Ministry of Electronics & IT
DAY 4 - RAISE 2020 : Personalized education through AI for better learning, need for responsible AI dominate discussions on fourth day of mega global summit
AI Specialists discuss need to build responsible AI, role of AI in improving learning outcomes
AI’s role in helping India achieve sustainable development goals also discussed
Achievements of the Telangana Government in developing an ecosystem for AI in the state were showcased; the state aims to make Hyderabad one of the top 25 AI innovation hubs of the world
08 OCT 2020 7:55PM by PIB Delhi
The fourth day of RAISE 2020- ‘Responsible AI for Social Empowerment 2020’summit witnessed discussion on a range of themes like scaling AI research to solve big societal problems, leveraging AI to improve learning outcomes, and the overall opportunity of AI for India, among others.
In the first session of the day, Dr. Manish Gupta, Director, Google Research Lab talked about the agility of AI solutions to respond to societal needs and address them on a large scale. “AI is being used to predict weather patterns to warn people of impending floods. It is also being used for early detection of health risks like blindness, cardio vascular diseases, diabetes and cancer. The ambit of AI is large and therefore scalability of solutions is of critical importance,” he said.
In the same session, Gaurav Sharma, VP, IBM Cloud and Cognitive Software said AI’s use cases lend themselves very well to the achievement of United Nations’ Sustainable Development Goals, and that developers need to keep people and culture at the center of designing AI-based solutions to be able to move from adoption to absorption of AI. “India has a lot of offer in AI, and our country should transform into an AI-led society to position itself as a global leader in this space. AI systems need to be made safe, secure, and transparent, and must promote accountability to inspire consumer confidence.”
This session was followed by a showcase of the achievements of the Government of Telangana in developing an ecosystem for AI in the state. Over the next decade, the state government aims to make Hyderabad one of the top 25 AI innovation hubs of the world. Mr. JayeshRanjan, Principal Secretary, ITEC Department, Government of Telangana detailed the various initiatives taken by the state government to promote research in AI.
Addressing a session on the need for partnerships to make AI accessible and drive innovation, Mr. BhaskarGorti, President& Chief Digital Officer, Nokia Software,said that innovation, engagement and service to the industry should be the underlying ethos when developing AI solutions; at the same time he cautioned against the perils of AI, citing the example of social media. "Higher social media use correlates with self-reported declines in mental and physical health and life satisfaction," Mr. Gorti said.
Mr. Balendu Sharma, Localization & Accessibility Lead, Microsoft India, also attended the session and talked about role that the government and large enterprises can play in increasing access to AI.
This session was followed by talks by Ms. Shalini Kapoor, Fellow-AI, and Director & CTO – IBM AI Apps, and Mr. Prakash Mallya, VP, Sales, Marketing and Communications Group, and MD, Intel, on the theme of using AI for learning.
“There is growing need for hyper-personalized education that dramatically improves learning outcomes. AI helps personalize education and at the same time create robust formal education frameworks that are required to fill skill gaps in individuals,” Ms. Kapoor said.
In a session on leveraging AI for learning, Dr. Yasmin Ali Haque, UNICEF’s India Representative, talked about the impact of research in AI for children. “Children need to be at the center of the thought process behind research into AI. The impact that early interaction with AI can create in young individuals is profound and deep-rooted. Therefore, AI can be critical to building people’s cognitive abilities and addressing the needs of the labor market,” she said.
Later in the day, there were three parallel fireside chats. While Mr. Marcus Wallenberg, Swedish Banker & Industrialist and Mr. Amitabh Kant, CEO, NITI Aayog discussed AI being a great economic opportunity for India; in the other chat session, Ms. Rekha Menon, Chairperson & MD, Accenture and Mr. Abhishek Singh, President & CEO, NeGD and CEO, MyGov deliberated upon the importance of building responsible AI. In the third fireside chat, Mr. Talleen Kumar, CEO, Government e-Marketplace and Mr. Saibal Chakraborty, MD & Partner, BCG, discussed the impact of AI on e-marketplaces.
RAISE 2020 is being organized between October 5 and 9. So far, more than 77,000 stakeholders from academia, the research industry and government representatives from 146 countries have registered to participate in the summit.
India is rapidly integrating artificial intelligence across sectors. India’s technological prowess and the richness of its data will help the country become the AI garage of the world, delivering cutting-edge technological solutions. The RAISE 2020 Summit (http://raise2020.indiaai.gov.in/) serves as a platform for discussion and consensus building to help create a data-rich environment, which will help develop AI for the global community.
About RAISE 2020:
RAISE 2020 is a first-of-its-kind global meeting of minds on Artificial Intelligence to drive India's vision and roadmap for social transformation, inclusion and empowerment through responsible AI. Organized by Government of India along with Ministry of Electronics and Information Technology and NITI Aayog, the event is witnessing robust participation from global industry leaders, key opinion makers, Government representatives and academia.
Website:http://raise2020.indiaai.gov.in/

ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তি. মন্ত্রালয়
নুমিৎ ৪-রেজ ইন্দিয়া ২০২০: হেন্না অফবা মহৈ তম্নবগীদমক্তা এ.আই.দগী পর্সোনেলাইজ ওইনা মহৈ তমহনবা, মেগা গ্লোবেল সবমিৎ অসিগী মরীশুবা নুমিত্তা থৌদাং পুরিবা এ.আই.গী থবকশিংগী মথৌ তাবশিংগী মতাংদা ৱাফমশিং খন্নখিবা
এ.আই. স্পিসিএলিস্তশিংনা থৌদাং পুবা ঙম্বা এ.আই. শেমগৎপগী মথৌ তাবা অমদি মহৈ তম্বগী আওতকমশিং ফগৎহনবদা এ.আই.না লৌরিবা থৌদাংগী মতাংদা খন্নখ্রে
ভারতকী তুং-কোইনা চাউখৎনবগী পান্দমশিং ফংনবা হোৎনবদা মতেং পাংবা এ.আই.গী থৌদাংগী মতাংদা ৱা খন্নখি
রাজ্য অসিদা এ.আই.গী ওইবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎপদা তেলঙ্গনা সরকারনা মায় পাক্না পাংথোকপা ঙমখিবশিং অদু উৎখি; রাজ্য অসিনা হাইদরাবাদ অসি মালেম অসিগী খ্বাইদগী মকোক থোংবা এ.আই.গী ইনোভেসন হব ২৫গী মনুংদা অমা ওইহন্নবা পান্দম থম্লি
08 OCT 2020 7:55PM by PIB Imphal
রেজ ২০২০-খু্ন্নাই অসি মপাঙ্গল হেনগৎহন্নবগীদমক্তা এ.আই.গী থৌদাং ২০২০’ সবমিৎ অসি খু্ন্নাইগী অচৌবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা তৌবদা এ.আই.গী রিসর্চগী থাক ওনবা, মহৈ তম্বগী আওতকমশিং ফগৎহনবদা এ.আই. অসি হেনগৎহনবা অমদি ময়ামশিংগী মরক্তা ভারতকী ওইনা এ.আই.গী খুদোংচাবা পুম্নমক অসিনচিংবা থীম কয়াশিং অসিগী মতাংদা খন্নখি।
নুমিৎ অদুগী অহানবা সেসন্দা গুগল রিসর্চ লেবকী দিরেক্তর দা. মনিশ গুপ্তানা খুন্নাই অসিগী মথৌ তাবশিংগী পাউখুম ওইনা পাম্বৈশিং পুথোকপদা এ.আই.না য়াম্না থুনা তৌবা ঙম্বশিংগী মতাংদা হায়খি অমদি অচৌবা থাক অমদা ৱাফমশিং থমখি। “এ.আই. অসি ঈশিং-ঈচাউশিং লাক্কদবা মতমদা মীয়ামদা হান্না খংহন্নবা নোংজু-নুংশা হান্না খংদোকপদা শিজিন্নৈ। মসি মিৎ উদবা, কার্দিও ভাস্কুলরগী লায়নাশিং, দাইএবেতিস অমদি কেন্সরনচিংবা খুদোংথিবা লায়না নাবগী মতাংদা হান্না খংদোকপদসু শিজিন্নৈ। এ.আই.গী পান্দম অসি চাউই অমদি মরম অসিনা পাম্বৈশিং পুথোকপগী থাক অসি ওনবা অসি হকচিন্না মরুওই,” মহাক্না ফোংদোকখি।
সেসন অসিমক্তদা আই.বি.এম. ক্লাউদ অমসুং কোগ্নিতিব সোফ্তৱেয়রগী ভি.পি. গৌরব শর্মানা য়ুনাইতেদ নেসন্সকী তুং-কোইনা চাউখৎপগী পান্দম অসি ফংনবগীদমক্তা এ.আই.গী শিজিন্নরিবা কেসশিং অসি মশানা য়াম্না নিংথিনা শান্দোকই অমদি দিভেলপ্পরশিংনা এ.আই. এদোপ্ত তৌবা অসি ইশাগী ওইহন্নবা তৌবরোমদা ওন্থোরককপা ঙম্নবা এ.আই.গী সোলুসনশিং অসি দিজাইন শেম্বদা মীয়াম অমদি নাৎ অসি ময়োন্দা থম্বগী মথৌ তাই। “ভারতনা এ.আই.দা তৌবা য়াবা কয়া অমা লৈ, অমদি ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা মসিগী মফম অসিদা মালেমদা লুচিংবা অমা ওইনা এ.আই.না লমজিংবা খু্ন্নাই অমদা মশানা মফম শেমজবা ঙম্বা অমদা ওন্থোক্কদবনি। এ.আই. সিস্তেমশিং অসি শোই-ঙামদবা, তেক্ত-কাইদবা অমদি নুং-পান শেংনা উবা অমা ওইহনবগী মথৌ তাই অমদি কঞ্জুমরগী থাজবা অদু ইনোৎ হাপ্নবা থৌদাং পুরিবা অসি শোইদনা শৌগৎকদবনি।”
মসিগী সেসন অসিদা রাজ্য অসিদা এ.আই.গী ওইবা ইকোসিস্তেম অসি শেমগৎপদা তেলঙ্গনা সরকারনা মায় পাক্না পাংথোকখিবশিং অদু উৎখি। মথংগী চহি তরাদা রাজ্য অসিনা হাইদরাবাদ অসি মালেমগী খ্বাইদগী মকোক থোংবা এ.আই.গী ইনোভেসন হব ২৫গী মনুংদা অমা ওইহন্নবা পান্দম থম্লি।
তেলঙ্গনা সরকারগী আই.তি.ই.সি. বিভাগকী প্রিন্সীপল সেক্রতরী শ্রী জয়েশ রঞ্জন্না এ.আই.দা রিসর্চ তৌবা অসি শৌগৎপদা রাজ্য সরকারনা পায়খৎখিবা খোংথাংশিংগী মতাংদা ফোংদোকখি।
সেসন অসিদা এ.আই. অসি ফংহন্নবা অমদি ইনোভেসন অসি দ্রাইব তৌবা ঙম্নবা খুশম্ননবগী মথৌ তাবগী ৱাফম ফোংদোক্লদুনা নোকিয়া সোফ্তৱেয়রগী প্রসিদেন্ত অমদি চীফ দিজিতেল ওফিসর শ্রী ভাস্কর গোর্তীনা ইন্দস্ত্রীদা ইনোভেসন তৌবা, থবক পাংবা অমদি থবক তৌবদা এ.আই.গী সোলুসন অসি শেমগৎপা মতমদা মনুংদা লৈরিবা মওংশিং অদু য়াওগদবনি হায়না ফোংদোকখি; মতাং অসিদা মহাক্না সোসিএল মেদিয়াগী খুদম পীদুনা এ.আই.গী খুদোংথিনিংঙাই ওইবশিং অসিদগী চেকশিন্নবা হায়খি।" চাং ৱাংনা সোসিএল মেদিয়া শিজিন্নবা অসিনা ৱাখল অমদি হকচাং ফবা অমদি পুন্সিগী অপেনবগী মশানা রিপোর্ত পীজরকপা অসি হন্থরকপগা লৈনবা মরিশিংগা লোয়ননা শিজিন্নৈ," হায়না শ্রী গোর্তীনা ফোংদোকখি।
মাইক্রোসোফ্ত ইন্দিয়াগী লোকেলাইজেসন অমদি এসেসিবিলিতীগী মকোক থোংবা শ্রী বালেন্দু শর্মাসু সেসন অদুদা য়াওখি অমদি সরকার অমদি অচৌবা ইন্তর্প্রাইজেনা এ.আই. অসি ফংবা হেনগৎহনবা শরুক য়াবা য়াই হায়বগী থৌদাং অদুগী মতাংদা ফোংদোকখি।
সেসন অসিদা ফেল্লো-এ.আই. অমসুং আই.বি.এম.-এ.আই.এপ্সকী দিরেক্তর অমদি সি.তি.ও. কুমারী শলিনী কাপুর, সেল্স, মার্কেত্তিং অমসুং কম্যুনিকেসন গ্রুপকী ভি.পি. অমদি ইন্তেলগী অম.দি.না মহৈ তম্বদা এ.আই. শিজিন্নবগী থীমদা ৱা ঙাংখি।
“মহৈ তম্বগী আওতকমশিং অসি দ্রামাতিকেল্লি ওইনা হেনগৎহনগদবা হাইপর-পর্সোনেলাইজ ওইনা মহৈ তম্বা অসি হেনগৎনবগী মথৌ তাই। এ.আই.না পর্সোনেলাইজ ওইনা মহৈ তম্বদা মতেং পাংই অমদি মতম অসিদা মীশিংদা হৈথোই-শিংথোইবগী ৱাৎলিবশিংসি মেনশিন্নবা মথৌ তাবা অফবা মওং তাবা এজুকেসন ফ্রেমৱর্ক অসি শেম্মি,” হায়না শ্রী কাপুরনা ফোংদোকখি।
সেসন অসিদা মহৈ তম্নবগীদমক্তা এ.আই. অসি হেনগৎহন্নবগী মতাংদা য়ুনিসেফ ইন্দিয়াগী মীহুৎ য়াসমিন অলী হক্না অঙাংশিংগী ওইনা এ.আই.দা রিসর্চ তৌবগী শাফু অসিগী মতাংদা ৱা ঙাংখি। “অঙাংশিংনা এ.আই.দা রিসর্চ তৌবগী মরুমদা লৈরিবা ৱাখল খনবগী প্রোসেস অসিগী ময়াইদা লৈবগী মথৌ তাই। অঙাংশিংদা নহা ওইরিবশিংদা এ.আই.গা ঙন্না পাও ফাওনহনবগী শাফু অসি য়াম্না অথোইবা অমদি অরুবা ওইহল্লি। মরম অসিনা এ.আই. অসি মীশিংগী মহৌশাগী ওইবা খংবা ঙম্বগী পাঙ্গলশিং অদু শেম্বদা অমদি লেবর মার্কেত্তা মথৌ তাবশিং অদু থম্বদা মরু ওইবা য়াই,” মহাক্না ফোংদোকখি।
নুমিৎ অদুগী অথেংবদা খম্ব্রাংনবা ফায়রসাইদ চেৎ মরি তৌখি। মতম অদুদা স্বেদিশ বেঙ্কর অমদি ইন্দস্ত্রিএলিস্ত শ্রী মার্কস ৱাল্লেনবর্গ অমদি নীতি আয়োগকী সি.ই.ও. শ্রী অমিতাব কান্তনা এ.আই. অসি ভারতকী চাউনা শেন্মিৎলোন হেনগৎহন্নবগী খুদোংচাবা অমা ওই হায়না খন্নখি; অতোপ্পা চেৎকী সেসন অমদা এসেনচরগী চেয়রপর্সন অমদি এম.দি. কুমারী রেখা মেনন অমদি এন.ই.জি.দি.গী সি.ই.ও. প্রসিদেন্ত অমদি মাইগোবকী সি.ই.ও. শ্রী অভিশেক সিংহনা এ.আই. শেমগৎপদা মথৌ তাবশিংগী মরুওইবশিংগী মতাংদা ৱা ঙাংখি। অহুমশুবা ফায়রসাইদ চেত্তা সরকারগী ই-মার্কেৎকী সি.ই.ও. শ্রী তাল্লেন কুমার অমসুং বি.সি.জি.গী এম.দি. অমদি খোংবুরোই শ্রী সাইবাল চক্রবোর্তীনা ই-মার্কেৎকী মফমশিংদা এ.আই.না পীবা শাফুশিংগী মতাংদা খন্নখি।
রেজ ২০২০ অসি ওক্তোবর ৫ অমদি ৯দা পাংথোকইষ হৌজিক ফাওবদা মহৈ তম্বগী মরি লৈনবশিং, রিসর্চ ইন্দস্ত্রীদগী স্তেকহোল্দর ৭৭,০০০ অমদি লৈবাক ১৪৬তগী সরকারগী মীহুৎশিংনা সবমিৎ অসিদা শরুক য়ানবগীদমক্তা রেজিস্তর তৌখ্রে।
ভারত অসি সেক্তর কয়াদা আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স অসি থুনা পুনশিন্নরক্লি। ভারতকী তেক্নোলোজী চাউখৎলকপদা অমদি মাগী দেতা অসি হেন্না মরাং কাইনা লৈহনবদা মালেম অসিগী এ.আই.গী গেরেজ ওইহনবদা মতেং ওইগনি, খ্বাইদগী ফবা তেক্নোলোজীগী ওইবা সোলুসনশিং ফংহনগনি। রেজ ২০২০ সবমিৎ(http://raise2020.indiaai.gov.in/) অসিনা গ্লোবেল কম্যুনিতীগী ওইনা এ.আই. অসি ফগৎহনবদা মতেং ওইগদবা দেতা মরাং কাইনা লৈবা এনভাইরোন্মেন্ত অমা শেম্বদা ৱা খন্নবা অমদি ময়াম্না য়াননা শেম্বা প্লেৎফোর্ম অমা ওইনা থবক তৌই।
রেজ ২০২০গী মতাংদা:
রেজ ২০২০ আর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্সতা ভারতকী মিৎয়েং অমদি থৌদাং ওইনা এ.আই.গী থোংদগী খুন্নাইসিদগী অহোংবা অমা পুরকপা, পুনশিন্নবা অমদি মপাঙ্গল লৈহন্নবগীদমক্তা রোদমেপ অমা শেম্নবগীদমক্তা ওইবা অহানবা মালেমগী মীফম্নি। ভারত সরকানা ইলেক্ত্রোনিক্স অমদি ইনফোর্মেসন অমদি নীতি আয়োগকী মন্ত্রালয়গা হৌদোক্তুনা থৌরম অসি মালেমগী ইন্দস্ত্রীগী লুচিংবশিং, মরুওইবা ৱাখল্লোন ফোংদোকপা ঙম্বশিং অমদি সরকারগী মীহুৎশিং অমদি একাদমিকশিং য়াওখি।
ৱেবসাইত:http://raise2020.indiaai.gov.in/