি.ঐচ.) গা লোয়ননা ঙসি তেক্নিকেল একচেঞ্জ মরী ফগৎনবা অমসুং জিও-হাজার্দ মেনেজমেন্তকীদমক লেঙদবা মতেং পীননবা মেমোরেন্দম ওফ আন্দরস্তেন্দিং (এম.ও.য়ু.)গী ফ্রেমৱার্ক অমা সহি তৌনখ্রে। ঙসি সহি তৌনখিবা এম.ও.য়ু. অসি দি.দি.আর.অমসুং.দিগী সেক্রেতরী অমসুং দি.আর.দি.ও.গী চেয়রমেন দাঃ জি. সাথীশ রেদি অমসুং এম.ও.আর.তি.ঐচ.কী সেক্রেতরী শ্রী গিরিধার অরামানেগগী মরক্তনি। এগ্রীমেন্ত অসিগী মতুং ইন্না, দি.আর.দি.ও. অমসুং এম.ও.আর.তি.ঐচ.না ও-হাজার্দ মেনেজমেন্তগী মরী লৈনবা মফমশিংদা অমগা অমগদা মতেং পীনগনি। অহানবা খোঙথাং ওইনা লৈবাক অসিগী চীং কিনথবদা শোকহনদগী ঙাকথোনবা থবক পায়খৎপা অমসুং নেস্নেল হায়ৱেজদা মহৌশাগী ওইবা অমাং-অতা থোক্লকপদা লৌখৎকনি।
দি.আর.দি.ও.গী দিফেন্স জিও-ইনফোর্মেতিক্স রিসর্স এস্তাব্লিসমেন্ত (দি.জি.আর.ই.) অসিনা লমহাংশিং অমসুং উন কিনথবা থোকহনবা অসিদা য়েংশিনবা অমসুং য়াম্না লুবা তেক্নোলোজি হেনগৎহনবা অসিদা থবক তৌই। দি.জি.আর.ই. থোইদোকপা ওইরিবা অসি মেপ্পিং, ফোরকেস্তিং, চীং কিন্থবা য়েংশিনবা অমসুং হন্থহনবা লোয়ননা হিমালায়াগী লমহাংশিং অসি নেস্নেল হায়ৱেজ অমসুং শুরুং য়াওনা শেমধোক্তুনা শিজিন্নবা অসিনি। তেরেন অমসুং মোদেল্লিং তম্বা অসিনা দি.জি.আর.ই.গী মরু ওইবা ললনি, হায়রিবা অসিনা মরুওইবা থৌদাং লৌদুনা মফম চাদবা লমহাংদা লম্বী শেম্বা অমসুং থৌরাং লৌখৎপদা মতেং পাংলি।
হায়রিবা অসিনা য়ারি মদুদি দি.আর.দি.ও.গী থবকশিং অসি লৈবাক অসিগী মফম কয়াগী নেস্নেল হায়ৱেজদা চীং কিন্থবা, উন কিন্থবা অমসুং অতৈ মহৌশাগী ওইবা মরমশিং অসিদা খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎতুনা শিজিন্নবা অসিনি।
মফম খরদা য়াম্না লুবা উন কিন্থবা/জিও-হাজার্দ, থৌরাং, দিজাইন্নিং অসি লৌখৎলি হায়রিব অসি মশক খঙদোকপা অমসুং নেস্নেল হায়ৱেজ অসিগী জিও-হাজার্দ অসি হন্থনবা খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎপদা য়েংশিনবা অসিনচিংবা।