Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Startups in Agriculture Sector
23 SEP 2020 1:48PM by PIB Delhi
Department of Agriculture, Cooperation & Farmers Welfare (DAC&FW) has launched a new component called “Innovation and Agri-Entrepreneurship Development” under Rashtriya Krishi Vikas Yojana (RKVY-RAFTAAR) in 2018-19 with objective to promote innovation and agripreneurship by providing financial support and nurturing the incubation ecosystem. Start-ups are being encouraged in order to contribute directly and indirectly to enhancing the income of farmers by providing opportunities to them and to provide employment to youth.
In this connection, five Knowledge Partners (KPs) and twenty four Agribusiness Incubators (R-ABIs) have been appointed by DAC &FW to advise on smooth and efficient execution of this programme in various States. List of these KPs and R-ABIs is enclosed (Annexure).
Under this programme, for idea/pre-seed stage, a selected startup shall be eligible for a maximum financial assistance of Rs. five lakh. For seed stage, a selected startup shall be eligible for a maximum financial assistance of Rs. Twenty five lakh.
346 startups in the agriculture and allied sectors are selected for funding for a sum of Rs. 36.72 crore in installments and Rs.16.01 crore has been released as 1st installment. These start-ups were trained for two months at various agribusiness incubation centres (i.e KPs & RABIs) spread across the country.
This information was given in a written reply by the Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare Shri Narendra Singh Tomar in Rajya Sabha on 20.09.2020.
****
APS/SG/RC
Annexure
List of Knowledge Partners (KPs) and RKVY-RAFTAAR Agribusiness Incubators (R-ABIs)
Knowledge Partners (KPs):
1. National Institute of Agricultural Extension Management (MANAGE), Hyderabad.
2. National Institute of Agricultural Marketing(NIAM) Jaipur.
3. Indian Agricultural Research Institute (IARI) Pusa, New Delhi.
4. University of Agriculture Science , Dharwad, Karnataka.
5. Assam Agriculture University, Jorhat, Assam.
RKVY-RAFTAAR Agribusiness Incubators (R-ABIs)
1. Chaudhary Charan Singh University, Hisar, Haryana
2. CSK Himachal Pradesh Krishi Vishvavidyalaya, Palampur, Himachal Pradesh
3. IIT-BHU, Varanasi, Uttar Pradesh
4. Jawaharlal Nehru Krishi Vishwa Vidyalaya, Jabalpur, Madhya Pradesh
5. ICAR-Indian Veterinary Research Institute, Izatnagar, Bareilly, Uttar Pradesh
6. Punjab Agricultural University, Ludhiana, Punjab
7. Indira Gandhi Krishi Vishwavidyalaya, Raipur, Chhattisgarh
8. Sher-e-Kashmir University of Agricultural Sciences and Technology, Jammu
9. IIM, Kashipur, Uttarakhand
10. Kerala Agricultural University, Thrissur, Kerala
11. ICAR-Indian Institute of Millets Research, Hyderabad, Telangana
12. Tamil Nadu Agricultural University (TNAU), Coimbatore, Tamil Nadu
13. Agri innovation and entrepreneurship cell, ANGRAU, Andhra Pradesh
14. National Rice Research Institute, Cuttack, Odisha
15. S K N Agriculture University, Jobner, Rajasthan
16. Indian Institute of Technology Kharagpur, West Bengal
17. Bihar Agricultural University, Bhagalpur, Bihar
18. Anand Agricultural University, Anand, Gujarat
19. ICAR-Central Institute for Research on Cotton Technology, Mumbai, Maharashtra
20. Dr.Panjabrao Deshmukh Krishi Vidyapeeth, Akola, Maharashtra
21. National Institute of Veterinary Epidemiology and Disease Informatics (NIVEDI), Bengaluru, Karnataka
22. College of Fisheries, Lembucherra, Tripura
23. Department of Veterinary Medicine College of Veterinary Sciences &Animal Husbandry, Aizawl, Mizoram
24. College of Horticulture & Forestry, Pasighat, Arunachal Pradesh

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
লৌউ-শিংউ সেক্তরদা লৈরিবা স্তার্তঅপশিং
23 SEP 2020 1:48PM by PIB Imphal
দিপার্তমেন্ত ওফ এগ্রিকলচর, কোওপরেসন এন্দ ফার্মর্স ৱেলফ্যার (দি.এ.সি. এন্দ এফ.দব্লিউ.)না শেনগী ঙাক্লৌ পীদুনা অমদি ইনক্যুবেসন ইকোসিস্তেম শেমগত্তুনা ইনোভেসন অমসুং এগ্রিপ্রিন্যুরসিপ য়োকখৎনবা পান্দমদা রাস্ত্রিয় ক্রিসি ভিকাস য়োজনা (আর.কে.ভি.ৱাই.-রফতার)গী মখাদা “ইনোভেসন এন্দ এগ্রি-ওন্ত্রিপ্রিন্যুরসিদ দেভেলপমেন্ত” কৌবা অনৌবা কম্পোনেন্ত অমা হৌদোক্লে‍। লৌমীশিংদা খুদোংচাবশিং পীদুনা অমদি নহাশিংদা থবক পীদুনা লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহনবদা হকথেংননা অমদি নাকোইননা থৌদাং য়াননবা স্তার্ত-অপশিংবু পুক্নীং থৌগৎলি‍।
হীরম অসিগী মতাঙদা, তোঙান তোঙানবা স্তেতশিংদা অপনবা লৈতনা থবক পায়খৎনবগী মতাঙদা পাউতাক পীননবগীদমক দি.এ.সি. এন্দ এফ.দব্লিউ. নোলেজ পার্ত্নর (কে.পি.) মঙা অমসুং এগ্রিবিজিনেস ইনক্যুবেতর (আর.-এ.বি.আই.) কুনমরি হাপ্লে‍। কে.পি. অমসুং আর.-এ.বি.আই.শিংগী মমীং পরেং হাপ্লি (এনেক্সচর)‍।
থৌরাং অসিগী মখাদা, আইদিয়া/প্রি-সীদ থাক্কী খনগৎলবা স্তার্ত-অপ অমনা য়াম্লবদা লুপা লাখ মঙাগী শেনগী তেংবাং ফংবা য়াগনি‍। সীদ স্তেজকীদমক্তা খনগৎলবা স্তার্তঅপ অমনা য়াম্লবদা লুপা লাখ কুনমঙা ফাওবগী শেনগী তেংবাং ফংবা য়াগনি‍।
লুপা করোর ৩৬.৭২গী শেন্থং ইন্সতোলমেন্ততা থাদনবা লৌউ-শিংউ অমসুং মরী লৈনবা সেক্তরশিংদা লৈবা স্তার্তঅপ ৩৪৬ খনগৎলে অমদি অহানবা ইন্সতোলমেন্ত ওইনা লুপা করোর ১৬.০১ থাদোকখ্রে‍।হায়রিবা স্তার্তঅপশিং অসি লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা তোঙান তোঙানবা এগ্রিবিজিনেস ইনক্যুবেসন সেন্তাশিংদা (হায়বদি কে.পি অমসুং আর.এ.বি.আই.শিংদা) থা অনিগী ত্রেনিং পীখ্রে‍।
ৱাফম অসি লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা ২০.০৯.২০২০দা রাজ্য সভাদ অইবা পাউখুম ওইনা পীদুনা খঙহনখিবনি‍।
****
এনেক্সচর
নোলেজ পার্ত্নরশিং (কে.পি.) অমসুং আর.কে.ভি.ৱাই.-রফতার এগ্রিবিজিনেস ইনক্যুবেতরশিংগী (আর.-এ.বি.আই.) লিস্ত
নোলেজ পার্ত্নরশিং (কে.পি.)
১. নেসনেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ এগ্রিকলচরেল এক্সতেন্সন মেনেজমেন্ত (মেনেজ), হায়দরবাদ
২. নেসনেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ এগ্রিকলচরেল মার্কেতিং (এন.আই.এ.এম.), জয়পুর
৩. ইন্দিয়ন এগ্রিকলচরেল রিছর্চ ইন্সতিত্যুৎ (আই.এ.আর.আই.) পুসা, নই দিল্লী
৪. য়ুনিভর্সিতী ওফ এগ্রিকলচর সাইন্স, ধর্ৱাদ, কর্নাতকা
৫. অসাম এগ্রিকলচর য়ুনিভর্সিতী, জোর্হাত, অসাম
আর.কে.ভি.ৱাই.-রফতার এগ্রিবিজিনেস ইনক্যুবেতরশিং (আর.-এ.বি.আই.)
১. চৌধরী চরন সিংহ য়ুনিভর্সিতী, হিসার, হরিয়ানা
২. সি.এস.কে. হিমাচল প্রদেশ ক্রিসি ভিস্বভিদ্যালায়, পলমপুর, হিমাচল প্রদেশ
৩. আই.আই.তি.-বি.ঐচ.য়ু., ভরানসি, উত্তর প্রদেশ
৪. জৱাহরলাল নেহরু ক্রিসি ভিস্ব ভিদ্যালয়, জবলপুর, মধ্য প্রদেশ
৫. আই.সতি.এ.আর.-ইন্দিয়ন ভেতিরিনরী রিছর্চ ইন্সতিত্যুৎ, ইজতনগর, বরেলী, উত্তর প্রদেশ
৬. পঞ্জাব এগ্রিকলচরেল য়ুনিভর্সিতী, লুধিয়ানা, পঞ্জাব
৭. ইন্দিরা গান্ধী ক্রিসি ভিস্বভিদ্যালয়, রাইপুর, ছত্তিসগর
৮. শের-ই-কাস্মির য়ুনিভর্সিতী ওফ এগ্রিকলচরেল সাইন্সেস এন্দ তেক্নোলোজী, জম্মু
৯. আই.আই.এম., কাসিপুর, উত্তরাখন্দ
১০. কেরলা এগ্রিকলচরেল য়ুনিভর্সিতী, থ্রিসুর, কেরলা
১১. আই.সি.এ.আর.-ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ মিলেত্স রিছর্চ, হায়দরবাদ, তেলঙ্গনা
১২. তামিল নাদু এগ্রিকলচরেল য়ুনিভর্সিতী (তি.এন.এ.য়ু.), কোইম্বেতোর, তামিল নাদু
১৩. এগ্রি ইনোভেসন এন্দ ওন্ত্রিপ্রিন্যুরসিপ সেল, এ.এন.জি.আর.এ.য়ু., অন্ধ্র প্রদেশ
১৪. নেসনেল রাইস রিছর্চ ইন্সতিত্যুৎ, কতক, ওরিসা
১৫. এস. কে. এন. এগ্রিকলচর য়ুনিগভর্সিতী, জোবনের, রাজস্থান
১৬. ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ তেক্নোলোজী খরগপুর, ৱেস্ত বেঙ্গল
১৭. বিহার এগ্রিকলচরেল য়ুনিভর্সিতী, ঙগলপুর, বিহার
১৮. অনন্দ এগ্রিকলচরেল য়ুনিভর্সিতী, অনন্দ, গুজরাত
১৯. আই.সি.এ.আর.-সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুৎ ফোর রিছর্চ ওন কত্তন তেক্নোলোজী, মুম্বাই, মহারাস্ত্র
২০. দোক্তর পঞ্জাবরাও দেশমুখ ক্রিসি ভিদ্যাপীথ, অকোলা, মহারাস্ত্র
২১. নেসনেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ ভেতিরিনরী ইপিদমিওলোজী এন্দ দিজীজ ইন্ফোর্মেতিক্স (এন.আই.ভি.ই.দি.আই.), বেঙ্গলুরু, কর্নাতকা
২২. কলেজ ওফ ফিসরিজ, লেম্বুচেরা, ত্রিপুরা
২৩. দিপার্তমেন্ত ওফ ভেতিরিনরী মেদিসিন কলেজ ওফ ভেতিরিনরী সাইন্সেস এন্দ এনিমেল হজবেন্ত্রী, আইজোল, মিজোরাম
২৪. কলেজ ওফ হোর্তিকলচর এন্দ ফোরেস্ত্রী, পাসিঘাত, অরুনাচল প্রদেশ